| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak:
08:00 - 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časova

Praznici

Adresa
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Lokacija/Mapa

Tel: +4131 352-63-53,  352-63-55, 352-63-54 Konzularna nadležnost
Fax:+4131 351-44-74 Počasni konzuli

Internet sajt: http://berne.mfa.gov.rs

PLAĆANJE EC-KARTICAMA (Electronic Cash Karte)
Obaveštavamo građane da će se od 01.04.2021. godine plaćanje svih konzularnih usluga u Ambasadi obavljati isklјučivo EC - bankarskim karticama

E-mail Ambasade: (nije za konzularne informacije!)

srb.emb.switzerland@mfa.rs

embassy.berne@mfa.rs

info@ambasadasrbije.ch

 

Званични Twitter nalog Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije:

https://twitter.com/MfaSerbia

E-mail konzularnog odeljenja: (za sve konzularne informacije)

consul.berne@mfa.rs 

konzul@ambasadasrbije.ch

 

Dopunska nastava na srpskom jeziku

 

Posetite Narodni muzej u Beogradu

Šansa za investiranje

Mediji o Srbiji
Medien über Serbien
Media about Serbia

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------

ZAKAZIVANJE TERMINA ZA PASOŠE
 

Obaveštavamo vas da za podnošenje zahteva za novi pasoš Republike Srbije u Ambasadi Republike Srbije u Bernu neće biti moguće bez prethodno zakazanog termina. Termini za podnošenje zahteva za pasoš se zakazuju svakog radnog dana, od ponedeljka do petka (osim praznika), u periodu od 09-16 časova na broj telefona + 41 (0)31 352 6353.

 

e-ZAKAZIVANjE TERMINA ZA KONZULARNE USLUGE

 
Obaveštavamo sve građane sa konzularnog područja Ambasade R.Srbije u Bernu da sada mogu zakazati termin za podnošenje zahteva za izradu nove ili zamenu biometrijske putne isprave preko eKonzulata u okviru portala eUprave. Građani koji već imaju korisnički nalog na eUpravi mogu isto tako da zakazuju termin. Takođe, zakazivanje je moguće i bez korisničkog naloga na sledećem linku:

 
 
 
Registrovanje korisnika portala eUprava preko DKP i izdavanje parametara za aplikaciju Consent ID

Obaveštavamo da je 23. decembra 2022. godine potpisan Protokol između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva informisanja i telekomunikacija o saradnji u oblasti elektronske identifikacije i pružanja usluga od poverenja, kao i usluga elektronske uprave građanima i pravnim licima u inostranstvu. Istovremeno je potpisan i Protokol o saradnji između MSP i Kancelarije za IT i eUpravu o fizičkoj identifikaciji, registraciji i izdavanju parametara za aktivaciju sredstva „Šema eUprava“ od strane ovlašćenih službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije.
U skladu sa potpisanim dokumentima, od 01. februara 2023. godine, Ambasada Republike Srbije u Bernu počeće sa primenom besplatne usluge registracije korisnika portala eUprava (https://euprava.gov.rs/) i izdavanja parametara za mobilnu aplikaciju ConsentID koja je neophodna radi elektronske identifikacije korisnika prilikom pristupa na portal eUprave sa visokim nivoom pouzdanosti.
Svi naši građani u dijaspori koji poseduju važeći biometrijski dokument (ličnu kartu ili pasoš) Republike Srbije, stariji su od 16 godina, poseduju svoju mejl adresu i telefon koji koristi operativni sistem Android ili iOS, kao i stranci koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, odnosno, poseduju evidencijski broj stranca koji izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, mogu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima postati eGrađani. Samo jednim odlaskom u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo dobijaju se parametri za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID potpuno besplatno i time se omogućava pristup svim uslugama eUprave.
U Srbiji se parametri dobijaju besplatno u ekspoziturama pošta, određenim organima lokalne uprave i pojedinim bankama. Sa detaljima u vezi sa aplikacijom ConsentID, kao i lokacijama na kojima se u Republici Srbiji mogu dobiti parametri, možete se upoznati preko sledećeg linka: https://euprava.gov.rs/prijava-eID 
Građani koji žele da koriste usluge eUprave mogu da, nakon aktivacije aplikacije Consent ID i kreiranja naloga, postanu eGrađani. To im pruža mogućnost da u svakom trenutku, putem mobilnog telefona ili tableta, obave preko 500 procedura vezanih za najvažnija životna dešavanja, da u nekoliko klikova na Portalu eID obezbede sebi potpis u klaudu i potpisuju dokumenta onlajn, da izmire porez na imovinu, podnesu zahtev za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, dobiju ga u elektronskom obliku i slično.


"Die Weltwoche" o odgovoru ambasadora Bradića na twitt Cedrika Wermuta (SP) 09.01.2023.


Intervju ambasadora G. Bradića za švajcarske medije, 30.12.2022.

Internet portal „20.Minuta“ emitovao je sinoć, a štampano izdanje istoimenih novina objavilo je danas intervju sa ambasadorom G. Bradićem.

Intervju je objavljen pod naslovom „Slika loših Srba i dobrih Albanaca je pogrešna i opasna“. Ambasador je u odgovorima na pitanja redakcije objasnio uzroke nedavne eskalacije stanja na KiM, ukazao je na težak život, pritisak i šikaniranje kojima su izloženi Srbi, predstavio argumente zbog kojih Srbija ne želi i ne može da prizna JPNK i druge činjenice.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić izjavio je da švajcarski mediji, kada izveštavaju o situaciji na Kosovu, koriste pogrešan i opasan stereotip o lošim Srbima i nedužnim Albancima, ističući da slika ne može da bude samo "crno-bela".

Bradić je za list "20.Minuta", na pitanje da li je saglasan sa pojedinim ocenama da mediji često jednostrano i prokosovosko-albanski izveštavaju o Kosovu, rekao da bi, kao diplomata i bivši novinar, ocenio da švajcarski mediji, nažalost, koriste pogrešan i opasan stereotip – loši Srbi i nedužni Albanci.

„Srbija i njeno rukovodstvo se pogrešno optužuju za nacionalizam i pokušaje destabilizacije, kao navodna produžena ruka Moskve. Šire se spekuacije, koriste fotografije, snimci ili izjave ljudi, koje se ne mogu nezavisno proveriti. Ne postoji crno-bela slika, postoje mnoge nijanse“, ukazao je ambasador Srbije.

Bradić je rekao da je proteklih nedelja na Kosovu i Metohiji došlo do tenzija zbog niza mera koje su prištinske vlasti preduzele, suprotno interesima Srba, kao i dugogodišnjeg nepoštovanja ranije dogovorenih sporazuma. Pojasnio je da se radi o sporu u vezi sa registarskim tablicama, nepriznavanjem srpskih ličnih karata, brojnim neopravdanim hapšenjima uglednih Srba, te širenjem straha i institucionalnog šikaniranja.

Na pitanje da li se nazire deeskalacija na Kosovu, Bradić je rekao da je u noći između srede i četvrtka dogovoreno da se barikade uklone, što je svakako pozitivna vest.

"Te barikade su rezultat dubokog i dugogodišnjeg nezadovoljstva Srba, jer  status AP Kosova i Metohije nije rešen, a ni dogovoreni sporazumi nisu ispoštovani", istakao je ambasador.
Na pitanje zašto Srbija ne prizna Kosovo, odgovorio je da Srbija ne može i ne želi da prizna jednostrano i suprotno međunarodnom pravu otcepljenje dela teritorije.

„Kosovo i Metohija je prema Ustavu Srbije, Povelji UN i Rezoluciji SB UN 1244, jedna od dve autonomne pokrajine unutar Srbije. Koja zemlja sveta bi odustala od svoje teritorije?", upitao je Bradić i podsetio da više od 110, od ukupno 193 zemlje članice UN - nije priznalo Kosovo.

Na konstataciju da, pre svega na severu Kosova, živi srpska manjina, te na pitanje kako im je, Bradić je odgovorio da Srbi žive na kompaktnoj teritoriji, pod stalnim pritiskom vlasti u Prštini. Ukazao je i da su u još težem stanju Srbi koji žive u centralnom i južnom delu Kosova. "Ti ljudi žive u tzv. enklavama, iako bi izraz geto bio pogodniji", primetio je Bradić.

Istakao je i da je sa Kosmeta od 1999. godine proterano više od 220.000 Srba i nealbanaca. Takođe, više od 80.000 kuća, stanova i imanja Srba je protivpravno otuđeno ili ukradeno, više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno, a na desetine pravoslavnih grobalja oskrnavljeno, pa čak ni mrtvi Srbi ne mogu da imaju mira. 'Stotine naselja sela i gradova su albanski ekstremisti očistili", rekao je ambasador.

Na pitanje kakvu budućnost želi Kosovu, Bradić je rekao da svim građanima Balkana želi miroljubiv suživot, pomirenje, mir i stabilnost i bolju budućnost, kao i više radnih mesta.
„Želim građanima na Kosovu i Metohiji život koji ima većina građana u Švajcarskoj i drugim zemljama u Evropi“, zaključio je ambasador Bradić.

Više o tome možete pronaći na sledećem linku: https://www.20min.ch/story/das-bild-von-boesen-serben-und-guten-albanern-ist-falsch-und-gefaehrlich-548443784289


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova