| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
08:00 - 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Локација/Мапа

Тел: +4131 352-63-53, 352-63-55,352-63-54 Конзуларна надлежност
Телефон:  Факс:        + 4131 / 351-44-74 Почасни конзули

Интернет сајт: http://berne.mfa.gov.rs

ПЛАЋАЊЕ ЕC-KАРТИЦАМА (Electronic Cash Karte)
Обавештавамо грађане да ће се од 01.04.2021. године плаћање свих конзуларних услуга у Амбасади обављати искључиво EC-банкарским картицама.

E-mail Амбасаде(није за конзуларне информације!)

srb.emb.switzerland@mfa.rs

embassy.berne@mfa.rs

info@ambasadasrbije.ch

Званични Twitter налог Министарства спољних послова Републике Србије:

https://twitter.com/MfaSerbia

E-mail конзуларног одељења:

(за све конзуларне информације)

consul.berne@mfa.rs

konzul@ambasadasrbije.ch       

Допунска школа на српском језику

 

Посетите Народни музеј у Београду

Šansa za investiranje

Mediji o Srbiji
Medien über Serbien
Media about Serbia

 

 

 

-------------------------------------------------------------

ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПАСОШЕ

Обавештавамо вас да за подношење захтева за нови пасош Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Берну неће бити могуће без претходно заказаног термина. Термини за подношење захтева за пасош се заказују сваког радног дана, од понедељка до петка (осим празника), у периоду од 09-16 часова на број телефона + 41 (0)31 352 6353.

-------------------------------------------------------------

е-ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА КОНЗУЛАРНЕ УСЛУГЕ

Обавештавамо све грађане са конзуларног подручја Амбасаде Р.Србије у Берну да сада могу заказати термин за подношење захтева за израду нове или замену биометријске путне исправе преко еКонзулата у оквиру портала еУправе. Грађани који већ имају кориснички налог на еУправи могу исто тако да заказују термин. Такође, заказивање је могуће и без корисничког налога на следећем линку:

https://ezakazivanje.ekonzulat.gov.rs

 


 
 
 
Амбасадор Брадић посетио Иновациони парк Швајцарске, 29.07.2022.

Амбасадор Републике  Србије Горан Брадић посетио је Иновациони парк Швајцарске (Switzerland Innovation Park Biel/Bienne AG), који се налази у Билу, недалеко од Берна, где га је директор једног од четири истраживачка института (SSF / Swiss Smart Factory) Доминик Горецки упознао са најважнијим активностима и циљевима тог научно-образовног и производног центра.

Амбасадор Брадић је изразио жељу за даљим јачањем сарадње између научно-истраживачких центара две земље, као и практичној примени достигнућа у области вештачке интелигенције и нових технологија у производњи, медицини и роботици. Указао је да у Србији раде четири научно-технолошка парка – у Београду, Чачку, Новом Саду и Нишу – при чему је изградњу прва два суфинансирала Савезна влада Швајцарске. Нагласио је да је пре пет месеци у Женеви, у седишту Светског економског форума (WEF), потписан Споразум о оснивању Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана, подсетивши да су тој церемонији присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и оснивач, као и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и Борге Бренде.

Горецки се захвалио на информацијама о пројекту кампуса „БИО 4“ у Београду, које је представио амбасадор Брадић, изразивши интересовање за размену информација и успостављање сарадње на конкретним пројектима.

Амбасадор Брадић је са конзулом Аном Контић и српско-швајцарским предузетником Зораном Вранићем обишао институте у оквиру Иновационог парка, који се баве истраживањем у области медицине, аутомобилских батерија,  ласерске производње металски базираних адитива, као и интердисциплинарног повезивања и роботике. У Иновационом парку у Билу ради 500 истраживача, стручњака и студената.


 


Стручњаци српскe државне управе на усавршавању у Швајарској 21.07.2022.

Група експерата Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије учествује у Берну на двонедељном семинару у оквиру Међународног програма за развој и тренинг (International Program for Development Evaluation Training / IPDET),  заједно са колегама из већег броја европских држава.

Представници Србије су једини из региона Западног Балкана који су ове године позвани на „IPDET 2022“, који од 10. до 23. јула организују Светска банка и Универзитета Берн. Циљеви семинара су евалуирање, провера, повећање ефикасности рада, усавршавање вештина и знања службеника, које они касније примењују у пракси и преносе колегама из других институција државне управе.    

Делегација Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоупрву посетила је Амбасаду Србије у Берну и том приликом су амбасадора Горана Брадића  упознали са активностима и искуствима током учешћа на „IPDET 2022“. 


 


Конзул Мандић са учесницима међународног дечијег Рукометног кампа у Гумлигену 18.07.2022.

У Гумлигену (поред Берна) је ове седмице отворен међународни дечији Рукометни камп „Никола Портнер и пријатељи“. Реч је о спортском догађају интернационалног карактера, који је име добио по капитену швајцарске рукометне репрезентације, Николи Портнеру, чији је отац био прослављени српски рукометаш Златко Портнер. Организатор овог кампа је непрофитна спортска организација „Sport NoLimit“ из Лозане, заједно са Рукометном академијом Швајцарске.

Камп траје од 18. до 23. јула и одржава се у градској спортској дворани. Четврту годину заредом окупља све већи број деце, али и професионалних тренера. Камп је намењен деци узраста између 13 и 18 година, којих је и ове године било више од 50. Идејни творац и руководилац кампа је Давид Милорадовић, председник „Sport NoLimit“ организације и такође успешан рукометни тренер у Швајцарској, док су гостујући тренери Аким Комненић (Србија), Слободан Аћимов (Србија), Никола Мариновић (Србија), Марко Маркиш (Хрватска), Жоел Да Силва (Француска), Улф Андерсон (Шведска) и Клаус Фелдман (Немачка).

Тренере и децу је на отварању поздравио конзул Р. Србије у Берну Предраг Мандић, пожелевши им пуно успеха и захваливши рукометним стручњацима што су се одазвали позиву организатора да пренесу своје драгоцено знање новим генерацијама.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова