| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
08:00 - 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Телефон:  + 4131 / 352-63-53,  352-63-55 Локација/Мапа
Телефон:  + 4131 / 352-63-54 Конзуларна надлежност
Факс:        + 4131 / 351-44-74 Почасни конзули
E-mail: info@ambasadasrbije.ch (није за конзуларне информације!)  

E-mail конзуларног одељења (за све конзуларне информације): konzul@ambasadasrbije.ch

Допунска школа на српском језику

Интернет сајт: http://berne.mfa.gov.rs

Прво Наставничко веће српске допунске школе у Швајцарској

 

 

КОРОНА ВИРУС:

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ У ВЕЗИ СА ТРАНЗИТОМ И УЛАСКОМ У Р. СРБИЈУ И ШВАЈЦАРСКУ, 21.10.2020.

СРБИЈА СЕ ВИШЕ НЕ НАЛАЗИ НА ЛИСТИ РИЗИЧНИХ ЗЕМАЉА И РЕГИОНА, 20.08.2020.

Република Србија се више не налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље Швајцарске (Bundesamt für Gesundheit - BAG). Од 20.08.2020. укида се обавеза десетодневног карантина за путнике који долазе из наше земље.

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.

За више информација Вам стоји на располагању интернет страница Савезног секретаријата за миграције у Берну

 

 

САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ 01.07.2020. видети ОВДЕ

 

ИЗМЕНЕ У РЕЖИМУ УЛАСКА У ШВАЈЦАРСКУ, 25.06.2020.

Туристички улазак за држављане Р. Србије НИЈЕ дозвољен до даљег. Швајцарска Конфедерација је донела одлуку да, од 6. јула 2020. године, укине ограничење уласка радницима и пензионерима, који долазе из трећих земаља, међу којима је Србија.

Ова одлука важи за сва радно ангажована лица, лица која остварују право на пензију у Швајцарској, оне који су аплицирали за одређено радно место, особе које долазе на курсеве језика, дошколовање, даље усавршавање, стручне обуке, размене студената и слично.

Међутим, долазак у туристичке сврхе за држављане Р. Србије није дозвољен до даљег.
 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!  22.05.2020.              

УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије (21.05.2020. године) донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама, које су на снагу ступиле данас (22.05.2020. године), отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.

Такође, укинуте су епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо ранијих мера (кућна изолација и обавеза поседовања негативног PCR теста), путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID-19.
 

ЗАКАЗИВАЊЕ ТЕРМИНА ЗА ПАСОШЕ

Обавештавамо вас да од понедељка, 3. јуна 2019. године, подношење захтева за нови пасош Републике Србије у Амбасади Републике Србије у Берну неће бити могуће без претходно заказаног термина. Термини за подношење захтева за пасош се заказују сваког радног дана, од понедељка до петка (осим празника), у периоду од 09-16 часова на број телефона + 41 (0)31 352 6353.

TERMINVEREINBARUNG FÜR REISEPÄSSE

Wir möchten Sie darauf hinweisen, dass für die Beantragung eines biometrischen Reisepasses in der Botschaft der Republik Serbien in Bern, nach Montag, 03. Juni 2019, eine vorherige Terminvereinbarung erforderlich ist. Die Terminvereinbarung erfolgt an jedem Werktag, von Montag bis Freitag (ausser an Feiertagen), in der Zeit von 09-16 Uhr unter der Telefon-Nr. + 41 (0)31 352 6353.

 


 
 
 
ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ПРОФ. ДР ЗОРАНА РАДОЈИЧИЋА БЕРНУ, 09.10.2020.

Градоначелник Београда проф. др Радојичић, у оквиру учешћа на првом Форуму градоначелника 2020 у Женеви, посетио је Берн, где се састао са градоначелником Алеком фон Графенридом.
       Градоначелници су истакли добру дугогодишњу сарадњу и пријатељске односе два града, који су формализовани потписивањем Споразума о сарадњи и пријатељству између Београда и Берна 2016. године. Током разговора су анализиране тачке овог споразума, њихова реализација, као и потенцијали за унапређење даље сарадње двају градова.
       Тема разговора била је и развијање концепта зеленог и паметног града, где су искуства Берна драгоцена Београду, посебно у области инфраструктуре и заштите животне средине.       Договорена је и узвратна посета делегације града Берна Београду.
       Истог дана, наша делегација на челу са градоначелником Радојичићем обишла је и Енергетски центар „Forsthaus“ у Берну, ради упознавања са системом спаљивања отпада, који уједно смањује емисију штетних гасова у граду. Посета ове комбиноване електране од великог је значаја за даљи развој Београда у складу са концептом паметног и еколошког града, који подразумева одрживу производњу и рационално коришћење електричне енергије.

https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1776820-radojicic-sa-gradonacelnikom-berna-o-razvoju-zelenog-i-pametnog-grada/


 


Наступна посета амб. Г. Брадића код председнице Националног већа Изабел Море, 30.09.2020. године

Амбасадор Горан Брадић и први секретар Бојан Стојановић посетили су Изабел Море (Isabelle Moret), председницу швајцарског Националног већа. Размењена су мишљења о свеукупним билатералним и економским односима Србије и Швајцарске, с посебним акцентом на унапређење парламентарне сарадње. Разговору је присуствовао и амб. Клаудио Фишер (Claudio Fischer), шеф Одељења за међународне односе у Савезној скупштини.

 

 

 


Амбасадор Брадић на обележавању 30. годишњице чланства Кнежевине Лихтенштајн у ОУН

Поводом обележавања 30. годишњице од приступања Кнежевине Лихтенштајн Уједињиним нацијама, у Вадуцу је 25. септембра 2020. организована пригодна манифестација и дискусија на тему перспектива у међународној сарадњи и постизању одрживих циљева у оквиру Развојне агенде УН до 2030. године. У дискусији су учествовали министарка спољних послова Лихтенштајна Катрин Егенбергер, министар спољних послова Швајцарске конфедерације Игњацио Касис, генерални директор ЛГТ-Банке (LGT) принц Макс од Лихтенштајна, као и челни људи компанија "Рош" (Roche) Андре Хофман, "Оспелт групе" (Ospelt Gruppe ) Александер Оспелт  и "Штадлер рејл АГ" Петер Шпулер. Скупу је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Швајцарској и Кнежевини Лихтенштајн Горан Брадић, који је том приликом имао и кратак разговор са министарком Егенбергер.

 

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова