| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak:
08:00 - 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Telefon: + 4131 / 352-63-53,  352-63-55 Lokacija/Mapa
Telefon: + 4131 / 352-63-54 Konzularna nadležnost
Fax:       + 4131 / 351-44-74 Počasni konzuli
E-mail: info@ambasadasrbije.ch (nije za konzularne informacije!)  
E-mail konzularnog odeljenja (za sve konzularne informacije): konzul@ambasadasrbije.ch

Dopunska nastava na srpskom jeziku

Internet sajt: http://berne.mfa.gov.rs

 

Prvo Nastavničko veće Srpske dopunske škole u Švajcarskoj

 

 

KORONA VIRUS:

PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU, 21.10.2020.

Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona, 20.08.2020.

Republika Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje Švajcarske (Bundesamt für Gesundheit - BAG). Od 20.08.2020. ukida se obaveza desetodnevnog karantina za putnike koji dolaze iz naše zemlje.

Turistička putovanja srpskih državljana u Švajcarsku i dalje nisu moguća.

 

Za više informacija Vam stoji na raspolaganju internet stranica Saveznog sekretarijata za migracije u Bernu.

 

SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020. videti OVDE

 

IZMENE U REŽIMU ULASKA U ŠVAJCARSKU, 25.06.2020.

Turistički ulazak za državljane R. Srbije NIJE dozvoljen do daljeg. Švajcarska Konfederacija je donela odluku da, od 6. jula 2020. godine, ukine ograničenje ulaska radnicima i penzionerima, koji dolaze iz trećih zemalja, među kojima je Srbija.

Ova odluka važi za sva radno angažovana lica, lica koja ostvaruju pravo na penziju u Švajcarskoj, one koji su aplicirali za određeno radno mesto, osobe koje dolaze na kurseve jezika, doškolovanje, dalje usavršavanje, stručne obuke, razmene studenata i slično.

Međutim, dolazak u turističke svrhe za državljane R. Srbije nije dozvoljen do daljeg.
 

VAŽNO OBAVEŠTENJE!  22.05.2020.

UKINUTA ZABRANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije (21.05.2020. godine) donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću.

Pomenutim odlukama, koje su na snagu stupile danas (22.05.2020. godine), otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i funkcionišu u uobičajenom režimu za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Takođe, ukinute su epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Umesto ranijih mera (kućna izolacija i obaveza posedovanja negativnog PCR testa), putnicima će prilikom pasoške kontrole biti uručeno pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti COVID-19.
---------------------------------------------------------------------------------

 

ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PASOŠE

Obaveštavamo vas da od ponedeljka, 3. juna 2019. godine, podnošenje zahteva za novi pasoš Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Bernu neće biti moguće bez prethodno zakazanog termina. Termini za podnošenje zahteva za pasoš se zakazuju svakog radnog dana, od ponedeljka do petka (osim praznika), u periodu od 09-16 časova na broj telefona + 41 (0)31 352 6353.

TERMINVEREINBARUNG FÜR REISEPÄSSE
Wir möchten Sie darauf hinweisen, dass für die Beantragung eines biometrischen Reisepasses in der Botschaft der Republik Serbien in Bern, nach Montag, 03. Juni 2019, eine vorherige Terminvereinbarung erforderlich ist. Die Terminvereinbarung erfolgt an jedem Werktag, von Montag bis Freitag (ausser an Feiertagen), in der Zeit von 09-16 Uhr unter der Telefon-Nr. + 41 (0)31 352 6353.


 
 
 
POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA PROF. DR ZORANA RADOJIČIĆA BERNU, 09.10.2020.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Radojičić, u okviru učešća na prvom Forumu gradonačelnika 2020 u Ženevi, posetio je Bern, gde se sastao sa gradonačelnikom Alekom fon Grafenridom.
       Gradonačelnici su istakli dobru dugogodišnju saradnju i prijateljske odnose dva grada, koji su formalizovani potpisivanjem Sporazuma o saradnji i prijateljstvu između Beograda i Berna 2016. godine. Tokom razgovora su analizirane tačke ovog sporazuma, njihova realizacija, kao i potencijali za unapređenje dalje saradnje dvaju gradova.
       Tema razgovora bila je i razvijanje koncepta zelenog i pametnog grada, gde su iskustva Berna dragocena Beogradu, posebno u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine.       Dogovorena je i uzvratna poseta delegacije grada Berna Beogradu.
       Istog dana, naša delegacija na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem obišla je i Energetski centar „Forsthaus“ u Bernu, radi upoznavanja sa sistemom spaljivanja otpada, koji ujedno smanjuje emisiju štetnih gasova u gradu. Poseta ove kombinovane elektrane od velikog je značaja za dalji razvoj Beograda u skladu sa konceptom pametnog i ekološkog grada, koji podrazumeva održivu proizvodnju i racionalno korišćenje električne energije.

http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1776820-radojicic-sa-gradonacelnikom-berna-o-razvoju-zelenog-i-pametnog-grada/
 

 


Nastupna poseta amb. G. Bradića kod predsednice Nacionalnog veća Izabel More, 30.09.2020. godine

Ambasador Goran Bradić i prvi sekretar Bojan Stojanović posetili su Izabel More (Isabelle Moret), predsednicu švajcarskog Nacionalnog veća. Razmenjena su mišljenja o sveukupnim bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Švajcarske, s posebnim akcentom na unapređenje parlamentarne saradnje. Razgovoru je prisustvovao i amb. Klaudio Fišer (Claudio Fischer), šef Odeljenja za međunarodne odnose u Saveznoj skupštini.

 

 


Ambasador Bradić na obeležavanju 30. godišnjice članstva Kneževine Lihtenštajn u OUN

Povodom obeležavanja 30. godišnjice od pristupanja Kneževine Lihtenštajn Ujedinjinim nacijama, u Vaducu je 25. septembra 2020. organizovana prigodna manifestacija i diskusija na temu perspektiva u međunarodnoj saradnji i postizanju održivih ciljeva u okviru Razvojne agende UN do 2030. godine. U diskusiji su učestvovali ministarka spoljnih poslova Lihtenštajna Katrin Egenberger, ministar spoljnih poslova Švajcarske konfederacije Ignjacio Kasis, generalni direktor LGT-Banke (LGT) princ Maks od Lihtenštajna, kao i čelni ljudi kompanija "Roš" (Roche) Andre Hofman, "Ospelt grupe" (Ospelt Gruppe ) Aleksander Ospelt  i "Štadler rejl AG" Peter Špuler. Skupu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj i Kneževini Lihtenštajn Goran Bradić, koji je tom prilikom imao i kratak razgovor sa ministarkom Egenberger.

 

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova