| |     ћирилица | english  
Naslovna
KONZULARNA OBAVEŠTENJA

Registrovanje korisnika portala eUprava preko DKP
i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID

Obaveštavamo da je 23. decembra 2022. godine potpisan Protokol između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija o saradnji u oblasti elektronske identifikacije i pružanja usluga od poverenja, kao i usluga elektronske uprave građanima i pravnim licima u inostranstvu. Istovremeno je potpisan i Protokol o saradnji između MSP i Kancelarije za IT i eUpravu o fizičkoj identifikaciji, registraciji i izdavanju parametara za aktivaciju sredstva „Šema eUprava“ od strane ovlašćenih službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.
U skladu sa potpisanim dokumentima, od 01. februara 2023. godine, Ambasada Republike Srbije u Bernu počeće sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprava (https://euprava.gov.rs/) i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID koja je neophodna radi elektronske identifikacije korisnika prilikom pristupa na portal eUprave sa visokim nivoom pouzdanosti.
Svi naši građani u dijaspori koji poseduju važeći biometrijski dokument (ličnu kartu ili pasoš) Republike Srbije, stariji su od 16 godina, poseduju svoju mejl adresu i telefon koji koristi operativni sistem Android ili iOS, kao i stranci koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima postati eGrađani. Samo jednim odlaskom u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo dobijaju se parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID potpuno besplatno i time se omogućava pristup svim uslugama eUprave.
U Srbiji se parametri dobijaju besplatno u ekspoziturama pošta, određenim organima lokalne uprave i pojedinim bankama. Sa detaljima u vezi sa aplikacijom ConsentID, kao i lokacijama na kojima se u Republici Srbiji mogu dobiti parametri, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/prijava-eID 
Građani koji žele da koriste usluge eUprave mogu da, nakon aktivacije aplikacije Consent ID i kreiranja naloga, postanu eGrađani. To im pruža mogućnost da u svakom trenutku, putem mobilnog telefona ili tableta, obave preko 500 procedura vezanih za najvažnija životna dešavanja, da u nekoliko klikova na Portalu eID obezbede sebi potpis u klaudu i potpisuju dokumenta onlajn, da izmire porez na imovinu, podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, dobiju ga u elektronskom obliku i slično.

-------------------------------------------------------------------

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu koja je u njihovom vlasništvu ili posedu. Naime, pozivi nosiocima imovinskih prava se ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik na nepokretnosti upisuje država, entitet, kanton ili opština, pa čak i lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu. Ukoliko spadate u broj od oko 400.000 lica srpske nacionalnosti koja polažu prava na nepokretnosti u BiH, kako ne biste izgubili pravo na vlasništvo i posed imovine, molimo da bez odlaganja stupite u kontakt sa Kancelarijom za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske (telefon: +387 554 90 940, Viber / WhatsApp: +387 65 090 040, e-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org )

--------------------------------------------------------------------

Onlajn aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje viza tipa "D"

(ažurirano 25.05.2021.godine)

Onlajn aplikacija za podnošenje zahteva za izdavanje viza tipa "D" (pre svega za zapošljavanje u Srbiji) je otpočela sa primenom. Na ovaj način se olakšava podnošenje zahteva za vizu u zemljama iz kojih organizovano dolaze velike grupe radnika angažovanih na infrastrukturnim projektima u Republici Srbiji. Podnosioci zahteva mogu da pristupe aplikaciji elektronskim putem, popune zahtev i prilože skenirana dokumenta, kao i dokaz o uplati takse.

Link: https://econsulate.gov.rs/

-----------------------------------------------------------------

Finansijski vodič za povratnike u Srbiju

Narodna banka Srbije je izradila Finansijski vodič za naše građane koji nameravaju da se iz inostranstva vrate u Srbiju. Vodič je napravljen tako da se na jednom mestu pruži što više informacija vezanih za devizno poslovanje i omogući što brže i lakše raspolaganje novcem po povratku u Republiku Srbiju.


Finansijskom vodiču moguće je pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije:  https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


Verzija na engleskom jeziku:
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf
 

------------------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Jermenije nosioce običnih pasoša


Obaveštavamo da je 02.11.2019. godine stupila na snagu Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljanje Republike Jermenije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana od datuma ulaska u Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 15 Zakona o strancima Republike Srbije. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku R. Srbije“ broj 76/2019 od 25.10.2019. godine.

------------------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Mjanmarske unije za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Obaveštavamo da je Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Mjanmarske unije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, koji je sačinjen u Nej Pi Duu 29.01.2019. godine, stupio na snagu 16.10.2019. godine. U skladu sa članom 1. Sporazuma, državljaninu bilo koje ugovorne strane, nosiocu nekog od navedenih vrsta pasoša, dozvoljava se ulazak, prelazak preko teritorije i boravak na teritoriji druge ugovorne strane, bez obaveze pribavljanja vize, u trajanju do 90 dana.
 

--------------------------------------------------------

Obaveštenje o mogućnosti pribavljanja Uverenja o nekažnjavanju elektronskim putem
Obaveštavamo da je zahtev za pribavljanje uverenja o nekažnjavanju od sad moguće pribaviti i elektronskim putem, preko portala eUprava (www.euprava.gov.rs). Da bi ova usluga mogla da se koristi, potrebno je da građanin bude registrovan i prijavljen na portal eUprave svojim korisničkim imenom i lozinkom ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Elektronska usluga „Zahtev za izdavanje uverenja o nekažnjavanju“ namenjena je punoletnim državljanima Republike Srbije.
Državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu, a iz razloga hitnosti žele da pribave uverenje o nekažnjavanju u što kraćem roku, mogu da zahtev podnesu elektronskim putem posredstvom eUprave. Uverenje će biti izdato u nadležnoj Policijskoj upravi u Srbiji (po mestu rođenja lica, prema prebivalištu podnosioca zahteva ili u policijskoj upravi za grad Beograd za one koji nemaju prebivalište u Republici Srbiji). Izdata uverenja će moći da preuzmu treća lica uz overeno ovlašćenje podnosioca zahteva (sa izuzetkom roditelja podnosioca zahteva, kojima ovlašćenje nije neophodno).

--------------------------------------------------------

Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša

Obaveštavamo da je 12.05.2019. godine stupio na snagu Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o izmenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih/specijalnih pasoša, koji je potpisan u Njujorku, 26.09.2018. godine. Protokolom je proširen bezvizni režim između Srbije i UAE i na nosioce običnih pasoša. U skladu sa članom 1. stav 2 (b) Protokola, državljani obe države, nosioci diplomatskih, službenih, specijalnih, običnih i uslužnih pasoša, kao i službenici diplomatskih i konzularnih misija (osim onih na teritoriji države druge strane), imaju pravo na ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji druge strane ugovornice do devedeset (90) dana.

----------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 18.01.2019. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Federacije Sv. Kits i Nevis i Republike Palau, nosioce svih vrsta pasoša. Državljani ovih zemalja mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana u periodu od 180 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15 Zakona o strancima Republike Srbije. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ broj 3/2019, od 18.01.2019. godine, a stupila je na snagu 25.01.2019. godine.

----------------------------------------------------

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE ROĐENE U NEKOJ OD BIVŠIH REPUBLIKA SFRJ

Državljani Republike Srbije, rođeni u nekoj od drugih republika bivše Jugoslavije (Hrvatska, BiH, Slovenija, Makedonija, Crna Gora), neće moći da podnesu zahtev za novi biometrijski pasoš Republike Srbije ukoliko pre toga nisu izvršili upis u matične knjige rođenih koje se vode u Republici Srbiji. Ukoliko spadate u ovu kategoriju lica, molimo vas da što hitnije, a pre podnošenja zahteva za novi biometrijski pasoš Republike Srbije, pokrenete odgovarajući upravni postupak iz nadležnosti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i regulišete obavezu upisa u matičnu knjigu rođenih Republike Srbije. Za više informacija možete se obratiti Konzularnom odeljenju Ambasade Republike Srbije u Bernu.

----------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Antigve i Barbude, Grenade, Komonvelta Dominika, Trinidada i Tobaga, nosioce svih pasoša


Vlada Republike Srbije je, na sednici održanoj 25.10.2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Antigve i Barbude, Grenade, Komonvelta Dominika, Trinidada i Tobaga, nosioce svih pasoša. Državljani ovih zemalja mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do 90 dana u periodu od 180 dana od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 15 Zakona o strancima Republike Srbije. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ broj 81/2018, od 26.10.2018. godine, a stupila je na snagu danom objavljivanja za državljane Antigve i Barbude, Grenade i Komonvelta Dominika. Za državljane Trinidada i Tobaga, Odluka je stupila na snagu 03.11.2018. godine.
Državljani navedenih država, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji Republike Srbije u periodu koji je duži od 90 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju Republike Srbije.

----------------------------------------

Odluka Vlade Islamske Republike Iran o stavljanju van snage bezviznog režima za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša

Vlada Islamske Republike Iran je, na osnovu reciprociteta, donela Odluku o stavljanju van snage Odluke o bezviznom režimu za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša. Odluka stupa na snagu 25.10.2018. godine. Od tog datuma, državljanima Republike Srbije je potrebna viza za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran.

---------------------------------------

Odluka o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljanje Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša


Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. oktobra 2018. godine, donela Odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša. Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", broj 75/18, od 09. oktobra 2018. godine i stupa na snagu 17. oktobra 2018. godine. Od tog datuma, državljanima Islamske Republike Iran, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije.

-----------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. Maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Burundi, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. 
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine  i stupa na snagu 02. juna 2018. godine.

----------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 24. Maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Azerbejdžan, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije najduže do devedeset (90) dana, od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od stoosamdeset (180) dana,  ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. 
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine  i stupa na snagu 02. juna 2018. godine.

--------------------------------------------
Odluka R. Kolumbije o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Kolumbije donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu i borave na njenoj teritoriji do 90 dana, uz mogućnost produžetka dodatnih 90 dana, u periodu od 180 dana u jednoj kalendarskoj godini.
Odluka je stupila na snagu 14. februara 2018. godine.

----------------------------------------------
Odluka Vlade St. Vinsenta i Grenadina o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša


Obaveštavamo da je Vlada St. Vinsenta i Grenadina donela Odluku o ukidanju viza za državljane R. Srbije, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da uđu i borave na njenoj teritoriji do 30 dana u periodu od godinu dana.
Odluka je stupila na snagu 21. februara 2018. godine.

--------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u republiku Srbiju za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima.
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 18/2018 od 09. marta 2018. godine i stupila na snagu danom objavljivanja, odnosno 09. marta 2018. godine.

-------------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije


Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije na sednici održanoj 06. februara 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Komonvelta Bahami, Barbadosa, Jamajke, Svetog Vinsenta i Grenadini, Republike Paragvaj i Republike Kolumbije, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima.
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 10/2018 od 07. februara 2018. godine i stupa na snagu 15. februara 2018. godine.

--------------------------------------------
Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Gvatemale o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, novembra 2016. godine, stupio je na snagu 17. januara 2018. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do devedeset (90) dana od datuma ulaska.

------------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 28. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Surinam, nosioce svih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 199/2017 od 29. decembra 2017. godine i stupa na snagu 05.01.2018. godine.
Državljani R. Surinam, nosioci svih pasoša, koji žele da uđu i borave na teritoriji R. Srbije u periodu koji je duži od 30 dana, ili da se školuju, žive, zaposle se, bave se medijskom delatnošću ili nekim drugim aktivnostima, dužni su da podnesu zahtev za vizu pre ulaska na teritoriju R. Srbije. Ukoliko žele da uđu u R. Srbiju, a već su boravili 30 dana bez vize, od dana ulaska u R. Srbiju u periodu od godinu dana, u skladu sa Odlukom Vlade, za sledeći ulazak u R. Srbiju treba da podnesu zahtev za vizu.

-----------------------------------------------------

Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, za ulazak na njihovu teritoriju


Obaveštavamo da je Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana.
Oduka je stupila na snagu 01. novembra 2017. godiine.

----------------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije na sednici održanoj 06. oktobra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima.
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 090/2017 od 06.10.2017. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 14.10.2017. godine.

------------------------------------------------------------

Odluka Vlade IR Irana o ukidanju viza državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, za ulazak na njihovu teritoriju

Obaveštavamo da je Vlada IR Irana donela Odluku o ukidanju viza za državljane R.Srbije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj mogu da uđu i borave na teritoriji IR Iran do 30 dana u periodu od godinu dana.
Oduka je stupila na snagu 01. novembra 2017. godiine.

-----------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije na sednici održanoj 06. oktobra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indonezije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima.
Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 090/2017 od 06.10.2017. godine i stupa na snagu i počinje da se primenjuje 14.10.2017. godine.
---------------------------------------------------
 

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indonezije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Džakarti, 27. aprila 2016. godine, stupio je na snagu 02. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 30 dana od datuma ulaska.

------------------------------------------------------

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 04. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 08. septembra 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.
-----------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane IR Iran – za nosioce običnih pasoša

     Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima R. Srbije.
     Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09.2017. godine.
--------------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Indije – za nosioce običnih pasoša

     Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji Republike Srbije, najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima R. Srbije.
     Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 79/2017 od 25.08.2017. godine i stupa na snagu 02.09.2017. godine.
---------------------------------------------

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša – stupanje na snagu

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kirgiske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, potpisan u Beogradu, 02. decembra 2015. godine, stupio je na snagu 13. jula 2017. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 (devedeset) dana od datuma ulaska.
-------------------------------------------
Odluka o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane R. Peru

Obaveštavamo da je Vlada R. Srbije, na sednici održanoj 11. maja 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša, prema kojoj oni mogu da ulaze, tranzitiraju i borave na teritoriji R. Srbije, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci od datuma ulaska u R. Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz čl. 11. Zakona o strancima.
Odluka je objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije" br. 46/2017 od 12.05.2017. godine i stupa na snagu 20.05.2017. godine.
------------------------------------

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša – stupanje na snagu

     Obaveštavamo da će Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Liban o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša, potpisan u Bejrutu 22. jula 2015. godine, stupiti na snagu 28. maja 2016. godine. Od tog datuma, državljani obe države, nosioci diplomatskih, specijalnih i službenih pasoša, imaju pravo na ulazak, tranzit i boravak na teritoriji države druge strane bez vize, u trajanju do 90 dana.
----------------------------------------

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, koji je sačinjen u Bukureštu 23. decembra 2014. godine, na snagu je stupio 6. avgusta 2015. godine.


Državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu od 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.
-----------------------------------------

 


 


Verzija za štampu
Konzularne usluge
COVID-19 KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE
ADVOKATI
Izdavanje sprovodnice
Potvrde
KONZULARNA OBAVEŠTENJA
Konzularna nadležnost
URAĐENI PASOŠI
Putne isprave
Ulazak u Srbiju - vize
Carina
Državljanstvo
Statusna pitanja
Overa dokumenata
Vojna obaveza
Ostale konzularne usluge
Putovanja građana Srbije u inostranstvo
Cenovnik konzularnih usluga
Formulari