| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak:
08:00 - 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Lokacija/Mapa

Tel: + 4131 352-63-53,  352-63-55, 352-63-54 Konzularna nadležnost
Telefon: Fax:       + 4131 / 351-44-74 Počasni konzuli

Internet sajt: http://berne.mfa.gov.rs

PLAĆANJE EC-KARTICAMA (Electronic Cash Karte)
Obaveštavamo građane da će se od 01.04.2021. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Ambasadi obavljati isklјučivo EC - bankarskim karticama

E-mail Ambasade: (nije za konzularne informacije!)

srb.emb.switzerland@mfa.rs

embassy.berne@mfa.rs

info@ambasadasrbije.ch

 

Званични Twitter nalog Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije:

https://twitter.com/MfaSerbia

E-mail konzularnog odeljenja: (za sve konzularne informacije)

consul.berne@mfa.rs 

konzul@ambasadasrbije.ch

 

Dopunska nastava na srpskom jeziku

 

Posetite Narodni muzej u Beogradu

Šansa za investiranje

Mediji o Srbiji
Medien über Serbien
Media about Serbia

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------

ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PASOŠE
 

Obaveštavamo vas da za podnošenje zahteva za novi pasoš Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Bernu neće biti moguće bez prethodno zakazanog termina. Termini za podnošenje zahteva za pasoš se zakazuju svakog radnog dana, od ponedeljka do petka (osim praznika), u periodu od 09-16 časova na broj telefona + 41 (0)31 352 6353.

 

e-ZAKAZIVANjE TERMINA ZA KONZULARNE USLUGE

 
Obaveštavamo sve građane sa konzularnog područja Ambasade R.Srbije u Bernu da sada mogu zakazati termin za podnošenje zahteva za izradu nove ili zamenu biometrijske putne isprave preko eKonzulata u okviru portala eUprave. Građani koji već imaju korisnički nalog na eUpravi mogu isto tako da zakazuju termin. Takođe, zakazivanje je moguće i bez korisničkog naloga na sledećem linku:

 
 
 
Ambasador Bradić posetio Inovacioni park Švajcarske, 29.07.2022.

Ambasador Republike  Srbije Goran Bradić posetio je Inovacioni park Švajcarske (Switzerland Innovation Park Biel/Bienne AG), koji se nalazi u Bilu, nedaleko od Berna, gde ga je direktor jednog od četiri istraživačka instituta (SSF / Swiss Smart Factory) Dominik Gorecki upoznao sa najvažnijim aktivnostima i ciljevima tog naučno-obrazovnog i proizvodnog centra.

Ambasador Bradić je izrazio želju za daljim jačanjem saradnje između naučno-istraživačkih centara dve zemlje, kao i praktičnoj primeni dostignuća u oblasti veštačke inteligencije i novih tehnologija u proizvodnji, medicini i robotici. Ukazao je da u Srbiji rade četiri naučno-tehnološka parka – u Beogradu, Čačku, Novom Sadu i Nišu – pri čemu je izgradnju prva dva sufinansirala Savezna vlada Švajcarske. Naglasio je da je pre pet meseci u Ženevi, u sedištu Svetskog ekonomskog foruma (WEF), potpisan Sporazum o osnivanju Centra Svetskog ekonomskog foruma za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, prvog takvog u regionu Zapadnog Balkana, podsetivši da su toj ceremoniji prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i osnivač, kao i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab i Borge Brende.

Gorecki se zahvalio na informacijama o projektu kampusa „BIO 4“ u Beogradu, koje je predstavio ambasador Bradić, izrazivši interesovanje za razmenu informacija i uspostavljanje saradnje na konkretnim projektima.

Ambasador Bradić je sa konzulom Anom Kontić i srpsko-švajcarskim preduzetnikom Zoranom Vranićem obišao institute u okviru Inovacionog parka, koji se bave istraživanjem u oblasti medicine, automobilskih baterija,  laserske proizvodnje metalski baziranih aditiva, kao i interdisciplinarnog povezivanja i robotike. U Inovacionom parku u Bilu radi 500 istraživača, stručnjaka i studenata.
 

 


Stručnjaci srpske državne uprave na usavršavanju u Švajarskoj 21.07.2022.

Grupa eksperata Republičkog sekretarijata za javne politike i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije učestvuje u Bernu na dvonedeljnom seminaru u okviru Međunarodnog programa za razvoj i trening (International Program for Development Evaluation Training / IPDET),  zajedno sa kolegama iz većeg broja evropskih država.

Predstavnici Srbije su jedini iz regiona Zapadnog Balkana koji su ove godine pozvani na „IPDET 2022“, koji od 10. do 23. jula organizuju Svetska banka i Univerziteta Bern. Ciljevi seminara su evaluiranje, provera, povećanje efikasnosti rada, usavršavanje veština i znanja službenika, koje oni kasnije primenjuju u praksi i prenose kolegama iz drugih institucija državne uprave.     

Delegacija Republičkog sekretarijata za javne politike i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samouprvu posetila je Ambasadu Srbije u Bernu i tom prilikom su ambasadora Gorana Bradića  upoznali sa aktivnostima i iskustvima tokom učešća na „IPDET 2022“.


Konzul Mandić sa učesnicima međunarodnog dečijeg Rukometnog kampa u Gumligenu 18.07.2022.

U Gumligenu (pored Berna) je ove sedmice otvoren međunarodni dečiji Rukometni kamp „Nikola Portner i prijatelji“. Reč je o sportskom događaju internacionalnog karaktera, koji je ime dobio po kapitenu švajcarske rukometne reprezentacije, Nikoli Portneru, čiji je otac bio proslavljeni srpski rukometaš Zlatko Portner. Organizator ovog kampa je neprofitna sportska organizacija „Sport NoLimit“ iz Lozane, zajedno sa Rukometnom akademijom Švajcarske.

Kamp traje od 18. do 23. jula i održava se u gradskoj sportskoj dvorani. Četvrtu godinu zaredom okuplja sve veći broj dece, ali i profesionalnih trenera. Kamp je namenjen deci uzrasta između 13 i 18 godina, kojih je i ove godine bilo više od 50. Idejni tvorac i rukovodilac kampa je David Miloradović, predsednik „Sport NoLimit“ organizacije i takođe uspešan rukometni trener u Švajcarskoj, dok su gostujući treneri Akim Komnenić (Srbija), Slobodan Aćimov (Srbija), Nikola Marinović (Srbija), Marko Markiš (Hrvatska), Žoel Da Silva (Francuska), Ulf Anderson (Švedska) i Klaus Feldman (Nemačka).

Trenere i decu je na otvaranju pozdravio konzul R. Srbije u Bernu Predrag Mandić, poželevši im puno uspeha i zahvalivši rukometnim stručnjacima što su se odazvali pozivu organizatora da prenesu svoje dragoceno znanje novim generacijama.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova