| |     ћирилица | english  
Naslovna
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji, 19.04.2021

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji i toku imunizacije građana u Srbiji.

Brnabić je iskazala zahvalnost na saradnji u borbi protiv pandemije, tehničkoj pomoći i ekspertizi, ističući da je za našu zemlju veoma značajna podrška ove organizacije.

Ona je obavestila direktora SZO za Evropu o toku imunizacije građana u Srbiji, izrazivši uverenje da ćemo, zahvaljujući velikom broju vakcinisanih, uspeti da stvorimo kolektivni imunitet i vratimo se u normalne tokove života.


Opširnije...
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu, 13.04.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je konstatovao da Priština uporno istrajava u kampanji mržnje protiv srpskog naroda, što se najdrastičnije vidi u neargumentovanim optužbama za masovna silovanja i genocid. 

Selaković je, na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, istakao da su očigledni napori privremenih institucija na KiM da stvore narativ o masovnim silovanjima Albanki, te da se za tu svrhu koriste propagandni metodi i laži.

„Jasno je da je žrtava bilo na svim stranama u sukobu, kao i da naša strana raspolaže dokazima o brojnim srpskim žrtvama. Ali preduslov za ostvarivanje zaštite prava koje ima svaka pojedinačna žrtva jeste racionalan i argumentovan pristup“, kazao je Selaković, odgovarajući na klevete predstavnice Prištine.

 


Opširnije...
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači, 13.04.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da politički ekstremizam među Albancima na KiM ne gubi na snazi, već da naprotiv, postaje sve jači.

Selaković je, na sednici na kojoj je razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, podsetio da obaveza formiranja Zajednice srpskih opština nije ispunjena već 2.917 dana i da se zapravo, 19. aprila navršava punih osam godina otkako je postignut dogovor u Briselu, a da Priština i dalje odbija da ispuni svoju obavezu i omogući formiranje ZSO.


 


Opširnije...
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ / WICHTIGE MITTEILUNG / MESSAGE IMPORTANT

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
Због појаве коронавируса међу запосленима, Амбасада Републике Србије у Берну, у складу са превентивним мерама Швајцарске Конфедерације за сузбијање и превенцију COVID-19, ОБУСТАВЉА свој рад у периоду 01-09.04.2021. године.
Отказују се сви заказани термини за конзуларне услуге, због чега се најискреније извињавамо. За издавање спроводнице и путног листа, потребно је да се обратите Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (www.konzulat.ch).
Лицима којима су термини отказани биће дата предност у пријему захтева, одмах по отварању Конзуларног одељења Амбасаде, 12.04.2021.
Захваљујемо на разумевању.

WICHTIGE MITTEILUNG
Aufgrund des Auftretens von Coronavirus bei Mitarbeitern, hat die Botschaft der Republik Serbien in Bern, gemäss den vorbeugenden Massnahmen des Bundes beschlossen, die Botschaft im Zeitraum vom 01. – 09.04.2021 zu schliessen.
Alle Termine für konsularische Dienste werden abgesagt, wofür wir uns aufrichtig entschuldigen. Um eine Reisebestätigung oder die Ausstellung eines Leichenpasses zu beantragen, müssen Sie sich an das Generalkonsulat der Republik Serbien in Zürich (www.konzulat.ch) wenden.
Personen, deren Termin abgesagt wurde, erhalten unmittelbar nach der Eröffnung der Konsularabteilung am 12. April 2021 Vorrang bei der Annahme des Antrags.
Danke für Ihr Verständnis.

MESSAGE IMPORTANT
En raison de l'apparition de coronavirus chez les employés, l'Ambassade de la République de la Serbie à Berne a décidé, conformément aux mesures préventives du gouvernement fédéral, de fermer l’Ambassade dans la période du 01 – 09.04.2021.
Tous les rendez-vous pour les services consulaires sont annulés, ce dont nous nous excusons sincèrement. Pour demander une confirmation de voyage ou la délivrance du passeport pour le cadavre, vous devez contacter le consulat général de la République de Serbie à Zurich (www.konzulat.ch).
Les personnes dont l'engagement a été annulé, bénéficieront d'une priorité pour l'acceptation de la demande immédiatement après l'ouverture de la section consulaire le 12 avril 2021.
Merci pour votre compréhension.Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, 25.03.2021

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa Grupom frankofonih ambasadora (GAF) u Srbiji, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje Srbije i Međunarodne organizacije Frankofonije.

Selaković je ukazao da je Srbija posvećena vrednostima Frankofonije - unapređenju mira, demokratije, ljudskih prava, međukulturne saradnje, dijaloga i solidarnosti, i izrazio očekivanje da će saradnja biti suštinski unapređena konkretnim predlozima za promociju francuskog jezika i frankofone kulture. 

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Srbija pridruženi član Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) i poručio da naša zemlja nastavlja sa još intenzivnijom saradnjom kako bi ispunila uslove za punopravno članstvo. Ministar je uputio poziv generalnoj sekretarki Međunarodne organizacije Frankofonije Luizi Mušikivabo da poseti Srbiju i, s tim u vezi, napomenuo da bi poseta bila veoma značajna kako bi se zajednički razmotrila različita pitanja od interesa za OIF i Srbiju. Takođe, ministar je najavio da će učestvovati na Ministarskoj konferenciji OIF koja se krajem godine održava u Đerbi.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, 24.03.2021

24. mart 2021. godine


Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO agresiji.

„Vaša svetosti, poštovani predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, poštovani predsednici Narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske, poštovani predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, uvaženi ministri obeju vlada, dragi gosti i prijatelji, predstavnici srpskog naroda iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, hvala vam što smo i večeras svi zajedno i što je srpski duh nesalomiv i nepobediv.

Jedno dete dnevno i malo više od toga. To je ona najteža, namučnija i najbolnija brojka NATO agresije iz 1999. godine. Ubijeno, zaustavljeno, bez ikakve svoje krivice, nikakav  greh nisu počinili, bez prava na odbranu, i bez prava na pravdu, bez prava na život.

Niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin, zločin veći od zločina. Niko za 2500 ubijenih civila, ali i vojnika i policajaca koji su krivi samo zato što su čuvali, štitili sebe i svoja ognjišta. Niko nikada nije odgovarao za više od 6000 ranjenih.Opširnije...
OBAVEŠTENJE - neradni dani

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије неће радити
Од 02. до 05. априла 2021. због Ускршњих празника.


INFORMATION

Die Botschaft der Republik Serbien bleibt vom
02. bis am 05. April 2021
aufgrund der Osterfeiertage geschlossen.


RENSEIGNEMENT

À l’occasion de Pâques,
l’Ambassade de la République de Serbie sera fermée
Entre le 02. et le 05 avril 2021


 Ambasador Bradić razgovarao sa novim kineskim ambasadorom u Bernu, 18.03.2021.

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić razgovarao je sa novim ambasadorom Kine u Bernu Vangom Šitingom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i epidemiološkoj situaciji, kao i vakcinisanju. Srpski diplomata zahvalio je kineskom kolegi na pomoći koju je Kina tokom pandemije pružila Srbiji, a obojica ambasadora su se složila da se pravo prijateljstvo i partnerstvo vidi na delu i u teškim situacijama, kao i da vakcinisanje i pristup sredstvima za spašavanje ljudskih života treba da bude prvenstveno medicinsko, a ne geopolitičko pitanje ili povod za nelojalnu konkurenciju.

 


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. On je rekao da je pre tačno 17 godina na KiM počinjen pogrom, a pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

„Možda postoji vreme u kojem smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada ne sme da postoji vreme da se protiv nepravde pobunimo, ove reči Elija Vizela, nekadašnjeg logoraša, nobelovca, obavezuju nas zauvek da protiv zločina ne ćutimo, ko god da ga je i zašto počinio“, poručio je predsednik Vučić i dodao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici, svaku u kojoj smo bili nemi na sopstvene žrtve, svaku u kojoj smo bili spremni da zaboravimo.
 
„Srbija danas više nije slaba, niti zemlja gubitnika, ne preti, ali i ne zaboravlja, spremna je na razgovore, ali ne i poniženje. Srbija, baš kao i svi drugi ima pravo da brine o svom narodu, njegovoj sigurnosti i dobrobiti. Pravo na život je osnovno ljudsko pravo i mi ćemo ga uvek braniti“, rekao je predsednik Vučić.

Foto: Dimitrije Gol
 


Opširnije...
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije

Republika Srbija, kao pridružena članica Frankofonije, zajedno sa celom frankofonom zajednicom u svetu obeležava „Mesec Frankofonije“. Za sve ljubitelje srpske kulture i francuskog jezika Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je priredilo bogat program, a Ambasada R.Srbije u Bernu  vas poziva da otkrijete raznolikost i bogatstvo srpske kulture na francuskom jeziku.

Program možete videti OVDEAmbasador Bradić razgovarao sa ambasadorom Mađarske Čukorom, 16.03.2021.

Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić sastao se danas sa novim ambasadorom Mađarske u Švajcarskoj dr Jožefom Čukorom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje, epidemiološkoj situaciji i vakcinaciji.


Opširnije...
Pogrom nad Srbima na Kosovu 2004. godine - zločin bez kazne!

12. mart 2021. Izvor: Frankfurtske vesti/Vesti online

Paljenjem sveća i odavanjem počasti stradalima, Srbija se i ove godine seća pogroma Srba sa Kosova i Metohije 17. i 18. marta 2004. godine – prvog etničkog čišćenja u 21. veku i jezivog zločina koji je i dalje ostao nekažnjen. Martovski pogrom predstavljao je svojevrstan nastavak i epilog bezumnog bombardovanjа Savezne Republike Jugoslavije 24. marta 1999. godine, koje je protivno međunarodnom pravu sproveo NATO.

Egzodus Srba koji se odigrao pred očima Kfora i Unmika, koji su pravno i formalno kontrolisali prostor KiM, započeo je 17. marta 2004, a u sledećih nekoliko dana, pred očima međunarodne javnosti ubijeno je 28 ljudi, proterano 4.000 civila, a spaljeno više od 900 kuća i na desetine pravoslavnih svetinja od kojih je većina bila pod zaštitom Uneska ili baština iz srednjeg veka.

 


Opširnije...
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije, 08 03.2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je borba protiv svih oblika kriminala u vrhu prioriteta Vlade Srbije i neizostavan segment procesa pridruživanja EU.

„To je i naša moralna obaveza, kako bi generacijama iza nas ostavili jedan bolji svet“, rekao je Selaković učestvujući video-linkom na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu, koji se održava u Kjotu.
 

Govor ministra na 14. Kongresu UN o sprečavanju kriminala i krivičnom pravosuđu se nalazi na linku:  

https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Opširnije...
Švajcarska ALBIRO GRUPPE širi svoje poslovanje u Srbiji, 04.03.2021.

Ambasador Srbije Goran Bradić i 1. sekretar Ambasade Bojan Stojanović posetili su švajcarskog proizvođača zaštitne opreme i garderobe ALBIRO AG u Zumisvaldu (Sumiswald, kanton Bern), gde su ih vlasnici i menadžeri te porodične kompanije, stare više od 190 godina, upoznali sa istorijatom firme, proizvodnim programom, kao i planovima za proširenje proizvodnje u Srbiji. ALBIRO AG je duže od  dve godine sarađivao sa tekstilnom fabrikom „Kadinjača“ u Užicu, a od 15. januara o.g. preuzeli su nešto više od 120 radnika tog preduzeća i osnovali ćerku-firmu „Albiro d.o.o.“, koja će proizvoditi zimske jakne za evropsko tržište. Ambasador Bradić je vlasnika kompanije Rolanda Loslija (Loosli), direktora proizvodnje Benedikta Švajgharta (Schweighart) i najbliže saradnike upoznao sa mogućnostima da poslovanje prošire na druge potencijalne partnere u Srbiji, kao i mogućnostima za dobijanje državnih subvencija na osnovu ulaganja kapitala i stvaranja novih radnih mesta. 

 Ambasador Bradić posetio švajcarske uvoznike hrane i pića

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić razgovarao je 3. marta sa direktorima preduzeća "Monafaro" (Ebmatingen) i "Maestral" (Schlieren) o mogućnostima za povećanje uvoza prehrambene robe, vina, alkoholnih i bezalkoholnih pića, slatkiša i drugih artikala, a posebno organskih i bio proizvoda iz Srbije. Obe firme snabdevaju vodeće trgovinske lance u Švajcarskoj, ali i brojne restorane i  hotele, fitnes-centre, kao radnje koje u svom asortimanu imaju specifične proizvode. Švajcarski uvoznici i distributeri imaju dugogodišnje iskustvo sa partnerima i izvoznicima kako iz zemalja EU, tako i Zapadnog Balkana. Oni, takođe, smatraju da postoji značajan prostor za povećanje uvoza i saradnje, s obzirom na činjenicu da u Švajcarskoj živi brojna populacija stranog porekla, posebno sa prostora Balkana, a koja želi da se snabdeva proizvodima iz zemalja odakle potiču.  

 Intervju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, 01.03.2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori ekskluzivno u intervjuu sa poznatim nemačkim novinama „Bild“ o toku vakcinacije u Srbiji.  Za više kliknite OVDESrbija šampion vakcinacije, 01.03.2021.

Nemački informativni portal “Bild” od 13. Februara 2021 izveštava o veoma uspešnoj primeni vakcinacije u Srbiji. Za više kliknite OVDEIntervju ambasadora Gorana Bradića za „Serbinfo“, 26.02.2021.

Intervju ambasadora Gorana Bradića za „Serbinfo“ možete pogledati OVDEOdržan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, 26.02.2021

U Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije danas je održan prvi sastanak interresorne Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, čiji je predsednik ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

 


Opširnije...
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom, 19.02.2021.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Švajcarske u Srbiji Ursom Šmidom o nastavku bilateralne saradnje i jačanju ekonomskih i trgovinskih veza između dve zemlje.


Opširnije...
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog, 18. februar 2021. godine

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na svom zasedanju 18. februara 2021. godine u Spomen hramu Svetog Save u Beogradu izabrao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr Porfirija za Patrijarha srpskog.


Opširnije...
SRETENJE 2021. godine

Ekselencije,

Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji i uvazeni zemljaci!

Obraćanje ambasadora Republike Srbije u Švajcarskoj g.Gorana Bradića povodom Dana državnosti Sretenja možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=yz2WOlJ2r6g&feature=youtu.be>OD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE

Bern, 10. februar 2021. godine

OD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE

Srbija se od 22.02.2021. godine ponovo nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje (Bundesamt für Gesundheit), tako da će od tog dana svi putnici, koji su u bilo kom trenutku 10 dana pre ulaska u Švajcarsku boravili u Srbiji morati:

1. da unapred najave svoj dolazak na sajtu https://swissplf.admin.ch/home;

2. da poseduju negativan PCR-test ne stariji od 72 sata pri ulasku u Švajcarsku, bez obzira na prevozno sredstvo kojim dolaze. Ova mera se ne odnosi na lica mlađa od 12 godina;

3. da se podvrgnu desetodnevnom karantinu (kućnoj izolaciji), koji može da se prekine negativnim PCR-testom tek sedmog dana od ulaska u Švajcarsku.

Bliže informacije u vezi sa ovom merom mogu se naći na sledećem sajtu: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html

Turistička putovanja srpskih državljana u Švajcarsku i dalje nisu moguća.

 Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana, 07.02.2021

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu i tom prilikom poručio da je Srbija uvek spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ali i poštujući stav SAD, kao i stavove Rusije i Kine.


Opširnije...
Ulazak u Švajcarsku od 8. februara 2021. godine

Lica koja imaju pravo da uđu iz Srbije u Švajcarsku moraju od 08.02.2021. godine da najave svoj dolazak popunjavanjem prijave na sajtu https://swissplf.admin.ch/home, ali samo ako dolaze avionom, autobusom, vozom ili brodom. Putnici koji dolaze iz Srbije avionom, moraće od navedenog datuma da poseduju i negativan PCR-test.

Od 08.02.2021. godine, sva lica koja su 10 dana pre dolaska u Švajcarsku boravila u zemljama ili regionima sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom (lista se nalazi na sajtu Savezne službe zdravlja Švajcarske: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916) svoj dolazak moraju unapred da najave na sajtu https://swissplf.admin.ch/home. Ova lica moraće da poseduju negativan PCR-test ne stariji od 72 sata pri ulasku u Švajcarsku i da nakon toga budu u desetodnevnom karantinu, koji će moći da se prekine negativnim PCR-testom tek sedmog dana od ulaska u Švajcarsku. Srbija se, trenutno, ne nalazi na listi zemalja ili regiona sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom.Selaković i Gujon čestitali Savindan, 26.1.2021.

 

Video čestitku možete pronaći na Tviter nalogu i jutjub kanalu MSP RS:

https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09

https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ
 

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i francuski humanitarac Arno Gujon čestitali su dan Svetog Save, ističući da je svetosavlje filozofija života i sistem vrednosti oko kojeg se okuplja čitav srpski narod, kao i da nam je Sveti Sava ostavio nauk da se država i kolektivna sreća ne mogu graditi bez duhovnosti i nacionalnih vrednosti.


Opširnije...
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije, 26.1.2021.

Spoljnopolitičke pozicije Srbije se razumljivo prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, međutim naši spoljnopolitički prioriteti su već duže vreme nepromenjeni. Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i sa tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji, kaže u intervjuu za „Politiku“ ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.


Opširnije...
MARIE CLAIRE MAISON o Beogradu

U februarskom izdanju francuskog časopisa Marie Claire Maison objavljena je reportaža o Beogradu.

Opširnije videti OVDEOlakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju

Od 20.01.2021. godine, domaćim i stranim državljanima, koji dolaze u Republiku Srbiju iz poslovnih razloga, ulazak je moguć pod posebnim, olakšanim uslovima, uz prethodno obaveštavanje Privredne komore Republike Srbije. Više informacija, kao i način prijave, možete pronaći ovdeНове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. год.

Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. године

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”,

Министар здравља доноси

УПУТСТВО

о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19

"Службени гласник РС", бр. 151 од 15. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 2 од 13. јануара 2021, 4 од 20. јануара 2021.

1. Овим упутством се, ради заштите од уношења заразнеболести COVID-19 на територију Републике Србије, одређују државе захваћене епидемијом те заразне болести у којима је неповољна епидемиолошка ситуација (у даљем тексту: државе са неповољном епидемиолошком ситуацијом) иуређује се начин примене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (у даљем тексту: Уредба) у делу ограничења уласка у Републику Србију лица којa долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом.

2. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, лицима која у Републику Србију долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из:

− свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, **

дозвољен је, у складу са Уредбом, улазак у Републику Србију под условом да поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата.

Ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid тест. *

*Службени гласник РС, број 158/2020

**Службени гласник РС, број 2/2021

3. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се:

1) на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;

3) на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;

4) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

5) на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест из тачке 2. овог упутства, уколико је потребан;

6) на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;

7) на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.

3а Домаћим и страним држављанима који улазе у Републику Србију због пословних разлога, уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 часа од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

Привредна комора Србије ће најаву преласка државне границе лица из става 1. ове тачке без одлагања доставити Министарству унутрашњих послова – Управи граничне полиције, а најкасније 24 сата пре очекиваног преласка државне границе. *

Уколико лице из става 1. ове тачке не достави негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2 у року од 24 часа од часа преласка државне границе или уколико тест буде позитиван на присуство вируса SARS-CoV-2, Привредна комора Србије о томе без одлагања обавештава територијално надлежан завод за јавно здравље. *

*Службени гласник РС, број 4/2021

4. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:

1) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;

4) железничких возила и возопратно особље;

5) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

5. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.

6. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењују се на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

7. Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из: *

− свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, **

а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава, негативан Антиген FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе. *

Лица из става 1. ове тачке пријављују се COVID амбуланти или заводу за јавно здравље путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs. *

Обавеза поседовања негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, односно негативног Антиген FIA Rapid теста за лица која долазе из Сједињених Америчких Држава, и пријављивања надлежној COVID амбуланти или заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе, путем електронске пријаве на електронску адресу, не односи се: *

1) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе; *

2) на лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште у пограничном подручју Републике Србије, односно пограничном подручју суседне државе, а који су дужни да приликом преласка државне границе, ради обављања пољопривредних радова на том земљишту, поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту; *

3) на лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, односно суседне државе, којима је послодавац из Републике Србије, односно суседне државе, издао документ о радном ангажовању; *

4) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија; *

5) на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, када се ради о посадама:

– теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије, *

– теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе, *

– аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија, *

– железничких возила и возопратно особље; *

6) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем. *

7) на малолетна лица до навршених 12 година живота; **

8) на лица која су ван територије Републике Србије боравила мање од 48 часова, а поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији не старији од 48 часова од времена издавања. Ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију. *

*Службени гласник РС, број 158/2020

**Службени гласник РС, број 2/2021

8. Даном ступања на снагу овог упутства предстаје да важи Упутствоа о примени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу у делу ограничења уласка лица у Републику Србију („Службени гласник РС”, бр. 108/20, 116/20 и 137/20)

9. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Број 110-00-519/2020-01

У Београду, 15. децембра 2020. године

Министар,

др Златибор Лончар, с.р.

ОДРЕДБЕ КОЈЕ НИСУ УНЕТЕ У "ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ" УПУТСТВА

Упутство о измени и допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 158/2020-207

3. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Упутство о допунама Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 2/2021-18

3. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Упутство о допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 4/2021-4

2. Ово упутство ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије.”

Детаљно можете погледати ОВДЕSrbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona, 21.01.2021.

Republika Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje Švajcarske (Bundesamt für Gesundheit - BAG). Od 21.01.2021. ukida se obaveza desetodnevnog karantina za putnike koji dolaze iz Srbije.

Turistička putovanja srpskih državljana u Švajcarsku i dalje nisu moguća.

Za više informacija Vam stoje na raspolaganju internet stranice Savezne službe za javno zdravlje  i Saveznog sekretarijata za migracije u Bernu.


 KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI SRPSKE KNJIŽEVNOSTI

Obaveštavamo da je raspisan konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini.

Detaljne informacije možete pronaći OVDEVučić: Srbija po rastu prva u Evropi, 12.01.2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija po privrednom rastu prva u Evropi, što će biti formalno potvrđeno krajem marta, a sve to je bilo moguće zahvaljujući reformskim merama koje su preduzete od 2014. godine, te brzim otvaranjem zemlje posle prvog talasa korona virusa.


Opširnije...
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista, 3.1.2021.

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala na pravi način i zato je potreban drugačiji pristup pitanju - kako da ojačamo našu dijasporu i iskoristimo dobru volju ljudi koji su potencijalni lobisti za interese Srbije i srpskog naroda, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


Opširnije...
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti, 2.1.2021.

Srbija bi ove godine konačno mogla da dobije ambasadore i generalne konzule u oko trećini trenutno upražnjenih mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima zemlje u svetu, a ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uveren je da će najveći broj tih mesta biti popunjen i to, kako ističe, najboljim mogućim ljudima.

„U narednoj godini, uveren sam da će doći do popunjavanja najvećeg broja tih upražnjenih mesta", rekao je Selaković za Tanjug, i istakao da se taj posao obavlja postupno, jer država želi da pokaže da ima kvalitetan kadar, koji će interese Srbije zastupati na najbolji mogući način.


Opširnije...
NOVOGODIŠNJA VIDEO-ČESTITKA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA

Novogodišnju video-čestitku Ministarstva spoljnih poslova možete pogledati na sledećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2A

 Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti, 29.12.2020.

Očuvanje mira, briga o zdravlju i bolji standard najvažniji su za Srbiju u 2021. godini, istakao je predsednik Republike Aleksandar Vučić, uveren da ostvarenje tog ambicioznog i nimalo lakog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom sa Vladom moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Predsednik je poručio da je Srbija zacrtala velike i ambiciozne ciljeve za narednu godinu, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, te da će nastojati da u potpunosti sačuva mir i stabilnost u regionu i zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

„Srbija ostaje na kursu pobedničke politike – politike stabilnosti“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da naša zemlja ostaje na putu evropskih integracija i da će brižljivo čuvati prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, kao i da će graditi prijateljstvo sa SAD.


 


Opširnije...
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv koronavirusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Brnabić, koja je prva evropska premijerka koja je primila vakcinu, istakla je da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Kao premijerka i neko ko vodi Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, osećala sam obavezu da prva primim vakcinu kako bih pokazala da verujemo u nju, ali i u naše institucije – Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije i stručna lica koja su danonoćno radila na proveri vakcine, rekla je ona.

 


Opširnije...
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo spoljnih poslova demantuje navode pojedinih domaćih medija o tome da će državljani Srbije na privremenom radu u inostranstvu biti dužni da plaćaju porez na prihode ostvarene kod inostranih poslodavaca, ne samo u zemlji privremenog boravka, već i u Srbiji.

Smatramo da katastrofično intonirani tekstovi, zasnovani na nedovoljno istraženim činjenicama, o jednoj temi koja se najdirektnije tiče velikog broja državljana Republike Srbije u inostranstvu, bezrazložno stvaraju zabrinutost kod dela naših državljana, što se može zaključiti i po povećanom broju njihovih upita upućenih diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije.

Apelujemo na rezidente Srbije koji se privremeno nalaze u inostranstvu da se ne obaziru na netačne senzacionalistički intonirane tekstove na ovu temu, jer se, kada je reč o procedurama oporezivanja te kategorije naših državljana, ništa suštinski neće promeniti u odnosu na dosadašnju praksu. 

U nadi da se iza neodgovornih i netačnih medijskih napisa o ovoj temi ne krije zla namera, već nerazumevanje, naglašavamo da Srbija čini i da će nastaviti da čini sve kako bi na svaki način pomogla svojoj dijaspori.

Beograd,
23. decembar 2020.


 Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.

Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.

Na osnovu člana 2. stav 1. tačka 11a) i člana 53. stav 1. tačka 5) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik RS”, br. 15/16, 68/20 i 136/20), člana 15. stav 4. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS”, br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – dr. zakon i 47/18) i člana 4. stav 4. Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti („Službeni glasnik RS”, broj 151/20), na predlog Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, Ministar zdravlja donosi

UPUTSTVO

o načinu primene ograničenja ulaska u Republiku Srbiju licima koja dolaze iz država zahvaćenih epidemijom zarazne bolesti COVID-19
"Službeni glasnik RS", broj 151 od 15. decembra 2020.

1. Ovim uputstvom se, radi zaštite od unošenja zaraznebolesti COVID-19 na teritoriju Republike Srbije, određuju države zahvaćene epidemijom te zarazne bolesti u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija (u daljem tekstu: države sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom) i uređuje se način primene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 (u daljem tekstu: Uredba) u delu ograničenja ulaska u Republiku Srbiju lica koja dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

2. Radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti na teritoriju Republike Srbije, licima koja u Republiku Srbiju dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, i to iz:
− svih država sveta,
dozvoljen je, u skladu sa Uredbom, ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata.

Ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

3. Uslov za ulazak u Republiku Srbiju iz tačke 2. ovog uputstva ne primenjuje se:
1) na strane državljane koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
2) na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;

3) na posadu, osoblje i putnike koji su u tranzitu, odnosno transferu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije;
4) na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
5) na maloletna lica starosti do 12 godina, ako roditelj, staratelj ili drugo lice koje je u pratnji deteta poseduje negativan test iz tačke 2. ovog uputstva, ukoliko je potreban;
6) na strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji;
7) na pripadnike stranih vojnih, policijskih i drugih službi bezbednosti koji su u tranzitu preko teritorije Republike Srbije ili dolaze u Republiku Srbiju radi izvršenja službenih zadataka uz prethodnu najavu.

4. Uslov za ulazak u Republiku Srbiju iz tačke 2. ovog uputstva ne primenjuje se na strane državljane prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republici Srbiji, kada se radi o posadama:
1) teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
2) teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
3) autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
4) železničkih vozila i vozopratno osoblje;
5) humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem.

5. Uslov za ulazak u Republiku Srbiju iz tačke 2. ovog uputstva ne primenjuje se na državljane susednih država iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu, pod uslovom reciprociteta.

6. Uslov za ulazak u Republiku Srbiju iz tačke 2. ovog uputstva ne primenjuju se na državljane susednih država koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju, pod uslovom reciprociteta.

7. Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, i to iz:
− svih država sveta,
a ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, prilikom pasoške kontrole, u skladu sa Uredbom, uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana od dana prelaska državne granice i upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.
Lica iz stava 1. ove tačke javljaju se COVID ambulanti ili zavodu za javno zdravlje putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs
.
Obaveza javljanja ambulanti ili zavodu za javno zdravlje ne odnosi se:
1) na akreditovane članove osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, kao i članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata izdatih od strane Ministarstva spoljnih poslova i Generalnog sekretarijata Vlade;
2) na lica iz pograničnog područja koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja poljoprivrednih radova na tom zemljištu poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da lice obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu;
3) na lica koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni na teritoriji Republike Srbije, kojima je poslodavac iz Republike Srbije izdao dokument o radnom angažovanju;
4) na posadu i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija;
5) na članove posade prilikom obavljanja međunarodnog prevoza, radi preuzimanja ili istovara robe ili radi prevoza lica u ili kroz Republiku Srbiju, kada se radi o posadama;
6) teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. Ukoliko se radi o tranzitnom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

7) teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
8) autobusa u linijskom i međunarodnom prevozu putnika, kako u tranzitu tako i u slučaju kada je krajnja ili polazna destinacija Republika Srbija;
9) železničkih vozila i vozopratno osoblje;
10) humanitarnih konvoja ugovorenih diplomatskim putem.

8. Danom stupanja na snagu ovog uputstva predstaje da važi Uputstvoa o primeni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću u delu ograničenja ulaska lica u Republiku Srbiju („Službeni glasnik RS”, br. 108/20, 116/20 i 137/20)

9. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.  Broj 110-00-519/2020-01

U Beogradu, 15. decembra 2020. godine

Ministar,
dr Zlatibor Lončar, s.r.KORONA VIRUS – NOVE MERE PRI ULASKU U SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020. GODINE

Od 20. decembra 2020. godine svi državljani Republike Srbije biće u obavezi – zbog aktuelne epidemiološke situacije – da po dolasku u zemlju provedu deset dana u kućnoj izolaciji, sem ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Karantin se može prekinuti negativnim PCR testom u Srbiji.

Strani državljani neće moći da uđu u Srbiju bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati. Mera važi za sve strane državljane, bez obzira na to iz koje zemlje ulaze u R. Srbiju.

Ova mera je na snazi od 20. decembra, i zavisi od daljeg razvoja epidemiološke situacije.

 Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije Ursa Šmida, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu.

Predsednik Vučić i ambasador Šmid su se saglasili da su politički dijalog i ekonomska saradnja dveju zemalja u usponu. Predsednik Vučić je izrazio nadu da će ambasador Šmid, kao njegovi prethodnici, značajan deo svojih aktivnosti posvetiti privlačenju švajcarskih investicija na srpsko tržište, s obzirom na povoljne uslove za ulaganje.

Ambasador Šmid je rekao da je došao u Srbiju sa velikim entuzijazmom za rad na jačanju sveobuhvatne saradnje, posebno ekonomske, i potvrdio da je švajcarski Parlament produžio program saradnje sa našom zemljom.

Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći koju Švajcarska, kao zemlja sa jednim od najboljih obrazovnih sistema, pruža Srbiji u uspostavljanju dualnog obrazovanja. On je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Ursulom Renold iz Švajcarskog ekonomskog instituta. Takođe je istakao i značaj švajcarske pomoći u osnivanju naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.

Predsednik Vučić je zahvalio Švajcarskoj na podršci evropskom putu Srbije, koju je i ovom prilikom ambasador Šmid izrazio.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o situaciji u regionu, kao i o globalnim izazovima koje je nametnula pandemija korona virusa, posebno za ekonomiju. Predsednik Vučić je zahvalio na pomoći koju je Švajcarska uputila našoj zemlji kao podršku u borbi protiv KOVID-19.

Beograd,
11. decembar 2020.


 SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA LjUDSKIH PRAVA

Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava još jednom privrženost tekovinama i vrednostima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja je usvojena na današnji dan 1948. godine.

Načela iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima predstavljala su temelj za izgradnju međunarodnog prava u ovoj oblasti, kao i međunarodnog sistema promocije i zaštite ljudskih prava, kao jedinstvene civilizacijske tekovine savremenog doba. Naša obaveza danas jeste očuvanje i jačanje međunarodnog sistema za poštovanje ljudskih prava, razvoj standarda ljudskih prava, kontrola nad ispunjavanjem preuzetih obaveza, kao i nastavak saradnje sa međunarodnim i regionalnim institucijama na zaštiti ljudskih prava.

Srbija je u punoj meri posvećena univerzalnim vrednostima ljudskih prava i sprovođenju u praksi međunarodnih pravnih instrumenata o ljudskim pravima. Naša kontinuirana saradnja sa instrumentima Saveta za ljudska prava u okviru Ujedinjenih nacija, kao i sa Savetom Evrope i mehanizmima ljudske dimenzije OEBS-a, predstavlja važan deo aktivnosti svih državnih organa i ilustruje našu doslednu opredeljenost za ispunjavanje međunarodnih standarda ljudskih prava.                      

Međunarodni dan ljudskih prava je povod da se još jednom ukaže na obespravljenost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i ponovi poziv međunarodnoj zajednici da omogući poštovanje garantovanih međunarodnih normi ljudskih prava i doprinese stvaranju uslova za povratak interno raseljenih lica, kao i vraćanje njihove uzurpirane imovine.


 „DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“

Obaveštavamo da Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizuje „Desetu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu“ 29. decembra 2020. Godine. Konferencija će zbog pandemije COVID-19 biti održana putem ZOOM aplikacije.
Tema Desete konferencije će biti rad medija, organizacija i rad udruženja Srba iz regiona i dijaspore tokom pandemije izazvane korona virusom, te da li je i na koji način ona uticala na kvalitet rada i ekonomsku održivost medijske delatnosti Srba u dijaspori.
U drugom delu Konferencije biće predstavljen UNS-ov sajt www.umrezavanje.rs pokrenut povodom desete jubilarne Konferencije sa idejom da predstavlja platformu za umrežavanje medija i organizacija Srba iz regiona i dijaspore sa matičnom državom.
Molimo sve predstavnike medija, organizacija i udruženja koji na teritoriji Švajcarske proizvode sadržaje na srpskom jeziku, a zainteresovani su za učešće na Konferenciji, da prijave šalju na e-mail ana.petronijevic@uns.rs do 17. decembra.SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALjA ČLANICA EU I ŠEFOM DELEGACIJE EU

Beograd, 08. decembar 2020. godine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Palati Srbija sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanih u Srbiji i šefom Delegacije Evropske unije Semom Fabricijem, sa kojima je razgovarao o temama poput dinamike pristupnih pregovora između Srbije i EU, stabilnosti u regionu, regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Predsednik Vučić je i ovom prilikom potvrdio da saradnja sa Evropskom unijom i punopravno članstvo Srbije ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta naše zemlje. On je posebno naglasio da je Srbija u tom smislu iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću, te da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

„Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i zelenoj agendi Zapadnog Balkana, koje su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

„Čak 70 odsto stranih investicija dolazi iz zemalja čiji predstavnici danas sede ovde“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i dodao da Srbija može da bude sigurna da će EU nastaviti da pomaže, podržava i ulaže u srpsku ekonomiju. „Iako je Kovid-19 izložio sve ekonomije velikom opterećenju, srpska ekonomija odoleva i dokazala je svoju otpornost. Sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan, EU će ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i zelenu i digitalnu tranziciju. Raduju nas najavljene reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa i slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu Vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

„U tom smislu, očekujemo od Evropske unije da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore“, rekao je predsednik Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa svojim evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i brojnih zajedničkih projekata.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan koji je EK predstavila zajedno sa Paketom o proširenju i izrazio spremnost naše zemlje da sa partnerima u regionu nastavi da radi na primeni ovog Plana kako bi se unapredio ekonomski potencijal regiona i postigla bolja infrastrukturna povezanost, što bi dovelo do približavanja jedinstvenom evropskom tržištu.

„U tom kontekstu, nadamo se i skorom usvajanju Višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027. godine, jer to znači i mogućnost korišćenja finansijskih sredstava namenjenih sprovođenju reformi, kako u Srbiji, tako i u regionu“, rekao je predsednik Vučić i još jednom istakao da Srbija ostaje na evropskom putu iskreno verujući u saradnju sa evropskim partnerima.

„2020. je bila izuzetno teška godina za sve, posebno zbog posledica Kovida 19. Kada pogledam posvećenost nove Vlade da sprovodi reforme, Ekonomsko-investicioni plan EU, novu metodologiju i povećanu saradnju u borbi protiv Kovida 19, vidim 2021. godinu sa mnogo povoljnijim izgledima za napredak u proširenju“, zaključio je Fabrici.

Predsednik Vučić je, takođe, naglasio da je Srbija spremna da intenzivno radi sa zemljama članicama EU na iznalaženju adekvatnih odgovora za nove izazove, kao što je pandemija Kovid 19.


 OD 14.12.2020. OBAVEZAN 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE

Bern, 4. decembar 2020. godine


OD 14.12.2020. OBAVEZAN 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE

Srbija se od 14.12.2020. godine ponovo nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje (Bundesamt für Gesundheit), tako da će od tog dana svi putnici koji su u periodu od 10 dana pre ulaska u Švajcarsku boravili u Srbiji morati u obavezni 10-odnevni karantin.  Bliže informacije u vezi sa ovom merom mogu se naći na sledećem sajtu: 

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916

Turistička putovanja srpskih državljana u Švajcarsku i dalje nisu moguća.Отварање књиге жалости поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији отвориће књигу жалости 23. новембра 2020. године од 14:00 до 16:00 часова и 24. новембра 2020. године од 13:00 до 15:00 часова (Seminarstrasse 5, 3006 Bern).
Због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом болести Covid-19, изјаве и писма саучешћа могу се послати и електронским путем на мејл info@ambasadasrbije.ch, или путем поште на адресу Seminarstrasse 5, 3006 Bern, до петка 27. новембра.
Молимо Вас да приликом доласка у Амбасаду ради уписа у књигу жалости поштујете прописане епидемиолошке мере.

 PREDSEDNICA NACIONALNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE IZABEL MORE U POSETI R. SRBIJI

Predsednica Nacionalnog veća Savezne skupštine Švajcarske Izabel More boravila je u zvaničnoj poseti Srbiji 7-9. novembra 2020. godine i tom prilikom se sastala sa predsednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim. 
Predsednica Nacionalnog veća More istakla je da će Švajcarska i dalje pomagati Srbiji kroz finansiranje projekata, za šta trenutno izdvaja 20 miliona evra godišnje, ukazujući da je tim povodom posetila Niš i Paraćin.
Na sastancima je bilo reči o situaciji u regionu, posebno o dijalogu Beograda i Prištine, evropskom putu Srbije, kao i jačanju parlamentarne saradnje Srbije i Švajcarske.

Detaljnije informacije možete pronaći OVDE

https://www.predsednik.rs/

http://www.parlament.gov.rs/

https://www.srbija.gov.rs/

https://www.mfin.gov.rs/

 

 

 POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA PROF. DR ZORANA RADOJIČIĆA BERNU, 09.10.2020.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Radojičić, u okviru učešća na prvom Forumu gradonačelnika 2020 u Ženevi, posetio je Bern, gde se sastao sa gradonačelnikom Alekom fon Grafenridom.
       Gradonačelnici su istakli dobru dugogodišnju saradnju i prijateljske odnose dva grada, koji su formalizovani potpisivanjem Sporazuma o saradnji i prijateljstvu između Beograda i Berna 2016. godine. Tokom razgovora su analizirane tačke ovog sporazuma, njihova realizacija, kao i potencijali za unapređenje dalje saradnje dvaju gradova.
       Tema razgovora bila je i razvijanje koncepta zelenog i pametnog grada, gde su iskustva Berna dragocena Beogradu, posebno u oblasti infrastrukture i zaštite životne sredine.       Dogovorena je i uzvratna poseta delegacije grada Berna Beogradu.
       Istog dana, naša delegacija na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem obišla je i Energetski centar „Forsthaus“ u Bernu, radi upoznavanja sa sistemom spaljivanja otpada, koji ujedno smanjuje emisiju štetnih gasova u gradu. Poseta ove kombinovane elektrane od velikog je značaja za dalji razvoj Beograda u skladu sa konceptom pametnog i ekološkog grada, koji podrazumeva održivu proizvodnju i racionalno korišćenje električne energije.

http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/1776820-radojicic-sa-gradonacelnikom-berna-o-razvoju-zelenog-i-pametnog-grada/
 

 Nastupna poseta amb. G. Bradića kod predsednice Nacionalnog veća Izabel More, 30.09.2020. godine

Ambasador Goran Bradić i prvi sekretar Bojan Stojanović posetili su Izabel More (Isabelle Moret), predsednicu švajcarskog Nacionalnog veća. Razmenjena su mišljenja o sveukupnim bilateralnim i ekonomskim odnosima Srbije i Švajcarske, s posebnim akcentom na unapređenje parlamentarne saradnje. Razgovoru je prisustvovao i amb. Klaudio Fišer (Claudio Fischer), šef Odeljenja za međunarodne odnose u Saveznoj skupštini.

 

 Ambasador Bradić na obeležavanju 30. godišnjice članstva Kneževine Lihtenštajn u OUN

Povodom obeležavanja 30. godišnjice od pristupanja Kneževine Lihtenštajn Ujedinjinim nacijama, u Vaducu je 25. septembra 2020. organizovana prigodna manifestacija i diskusija na temu perspektiva u međunarodnoj saradnji i postizanju održivih ciljeva u okviru Razvojne agende UN do 2030. godine. U diskusiji su učestvovali ministarka spoljnih poslova Lihtenštajna Katrin Egenberger, ministar spoljnih poslova Švajcarske konfederacije Ignjacio Kasis, generalni direktor LGT-Banke (LGT) princ Maks od Lihtenštajna, kao i čelni ljudi kompanija "Roš" (Roche) Andre Hofman, "Ospelt grupe" (Ospelt Gruppe ) Aleksander Ospelt  i "Štadler rejl AG" Peter Špuler. Skupu je prisustvovao i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj i Kneževini Lihtenštajn Goran Bradić, koji je tom prilikom imao i kratak razgovor sa ministarkom Egenberger.

 

 PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU, 28.10.2020.

Da li mogu turistički da posetim rodbinu u Švajcarskoj?  NE. Turistički ulazak za državljane R. Srbije NIJE dozvoljen do daljeg.

Da li mogu kao turista da dodjem u Švajcarsku? NE. Turistički ulazak za državljane R. Srbije NIJE dozvoljen do daljeg. Ulazak je dozvoljen licima koja u Švajcarskoj imaju regulisan boravak po bilo kom osnovu, licima koja ostvaruju pravo na penziju u Švajcarskoj, onima koji su aplicirali za određeno radno mesto, osobama koje dolaze na kurseve jezika, dalje usavršavanje, stručne obuke, razmene studenata i sl. Za sva dodatna pitanja  i  više  informacija  o  proceduri,  molimo  da  kontaktirate  Ambasadu  Švajcarske  u Beogradu.

Da li mogu da posetim nevenčanog partnera u Švajcarskoj?  DA. Na sajtu Federalnog Sekretarijata za migracije u odeljku "Rules applicable to unmarried couples/Regelung unverheiratete Paare/Réglementation concernant les couples non mariés" https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#951086803  možete videti uslove za ulazak u Švajcarsku i koja dokumenta su vam potrebna. Za sva dodatna pitanja i više informacija o proceduri, molimo da kontaktirate Ambasadu Švajcarske u Beogradu.

Da li moram u karantin u Švajcarskoj? Ukoliko dolazite direktno iz Republike Srbije u Švajcarsku i u prethodnih 10 dana niste boravili u zemlji ili regionu koji se nalazi na listi Savezne službe za javno zdravlje Švajcarske sa povećanim rizikom od korona virusa https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html, onda ne podležete meri obaveznog karantina u Švajcarskoj.

Da li mi treba negativan PCR test za Švajcarsku?  NE.

Kome da se obratim ako moram iz poslovnih razloga da dodjem na neodložan sastanak u Švajcarsku?  Molimo da se obratite Ambasadi Švajcarske u Beogradu.

https://www.eda.admin.ch/countries/serbia/sr/home/vertretungen/botschaft.html

Da li mogu na lečenje u Švajcarsku?  DA. potrebno je da se obratite Ambasadi Švajcarske u Beogradu na belgrade.visa@eda.admin.ch kako bi vam obezbedili dozvolu za ulazak i boravak.

Koji organ izdaje potvrdu (laissez-passer) za nesmetan ulazak u Švajcarsku? Kako je zatražiti? Ambasada Švajcarske u Beogradu obezbeđuje potvrde za ulazak u Švajcarsku. Potrebno je da im se obratite putem mejla na belgrade.visa@eda.admin.ch i u predmetu mejla napišete „Application for laissez-passer“.

Da li mogu da tranzitiram kroz Švajcarsku?  DA. Tranzit državljana Republike Srbije kroz Švajcarsku Konfederaciju je dozvoljen SAMO ukoliko poseduju regulisan boravak u odredišnoj zemlji u šengenskom prostoru. Ukoliko je odredišna država u šengenskoj zoni odobrila boravak do 90 dana, dotično lice mora ući u šengensku zonu putujući direktno u tu zemlju.

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#2005127624

Da li državljani Švajcarske mogu da putuju u Srbiju i pod kojim uslovima?   U ovom trenutku za putnike koji dolaze iz Švajcarske nema promena u režimu ulaska u Republiku Srbiju. Nije potreban PCR test, niti se izriče obavezna mera samoizolacije po ulasku u zemlju. Švajcarski državljani mogu da uđu u Republiku Srbiju sa važećim pasošem ili ličnom kartom.

Da li mi je potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju?  Ne, ukoliko dolazite direktno iz Švajcarske i u tranzitu kroz Severnu Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju i Hrvatsku se ne zadržavate duže od 12 sati.

Da li moram da se registrujem pri ulasku u Srbiju?  Strani državljani (npr. švajcarski, nemački, itd.) sa dozvolom boravka u Republici Srbiji i srpski državljani koji ulaze iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske ili Crne Gore moraju se registrovati. Prijava boravka se vrši u roku od 24 sata online, na srpskom jeziku, (https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/)  navodeći broj socijalnog osiguranja i zdravstvenog osiguranja. Moguća je i prijava u lokalnoj kovid ambulanti. Po ulasku, svi putnici dobijaju odgovarajući informativni list i uputstva kojih treba da se pridržavaju.

Da li mi treba viza sa Srbiju?  Proverite ovde da li vam je potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Da li je moguć tranzit kroz Srbiju i da li mi treba test?  Tranzit za strane državljane se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije i nije potreban negativan PCR test.

Putujem na Kosovo i Metohiju, šta mi je potrebno od dokumenata i da li mi treba PCR test?  Licima koja iz Švajcarske ulaze na Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija trenutno nije neophodan negativan PCR test ili karantin. Za tranzit preko teritorije centralne Srbije i ulazak na AP Kosovo i Metohija mogu da se koriste srpski pasoš, srpska lična karta ili identifikacioni dokument izdat od strane privremenih institucija lokalne samouprave u Prištini. U ovom poslednjem slučaju, na graničnim prelazima Horgoš (sa Mađarskom) i Batrovci (sa Republikom Hrvatskom), kao i na administrativnim prelazima Merdare, Končulj i Rudnica, izdaje se "Dokument o ulasku i izlasku" koji važi 15 dana. Maloletnim licima se ovaj dokument izdaje na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih i fotografije. Naša je preporuka da sva ona lica, koja imaju tu mogućnost, za tranzit i ulazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija, koriste srpsku ličnu kartu. Lica koja izgube "Dokument o ulasku i izlasku" dužna su da to odmah prijave.

Strani sam državljanin (npr. francuski), sa regulisanim boravkom u Švajcarskoj - da li mogu da putujem u Srbiju i pod kojim uslovima?  DA. Državljani EU mogu da uđu u Republiku Srbiju sa važećim pasošem ili ličnom kartom.
 AMBASADOR BRADIĆ POSETIO DRŽAVNI SEKRATARIJAT ZA MIGRACIJE, 08.09.2020.godine

Ambasador Bradić se u okviru svojih nastupnih poseta susreo sa državnim sekretarom Mariom Gatiker, koji ga je upoznao sa organizacijom, strukturom i zadacima Državnog sekretarijata za migracije (SEM), koji deluje u okviru Saveznog ministarsta pravde i policije. Obostrano je istaknuta odlična saradnja između Ambasade i SEM-a, a ambasador Bradić se posebno zahvalio na podršci koju su Ambasada i naši građani dobijali u vreme kada su granice u Evropi, zbog pandemije, bile zatvorene, ali i na finansijskoj podršci projektima koji se realizuju u Srbiji u okviru uspostavljenog Migracionog partnerstva između Srbije i Švajcarske. Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona, 20.08.2020.

Republika Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona sa povećanim rizikom od prenosa infekcije korona virusom koju objavljuje Savezna služba za javno zdravlje Švajcarske (Bundesamt für Gesundheit - BAG). Od 20.08.2020. ukida se obaveza desetodnevnog karantina za putnike koji dolaze iz naše zemlje.

Turistička putovanja srpskih državljana u Švajcarsku i dalje nisu moguća.

Za više informacija Vam stoji na raspolaganju internet stranica Saveznog sekretarijata za migracije u Bernu.AMBASADOR BRADIĆ U POSETI UREDNIŠTVU PORTALA NAU.CH, 27.07.2020.

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i ataše Natalija Gunjić su, na poziv portala Nau.ch, posetili uredništvo ovog medija. Tom prilikom, upoznali su se sa radom jedinstvenog medijskog koncepta u Švajcarskoj i razgovarali o mogućnostima dalje saradnje sa osnivačem Simonom Klopfenštajnom, glavnim urednikom Mihom Zbindenom i spoljnopolitičkim urednikom Johanom Tempelmanom.

 


Opširnije...
IZJAVE I KOMENTARI AMBASADORA BRADIĆA ZA ŠVAJCARSKE MEDIJE

Ambasador R. Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić dao je švajcarskim medijima nekoliko izjava i komentara o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

Tekst objavljen na portalu „Nau.ch“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen u „Luzerner Zeitung“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen u „Tages Anzeiger“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen u „20 minuten“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen u „20 minuten“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen na portalu „Nau.ch“ možete pronaći OVDEEVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA DA JE SRBIJA LIDER U EVROPI SA RASTOM BDP OD 5%

Evropska komisija u kvartalnom izveštaju o ekonomskim kretanjima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU navodi da je Srbija u prvom kvartalu 2020. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda od 5,0%.
Iza Srbije se nalaze Crna Gora (2,7), Bosna i Hercegovina (2,0), Severna Makedonija (0,2) i Albanija (-2,5). Srbija je imala veći rast BDP i od Turske koja je ostvarila 4,5%.
Komisija ističe da su ovakvom međugodišnjem rastu podjednako doprineli povećanje bruto investicija, državne i privatne potrošnje, kao i promena stanja zaliha. Rast državne potrošnje se ubrzao, 12% na godišnjem nivou, dok je rast bruto investicija u osnovni kapital iznosio 10,7%. Porast potrošnje domaćinstava ostao je uglavnom stabilan, 3,2% na godišnjem nivou.
U izveštaju se takođe navodi da je stopa nezaposlenosti stanovništva starijeg od 15 godina i dalje ostala stabilna na 9,7% u prvom tromesečju 2020. godine, te da je smanjena za 2,4% u odnosu na prošlu godinu i za otprilike polovinu u odnosu na pre pet godina.

 Nastupna poseta ambasadora Gorana Bradića kod gradonačelnika Berna Aleka fon Grafenrida / Alec von Graffenried / 13. jul 2020.

Ambasador Bradić i gradonačelnik fon Grafenried su razgovarali o mogućnostima da se intenzivira saradnja između glavnih gradova Srbije i Švajcarske, na osnovu Memoranduma o saradnji i prijateljstvu iz 2016. godine, pre svega na planu unapređenja zaštite životne sredine, urbanog planiranja i održivog razvoja, ekonomske saradnje i turizma, kao i kulture, obrazovanja, sporta i drugih oblasti. 

 REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALIETETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPOREFAJNENŠEL TAJMS O IT SEKTORU U SRBIJI

Jedan od najuticajnijih dnevnih listova na svetu, Fajnenšel Tajms (Financial Times), donosi pozitivnu priču o tehnološkoj sceni u Srbiji. Britanski list ističe zaokruženost domaćeg digitalnog ekosistema, dostupnost kvalitetnog IT kadra u našoj zemlji, izdvaja strance i povratnike iz inostranstva kao grupe pojedinaca koji pozitivno utiču na rast u ovom sektoru, ali ukazuje i na prepreke na putu daljeg razvoja.
      Dopisnica za jugoistočnu Evropu i poznavalac prilika u regionu, novinarka Fajnenšel tajmsa Valeri Hopkins u tekstu prepoznaje da u Srbiji postoji značajan talenat i mnoge uspešne tehnološke kompanije.
       Pored poređenja sa Berlinom kada se govori o noćnom životu, autorka vuče paralelu i između beogradske i, u celom svetu prepoznate, berlinske startap scene. Posebno napominje da su u poslednjih deset godina mnogi tehnološki preduzetnici izabrali baš Srbiju za mesto gde će osnovati svoje kompanije, kao i da neki od svetskih tehnoloških giganata svoje proizvode razvijaju upravo u Srbiji.
       Osim paralela sa velikim tehnološkim centrima, iz razgovora sa predstavnicima Inicijative „Digitalna Srbija” koju opisuje kao nevladinu organizaciju koja promoviše interese digitalne industrije, autorka izdvaja da je srpska startap scena u ranoj fazi razvoja, kao i da celokupni sektor beleži izuzetno visok godišnji rast od 20 odsto. Na to dodaje da se poslednjih godina startap ekosistem razvio u smislu raznolikosti podsektora i biznis modela. Kao pozitivna promena na državnom nivou ističe se strateška odluka o podizanju nivoa tehnoloških znanja, pre svega kroz uvođenje programiranja u obavezni program za sve osnovce.
       Na ovom generalno uspešnom putu uočene su i prepreke koje i dalje nisu savladane, kao što je nedostatak biznis znanja koja su, pored tehničkih, potrebna za razvoj i prodaju digitalnih proizvoda i usluga na svetskom tržištu. Kao drugu, Financial Times vidi nedovoljno brzo prilagođavanje domaćeg zakonskog okvira svetu tehnološkog preduzetništva. Dok su dobri potezi, recimo, prepoznati u uvođenju mehanizma sličnog opcijama na akcije, tj. mogućnosti da startapi daju udele u vlasništvu svojim zaposlenima, kao ogromna prepreka na daljem putu razvoja srpskog digitalnog ekosistema navode se ograničenja koja postavlja Zakon o deviznom poslovanju.
       Takođe, u članku se navodi da važan deo domaće IT scene čine povratnici iz inostranstva, ali i digitalni nomadi – profesionalci iz drugih zemalja kojima priroda posla omogućava da, uz pomoć tehnologije, rade sa bilo koje tačke na planeti, pa i iz Srbije.
       Sagovornici iz nekih od vodećih srpskih digitalnih kompanija i organizacija koje sarađuju sa njima slažu se da velika vrednost domaćeg digitalnog ekosistema leži u postojećem talentu. Prepoznavši da je potraga za kvalitetnim kadrom u Srbiji nalik globalnoj, novinarka se osvrće i na godine krize koje su, prema rečima Koste Andrića iz ICT Hub-a, stvorile ljude čije je razmišljanje usmereno na rešavanje problema, dok su na tržištu ostavile neiskorišćen prostor za investitore.
       Poseban prostor u tekstu dat je stavu da na našim prostorima postoji veća glad za uspehom i snažniji osećaj pripadnosti nego u nekim drugim delovima sveta, te da se zaposleni duže zadržavaju na radnim mestima. Iz razgovora sa tehnološkim ekspertima, novinarka zaključuje da Srbija zaposlenima i investitorima, ukoliko razmišljaju dugoročno, pruža više stabilnosti od nekih drugih tehnoloških centara.Uredba švajcarskog Saveznog veća o novim merama za suzbijanje širenja korona virusa u oblasti međunarodnog putničkog saobraćaja

Švajcarsko Savezno veće (Vlada) je 02.07.2020. godine donelo Uredbu o merama za  suzbijanje širenja korona virusa u oblasti međunarodnog putničkog saobraćaja.

U Uredbi se određuje mera obaveznog desetodnevnog karantina za putnike koji su u periodu od 14 dana pre ulaska u Švajcarsku boravili u državi ili regionu sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom. Na listi država i regiona sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom nalaze se: Argentina, Jermenija, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusija, Bolivija, Brazil, Kabo Verde, Čile, Dominikanska Republika, Honduras, Irak, Izrael, Katar, Kolumbija, „Kosovo“, Kuvajt,  Moldavija, Severna Makedonija, Oman, Panama, Peru, Rusija, Saudijska Arabija, Švedska, Srbija, Južna Afrika, Ostrva Terks i Kejkos, SAD. 

Nadležni švajcarski organi proglašavaju državu ili region sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom, ukoliko je ispunjen jedan od sledećih uslova:
- broj novoinficiranih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana iznosio je više od 60
- raspoložive informacije iz određene države ili regiona ne mogu se iskoristiti za pouzdanu procenu situacije i ukoliko postoje indicije da je povećan rizik od infekcije u toj državi ili regionu
- u poslednje četiri nedelje u više navrata u Švajcarsku su ušla inficirana lica koja su prethodno boravila u određenoj državi ili regionu.

Listu država i regiona sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom vodiće i aktuelizovati Ministarstvo za unutrašnje poslove (EDI) u saradnji sa Ministarstvom pravde i policije (EJPD), Ministarstvom finansija (EFD) i Ministarstvom inostranih poslova (EDA).

Od obaveze karantina će biti izuzeta lica (ukoliko nemaju simptome bolesti COVID-19): 
- koja iz poslovnih razloga prelaze granicu (drumskim, železničkim, vodenim ili vazdušnim putem) radi prevoza robe ili ljudi;
- čiji je angažman apsolutno neophodan za funkcionisanje:
1. zdravstvenog sistema,
2. javnog reda i mira,  
3. povlašćenih institucija u skladu sa članom 2, stav 1, Zakona o zemlji domaćinu od 22. juna 2007. godine (npr. međudržavne organizacije, međunarodne institucije, diplomatske misije i konzularna predstavništva, stalne misije i druga predstavništva pri multilateralnim organizacijama, itd);
- koja zbog poslovnog angažmana u okviru transportnih kompanija, drumskim, železničkim, vodenim ili vazdušnim putem vrše prekogranični  prevoz ljudi, a koji su boravili u zemlji ili regionu sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom;
- koja iz profesionalnih ili neodložnih medicinskih razloga svakodnevno ili do 5 dana moraju da borave u Švajcarskoj;
- koja su kao putnici boravili u tranzitu manje od 24 sata u zemlji ili regionu sa povećanim rizikom od infekcije;
- koja ulaze u Švajcarsku samo radi tranzita, s namerom i mogućnošću da putuju direktno u drugu zemlju.
Putnici koji dolaze iz država ili regiona sa povećanim rizikom od infekcije korona virusom dužni su da se u roku od dva dana od trenutka ulaska u Švajcarsku jave nadležnom kantonalnom organu.
 
Uredba stupa na snagu 6. jula 2020. godine u 00.00 časova.

Važno: Trenutno važeća ograničenja za ulazak srpskih državljana u Švajcarsku i dalje ostaju na snazi, što znači da turistička putovanja i dalje neće biti moguća. Desetodnevni karantin je predviđen za one kategorije lica koje imaju pravo da uđu u Švajcarsku, a koja su prethodno boravila u Srbiji (npr. srpski državljani sa regulisanim boravkom u Švajcarskoj, švajcarski državljani, itd.).KORONA VIRUS: SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020.

Bern, 01.07.2020.

Savezno veće je na sednici 1. jula donelo nekoliko odluka po pitanju mera u cilju sprečavanja ponovnog širenja korona virusa. S obzirom na veliki broj ljudi koji koristi javni prevoz, kao i povećan broj novozaraženih od sredine juna, odlučeno je da je obavezno nošenje maski u sredstvima javnog prevoza u celoj zemlji, počevši od ponedeljka, 6.jula. Takođe, svi putnici koji dolaze iz određenih regiona će morati u karantin. Planirano je da se od 20. jula ukinu ograničenja ulaska putnika iz određenog broja trećih zemalja.

Otkako je Savezno veće ukinulo većinu mera u borbi protiv epidemije korona virusa, sve više ljudi koristi usluge javnog prevoza. Kao rezultat toga, često nije moguće poštovati preporučenu distancu. S obzirom na sve veći broj ljudi koji putuju i sve veći broj novozaraženih od sredine juna, Savezno veće je odlučilo da pojača zaštitne mere i u skladu sa tim je donešena odluka da nošenje maski postane obavezno u svim sredstvima javnog prevoza širom zemlje. Takođe, od ponedeljka, 6. jula, sve osobe starije od 12 godina moraće da nose zaštitne maske u vozovima, tramvajima i autobusima, na planinskim železnicama i žičarama, kao i na brodovima. Izmenjeni pravilnik biće usvojen i objavljen sutra.
Iako već postoji preporuka da se nose maske u sredstvima javnog prevoza, mali broj ljudi poštuje ovaj savet. Današnja odluka Saveznog veća takođe dolazi kao odgovor na preporuke struke i na zahtev određenih kantona. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) takođe preporučuju nošenje maski u slučaju kada nije moguće poštovati neophodnu distancu.

Karantin za putnike iz određenih regiona

Od sredine juna, broj novih slučajeva zaraženih korona virusom je u porastu u Švajcarskoj, nakon što su zaražene osobe ušle u zemlju iz zemalja članica šengenskog prostora i ostalih ne-šengenskih zemalja. Shodno tome, počevši od ponedeljka, 6. jula, svi građani koji ulaze u Švajcarsku iz određenih regiona moraće da budu u karantinu deset dana. Savezna služba za javno zdravlje (BAG) sačiniće spisak svih ovih regiona koji će biti redovno ažuriran. Zaraženi putnici će još tokom putovanja (avionom, autobusom, na graničnim prelazima) biti obavešteni. Po ulasku u Švajcarsku moraće da se prijave kantonalnim vlastima. Novi pravilnik biće usvojen i objavljen sutra. Takođe, svim avioprevoznicima kao i putničkim kompanijama će biti sugerisano da ne prevoze bolesne putnike.

Ograničenja ulaska ostaju na snazi do 20. jula

Na sednici 1. jula 2020. godine Savezna vlada je razmatrala preporuke Evropskog saveta o ukidanju ograničenja ulaska koje će se od 1. jula primeniti na 15 zemalja. Očekuje se da će Švajcarska slediti ove preporuke, ali od 20. jula i sa izuzetkom Srbije. Savezno ministarstvo pravde i policije planira da od 20. jula obriše sa liste rizičnih zemalja sledeće države: Alžir, Australiju, Kanadu, Južna Koreju, Gruziju, Japan, Maroko, Crnu Goru, Novi Zeland, Ruandu, Tajland, Tunis, Urugvaj i zemlje koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma (Bugarsku, Kipar, Hrvatsku, Irsku i Rumuniju). Primenom preporuka EU, očekuje se i da će Kina biti uklonjena sa ove liste, pod uslovom da se uspostavi reciprocitet za putnike koji dolaze iz Švajcarske.
 AMBASADOR BRADIĆ O IZVEŠTAJU SAVEZNE SLUŽBE ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠVAJCARSKE

Ambasador R. Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić dao je komentar o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji i navodima Savezne službe za javno zdravlje u kojima je Srbija apostrofirana kao potencijalno novo žarište korona virusa.

Tekst objavljen u „20 minuten“ možete pronaći OVDE

Tekst objavljen na portalu „Nau.ch“ možete pronaći OVDE

Vest su objavili i srpski mediji: PolitikaVečernje NovostiBlicKurir i drugi. PISMO ZAHVALNOSTI MINISTRA DAČIĆA UPUĆENO MINISTRU KASISU

Prvi potpredsednik Vlade i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je pismo zahvalnosti ministru spoljnih poslova Švajcarske Ignaciju Kasisu za finansijsku pomoć Srbiji (u iznosu od 500.000 evra) u borbi protiv zarazne bolesti COVID-19.

 OTVOREN NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK U NIŠU, 09.06.2020.

Naučno-tehnološki park u Nišu otvoren je 09.06.2020. godine, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.
NTP Niš je organizacija koja u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom obezbeđuje infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju poslovnih uspeha na tržištu, posebno u oblasti visokih tehnologija.
Firme koje se budu uselile u NTP počeće da rade u avgustu, a ukupno će imati na raspolaganju 14.000 kvadrata. NTP će imati 20 start ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih, a jedna kompanija je vezana i za tehnološko-razvojni i za startap deo.
       Predsednik Vučić je naveo da je u NTP uloženo 12,5 miliona evra, a da će ukupna ulaganja, zajedno sa investicijom u osnovanje Startap centar Niš koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakulteta, premašiti 20 miliona evra.
       Švajcarska je značajno pomogla razvoj naučno-tehnoloških parkova u Srbiji, a njen ambasador u Srbiji Filip Ge, prisutvovao je otvaranju NTP Niš. Tom prilikom, ambasador Ge je posebno istakao prijateljstvo i solidarnost Srbije i Švajcarske i naveo da su inovacije u Srbiji postale strateški prioritet, ne samo na papiru, već i u praksi. Dodao je da mu je drago što Švajcarska tome doprinosi kroz projekat "Podsticanje izvoza kroz razvoj naučno-tehnoloških parkova", u koji je uložila 3,5 miliona evra. Ambasador Ge je naglasio da je cilj dalji razvoj mreže naučnih parkova koja će pospešiti privredni rast kroz inovacije, kao i konkurentnost i borbi protiv odliva mozgova.


Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

Foto: Predsedništvo / Dimitrije GollNASTUPNA POSETA AMBASADORA BRADIĆA KOD V.D. DRŽAVNOG SEKRETARA I POLITIČKOG DIREKTORA KRISTINE MARTI, 3.6.2020.

Ambasador R. Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić obavio je nastupnu posetu kod  v.d. državnog sekretara i političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Švajcarske Kristine Marti.
Tom prilikom, ocenjeno je da su bilateralni politički odnosi dve zemlje vrlo dobri, kao i da je ekonomska saradnja u uzlaznom trendu, sa dosta potencijala za dalji razvoj. K. Marti je izrazila zadovoljstvo i saradnjom u međunarodnim finansijskim institucijama, digitalizaciji, na polju dualnog obrazovanja i dr. oblastima.
Tema razgovora bila je i aktuelna situacija izazvana posledicama pandemije zarazne bolesti Covid-19.


 SRPSKI TENISER NOVAK ĐOKOVIĆ DOBITNIK POVELJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE

Na svečanosti povodom Dana diplomatije Republike Srbije, održanoj 29. maja 2020. godine, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio je Novaku Đokoviću Povelju za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.

U obrazloženju odluke o dodeli Povelje stoji:

"Idol mladih, ne samo zbog sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio je naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao generacije. Svetu je poslao poruku snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom".


 

 VAŽNO OBAVEŠTENJE! 22.05.2020.

UKINUTA ZABRANA ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije (21.05.2020. godine) donela Odluku o prestanku važenja Odluke o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju, kao i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću.

Pomenutim odlukama, koje su na snagu stupile danas (22.05.2020. godine), otvoreni su svi granični prelazi Republike Srbije i funkcionišu u uobičajenom režimu za sve kategorije domaćih i stranih državljana.

Takođe, ukinute su epidemiološke mere za sve kategorije domaćih i stranih državljana. Umesto ranijih mera (kućna izolacija i obaveza posedovanja negativnog PCR testa), putnicima će prilikom pasoške kontrole biti uručeno pismeno obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti COVID-19.KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI

 

 

Obaveštavamo da je raspisan konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Detaljne informacije možete pronaći OVDE
 

 VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve naše građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spsisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podataka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.
 

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke, budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.
 OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku kojom se kao datum održavanja izbora za narodne poslanike određuje 21. jun 2020. godine.

                                              
UPUTSTVO ZA GLASANJE

KO IMA BIRAČKO PRAVO U INOSTRANSTVU I GDE MOŽE DA GLASA

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji.

•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Ambasadi Republike Srbije u Bernu mogu podneti zahteve za glasanje lica koja u trenutku održavanja izbora 21. juna 2020. godine, žive u sledećim kantonima u Švajcarskoj: Bern/Berne, Fribourg/Freiburg, Solothurn/Soleure, Basel Stadt/Bâle-ville, Basel Landschaft/Bâle-Campagne, Tessin/Ticino, Vaud/Waadt, Valais/Wallis, Neuchatel/Neuenburg, Geneve/Genf, Jura.

• Ukoliko se prijavi dovoljan broj glasača (minimum 100), izbori će biti organizovani u sledećim gradovima: Bazel, Bern, Ženeva, Lugano, Cirih. Adrese glasačkih mesta će biti naknadno objavljene.

• Građani Republike Srbije koji imaju biračko pravo u inostranstvu, odnosno ispunjavaju gorenavedene uslove za glasanje, a žive u nekom od sledećih kantona: Aargau, Appenzell AI, Appenzell AR, Glarus, Graubünden, Luzern, Nidwalden, Obwalden, St.Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug i Zürich, zahtev za glasanje podnose Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu (kontakt podaci: www.zurich.mfa.gov.rs)

KAKO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rs/
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti sa našeg sajta.

Obrazac prijave za glasanje  OVDE

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, zahtev za upis u birački spisak podataka
da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti sa našeg sajta.

Obrazac za upis u Jedinstveni birački spisak  OVDE

• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.

DO KADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANJE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu mogu se Ambasadi Republike Srbije u Bernu podneti najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu, zahteve podnesete do 20.00 časova).

KAKO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• lično u Ambasadi (svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 časova)

• putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern

• putem mejla konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch

OBAVEŠTAVANJE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.
 

 

 PONIŠTEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije donelo odluku da poništi konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore. Novi konkurs će biti raspisan po prestanku vanrednog stanja u R. Srbiji.

 PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA POMOĆ SRBIJI U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA

Obaveštavamo sve zainteresovane građane, preduzeća i fondacije da je za uplatu donacija, u cilju pružanja pomoći Srbiji u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19, otvoren sledeći račun:

Račun u valuti  CHF
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE92500502010254022570
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti  EUR
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE93500502010200721925
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Račun u valuti  EUR
IBAN: DE44500502010254022561
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Svima onima koji žele da doniraju novac, Ambasada R. Srbije u Bernu se srdačno zahvaljuje.
 

 IZVRŠENA PRVA EVAKUACIJA AUTOBUSIMA ZA SRBIJU

Obaveštavamo da su 01.04.2020. godine dva autobusa krenula za Srbiju. Jedan čine prioritetni putnici sa konzularnog područja Ambasade u Bernu, a drugi Generalnog konzulata u Cirihu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je odredilo da su prioriteti u evakuaciji lekari i medicinsko osoblje koji su izrazili želju da dođu u Srbiju kako bi pomogli u borbi sa opasnom zaraznom bolešću COVID-19, đaci i studenti, trudnice i majke sa maloletnom decom, hronični bolesnici.

Ambasada Republike Srbije i dalje čini sve što je u njenoj moći da izađe u susret i preostalim zahtevima, kako bi u narednom periodu svi naši građani koji su se prijavili Ambasadi, bili vraćeni u Srbiju.
 VAŽNO OBAVEŠTENJE, 24.03.2020.

Bern, 24.03.2020. godine

Državljanima Republike Srbije koji u Republiku Srbiju dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke obavezno se određuje mera karantina u trajanju od 28 dana u ustanovi zatvorenog tipa ("Morović", Šid, Miratovačko polje, itd.).  

Državljanima Republike Srbije koji u zemlju dolaze iz država koje nisu na gore navedenom spisku, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim korona virusom SARS-CoV-2 u trajanju od 28 dana (izolacija u kućnim uslovima).  

Izricanje epidemiološke mere je obavezno. Licima koja odbiju izrečenu meru biće uskraćen ulazak u Republiku Srbiju.VAŽNO OBAVEŠTENJE

Bern, 17.03.2020. godine

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Evropi, a pre svega u Švajcarskoj, kao jednoj od zemalja sa najvećom stopom transmisije zarazne bolesti COVID-19, Ambasada Republike Srbije u Bernu je donela PRIVREMENU MERU, koja je stupila na snagu u utorak, 17.03.2020. godine, i kojom je određeno da Konzularno odeljenje Ambasade R. Srbije u Bernu može primati samo hitne i neodložne slučajeve. Konkretno, ova mera podrazumeva sledeće:

- otkazuju se SVI termini zakazani za predaju zahteva za pasoš, sve do dana do kad je uvedeno vanredno stanje u Švajcarskoj (19.04.2020);

- zabranjuje se zakazivanje novih termina sve do dana do kad je uvedeno vanredno stanje u Švajcarskoj (19.04.2020);

- zabranjuje se primanje svih stranaka u KO (pogotovo radi legalizacije dokumenata, izdavanja potvrda, zahteva iz oblasti državljanstva, regulisanja vojne obaveze, prijave rođenja, prijave braka), osim u slučajevima koji su vrlo hitni (putni list, sprovodnica i preuzimanje pojedinih gotovih pasoša, koji su preduslov za regulisanje boravka, zdravstvenog osiguranja i drugih statusnih pitanja naših državljana u zemlji prijema), ali tek na osnovu telefonskog dogovora sa Konzularnim odeljenjem, telefon broj 031 352 63 53.
 

DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE

Ustanove kulture Republike Srbije su, u cilju što bezbednijeg i lakšeg prevazilaženja situacije nastale zbog epidemije korona virusa, omogućile našim građanima maksimalnu dostupnost digitalnih sadržaja u oblasti kulture. Na veb stranici Ministarstva kulture i informisanja i na sajtu „Digitalna solidarnost“ dostupan je spisak svih sadržaja u oblasti kulture.

(https://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-; i https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/)

Takođe, Ministarstvo kulture i informisanja je, u toku 2019. godine, ustanovilo i Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije, kojem možete pristupiti putem linka https://www.kultura.rs/
 

Digitalni sadržaji ustanova kulture na stranim jezicima - 2020

Imajući u vidu mere Vlade Republike Srbije uvedene sa ciljem što bezbednijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije COVID-19, a u cilju olakšavanja pristupa kulturnim sadržajima stanovnicima Srbije i korisnicima iz drugih zemalja, Ministarstvo kulture i informisanja predstavlja digitalne sadržaje nacionalnih ustanova kulture, dostupne na stranim jezicima.
U nastavku možete pronaći linkove sa sadržajima u digitalnom obliku na više stranih jezika, a zvaničan sajt Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije je http://www.kultura.gov.rs/cyr/; http://www.kultura.gov.rs/en/

Filmovi:

1. Pored mene, 2015 Stevan Filipović (drama, 110 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: https://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Šišanje, 2010, Stevan Filipović (drama, 98 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=169
Link: https://www.youube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Šejtanov ratnik, 2006, Stevan Filipović ( 94 minuta)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE
 

 


Opširnije...
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je juče, 15. marta, da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

https://covid19.rs/

Predsednik Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Vanredno stanje stupilo je na snagu odmah, nakon objave u „Službenom glasniku“, a usledila je sednica Vlade na kojoj je donetea uredba o merama koje će se primenjivati za vreme vanrednog stanja.

U skladu sa tim, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca s boravišnom dozvolom ili stalnim nastanjenjem u Srbiji. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano. Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Franscuske republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana. Dvojni državljani u Republiku Srbiju mogu da uću samo ukoliko prezentuju pasoš Republike Srbije, a ne zemlje koja se nalazi na listi zemalja za koje važi zabrana (Austrija, Švajcarska, Nemačka…).

Pomenuta zabrana ne primenjuje se na:

1) Posade (vozač i suvozač) teretnih motornih vozila (kamioni, šleperi…) prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Međunarodni tranzit teretnih vozila ograničava se na period ne duži od 12 časova  od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovibe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovibe;

3) Vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) Posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R. Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R. Srbije;

5) Lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine pripadnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih polova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) Humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.
 

 Privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane, radi sprečavanja širenja korona virusa

Bern, 15. mart 2020.

Vlada Republike Srbije donela je na sednici, 14. marta ove godine, nove mere i precizirala pojedine postojeće, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, koje stupaju na snagu istog dana.

https://covid19.rs/

 

PREPORUKA DRŽAVLJANIMA REPUBLIKE SRBIJE KOJI BORAVE U INOSTRANSTVU, VIDETI OVDE

Korisne informacije i postupanja na graničnim prelazima pri ulasku putnika u Republiku Srbiju možete videti OVDE i OVDE

Privremeno se zabranjuje ulazak u Srbiju svim stranim državljanima koji dolaze iz provincije Hubej u Narodnoj Republici Kini, grada Degu (Daegu) i provincije Severni Gjongsang (North Geyeongsang) Republike Koreje, Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke.

Pomenuta zabrana ne primenjuje se na:

1) Posade (vozač i suvozač) teretnih motornih vozila (kamioni, šleperi…) prilikom obavljanja međunarodnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju. Međunarodni tranzit teretnih vozila ograničava se na period ne duži od 12 časova  od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;

2) Posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji R.Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodne plovidbe od momenta ulaska na teritoriju R. Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodne plovibe od momenta ulaska na teritoriju R.Srbije u slučaju nizvodne plovibe;

3) Vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;

4) Posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište R. Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma R. Srbije;

5) Lica koja su dobila saglasnost za ulazak u R. Srbiju od Radnog tela Vlade koji čine pripadnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih polova i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

6) Humanitarne konvoje pod obaveznom pratnjom ugovorene diplomatskim putem.

 

PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE:

Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije, koji borave u inostranstvu, da sva putovanja u Republiku Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, tj. područja sa intenzivnom transmisijom bolesti CIVID-19.

Građani koji imaju simptome koje izaziva koronavirus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Ulica dr Subotića 5, broj telefona +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.
 NASTAVAK AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“ U AMBASADI U BERNU, 07.03.2020.

Ambasada R. Srbije u Bernu je, u okviru akcije "Negujmo srpski jezik", a uz podršku radija „Krug“, organizovala promociju knjige za decu "Tajne zelenog solitera", autorke Sanje Matijašević Ćirić, 07.03.2020. godine. Ambasada sprovodi ovu akciju od 2017. godine, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
       Opširniji tekst sa fotografijama, objavljen u novinama „Vesti“ ovim povodom, možete pogledati OVDE
 OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 26.04.2020. GODINE


IZBORI 2020 - Uputstvo za glasanje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je doneo odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine koji će biti održani 26. aprila 2020. godine.

KO IMA BIRAČKO PRAVO U INOSTRANSTVU I GDE MOŽE DA GLASA

• Biračko pravo imaju punoletni državljani Republike Srbije, koji žive u inostranstvu, a imaju prebivalište u Republici Srbiji.

•  Pravo da glasaju u inostranstvu imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički ili poslovno borave u inostranstvu, ako su prethodno blagovremeno podneli zahtev za glasanje u inostranstvu.

Ambasadi Republike Srbije u Bernu mogu podneti zahteve za glasanje lica koja u trenutku održavanja izbora 26. aprila 2020. godine, žive u sledećim kantonima u Švajcarskoj: Bern/Berne, Fribourg/Freiburg, Solothurn/Soleure, Basel Stadt/Bâle-ville, Basel Landschaft/Bâle-Campagne, Tessin/Ticino, Vaud/Waadt, Valais/Wallis, Neuchatel/Neuenburg, Geneve/Genf, Jura.

• Ukoliko se prijavi dovoljan broj glasača (minimum 100), izbori će biti organizovani u sledećim gradovima: Bazel, Bern, Ženeva, Lugano, Cirih. Adrese glasačkih mesta će biti naknadno objavljene.

• Građani Republike Srbije koji imaju biračko pravo u inostranstvu, odnosno ispunjavaju gorenavedene uslove za glasanje, a žive u nekom od sledećih kantona: Aargau, Appenzell AI, Appenzell AR, Glarus, Graubünden, Luzern, Nidwalden, Obwalden, St.Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug i Zürich, zahtev za glasanje podnose Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu (kontakt podaci: www.zurich.mfa.gov.rs)

KAKO MOŽETE GLASATI U INOSTRANSTVU

•  Državljanin Republike Srbije može glasati u inostranstvu samo ako je upisan u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.
•  Molimo da pre prijave obavezno proverite da li ste upisani u Jedinstveni birački spisak. To možete učiniti na osnovu jedinstvenog matičnog broja (JMBG) preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rs/
• Ukoliko niste upisani u birački spisak, zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti sa našeg sajta.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Ukoliko ste već upisani u Jedinstveni birački spisak, zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti sa našeg sajta.
• Pored zahteva, potrebno je priložiti i kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.
• Zahtev mora biti popunjen čitko. Podaci moraju biti ispravni.
• Pogrešno uneti podaci mogu biti osnov za donošenje rešenja o odbijanju zahteva.


DO KADA SE MOŽETE PRIJAVITI ZA GLASANjE

• Zahtev za upis u Jedinstveni birački spisak i zahtev za glasanje u inostranstvu može se Ambasadi Republike Srbije u Bernu podneti najkasnije do ponoći 4. aprila 2020. godine (molimo da zbog vremena potrebnog za obradu, zahteve podnesete do 21.00 časova).


KAKO MOŽETE PODNETI ZAHTEV

• lično u Ambasadi (svakog radnog dana od 9.00 do 13.00 časova)
• putem pošte-adresa: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern
• putem mejla konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch  


OBAVEŠTAVANjE BIRAČA

• Biraču koji ispunjava uslove za glasanje će biti poslato obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa.

 FABRIKA „BARRY CALLEBAUT“ U SRBIJI

Vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda „Beri Kalebo“ iz Švajcarske (Barry Callebaut), postavila je kamen temeljac za izgradnju fabrike u Novom Sadu. Ova multinacionalna kompanija uložiće 50 miliona evra u fabriku u Srbiji, koja će obezbediti 100 novih radnih mesta.
       Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisutvovao postavljanju kamena temeljca, istakao je da je „Beri Kalebo“ dokaz velikog uspeha jer najbolja tehnologija za pravljenje čokolade u Evropi stiže u Srbiju. Istakao je da će fabrika u Novom Sadu biti njihova najveća i najlepša fabrika u Jugoistočnoj Evropi i  naveo da će plate inženjera i tehnologa biti na evropskom nivou, a plate radnika daleko iznad srpskog proseka.
       Stojan Kemera (Stojan Kemera), generalni direktor ove kompanije za jugoistočnu Evropu nedavno je izjavio na Kopaonik biznis forumu da će gradnja trajati oko 12 meseci, što znači da bi trebalo da bude otvorena u prvom kvartalu iduće godine. On je najavio i razvojni centar „Čokoladna akademija“, odmah pored fabrike, planiran na 2.000 kvadrata.
       Kemera je istakao da će fabrika biti izvozno orijentisana, ali će biti i hab za sve domaće konditore i zanatlije. Predviđa da će godišnje izvoziti robu u vrednosti 150 miliona evra. Antoan Desent Afrik (Antoine de St-Afrique), glavni izvršni direktor kompanije, naveo je da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar, iz kog će „Beri Kalebo“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Foto: N.Karlić - Novosti.rs


 OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 26.04.2020. GODINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište, ili se trenutno nalaze u inostranstvu, da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do ponoći 4. aprila 2020. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.

Formular zahteva za upis u jedinstveni birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti i odštampati OVDE

U zahtevu obavezno moraju biti navedeni sledeći podaci: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opština, odnosno grad i adresa prebivališta birača u zemlji (lica bez prebivališta ne mogu da glasaju), kao i podaci o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima (to jest, mesto gde želi da glasa – na primer, Ambasada R. Srbije u Bernu...).

Nadležni organ u Republici Srbiji donosi rešenje da je birač izrazio želju da glasa po mestu boravišta u inostranstvu. Drugo rešenje o ispunjenosti uslova za glasanje na željenom mestu u inostranstvu će se doneti nakon odluke Republičke izborne komisije (RIK) o određivanju biračkih mesta u inostranstvu, odnosno, ispunjenosti uslova da se biračko mesto otvori. Shodno odluci RIK, a u odnosu na izabrano mesto za glasanje u inostranstvu, donosiće se rešenje da će birač glasati po mestu boravišta u inostranstvu ili rešenje da za to nisu ispunjeni uslovi.

Podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može se upisati u jedinstveni birački spisak samo za ono lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Formular zahteva za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji možete preuzeti i odštampati OVDE

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije – https://upit.birackispisak.gov.rs/, unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG).

Uz prijavu mora biti dostavljena kopija važećeg dokumenta Republike Srbije sa fotografijom. Savetujemo da Ambasadi dostavite popunjena oba gore navedena formulara i kopiju srpskog pasoša. Navedeno možete dostaviti na mejl konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch ili putem pošte na adresu Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern.
 VLADIKA ANDREJ U POSETI AMBASADI SRBIJE U BERNU, 02.03.2020.

Episkop Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte vladika g. Andrej (Ćilerdžić) i arhijerejski namesnik za Švajcarsku protojerej-stavrofor Stanko Marković posetili su 2. marta Ambasadu Republike Srbije u Švajcarskoj. U razgovoru sa ambasadorom Srbije u Bernu Goranom Bradićem, vladika Andrej i otac Stanko izrazili su želju da Srpska pravoslavna crkva i diplomatsko-konzularna predstavništa Srbije u Švajcarskoj deluju jedinstveno, u interesu srpskog naroda i vernika, kao i u cilju očuvanja identiteta, kulture, jezika, istorije, tradicije i vere sveukupnog srpskog korpusa u ovoj zemlji. Dogovoreno je da Ambasada i SPC, gde god je to moguće, zajednički nastupaju, kao i da koordinirano nastave aktivnosti zarad povećanja broja učenika koji  pohađaju veronauku, kao i Srpsku dopunsku školu.

 SUSRET AMBASADORA SA GENERALNIM SEKRETAROM OTIF-a, 02.03.2020.

U okviru nastupnih poseta, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić sastao se 2. marta sa generalnim sekretarom Međuvladine organizacije za međunarodni transport železnicom (OTIF) Volfganog Kiperom i tom prilikom ga informisao o rezultatima koje je Srbija u protekloj godini ostvarila na polju poboljšanja saobraćajne infrastruktre, posebno u oblasti železničkog transporta.
Generalni sekretar Kiper ocenio je da  Srbija predstavlja jednu od važnijih i aktivnijih članica te međunarodne organizacije i izrazio želju da u dogledno vreme poseti Beograd i susretne se sa predstavnicima Srbije.
Ambasador Bradić kratko je razgovao i sa Draganom Nešićem, koji radi kao ekspert za tehničku nteroperabilninost u OTIF.


 UDRUŽENjE SRPSKIH STUDENATA U ŠVAJCARSKOJ (USS) OBELEŽILO SVOJU SLAVU, 29.02.2020.

Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj (USS) obeležilo je u subotu, 29. februara, u Hramu Uspenja presvete bogorodice u Cirihu, svoju slavu svetog Fotija Carigradskog.
       Sveštenici Hrama Uspenja presvete bogorodice (Pfarrei Maria Entschlafen) otac Nenad Mihajlović i otac Miroslav Simijonović isekli su slavski kolač i tom prilikom ukazali na značaj okupljanja srpske inteligencije i vernika, sa ciljem očuvanja pravoslavlja, srpskog jezika i kulture naših ljudi u otadžbini. Prigodnu besedu je u ime prisutnih studenata izgovorio predsednik USS Srđan Stefanović.
       Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i generalni konzul u Cirihu Zoran Jeremić zahvalili su se sveštenicima i studentima što u vremenima, u kojima je srpski narod izložen teškim izazovima, iskazuju jedinstvo i slogu, o čemu svedoči redovno okupljanje i organizacija različitih događaja, kao što je i obeležavanje slave srpskih studenata u Švajcarskoj. Ambasador Bradić i generalni konzul Jeremić čestitajući slavu, poželeli su studentima, takođe, da što pre završe studije, kao i da razmisle o povratku i svom mogućem angažovanju u Srbiji, odakle su došli ili odakle potiču njihovi roditelji.


 BRITANSKI NEDELjNIK „EKONOMIST“ („THE ECONOMIST“): „NEOČEKIVANI TEHNOLOŠKI USPEH U SRBIJI“

Britanski nedeljnik „Ekonomist“ navodi da je digitalna tehnologija trenutno najbrže rastuća srpska industrija. Prognozira da bi na drugom mestu mogla da se nađe prozvodnja litijuma, uzimajući u obzir da „Srbija leži na jednom od najvećih nalazišta litijuma na kontinentu, koji predstavlja osnovni sastojak za proizvodnju baterija za električne automobile“. U prilog tome, navodi se da je „Rio Tinto“ uložio 200 miliona dolara u istraživanje lokacija u blizini Loznice i da bi, ukoliko uprava kompanije odobri, proizvodnja krenula 2025. godine.
       „Ekonomist“ navodi da tehnološki sektor, koji zapošljava 45.000 ljudi, čini najmanje 6% srpskog BDP, a da ulaganja Vlade Srbije u digitalnu infrastrukturu iznose 79 miliona dolara. Cirtirajući Zoju Kukić iz „Inicijative za digitalnu Srbiju“ list prenosi - „Strane firme su u proteklih šest godina uložile više od 500 miliona dolara na srpske startap kompanije.
       Ugledni nedeljnik ističe da je prošlogodišnji izvoz IT sektora dostigao 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara), što je povećanje od 55% u odnosu na 2017. godinu.    Ukazuje i na doprinos Srba iz dijaspore IT sektoru, koji su se vratili u maticu sa IT veštinama, kontaktima i kapitalom – „Tehnološki sektor je jedan od retkih koji mami kvalifikovane ljude da se vrate u Srbiju. Mnogi čelni ljudi u ovoj industriji, uključujući Dragana Tomovića, koji vodi Majkrosoftov razvojni centar u Beogradu, čine Srbi iz dijaspore…“
       Dodaje se da je deo obrazovnog sistema u Srbiji i kodiranje, koje se predaje u osnovnim školama, te da broj diplomaca pripremljenih za tehnološke poslove na godišnjem nivou iznosi 5.000.  – „Razvoj blokčejna i video igara već čine veliki deo digitalne ekonomije Srbije. "Top Eleven", fudbalska igrica koju proizvodi „Nordeus“, najpoznatija tehnološka kompanija u Srbiji, ima 219 miliona registrovanih korisnika“.
 POSETA DELEGACIJE REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA R. SRBIJE, 28.02.2020.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac i njen zamenik Branko Stamenković razgovarali su tokom radne posete u Bernu, 28. februara, sa resornim kolegama u Švajcarskoj Konfederaciji - saveznim tužiocem Mihaelom Lauberom (Michael Lauber) i njegovim zamenikom Žakom Rerodom (Jacques Rayroud) - o iskustvima i rezultatima dve zemlje u suzbijanju različitih vidova kriminala.
       Izražen je zajednički interes da se dobra saradnja između dve zemlje intenzivira i unapredi u cilju još efikasnije  borbe protiv organizovanog kriminala, međunarodnog terorizma, pranja novca i korupcije, sajber-kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti. Razgovorima dve delegacije prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić.


 Obaveštenje u vezi sa Korona virusom (COVID-19)

U vezi sa pojavom novog virusa COVID-19, obaveštavamo da su švajcarske zdravstvene organizacije preduzele sve neophodne mere.
Prema trenutnoj proceni situacije, ne postoje posebna ograničenja za putovanje u Švajcarsku.
Sve korisne informacije i preporuke u vezi sa virusom COVID-19 možete potražiti na sledećim adresama:

Svetska zdravstvena organizacija:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Federalni departman za javno zdravlje:

https://www.bag.admin.ch/bag/fr/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov.html

Takođe, za sve dodatne informacije na raspolaganju su vam i sledeći brojevi telefona:

Telefon za informacije namenjen stanovnicima Švajcarske:             
   +41 58 463 00 00 (08h00-18h00)

Telefon za informacije o putovanjima:
+41 58 464 44 88 (08h00-18h00).

Svi pozivi su besplatni.
 

 KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU I KULTURNE DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2020. GODINI

Ministarstvo kulture i informisanja 31. januara 2020. raspisalo je:


- Konkurs za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini.


- Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2020. godini.


Tekstovi konkursa i prateći prijavni obrasci nalaze se na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja www.kultura.gov.rs . Rok za podnošenje konkursnih prijava je 16. mart 2020. godine. Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani mogu da kontaktiraju Mladena Veskovića putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs ili na br.telefona +381 11 3398-026.
 FAJNENŠEL TAJMS O EKONOMSKOM I FINANSIJSKOM USPEHU SRBIJE

Britanski dnevni list „Fajnenšel tajms“ (The Financial Times), ocenio je da se Srbija od 2012. godine preporodila i postala stabilna ekonomija. List navodi da Srbija gotovo sedam godina kontinuirano beleži rast stranih investicija i bruto domaćeg proizvoda, kao i pad nivoa javnog duga i nezaposlenosti, apostrofirajući njen uspeh u upravljanju javnim dugom.
       U specijalnom dodatku, objavljenom početkom februara, pod naslovom „Srbija munjevito ide napred“, britanski list je kroz intervju sa ministrom finansija R. Srbije Sinišom Malim i tri tematska teksta, predstavio uspeh ekonomskih i fiskalnih reformi Srbije, koje su je svrstale među vodeće evropske ekonomije. Ministar finansija Siniša Mali je u intervjuu najavio novi investicioni plan „Srbija 2025“, prema kojem će, pored budžetskih sredstava, u osnovnu infrastrukturu biti uloženo dodatnih 14 milijardi evra.
       „Fajnenšel tajms“ podseća da je Srbija prošle godine proglašena za svetskog lidera po stranim grinfild investicijama, uzimajući u obzir nivo BDP-a, na rang listi „fDi Intelligence”. Ističe se da većina stranih investicija, oko 70 odsto, i dalje dolazi iz zemalja EU, naročito iz Nemačke, Italije, Holandije i Austrije, koje su uložile velika sredstva u srpsku proizvodnju, posebno u automobilske komponente, ali da su značajne i američke direktne investicije, kao i kineske, koje su poslednjih godina značajno porasle.
       Prenoseći izjavu predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, britanski dnevnik navodi da strani investitori nailaze u Srbiji na neke od najnižih operativnih troškova u evropskim okvirima, na poreske i carinske olakšice, državne subvencije i podsticaje lokalnih samouprava. Ljudski resursi se, takođe, navode kao jedna od prednosti zemlje – pored visokog broja onih koji govore engleski, Srbija je rangirana na 27. mestu među 157 zemalja prema indeksu ljudskog kapitala Svetske banke, što je najviše mesto u regionu.
       Poseban akcenat je stavljen na razvoj sektora IT usluga u Srbiji, softvera i hardvera, uz isticanje da je reč o najbrže rastućem delu insustrije u zemlji, koji je zabeležio do sada neviđen nivo stranih ulaganja. Zaključuje se da bi upravo razvoj tehnološkog sektora u zemlji mogao preokrenuti proces „odliva mozgova“, prisutan na celom Balkanu.
 PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U BERNU, 14.02.2020.

Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji obeležila je Dan državnosti, Sretenje, organizacijom prijema za predstavnike diplomatskog kora i švajcarskih institucija, a potom svečanim okupljanjem za srpsku dijasporu.
       Svečano obeležavanje Dana državnosti otvoreno je himnama Srbije i Švajcarske, najpre u izvođenju operske pevačice iz Ciriha Danijele Bjelice, odnosno Andrijane Adamović iz KUD-a „Kikac“, uz pratnju violinistkinje Tatjane Vucelić iz Bazela.
       Ambasador Goran Bradić poželeo je prisutnima dobrodošlicu, uz kratko istorijsko podsećanje na značaj Sretenja za Srbiju, kao na i čvrste veze Srbije i Švajcarske. On je govorio i o aktuelnim odnosima Srbije i Švajcarske, koji su dobri, stabilni, sveobuhvatni, dinamični i koje karakteriše politički dijalog na visokom i najvišem nivou. 
       Tokom obraćanja pripadnicima srpske dijaspore, iskoristio je priliku da pozove prisutne da svoju decu upišu u Srpsku dopunsku školu, kao i na veronauku, i na taj način doprinesu naporima za očuvanje srpskog jezika, pisma, tradicije i kulture među trećom i četvrtom generacijom Srba u Švajcarskoj, koji čine jednu od naših najbrojnijih dijaspora. Ambasador Bradić apelovao je, takođe, da što više naših građana s pravom glasa izađe na predstojeće parlamentarne izbore u aprilu.
       Nakon obraćanja ambasadora Gorana Bradića, upriličen je prigodan koktel, a gosti su imali priliku da, putem video prezentacija, vide lepote Srbije, kao i njene potencijale u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike, IT i kreativne industrije.
       Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, Državnog sekretarijata za migracije, Državnog sekretarijata za obrazovanje, istraživanje i inovacije i švajcarskih kompanija, kao i brojna srpska dijaspora.
        Kompanije „Japan Tobacco International“, „Emilio Stecher“ i „St. Peter’s Weine“ su kao sponzori u potpunosti pokrile troškove organizacije prijema.


 Poseta ambasadora Bradića Trgovinskoj komori Švajcarske

Ambasador Goran Bradić i prvi sekretar Bojan Stojanović su 10. februara 2020. godine posetili Trgovinsku komoru Švajcarske u Cirihu, gde su razgovarali sa direktorkom Odeljenja za Centralnu Evropu gđom Felisitas Gavenat, kao i sa predstavnicima nekoliko švajcarskih firmi (AMEOS, BrandSign, DUGO, Gluvacevic Sportsmanagement) zainteresovanih za uspostavljanje saradnje sa srpskim firmama, odn. širenje poslovanja na tržište Republike Srbije. Ambasador Bradić je upoznao prisutne sa trenutnom ekonomskom i političkom situaciji u Srbiji,  perspektivnim oblastima saradnje, investicionim mogućnostima, kao i uslovima za dobijanje podsticaja.

 DORĆOL MEĐU PRVIH DESET „KUL KVARTOVA EVROPE“

Dorćol u Beogradu našao se na spisku „10 kul četvrti u Evropi“ („10 of the coolest neighbourhoods in Europe") britanskog lista „Gardijan“ (The Guardian).
List ističe pozicioniranost Dorćola u istorijskom delu grada, između Skadarlije, Kalemegdana i obale Dunava, nazivajući ga centrom za kafiće, novootvorene i stare barove u poznatim ulicama: Strahinjića Bana, Kneginje Ljubice i Kralja Petra. Poseban naglasak je stavljen na arhitekturu ovog dela Beograda, koja predstavlja kombinaciju starog – arhitkture iz „Titovog vremena“ i novog - moderne arhitekture.
„Gardijan“ preporučuje Dorćol kao mesto koje treba obići jer nudi „za svakoga po nešto“, uz poseban naglasak na posetu Muzeju nauka i tehnologija i obaveznu šetnju Dunavom.
 


Opširnije...
POSETA AMBASADORA GORANA BRADIĆA SVETSKOJ POŠTANSKOJ UNIJI

Ambasador Goran Bradić posetio je sedište Svetske poštanske unije u Bernu i tom prilikom razgovarao sa generalnim direktorom g. Bišarom A. Huseinom i njegovim zamenikom Paskalom Klivazom. Bišar A. Husein je istakao da se Srbija na rang listi ove organizacije nalazi na 40. mestu prema standardima i stepenu razvoja, od ukupno 172 zemlje.

 SRPSKA BANjA PROGLAŠENA ZA JEDNU OD NAJBOLjIH U EVROPI

Britanski dnevni list „Gardijan“ svrstao je Atomsku banju u Gornjoj Trpči među top deset destinacija za spa-odmor u Istočnoj Evropi, koja nudi najbolji odnos cene i kvaliteta.
Atomska banja je stara 2.000 godina i ima vodu bogatu sumporom i natrijumom, sa tragovima uranijuma i radona.
„Gardijan“ ističe da je hidroterapija glavni adut ove banje, ali sugeriše budućim posetiocima da treba probati i masažu, limfnu drenažu i elektroterapiju, koje imaju snažno lekovito dejstvo.
List dodaje da  je Srbija bogata banjama koje potiču iz rimskog ili osmanlijskog perioda, a cenovno su među najpovoljnijim u Evropi.


 ПРВИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ У БАЗЕЛУ, 25.01.2020.

       U organizaciji umetničkog centra „Soko“, uz podršku grupe „Arno“, KUD-a „Kikac“ , KUD-a „Nikola Tesla“ i violinistkinje Tatjane Vucelić, organizovan je prvi Svetosavski bal u svečanoj sali „Grand kazina“ u Bazelu, 25.01.2020. godine.
       Tom prilikom, prisutnim gostima se obratio ambasador Goran Bradić, koji je zahvalio organizatorima na trudu i aktivnostima koje ulažu u očuvanje tradicije svetosavlja i neguju je u najboljem duhu prosvetiteljstva i obrazovanja.
       Program je počeo „Srpskim kraljevskim kolom“, a zatim su prisutni uživali u valceru, „Srpskom kvadrilu“, starogradskim srpskim pesmama i kraćoj svečanoj akademiji, koju su priredili najmlađi učesnici.
      Tekst o balu koji je objavljen u „Vestima“ od 28.01.2020.godine, možete videti OVDE
 


Opširnije...
INTERVJU PREDSEDNICE VLADE R. SRBIJE ANE BRNABIĆ ZA „Blick“, 27.01.2020.

Švajcarski dnevnik „Blick“ objavio je intervju sa premijerkom R. Srbije Anom Brnabić, koji je dala prilikom učešća na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Intervju možete pogledati na linku:

https://www.blick.ch/news/ausland/premierministerin-ana-brnabic-macht-serbien-digital-inspiriert-von-der-schweiz-alle-schueler-lernen-programmieren-id15722393.html
 

Intervju u formatu PDFUČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA I PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 20-24.01.2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovali su na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog Foruma, koji je održan u Davosu, 20 – 24.01.2020.
Predsednik Vučić i premijerka Brnabić učestvovali su na većem broju panela i imali niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima država i vlada, kao i poslovnog sveta.


 PREDAJA AKREDITIVA AMBASADORA GORANA BRADIĆA PREDSEDNICI ŠVAJCARSKE SIMONETI SOMARUGI, 14.01.2020.

Tekst o predaji akreditiva ambasadora Gorana Bradića predsednici Švajcarske koji je objavljen u "VESTIMA" 16.01.2020.godine, možete pogledati OVDESVETSKA BANKA PREDVIĐA UBRZAN RAST SRPSKE EKONOMIJE DO 7%

Svetska banka je u izveštaju pod nazivom „Nova agenda za rast Srbije“ predvidela da bi trenutna stopa rasta srpske ekonomije od 3-4%, mogla da se uveća do 7% u narednoj deceniji, uz detaljan opis strategije koja bi pomogla bržem ostvarenju ekonomskog rasta Srbije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić sastali su se, 17. decembra 2019. godine, sa direktorkom Svetske banke za zapadni Balkan, Evropu i centralnu Aziju Lindom Van Gelder. Tom prilikom, Linda Van Gelder je pohvalila reforme iz 2014. godine koje su Srbiji donele odlične rezultate.
 

Foto: TANJUG

 IZLOŽBA U BILU

Udruženje umetnika iz Bila „Urban moments group“ organizuje izložbu pod nazivom „Fluid Solid“, u okviru koje srpski i švajcarski umetnici predstavljaju fotografije, skulpture i ulja na platnu.
       Svečano otvaranje izložbe je 06. decembra u 18:00 časova u „Galerie Alte Krone“ u Bilu (Obergasse 1, Biel), a trajaće do 21. decembra 2019. godine.


 KUD „VEZ“ PROSLAVILO PET GODINA POSTOJANjA, 14.12.2019.

Kulturno-umetničko društvo „Vez“ iz Lozane obeležilo je pet godina postojanja koncertom „Zimska melodija“, u Renonu (Renens) nadomak Lozane 14. decembra.
       Tom prilikom, gostima se najpre obratila Karine Clerc, predsednica Odeljenja za integracije i član Uprave za socijalna pitanja i finansije Opštine Renon, koja je pohvalila integraciju Srba u ovoj opštini i istakla dobro iskustvo u saradnji sa KUD-om „Vez“ i drugim srpskim klubovima. Prisutne je, zatim, pozdravio ambasador G. Bradić, koji je istakao značaj posvećenog angažovanja KUD-a „Vez“, kao i drugih kulturno-umetničkih društava u Švajcarskoj, za očuvanje naše tradicije i kulture.
       Nekoliko folklornih ansambala predstavilo je prisutnima igre, pesme i običaje iz različitih krajeva Srbije, a specijalni gost večeri bila je naša pop pevačica Jelena Tomašević, koja je izvela svoje najpoznatije numere.
       Publika, među kojom je bilo predstavnika lokalnih vlasti, švajcarskih gostiju i brojnih pripadnika srpske dijaspore, veoma je toplo reagovala na muzički program.

         Stranicu iz "VESTI-dijaspora" možete pogledati OVDE

 Učešće PV A.Brnabić na WORLD MINDS, Cirih, 11.12.2019.godine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovala je na godišnjem simpozijumu WORLD.MINDS u Cirihu. Zajedno sa bivšim predsednikom Južnoafričke Republike i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Frederikom V. de Klerkom i Džordžom Fridmanom, geopolitičkim analitičarem, diskutovala je o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3770684/brnabic-svetu-nudimo-prave-vrednosti.html
 

 Nastavničko veće, 08.12.2019.god.

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, u nedelju 08. decembra 2019. godine, održano je novo nastavničko veće nastavnika koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u Švajcarskoj Konfederaciji, čime je nastavljena lepa i korisna tradicija u održavanju ove vrste sastanaka. Nastavničko veće je vodila Koordinator dopunske nastave u inostranstvu za Nemačku i Švajcarsku, Biljana Bukinac.
Nastavničkom veću je prisustvovao, i okupljene nastavnike u ime Ambasade pozdravio, konzul Predrag Mandić, rečima da je ovo još jedna potvrda odlične saradnje koju nastavnici ostvaruju sa Ambasadom godinama unazad, ali sveukupno gledano i podrške koju Ministarstvo spoljnih poslova pruža Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Konzul je iskoristio ovu prigodu da novoizabranim nastavnicima uruči rešenja za radno angažovanje, čime je i zvanično otpočeo njihov odgovoran posao predavanja srpskog jezika i kulture deci naših građana u Švajcarskoj.
Predavanja su, podsetimo, počela tek u novembru 2019. godine, zbog administrativnih problema sa izdavanjem ulaznih viza i radnih dozvola nastavnicima koji su izabrani na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisanom i okončanom u aprilu 2019. godine.

 DEČIJA PREDSTAVA „BRANKOV URNEBES“, 24.11.2019.

Hram „Svete Trojice“ u Cirihu, uz podršku Ambasade Republike Srbije u Švajcarskoj, organizovao je  dečiju predstavu „Brankov urnebes“, 24.11.2019. godine u Dietikonu nadomak Ciriha.
       U predstavi, koju su organizatori priredili povodom pedesetogodišnjice prisustva Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj, deca su imala priliku da se druže sa  Brankom Milićevićem, poznatijim kao Branko Kockica, najproslavljenijim srpskim glumcem iz predstava i emisija za decu.
       Prisutnima su se najpre obratili protojerej Srpske pravoslavne crkve u Cirihu Branimir Petković i jerej Đorđe Lukić, nakon čega je ispred Ambasade publiku pozdravila ataše za kulturu Natalija Gunjić. Ona se zahvalila organizatorima i glumcima pozorištanca „Puž“ na predstavi koja je okupila veliki broj dece i u veseloj atmosferi, kroz pesmu, igru i glumu podstiče njihovu vezu sa maticom, srpskim jezikom i kulturom.
       Pored predstave upriličen je i kulturno-umetnički program.

 „NjUJORK TAJMS“ OBJAVIO TEKST O BEOGRADU

Njujorški dnevni list „Njujork tajms“ objavio je tekst o turističkim potencijalima Beograda. U tekstu pod naslovom „36 sati u Beogradu“, predstavljeni su muzeji, Kalemegdanska tvrđava i ugostiteljski objekti.
       Autor teksta je sa čitaocima podelio putni vodič, sa preporukom koja mesta treba posetiti u Beogradu, posebno izdvojivši posetu Narodnom muzeju, „koji izlaže veličanstvena dela na tri sprata“. Kalemegdansku tvrđavu nazvao je „mestom na kojem je Beograd rođen“.
       Posebno preporučuje i srpske specijalitete i pića, upoznajući čitaoce sa procesom proizvodnje i čuvanja rakije, jedinstvenog alkoholnog pića.
       Na kraju teksta je zaključio da se „srpska prestonica polako preoblikuje u veoma pristupačnu i prijatnu metropolu na Balkanu“, karakterišući je prijateljskim gradom sa bogatom ponudom.

 DEČIJA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA U ŠVAJCARSKOJ, 16.11.2019.

U Dietikonu nadomak Ciriha, 16.11.2019., održana je 22. po redu Dečija smotra srpskog folklora Švajcarske. Organizator smotre je Savez srpskog foklora Švajcarske, a ovogodišnji domaćin bilo je KUD „Izvor“ iz Sent Galena. 
      Na početku manifestacije skup su pozdravili predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković u svojstvu organizatora, domaćin smotre Ivan Ristović, predsednik KUD „Izvor“, i protojerej Srpske pravoslavne crkve u Cirihu Branimir Petković.
      Prisutnima se ispred Ambasade obratio otpravnik poslova Bojan Stojanopvić, koji je učesnicima smotre i gostima preneo pozdrave PR Srbije A. Vučića, pokrovitelja ove smotre, ali i Evropske smotre srpskog folklora koju je u junu o.g. švajcarski savez organizovao u Beogradu. Pozvao je sve prisutne, a posebno najmlađe posetioce i učesnike smotre da što češće dolaze u Srbiju, s tendencijom da se jednog dana vrate u otadžbinu i svojim znanjima i iskustvima koja su stekli i nadogradili u Švajcarskoj, doprinesu njenom napretku.     
      Smotri je prisustvovao i Vladimir Koturović iz Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP.
      U takmičarskom delu programa nastupilo je 11 ansambala, a pobedu je odnelo Srpsko folklorno društvo „Homolje“ iz kantona Sent Galen.

 

 UČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA „STRATEŠKOM DIJALOGU O ZAPADNOM BALKANU“ U ŽENEVI, 07-08. novembar 2019. godine

Predsednik R. Srbije A. Vučić uzeo je učešće na „Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu“, 7-8. novembra 2019. godine u Ženevi. Cilj dijaloga je unapređenje i produbljivanje regionalne i ekonomske saradnje u cilju jačanja stabilnosti čitavog regiona, kao i priprema za budućnost koju će oblikovati Četvrta industrijska revolucija. 
Pored predsednika R. Srbije A. Vučića i lidera iz regiona, na ovogodišnjem skupu su, između ostalih, učestvovali i Ž. Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, M. Čavušoglu, ministar inostranih poslova Turske, E. Udolf-Štrobl, ministarka za digitalizaciju i ekonomiju Austrije, M. Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i spec. predstavnik za Zapadni Balkan i S. Čakrabarti, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj.
Učesnici Strateškog dijaloga su dogovorili da nastave sa unapređivanjem regionalne saradnje s ciljem podsticanja inkluzivnog rasta, sa povećanjem konkurentnosti i inovativnosti, kao i sa pripremama za Četvrtu industrijsku revoluciju.

Foto: Svetski ekonomski forum

Foto: Svetski ekonomski forum

 „DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“

Obaveštavamo da Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, organizuje „Devetu konferenciju novinara i medija dijaspore i Srba u regionu“ 26. decembra 2019. godine u Pres centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu. Konferencija je posvećena umrežavanju medija u Srbiji koji prate dijasporu sa medijima u inostranstvu koji proizvode sadržaje na srpskom jeziku, u cilju međusobnog povezivanja i razmene materijala radi podizanja vidljivosti aktivnosti dijaspore, pre svega na planu očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta.


Molimo sve predstavnike medija, organizacija i udruženja koji na teritoriji Švajcarske proizvode sadržaje na srpskom jeziku, a zainteresovani su za učešće na Konferenciji, da prijave šalju na e-mail pc@uns.org.rs.


Uzimajući u obzir da je Konferencija doprinosi unapređenju medijske i digitalne pismenosti pripadnika dijaspore koji rade na portalima udruženja i organizacija, napominjemo da nije namenjena isključivo profesionalcima iz medijske sfere.

 SRBIJA – JEDNA OD NAJATRAKTIVNIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA U EVROPI

       Jedan od najposećenijih portala i izdavača turističkih vodiča na svetu „Lonely Planet“ svrstao je Srbiju među 10 odredišta koja treba posetiti u 2020. godini.
       „Lonely Planet“ navodi da je Srbija autentična i značajna evropska država, a da je njen glavni grad Beograd vekovima unazad bio jedna od glavnih raskrsnica kontinenata. Za turiste izdvaja i srpske banje i vinarije, drevne manastire i monolitne spomenike iz jugoslovenskog doba.
       O rastu i razvoju srpskog turizma svedoči i priznanje „Izuzetna destinacija Evrope“, koje je ove godine pripalo opštini Kuršumlija.

 REPUBLIKA SRBIJA ZAUZELA 44. MESTO NA „DOING BUSINESS“ LISTI SVETSKE BANKE

Srbija je na „Doing business“ listi Svetske banke za 2020. godinu zauzela 44. mesto među 190 zemalja, i time napredovala za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu. Sprovela je reforme u tri ili više ocenjivanih oblasti ekonomije, od ukupno deset, čime je znatno unapredila uslove lakoće poslovanja.
       Srbija je ostvarila skor od 75,7 bodova na osnovu ocena iz oblasti snabdevanja električnom energijom, uknjižavanja imovine, dobijanja kredita, zaštite manjinskih investitora, plaćanja poreza, dobijanja građevinskih dozvola, prekogranične trgovine, primene ugovora, rešavanja problema insolventnosti i pokretanja poslovanja.
       Navedeni podaci Svetske banke svedoče o tome da Srbija stvara sve povoljniju poslovnu klimu, te postaje sve privlačnija destinacija za strane investitore.

 KONCERT ANSAMBLA „RATISLAV BLAGOJEVIĆ I GLEDANICE“ U AMBASADI, 27.09.2019.

       U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 27.09.2019. godine, ansambl „Ratislav Blagojević i Gledanice“ održao je koncert srpske tradicionalne i narodne muzike, u okviru turneje u Švajcarskoj pod nazivom „Ovo je Srbija“. Koncert je organizovala knjižara „Freska“ iz Ciriha, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije.
       Prisutne je na početku programa pozdravila ataše Natalija Gunjić, nakon čega je ansambl, koji čine osam ženskih glasova i solista na harmonici, izveo naše najpoznatije tradicionalne i narodne pesme poput: „Sini jarko sunce sa Kosova“, „Marš na Drinu“, „Ovo je Srbija“, „Igrale se delije“ i mnoge druge.

 

 

 PREDSEDNICA VLADE R. SRBIJE ANA BRNABIĆ U POSETI ŠVAJCARSKOJ KONFEDERACIJI, 02-03. septembra 2019. godine

Predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić boravila je u poseti Švajcarskoj, 02-03. septembra 2019. godine. Tom prilikom, imala je bilateralni susret sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Uelijem Maurerom i uzela učešće na manifestaciji „Swiss Digital Day“.
       U razgovoru sa predsednikom U. Maurerom ocenjeno je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i naročito intezivirani u proteklih nekoliko godina, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja, nauke, istraživanja i inovacija i digitalizacije.
       Pored razmenjenih mišljenja o političkim i ekonomskim temama, konkretizovani su budući koraci u cilju održavanja dijaloga i razmene ideja dve zemlje u oblastima od prioritetnog značaja u radu Vlade R. Srbije.

 KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a

KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a

 

 PROMOCIJA KNjIGE „TOMBOLA" ŠVAJCARSKOG AUTORA TOMASA KADELBAHA I KONCERT KUD „DOBROSAV RADOVANOVIĆ-KIKAC" U AMBASADI, 28.06.2019.

    U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 28.06.2019. održana promocija knjige „Tombola“ švajcarskog autora Tomasa Kadelbaha. Odlomke iz romana, čija radnja se odvija u Beogradu, na srpskom i nemačkom jeziku su čitali sâm autor i predsednica udruženja „Mileva Marić Ajnštajn“, Jelena Mitrović. Njihovo izlaganje pratio je gitarista Dejan Zorić, izvodeći poznate beogradske starogradske melodije i približavajući prisutnima, na taj način, duh Beograda.
    U nastavku programa, KUD „Dobrosav Radovanović Kikac“, jedan od naših najuspešnijih ansambala u Švajcarskoj, koji je prošle godine proslavio 50 godina postojanja, predstavio je neke od najstarijih i ređe izvođenih narodnih pesama iz bogate srpske kulturne baštine. Muzičku pratnju činili su autentični i retki srpski instrumenti.
    Okupljene je, u ime Ambasade, pozdravio konzul Predrag Mandić, istakavši, između ostalog, da izvođenje ovih starih narodnih pesama, od kojih jedan deo potiče sa prostora Kosova i Metohije, ima utoliko veću važnost zbog Vidovdana, koji za Srbe poseduje snažan istorijski značaj.    

 Reakcija Ambasade na tekst u dnevnom listu Neue Zürcher Zeitung, objavljen 18.06.2019.godine, autora Olivera Šmita

Reakciju Ambasade možete pogledati ovdeREZULTATI KONKURSA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA, UPRAVE ZA DIJASPORU, O SUFINANSIRANjU PROJEKATA

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, donelo Odluke o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Odluke možete videti na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf
 AKCIJA „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“ U AMBASADI, 01.06.2019.

       U Ambasadi R. Srbije u Bernu održana je, 01. juna 2019. godine, akcija „Negujmo srpski jezik“, koju već dve godine sprovodimo u Švajcarskoj.
       Pred prepunom salom u kojoj su se okupili đaci Dopunske škole na srpskom jeziku, njihovi roditelji i nastavnici iz čitave Švajcarske, prikazana je dečija predstava sa motivima iz srpskih narodnih bajki, u izvođenju Svetislava Buleta Goncića, Anite Stojadinović i Dušana Matejića.
       Otvarajući skup, ambasador Snežana Janković navela je da je osnovni cilj Ambasade da kroz sprovođenje ove akcije Ministarstva kulture i informisanja pomogne u očuvanju jezika, pisma, kulturnog i duhovnog identiteta našeg naroda u rasejanju, pri čemu je posebno značajno to što je akcija pre svega namenjena deci školskog uzrasta.
       Svetislav Bule Goncić, član Odbora akcije „Negujmo srpski jezik“, ocenio je da je sprovođenje ove akcije u inostranstvu najbolji način da se strateški postavimo prema pitanjima srpskog jezika i ćiriličnog pisma kod našeg naroda u dijaspori.
        Prisutnima se obratila i prof. dr Kajoko Jamasaki Vukelić, redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, pesnik i književni prevodilac sa srpskog i japanskog jezika. Prof. Jamasaki Vukelić, koja već skoro 40 godina živi i radi u Beogradu i izvrsno govori srpski jezik, prenela je učenicima poruku o značaju očuvanja maternjeg jezika u stranoj sredini, kao i o lepoti i jedinstvenosti srpskog jezika.
         Ovom prilikom, dodeljene su i nagrade prvonagrađenim učesnicima literarnog konkursa „Srpski jezik-moje blago“, koji je Ambasada raspisala u okviru akcije. Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji dobili su plakete, najpoznatija dela srpskih pisaca i majice sa natpisom „Negujmo srpski jezik“, koje je poklonilo Ministarstvo kulture i informisanja.
Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.
Publika je imala prilike i da pogleda postere i spotove akcije „Negujmo srpski jezik“.
            Narodna biblioteka Srbije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i izdavačka kuća iz Beograda „Evro Book“ donirali su knjige kao poklon srpskim đacima u Švajcarskoj.

 REZULTATI LITERARNOG KONKURSA „SRPSKI JEZIK - MOJE BLAGO“

Na literarnom konkursu „Srpski jezik – moje blago“, koji je Ambasada Republike Srbije u Bernu raspisala u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, prvonagrađeni radovi u kategoriji od 1. do 4. razreda su:
                                                       1. Dunja Miletić, 2. razred
                                                       2. Marko Tomić, 4. razred
                                                       3. Irina Arsenijević, 2. razred

U kategoriji od 5. do 8. razreda, prvonagrađeni su:
                                                       1. Sofija Vučković i Andrea Joksimović, 8. razred
                                                       2. Anica Lazić, 7. razred i Jelica Lazić, 8. razred
                                                       3. Jovan Badžić, 5. razred

Čestitamo nagrađenim učenicima. Dodela nagrada će se održati 01. juna u 12 časova u Ambasadi Republike Srbije u Bernu.SRPSKI KULTURNI KLUB „SVETI SAVA“ IZ ALŠTETENA PROSLAVIO 25 GODINA POSTOJANjA, 04.05.2019.

Srpski kulturni klub „Sveti Sava“ iz Alštetena obeležio je, 04. maja 2019., 25 godina postojanja. Tim povodom, svečanosti je ispred Ambasade prisustvovala ataše za kulturu Natalija Gunjić, koja je pozdravila prisutne, uputila čestitke domaćinima i istakla da je trud, rad i entuzijazam koji KUD „Sveti Sava“ već 25 godina unazad ulaže u očuvanje naše tradicije, kulture i jezika od velike važnosti za opstanak Srba u Švajcarskoj. SKK „Sveti Sava“ se zahvalio na podršci Ambasadi R. Srbije u Bernu i Generalnom Konzulatu u Cirihu, nakon čega su dodeljene zahvalnice dugogodišnjim saradnicima kluba.
Kulturno-umetnički program koji su, pored KUD „Sveti Sava“, priredili i dečiji ansambli KUD „Homolje“ i KUD „Kolo“, naišao je na izuzetno topao prijem skoro pet stotina zvanica. Među prisutnima je bilo predstavnika Sekretarijata za migracije Švajcarske, lokalnih medija i srpske dijaspore.

 GOSTOVANjE HORA BRANKO IZ NIŠA U ŠVAJCARSKOJ, 30. april – 03. maj 2019.

       „Dečije-omladinska niška crkvena pevačka družina Branko“ boravila je u poseti Švajcarskoj od 30. aprila do 03. maja, u organizaciji Parohije Sv. Tri Jerarha i Muzičke frankofono-srpske škole zapadne Švajcarske.
       Tom prilikom, crkveni hor „Branko“ održao je „Vaskršnji koncert“ u katedrali Temple de Chailly u Lozani, 02. maja 2019. godine. U jednočasovnom programu publici se predstavio renomirani dečije-omladinski crkveni hor koji broji 40 dece, najstariji u Srbiji, a prisutni, među kojima je bilo predstavnika Grada Lozana, švajcarske publike i naše dijaspore, izuzetno su toplo reagovali na izvođenje kompozicija „Sve si premudro stvorio Bože“, „Tamo daleko“, „Hristos Vaskrse“ i mnogih drugih. U ime Ambasade R. Srbije koncertu je prisustvovala ataše za kulturu Natalija Gunjić, koja je pozdravila goste iz Niša.
        U petak, 03. maja, deca iz Srbije su bila gosti Ambasade, gde je upriličeno druženje sa amb. Snežanom Janković, koja im je poželela dobrodošlicu i istakla podršku Ambasade organizatorima iz Lozane, na čelu sa prof. Ninom Sofronski, koordinatorom Frankofono-srpske škole, koja već tradicionalno organizuje muzička gostovanja srpske dece u Švajcarskoj i obrnuto. Deca su zatim izvela nekoliko numera, nakon čega su boravak u Švajcarskoj završila posetom crkvi „Sv. Ćirila i Metodija“ u Belpu kraj Berna.

 PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE „ŠUMADIJA I POMORAVLjE – DUŠA SRBIJE“ U AMBASADI, 12.04.2019.

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 12.04.2019. godine održana promocija fotomonografije „Šumadija i Pomoravlje - Duša Srbije“, autora Predraga Cileta Mihajlovića i Zorana Petrovića, fotografa iz Kragujevca. Urednik je književnik Mirko Demić.
       Na početku večeri, prisutne je pozdravila ataše za kulturu N. Gunjić, uz nekoliko reči o fotomonografiji „Šumadija i Pomoravlje - Duša Srbije“ i značaju koji ovakav vid izdavaštva ima u predstavljanju Srbije, njene istorije i kulture.
       Pevačka grupa KUD „Kikac“, sopran Danijela Bjelica, akustičar Dejan Zorić i izvođač narodnih instrumenata Jovica Milutinović izveli su nekoliko numera, a publiku su pozdravili i pisci Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, koji su govorilistihove svoje poezije.
       Gostovanje autora iz Kragujevca organizovao je radio „Krug“, a novinar i voditelj radija Violeta Aleksić bila je moderator večeri.Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Obaveštavamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije 5. aprila 2019. godine objavilo Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, koji će biti otvoren do 25. aprila 2019. godine.
Više detalja o uslovima za kandidate i potrebnoj dokumentaciji za prijavu možete pronaći ovdeLiteralni konkurs

Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji
Seminarstrasse 5, 3006 Bern

 

Povodom Dana slovenske pismenosti, 24. maja, Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, koju sprovodi zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja R. Srbije, raspisuje literarni konkurs za izbor najboljih radova na temu „Srpski jezik – moje blago“, namenjen učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj.
Cilj konkursa je negovanje srpskog jezika i ćirilice kod dece srpskog porekla koja žive u Švajcarskoj.
Uslovi konkursa: Radove na temu „Srpski jezik – moje blago“ mogu da šalju svi učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj, od 1. do 8. razreda. Svaki učenik može da pošalje samo po jedan rad, koji ranije nije objavljivan u elektronskim i štampanim medijima, niti nagrađivan na drugim konkursima.
Učesnici konkursa su podeljeni u dve starosne kategorije: od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.
Tehnički uslovi za literarne radove: Dužina teksta može biti najmanje 1 strana, a najviše 3 strane formata A4, font Times New Roman 14. Tekstovi treba da budu štampani na ćirilici. Za starosnu grupu od 1. do 4. razreda, prihvataju se i radovi pisani rukom.
Potrebno je da na radu bude naznačeno sledeće: ime, prezime i razred učesnika konkursa, adresa i i-mejl adresa učenika.
Krajnji rok za prijem radova: 17. maj 2019. godine.
Radove sa naznakom „Za konkurs“ slati poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern ili mejlom na adresu press@ambasadasrbije.ch
Rezultati konkursa će biti objavljeni na internet stranici Ambasade Republike Srbije u Švajcarskoj (www.berne.mfa.gov.rs), a svi nagrađeni će o tome biti obavešteni poštom ili mejlom.
Za tri najbolja rada u kategorijama od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda predviđene su nagrade i plakete.
O datumu i mestu svečane dodele nagrada obavestićemo naknadno.
Za sva pitanja, možete se obratiti atašeu za kulturu Nataliji Gunjić putem mejla press@ambasadasrbije.ch


Bern, 02. april 2019. godineKonkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 13.marta do 01.aprila.2019.g.

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, objavilo Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u periodu od 13. marta do 01. aprila 2018. godine.


Sve informacije o konkursima i proceduri prijavljivanja mogu se pronaći na linku:


http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE“

Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“ za decu i mlade likovne stvaraoce raspisan je do 1. jula 2018. godine.


Više informacija o konkursu možete pronaći OVDEU PALATI UJEDINjENIH NACIJA U ŽENEVI SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA „JOVAN DUČIĆ – SRPSKI PISAC I DIPLOMATA“, 01.03.2019.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi svečano otvorio izložbu pod nazivom „Jovan Dučić – srpski pisac i diplomata".

U prisustvu generalnog direktora Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi Michaela Møllera koji je pozdravio skup, zatim predstavnika Grada Ženeve, brojnih zvanica iz diplomatskog kora, predstavnika međunarodnih organizacija, uglednih Švajcaraca i pripadnika srpske dijaspore, ministar Dačić je ukazao na značaj Jovana Dučića u srpskoj i jugoslovenskoj diplomatiji i mestu koje ovaj velikan zauzima u srpskoj književnosti. Podsećajući da je Jovan Dučić u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri, dugoj preko 30 godina, službovao u 9 zemalja u 13 diplomatskih misija, te da je bio prvi diplomata sa zvanjem ambasadora u istoriji jugoslovenske diplomatije, ministar je napomenuo da je Jovan Dučić ostavio neizbrisive tragove u našoj diplomatiji i kulturnoj baštini.

Ovom izložbom, koju su zajednički organizovali Stalna misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi i Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, započinje obeležavanje stogodišnjice osnivanja Društva naroda, a Srbiji je pripala čast da današnjim sećanjem na Jovana Dučića otvori ciklus manifestacija u Palati nacija pod nazivom „Sto godina multilateralizma u Ženevi".

Izložba obuhvata niz dokumenata i fotografija Jovana Dučića, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije i Biblioteci Jovana Dučića u Trebinju, kao i originalna dokumenta sa Dučićevim potpisom iz Arhiva Kancelarije Ujedinjenih nacija u Ženevi.
Izložba traje do 15. marta, a već na samom otvaranju za nju je pokazano značajno interesovanje, o čemu svedoči veliki broj posetilaca.

 

U nastavku je integralna verzija govora ministra Dačića:

„Uvaženi posetioci,
Vaše ekselencije,
Poštovani građani Ženeve,
Dragi prijatelji,

Čast mi je i zadovoljstvo što vam se obraćam povodom otvaranja ove značajne izložbe i izražavam toplu zahvalnost svima koji su dali doprinos njenoj realizaciji.

Jovan Dučić je bio istaknuti srpski i jugoslovenski pisac, pesnik i diplomata. Istoričari književnosti, kritičari i najšira publika smatraju ga jednim od najznačajnijih pesnika-liričara srpskog modernizma. Književni opus Jovana Dučića poznat je i priznat u Evropi, a on nesumnjivo predstavlja jednu od najistaknutijih srpskih pesničkih figura 20. veka. Njegova poezija pleni dubinom i osećajem za najtananije ljudske emocije: ljubav, bol, sreću, smrt, samoću i prolaznost. Poznata su i visoko cenjena i njegova prozna dela: literarni eseji i studije o piscima kao i pisma iz Švajcarske, Grčke, Egipta, Francuske, Španije, objedinjena u zbirci „Gradovi i Himere". Njegovo prozno delo "Blago cara Radovana - Knjiga mudrosti" jedno je od najčitanijih dela srpske književnosti i predstavlja riznicu poetičnih filozofskih razmatranja o sudbinskim temama koje zaokupljaju svakog čoveka.

Jovan Dučić je ušao u diplomatsku službu kao već priznati pesnik, sa diplomom švajcarskog fakulteta i znanjem više stranih jezika. Pripadao je popularnoj generaciji pesnika diplomata, na koje smo i danas ponosni – i kao poklonici njihove literature i kao nastavljači jedne sjajne diplomatske tradicije, koju su i oni gradili. Uz Jovana Dučića, među književnim velikanima u redovima naše diplomatije bili su i Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Milan Rakić, kao i nobelovac Ivo Andrić.

Ovde u Ženevi, Jovan Dučić boravio je od 1899. do 1906. godine kada je i diplomirao na Filozofsko-sociološkom fakultetu. Godinu dana kasnije, uz pomoć istaknutih srpskih intelektualaca tog vremena Jovana Skerlića i Slobodana Jovanovića, bio je primljen u Ministarstvo inostranih dela Kraljevine Srbije. Karijeru je počeo od najnižeg zvanja – pisara da bi postepeno napredovao, dostigavši vrh diplomatske lestvice kada je postao prvi ambasador u diplomatskoj istoriji Kraljevine Jugoslavije. Diplomatsku karijeru dugu više od trideset godina Jovan Dučić proveo je u devet država, službujući od Sofije, Atine, Madrida, Rima, do Ženeve u kojoj boravi 1925. godine kao Stalni delegat, zatim Kaira, Budimpešte, Bukurešta i Lisabona.

Pristup svim evropskim dvorovima i svetskim diplomatskim krugovima, omogućavao mu je da o političkim dešavanjima redovno izveštava vlasti u Beogradu. U vremenu bez savremenih sredstava komunikacija, posao diplomate je bio i teži i zahtevniji. Dučić je bio pravi profesionalac, dosledno je zastupao stavove svoje države i borio se za njen što bolji status u svetu.
Dučić je iza sebe ostavio dragocene zabeleške, studije, analize, značajne za našu i međunarodnu diplomatiju. Jedan je od retkih srpskih diplomata koji je ostavio jedinstvena viđenja pojedinih političkih ličnosti, dao je portrete bugarskog kralja Ferdinanda Koburškog, egipatskog kralja Fuada, italijanskog kralja Emanuela i mnogih drugih. Pisao je mnogo i o pojedinim narodima i ličnostima, davao ocene, predviđanja, izuzetne analize stanja u Evropi, o Maloj Antanti, Balkanu, nemačko-italijanskim odnosima, jugoslovensko-italijanskim odnosima...

Život Jovana Dučića, pesnika i diplomate, ostavio je neizbrisive tragove kako u diplomatiji, tako i u književnosti, a njegovo nasleđe duhovno baštinimo i danas. Sam Dučić je pred kraj života, osvrćući se na ono što je iza njega, rekao:
„Ne smem ni da se setim šta sam sve video, doživeo, saznao, prihvatio ili odbacio za toliko vremena večnog nespokojstva i večitog traganja za novim ... lično sam doživeo, koliko i cela jedna dinastija, po najvećim gradovima, najvišim društvima, najvećim univerzitetima, muzejima, bibliotekama, galerijama... "

Uveren sam, dame i gospodo, da ćemo uživati u ovoj sjajnoj izložbi, koja nam pruža priliku da se bolje upoznamo sa Jovanom Dučićem – diplomatom, onom stranom ove velike ličnosti koja je manje poznata od njegovog literarnog nasleđa. Pesnik i diplomata Jovan Dučić je govorio – „Velika je nesreća kad čovek ne zna šta hoće, a prava katastrofa kad ne zna šta može"! Pred nama je izložba sećanja na velikog srpskog i evropskog mislioca i diplomatu, koji je, na sreću, dobro znao i šta hoće i šta može, na čemu mu, kao narod, dugujemo poštovanje i večno sećanje.

Hvala vam!"
 

 PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ KONFEDERACIJI, 15.02.2019.

Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji organizovala je prijem povodom Dana državnosti, 15.02.2019. godine. Uz prijem je upriličen i koncert čuvenog srpskog violiste Dejana Mlađenovića, koji je izvodio dela Baha i srpskog akademika Dejana Despića.
       Prisutne je pre početka koncerta pozdravila ambasador R. Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković i istakla da Srbija i Švajcarska imaju dobre i razgranate bilateralne odnose, naglasivši da posebno čvrstu sponu između dveju zemalja predstavlja brojna srpska dijaspora koja živi u ovoj zemlji.
       Prijem je bio izuzetno posećen, a među zvanicama su bili predstavnici švajcarskog Parlamenta, Ministarstva inostranih poslova, Državnog sekretarijata za ekonomske poslove, Državnog sekretarijata za migracije, švajcarskih kompanija, diplomatskog kora i brojne srpske dijaspore.
       Svečano obeležavanje Dana državnosti R. Srbije u Bernu realizovano je uz podršku „AIR SERBIA“ i švajcarskih kompanija „STADLER“ i „EMILIO STEHER AG“.

 OBELEŽAVANjE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U LIHTENŠTAJNU, 14.02.2019.

Ove godine je po prvi put, 14. februara 2019. godine, obeležen Dan državnosti Republike Srbije u glavnom gradu Lihtenštajna, Vaducu.
      Pozdravljajući prisutne, ambasador S. Janković je istakla da diplomatske odnose Srbije i Lihtenštajna, zasnovane pre 15 godina, krase međusobno uvažavanje, dobra saradnja i prijateljstvo. Ona je, takođe, naglasila da ima mnogo prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno unaprede, posebno na ekonomskom, obrazovnom i kulturnom planu.
       U kulturnom delu programa, naš poznati violista Dejan Mlađenović izveo je dela Baha i srpskog akademika Dejana Despića.
       Na izuzetno topao prijem publike naišlo je izvođenje kompozicije „Što se bore misli moje“, čije je stihove knez Mihailo Obrenović posvetio princezi Mariji Jozefi od Lihtenštajna (1835 - 1905), koju je srpski knez upoznao u Beču.
        Proslavi Dana državnosti u Vaducu prisustvovala je princeza Barbara Karađorđević, predstavnici MIP Lihtenštajna, diplomatskog kora, direktor Narodnog muzeja Lihtenštajna i brojne ugledne zvanice iz poslovnog sveta.
      Svečano obeležavanje Dana državnosti realizovano je uz podršku lihtenštajnskih kompanija „Treuhand Anstalt CONFIDENTIA“ i „THURN und TAXIS“.

 X konferencija srpske medicinske dijaspore

Obaveštavamo da će se u Beogradu održati Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore u periodu od 20. juna do 22. juna 2019. godine, pod pokroviteljstvom Njegovog kraljevskog visočanstva princa Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević. Na Konferenciju su pozvani svi lekari iz Republike Srbije koji žive i rade u inostranstvu. Cilj Konferencije je podrška sprskom zdravstvenom sistemu, putem promovisanja solidarnosti i razmene znanja. Prijem za sve učesnike će se održati 20. juna 2019. godine u Kraljevskom dvoru, nakon čega će biti upriličena večera u čast predavača i partnera. Partneri u organizaciji Konferencije su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Svetska zdravstvena organizacija, Medicinski fakultet, Univerzitetska dečija klinika, Lekarska komora Srbije i Kraljevski medicinski odbor. Svečano otvaranje je u četvrtak, 20. juna 2019. godine, u 9 časova, u hotelu „Hilton“ u Beogradu. KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA U OBLASTI PREVODILAŠTVA

Obaveštavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije objavilo Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2019. godini, koji je otvoren do 1. marta 2019. godine.
Informacije o konkursu i uslovi za prijavljivanje mogu se pronaći OVDEKONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA

Obaveštavamo da je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije objavilo Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2019. godini, koji je otvoren do 1. marta 2019. godine.


Informacije o konkursu i uslovi za prijavljivanje mogu se pronaći OVDEPREDSTAVLjANjE STUDIJE O ZNAMENITIM SRBIMA U ŠVAJCARSKOJ OD 1863. DO 1918. GODINE, 30.11.2018.

U Ambasadi je 30. novembra 2018. godine predstavljena studija mr Živka Markovića o znamenitim Srbima koji su živeli i studirali u Švajcarskoj u periodu od 1863. do 1918. godine. Studija se sastoji iz dva dela: „Srbi u Švajcarskoj – studenti 1863-1918“ i „Srbi u Švajcarskoj 1914-1918“ i štampana je povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, uz sufinansiranje Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.
       Pozdravljajući prisutne, ambasador Snežana Janković je istakla da je pitanju kapitalno delo, rezultat decenijskog istraživanja i rada mr Živka Markovića, koje pruža dragocen uvid u povezanost Srbije i Švajcarske i saradnju dveju zemalja u oblasti obrazovanja i kulture još sredinom 19. veka.
       Iz ovog obimnog dela saznajemo da je čitava plejada srpskih znamenitih ličnosti i velikana u svojim profesijama deo svog obrazovanja stekla u Švajcarskoj. Među tim ličnostima su, na primer, Jovan Dučić, Jovan Skerlić, Nikola Pašić, Svetozar Marković, Slobodan Jovanović i mnogi drugi.
       U nastavku večeri autor je govorio o nastajanju ovog dela i o planovima da se u narednom periodu posveti studiji o znamenitim Švajcarcima koji su imali značajnu ulogu u odnosima sa Srbijom uoči i za vreme Prvog svetskog rata.
       Promociji su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i srpske dijaspore.

 PROJEKCIJA FILMA „SRBIJA U VELIKOM RATU“, 30.11.2018.

U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 30. novembra 2018. godine prikazan dokumetarno-igrani film „Srbija u Velikom ratu“, u okviru obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.
       Projekciji filma, koji na analitičan način, uz ekspertizu domaćih i stranih istoričara, obrađuje ulogu Srbije, najznačajnije trenutke u njenoj istoriji u periodu od 1914. do 1918. godine i presudne bitke koje je srpska vojska tih godina vojevala, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, srpske dijaspore i ugledni Švajcarci.
       Veče je otvorila ambasador Snežana Janković, podsećajući na ogromne žrtve koje je Srbija podnela izgubivši čak trećinu stanovništva i preko polovine muške populacije. Ona je istakla da je obaveza svih nas da čuvamo uspomenu na herojstvo naših predaka u Velikom ratu, čije nas rodoljublje i požrtvovanost i danas nadahnjuju.

 OKUPLjANjE STUDENATA U AMBASADI, 27.11.2018.

Na molbu OSSI (Organizacije srpskih studenata u inostranstvu) u Ambasadi u Bernu organizovano je okupljanje srpskih studenata, članova ove organizacije, koji studiraju u Švajcarskoj, u sklopu OSSI projekta koji podrazumeva okupljanje naših studenata u 10 različitih gradova širom sveta tokom novembra o.g.
Skup je pozdravila ambasador S. Janković, koja je pozvala studente da više učestvuju u aktivnostima Ambasade i izrazila nadu da će svoje znanje, obrazovanje, talente i veštine koje stiču i nadograđuju u inostranstvu jednog dana primeniti u otadžbini.
Studenti, pretežno iz Berna, Bazela i Lozane, su u dvočasovnom razgovoru razmenili kontakte, iskustva i izazove sa kojima se susreću na studijama u Švajcarskoj.

 KNjIŽEVNO VEČE MILOVANA DANOJLIĆA U AMBASADI, 06.11.2018.

U Ambasadi Republike Srbije u Švajcarskoj je 06. novembra 2018. godine održano književno veče akademika Milovana Danojlića, jednog od naših najpoznatijih savremenih pisaca i dobitnika gotovo svih najznačajnijih domaćih književnih nagrada.
Kroz čitanje svoje poezije i razgovor o delima svetskih pisaca i pesnika koja je preveo na srpski jezik (Š. Bodler, J. Brodski, E. Sioran, V. Jejts…), Milovan Danojlić je podelio sa publikom razmišljanja o literarnom stvaralaštvu, prevodilaštvu, očuvanju identiteta, kulture, tradicije i srpskog jezika u eri globalizma.
       Književno veče je otvorila amb. R. Srbije u Švajcarskoj S. Janković, a brojna publikakoju je činila naša dijaspora, veoma je toplo reagovala na gostovanje akademika Danojlića.

 SVEČANO OTKRIVANjE SPOMEN-PLOČE JOVANU DUČIĆU U ŽENEVI, 05.11.2018.

U Ženevi je 05. novembra 2018. godine svečano otkrivena spomen-ploča posvećena Jovanu Dučiću, velikom srpskom piscu i diplomati, koji je u ovom gradu proveo sedam godina  života.
Spomen-ploča, postavljena na adresi na kojoj je Dučić živeo u vreme studija u neposrednoj blizini Ženevskog univerziteta, dar je Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Gradu Ženeva i na njoj piše: „Ovde je u vreme svojih studija živeo Jovan Dučić (1874–1943), knez srpske poezije, književnik, putopisac i diplomata. U spomen na velikana srpske književnosti, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, novembra 2018. godine“. 
Inicijativu za postavljanje ovog obeležja pokrenula je Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj, želeći da ostavi trajan spomen na vreme koje je slavni srpski pesnik i diplomata proveo najpre na studijama u Ženevi, od 1899. do 1906. godine, a zatim i u svojstvu stalnog delegata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pri Društvu naroda, 1925. godine.
Prisutnim zvanicama su se obratili član Gradskog veća Ženeve Remi Pagani, koji je zahvalio na ovom vrednom poklonu u spomen na nekadašnjeg slavnog stanovnika Ženeve, zatim ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, akademik Milovan Danojlić i pisac i prevodilac Slobodan Despot.
Posle svečanosti, Grad Ženeva i Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj priredili su koktel u „PalaisEynard”, gde su bile izložene fotografije Jovana Dučića iz vremena studija u Ženevi, kao i fotokopije njegovih studentskih svezaka i beleški u rukopisu.

 POSETA GENERALNOG SEKRETARA PREDSEDNIKA REPUBLIKE NIKOLE SELAKOVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 03. NOVEMBAR 2018. GODINE

Generalni sekretar predsednika Republike N. Selaković je tokom posete Švajcarskoj, otvorio 03. novembra u Dietikonu nadomak Ciriha 21. Dečiju smotru srpskog folklora Švajcarske, jednu od najvećih i najznačajnijih kulturnih manifestacija Srba u Švajcarskoj.
       U prepunoj dvorani, pred oko 2000 posetilaca, g. Nikola Selaković je, prenevši prisutnima pozdrave PRA. Vučića, izrazio visoko uvažavanje za sve što Savez srpskog folklora Švajcarske, učesnici smotre i ljubitelji folklora čine za očuvanje srpske kulture, tradicije i identiteta i van granica Srbije. On je pozvao sve prisutne da neguju svoju kulturu, jezik i identitet i da što češće dolaze u Srbiju, izrazivši nadu da će se mnogi i vratiti u maticu i svojim znanjem i iskustvima doprineti njenom napretku i razvitku.
U svom obraćanju, g. Nikola Selaković je saopštio da će svim izvođačima onog kulturno-umetničkog društva kome na smotri bude dodeljena prva nagrada, Republika Srbija pokloniti sedmodnevni boravak na Zlatiboru na leto 2019. godine.
Prisutnima se obratila i ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković, koja je izrazila posebno zadovoljstvo što je ovogodišnju manifestaciju podržao i otvorio generalni sekretar predsednika Republike, istakavši da to daje veliki podstrek kulturno-umetničkim društvima i organizatorima da sa još većim entuzijazmom nastave svoj rad.     
       Skup su pozdravili i predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković u svojstvu organizatora, domaćin smotre - predsednik KUD „Vuk Karadžić“ Željko Stojanović i protojerej Srpske pravoslavne crkve u Cirihu Branimir Petković.
Predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske N. Milenković ukazao je da je svojim dolaskom na smotru g. N. Selaković učinio veliku čast svima onima koji godinama vredno rade na očuvanju naše kulture i nacionalnog identiteta u Švajcarskoj, istakavši da je ovo prvi put od kada manifestacija postoji da visoki zvaničnik R. Srbije prisustvuje smotri.KONCERT HORA I ORKESTRA „KNjAZ MILOŠ“ U AMBASADI R. SRBIJE U BERNU, 13.09.2018. GODINE

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, 13.09.2018. godine, hor i orkestar „Knjaz Miloš“ Udruženja „U ime živih“ održao je koncert srpske duhovne, tradicionalne i narodne muzike, koji je bio posvećen obeležavanju 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu.
       Otvarajući koncert, realizovan u saradnji sa Savezom srpskog folklora Švajcarske, ambasador Snežana Janković je podsetila na ogromne žrtve koje je Srbija podnela u Prvom svetskom ratu, ukazavši na nužnost negovanja kulture sećanja. Ona je istakla da je Srbija zbog demografske katastrofe koju je pretrpela u Velikom ratu, u kome je stradalo više od trećine njenog stanovništva, imala dugotrajne istorijske posledice, ali da je za Srbiju, tada kao i danas, ideja o slobodi, pravdi i jednakosti za sve narode bila iznad svakog drugog interesa.
       Prisutnima se obratio i Vladimir Božović, savetnik u Vladi Republike Srbije, koji je podsetio na važnu ulogu Srbije u izvojevanoj pobedi u Prvom svetskom ratu, ali i na druge događaje koji su obeležili tok naše istorije.
       Publiku je pozdravio i predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske Nenad Milenković, nakon čega je hor i orkestar „Knjaz Miloš“ u jednočasovnom programu nadahnuto izvodio najpoznatija dela srpske muzike.
       Nastup je naišao na izuzetan prijem publike, u kojoj je bilo predstavnika švajcarskog Parlamenta, diplomatskog kora, crkvenih velikodostojnika Švajcarske i srpske dijaspore.

 NjEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN IRINEJ U POSETI AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ, 03.09.2018.

Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej boravio je u poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj, od 1. do 4. septembra 2018. godine. Tom prilikom, 3. septembra u Ambasadi R. Srbije u Švajcarskoj, Patrijarh srpski Irinej sastao se sa ambasadorom Snežanom Janković, koja je Patrijarha informisala o položaju srpske zajednice u Švajcarskoj, kao i o aktivnostima Ambasade na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.
U pratnji Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja bili su Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej, protojerej-stavrofor Stanko Marković, jerej Filip Milunović, protođakon Stevan Rapajić, gospodin Milan Kostrečević i gospodin Vladimir Jelić.

 OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
1. avgusta 2018.
zbog praznika

RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 1er août 2018

INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 1. August 2018 geschlossenPOSLANIČKA GRUPA ZA SARADNjU SA SRBIJOM, 02.07.2018.

U Saveznom parlamentu Švajcarske osnovana je Poslanička grupa za saradnju sa Srbijom, koja je svečano inaugurisana u Ambasadi Republike Srbije u Bernu 02.07.2018. godine.
      Tom prilikom, ambasador Snežana Janković istakla je da je ovo veoma važan trenutak u političkim odnosima dveju zemalja, posebno imajući u vidu snagu i potencijale parlamentarne diplomatije. Ona je izrazila uverenje da će novoosnovana grupa u velikoj meri doprineti intenziviranju kontakata i jačanju saradnje poslanika Srbije i Švajcarske.
      Prisutnima se obratila i kopredsedavajuća Grupe Krista Markvalder, istakavši spremnost Grupe da se angažuje na daljem unapređenju političkog dijaloga i sveukupne saradnje između Srbije i Švajcarske.

 MUZIČKI SUSRET SRBIJE I ŠVAJCARSKE U LOZANI, 22.6.2018.

Koncert pod nazivom „Muzički susret Srbije i Švajcarske“, na kom su učestvovala deca iz Srbije i Švajcarske održan je 22. juna, u koncertnoj sali „Aula de l' Elysee“ u Lozani.
       U jednočasovnom programu publici se predstavio hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Dečji ansambl „Ministrings“ Konzervatorijuma iz Lozane i Dečji hor „Mali vokalisti“ iz zapadne Švajcarske.
       Pored najmlađih, prisutnima se predstavio i ansambl muzičara iz Švajcarske i Srbije, koji je izveo nekoliko kompozicija.
       U ime Ambasade R. Srbije koncertu je prisustvovala ataše za kulturu Natalija Gunjić, koja je pozdravila goste iz Beograda.
       Deca iz Srbije su u višednevnoj poseti Švajcarskoj imala nekoliko nastupa, uključujući i nastup u Hramu Sv. Ćirila i Metodija u Bernu, gde su prisustvovali ambasador Snežana Janković i konzul Aleksandar Đurđić.

 DODELA NAGRADA POBEDNICIMA LITERARNOG KONKURSA „ČUVAJMO SRPSKI JEZIK, JER ON ČUVA NAS“, 16.6.2018.

Ambasada je, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, a povodom Dana slovenske pismenosti, raspisala literarni konkurs pod nazivom „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“, namenjen deci školskog uzrasta. Cilj literarnog konkursa bio je da podstakne razmišljanja kod naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku, u kojoj trenutno na teritoriji Švajcarske ima 1500 đaka.
Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji dobili su, pored plaketa i najpoznatijih dela srpskih pisaca, i majice „Negujmo srpski jezik“, koje je doniralo Ministarstvo kulture i informisanja.
            Pored nagrađenih, i ostali učenici koji su prisustvovali, dobili su nastavni materijal, značajan za dalje upoznavanje sa srpskom književnošću i kulturom i očuvanje i unapređenje znanja srpskog jezika, koji je donirala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
            Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.KNjIŽEVNO VEČE PEĐE RISTIĆA U AMBASADI, 15.06.2018.

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je, 15. juna, održano književno veče srpskog pisca iz Bazela Peđe Ristića. Autor je predstavio svoj novi roman „Srećan čovek“ u izdanju „Čigoje“, a odlomke iz knjige čitala je naša proslavljena glumica Rada Đuričin. U okviru večeri, čiji je moderator bila novinarka radija „Mladost“ Violeta Aleksić, muzički sastav „ARNO“ iz Bazela izveo je nekoliko numera.
       Na početku večeri, prisutne je pozdravila ataše za kulturu Natalija Gunjić, uz nekoliko reči o autoru i romanu „Srećan čovek“.

 GOSTOVANjE RADE ĐURIČIN U AMBASADI, 14.06.2018.

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 14.06.2018. godine održano književno veče pod nazivom „Susret sa Radom Đuričin“. Naša proslavljena glumica je govorila o svom životnom i profesionalnom putu, uz recitovanje domaće poezije i izvođenje odlomaka iz omiljenih predstava.
       Na početku večeri, prisutne je pozdravila ambasador S. Janković koja je izrazila posebno zadovoljstvo povodom gostovanja R. Đuričin u Ambasadi.

 U Dietikonu održan ''EXPO 2018''

U Dietikonu je 01-02. juna 2018. godine održan treći po redu skup srpske poslovne dijaspore pod nazivom ''EXPO 2018''. Skup je održan u organizaciji Udruženja srpskih privrednika Švajcarske, uz podršku Privredne komore Srbije. Ispred Ambasade Republike Srbije u Švajcarskoj, skup je otvorila amb. dr Snežana Janković.
Osnovni ciljevi skupa bili su okupljanje i povezivanje poslovnih ljudi iz srpske dijaspore u Švajcarskoj, predstavljanje firmi i preduzeća iz Republike Srbije i Republike Srpske u Švajcarskoj, kao i njihovo povezivanje sa potencijalnim švajcarskim partnerima. Takođe, skup je predstavljao i priliku za sagledavanje uslova za još širu i čvršću saradnju srpske dijaspore u Švajcarskoj sa Republikom Srbijom i Republikom Srpskom.

 KONCERT HORA RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE, 02.06.2018.

Hor Radio-televizije Srbije je, u okviru svoje evropske turneje, održao koncert u Hramu Sv. Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna 02.06.2018. godine.
       Pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, Hor je izvodio značajna dela duhovne i svetovne muzike pred mnogobrojnom publikom, koju su činili predstavnici diplomatskog kora, švajcarski gosti i naša dijaspora. Izvedeni su odabrani napevi iz „Osmoglasnika“ Kornelija Stankovića, dela Stevana Hristića, Marka Tajčevića i Sergeja Rahmanjinova. Takođe, publika je imala priliku da čuje i deo opusa duhovne muzike Stevana Mokranjca, kao i Treću i Petu rukovet, značajna dela srpske svetovne horske literature, kojima je Hor zaokružio program. Publika je sa oduševljenjem ispratila koncert.
       Pre početka koncerta prisutnima se obratila amb. Snežana Janković koja je istakla čast i zadovoljstvo povodom toga što će renomirani Hor Radio-televizije Srbije pred publikom u Švajcarskoj izvesti najpoznatija dela srpske duhovne i svetovne muzike.
       Uoči koncerta upriličen je koktel za članove Hora u Ambasadi.REZULTATI LITERARNOG KONKURSA „ČUVAJMO SRPSKI JEZIK, JER ON ČUVA NAS“

Na literarnom konkursu „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“, koji je Ambasada Republike Srbije u Bernu raspisala u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, prvonagrađeni radovi u kategoriji od 1. do 4. razreda su:
                                                                   1. Marinela Živković, 4. razred
                                                                   2. Lana Đorđević, 4. razred
                                                                   3. Dragan Račić, 4. razred

U kategoriji od 5. do 8. razreda, prvonagrađeni su:
                                                                   1. Jana Jovanović, 7 razred
                                                                   2. Vedrana Tanacković, 5. razred
                                                                   3. Bojana Marković, 7 razred

Čestitamo nagrađenim učenicima, a mesto i vreme dodele nagrada biće blagovremeno objavljeno.OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
21. maja 2018.
zbog praznika


RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 21 mai 2018


INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 21. Mai 2018
geschlossenMEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE“

Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“ za decu i mlade likovne stvaraoce raspisan je do 1. jula 2018. godine.

Više informacija o konkursu možete pronaći OVDE
 POSETA KUD-U „VUK STEFANOVIĆ KARADžIĆ“, 10.5.2018

       Kulturno-umetničko društvo „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Šenenverda proslavilo je dvadeset godina postojanja 10. i 11. maja, organizovanjem „otvorenih vrata“.
       Tom prilikom, ataše za kulturu N. Gunjić posetila je KUD „Vuk Stefanović Karadžić“, pozdravila predstavnike društva i članove ansambala, prisustvovala probi prvog ansambla i izložbi narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije.
       KUD „Vuk Stefanović Karadžić“ predstavilo je i zavidnu kolekciju nagrada, priznanja i pohvalnica, koje su osvojili ansambli raznih starosnih dobi na mnogobrojnim domaćim i evropskim smotrama i takmičenjima.

 Samit srpske poslovne dijaspore, 01-02. jun 2018. godine, Dietikon

        U periodu 01 - 02. juna 2018. godine, u Dietikonu, Švajcarska, biće održan treći po redu Samit srpske poslovne dijaspore, na kome će se okupiti veliki broj njenih predstavnika Samit će biti praćen Privrednim sajmom, na kome će se predstaviti kompanije i poslovni subjekti iz Srbije.
            Organizator događaja je Udruženje srpskih privrednika Švajcarske.   Pogledati ovde

 OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
10. maja 2018.
zbog praznika


RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 10 mai 2018

INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 10. Mai 2018 geschlossen

 

 KNjIŽEVNO VEČE U AMBASADI, 26.04.2018

U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 26.aprila 2018. godine, održano književno veče na kome su gostovali švajcarski izdavač „Il-Ferlag“ iz Bazela i šest srpskih autora iz Švajcarske, čija je dela u prevodu na nemački jezik objavila ova izdavačka kuća.  U ime izdavačke kuće „Il-Ferlag“ prisutnima se obratio vlasnik Fric Frej, a autori koji su predstavili svoja dela bili su Miodrag Lukić, Danijela Golijanin, Jasna Milanović, Mileta Simić, Evelina Kumer i Dana Tović.
       Prisutne je na početku večeri pozdravila ambasador S. Janković, a zatim i Fric Frej, koji je pričao o počecima saradnje sa srpskim autorima, kao i o motivima za objavljivanje njihovih dela na nemačkom jeziku.
       Autori su čitali izvode iz svojih dela i govorili o saradnji sa švajcarskim izdavačem.

 POSETA DELEGACIJE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA ŠVAJCARSKOJ, 22-24.4.2018.

Delegacija Ministarstva kulture i informisanja, u sastavu: Danijela Vanušić, pomoćnik ministra za zaštitu kulturnog nasleđa, Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Vladimir Tomčić, direktor „Filmskih novosti“ i Tamara Butigan, šef Odseka za digitalizaciju u Narodnoj biblioteci Srbije, boravila je u studijskoj poseti Švajcarskoj, 22 - 24. o.m, na poziv Savezne kancelarije za kulturu. Teme posete bile su zaštita kulturnog nasleđa, digitalizacija u kulturi i borba protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima.
Tom prilikom, obavljena je i primopredaja 550 drevnih kovanih novčića iz Srbije, koji su bili zaplenjeni u Švajcarskoj. Primopredaja novčića je obavljena između I. Fišera, zamenika generalnog direktora Savezne kancelarije za kulturu i Danijele Vanušić, pomoćnika ministra za zaštitu kulturnog nasleđa. LINK
https://www.bak.admin.ch/bak/fr/home/actualites/nsb-news.msg-id-70518.htmlKonkursi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Obaveštavamo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dana 16.04.2018.g, raspisalo i objavilo Konkurs za izbor nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu, kao i Konkurs za izbor koordinatora obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu.


Konkurs možete pogledati ovdeNeradni dani

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
30. marta, 02, 06. i 09. aprila 2018,
zbog Uskrsnjih praznika

 

INFORMATION
Die Botschaft bleibt während der Osterfeiertagen am 30. März, 02, 06. und 09. April 2018. geschlossen

 

RENSEIGNEMENT
Pendant la fête des Pâques
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 25 mars, 02, 06 et 09 avril 2018

 Literarni konkurs

Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji
Seminarstrasse 5, 3006 Bern

Povodom Dana slovenske pismenosti, 24. maja, Ambasada Republike Srbije u Švajcarskoj, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, raspisuje literarni konkurs za izbor najboljih radova na temu „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“, namenjen učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj.
Cilj konkursa je negovanje srpskog jezika i ćirilice kod dece srpskog porekla koja žive u Švajcarskoj.
Uslovi konkursa: Radove na temu „Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas“ mogu da šalju svi učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj, od 1. do 8. razreda. Svaki učenik može da pošalje samo po jedan rad, koji ranije nije objavljivan u elektronskim i štampanim medijima, niti nagrađivan na drugim konkursima.
Učesnici konkursa su podeljeni u dve starosne grupe: od 1. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda.
Tehnički uslovi za literarne radove: Dužina teksta može biti najmanje 1 strana, a najviše 3 strane formata A4, font Times New Roman 14. Tekstovi treba da budu štampani na ćirilici. Za starosnu grupu od 1. do 4. razreda, prihvataju se i radovi pisani rukom.
Potrebno je da rad sadrži ime, prezime i razred učesnika konkursa, kao i njegovu adresu i i-mejl adresu.
Krajnji rok za prijem radova: 20. maj 2018. godine.
Radove sa naznakom „Za konkurs“ slati poštom na adresu: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern ili mejlom na adresu press@ambasadasrbije.ch
Rezultati konkursa će biti objavljeni na internet stranici Ambasade Republike Srbije u Švajcarskoj (www.berne.mfa.gov.rs), a svi nagrađeni će o tome biti obavešteni poštom ili mejlom.
Za tri najbolja rada u kategorijama od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda predviđene su nagrade i plakete, a izabrani radovi će biti objavljeni u Srbiji.
O datumu i mestu svečane dodele nagrada obavestićemo naknadno.
Za sva pitanja, možete se obratiti konzulu dr Aleksandru Đurđiću putem mejla konzul@ambasadasrbije.ch ili atašeu za kulturu Nataliji Gunjić putem mejla press@ambasadasrbije.ch

Bern, 27. mart 2018. godineInformacija o novoj platformi RTS

Obaveštavamo da je medijski javni servis Radio-televizije Srbije pokrenuo platformu RTS Planeta (rtsplaneta.rs), koja je dostupna svim korisnicima interneta u Srbiji i širom sveta. Za korisnike koji se registruju van teritorije Srbije besplatno praćenje sadržaja biće omogućeno u naredna tri meseca. Posle promotivnog perioda putem ove platforme i dalje će biti moguće besplatno praćenje televizijskog kanala RTS Svet (bivši Satelitski program RTS, prevashodno namenjen dijaspori) i programa Radio Beograda. 
Novom platformom je omogućeno uživo praćenje 11 televizijskih (RTS1, RTS2, RTS3, RTS HD, RTS Svet, RTS Život, RTS Drama, RTS Kolo, RTS Muzika, RTS Trezor i RTS Poletarac) i 4 radijska kanala (Radio Beograd 1, Radio Beograd 2, Radio Beograd 3 i Radio Beograd 202) Medijskog javnog servisa Radio-televizije Srbije, kao i odloženo praćenje programa i usluge Video na zahtev i Audio na zahtev, kao i mogućnost pregleda pojedinačnih priča iz dopisničke mreže RTS-a u okviru celine Moj grad. Na platformi su dostupna i muzička izdanja PGP-RTS-a. Besplatan pristup sadržajima je moguć preko desktop računara, tableta i pametnih telefona uz registraciju na web strani rtsplaneta.rs, mobilnoj aplikaciji (za Android ili IOS) ili preko Facebook-a.Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 12. do 30.03.2018.g.

Obaveštavamo da je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, objavilo Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, a koji će ove godine trajati u periodu od 12. do 30. marta 2018. godine. 

Informacije, uslovi i način realizacije Konkursa, mogu se pronaći na sledećim linkovima, i to:

za dijasporu:

www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

za Srbe u regionu:

www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/IZLOŽBA „ZLATNE NITI ĆIRILICE“ U OKVIRU AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 9. marta 2018. godine, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, održana izložba veza i zlatoveza ćiriličnog pisma pod naslovom "Zlatne niti ćirilice".
       Izložbu ćiriličnih slova u vezu i zlatovezu sa motivima iz Miroslavljevog jevanđelja priredilo je udruženje „Beo etno vizija“ iz Beograda, koje na ovaj način promoviše lepotu ćiriličnog pisma, kao čuvara srpske kulturne baštine, vekovne tradicije, duhovnosti i identiteta.
       Izložba je bila praćena predavanjem Janje Todorović, filologa i književnice, o istoriji ćirilice i značaju njenog opstanka, uz video prezentaciju drevnih ćiriličnih spomenika i književnih spisa, koju je priredio Dušan Todorović.
       Njihovo gostovanje u Švajcarskoj omogućila je knjižara „STANI“ iz Badena, povodom obeležavanja 20 godina svog rada, u saradnji sa Srpskim kulturnim savezom Švajcarske i Dopunskom školom na srpskom jeziku u kantonu Argau.
        Prisutnima se video porukom obratio i Arno Gujon, francuski humanitarac, osnivač nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo" i izvrstan govornik srpskog jezika.

 PREDAJA DONACIJE KNjIGA UNIVERZITETU U BAZELU, 06.03.2018.

Na inicijativu Ambasade R. Srbije u Švajcarskoj, Ministarstvo kulture i informisanja je doniralo stručnu literaturu i udžbenike Univerzitetu u Bazelu, na kome se, u okviru slavističkih studija, izučava i srpski jezik.
Donaciju knjiga je u ime Ministarstva kulture i informisanja predstavnicima Univerziteta u Bazelu uručila ambasador Snežana Janković. Ona je na prigodnoj ceremoniji istakla spremnost naše strane da nastavi saradnju sa Seminarom za slavistiku, pomažući i na druge načine studije srpskog jezika na Univerzitetu u Bazelu.
U ime Univerziteta, knjige su primili prorektor Univerziteta prof. dr Tomas Grob, koji je i šef Seminara za slavistiku, i dr Ljiljana Rajnkovski, docent za južnoslovenske jezike.
            Među doniranim knjigama su Rečnik srpskoga jezika, Normativna gramatika, Pravopis, Etimološki rečnik i još desetak publikacija značajnih za izučavanje srpskog jezika.GOSTOVANjE MATIJE BEĆKOVIĆA U AMBASADI U OKVIRU AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“, 03.03.2018.

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 3. marta 2018. godine, u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“, održano književno veče akademika Matije Bećkovića. Njemu su se pridružili i autorka knjige „Zvezdobrojci“ Aleksandra Ninković Tašić i novinar Aleksandar Gajšek. Njihovo gostovanje u Švajcarskoj organizovala je knjižara „STANI“ iz Badena, povodom obeležavanja 20 godina svog rada.
       Matija Bećković je u svom obraćanju govorio o bogatstvu i lepoti srpskog jezika, istakavši potrebu čuvanja i negovanja maternjeg jezika, a zatim je čitao delove iz svoje najnovije knjige posvećene Petru Petroviću Njegošu, „Prahu oca poezije“.
       A. Ninković Tašić i A. Gajšek su govorili o liku i delu velikih srpskih umova poput Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

 PROJEKCIJA FILMA „KOSOVO – MOMENAT U CIVILIZACIJI“ U ŠVAJCARSKOJ, 02.03.2018.

U Cirihu je, 2. marta 2018. godine, održana projekcija dokumentarnog filma „Kosovo - momenat u civilizaciji“, reditelja Borisa Malagurskog. Projekciju su, uz podršku Ambasade R. Srbije u Bernu i Generalnog konzulata u Cirihu, organizovali SPKD Prosvjeta, Zajednica Srba i Savez srpskog folklora Švajcarske.
       Pre početka filma, prisutnima se u prepunoj dvorani obratila ambasador Snežana Janković, koja je istakla značaj prikazivanja ovog filma van granica Srbije, u cilju predstavljanja lepote i ugroženosti srpske kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, od koje su najznačajniji spomenici pod zaštitom UNESKA. Ambasador S. Janković je naglasila da je zadatak svih nas da skrećemo pažnju međunarodne zajednice o stanju naše baštine i da govorimo o činjenicama.
       Zatim su reditelj Boris Malagurski i scenarista Miloš Ninković pozdravili prisutne i rekli nešto više o ovom ostvarenju. B. Malagurski se zahvalio Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Ministarstvu spoljnih poslova koji su omogućili snimanje filma.
       „Kosovo - momenat u civilizaciji“ kroz priču o detinjstvu novinara Stefana Popovića provedenom na Kosovu i Metohiji i značenju koje za njega imaju tamošnji manastiri prikazuje njihovu lepotu, istoriju i njihovo stradanje.

 PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI R. SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ, 20.2.2018.

Ambasada R. Srbije u Bernu je, u saradnji sa Generalnim konzulatom u Cirihu, organizovala prijem povodom Dana državnosti, 20.februara 2018. godine. Uz prijem je upriličen i koncert poznatog klavirskog dua Ivana Meleša i Margite Drakulović Meleš.
       Prisutne je pre početka koncerta pozdravila ambasador Snežana Janković, koja je istakla da Srbija i Švajcarska imaju dobre i razgranate bilateralne odnose, naglasivši da posebno čvrstu sponu između Srbije i Švajcarske predstavlja brojna srpska dijaspora koja živi u ovoj zemlji.
        Prijem je bio izuzetno posećen, a među zvanicama su bili predstavnici Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, Državnog sekretarijata za ekonomske poslove, Državnog sekretarijata za migracije, švajcarskih kompanija, diplomatskog kora i brojne srpske dijaspore.

 OBAVEŠTENJE

Ambasada neće raditi 15.  i 16. februara 2018, zbog proslave Nacionalnog dana Republike SrbijeUČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA I PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 24 – 26.1.2018.

Predsednik R. Srbije A. Vučić je, na poziv Svetskog ekonomskog foruma, učestvovao na Godišnjem sastanku Foruma, koji je održan u Davosu, 24 – 26.1.2018.
Predsednik Vučić je, pored učešća na aktivnostima Foruma, imao i niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima država, među kojima je i odvojen susret sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, poljskim predsednikom Andžejem Dudom, italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem, šeficom za regionalne strategije Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin i mnogim drugim zvaničnicima.
U delegaciji predsednika bila je i predsednica Vlade Ana Brnabić. PV A. Brnabić je, pored učešća na sastanku grupe „Novi lideri za Evropu“, imala i niz sastanaka sa visokim predstavnicima država i poslovnog sektora.

 

 

 OBAVEŠTENJE


OBAVEŠTENJE
Ambasada neće raditi
25. i 26. decembra 2017, kao i 1. i 2. januara 2018, zbog proslave Božićnih i novogodišnjih praznika


RENSEIGNEMENT
L’Ambassade sera fermée le 25 et 26 décembre 2017 et 1 et 2 janvier 2018
(Noël et Nouvel An)


INFORMATION
Die Botschaft bleibt am 25. und 26. Dezember 2017, und 1. und 2. Januar 2018 geschlossen (Weihnachten und Silvester)

 Književno veče u Ambasadi

U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 15.12.2017. održano književno veče Milene Vukoje Stamenković i Latinke Đorđević, srpskih pesnikinja koje žive u Švajcarskoj. Događaju su prisustvovali predstavnici srpske dijaspore.
       Prisutne je na početku pozdravila ambasador S. Janković, nakon čega su M. Vukoje Stamenković i L. Đorđević predstavile svoje zbirke pesama.
       U programu su učestvovali i Luka Stamenković, magistar klasične gitare, koji je izveo nekoliko kompozicija, i Iva Stamenković koja je otpevala nekoliko srpskih narodnih pesama.

 

 

 

 POSETA MINISTRA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA MLADENA ŠARČEVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 27 – 29.11.2017.


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je u poseti Švajcarskoj, 27-29.11.2017. Tom prilikom, prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja 45 godina rada Srpske dopunske škole, gde se i obratio prisutnima.

Ministar Mladen Šarčević se tokom boravka u Švajcarskoj sastao sa Johanom Šnajder-Amanom, ministrom privrede obrazovanja i istraživanja,  Maurom Del Ambrođom, državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanje i inovacije, direktorom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju Manuelom Zagerom i Ursulom Renold, šefom Odeljenja za istraživanje uporednog obrazovnog sistema pri Švajcarskom saveznom institutu za tehnologiju.

U razgovorima je glavna tema bila saradnja u oblasti dualnog obrazovanja, s obzirom na to da je uspostavljanje uspešnog sistema ovakvog vida obrazovanja od velikog značaja za Srbiju.

 

 

 

 

 

 Gostovanje Emira Kusturice u Ženevi, 31.10.2017.

Ambasada Republike Srbije organizovala je gostovanje našeg poznatog reditelja Emira Kusturice, 31. oktobra 2017. godine u Ženevi.
U okviru gostovanja realizovana su dva događaja.
E. Kusturica je, najpre, održao predavanje na Institutu za međunarodne i razvojne studije, a tema je bila „Multikulturalizam danas - da li zaista postoji".
Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među posetiocima je bilo predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.
U okviru drugog događaja, Emir Kusturica je prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umetnosti Gritli", gde je, na početku, pred  punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

 

 

 

 

 

 


 Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Udruženje novinara Srbije (UNS) organizuju Osmu medijsku konferenciju dijaspore i Srba u regionu, 26. oktobra o.g. u Beogradu, u Pres centru Udruženja novinara Srbije.
Ovogodišnja manifestacija će biti posvećena očuvanju srpskog jezika i kulture, upotrebi ćiriličnog pisma, izučavanju i negovanju srpske kulture i istorije, očuvanju i zaštiti srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i informisanju na srpskom jeziku.
Na Konferenciji će biti predstavljen projekat onlajn mentorstva za unapređenje veb sajtova i aktivizma na društvenim mrežama organizacija iz regiona i dijaspore.
Svi zainteresovani prijave za učešće mogu poslati do 20. oktobra 2017. godine na elektronsku adresu: pc@uns.org.rs

Nacrt programa KonferencijeSrpski učenici u poseti Ambasadi

       Učenici Srpske dopunske škole iz Sent Galena, na inicijativu udruženja „Zajednica Srba u Švajcarskoj“, posetili su Ambasadu R. Srbije u Bernu 23 o.m.
       Tom prilikom, prisutne je pozdravila ambasador dr Snežana Janković i istakla da ovakve posete doprinose očuvanju i negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture kod dece koja su rođena i žive u inostranstvu.
       Učenici su, zatim, u jednočasovnom programu recitovali pesme čuvenih srpskih pesnika i horski izveli himnu R. Srbije „Bože pravde“.


 Poseta ambasadora Univerzitetu u Bazelu

Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković je, 20.o.m., posetila Univerzitet u Bazelu i obavila razgovor o studijama srpskog jezika sa dr Ljiljanom Rajnkovski, profesorom za južnu slavistiku na Fakultetu za filozofiju i istoriju Univerziteta u Bazelu.
Tom prilikom ona je posetila i izložbu fotografija „Gradovi u pokretu – postotomanski period: Ankara, Beograd, Istanbul i Sarajevo“.
Izložba, čiji je autor prof. dr Nataša Mišković sa Univerziteta u Bazelu, predstavlja deo istraživačkog projekta „SIBA – A Visual Approach to Explore Everyday Life in Turkish and Yugoslav Cities, 1920s and 1930s“. 


 Izložba Dinka Denovskog u Ambasadi R. Srbije u Bernu, 23.6.2017.

     U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 23. o.m., otvorena izložba fotografija o Beogradu Dinka Denovskog.
     Uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, fotografije su nastale na nesvakidašnjim lokacijama i prikazuju mistični svet podzemnih laguma, kazamata, tunela i bunkera.
      Na početku izložbe ambasador dr S. Janković je istakla da je Beograd predstavljan švajcarskoj publici više puta gostovanjem umetnika iz našeg glavnog grada, ali da je ova izložba jedinstvena jer pomoću nje imamo retku priliku da vidimo jedan paralaleni svet, koji svedoči o velelepnoj i burnoj istoriji Beograda.
     O izložbi su potom govorili autor Dinko Denovski i antropolog Miodrag Simović iz Centra za urbani razvoj Grada Beograda.


 Akcija „Negujmo srpski jezik“ u Švajcarskoj, 18.6.2017.

Drugog dana akcije "Negujmo srpski jezik", 18. juna,  u Ambasadi u Bernu održan je susret poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića sa srpskim piscima, pesnicima, novinarima i kulturnim poslenicima koji žive i rade u Švajcarskoj. Tom prilikom, Lj. Ršumović je razgovarao sa gostima o srpskom jeziku, pesništvu, srpskom identitetu i čitao neke od svojih najpoznatijih pesama.Akcija „Negujmo srpski jezik“ u Švajcarskoj, 17.6.2017.

     U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, 17. juna, organizovana akcija "Negujmo srpski jezik", u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, i u dogovoru sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
     Ministar kulture i informisanja R. Srbije Vladan Vukosavljević, povodom početka akcije "Negujmo srpski jezik" u Švajcarskoj, uputio je poruku, u kojoj je istakao: "Ciljevi akcije 'Negujmo srpski jezik' naročito se dobro osećaju među našim ljudima koje je život odveo među druge narode i tuđe jezike. Tada se vidi koliko nam maternji govor znači, kako možemo biti žedni naših reči. A reči nisu puke reči, nego su ključna spona s onim što jesmo. Zato je zadovoljstvo da se možemo odazvati i našim ljudima u inostranstvu, da im naši majstori reči priušte malo svežine srpskog jezika, koji im tako nedostaje. I tome akcija 'Negujmo srpski jezik' služi".
     Otvarajući skup uz himnu akcije "Negujmo srpski jezik", koju izvodi dečiji hor "Čarolija", ambasador dr S. Janković istakla je da se ova akcija prvi put održava u inostranstvu, i to u Švajcarskoj, zbog skoro 200.000 Srba koji u njoj žive, kao i zbog činjenice da je Srpska dopunska škola u ovoj zemlji najbrojnija u čitavoj dijaspori, sa preko 1500 učenika.
     Gost Ambasade bio je čuveni dečiji pesnik i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Ljubivoje Ršumović, koji je tokom dvočasovnog druženja sa decom, govorio svoju poeziju, ističući lepotu, bogatstvo i potrebu čuvanja i negovanja srpskog jezika, posebno kod dece koja su rođena i odrastaju u inostranstvu.
     Ovom prilikom, u Ambasadi je organizovana i izložba postera akcije "Negujmo srpski jezik", na kojima poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu pravilan govor i otklanjaju jezičke nedoumice.


 Koncert savremene muzike

Obaveštavamo vas da će se koncert savremene muzike, u organizaciji IGNM-Bern (Internationale Gesellschaft für Neue Musik), u zajedničkom izvođenju ansambla Studio 6 iz Beograda i ansambla Ensemble Proton Bern iz Berna održati 15. juna u Bernu, Stadtsaal, Kornhausforum, Kornhausplatz 18.

Više informacija o koncertu možete naći OVDE.Srpski privredni sajam u Dietikonu, 2-4. jun 2017. godine

Obaveštavamo sve zainteresovane izlagače da Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ambasadom R. Srbije u Švajcarskoj, i ove godine organizuje Svesrpski samit i Sajam srpskih privrednika Švajcarske pod imenom „Mostovi privredne i kulturne baštine“. Sajam će se održati od 2. do 4. juna 2017. godine u Gradskoj hali „Dietikon“ pokraj Ciriha (Stadthalle Dietikon).


Izlagački ugovor
Pozivno pismo
Pravilnik
Prijava
 Srpski učenici u poseti Švajcarskoj, 29.04.2017.

  

  

   U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, u saradnji sa Srpskom dopunskom školom, 29.4.2017., održana priredba učenika srpskih srednjih škola, koji tradicionalno dolaze kod svojih vršnjaka iz kantona Bern, Opštine Lis i učenika Srpske dopunske škole. U višednevnoj poseti Švajcarskoj boravili su učenici Hemijsko-prehrambene i Zubotečničke škole iz Beograda, Karlovačke Gimnazije i Bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ iz Sremskih Karlovaca, kao i iz Negoslavaca kraj Vukovara.
   Prisutne je na početku pozdravila ambasador S. Janković, nakon čega su učenici srpskih i švajcarskih srednjih škola, u jednočasovnom programu, predstavili škole i mesta iz kojih dolaze, uz recitacije, horsko izvođenje srpskih i švajcarskih tradicionalnih pesama, izvođenje narodnih pesama na flauti itd.
 Književno veče Miodraga Lukića

   

   

     U Ambasadi R. Srbije u Bernu je, u saradnji sa knjižarom „Stani“ iz Badena, 27.4.2017., održano književno veče Miodraga Lukića, koji je predstavio svoj novi roman „Naličje raja“. Događaju su prisustvovali predstavnici srpske dijaspore.
    Prisutne je na početku pozdravila ambasador S. Janković, nakon čega je odlomke iz pomenute knjige čitala glumica Srpsko-švajcarskog pozorišta „Duga“ Gordana Ranđelović. U programu je učestvovao i Dimitrije Simić, student Visoke škole za umetnost u Bernu, koji je na harmonici izveo nekoliko srpskih narodnih pesama.
 Obaveštenje o neradnim danima

Obaveštavamo Vas da Ambasada R. Srbije u Bernu neće raditi za vreme Praznika rada, 01.05.2017. i 02.05.2017.Obaveštenje o neradnim danima

Obaveštavamo Vas da Ambasada R. Srbije u Bernu neće raditi za vreme Vaskršnjih praznika, počev od Velikog petka 14. 4 2017., zaključno sa drugim danom Vaskrsa 17.4.2017.Spomen obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Obaveštavamo vas da je Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavio Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu.
Pročitajte više
 Obaveštenje o načinu glasanja na predstojećim izborima za predsednika Republike

Na sajtu Republičke izborne komisije postavljen je kraći video zapis sa obaveštenjem građanima o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike 02. aprila o.g.

Video zapis možete pogledati OVDE
 Javni poziv za predloge za nacionalna priznanja

     Dopis Uprave za saradnju s Dijasporom i Srbima u regionu u vezi sa objavljivanjem javnog poziva za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu.
     Javni poziv za predloge za nacionalna priznanja - dopis Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu
 Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje

Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017.g.


MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANjA
Sektor za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije
raspisuje


KONKURS
 Koncert muzičkog dua „Teofilovići“ u Ambasadi, 13.3.2017.

Koncert muzičkog dua „Teofilovići“, izvođača drevne srpske i balkanske vokalne muzike, održan je u Ambasadi R. Srbije u Bernu, 13.3.2017. godine.
Ovim događajem je svečano zatvoren ciklus  manifestacija kojima je obeleženo 100 godina od otvaranja prvog srpskog diplomatskog predstavništva u Švajcarskoj.
Događaju su, pored ambasadora Snežane Janković i generalnog konzula u Cirihu Zorana Jeremića, prisustvovali i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, diplomatskog kora, kao i predstavnici udruženja i organizacija Srba u Švajcarskoj.
 POZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANjA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNjE

                Obaveštavamo da je Zakonom o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građanima položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ, koji je stupio na snagu 30.12.2016 godine, obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.

                Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug Republike Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu, a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u Republici Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.

               Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug http://www.javnidug.gov.rs  ili na LINK
 PRIJAVA ZA IZBORE 2017.

Građani Republike Srbije mogu da glasaju u inostranstvu na izborima zakazanim za 2. april 2017. godine  - Uslov je da su upisani u jedinstveni birački spisak i da se na vreme prijave za glasanje u inostranstvu (do 11. marta 2017. godine).

Proverite da li ste upisani u birački spisak u R. Srbiji LINK

Zahtev da se upišete u birački spisak ako niste upisani LINK

Prijava za glasanje u inostranstvu LINK

Fotokopija pasoša ili lične karte R. Srbije je obavezna

PRIJAVE PRIMAMO PUTEM POŠTE (Seminarstrasse 5, CH-3006 Bern)
ILI NA E-MAILO B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (11. marta 2017. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsednika Republike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave –  www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.
 Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ

Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ stupio je na snagu 30.12.2016. godine, čime je obezbeđen pravni osnov za isplatu stare devizne štednje, bez obzira na državljanstvo štediše.
Prijava potraživanja se podnosi direktno Upravi za javni dug R. Srbije (lično ili poštom), na propisanom obrascu,a može se podneti u roku od godinu dana od dana objavljivanja poziva za prijavu potraživanja, koji je, 23. februara 2017. godine, objavljen u sredstvima javnog informisanja u R. Srbiji i na teritoriji bivše SFRJ.
Tekst zakona, uredbe i propisani obrasci mogu se preuzeti sa sajta Uprave za javni dug - LINK.
 48. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, 02-05.10.2017.

48. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“ održaće se u Beogradu od 02-05.10.2017. godine. Manifestacija će se održati pod sloganom „Svako dete ima krila“, prema stihovima pesme „Krila“ čuvenog srpskog pesnika Miroslava Mike Antića.

Više informacija

Više informacijaPOSETA MINISTRA KULTURE I INFORMISANjA VLADANA VUKOSAVLjEVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 26 – 28.1.2017.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević boravio je u poseti Švajcarskoj, 26 - 28.1.2017. Tom prilikom, prisustvovao je koncertu Nemanje Radulovića u Ženevi, 26.1.2016. godine, gde se prisutnima obratio govorom  povodom stogodišnjice otvaranja srpske ambasade u Švajcarskoj.
Takođe, ministar V. Vukosavljević se sastao sa švajcarskim ministrom zaduženim za kulturu Alenom Berzeom. Ministri Vukosavljević i Berze, na sastanku u Lozani, složili su se da Švajcarska i Srbija imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose i ocenili ovaj sastanak vrlo važnim, s obzirom na to da postoji značajan prostor za unapređenje i intenziviranje saradnje dveju zemalja u oblasti kulture.
Istog dana, 27.1.2017., ministar V. Vukosavljević se sastao u Bernu i sa I. Fišerom, zamenikom direktora Savezne kancelarije za kulturu.
Ministar Vukosavljević je pozvao predstavnike Savezne kancelarije za kulturu da posete Srbiju i izrazio spremnost za jačanje saradnje institucija kulture dveju zemalja, kao i razmenu iskustava i ideja u svim segmentima kulturne saradnje. 


 UČEŠĆE PREMIJERA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 17 – 20.1.2016.

Predsednik Vlade R. Srbije A. Vučić je, na poziv Svetskog ekonomskog foruma, učestvovao na 47. Godišnjem sastanku Foruma, koji je održan u Davosu, 17 – 20.1.2016.
PV A. Vučić je, pored učešća na aktivnostima Foruma, imao i niz bilateralnih sastanaka sa najvišim predstavnicima država, među kojima je i odvojen susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, predsednicom Švajcarske Doris Lojtard, drugim zvaničnicima i predstavnicima poslovnog sektora.


 POZIV ZA UVOĐENjE U VOJNU EVIDENCIJU MLADIĆA ROĐENIH 1999. I PRE

U toku januara 2017.godine počelo je uvođenje u vojnu evidenciju mladića koji ove godine postaju punoletni. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju upućen je mladićima rođenim 1999. godine i starijih godišta, koji iz određenih razloga nisu uvedeni u vojnu evidenciju, da se jave centrima Ministarstva odbrane u svojim gradovima i regulišu tu zakonsku obavezu. Potrebno je na uvid poneti ličnu kartu ili, ukoliko je lice ne poseduje, neku drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet. Opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju traje do kraja februara, posle čega će biti upućivani pojedinačni pozivi svima koji se nisu odazvali.
Mladići, državljani Srbije, svoje pravo i zakonsku obavezu mogu da ispune u Ambasadi Republike Srbije u Bernu ili u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu.
Link na tekst Informacije-poziva Ministarstva odbrane RS
 Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017. godini

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2017. godini.

Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. februar 2017. godine.

Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija, kao i kontakt osobe za pribavljanje bližih informacija u vezi sa predmetnim konkursom možete pronaći OVDE.
 Koncert srpskog violiniste Nemanje Radulovića u Ženevi, 26.1.2017.

Koncert Nemanje Radulovića, čuvenog srpskog violiniste i jednog od najpoznatijih virtuoza današnjice održaće se u Ženevi, u  koncertnoj dvorani „Batiment des Forces motries (BFM)“, 26. januara 2017. godine.
Ambasada je koorganizator koncerta koji je posvećen stogodišnjici uspostavljanja punih diplomatskih odnosa između Srbije i Švajcarske.
Ulaznice za koncert Nemanje Radulovića mogu se nabaviti u koncertnoj dvorani „Batiment des Forces motries (BFM)“. http://genevacamerata.com/en/


 Izložba fotografija o Beogradu princa Mihajla Karađorđevića,13.12.2016.

 

U prostorijama Ambasade je 13. decembra o.g. upriličena izložba fotografija o Beogradu Nj.K.V. princa Mihajla Karađorđevića.
Izložba je organizovana u sklopu obeležavanja stogodišnjice otvaranja srpske ambasade u Švajcarskoj Konfederaciji.
Među zvanicama su bili članovi Parlamenta, saveznih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore u Švajcarskoj.
Prisutnima se na početku obratila amb. S. Janković, koja je govorila o stogodišnjici otvaranja ambasade u Švajcarskoj.
Skupu se, zatim, obratio Nj.K.V. princ Maihailo Karađorđević, poželevši dobrodošlicu prisutnima i izrazivši zahvalnost Ambasadi Srbije u Bernu na organizaciji izložbe, nakon čega je održan prigodan koktel.
 POSETA PREMIJERA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA CIRIHU, 08-09.12.2016.

Predsednik Vlade R. Srbije A.Vučić, boravio je u poseti Švajcarskoj Konfederaciji 08. i 09. decembra o.g. Tom prilikom, PV A.Vučić je učestvovao na skupu „World Minds“ u Cirihu. Reč je o skupu lidera iz sveta nauke, umetnosti i ekonomije koji su razmenili iskustva iz oblasti naprednih tehnologija, privrede, društvenih odnosa, nauke i kulture.
PV A.Vučić je otvorio skup, zajedno sa predsednikom Švajcarske Konfederacije J.Šnajder-Amanom. U okviru svog izlaganja na Konferenciji „World Minds“, PV A.Vučić je govorio o konkretnim rezultatima koje je postigla Vlada R. Srbije na planu sprovođenja ekonomskih reformi, procesu evropskih integracija Srbije, reformi obrazovanja i značaju saradnje koju Srbija ostvaruje sa Švajcarskom u oblasti dualnog obrazovanja.
PV A. Vučić imao je i odvojen susret sa predsednikom Švajcarske J.Šnajder-Amanom i tom prilikom razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Švajcarske.
 POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA SINIŠE MALOG BERNU, 2.12.2016.

Gradonačelnik Beograda S. Mali, na poziv gradonačelnika Berna A.Čepeta, od 01. do 03. decembra boravio je u zvaničnoj poseti Bernu. Gradonačelnici su razgovarali o mogućnostima konkretne saradnje dva glavna grada, pre svega u oblasti energetike, zaštite životne sredine, urbanizma i kulture.
Tim povodom, a u sklopu obeležavanja stogodišnjice otvaranja srpske ambasade u Švajcarskoj Konfederaciji, u Ambasadi je 2. decembra o.g. održan koncert gudačkog kvarteta „Rocher“ iz Beograda.
Prisutnima su se obratili amb. S. Janković i oba gradonačelnika, nakon čega je upriličen prigodan koktel.
Skupu je prisustvovao veliki broj švajcarskih zvaničnika, predstavnika saveznih institucija, Grada Berna, poslovnih krugova, pripadnika diplomatskog kora, predstavnika Srpske pravoslavne crkve na čelu sa episkopom austrijsko-švajcarskim g. Andrejem, kao i srpske dijaspore u Švajcarskoj Konfederaciji.
 Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu

     Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu Udruženja novinara Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova - Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, biće održana 27. decembra u 11,00 časova u Pres centru Udruženja novinara Srbije (Knez Mihajlova 6, Beograd).
     Sedma konferencija posvećena je jačanju onlajn kapaciteta organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu, njihovoj ulozi u informisanju i promovisanju srpske zajednice u inostranstvu, prednostima korišćenja onlajn medija, kao i značaju usavršavanja za rad na internetu.
     Projekat Jačanje onlajn kapaciteta organizacija m udruženja Srba u dijaspori iregionu Udruženja novinaoa Sobije ie poojektno finansioan Odlukom o sufinansioanju posnekata ksni dogšinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, i matične države i Srba u regionu broj: 23/2016-01/161 od 17. oktobra 2016. godine.
     Na konferenciji će biti predstavljeno istraživanje o internet nastupu i zastupljenosti na mrežama udruženja i organizacija Srba u dijaspori i regionu, kao i predlozi za unapređenje. U okviru konferencije biće organizovana i radionica na temu kreiranja sadržaja, promocije na društvenim mrežama i vidljivosti sajta. Organizacijama i udruženjima iz dijaspore i regiona, medijima i drugim zainteresovanim biće omogućeno predstavljanje medijskih projekata namenjenih dijaspori i Srbima u regionu.
     Prijave za učešće se mogu poslati do utorka, 20. decembra 2016. godine na elektronsku adresu pc@uns.org.rs, Koordinator Konferencije u Udruženju novinara Srbije je Vesna Masalović vesna.masalovic@uns.rs, Koordinator Konferencije u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu je Nikolina Milatović Popović nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs.OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI

OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI – OTUDjENjA DIPLOMATSKE NEPOKRETNE IMOVINE U NjUJORKU (SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE), TOKIJU (JAPAN), BONU (NEMAČKA) I BERNU (ŠVAJCARSKA)Praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Ambasada Republike Srbije nece raditi 11. novembra 2016.godine.Spisak advokata

Advokati.pdfOGLAS

Ambasada Republike Srbije u Bernu oglašava potrebu za
poslovnim sekretarom

Opis posla
• Pravovremeno prosleđivanje potrebnih informacija nadređenima, saradnicima ili strankama
• Zakazivanje sastanaka i evidencija njihovog rasporeda, vremena i mesta održavanja
• Korespodencija, pisana i usmena na nemačkom, francuskom, engleskom i srpskom jeziku
• Dočekivanje i usluživanje stranaka koje dolaze kod ambasadora
• Primanje i slanje dnevne obične i e-mail pošte i vođenje evidencija o tome
• Pisanje poslovnih dopisa i pisama prema dobijenim uputstvima, popunjavanje različitih formulara, obrazaca i sl.
• Prevođenje
• Administriranje interne i eksterne dokumentacije
• Obavljanje svih ostalih poslova po nalogu ambasadora
Uslovi
• Najmanje IV stepen stručne spreme
• Iskustvo od najmanje 2 godine provedene na sličnim poslovima
• Izvorni govornik nemačkog i/ili francuskog jezika
• Poznavanje rada na računaru (kao i poznavanje principa rada na faksu, skeneru, fotokopir mašini i sl.)

Uz propratno pismo za konkurs, potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju:
• CV
• Preporuke

Prijave slati elektronskim putem na adresu: info@ambasadasrbije.ch

Rok za prijavu: 30.11.2016. godine

Napominjemo da će biti kontaktirani samo kandidati koji uđu u uži izborSporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu

Sporazum.pdfProslava 100 godina od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji

     U Ambasadi Republike Srbije u Bernu, dana 27.09.2016.g. održan je prijem povodom obeležavanja 100 godina od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji. Prijem je organizovan u čast predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, koja se nalazila u zvaničnoj trodnevnoj poseti Švajcarskoj, kao i predsednice Nacionalnog saveta Parlamenta Švajcarske Konfederacije Kriste Markvalder (Christa Markwalder), koja je prisustvovala prijemu. Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika švajcarskih institucija, diplomatskog kora i srpske dijaspore u Švajcarskoj.
     Prisutne je na početku pozdravila amb. dr Snežana Janković, poželevši im dobrodošlicu i izrazivši zadovoljstvo činjenicom da obeležavamo tako značajan jubilej kao što je stogodišnjica od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj, što ukazuje na tradicionalne veze i dobre odnose između naše dve zemlje.
     Pomoćnik u MIP Švajcarske amb. Nikolas Bril je u svom obraćanju naveo da su bilateralni odnosi između dve zemlje na najvišem nivou i bez otvorenih pitanja. Predsednica Nacionalnog saveta Parlamenta Švajcarske Krista Markvalder je istakla značaj saradnje parlamenata za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje, koju je ocenila kao veoma dobru, te napomenula da je prilikom posete Srbiji imala priliku da se uveri u odlučnost njenog rukovodstva da sprovede reforme.
     Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je poručila da je ovaj jubilej istovremeno i zalog i obaveza za budućnost, da se na osnovama bogate tradicije, i iskrenog, mnogo puta dokazanog prijateljstva, dalje razvijaju prijateljski bilateralni odnosi. Ukazala je da je dobrim odnosima značajno doprinelo predsedavanje Srbije i Švajcarske OEBS-om, kao i intenziviran politički dijalog na najvišem nivou. „To svedoči o značaju koji Srbija pridaje Švajcarskoj koja je u našoj zemlji prepoznata kao obrazac uspeha i dobre uprave, kao i želji da saradnju sa Švajcarskom postavi visoko među svojim spoljnopolitičkim prioritetima”, rekla je Gojković. Napomenula je i da prisustvo više od dve stotine švajcarskih kompanija u Srbiji, kao i prošlogodišnja poseta tadašnjeg potpredsednika Švajcarske Konfederacije, a danas predsednika Johana Šnajder-Amana Srbiji, ukazuje da i sa švajcarske strane Srbija predstavlja važnog partnera, sa kojim želi još produktivniju saradnju. Gojković je navela i da postoji veliki potencijal za dalje jačanje kako sveukupnih bilateralnih odnosa sa Švajcarskom, tako i parlamentarnih.

Foto galerijaKnjiževno veče autorke Snežane Petrović

     U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Bernu, dana 16.09.2016. godine, održano je književno veče srpske autorke Snežane Petrović. Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika srpske dijaspore u Švajcarskoj.
     Prisutne je pozdravio konzul dr Aleksandar Đurđić, poželevši im dobrodošlicu i ukazavši na značaj koji kulturne manifestacije imaju za očuvanje i negovanje srpske tradicije i kulturnog identiteta. Pored autorke, u programu su učestvovali i pisci Violeta Aleksić i Milena Marić Žan, flautista Ana Marija Banović, klarinetista Stojan Krkuleski, kao i gost iz Kragujevca, recitator i vokalni solista Predrag Obradović.
     Nakon promocije priređen je prigodan muzički program, a organizovano je i potpisivanje knjiga od strane autorke.
 „Kup Matematičke gimnazije“ i Letnji matematičko-sportski kamp

       Matematička gimnazija u Beogradu organizuje međunarodno takmičenje pod nazivom „Kup Matematičke gimnazije“ i Letnji matematičko-sportski kamp, u cilju afirmisanja i razvoja matematičkih disciplina među mladima.
      „Kup Matematičke gimnazije“ namenjen je učenicima uzrasta do 16 godina i takmičarskog je karaktera. Do sada su održana četiri takmičenja, u kojima su učestvovale ekipe iz više od deset evropskih zemalja. Naredni, peti po redu Kup, biće održan od 26. juna do 01. jula 2017. godine. Ekipama koje učestvuju ( 4 učenika i 1 profesor) obezbeđeni su smeštaj i ishrana, a učesnici pokrivaju putne troškove.
      Šesti Letnji matematičko-sportski kamp biće održan od 03. do 13. jula 2017. godine, namenjen je deci od 10 do 15 godina iz Srbije i inostranstva i održava se u blizini Požarevca. Troškove boravka u ukupnom iznosu od 340 evra pokrivaju učesnici. Za decu iz dijaspore bi, pored nastave matematike, sportskih takmičenja i izleta, bila organizovana i nastava srpskog jezika.
      U nastavku dostavljamo linkove sajtova na kojima se mogu naći detaljnije informacije o navedenim aktivnostima.
 

http://www.cup.mg.edu.rs

http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kamp
http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kampSvečana primopredaja i otkrivanje poklon biste dr Arčibalda Rajsa

     Na Univerzitetu u Lozani, dana 27.05.2016.g, održana je ceremonija svečane primopredaje i otkrivanja biste dr Arčibalda Rajsa, koju je Institutu za kriminologiju u Lozani poklonilo Društvo srpsko švajcarskog prijateljstva „Dr Arčibald Rajs“. Skupu su, između ostalih, prisustvovali rektor Univerziteta u Lozani Dominique Arlettaz, kancelar Vlade Kantona Vo Vincent Grandjean, generalni sekretar Univerziteta u Lozani Marc de Perrot, direktor Instituta za kriminologiju Olivier Ribaux, kao i prodekan za studije drugog stepena i međunarodnu saradnju Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda Tijana Šurlan, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske i Udruženja srpsko švajcarskog prijateljstva „Dr Arčibald Rajs“ Zvonko Jovanović i predsednica udruženja „Mileva Marić Ajnštajn“ Jelena Mitrović, dok su ispred Ambasade R. Srbije u Bernu prisustvovali amb. dr Snežana Janković, savetnik Ivo Vojvodić i konzul dr Aleksandar Đurđić.   Prezentacija projekta „Beograd na vodi“ u Cirihu – 28.05.2016.g.

     U hotelu „Sheraton Zürich“ u Cirihu, dana 28.05.2016.g, održana je prezentacija projekta „Beograd na vodi“, koju je organizovala kompanija „Eagle Hills“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
     Ispred Ambasade RS u Bernu i Generalnog konzulata RS u Cirihu prisustvovali su  amb. dr Snežana Janković, generalni konzul Zoran Jeremić i konzul dr Aleksandar Đurđić.
     Prezentacija je bila prodajnog karaktera, a organizatori skupa su iskoristili priliku da promovišu razvojne potencijale i atraktivnost poslovnog ambijenta Beograda i Srbije.
 Odbojkaški turnir „Montreaux Volley Masters“, 31.05 - 05.06.2016.g.

     Ženska odbojkaška reprezentacija Republike Srbije ove godine učestvuje na tradicionalnom odbojkaškom turniru „Montreaux Volley Masters“, koji se u periodu od 31. maja do 05. juna, održava u gradu Montre (Montreaux) u Švajcarskoj. Prvu utakmicu na turniru, naša reprezentacija je odigrala u utorak, 31. maja, protiv domaćina reprezentacije Švajcarske i ostvarila ubedljivu pobedu. Učešće na turniru predstavlja deo priprema nacionalnog tima za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, za koje se naša ženska odbojkaška reprezentacija već ranije kvalifikovala. 
     Na poziv Odbojkaškog saveza Srbije, utakmici je ispred Ambasade R. Srbije u Bernu prisustvovao konzul dr Aleksandar Đurđić, koji je odbojkašicama i članovima stručnog štaba čestitao na ostvarenoj pobedi i poželeo im dobre rezultate u daljem toku turnira, kao i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Šef delegacije Odbojkaškog saveza Srbije g. Ivan Knežević se zahvalio na poseti i uručio poklon zastavicu sa potpisima selektora i svih igračica.
 Koncert u Ambasadi Republike Srbije u Bernu

   

     U sklopu obeležavanja jubileja 140 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, kao i 100 godina od otvaranja prvog srpskog diplomatskog predstavništva u Švajcarskoj, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Bernu, dana 26.05.2016.g, održan je koncert umetničkog dua (klavir i violina) iz Beograda „Katarina i Ljubica“. Koncert je organizovan u saradnji Udruženja žena „Mileva Marić Ajnštajn“ i Ambasade R. Srbije u Bernu. Događaju su prisustvovali predstavnici MIP Švajcarske, diplomatskog kora i srpske dijaspore u Švajcarskoj.
     Umetnice su, između ostalog, ovom prilikom premijerno izvele svoju kompoziciju posvećenu Milevi Marić Ajnštajn, kao i delo Roberta Šumana ''Schlummerlied'', koje je ona naročito volela.
 Dan slovenske pismenosti i kulture

     U prostorijama Crkve uspenja presvete Bogorodice Srpske pravoslavne crkvene opštine u Cirihu održana je 29. maja manifestacija pod nazivom "Dan slovenske pismenosti i kulture". Manifestacija je održana prvi put, u organizaciji Srpske, Ruske i Bugarske pravoslavne crkve u Cirihu.
     Na početku skupa prisutnima se obratila amb. S. Janković, koja je ukazala na zajedničke korene pisma i jezika slovenskih naroda, istakavši značaj održavanja ovakve manifestacije u cilju očuvanja naše tradicije, kulture i identiteta.
     Skupu su prisustvovali i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Makedonije i Belorusije. 
    Održan je i bogat kulturno-umetnički program, u kome su učestvovali umetnici iz Srbije, kao i ruska i bugarska kulturno-umetnička društva iz Švajcarske.
 Poseta učenika i nastavnika iz Beograda i Vukovara

     U organizaciji Udruženja žena „Mileva Marić Ajnštajn“, u periodu od 19. do 23. maja 2016. godine, realizovana je poseta Švajcarskoj učenika i nastavnika iz Matematičke gimnazije, Hemijsko-prehrambene škole i Osnovne škole „Jovan Sterija Popović“ iz Beograda i Osnovne škole Negoslavci iz Vukovara. 
     Prvog dana posete, u prostorijama Ambasade R. Srbije u Bernu organizovan je prijem za članove delegacije. Program boravka delegacije Švajcarskoj, između ostalog, obuhvatio je i posetu kući u kojoj je živela M.M. Ajnštajn, Edukativno – kreativnu radionicu „Znamenite žene srpske i švajcarske nauke, umetnosti, kulture i humanitarne delatnosti prve polovine 20. veka“, posetu srpskoj crkvi u Belpu, kao i obilazak muzeja „Vreneli“ u mestu Gugisberg kraj Berna.
     Poseta delegacije iz Beograda i Vukovara organizovana je u sklopu obeležavanja jubileja 140 godina od rođenja Mileve Marić Ajnštajn, kao i 100 godina od otvaranja prvog srpskog diplomatskog predstavništva u Švajcarskoj.
 Klavirski koncert Nikole Pešića, Krompholz, Bern, 10.05.2016.

     U muzičkoj kući Krompholz, u Bernu, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Švajcarskoj, 10.05.2016. godine, održan je klavirski koncert u izvođenju Nikole Pešića, pijaniste iz Srbije.
     Nikola Pešić je diplomirani student sa Fakulteta umetnosti u Nišu (Departman za muziku - Katedra za klavir), trenutno postdiplomac na Univerzitetu umetnosti u Bernu. Dobitnik je većeg broja nagrada, kao učesnik domaćih i međunarodnih klavirskih takmičenja. Takođe, sarađivao je sa brojnim umetnicima iz Srbije, Švajcarske, Nemačke, Škotske, Rusije i Poljske.
     Pred tridesetak prisutnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora, dijaspore i obrazovno - kulturnih krugova Švajcarske, Nikola Pešić je izvodio dela kompozitora L.Janačeka, iz Češke, G.Kurtaga, iz Mađarske i K.Šimanovskog, iz Poljske.
 OBAVEŠTENJE (neradni dani)

Obaveštavamo da Ambasada neće raditi od 29. aprila do 3. maja  i 5. maja 2016. godine zbog praznika u Republici Srbiji i Švajcarskoj Konfederaciji.Obaveštenje o realizaciji projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“

     Obaveštavamo sve zainteresovane da je u toku realizacija projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije. Projekat se ostvaruje putem elektronskog istraživanja na sledećem linku:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/.

     Istraživanje se bavi trenutnim stanjem i perspektivama razvoja biblioteka srpskih organizacija u dijaspori i regionu. Saznanja ovog istraživanja treba da doprinesu nastojanjima nadležnih institucija da unaprede komunikaciju i saradnju sa školama i organizacijama Srba u rasejanju. Rezultati istraživanja će takođe poslužiti i za unapređenje projekta obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u dijaspori i regionu, koji realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije. Ciljne grupe istraživanja su škole srpskog jezika, organizacije, udruženja, crkveno-školske opštine, samostalne biblioteke i  neformalne grupe koje se bave očuvanjem nacionalnog i kluturnog identiteta i jačanja veza između matice i Srba u dijaspori i regionu – bez obzira na to da li imaju ili nemaju bibliotečki fond, pošto je cilj istraživanja da se identifikuju problemi i potrebe u ovoj oblasti.

     Projekat je podržan od strane Uprave za saradnju s Dijasporom i Srbima u regionu na godišnjem konkursu za sufinansiranje.
 PRIJAVA ZA IZBORE

Građani Srbiјe mogu da glasaјu u inostranstvu na izborima zakazanim za 24. april 2016. godine  - Uslov јe da su upisani u јedinstveni birački spisak i da se na vreme priјave za glasanje u inostranstvu (do 2. aprila 2016. godine).

Proverite da li ste upisani u birački spisak u Srbiјi LINK

Zahtev da se upišete u birački spisak ako niste upisani LINK

Priјava za glasanje u inostranstvu LINK

Fotokopiјa pasoša ili lične karte R. Srbiјe јe obavezna

PRIЈAVE PRIMAMO PUTEM POŠTE ILI NA E-MAILO B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

     Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (2. april 2016. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
     Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
     Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
      Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog  podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
     Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
     Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.mduls.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

 

 Poseta ambasadora dr S.Janković kantonu Argau, 22.02.2016.

     Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, dr Snežana Janković, boravila je 22.02.2016. godine u kurtoaznoj poseti kantonu Argau i tom prilikom imala susret sa Suzan Hohuli, predsednicom kantonalne Vlade za 2016. godinu i kantonalnim ministrom zdravlja i socijalne politike. Tokom susreta, razgovarano je o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između Srbije i kantona Argau.Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini

     Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije raspisalo je 25. februara 2016.god. Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini.
     Tekst konkursa, obrasci za prijavljivanje i ostala dokumentacija nalaze se na veb sajtu Ministarstva www.kultura.gov.rs. Rok za podnošenje konkursnih prijava je 28. mart 2016. godine.
     Za dodatne informacije o konkursu zainteresovani se mogu obratiti Mladenu Veskoviću u Ministarstvu kulture i informisanja putem elektronske pošte mladen.veskovic@kultura.gov.rs  ili putem telefona +381 11 3398 026.
 Obeležavanje Dana državnosti R. Srbije u Švajcarskoj

     Ambasada Republike Srbije u Bernu i Generalni konzulat RS u Cirihu su dana 19. februara 2016. godine, u prostorijama Ambasade, organizovali zajednički prijem za predstavnike srpske dijaspore u Švajcarskoj, povodom Dana državnosti Republike Srbije. Događaju su pored amb. dr Snežane Janković, generalnog konzula Zorana Jeremića i osoblja Ambasade, prisustvovali i episkop austrijsko švajcarski SPC g. Andrej Ćilerdžić, kao i veliki broj predstavnika udruženja i organizacija Srba u Švajcarskoj.Muzicki festival "Klassik Nuevo", 11 - 13. mart 2016. godine, Vintertur

"Klassik Nuevo" je internacionalni festival klasicne muzike, ali ne tipicne klasicne muzike vec sasvim novog pravca.

Nastupaju muzicari iz sveta klasike i dzeza, dok ce nova dela biti izvodena po prvi put. Takode, cuce se, izmedu ostalih, i Vivaldi na harmonici i sa orkestrom, Sopenova Rumba, itd.

Medu izvodacima je i Srdan Vukasinovic, drzavljanin Republike Srbije.

Svi su dobrodosli.

Link: www.klassiknuevo.comGradonačelnik Berna Aleksandar Čepet posetio Beograd

     Gradonačelnik Berna Aleksandar Čepet, na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, od 11. do 14. februara 2016. godine, boravio je u zvaničnoj poseti Beogradu. Tom prilikom, dva gradonačelnika su razgovarala o mogućnostima za saradnju dva grada u velikom broju oblasti od značaja za unapređenje gradskog života. Tokom posete, dva gradonačelnika su potpisala i Sporazum o saradnji i projateljstvu Grada Beograda i Grada Berna.

     Gradonačelnika Berna Aleskandra Čepeta, u okviru posete, primio je i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

linkovi:

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1736339

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=258348OBAVEŠTENjE

Ambasada nece raditi 15. i 16. februara 2016., zbog proslave Nacionalnog dana Republike Srbije.Promocija knjige Violete Aleksić “Dan kada se BRE vratilo kući”

     U prostorijama Ambasade R.Srbije u Bernu, dana 29.01.2016. godine, održana je promocija najnovije knjige srpske autorke Violete Aleksić „Dan kada se BRE vratilo kući“. Događaju je prisustvovao veliki broj predstavnika srpske dijaspore u Švajcarskoj.
     Prisutne je na početku pozdravila amb. dr Snežana Janković, poželevši im dobrodošlicu i izrazivši očekivanje da će i nova knjiga V. Aleksić, ostvariti zapažen uspeh, kao što je to bio slučaj i sa njenim prethodno objavljenim delima. O knjizi su pored autorke govorili i pisci Miodrag Lukić i Snežana Petrović, kao i vlasnica knjižare „Stani“, Koviljka Stanulov Ninković.
     Nakon promocije priređen je prigodan muzički program, a organizovano je i potpisivanje knjige od strane autorke. 
 Učešće predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od 20. do 22. januara 2016. godine

     Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je od 20. do 22. januara o.g. na Godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, na poziv osnivača i predsednika Foruma Klausa Švaba.
     Tom prilikom, PV A.Vučić je imao veoma zapaženu ulogu,  pre svega kao učesnik jednog od najposećenijih panela '''Od migracija do integracija''. Tom prilikom, predsednik Vlade Srbije je, pored vicekancelara Nemačke Zigmara Gabrijela, premijera Švedske Štefana Levena, direktora Međuanrodne organizacije za migracije Lejsija Svinga i predsednika američke kompanije ''Čobani'', Hamdija Ulukaje, govorio o odnosu Srbije prema izbeglicama, izazovima sa kojima je suočena i potrebi postojanja jedinstvenog evropskog rešenja kao odogovora na reakcije prisutnih, koji su pohvalno govorili o odnosu Srbije prema izbeglicama i o realnom sagledavanju problema na način na koji ih je izneo PV A.Vučić.
     Na marginama Foruma, PV A.Vučić je imao niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima ostalih država, kao i predstavnicima stranih kompanija i privrednog sektora. Takođe, dao je i interviju agencijama Rojters i Blumberg, kao i švajcarskom dnevnom listu Blik.
 Održane bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Saveznog departmana za spoljne poslove Švajcarske Konfederacije, 18. decembar 2015. godine

     Dana 18. decembra 2015. godine održane su bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Saveznog departmana za spoljne poslove Švajcarske Konfederacije. Dve delegacije predvodili su državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ambasador Roksanda Ninčić, i državni sekretar švajcarskog Saveznog departmana za spoljne poslove, Iv Rosije.
     Dve strane su u jednom sadržajnom razgovoru analizirale širok spektar političkih pitanja, kako onih koji se odnose na bilateralne odnose Srbije i Švajcarske, tako i regionalne teme vezane za prostor Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu odnosa Srbije sa svojim susedima. U okviru političkih konsultacija, razgovaralo se i o evropskim pitanjima, posebno onim koji se odnose na izbegličku krizu i načine njenog rešavanja.
     Tokom razgovora, istaknuti su dobri odnosi Srbije i Švajcarske, kao i visok nivo političkog dijaloga koji je tokom konsekutivnog predsedavanja OEBS od strane dve države, u periodu 2014 - 2015. godine, još više dobio na dinamici. Takođe, konstatovan je i visok nivo ekonomskih odnosa Srbije i Švajcarske, uz naglasak da postoje dobri uslovi za njihovo dodatno unapređenje.
     Dve strane su dogovorile da naredne konsultacije budu održane tokom 2016. godine, u Beogradu. 
 Poslovni forum ''Srbija na putu ka modernoj ekonomiji'', 16. jun 2015. godine, Cirih

     U Cirihu je, 16. juna 2015. godine, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Bernu i Privredne komore Švajcarska - Centralna Evropa, održan Poslovni forum ''Srbija na putu ka modernoj ekonomiji'', na kome su učestvovali predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović. Tom prilikom PV A.Vučić je govorio o strukturnim reformama, kao i pozitivnim promenama poslovnog ambijenta u Srbiji, dok je ministar D.Vujović domaćine informisao o makroekonomskoj stabilnosti i merama koje Srbija sprovodi u cilju fiskalne konsolidacije i oporavka privrede. Istovremeno, PV A.Vučić je pozvao švajcarske privrednike da ulažu u Srbiju. S duge strane, Švajcarsko-srpska trgovinska komora sa sedištem u Beogradu, koja je obeležila godinu dana od osnivanja, predstavila je svoj rad, rezultate i planove, i podvukla da joj se sve veći broj kompanija obraća sa željom da sarađuje sa srpskim partnerima i da se učlani u ovu komoru.  Sedmo zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske, 16. jun 2015. godine, Cirih

     U Cirihu je, 16. juna 2015. godine, održano Sedmo zasedanje Mešovite komisije  za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske. Sednica je protekla u pozitivnoj atmosferi, gde su dve strane iznele ocenu da su bilateralni ekonomski donosi Srbije i Švajcarske tradicionalno dobri, sa preko 180 švajcarskih kompanija koje trenutno posluju u Srbiji. Takođe, obe strane su potvrdile da je poslovna klima u Srbiji povoljna, pri čemu proces evropskih integracija Srbije pruža dodatnu sigurnost za poslovanje. Sa švajcarske strane istaknuto je da su osnovne reference koje Srbiji daju značajnu prednost u ukupnom odabiru destinacije za ekonomska ulaganja, strateška pozicija u regionu kao i obučena i iskusna radna snaga. Novogodišnji koncert u Ambasadi dua ''Seraroma''

     U Ambasadi je 15. decembra 2015. godine održan novogodišnji koncert u izvođenju dua ''Seraroma'', koga čine Rade Mijatović (harmonika) i Daniel Emanuel Andreisku (klarinet). Duo je osnovan u Bernu, sa idejom da njegovi osnivači, poreklom iz Srbije i Rumunije, popularišu muziku sa prostora odakle potiču. Nastupali su u skoro svim koncertnim dvoranama u kantonu Bern, pri čemu su zapažene nastupe imali i u Cirihu, Bazelu, Lucernu i drugim gradovima Švajcarske.
     Pred šezdesetak prisutnih zvanica, predstavnika MIP Švajcarske, diplomatskog kora i dijaspore, duo je izvodio muzička dela iz Srbije, sa prostora Balkana i Istočne Evrope.
     Prisutnima se na početku koncerta obratila ambasador dr S.Janković, i zahvalila na podršci i saradnji u ovoj godini i poželela im srećnu i uspešnu 2016. godinu, sa nadom da će se plodotvorna saradnja nastaviti i ubuduće.Poseta kantonu Šafhauzen

Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, dr Snežana Janković, boravila je 02.11.2015. godine u poseti kantonu Šafhauzen. Tom prilikom  ambasador S.Janković imala je susret sa predsednikom kantonalne Vlade i šefom Departmana za ekonomske poslove Šafhauzena, gospodinom Ernstom Landoltom. Sa gospodinom E.Landoltom je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja ekonomske saradnje Republike Srbije i kantona Šafhauzen. U razgovoru je dogovoreno uspostavljanje konkretnog mehanizma koji bi imao za cilj povezivanje privrednih subjekata dve strane.Osnivačka skupština Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald Rajs“ i otkrivanje biste dr A. Rajsu u prostorijama Ambasade R. Srbije u Bernu

     U okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Švajcarskoj“, u prostorijama Ambasade R.Srbije u Bernu, dana 26.09.2015.g. svečano je otkrivena bista dr A. Rajsu, rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, i održana Osnivačka skupština Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald  Rajs“.
     Za prvog predsednika Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald  Rajs“ izabran je Zvonko Jovanović, inicijator i koordinator projekta „Dani srpske kulture u Švajcarskoj“, dok je za počasnog predsednika izabran grof Philippe Piccapietra, Veliki Kancelar Reda sv. Lazara Jerusalimskog, a za počasnog potpredsednika prof. Olivier Ribaux, direktor Fakulteta kriminalističkih nauka Univerziteta u Lozani. Po okončanju rada Osnivačke skupštine, svečano je otkrivena bista dr A. Rajsu, koju je koordinator projekta Zvonko Jovanović simbolično predao na čuvanje Ambasadi R. Srbije u Bernu, do njenog konačnog postavljanja na Univerzitetu u Lozani.
     Događaju je prisustvovala i amb. dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracije i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, koja je održala predavanje na temu „Kultura sećanja na Veliki rat i humanitarno-medicinske misije iz inostranstva“ sa fokusom na rad i doprinos dr Arčibalda Rajsa širenju istine o srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.
 INFORMACIJA O PRIKUPLJANJU HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI

     Povodom povećanog priliva izbeglica, Vlada R. Srbije je obrazovala Radnu grupu za rešavanje problema „Mešovitih migracionih tokova“, koja je zadužena da prati, analizira i razmatra pitanja u vezi sa povećanim prilivom migranata u našu zemlju. Radnom grupom predsedava ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Istovremeno, u toku je i procedura Vlade R. Srbije da se u što kraćem roku, otvore posebni namenski računi u dinarima i devizama (multivalutni račun) za prikupljanje donatorske i humanitarne pomoći u novcu.
     Sve neophodne informacije u vezi sa slanjem humanitarne pomoći, mogu se pronaći na internet sajtu Uprave carina R. Srbije: www.upravacarina.rs , u delu humanitarna pomoć – zakonske procedure i druge informacije o slanju humanitarne pomoći iz inostranstva u R. Srbiju.
     Takođe, informacije o otpremi humanitarne pomoći, neophodnoj pratećoj dokumentaciji, kao i o vrstama robe koja je potrebna, mogu se dobiti od Crvenog krsta Srbije upitom na adresu: indep@redcross.org.rs .
 Uplate novca iz inostranstva preko "Pošta Srbije"

„Pošta Srbije“ je uvela uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije, koristeći softver Svetskog poštanskog saveza.
Usluga je namenjena svim građanima koji žive ili su na privremenom radu u inostranstvu, a koji žele da pošalju novac u Srbiju. Informišemo vas o prednostima navedene usluge:
-maksimalna dostupnost, u više od 1200 pošta, čime je pokrivena cela teritorija države Srbije,
-cenovna pristupačnost pri čemu naknadu prilikom slanja plaća isključivo pošiljalac,
-jednostavnost slanja i prijema novca – bez dodatne dokumentacije samo uz važeći lični identifikacioni dokument i bez obaveze otvaranja računa u banci,
-efikasnost – novac je dostupan za isplatu po pravilu istog dana, a najkasnije u roku od 2 radna dana u zavisnosti od zemlje i
-siguran prenos putem zaštićene mreže Svetskog poštanskog saveza (http://www.upu.int)
„Pošta Srbije“ će na ovaj način uskoro omogućiti povezivanje i sa drugim državama, i to najpre sa: Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Portugalijom.
U cilju detaljnijeg informisanja možete kontaktirati preduzeće „Pošta Srbije“ na telefon +381 11 3644-745 ili na e-mail: novcano@ptt.rs
 Dva voza kompanije ''Stadler Rail'' otišla za Srbiju

     Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, dr Snežana Janković, zajedno sa generalnim konzulom Republike Srbije u Cirihu, gosp. Zoranom Jeremićem, delegacijom Železnica Srbije, koju je predvodio izvršni direktor gosp. Nenad Kecman, kao i delegacijom švajcarske kompanije Stadler Rail, 06.08.2015. godine, prisustvovala je svečanom otpremanju dva elektromagnetna putnička voza, u Republiku Srbiju. Reč je o kontigentu  poslednja dva voza,  od ukupno 21, koji su sukcesivno isporučivani Republici Srbiji, na bazi ugovora koji su dve kompanije potpisale 2013. godine, i sa čijom isporukom se započelo u jesen 2014.
     Dve strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz naglasak da je ona značajno doprinela modernizaciji železničkog saobraćaja u Srbiji, kao i njene infrastrukture. Istaknuto je takođe očekivanje da će se saradnja nastaviti i u budućem periodu.
 Obaveštenje - Prenos novca sa inostranstvom posredstvom Pošta Srbije

     Pošta Srbije uvela je uslugu prenosa novca sa inostranstvom na osnovu zaključenih ugovora sa poštanskim upravama Francuske, Rusije, Ukrajine i Belorusije.

      Prilikom transfera novca sa pomenutim zemljama naknadu slanja novca plaća isključivo pošiljalac, a novac je dostupan za isplatu po pravilu istog dana ili najkasnije u roku od dva radna dana u zavisnosti od zemlje.
     Pošta Srbije će na pomenuti način uskoro omogućiti povezivanje i sa drugim državama, a najpre sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Portugalijom.

     Detaljniju informaciju o prednosti i načinu uplate novca preko Pošta Srbije možete videti na veb sajtu: www.posta.rsKoncert pijanista Ivana i Margite Meleš

     U baroknom prostoru Vile Metlen u Bernu, 29. aprila o.g. održan je koncert poznatog muzičkog dua - Ivana Meleša i Margite Drakulović-Meleš. Koncert je organizovala Ambasada R. Srbije u Bernu, u saradnji i uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Koncert je jedan u nizu od kulturnih događaja kojima se planira da se prigodno obeleži ovogodišnje predsedavanje R. Srbije OEBS-om.Kurtoazna poseta gradonačelniku Berna

     Ambasador dr Snežana Janković razgovarala je 27. aprila 2015. sa gradonačelnikom Berna, g-dinom Aleksandrom Čepetom. Tema razgovora bila je mogućnost unapredjenja saradnje dve prestonice, naročito u prenosu iskustava gradske uprave Berna u upravljanju složenim gradskim sistemima. Uručenje Sretenjskog ordena profesoru dr Afksendiosu Kalangosu

    

      U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 17. aprila o.g. organizovana svečanost na kojoj je, u ime predsednika Republike Tomislava Nikolić, ambasador dr Snežana Janković, uručila Sretenjski orden drugog reda profesoru dr Afksendiosu Kalangosu, načelniku kardiohirurškog odeljenja Univerzitetske klinike u Ženevi, svetski priznatom stručnjaku i velikom dobrotvoru. Orden je uručen za izuzetne zasluge u humanitarnom radu profesora Kalangosa u Srbiji.
     U čast profesora Kalangosa, održan je kraći koncert mladog srpskog violončeliste Pavla Savića, nakon čega je organizovan koktel.
     Među zvanicima su bili predstavnici diplomatskog kora, ugledni predstavnici srpske i grčke dijaspore u Švajcarskoj, kao i profesorove kolege iz Ženeve.


 RAZMENA UČENIKA IZ SRBIJE, NEGOSLAVACA I ŠVAJCARSKE, 21. mart 2015. godine

     U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 21. marta ove godine održan prijem za učenike iz Beograda, Novog Sada, Sremskih Karlovaca iz Srbije i Negoslavaca u Hrvatskoj, koji su došli u posetu svojim domaćinima iz škole u Lisu u kantonu Bern. Projekat razmene učenika realizovan je zahvaljujući Srpskoj dopunskoj školi i zalaganju učiteljice Jelene Mitrović sa kolegama. U maju će učenici iz Lisa otputovati u uzvratnu posetu Srbiji.Koncert klarinetiste Miloša Mijatovića

     Ambasada Republike Srbije u Bernu organizovala je 17. marta 2015. godine zajednički koncert Miloša Mijatovića, profesora klarineta na Fakultetu umetnosti u Nišu i Štefana Zigentalera, profesora klarineta na Univerzitetu u Bernu. Koncert je održan u znak zahvalnosti profesoru Zigentaleru koji je za potrebe studenata Univerziteta u Nišu poklonio šest klarineta iz svoje privatne kolekcije..SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DIJASPORE, 12. mart 2015. godine

     U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 12. marta 2015. godine održan sastanak sa predstavnicima srpskih udruženja u Švajcarskoj. Skup je inicirala Ambasada, sa ciljem da on postane tradicionalno godišnje okupljanje. Na sastanku je bilo reči o problemima sa kojima se susreće srpska dijaspora, kao i o planovima i idejama za još čvršću saradnju sa maticom.PLAVI PORTRET NIKOLE TESLE IZLOŽEN U AMBASADI U BERNU, 21. februar 2015. godine

     U Ambasadi Republike Srbije u Bernu je 21. februara ove godine izložen čuveni Plavi portret Nikole Tesle, nastao 1916. godine u Njujorku. U saradnji sa udruženjem "Tesla Society Schweitz" organizovana je izložba, na kojoj su o liku i delu Nikole Tesle, svetskog naučnika srpskog porekla, kao i o nastanku portreta, govorili predstavnici Ambasade, Udruženja i Muzeja Nordze u Husumu u Nemačkoj, gde je otkriven original Plavog portreta.Poseta savetnice predsednika Jasmine Mitrović Marić, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata

      U Bernu je 30.11.2014.g. obeležena stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata. Manifestacija pod nazivom „Sto godina posle“, organizovana je od strane nastavnog osoblja srpske dopunske škole u Švajcarskoj. Pokrovitelj manifestacije je bio predsednik Republike Srbije g-din Tomislav Nikolić, a podršku u organizaciji pružila je Ambasada RS u Bernu. U svojstvu specijalnog izaslanika predsednika R.Srbije, u Bern je ovim povodom doputovala savetnica predsednika dr Jasmina Mitrović Marić.

      U Ambasadi je u čast dr J.Mitrović Marić, organizovan koktel na kojem su bili prisutni organizatori manifestacije sa svojim gostima, kao i pojedini predstavnici srpske dijaspore iz Švajcarske.

      U prostorijama osnovne škole „Švabgut“ u Bernu, održana je glavna manifestacija. Savetnica predsednika Republike dr Mitrović Marić je održala nadahnut govor, koji je ostavio izuzetan utisak na sve prisutne. Aula škole je bila prepuna, a pesmom i muzikom koju su izvodila deca iz više gradova Švajcarske, Beograda, Vukovara i Hamburga, evocirana su teška sećanja na gubitke i patnje koje je Srbija pretrpela tokom Velikog rata.Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 30. oktobra 2014. godine, usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država i nosioca stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS", broj 119 od 31. oktobra 2014. godine i stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.

Ovom Odlukom, pomenute kategorije stranih državljana mogu, bez viza, ulaziti, tranzitirati i boraviti u Republici Srbiji, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka.Koncert povodom 20. rođendana KUD-a "Karađorđe"

Kulturno-umetničko društvo "Karađorđe" obeležilo je 1. novembra 2014. godine 20. godišnjicu postojanja svečanim koncertom pod nazivom "Mi ostavljamo tragove" u Nacionalnom teatru Berna. U bogatom programu, koji je obuhvatio izvođenje pesama i igara iz čitave Srbije, učestvovali su kao gosti i Kulturno-umetničko društvo "Karadžić" iz Šenenverda, kao i Udruženje građana "Era" iz Užica.

Koncertu su prisustvovali i dr Snežana Janković, ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, i konzul dr Aleksandar Đurđić. U svom obraćanju prisutnima, ambasador S. Janković je istakla značaj aktivnosti KUD-a "Karađorđe" za očuvanje nacionalnog identita, srpske tradicije i kulture i zahvalila članovima ovog kulturno-umetničkog društva na trudu, entuzijazmu i ljubavi prema svojoj zemlji, koju iskazuju predanim negovanjem srpske kulturne baštine van granica svoje zemlje.Saradnja između komora mladih u Srbiji i Švajcarskoj

U Friburu su 12. oktobra 2014. godine potpisani sporazumi o saradnji  između komora mladih Srbije i Švajcarske, i komora mladih Beograda i Berna.

Sporazum su ispred komora mladih Srbije i Švajcarske potpisali nacionalni predsednici Nikola Cvetković i Sebastian Begert, a ispred komora mladih Beograda i Berna lokalni predsednici Miša Lazović i Gerhard Vitver.

Svečanom potpisivanju, koje je upriličeno u okviru održavanja godišnje konvencije Komore mladih Švajcarske, prisustvovala je ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj dr Snežana Janković.

 Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije u poseti Švajcarskoj, 14 - 19. septembar 2014.

Bern, 14 - 19. 9. 2014. - U okviru projekta UNDP "Oversight function and transparency of the Parliament", u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, delegacija narodnih poslanika i državni revizor boravili su u studijskoj poseti Švajcarskoj i imali više susreta sa kolegama iz Saveznog parlamenta Švajcarske, kao i sa predstavnicima saveznih i kantonalnih vlasti, uključujući Savezni departman za spoljne poslove, Državni sekretarijat za ekonomske poslove, Saveznu revozorsku instituciju i Kancelariju državnog tužioca Švajcarske. Cilj posete bilo je upoznavanje sa najboljim primerima švajcarske prakse u komunikaciji sa građanima i parlamentarne kontrole trošenja javnih finansija.

Delegacija je imalu priliku da razgovara sa dr Snežanom Janković, ambasadorom Republike Srbije u Bernu, i predstavnicima srpske dijaspore u Švajcarskom na prijemu organizovanom 18. septembra u Ambasadi.AirSerbia zvanično počela da leti i za Cirih

U sredu, 6.11.2013. godine, na ciriški aerodrom sleteo je avion A319 novoosnovane kompanije “AirSerbia”. Doček i prezentaciju organizovala je Marija Marković, direktorka poslovnice u Cirihu. Bilo je dosta predstavnika turističkih agencija sa Balkana koji su videli avion i uverili se u njegov komfor i udobnost.

  

Prisutne su pozdravili Peter Grünig, direktor  marketinga za avijaciju aerodroma Cirih, Stevan Šipka, izvršni direktor za komercijalu “AirSerbia” i ambasador Srbije Dr. Milan St. Protić. Ovom događaju prisustvovali su i prvi savetnik Dejan Ralević i Radivoje Radojević, žeran Generalnog konzulata u Cirihu.

Posle 60 godina saradnje JAT-a i  aerodroma Cirih, za šta je Cirih dao i zahvalnicu za vernost, počinje nova era sa nacionalnom kompanijom “AirSerbia”.

 Političke konsultacije Srbije i Švajcarske, 22. oktobar 2013, Beograd

U Beogradu su održane političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Saveznog ministarstva spoljnih poslova Švajcarske. Razmenjena su mišljenja o aktuelnim bilateralnim pitanjima, napretku Republike Srbije u procesu evrointegracija, zajedničkom konsekutivnom predsedavanju OEBS, regionalnoj saradnji, kao i aktuelnim međunarodnim pitanjima. Delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije je predvodila državni sekretar Vera Mavrić a delegaciju Saveznog ministarstva spoljnih poslova Švajcarske državni sekretar Iv Rosije (Yves Rossier).Predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao Franz Weber-a

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu 29. jula o.g. organizovana je svečanost na kojoj je, u ime predsednika Republike Tomislava Nikolić, ambasador Milan St. Protić uručio srebrnu medalju za zasluge Franz Weberu, švajcarskom ekologu, piscu i novinaru, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.


U svom govoru, ambasador Protić preneo je zahvalnost srpskog naroda F. Veberu za njegovu upornost i spremnost da podigne glas u odbranu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji. Naročito je neprocenjiva bila njegova medijska borba tokom NATO bombardovanja SRJ 1999. kada je u Švajcarskoj nastupao na pozicijama osude tog akta i zahteva za prestankom "varvarstva nad ovim delom Evrope". Ambasador je ocenio da je dodela medalje samo jedan skroman, ali izuzetno značajan, doprinos nastavku njegovog zalaganja za prave vrednosti i poželeo sreću i zdravlje F. Weberu na čelu fondacije koju uspešno vodi već decenijama. Istakao je da srpski narod ne zaboravlja svoje prijatelje, te da je ova medalja kojom ga je odlikovao predsednik Republike samo još jedna potvrda.


U nadahnutom govoru, nakon što je sa neskrivenim emocijama zahvalio predsedniku Republike na časti koja mu je ukazana, F. Weber je podvukao da mu se činilo da, otkad se bori za očuvanje kulturnog i duhovnog nasleđa naše zemlje, tu borbu nisu dobro shvatali i nije bila dobro prihvaćena. Međutim, upravo je značaj svoje borbe merio intenzitetom njenom suprotstavljanju, što mu daje za pravo da oceni da je - srpska stvar, ustvari,izuzetna.
Govorio je o svom početku profesionalnog bavljenja srpskim manastirima, naročito Studenicom i Moračom kojima je bio impresioniran, a kojima je pretila industrijalizacija u zemlji. Naročito je za njega bilo bolno sećanje na višenedeljno bombardovanje 1999. kada je saosećao sa narodom u Srbiji.
U svom govoru napravio je paralelu između Srbije i Švajcarske, podsećajući da je on veliki švajcarski patriota, zaljubljen u svoju otadžbinu, za koju nalazi dosta sličnosti sa Srbijom - gotovo istovetna strast za nezavisnošću i suverenitetom po svaku cenu. Govorio je i o zajedničkim neprijateljima naše dve zemlje kroz istoriju. Podsetio je na sličnost ljudi koji žive u obe zemlje, s kojima je teško izaći na kraj.
Na kraju svog govora, F. Weber je istakao da je "biti Švajcarac, kao i biti Srbin - čast i sudbina", te da je ponosan što su oba naroda prepoznala njegovu ulogu.


Na kraju ceremonije uručivanja ordena, organizovan je mali koktel na kome su prisustvovali predstavnici Ambasade, MIP Švajcarske, kao i ugledni građani srpskog porekla s kojima je ranije F. Weber uspostavljao odličnu saradnju.Obeležen Dan državnosti u Ambasadi Republike Srbije u Bernu

Nacionalni praznik Sretenje - Dan državnosti svečano je obeležen i u ambasadi Republike Srbije u Bernu. Prijemu koji je tom prilikom upriličio ambasador dr. Milan St. Protić, pored velikog broja naših građana koji žive i rade u Švajcarskoj, prtisustvovale su i brojne diplomate, ambasadori Nemačke, Holandije, Rusije, Ukrajine, Slovačke, Kube, Kine, Velike Britanije, Lihtenštajna, Makedonije, Slovenije, dok su ambasade SAD, Italija i Španija poslale zamenike svojih ambasadora.
Među uglednim zvanicama bilo je puno diplomata iz afričkih i azijskih zemalja, a obeležavanju Dana državnosti Srbije prisustvovali su i domaćini Švajcarci, pomoćnik ministra za spoljne poslove Švajcarske Artur Matli, sa saradnicima, kao i predstavnicni Saveznog ureda za strance, Ureda za razvoj i saradnju, kao i predstavnici savezne policije.

 Forum malih i srednjih preduzeća: “Adria – Region sa potencijalom”, Cirih 15. maj 2012.

U Cirihu je 15.maja 2012. održan forum “Adria: Region mit Potenzial” u organizaciji OSEC na kome je učestvovalo više desetina švajcarskih malih i srednjih preduzeća, zainteresovanih za poslovanje u Srbiji i/ili region Zapadnog Balkana. Cilj ovog foruma bio je upoznavanje potencijalnih malih i srednjih švajcarskih preduzeća/investitora sa mogućnostim ulaganja i uslovima poslovanja u Srbiji i drugim zemljama regiona. Učešće su, pored predstavnika Srbije, uzeli predstavnici Slovenije,  Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Vrlo uspešnu prezentaciju mogućnosti ulaganja  u Republiku Srbiju dao je Nikola Janković, savetnik za strana ulaganja u Agenciji za promociju izvoza i stranih ulaganja (www.siepa.gov.rs ), dok je vrlo efektnu “priču o uspehu” švajcarskog malog, ali uspešnog preduzeća u Srbiji, dao Andre Majer, vlasnik Meier-mechanic AG, iz okoline Lucerna.


Nakon završetka zvaničnog dela foruma, naša delegacija je imala veliki broj bilateralnih susreta sa predstavnicima zainteresovanih švajcarskih malih i srednjih preduzeća.Sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske, Bern 8. maj 2012.

U Bernu je 8.maja 2012. održana 5.sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbija – Švajcarska. Komisija je osnovana na osnovu Sporazuma o privrednoj saradnji 2001. godine. Prvi sastanak održan je u martu 2008. godine u Bernu. Drugo zasedanje je bilo maja 2009. godine u Beogradu, zatim treće u maju 2010. godine u Cirihu i četvrto u maju 2011. godine u Beogradu. Na sastanku su razmotrena pitanja robne razmene, investicione saradnje, multilateralna pitanja, mogućnosti bliže institucionalne saradnje i razmene privrednih delegacija, kao i razmenjene informacije o odnosima obe zemlje sa Evropskom unijom.

Rezultati rada Komisije definišu okvir u kome aktuelni i budući ekonomski partneri iz dve zemlje mogu pronaći zajednički interes – ostvarenje poslovnog uspeha.

Našu delegaciju predvodila je Bojana Todorović, pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja (www.merr.gov.rs), dok je švajcarsku delegaciju predvodio ambasador Erik Marten,iz Državnog sekretarijata za privredu (www.seco.admin.ch).

U organizaciji Economiesuisse, SEC-Handelskammer Schweiz – Mitteleuropa i Ambasade Republike Srbije u Bernu, u Cirihu je 9.maja 2012. organizovan Okrugli sto na kome je učestvovalo nekoliko velikih, izuzetno značajnih švajcarskih kompanija (ABB, Alstom, Holcim, StadlerRail) koje su sa predstavnicima naše delegacije razmenile mišljenja o uslovima poslovanja u Srbiji, ranijim iskustvima, perspektivama unapređenja saradnje, kao i izazovima koji se nalaze pred nama, posebno u svetlu nastavka ekonomske i finansijske nezvesnosti u Evropskoj uniji, Evropi, ali i ostatku sveta. Predstavnici kompanije Nestle, koji su bili sprečeni da učestvuju, uputili su pismo u kome su u pozitivnom tonu preneli iskustva u svom poslovanju u Srbiji.Vesti
SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji, 19.04.2021
Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu, 13.04.2021
Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači, 13.04.2021
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ / WICHTIGE MITTEILUNG / MESSAGE IMPORTANT
Srbija opredeljena za intenzivniju saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, 25.03.2021
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji, 24.03.2021
OBAVEŠTENJE - neradni dani
Ambasador Bradić razgovarao sa novim kineskim ambasadorom u Bernu, 18.03.2021.
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
Ambasador Bradić razgovarao sa ambasadorom Mađarske Čukorom, 16.03.2021.
Pogrom nad Srbima na Kosovu 2004. godine - zločin bez kazne!
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije, 08 03.2021.
Švajcarska ALBIRO GRUPPE širi svoje poslovanje u Srbiji, 04.03.2021.
Ambasador Bradić posetio švajcarske uvoznike hrane i pića
Intervju sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, 01.03.2021.
Srbija šampion vakcinacije, 01.03.2021.
Intervju ambasadora Gorana Bradića za „Serbinfo“, 26.02.2021.
Održan prvi sastanak Radne grupe za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, 26.02.2021
Srbija zainteresovana za produbljivanje saradnje sa Švajcarskom, 19.02.2021.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog, 18. februar 2021. godine
SRETENJE 2021. godine
OD 22.02.2021. OBAVEZAN PCR-TEST I 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE
Vučić: Srbija spremna za dijalog o KiM, ali neće biti ponižavana, 07.02.2021
Ulazak u Švajcarsku od 8. februara 2021. godine
Selaković i Gujon čestitali Savindan, 26.1.2021.
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije, 26.1.2021.
MARIE CLAIRE MAISON o Beogradu
Olakšan ulazak poslovnih ljudi u Srbiju
Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. год.
Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona, 21.01.2021.
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA U OBLASTI SRPSKE KNJIŽEVNOSTI
Vučić: Srbija po rastu prva u Evropi, 12.01.2021.
Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista, 3.1.2021.
Selaković: Ove godine novi ambasadori, ali ciljevi isti, 2.1.2021.
NOVOGODIŠNJA VIDEO-ČESTITKA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
Vučić: Srbija ostaje na kursu pobedničke politike stabilnosti, 29.12.2020.
Predsednica Vlade Srbije prva evropska premijerka koja je primila antikovid vakcinu
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
Nove mere za putovanja i tranzit kroz Republiku Srbiju, od 20.12.2020. god.
KORONA VIRUS – NOVE MERE PRI ULASKU U SRBIJU OD 20. DECEMBRA 2020. GODINE
Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Švajcarske Konfederacije
SAOPŠTENjE MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA POVODOM OBELEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA LjUDSKIH PRAVA
„DESETA MEDIJSKA KONFERENCIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA AMBASADORIMA ZEMALjA ČLANICA EU I ŠEFOM DELEGACIJE EU
OD 14.12.2020. OBAVEZAN 10-ODNEVNI KARANTIN ZA PUTNIKE KOJI DOLAZE IZ SRBIJE
Отварање књиге жалости поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја
PREDSEDNICA NACIONALNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE IZABEL MORE U POSETI R. SRBIJI
POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA PROF. DR ZORANA RADOJIČIĆA BERNU, 09.10.2020.
Nastupna poseta amb. G. Bradića kod predsednice Nacionalnog veća Izabel More, 30.09.2020. godine
Ambasador Bradić na obeležavanju 30. godišnjice članstva Kneževine Lihtenštajn u OUN
PITANJA I ODGOVORI U VEZI SA TRANZITOM I ULASKOM U R. SRBIJU I ŠVAJCARSKU, 28.10.2020.
AMBASADOR BRADIĆ POSETIO DRŽAVNI SEKRATARIJAT ZA MIGRACIJE, 08.09.2020.godine
Srbija se više ne nalazi na listi rizičnih zemalja i regiona, 20.08.2020.
AMBASADOR BRADIĆ U POSETI UREDNIŠTVU PORTALA NAU.CH, 27.07.2020.
IZJAVE I KOMENTARI AMBASADORA BRADIĆA ZA ŠVAJCARSKE MEDIJE
EVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA DA JE SRBIJA LIDER U EVROPI SA RASTOM BDP OD 5%
Nastupna poseta ambasadora Gorana Bradića kod gradonačelnika Berna Aleka fon Grafenrida / Alec von Graffenried / 13. jul 2020.
REZULTATI KONKURSA ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALIETETOM DOPRINOSE OČUVANjU I JAČANjU MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
FAJNENŠEL TAJMS O IT SEKTORU U SRBIJI
Uredba švajcarskog Saveznog veća o novim merama za suzbijanje širenja korona virusa u oblasti međunarodnog putničkog saobraćaja
KORONA VIRUS: SAOPŠTENJE SAVEZNOG VEĆA ŠVAJCARSKE KONFEDERACIJE, 01.07.2020.
AMBASADOR BRADIĆ O IZVEŠTAJU SAVEZNE SLUŽBE ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠVAJCARSKE
PISMO ZAHVALNOSTI MINISTRA DAČIĆA UPUĆENO MINISTRU KASISU
OTVOREN NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK U NIŠU, 09.06.2020.
NASTUPNA POSETA AMBASADORA BRADIĆA KOD V.D. DRŽAVNOG SEKRETARA I POLITIČKOG DIREKTORA KRISTINE MARTI, 3.6.2020.
SRPSKI TENISER NOVAK ĐOKOVIĆ DOBITNIK POVELJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE! 22.05.2020.
KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA NAMENJENIH DIJASPORI
VAŽNO UPOZORENJE - LAŽAN SAJT ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 21.06.2020. GODINE
PONIŠTEN KONKURS ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SVOJIM KVALITETOM DOPRINOSE OČUVANJU I JAČANJU VEZA MATIČNE DRŽAVE I DIJASPORE
PRIKUPLJANJE DONACIJA ZA POMOĆ SRBIJI U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA
IZVRŠENA PRVA EVAKUACIJA AUTOBUSIMA ZA SRBIJU
VAŽNO OBAVEŠTENJE, 24.03.2020.
VAŽNO OBAVEŠTENJE
PROGLAŠENO VANREDNO STANJE NA TERITORIJI ČITAVE SRBIJE
Privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane, radi sprečavanja širenja korona virusa
NASTAVAK AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“ U AMBASADI U BERNU, 07.03.2020.
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 26.04.2020. GODINE
FABRIKA „BARRY CALLEBAUT“ U SRBIJI
OBAVEŠTENJE O PRIJAVI ZA GLASANJE NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE REPUBLIKE SRBIJE 26.04.2020. GODINE
VLADIKA ANDREJ U POSETI AMBASADI SRBIJE U BERNU, 02.03.2020.
SUSRET AMBASADORA SA GENERALNIM SEKRETAROM OTIF-a, 02.03.2020.
UDRUŽENjE SRPSKIH STUDENATA U ŠVAJCARSKOJ (USS) OBELEŽILO SVOJU SLAVU, 29.02.2020.
BRITANSKI NEDELjNIK „EKONOMIST“ („THE ECONOMIST“): „NEOČEKIVANI TEHNOLOŠKI USPEH U SRBIJI“
POSETA DELEGACIJE REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA R. SRBIJE, 28.02.2020.
Obaveštenje u vezi sa Korona virusom (COVID-19)
KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA PREVOĐENjA REPREZENTATIVNIH DELA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI U INOSTRANSTVU I KULTURNE DELATNOSTI SRBA U INOSTRANSTVU U 2020. GODINI
FAJNENŠEL TAJMS O EKONOMSKOM I FINANSIJSKOM USPEHU SRBIJE
PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI U AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U BERNU, 14.02.2020.
Poseta ambasadora Bradića Trgovinskoj komori Švajcarske
DORĆOL MEĐU PRVIH DESET „KUL KVARTOVA EVROPE“
POSETA AMBASADORA GORANA BRADIĆA SVETSKOJ POŠTANSKOJ UNIJI
SRPSKA BANjA PROGLAŠENA ZA JEDNU OD NAJBOLjIH U EVROPI
ПРВИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ У БАЗЕЛУ, 25.01.2020.
INTERVJU PREDSEDNICE VLADE R. SRBIJE ANE BRNABIĆ ZA „Blick“, 27.01.2020.
UČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA I PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 20-24.01.2020.
PREDAJA AKREDITIVA AMBASADORA GORANA BRADIĆA PREDSEDNICI ŠVAJCARSKE SIMONETI SOMARUGI, 14.01.2020.
SVETSKA BANKA PREDVIĐA UBRZAN RAST SRPSKE EKONOMIJE DO 7%
IZLOŽBA U BILU
KUD „VEZ“ PROSLAVILO PET GODINA POSTOJANjA, 14.12.2019.
Učešće PV A.Brnabić na WORLD MINDS, Cirih, 11.12.2019.godine
Nastavničko veće, 08.12.2019.god.
DEČIJA PREDSTAVA „BRANKOV URNEBES“, 24.11.2019.
„NjUJORK TAJMS“ OBJAVIO TEKST O BEOGRADU
DEČIJA SMOTRA SRPSKOG FOLKLORA U ŠVAJCARSKOJ, 16.11.2019.
UČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA „STRATEŠKOM DIJALOGU O ZAPADNOM BALKANU“ U ŽENEVI, 07-08. novembar 2019. godine
„DEVETA KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU“
SRBIJA – JEDNA OD NAJATRAKTIVNIJIH TURISTIČKIH DESTINACIJA U EVROPI
REPUBLIKA SRBIJA ZAUZELA 44. MESTO NA „DOING BUSINESS“ LISTI SVETSKE BANKE
KONCERT ANSAMBLA „RATISLAV BLAGOJEVIĆ I GLEDANICE“ U AMBASADI, 27.09.2019.
PREDSEDNICA VLADE R. SRBIJE ANA BRNABIĆ U POSETI ŠVAJCARSKOJ KONFEDERACIJI, 02-03. septembra 2019. godine
KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a
PROMOCIJA KNjIGE „TOMBOLA" ŠVAJCARSKOG AUTORA TOMASA KADELBAHA I KONCERT KUD „DOBROSAV RADOVANOVIĆ-KIKAC" U AMBASADI, 28.06.2019.
Reakcija Ambasade na tekst u dnevnom listu Neue Zürcher Zeitung, objavljen 18.06.2019.godine, autora Olivera Šmita
REZULTATI KONKURSA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA, UPRAVE ZA DIJASPORU, O SUFINANSIRANjU PROJEKATA
AKCIJA „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“ U AMBASADI, 01.06.2019.
REZULTATI LITERARNOG KONKURSA „SRPSKI JEZIK - MOJE BLAGO“
SRPSKI KULTURNI KLUB „SVETI SAVA“ IZ ALŠTETENA PROSLAVIO 25 GODINA POSTOJANjA, 04.05.2019.
GOSTOVANjE HORA BRANKO IZ NIŠA U ŠVAJCARSKOJ, 30. april – 03. maj 2019.
PROMOCIJA FOTOMONOGRAFIJE „ŠUMADIJA I POMORAVLjE – DUŠA SRBIJE“ U AMBASADI, 12.04.2019.
Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Literalni konkurs
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 13.marta do 01.aprila.2019.g.
MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE“
U PALATI UJEDINjENIH NACIJA U ŽENEVI SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA „JOVAN DUČIĆ – SRPSKI PISAC I DIPLOMATA“, 01.03.2019.
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ KONFEDERACIJI, 15.02.2019.
OBELEŽAVANjE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE U LIHTENŠTAJNU, 14.02.2019.
X konferencija srpske medicinske dijaspore
KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA U OBLASTI PREVODILAŠTVA
KONKURS MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA
PREDSTAVLjANjE STUDIJE O ZNAMENITIM SRBIMA U ŠVAJCARSKOJ OD 1863. DO 1918. GODINE, 30.11.2018.
PROJEKCIJA FILMA „SRBIJA U VELIKOM RATU“, 30.11.2018.
OKUPLjANjE STUDENATA U AMBASADI, 27.11.2018.
KNjIŽEVNO VEČE MILOVANA DANOJLIĆA U AMBASADI, 06.11.2018.
SVEČANO OTKRIVANjE SPOMEN-PLOČE JOVANU DUČIĆU U ŽENEVI, 05.11.2018.
POSETA GENERALNOG SEKRETARA PREDSEDNIKA REPUBLIKE NIKOLE SELAKOVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 03. NOVEMBAR 2018. GODINE
KONCERT HORA I ORKESTRA „KNjAZ MILOŠ“ U AMBASADI R. SRBIJE U BERNU, 13.09.2018. GODINE
NjEGOVA SVETOST PATRIJARH SRPSKI GOSPODIN IRINEJ U POSETI AMBASADI REPUBLIKE SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ, 03.09.2018.
OBAVEŠTENJE
POSLANIČKA GRUPA ZA SARADNjU SA SRBIJOM, 02.07.2018.
MUZIČKI SUSRET SRBIJE I ŠVAJCARSKE U LOZANI, 22.6.2018.
DODELA NAGRADA POBEDNICIMA LITERARNOG KONKURSA „ČUVAJMO SRPSKI JEZIK, JER ON ČUVA NAS“, 16.6.2018.
KNjIŽEVNO VEČE PEĐE RISTIĆA U AMBASADI, 15.06.2018.
GOSTOVANjE RADE ĐURIČIN U AMBASADI, 14.06.2018.
U Dietikonu održan ''EXPO 2018''
KONCERT HORA RADIO-TELEVIZIJE SRBIJE, 02.06.2018.
REZULTATI LITERARNOG KONKURSA „ČUVAJMO SRPSKI JEZIK, JER ON ČUVA NAS“
OBAVEŠTENJE
MEĐUNARODNI LIKOVNI KONKURS „RADOST EVROPE“
POSETA KUD-U „VUK STEFANOVIĆ KARADžIĆ“, 10.5.2018
Samit srpske poslovne dijaspore, 01-02. jun 2018. godine, Dietikon
OBAVEŠTENJE
KNjIŽEVNO VEČE U AMBASADI, 26.04.2018
POSETA DELEGACIJE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA ŠVAJCARSKOJ, 22-24.4.2018.
Konkursi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Neradni dani
Literarni konkurs
Informacija o novoj platformi RTS
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, od 12. do 30.03.2018.g.
IZLOŽBA „ZLATNE NITI ĆIRILICE“ U OKVIRU AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“
PREDAJA DONACIJE KNjIGA UNIVERZITETU U BAZELU, 06.03.2018.
GOSTOVANjE MATIJE BEĆKOVIĆA U AMBASADI U OKVIRU AKCIJE „NEGUJMO SRPSKI JEZIK“, 03.03.2018.
PROJEKCIJA FILMA „KOSOVO – MOMENAT U CIVILIZACIJI“ U ŠVAJCARSKOJ, 02.03.2018.
PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI R. SRBIJE U ŠVAJCARSKOJ, 20.2.2018.
OBAVEŠTENJE
UČEŠĆE PREDSEDNIKA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA I PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 24 – 26.1.2018.
OBAVEŠTENJE
Književno veče u Ambasadi
POSETA MINISTRA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA MLADENA ŠARČEVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 27 – 29.11.2017.
Gostovanje Emira Kusturice u Ženevi, 31.10.2017.
Osma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
Srpski učenici u poseti Ambasadi
Poseta ambasadora Univerzitetu u Bazelu
Izložba Dinka Denovskog u Ambasadi R. Srbije u Bernu, 23.6.2017.
Akcija „Negujmo srpski jezik“ u Švajcarskoj, 18.6.2017.
Akcija „Negujmo srpski jezik“ u Švajcarskoj, 17.6.2017.
Koncert savremene muzike
Srpski privredni sajam u Dietikonu, 2-4. jun 2017. godine
Srpski učenici u poseti Švajcarskoj, 29.04.2017.
Književno veče Miodraga Lukića
Obaveštenje o neradnim danima
Obaveštenje o neradnim danima
Spomen obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Obaveštenje o načinu glasanja na predstojećim izborima za predsednika Republike
Javni poziv za predloge za nacionalna priznanja
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje
Koncert muzičkog dua „Teofilovići“ u Ambasadi, 13.3.2017.
POZIV ZA PRIJAVU POTRAŽIVANjA PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNjE
PRIJAVA ZA IZBORE 2017.
O B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Zakon o regulisanju javnog duga R. Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji R. Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ
48. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“, 02-05.10.2017.
POSETA MINISTRA KULTURE I INFORMISANjA VLADANA VUKOSAVLjEVIĆA ŠVAJCARSKOJ, 26 – 28.1.2017.
UČEŠĆE PREMIJERA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA NA SVETSKOM EKONOMSKOM FORUMU U DAVOSU, 17 – 20.1.2016.
POZIV ZA UVOĐENjE U VOJNU EVIDENCIJU MLADIĆA ROĐENIH 1999. I PRE
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u 2017. godini
Koncert srpskog violiniste Nemanje Radulovića u Ženevi, 26.1.2017.
Izložba fotografija o Beogradu princa Mihajla Karađorđevića,13.12.2016.
POSETA PREMIJERA R. SRBIJE ALEKSANDRA VUČIĆA CIRIHU, 08-09.12.2016.
POSETA GRADONAČELNIKA BEOGRADA SINIŠE MALOG BERNU, 2.12.2016.
Sedma medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu
OGLAS ZA PRUŽANjE USLUGA U CILjU OTUDjENjA NEPOKRETNOSTI
Praznik - Dan primirja u Prvom svetskom ratu
Spisak advokata
OGLAS
Sporazum MSP-MPNTR o organizovanju obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Proslava 100 godina od otvaranja prve Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji
Književno veče autorke Snežane Petrović
„Kup Matematičke gimnazije“ i Letnji matematičko-sportski kamp
Svečana primopredaja i otkrivanje poklon biste dr Arčibalda Rajsa
Prezentacija projekta „Beograd na vodi“ u Cirihu – 28.05.2016.g.
Odbojkaški turnir „Montreaux Volley Masters“, 31.05 - 05.06.2016.g.
Koncert u Ambasadi Republike Srbije u Bernu
Dan slovenske pismenosti i kulture
Poseta učenika i nastavnika iz Beograda i Vukovara
Klavirski koncert Nikole Pešića, Krompholz, Bern, 10.05.2016.
OBAVEŠTENJE (neradni dani)
Obaveštenje o realizaciji projekta „Bibliotečki fondovi škola srpskog jezika i organizacija u dijaspori“
PRIJAVA ZA IZBORE
O B A V E Š T E Nj E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU
Poseta ambasadora dr S.Janković kantonu Argau, 22.02.2016.
Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2016. godini
Obeležavanje Dana državnosti R. Srbije u Švajcarskoj
Muzicki festival "Klassik Nuevo", 11 - 13. mart 2016. godine, Vintertur
Gradonačelnik Berna Aleksandar Čepet posetio Beograd
OBAVEŠTENjE
Promocija knjige Violete Aleksić “Dan kada se BRE vratilo kući”
Učešće predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od 20. do 22. januara 2016. godine
Održane bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Saveznog departmana za spoljne poslove Švajcarske Konfederacije, 18. decembar 2015. godine
Poslovni forum ''Srbija na putu ka modernoj ekonomiji'', 16. jun 2015. godine, Cirih
Sedmo zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske, 16. jun 2015. godine, Cirih
Novogodišnji koncert u Ambasadi dua ''Seraroma''
Poseta kantonu Šafhauzen
Osnivačka skupština Društva srpsko-švajcarskog prijateljstva „dr Arčibald Rajs“ i otkrivanje biste dr A. Rajsu u prostorijama Ambasade R. Srbije u Bernu
INFORMACIJA O PRIKUPLJANJU HUMANITARNE POMOĆI ZA PRIHVAT IZBEGLICA U REPUBLICI SRBIJI
Uplate novca iz inostranstva preko "Pošta Srbije"
Dva voza kompanije ''Stadler Rail'' otišla za Srbiju
Obaveštenje - Prenos novca sa inostranstvom posredstvom Pošta Srbije
Koncert pijanista Ivana i Margite Meleš
Kurtoazna poseta gradonačelniku Berna
Uručenje Sretenjskog ordena profesoru dr Afksendiosu Kalangosu
RAZMENA UČENIKA IZ SRBIJE, NEGOSLAVACA I ŠVAJCARSKE, 21. mart 2015. godine
Koncert klarinetiste Miloša Mijatovića
SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA DIJASPORE, 12. mart 2015. godine
PLAVI PORTRET NIKOLE TESLE IZLOŽEN U AMBASADI U BERNU, 21. februar 2015. godine
Poseta savetnice predsednika Jasmine Mitrović Marić, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata
Odluka o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava
Koncert povodom 20. rođendana KUD-a "Karađorđe"
Saradnja između komora mladih u Srbiji i Švajcarskoj
Delegacija Narodne Skupštine Republike Srbije u poseti Švajcarskoj, 14 - 19. septembar 2014.
AirSerbia zvanično počela da leti i za Cirih
Političke konsultacije Srbije i Švajcarske, 22. oktobar 2013, Beograd
Predsednik Republike Tomislav Nikolić odlikovao Franz Weber-a
Obeležen Dan državnosti u Ambasadi Republike Srbije u Bernu
Forum malih i srednjih preduzeća: “Adria – Region sa potencijalom”, Cirih 15. maj 2012.
Sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Švajcarske, Bern 8. maj 2012.
Arhiva vesti