| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
08:30 - 16:30 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 13:00 часова

Празници

Адреса
Seminarstrasse 5
3006 Bern
Schweiz

Телефон:  + 4131 / 352-63-53,  352-63-55 Локација/Мапа
Телефон:  + 4131 / 352-63-54 Конзуларна надлежност
Факс:        + 4131 / 351-44-74 Почасни конзули
E-mail: info@ambasadasrbije.ch (није за конзуларне информације!)  

E-mail конзуларног одељења (за све конзуларне информације): konzul@ambasadasrbije.ch

 
Интернет сајт: http://berne.mfa.gov.rs  

 


 
 
 
Изложба Динка Деновског у Амбасади Р. Србије у Берну, 23.6.2017.

 

   

     

      У Амбасади Р. Србије у Берну је, 23. о.м., отворена изложба фотографија o Београду Динка Деновског.
      Уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, фотографије су настале на несвакидашњим локацијама и приказују мистични свет подземних лагума, казамата, тунела и бункера.
     На почетку изложбе амбасадор др С. Јанковић је истакла да је Београд представљан швајцарској публици више пута гостовањем уметника из нашег главног града, али да је ова изложба јединствена јер помоћу ње имамо ретку прилику да видимо један паралалени свет, који сведочи о велелепној и бурној историји Београда.
     О изложби су потом говорили аутор Динко Деновски и антрополог Миодраг Симовић из Центра за урбани развој Града Београда.


 


Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 18.6.2017.

Другог дана акције "Негујмо српски језик", 18. јуна,  у Амбасади у Берну одржан је сусрет познатог песника Љубивоја Ршумовића са српским писцима, песницима, новинарима и културним посленицима који живе и раде у Швајцарској. Том приликом, Љ. Ршумовић је разговарао са гостима о српском језику, песништву, српском идентитету и читао неке од својих најпознатијих песама.


Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 17.6.2017.

    

   

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, 17. јуна, организована акција "Негујмо српски језик", у сарадњи са Министарством културе и информисања, и у договору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић, поводом почетка акције "Негујмо српски језик" у Швајцарској, упутио је поруку, у којој је истакао: "Циљеви акције 'Негујмо српски језик' нарочито се добро осећају међу нашим људима које је живот одвео међу друге народе и туђе језике. Тада се види колико нам матерњи говор значи, како можемо бити жедни наших речи. А речи нису пуке речи, него су кључна спона с оним што јесмо. Зато је задовољство да се можемо одазвати и нашим људима у иностранству, да им наши мајстори речи приуште мало свежине српског језика, који им тако недостаје. И томе акција 'Негујмо српски језик' служи".
     Отварајући скуп уз химну акције "Негујмо српски језик", коју изводи дечији хор "Чаролија", амбасадор др С. Јанковић истакла је да се ова акција први пут одржава у иностранству, и то у Швајцарској, због скоро 200.000 Срба који у њој живе, као и због чињенице да је Српска допунска школа у овој земљи најбројнија у читавој дијаспори, са преко 1500 ученика.
     Гост Амбасаде био је чувени дечији песник и председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић, који је током двочасовног дружења са децом, говорио своју поезију, истичући лепоту, богатство и потребу чувања и неговања српског језика, посебно код деце која су рођена и одрастају у иностранству.
     Овом приликом, у Амбасади је организована и изложба постера акције "Негујмо српски језик", на којима познате личности из јавног и културног живота афирмишу правилан говор и отклањају језичке недоумице.

    
 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова