| |     latinica | english  
Насловна
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА ПРЕДСЕДНИЦИ ШВАЈЦАРСКЕ СИМОНЕТИ СОМАРУГИ, 14.01.2020.

Текст o предајi акредитива амбасадора Горана Брадића председници Швајцарске који је објављен у "ВЕСТИМА" 16.01.2020.године, можете погледати ОВДЕПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА ПРЕДСЕДНИЦИ ШВАЈЦАРСКЕ СИМОНЕТИ СОМАРУГИ, 14.01.2020.

Новопостављени амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић уручио  је акредитивна писма председници Швајцарске Конфедерације Симонети Сомаруги, којима га председник Републике Србије Александар Вучић именује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији. 
           У краћем разговору, након церемоније предаје акредитива, обострано је оцењено да су билатерални односи двеју земаља традиционално добри, као и да постоји простор за њихов даљи развој и интезивирање.
Амбасадор Брадић је истакао као један од главних приоритета у свом раду, даље интензивирање политичких односа, развој економске сарадње, привлачење швајцарских инвестиција у Србију, поспешивање сарадње у области екологије, науке, културе,  истраживања и на другим пољима.
 

 СВЕТСКА БАНКА ПРЕДВИЂА УБРЗАН РАСТ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ ДО 7%

Светска банка је у извештају под називом „Нова агенда за раст Србије“ предвидела да би тренутна стопа раста српске економије од 3-4%, могла да се увећа до 7% у наредној деценији, уз детаљан опис стратегије која би помогла бржем остварењу економског раста Србије.
Председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић састали су се, 17. децембра 2019. године, са директорком Светске банке за западни Балкан, Европу и централну Азију Линдом Ван Гелдер. Том приликом, Линда Ван Гелдер је похвалила реформе из 2014. године које су Србији донеле одличне резултате. 
 

Foto: TANJUG

 ИЗЛОЖБА У БИЛУ

Удружење уметника из Била „Urban moments group“ организује изложбу под називом „Fluid Solid“, у оквиру које српски и швајцарски уметници представљају фотографије, скулптуре и уља на платну.
       Свечано отварање изложбе је 06. децембра у 18:00 часова у „Galerie Alte Krone“ у Билу (Obergasse 1, Biel), а трајаће до 21. децембра 2019. године.


 ОБАВЕШТЕЊЕ-нерадни дани

 
ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије неће радити
25-26.12.2019, 01-02.01.2020. и 07.01.2020. године,
због новогодишњих и божићних празника.

INFORMATION

Die Botschaft der Republik Serbien bleibt am
25-26.12.2019, 01-02.01.2020 und 07.01.2020
wegen der gesetzlichen Feiertage geschlossen.

 

RENSEIGNEMENT

A l’occasion des fêtes de Noël
l’Ambassade de la République de Serbie sera fermée
les 25-26.12.2019, 01-02.01.2020. et 07.01.2020.

 КУД „ВЕЗ“ ПРОСЛАВИЛО ПЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 14.12.2019.

Културно-уметничко друштво „Вез“ из Лозане обележило је пет година постојања концертом „Зимска мелодија“, у Ренону (Renens) надомак Лозане 14. децембра.
       Том приликом, гостима се најпре обратила Karine Clerc, председница Одељења за интеграције и члан Управе за социјална питања и финансије Општине Ренон, која је похвалила интеграцију Срба у овој општини и истакла добро искуство у сарадњи са КУД-ом „Вез“ и другим српским клубовима. Присутне је, затим, поздравио амбасадор Г. Брадић, који је истакао значај посвећеног ангажовања КУД-а „Вез“, као и других културно-уметничких друштава у Швајцарској, за очување наше традиције и културе.
       Неколико фолклорних ансамбала представило је присутнима игре, песме и обичаје из различитих крајева Србије, а специјални гост вечери била је наша поп певачица Јелена Томашевић, која је извела своје најпознатије нумере.
       Публика, међу којом је било представника локалних власти, швајцарских гостију и бројних припадника српске дијаспоре, веома је топло реаговала на музички програм.

        Страницу из "ВЕСТИ - дијаспора" можете погледати ОВДЕ

 Учешће ПВ А.Брнабић на WORLD MINDS, 11.12.2019.године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је на годишњем симпозијуму WORLD.MINDS у Цириху. Заједно са бившим председником Јужноафричке Републике и добитником Нобелове награде за мир Фредериком В. де Клерком и Џорџом Фридманом, геополитичким аналитичарем, дискутовала је о актуелним геополитичким дешавањима.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3770684/brnabic-svetu-nudimo-prave-vrednosti.html
 

 Наставничко веће, 08.12.2019.год.

У Амбасади Републике Србије у Берну, у недељу 08. децембра 2019. године, одржано је ново наставничко веће наставника који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у Швајцарској Конфедерацији, чиме је настављена лепа и корисна традиција у одржавању ове врсте састанака. Наставничко веће је водила Координатор допунске наставе у иностранству за Немачку и Швајцарску, Биљана Букинац.
Наставничком већу је присуствовао, и окупљене наставнике у име Амбасаде поздравио, конзул Предраг Мандић, речима да је ово још једна потврда одличне сарадње коју наставници остварују са Амбасадом годинама уназад, али свеукупно гледано и подршке коју Министарство спољних послова пружа Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Конзул је искористио ову пригоду да новоизабраним наставницима уручи решења за радно ангажовање, чиме је и званично отпочео њихов одговоран посао предавања српског језика и културе деци наших грађана у Швајцарској.
Предавања су, подсетимо, почела тек у новембру 2019. године, због административних проблема са издавањем улазних виза и радних дозвола наставницима који су изабрани на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, расписаном и окончаном у априлу 2019. године.

 ДЕЧИЈА ПРЕДСТАВА „БРАНКОВ УРНЕБЕС“, 24.11.2019.

       Храм „Свете Тројице“ у Цириху, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, организовао је  дечију представу „Бранков урнебес“, 24.11.2019. године у Диетикону надомак Цириха.

       У представи, коју су организатори приредили поводом педесетогодишњице присуства Српске православне цркве у Швајцарској, деца су имала прилику да се друже са  Бранком Милићевићем, познатијим као Бранко Коцкица, најпрослављенијим српским глумцем из представа и емисија за децу.
       Присутнима су се најпре обратили протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић и јереј Ђорђе Лукић, након чега је испред Амбасаде публику поздравила аташе за културу Наталија Гуњић. Она се захвалила организаторима и глумцима позориштанца „Пуж“ на представи која је окупила велики број деце и у веселој атмосфери, кроз песму, игру и глуму подстиче њихову везу са матицом, српским језиком и културом.
       Поред представе уприличен је и културно-уметнички програм.

 „ЊУЈОРК ТАЈМС“ ОБЈАВИО ТЕКСТ О БЕОГРАДУ

Њујоршки дневни лист „Њујорк тајмс“ објавио је текст о туристичким потенцијалима Београда. У тексту под насловом „36 сати у Београду“, представљени су музеји, Калемегданска тврђава и угоститељски објекти.
       Аутор текста је са читаоцима поделио путни водич, са препоруком која места треба посетити у Београду, посебно издвојивши посету Народном музеју, „који излаже величанствена дела на три спрата“. Калемегданску тврђаву назвао је „местом на којем је Београд рођен“.
       Посебно препоручује и српске специјалитете и пића, упознајући читаоце са процесом производње и чувања ракије, јединственог алкохолног пића.
       На крају текста је закључио да се „српска престоница полако преобликује у веома приступачну и пријатну метрополу на Балкану“, карактеришући је пријатељским градом са богатом понудом.

 ДЕЧИЈА СМОТРА СРПСКОГ ФОЛКЛОРА У ШВАЈЦАРСКОЈ, 16.11.2019.

У Диетикону надомак Цириха, 16.11.2019., одржана је 22. по реду Дечија смотра српског фолклора Швајцарске. Организатор смотре је Савез српског фоклора Швајцарске, а овогодишњи домаћин било је КУД „Извор“ из Сент Галена. 
      На почетку манифестације скуп су поздравили председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић у својству организатора, домаћин смотре Иван Ристовић, председник КУД „Извор“, и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.
      Присутнима се испред Амбасаде обратио отправник послова Бојан Стојанопвић, који је учесницима смотре и гостима пренео поздраве ПР Србије А. Вучића, покровитеља ове смотре, али и Европске смотре српског фолклора коју је у јуну о.г. швајцарски савез организовао у Београду. Позвао је све присутне, а посебно најмлађе посетиоце и учеснике смотре да што чешће долазе у Србију, с тенденцијом да се једног дана врате у отаџбину и својим знањима и искуствима која су стекли и надоградили у Швајцарској, допринесу њеном напретку.     
      Смотри је присуствовао и Владимир Котуровић из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП.
      У такмичарском делу програма наступило је 11 ансамбала, а победу је однело Српско фолклорно друштво „Хомоље“ из кантона Сент Гален.

 

 УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА „СТРАТЕШКОМ ДИЈАЛОГУ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ“ У ЖЕНЕВИ, 07-08. новембар 2019. године

Председник Р. Србије А. Вучић узео је учешће на „Стратешком дијалогу о Западном Балкану“, 7-8. новембра 2019. године у Женеви. Циљ дијалога је унапређење и продубљивање регионалне и економске сарадње у циљу јачања стабилности читавог региона, као и припрема за будућност коју ће обликовати Четврта индустријска револуција. 
Поред председника Р. Србије А. Вучића и лидера из региона, на овогодишњем скупу су, између осталих, учествовали и Ж. Борел, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику, М. Чавушоглу, министар иностраних послова Турске, Е. Удолф-Штробл, министарка за дигитализацију и економију Аустрије, M. Палмер, заменик помоћника државног секретара САД и спец. представник за Западни Балкан и С. Чакрабарти, председник Европске банке за обнову и развој.
Учесници Стратешког дијалога су договорили да наставе са унапређивањем регионалне сарадње с циљем подстицања инклузивног раста, са повећањем конкурентности и иновативности, као и са припремама за Четврту индустријску револуцију.

Фото: Светски економски форум

Фото: Светски економски форум„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра 2019. године у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду. Конференција je посвећена умрежавању медија у Србији који прате дијаспору са медијима у иностранству који производе садржаје на српском језику, у циљу међусобног повезивања и размене материјала ради подизања видљивости активности дијаспоре, пре свега на плану очувања националног и културног идентитета.


Молимо све представнике медија, организација и удружења који на територији Швајцарске производе садржаје на српском језику, а заинтересовани су за учешће на Конференцији, да пријаве шаљу на e-mail pc@uns.org.rs.


Узимајући у обзир да је Конференција доприноси унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре који раде на порталима удружења и организација, напомињемо да није намењена искључиво професионалцима из медијске сфере.

 СРБИЈА – ЈЕДНА ОД НАЈАТРАКТИВНИЈИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА У ЕВРОПИ

Један од најпосећенијих портала и издавача туристичких водича на свету „Lonely Planet“ сврстао је Србију међу 10 одредишта која треба посетити у 2020. години.
       „Lonely Planet“ наводи да је Србија аутентична и значајна европска држава, а да је њен главни град Београд вековима уназад био једна од главних раскрсница континената. За туристе издваја и српске бање и винарије, древне манастире и монолитне споменике из југословенског доба.
       О расту и развоју српског туризма сведочи и признање „Изузетна дестинација Европе“, које је ове године припало општини Куршумлија.

 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАУЗЕЛА 44. МЕСТО НА „DOING BUSINESS“ ЛИСТИ СВЕТСКЕ БАНКЕ

Србија је на „Doing business“ листи Светске банке за 2020. годину заузела 44. место међу 190 земаља, и тиме напредовала за четири места у односу на прошлу годину. Спровела је реформе у три или више оцењиваних области економије, од укупно десет, чиме је знатно унапредила услове лакоће пословања.
       Србија је остварила скор од 75,7 бодова на основу оцена из области снабдевања електричном енергијом, укњижавања имовине, добијања кредита, заштите мањинских инвеститора, плаћања пореза, добијања грађевинских дозвола, прекограничне трговине, примене уговора, решавања проблема инсолвентности и покретања пословања.
       Наведени подаци Светске банке сведоче о томе да Србија ствара све повољнију пословну климу, те постаје све привлачнија дестинација за стране инвеститоре.

 КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „РАТИСЛАВ БЛАГОЈЕВИЋ И ГЛЕДАНИЦЕ“ У АМБАСАДИ, 27.09.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну, 27.09.2019. године, ансамбл „Ратислав Благојевић и Гледанице“ одржао је концерт српске традиционалне и народне музике, у оквиру турнеје у Швајцарској под називом „Ово је Србија“. Концерт је организовала књижара „Фреска“ из Цириха, уз подршку Министарства спољних послова Р. Србије.
       Присутне је на почетку програма поздравила аташе Наталија Гуњић, након чега је ансамбл, који чине осам женских гласова и солиста на хармоници, извео наше најпознатије традиционалне и народне песме попут: „Сини јарко сунце са Косова“, „Марш на Дрину“, „Ово је Србија“, „Играле се делије“ и многе друге.

 

 ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ ШВАЈЦАРСКОЈ КОНФЕДЕРАЦИЈИ, 02-03. септембра 2019. године

Председница Владе Р. Србије Ана Брнабић боравила је у посети Швајцарској, 02-03. септембра 2019. године. Том приликом, имала је билатерални сусрет са председником Швајцарске Конфедерације Уелијем Маурером и узела учешће на манифестацији „Swiss Digital Day“.
       У разговору са председником У. Маурером оцењено је да су билатерални односи две земље добри и нарочито интезивирани у протеклих неколико година, посебно у области економије, образовања, науке, истраживања и иновација и дигитализације.
       Поред размењених мишљења о политичким и економским темама, конкретизовани су будући кораци у циљу одржавања дијалога и размене идеја две земље у областима од приоритетног значаја у раду Владе Р. Србије.

 КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

 ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ТОМБОЛА" ШВАЈЦАРСКОГ АУТОРА ТОМАСА КАДЕЛБАХА И КОНЦЕРТ КУД „ДОБРОСАВ РАДОВАНОВИЋ-КИКАЦ" У АМБАСАДИ, 28.06.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 28.06.2019. одржана промоција књиге „Томбола“ швајцарског аутора Томаса Каделбаха. Одломке из романа, чија радња се одвија у Београду, на српском и немачком језику су читали сâм аутор и председница удружења „Милева Марић Ајнштајн“, Јелена Митровић. Њихово излагање пратио је гитариста Дејан Зорић, изводећи познате београдске староградске мелодије и приближавајући присутнима, на тај начин, дух Београда.
    У наставку програма, КУД „Добросав Радовановић Кикац“, један од наших најуспешнијих ансамбала у Швајцарској, који је прошле године прославио 50 година постојања, представио је неке од најстаријих и ређе извођених народних песама из богате српске културне баштине. Музичку пратњу чинили су аутентични и ретки српски инструменти.
    Окупљене је, у име Амбасаде, поздравио конзул Предраг Мандић, истакавши, између осталог, да извођење ових старих народних песама, од којих један део потиче са простора Косова и Метохије, има утолико већу важност због Видовдана, који за Србе поседује снажан историјски значај.

 Реакција Амбасаде на текст у дневном листу Neue Zürcher Zeitung, објављен 18.06.2019.године, аутора Оливера Шмита

Реакцију Амбасаде можете погледати овдеРЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ, О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, донело Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете видети на следећим линковима:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 АКЦИЈА „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ У АМБАСАДИ, 01.06.2019.

У Амбасади Р. Србије у Берну одржана је, 01. јуна 2019. године, акција „Негујмо српски језик“, коју већ две године спроводимо у Швајцарској.
       Пред препуном салом у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику, њихови родитељи и наставници из читаве Швајцарске, приказана је дечија представа са мотивима из српских народних бајки, у извођењу Светислава Булета Гонцића, Аните Стојадиновић и Душана Матејића.
       Отварајући скуп, амбасадор Снежана Јанковић навела је да је основни циљ Амбасаде да кроз спровођење ове акције Министарства културе и информисања помогне у очувању језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању, при чему је посебно значајно то што је акција пре свега намењена деци школског узраста.
       Светислав Буле Гонцић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“, оценио је да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин да се стратешки поставимо према питањима српског језика и ћириличног писма код нашег народа у дијаспори.
        Присутнима се обратила и проф. др Кајоко Јамасаки Вукелић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика. Проф. Јамасаки Вукелић, која већ скоро 40 година живи и ради у Београду и изврсно говори српски језик, пренела је ученицима поруку о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика.
         Овом приликом, додељене су и награде првонаграђеним учесницима литерарног конкурса „Српски језик-моје благо“, који је Амбасада расписала у оквиру акције. Ученици чији су радови одабрани као најбољи добили су плакете, најпознатија дела српских писаца и мајице са натписом „Негујмо српски језик“, које је поклонило Министарство културе и информисања.
Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.
Публика је имала прилике и да погледа постере и спотове акције „Негујмо српски језик“.
            Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда „Evro Book“ донирали су књиге као поклон српским ђацима у Швајцарској.

 РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „СРПСКИ ЈЕЗИК - МОЈЕ БЛАГО“

На литерарном конкурсу „Српски језик – моје благо“, који је Амбасада Републике Србије у Берну расписала у оквиру акције „Негујмо српски језик“, првонаграђени радови у категорији од 1. до 4. разреда су:
                                                  1. Дуња Милетић, 2. разред
                                                  2. Марко Томић, 4. разред
                                                  3. Ирина Арсенијевић, 2. разред

У категорији од 5. до 8. разреда, првонаграђени су:
                                                 1. Софија Вучковић и Андреа Јоксимовић, 8. разред
                                                 2. Аница Лазић, 7. разред и Јелица Лазић, 8. разред
                                                 3. Јован Баџић, 5. разред

Честитамо награђеним ученицима. Додела награда ће се одржати 01. јуна у 12 часова у Амбасади Републике Србије у Берну.СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ „СВЕТИ САВА“ ИЗ АЛШТЕТЕНА ПРОСЛАВИО 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 04.05.2019.

Српски културни клуб „Свети Сава“ из Алштетена обележио је, 04. маја 2019., 25 година постојања. Тим поводом, свечаности је испред Амбасаде присуствовала аташе за културу Наталија Гуњић, која је поздравила присутне, упутила честитке домаћинима и истакла да је труд, рад и ентузијазам који КУД „Свети Сава“ већ 25 година уназад улаже у очување наше традиције, културе и језика од велике важности за опстанак Срба у Швајцарској. СKK „Свети Сава“ се захвалио на подршци Амбасади Р. Србије у Берну и Генералном Конзулату у Цириху, након чега су додељене захвалнице дугогодишњим сарадницима клуба.
Културно-уметнички програм који су, поред КУД „Свети Сава“, приредили и дечији ансамбли КУД „Хомоље“ и КУД „Коло“, наишао је на изузетно топао пријем скоро пет стотина званица. Mеђу присутнима је било представника Секретаријата за миграције Швајцарске, локалних медија и српске дијаспоре.

 ГОСТОВАЊЕ ХОРА БРАНКО ИЗ НИША У ШВАЈЦАРСКОЈ, 30. април – 03. мај 2019.

„Дечије-омладинска нишка црквена певачка дружина Бранко“ боравила је у посети Швајцарској од 30. априла до 03. маја, у организацији Парохије Св. Три Јерарха и Музичке франкофоно-српске школе западне Швајцарске.
       Том приликом, црквени хор „Бранко“ одржао је „Васкршњи концерт“ у катедрали Temple de Chailly у Лозани, 02. маја 2019. године. У једночасовном програму публици се представио реномирани дечије-омладински црквени хор који броји 40 деце, најстарији у Србији, а присутни, међу којима је било представника Града Лозана, швајцарске публике и наше дијаспоре, изузетно су топло реаговали на извођење композиција „Све си премудро створио Боже“, „Тамо далеко“, „Христос Васкрсе“ и многих других. У име Амбасаде Р. Србије концерту је присуствовала аташе за културу Наталија Гуњић, која је поздравила госте из Ниша.
        У петак, 03. маја, деца из Србије су била гости Амбасаде, где је уприличено дружење са амб. Снежаном Јанковић, која им је пожелела добродошлицу и истакла подршку Амбасаде организаторима из Лозане, на челу са проф. Нином Софронски, координатором Франкофоно-српске школе, која већ традиционално организује музичка гостовања српске деце у Швајцарској и обрнуто. Деца су затим извела неколико нумера, након чега су боравак у Швајцарској завршила посетом цркви „Св. Ћирила и Методија“ у Белпу крај Берна.

 ПРОМОЦИЈА ФОТОМОНОГРАФИЈЕ „ШУМАДИЈА И ПОМОРАВЉЕ – ДУША СРБИЈЕ“ У АМБАСАДИ, 12.04.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 12.04.2019. године одржана промоција фотомонографије „Шумадија и Поморавље - Душа Србије“, аутора Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровићa, фотографа из Крагујевца. Уредник је књижевник Мирко Демић.
       На почетку вечери, присутне је поздравила аташе за културу Н. Гуњић, уз неколико речи о фотомонографији „Шумадија и Поморавље - Душа Србије“ и значају који овакав вид издаваштва има у представљању Србије, њене историје и културе.
       Певачка група КУД „Кикац“, сопран Данијела Бјелица, акустичар Дејан Зорић и извођач народних инструмената Јовица Милутиновић извели су неколико нумера, а публику су поздравили и писци Удружења српских писаца Швајцарске, који су говорилистихове своје поезије.
       Гостовање аутора из Крагујевца организовао је радио „Круг“, а новинар и водитељ радија Виолета Алексић била је модератор вечери.Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије 5. априла 2019. године објавило Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, који ће бити отворен до 25. априла 2019. године.
Више детаља о условима за кандидате и потребној документацији за пријаву можете пронаћи овдеЛитерарни конкурс

Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији
Seminarstrasse 5, 3006 Bern

 

Поводом Дана словенске писмености, 24. маја, Амбасада Републике Србије у Швајцарској, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, коју спроводи заједно са Министарством културе и информисања Р. Србије, расписује литерарни конкурс за избор најбољих радова на тему „Српски језик – моје благо“, намењен ученицима Допунске школе на српском језику у Швајцарској.
Циљ конкурса је неговање српског језика и ћирилице код деце српског порекла која живе у Швајцарској.
Услови конкурса: Радове на тему „Српски језик – моје благо“ могу да шаљу сви ученици Допунске школе на српском језику у Швајцарској, од 1. до 8. разреда. Сваки ученик може да пошаље само по један рад, који раније није објављиван у електронским и штампаним медијима, нити награђиван на другим конкурсима.
Учесници конкурса су подељени у две старосне категорије: од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда.
Технички услови за литерарне радове: Дужина текста може бити најмање 1 страна, а највише 3 стране формата А4, фонт Times New Roman 14. Текстови треба да буду штампани на ћирилици. За старосну групу од 1. до 4. разреда, прихватају се и радови писани руком.
Потребно је да на раду буде назначено следеће: име, презиме и разред учесника конкурса, адреса и и-мејл адреса ученика.
Крајњи рок за пријем радова: 17. мај 2019. године.
Радове са назнаком „За конкурс“ слати поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern или мејлом на адресу press@ambasadasrbije.ch
Резултати конкурса ће бити објављени на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Швајцарској (www.berne.mfa.gov.rs), а сви награђени ће о томе бити обавештени поштом или мејлом.
За три најбоља рада у категоријама од 1. до 4. и од 5. до 8. разреда предвиђене су награде и плакете.
О датуму и месту свечане доделе награда обавестићемо накнадно.
За сва питања, можете се обратити аташеу за културу Наталији Гуњић путем мејла  press@ambasadasrbije.ch

Берн, 02. април 2019. годинеКонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 13.марта до 01.априла.2019.г.

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, објавило Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у периоду од 13. марта до 01. априла 2018. године.


Све информације о конкурсима и процедури пријављивања могу се пронаћи на линку:


http://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“ за децу и младе ликовне ствараоце расписан је до 1. јула 2018. године.
Више информација о конкурсу можете пронаћи OVDEУ ПАЛАТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У ЖЕНЕВИ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЈОВАН ДУЧИЋ – СРПСКИ ПИСАЦ И ДИПЛОМАТА“, 01.03.2019.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић данас је у Палати Уједињених нација у Женеви свечано отворио изложбу под називом „Јован Дучић – српски писац и дипломата".

У присуству генералног директора Канцеларије Уједињених нација у Женеви Michaelа Møllerа који је поздравио скуп, затим представника Града Женеве, бројних званица из дипломатског кора, представника међународних организација, угледних Швајцараца и припадника српске дијаспоре, министар Дачић је указао на значај Јована Дучића у српској и југословенској дипломатији и месту које овај великан заузима у српској књижевности. Подсећајући да је Јован Дучић у својој богатој дипломатској каријери, дугој преко 30 година, службовао у 9 земаља у 13 дипломатских мисија, те да је био први дипломата са звањем амбасадора у историји југословенске дипломатије, министар је напоменуо да је Јован Дучић оставио неизбрисиве трагове у нашој дипломатији и културној баштини.

Овом изложбом, коју су заједнички организовали Стална мисија Републике Србије при Уједињеним нацијама у Женеви и Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, започиње обележавање стогодишњице оснивања Друштва народа, а Србији је припала част да данашњим сећањем на Јована Дучића отвори циклус манифестација у Палати нација под називом „Сто година мултилатерализма у Женеви".

Изложба обухвата низ докумената и фотографија Јована Дучића, који се чувају у Архиву Југославије, Архиву Србије и Библиотеци Јована Дучића у Требињу, као и оригинална документа са Дучићевим потписом из Архива Канцеларије Уједињених нација у Женеви.
Изложба траје до 15. марта, а већ на самом отварању за њу је показано значајно интересовање, о чему сведочи велики број посетилаца.

 

У наставку је интегрална верзија говора министра Дачића:

„Уважени посетиоци,
Ваше екселенције,
Поштовани грађани Женеве,
Драги пријатељи,

Част ми је и задовољство што вам се обраћам поводом отварања ове значајне изложбе и изражавам топлу захвалност свима који су дали допринос њеној реализацији.

Јован Дучић је био истакнути српски и југословенски писац, песник и дипломата. Историчари књижевности, критичари и најшира публика сматрају га једним од најзначајнијих песника-лиричара српског модернизма. Књижевни опус Јована Дучића познат је и признат у Европи, а он несумњиво представља једну од најистакнутијих српских песничких фигура 20. века. Његова поезија плени дубином и осећајем за најтананије људске емоције: љубав, бол, срећу, смрт, самоћу и пролазност. Позната су и високо цењена и његова прозна дела: литерарни есеји и студије о писцима као и писма из Швајцарске, Грчке, Египта, Француске, Шпаније, обједињена у збирци „Градови и Химере". Његово прозно дело "Благо цара Радована - Књига мудрости" једно је од најчитанијих дела српске књижевности и представља ризницу поетичних филозофских разматрања о судбинским темама које заокупљају сваког човека.

Јован Дучић је ушао у дипломатску службу као већ признати песник, са дипломом швајцарског факултета и знањем више страних језика. Припадао је популарној генерацији песника дипломата, на које смо и данас поносни – и као поклоници њихове литературе и као настављачи једне сјајне дипломатске традиције, коју су и они градили. Уз Јована Дучића, међу књижевним великанима у редовима наше дипломатије били су и Милош Црњански, Растко Петровић, Милан Ракић, као и нобеловац Иво Андрић.

Овде у Женеви, Јован Дучић боравио je од 1899. до 1906. године када је и дипломирао на Филозофско-социолошком факултету. Годину дана касније, уз помоћ истакнутих српских интелектуалаца тог времена Јована Скерлића и Слободана Јовановића, био је примљен у Министарство иностраних дела Краљевине Србије. Каријеру је почео од најнижег звања – писара да би постепено напредовао, достигавши врх дипломатске лествице када је постао први амбасадор у дипломатској историји Краљевине Југославије. Дипломатску каријеру дугу више од тридесет година Јован Дучић провео је у девет држава, службујући од Софије, Атине, Мадрида, Рима, до Женеве у којој борави 1925. године као Стални делегат, затим Каира, Будимпеште, Букурешта и Лисабона.

Приступ свим европским дворовима и светским дипломатским круговима, омогућавао му је да о политичким дешавањима редовно извештава власти у Београду. У времену без савремених средстава комуникација, посао дипломате је био и тежи и захтевнији. Дучић је био прави професионалац, доследно је заступао ставове своје државе и борио се за њен што бољи статус у свету.
Дучић је иза себе оставио драгоцене забелешке, студије, анализе, значајне за нашу и међународну дипломатију. Један је од ретких српских дипломата који је оставио јединствена виђења појединих политичких личности, дао је портрете бугарског краља Фердинанда Кобуршког, египатског краља Фуада, италијанског краља Емануела и многих других. Писао је много и о појединим народима и личностима, давао оцене, предвиђања, изузетне анализе стања у Европи, о Малој Антанти, Балкану, немачко-италијанским односима, југословенско-италијанским односима...

Живот Јована Дучића, песника и дипломате, оставио је неизбрисиве трагове како у дипломатији, тако и у књижевности, а његово наслеђе духовно баштинимо и данас. Сам Дучић је пред крај живота, осврћући се на оно што је иза њега, рекао:
„Не смем ни да се сетим шта сам све видео, доживео, сазнао, прихватио или одбацио за толико времена вечног неспокојства и вечитог трагања за новим ... лично сам доживео, колико и цела једна династија, по највећим градовима, највишим друштвима, највећим универзитетима, музејима, библиотекама, галеријама... "

Уверен сам, даме и господо, да ћемо уживати у овој сјајној изложби, која нам пружа прилику да се боље упознамо са Јованом Дучићем – дипломатом, оном страном ове велике личности која је мање позната од његовог литерарног наслеђа. Песник и дипломата Јован Дучић је говорио – „Велика је несрећа кад човек не зна шта хоће, а права катастрофа кад не зна шта може"! Пред нама је изложба сећања на великог српског и европског мислиоца и дипломату, који је, на срећу, добро знао и шта хоће и шта може, на чему му, као народ, дугујемо поштовање и вечно сећање.

Хвала вам!"
 ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ КОНФЕДЕРАЦИЈИ, 15.02.2019.

Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији организовала је пријем поводом Дана државности, 15.02.2019. године. Уз пријем је уприличен и концерт чувеног српског виолисте Дејана Млађеновића, који је извoдио дела Баха и српског академика Дејана Деспића.
       Присутне је пре почетка концерта поздравила амбасадор Р. Србије у Швајцарској Снежана Јанковић и истакла да Србија и Швајцарска имају добре и разгранате билатералне односе, нагласивши да посебно чврсту спону између двеју земаља представља бројна српска дијаспора која живи у овој земљи.
       Пријем је био изузетно посећен, а међу званицама су били представници швајцарског Парламента, Министарства иностраних послова, Државног секретаријата за економске послове, Државног секретаријата за миграције, швајцарских компанија, дипломатског кора и бројне српске дијаспоре.
       Свечано обележавање Дана државности Р. Србије у Берну реализовано је уз подршку „AIR SERBIA“ и швајцарских компанија „STADLER“ и „EMILIO STEHER AG“.

 ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛИХТЕНШТАЈНУ, 14.02.2019.

Ове године је по први пут, 14. фебруара 2019. године, обележен Дан државности Републике Србије у главном граду Лихтенштајна, Вадуцу.
      Поздрављајући присутне, амбасадор С. Јанковић је истакла да дипломатске односе Србије и Лихтенштајна, засноване пре 15 година, красе међусобно уважавање, добра сарадња и пријатељство. Она је, такође, нагласила да има много простора да се односи двеју земаља додатно унапреде, посебно на економском, образовном и културном плану.
       У културном делу програма, наш познати виолиста Дејан Млађеновић извео је дела Баха и српског академика Дејана Деспића.
       На изузетно топао пријем публике наишло је извођење композиције „Што се боре мисли моје“, чије је стихове кнез Михаило Обреновић посветио принцези Марији Јозефи од Лихтенштајна (1835 - 1905), коју је српски кнез упознао у Бечу.
        Прослави Дана државности у Вадуцу присуствовала је принцеза Барбара Карађорђевић, представници МИП Лихтенштајна, дипломатског кора, директор Народног музеја Лихтенштајна и бројне угледне званице из пословног света.
      Свечано обележавање Дана државности реализовано је уз подршку лихтенштајнских компанија „Treuhand Anstalt CONFIDENTIA“ и „THURN und TAXIS“.

 10-та конференција медицинске дијаспоре

Обавештавамо да ће се у Београду одржати Десета конференција српске медицинске дијаспоре у периоду од 20. јуна до 22. јуна 2019. године, под покровитељством Његовог краљевског височанства принца Александра и принцезе Катарине Карађорђевић. На Конференцију су позвани сви лекари из Републике Србије који живе и раде у иностранству. Циљ Конференције је подршка спрском здравственом систему, путем промовисања солидарности и размене знања. Пријем за све учеснике ће се одржати 20. јуна 2019. године у Краљевском двору, након чега ће бити уприличена вечера у част предавача и партнера. Партнери у организацији Конференције су Министарство спољних послова Републике Србије, Министарство здравља Републике Србије, Светска здравствена организација, Медицински факултет, Универзитетска дечија клиника, Лекарска комора Србије и Краљевски медицински одбор. Свечано отварање је у четвртак, 20. јуна 2019. године, у 9 часова, у хотелу „Хилтон“ у Београду. КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА У ОБЛАСТИ ПРЕВОДИЛАШТВА

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије објавило Конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2019. години, који је отворен до 1. марта 2019. године.
Информације о конкурсу и услови за пријављивање могу се пронаћи ОВДЕКОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Обавештавамо да је Министарство културе и информисања Републике Србије објавило Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2019. години, који је отворен до 1. марта 2019. године.
Информације о конкурсу и услови за пријављивање могу се пронаћи ОВДЕПРЕДСТАВЉАЊЕ СТУДИЈЕ О ЗНАМЕНИТИМ СРБИМА У ШВАЈЦАРСКОЈ ОД 1863. ДО 1918. ГОДИНЕ, 30.11.2018.

У Амбасади је 30. новембра 2018. године представљена студија мр Живка Марковића о знаменитим Србима који су живели и студирали у Швајцарској у периоду од 1863. до 1918. године. Студија се састоји из два дела: „Срби у Швајцарској – студенти 1863-1918“ и „Срби у Швајцарској 1914-1918“ и штампана је поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, уз суфинансирање Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.
       Поздрављајући присутне, амбасадор Снежана Јанковић је истакла да је питању капитално дело, резултат деценијског истраживања и рада мр Живка Марковића, које пружа драгоцен увид у повезаност Србије и Швајцарске и сарадњу двеју земаља у области образовања и културе још средином 19. века.
       Из овог обимног дела сазнајемо да је читава плејада српских знаменитих личности и великана у својим професијама део свог образовања стекла у Швајцарској. Међу тим личностима су, на пример, Јован Дучић, Јован Скерлић, Никола Пашић, Светозар Марковић, Слободан Јовановић и многи други.
       У наставку вечери аутор је говорио о настајању овог дела и о плановима да се у наредном периоду посвети студији о знаменитим Швајцарцима који су имали значајну улогу у односима са Србијом уочи и за време Првог светског рата.
       Промоцији су присуствовали представници дипломатског кора и српске дијаспоре.

 ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ“, 30.11.2018.

      У Амбасади Р. Србије у Берну је, 30. новембра 2018. године приказан докуметарно-играни филм „Србија у Великом рату“, у оквиру обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.
       Пројекцији филма, који на аналитичан начин, уз експертизу домаћих и страних историчара, обрађује улогу Србије, најзначајније тренутке у њеној историји у периоду од 1914. до 1918. године и пресудне битке које је српска војска тих година војевала, присуствовали су представници дипломатског кора, српске дијаспоре и угледни Швајцарци.
       Вече је отворила амбасадор Снежана Јанковић, подсећајући на огромне жртве које је Србија поднела изгубивши чак трећину становништва и преко половине мушке популације. Она је истакла да је обавеза свих нас да чувамо успомену на херојство наших предака у Великом рату, чије нас родољубље и пожртвованост и данас надахњују.

 ОКУПЉАЊЕ СТУДЕНАТА У АМБАСАДИ, 27.11.2018.

На молбу ОССИ (Организације српских студената у иностранству) у Амбасади у Берну организовано је окупљање српских студената, чланова ове организације, који студирају у Швајцарској, у склопу ОССИ пројекта који подразумева окупљање наших студената у 10 различитих градова широм света током новембра о.г.
Скуп је поздравила амбасадор С. Јанковић, која је позвала студенте да више учествују у активностима Амбасаде и изразила наду да ће своје знање, образовање, таленте и вештине које стичу и надограђују у иностранству једног дана применити у отаџбини.
Студенти, претежно из Берна, Базела и Лозане, су у двочасовном разговору разменили контакте, искуства и изазове са којима се сусрећу на студијама у Швајцарској.

 КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ МИЛОВАНА ДАНОЈЛИЋА У АМБАСАДИ, 06.11.2018.

У Амбасади Републике Србије у Швајцарској је 06. новембра 2018. године одржано књижевно вече академика Милована Данојлића, једног од наших најпознатијих савремених писаца и добитника готово свих најзначајнијих домаћих књижевних награда.
Кроз читање своје поезије и разговор о делима светских писаца и песника која је превео на српски језик (Ш. Бодлер, Ј. Бродски, Е. Сиоран, В. Јејтс…), Милован Данојлић је поделио са публиком размишљања о литерарном стваралаштву, преводилаштву, очувању идентитета, културе, традиције и српског језика у ери глобализма.
       Књижевно вече је отворила амб. Р. Србије у Швајцарској С. Јанковић, a бројна публикакоју је чинила наша дијаспора, веома је топло реаговала на гостовање академика Данојлића.СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕН-ПЛОЧЕ ЈОВАНУ ДУЧИЋУ У ЖЕНЕВИ, 05.11.2018.

У Женеви је 05. новембра 2018. године свечано откривена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу, великом српском писцу и дипломати, који је у овом граду провео седам година  живота.
Спомен-плоча, постављена на адреси на којој је Дучић живео у време студија у непосредној близини Женевског универзитета, дар је Министарства културе и информисања Републике Србије Граду Женева и на њој пише: „Овде је у време својих студија живео Јован Дучић (1874–1943), кнез српске поезије, књижевник, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године“. 
Иницијативу за постављање овог обележја покренула је Амбасада Републике Србије у Швајцарској, желећи да остави трајан спомен на време које је славни српски песник и дипломата провео најпре на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.
Присутним званицама су се обратили члан Градског већа Женеве Реми Пагани, који је захвалио на овом вредном поклону у спомен на некадашњег славног становника Женеве, затим амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, академик Милован Данојлић и писац и преводилац Слободан Деспот.
После свечаности, Град Женева и Амбасада Републике Србије у Швајцарској приредили су коктел у „PalaisEynard”, где су биле изложене фотографије Јована Дучића из времена студија у Женеви, као и фотокопије његових студентских свезака и белешки у рукопису.

 ПОСЕТА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ НИКОЛЕ СЕЛАКОВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 03. НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ

Генерални секретар председника Републике Н. Селаковић је током посете Швајцарској, отворио 03. новембра у Диетикону надомак Цириха 21. Дечију смотру српског фолклора Швајцарске, једну од највећих и најзначајнијих културних манифестација Срба у Швајцарској.
       У препуној дворани, пред око 2000 посетилаца, г. Никола Селаковић је, преневши присутнима поздраве ПРА. Вучића, изразио високо уважавање за све што Савез српског фолклора Швајцарске, учесници смотре и љубитељи фолклора чине за очување српске културе, традиције и идентитета и ван граница Србије. Он je позвао све присутне да негују своју културу, језик и идентитет и да што чешће долазе у Србију, изразивши наду да ће се многи и вратити у матицу и својим знањем и искуствима допринети њеном напретку и развитку.
У свом обраћању, г. Никола Селаковић је саопштио да ће свим извођачима оног културно-уметничког друштва коме на смотри буде додељена прва награда, Република Србија поклонити седмодневни боравак на Златибору на лето 2019. године.
Присутнима се обратила и амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, која је изразила посебно задовољство што је овогодишњу манифестацију подржао и отворио генерални секретар председника Републике, истакавши да то даје велики подстрек културно-уметничким друштвима и организаторима да са још већим ентузијазмом наставе свој рад.     
       Скуп су поздравили и председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић у својству организатора, домаћин смотре - председник КУД „Вук Караџић“ Жељко Стојановић и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.
Председник Савеза српског фолклора Швајцарске Н. Миленковић указао је да је својим доласком на смотру г. Н. Селаковић учинио велику част свима онима који годинама вредно раде на очувању наше културе и националног идентитета у Швајцарској, истакавши да је ово први пут од када манифестација постоји да високи званичник Р. Србије присуствује смотри.KОНЦЕРТ ХОРА И ОРКЕСТРА „КЊАЗ МИЛОШ“ У АМБАСАДИ Р. СРБИЈЕ У БЕРНУ, 13.09.2018. ГОДИНЕ

У Амбасади Републике Србије у Берну, 13.09.2018. године, хор и оркестар „Књаз Милош“ Удружења „У име живих“ одржао је концерт српске духовне, традиционалне и народне музике, који је био посвећен обележавању 100 година од примирја у Првом светском рату.
       Отварајући концерт, реализован у сарадњи са Савезом српског фолклора Швајцарске, амбасадор Снежана Јанковић је подсетила на огромне жртве које је Србија поднела у Првом светском рату, указавши на нужност неговања културе сећања. Она је истакла да је Србија због демографске катастрофе коју је претрпела у Великом рату, у коме је страдало више од трећине њеног становништва, имала дуготрајне историјске последице, али да је за Србију, тада као и данас, идеја о слободи, правди и једнакости за све народе била изнад сваког другог интереса.
       Присутнима се обратио и Владимир Божовић, саветник у Влади Републике Србије, који је подсетио на важну улогу Србије у извојеваној победи у Првом светском рату, али и на друге догађаје који су обележили ток наше историје.
       Публику је поздравио и председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић, након чега је хор и оркестар „Књаз Милош“ у једночасовном програму надахнуто изводио најпознатија дела српске музике.
       Наступ је наишао на изузетан пријем публике, у којој је било представника швајцарског Парламента, дипломатског кора, црквених великодостојника Швајцарске и српске дијаспоре.

 ЊЕГОВА СВЕТОСТ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ У ПОСЕТИ АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ, 03.09.2018.

Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј боравио је у посети Епархији аустријско-швајцарској, од 1. до 4. септембра 2018. године. Том приликом, 3. септембра у Амбасади Р. Србије у Швајцарској, Патријарх српски Иринеј састао се са амбасадором Снежаном Јанковић, која је Патријарха информисала о положају српске заједнице у Швајцарској, као и о активностима Амбасаде на очувању националног и културног идентитета.
У пратњи Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја били су Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски господин Андреј, протојереј-ставрофор Станко Марковић, јереј Филип Милуновић, протођакон Стеван Рапајић, господин Милан Костречевић и господин Владимир Јелић.

 OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
1. avgusta 2018.
zbog praznika

RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 1er août 2018

INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 1. August 2018 geschlossenПОСЛАНИЧКА ГРУПА ЗА САРАДЊУ СА СРБИЈОМ, 02.07.2018.

У Савезном парламенту Швајцарске основана је Посланичка група за сарадњу са Србијом, која је свечано инаугурисана у Амбасади Републике Србије у Берну 02.07.2018. године.
      Том приликом, амбасадор Снежана Јанковић истакла је да је ово веома важан тренутак у политичким односима двеју земаља, посебно имајући у виду снагу и потенцијале парламентарне дипломатије. Она је изразила уверење да ће новооснована група у великој мери допринети интензивирању контаката и јачању сарадње посланика Србије и Швајцарске.
      Присутнима се обратила и копредседавајућа Групе Криста Марквалдер, истакавши спремност Групе да се ангажује на даљем унапређењу политичког дијалога и свеукупне сарадње између Србије и Швајцарске.

 МУЗИЧКИ СУСРЕТ СРБИЈЕ И ШВАЈЦАРСКЕ У ЛОЗАНИ, 22.6.2018.

       Концерт под називом „Музички сусрет Србије и Швајцарске“, на ком су учествовала деца из Србије и Швајцарске одржан је 22. јуна, у концертној сали „Aula de l' Elysee“ у Лозани.
       У једночасовном програму публици се представио хор Дечјег културног центра Београд, Дечји ансамбл „Министрингс“ Конзерваторијума из Лозане и Дечји хор „Мали вокалисти“ из западне Швајцарске.
       Поред најмлађих, присутнима се представио и ансамбл музичара из Швајцарске и Србије, који је извео неколико композиција.
       У име Амбасаде Р. Србије концерту је присуствовала аташе за културу Наталија Гуњић, која је поздравила госте из Београда.
       Деца из Србије су у вишедневној посети Швајцарској имала неколико наступа, укључујући и наступ у Храму Св. Ћирила и Методија у Берну, где су присуствовали амбасадор Снежана Јанковић и конзул Александар Ђурђић.

 ДОДЕЛА НАГРАДА ПОБЕДНИЦИМА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „ЧУВАЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК, ЈЕР ОН ЧУВА НАС“, 16.6.2018.

           Амбасада је, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, а поводом Дана словенске писмености, расписала литерарни конкурс под називом „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“, намењен деци школског узраста. Циљ литерарног конкурса био је да подстакне размишљања код наше деце која су рођена у Швајцарској зашто је битно да говоре српским језиком, да уче о српској култури, да читају дела наших писаца и да похађају Допунску школу на српском језику, у којој тренутно на територији Швајцарске има 1500 ђака.
Ученици чији су радови одабрани као најбољи добили су, поред плакета и најпознатијих дела српских писаца, и мајице „Негујмо српски језик“, које је донирало Министарство културе и информисања.
            Поред награђених, и остали ученици који су присуствовали, добили су наставни материјал, значајан за даље упознавање са српском књижевношћу и културом и очување и унапређење знања српског језика, који је донирала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
            Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.

 

 KЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПЕЂЕ РИСТИЋА У АМБАСАДИ, 15.06.2018.

У Амбасади Републике Србије у Берну је, 15. јуна, одржано књижевно вече српског писца из Базела Пеђе Ристића. Аутор је представио свој нови роман „Срећан човек“ у издању „Чигоје“, а одломке из књиге читала је наша прослављена глумица Рада Ђуричин. У оквиру вечери, чији је модератор била новинарка радија „Младост“ Виолета Алексић, музички састав „АРНО“ из Базела извео је неколико нумера.
       На почетку вечери, присутне је поздравила аташе за културу Наталија Гуњић, уз неколико речи о аутору и роману „Срећан човек“.

 ГОСТОВАЊЕ РАДЕ ЂУРИЧИН У АМБАСАДИ, 14.06.2018.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 14.06.2018. године одржано књижевно вече под називом „Сусрет са Радом Ђуричин“. Наша прослављена глумица је говорила о свом животном и професионалном путу, уз рецитовање домаће поезије и извођење одломака из омиљених представа.
       На почетку вечери, присутне је поздравила амбасадор С. Јанковић која је изразила посебно задовољство поводом гостовања Р. Ђуричин у Амбасади.

 У Диетикону одржан ''EXPO 2018''

У Диетикону је 01-02. јуна 2018. године одржан трећи по реду скуп српске пословне дијаспоре под називом ''EXPO 2018''. Скуп је одржан у организацији Удружења српских привредника Швајцарске, уз подршку Привредне коморе Србије. Испред Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, скуп је отворила амб. др Снежана Јанковић.
Основни циљеви скупа били су окупљање и повезивање пословних људи из српске дијаспоре у Швајцарској, представљање фирми и предузећа из Републике Србије и Републике Српске у Швајцарској, као и њихово повезивање са потенцијалним швајцарским партнерима. Такође, скуп је представљао и прилику за сагледавање услова за још ширу и чвршћу сарадњу српске дијаспоре у Швајцарској са Републиком Србијом и Републиком Српском.

 

 КОНЦЕРТ ХОРА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ, 02.06.2018.

Хор Радио-телевизије Србије је, у оквиру своје европске турнеје, одржао концерт у Храму Св. Ћирила и Методија у Белпу крај Берна 02.06.2018. године.
       Под диригентском палицом маестра Бојана Суђића, Хор је изводио значајна дела духовне и световне музике пред многобројном публиком, коју су чинили представници дипломатског кора, швајцарски гости и наша дијаспора. Изведени су одабрани напеви из „Осмогласника“ Корнелија Станковића, дела Стевана Христића, Марка Тајчевића и Сергеја Рахмањинова. Такође, публика је имала прилику да чује и део опуса духовне музике Стевана Мокрањца, као и Трећу и Пету руковет, значајна дела српске световне хорске литературе, којима је Хор заокружио програм. Публика је са одушевљењем испратила концерт.
       Пре почетка концерта присутнима се обратила амб. Снежана Јанковић која је истакла част и задовољство поводом тога што ће реномирани Хор Радио-телевизије Србије пред публиком у Швајцарској извести најпознатија дела српске духовне и световне музике.
       Уочи концерта уприличен је коктел за чланове Хора у Амбасади.

 РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „ЧУВАЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК, ЈЕР ОН ЧУВА НАС“

На литерарном конкурсу „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“, који је Амбасада Републике Србије у Берну расписала у оквиру акције „Негујмо српски језик“, првонаграђени радови у категорији од 1. до 4. разреда су:
                                                                   1. Маринела Живковић, 4. разред
                                                                   2. Лана Ђорђевић, 4. разред
                                                                   3. Драган Рачић, 4. разред

У категорији од 5. до 8. разреда, првонаграђени су:
                                                                   1. Јана Јовановић, 7 разред
                                                                   2. Ведрана Танацковић, 5. разред
                                                                   3. Бојана Марковић, 7 разред

Честитамо награђеним ученицима, а место и време доделе награда биће благовремено објављено.OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
21. maja 2018.
zbog praznika


RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 21 mai 2018


INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 21. Mai 2018
geschlossenМЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“ за децу и младе ликовне ствараоце расписан је до 1. јула 2018. године.
Више информација о конкурсу можете пронаћи ОВДЕПОСЕТА КУД-У „ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ“, 10.5.2018

Културно-уметничко друштво „Вук Стефановић Караџић“ из Шененверда прославило је двадесет година постојања 10. и 11. маја, организовањем „отворених врата“.
       Том приликом, аташе за културу Н. Гуњић посетила је КУД „Вук Стефановић Караџић“, поздравила представнике друштва и чланове ансамбала, присуствовала проби првог ансамбла и изложби народних ношњи из свих крајева Србије.
       КУД „Вук Стефановић Караџић“ представило jе и завидну колекцију награда, признања и похвалница, које су освојили ансамбли разних старосних доби на многобројним домаћим и европским смотрама и такмичењима.

 Самит српске пословне дијаспоре, 01-02. јун 2018. године, Диетикон

      У периоду 01 - 02. јуна 2018. године, у Диетикону, Швајцарска, биће одржан трећи по реду Самит српске пословне дијаспоре, на коме ће се окупити велики број њених представника Самит ће бити праћен Привредним сајмом, на коме ће се представити компаније и пословни субјекти из Србије.


      Организатор догађаја је Удружење српских привредника Швајцарске. Погледати овде

 

 

 ОБАВЕШТЕЊЕ


OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
10. maja 2018.
zbog praznika

RENSEIGNEMENT
Pendant les fêtes
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 10 mai 2018

INFORMATION
Während der Feiertage bleibt die Botschaft am 10. Mai 2018 geschlossen

 КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ У АМБАСАДИ, 26.04.2018

У Амбасади Р. Србије у Берну је, 26.априла 2018. године, одржано књижевно вече на коме су гостовали швајцарски издавач „Ил-Ферлаг“ из Базела и шест српских аутора из Швајцарске, чија је дела у преводу на немачки језик објавила ова издавачка кућа.  У име издавачке куће „Ил-Ферлаг“ присутнима се обратио власник Фриц Фреј, а аутори који су представили своја дела били су Миодраг Лукић, Данијела Голијанин, Јасна Милановић, Милета Симић, Евелина Кумер и Дана Товић.
       Присутне је на почетку вечери поздравила амбасадор С. Јанковић, а затим и Фриц Фреј, који је причао о почецима сарадње са српским ауторима, као и о мотивима за објављивање њихових дела на немачком језику.
       Аутори су читали изводе из својих дела и говорили о сарадњи са швајцарским издавачем.

 ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ШВАЈЦАРСКОЈ, 22-24.4.2018.

Делегација Министарства културе и информисања, у саставу: Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа, Дејан Масликовић, помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, Владимир Томчић, директор „Филмских новости“ и Тамара Бутиган, шеф Одсека за дигитализацију у Народној библиотеци Србије, боравила је у студијској посети Швајцарској, 22 - 24. о.м, на позив Савезне канцеларије за културу. Теме посете биле су заштита културног наслеђа, дигитализација у култури и борба против илегалне трговине културним добрима.
Том приликом, обављена је и примопредаја 550 древних кованих новчића из Србије, који су били заплењени у Швајцарској. Примопредаја новчића је обављена између И. Фишера, заменикa генералног директора Савезне канцеларије за културу и Данијеле Ванушић, помоћника министра за заштиту културног наслеђа. ЛИНК
https://www.bak.admin.ch/bak/fr/home/actualites/nsb-news.msg-id-70518.htmlКонкурси Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, дана 16.04.2018.г, расписало и објавило Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, као и Конкурс за избор координатора образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству.

Конкурс можете погледати овдеНерадни дани

OBAVEŠTENJE
Ambasada Republike Srbije neće raditi
30. marta, 02, 06. i 09. aprila 2018,
zbog Uskrsnjih praznika

 

INFORMATION
Die Botschaft bleibt während der Osterfeiertagen am 30. März, 02, 06. und 09. April 2018. geschlossen

 

RENSEIGNEMENT
Pendant la fête des Pâques
l’Ambassade de la République de Serbie
sera fermée le 25 mars, 02, 06 et 09 avril 2018

 Литерарни конкурс

Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији

Seminarstrasse 5, 3006 Bern

Поводом Дана словенске писмености, 24. маја, Амбасада Републике Србије у Швајцарској, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, расписује литерарни конкурс за избор најбољих радова на тему „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“, намењен ученицима Допунске школе на српском језику у Швајцарској.
Циљ конкурса је неговање српског језика и ћирилице код деце српског порекла која живе у Швајцарској.
Услови конкурса: Радове на тему „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“ могу да шаљу сви ученици Допунске школе на српском језику у Швајцарској, од 1. до 8. разреда. Сваки ученик може да пошаље само по један рад, који раније није објављиван у електронским и штампаним медијима, нити награђиван на другим конкурсима.
Учесници конкурса су подељени у две старосне групе: од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда.
Технички услови за литерарне радове: Дужина текста може бити најмање 1 страна, а највише 3 стране формата А4, фонт Times New Roman 14. Текстови треба да буду штампани на ћирилици. За старосну групу од 1. до 4. разреда, прихватају се и радови писани руком.
Потребно је да рад садржи име, презиме и разред учесника конкурса, као и његову адресу и и-мејл адресу.
Крајњи рок за пријем радова: 20. мај 2018. године.
Радове са назнаком „За конкурс“ слати поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern или мејлом на адресу press@ambasadasrbije.ch
Резултати конкурса ће бити објављени на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Швајцарској (www.berne.mfa.gov.rs), а сви награђени ће о томе бити обавештени поштом или мејлом.
За три најбоља рада у категоријама од 1. до 4. и од 5. до 8. разреда предвиђене су награде и плакете, а изабрани радови ће бити објављени у Србији.
О датуму и месту свечане доделе награда обавестићемо накнадно.
За сва питања, можете се обратити конзулу др Александру Ђурђићу путем мејла konzul@ambasadasrbije.ch или аташеу за културу Наталији Гуњић путем мејла press@ambasadasrbije.ch

Берн, 27. март 2018. годинеИнформација о новој платформи РТС

Обавештавамо да је медијски јавни сервис Радио-телевизије Србије покренуо платформу РТС Планета (rtsplaneta.rs), која је доступна свим корисницима интернета у Србији и широм света. За кориснике који се региструју ван територије Србије бесплатно праћење садржаја биће омогућено у наредна три месеца. После промотивног периода путем ове платформе и даље ће бити могуће бесплатно праћење телевизијског канала РТС Свет (бивши Сателитски програм РТС, превасходно намењен дијаспори) и програма Радио Београда. 
Новом платформом је омогућено уживо праћење 11 телевизијских (РТС1, РТС2, РТС3, РТС ХД, РТС Свет, РТС Живот, РТС Драма, РТС Коло, РТС Музика, РТС Трезор и РТС Полетарац) и 4 радијска канала (Радио Београд 1, Радио Београд 2, Радио Београд 3 и Радио Београд 202) Медијског јавног сервиса Радио-телевизије Србије, као и одложено праћење програма и услуге Видео на захтев и Аудио на захтев, као и могућност прегледа појединачних прича из дописничке мреже РТС-а у оквиру целине Мој град. На платформи су доступна и музичка издања ПГП-РТС-а. Бесплатан приступ садржајима је могућ преко десктоп рачунара, таблета и паметних телефона уз регистрацију на web страни rtsplaneta.rs, мобилној апликацији (за Андроид или ИОС) или преко Facebook-a.

 Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 12. до 30.03.2018.г.

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, објавило Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, а који ће ове године трајати у периоду од 12. до 30. марта 2018. године. 

Информације, услови и начин реализације Конкурса, могу се пронаћи на следећим линковима, и то:

за дијаспору:

www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-dijaspore/

за Србе у региону:

www.dijaspora.gov.rs/konkurs-za-sufinansiranje-projekata-organizacija-iz-regiona/ИЗЛОЖБА „ЗЛАТНЕ НИТИ ЋИРИЛИЦЕ“ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“

У Амбасади Републике Србије у Берну је 9. марта 2018. године, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, одржана изложба веза и златовеза ћириличног писма под насловом "Златне нити ћирилице".
       Изложбу ћириличних слова у везу и златовезу са мотивима из Мирослављевог јеванђеља приредило је удружење „Бео етно визија“ из Београда, које на овај начин промовише лепоту ћириличног писма, као чувара српске културне баштине, вековне традиције, духовности и идентитета.
       Изложба је била праћена предавањем Јање Тодоровић, филолога и књижевнице, о историји ћирилице и значају њеног опстанка, уз видео презентацију древних ћириличних споменика и књижевних списа, коју је приредио Душан Тодоровић.
       Њихово гостовање у Швајцарској омогућила је књижара „СТАНИ“ из Бадена, поводом обележавања 20 година свог рада, у сарадњи са Српским културним савезом Швајцарске и Допунском школом на српском језику у кантону Аргау.
        Присутнима се видео поруком обратио и Арно Гујон, француски хуманитарац, оснивач невладине организације "Солидарност за Косово" и изврстан говорник српског језика.

 ПРЕДАЈА ДОНАЦИЈЕ КЊИГА УНИВЕРЗИТЕТУ У БАЗЕЛУ, 06.03.2018.

          На иницијативу Амбасаде Р. Србије у Швајцарској, Министарство културе и информисања је донирало стручну литературу и уџбенике Универзитету у Базелу, на коме се, у оквиру славистичких студија, изучава и српски језик.
Донацију књига је у име Министарства културе и информисања представницима Универзитета у Базелу уручила амбaсадор Снежана Јанковић. Она је на пригодној церемонији истакла спремност наше стране да настави сарадњу са Семинаром за славистику, помажући и на друге начине студије српског језика на Универзитету у Базелу.
У име Универзитета, књиге су примили проректор Универзитета проф. др Томас Гроб, који је и шеф Семинара за славистику, и др Љиљана Рајнковски, доцент за јужнословенске језике.
            Међу донираним књигама су Речник српскога језика, Нормативна граматика, Правопис, Етимолошки речник и још десетак публикација значајних за изучавање српског језика.

 ГОСТОВАЊЕ МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА У АМБАСАДИ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“, 03.03.2018.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 3. марта 2018. године, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, одржано књижевно вече академика Матије Бећковића. Њему су се придружили и ауторка књиге „Звездобројци“ Александра Нинковић Ташић и новинар Александар Гајшек. Њихово гостовање у Швајцарској организовала је књижара „СТАНИ“ из Бадена, поводом обележавања 20 година свог рада.
       Матија Бећковић је у свом обраћању говорио о богатству и лепоти српског језика, истакавши потребу чувања и неговања матерњег језика, а затим је читао делове из своје најновије књиге посвећене Петру Петровићу Његошу, „Праху оца поезије“.
       А. Нинковић Ташић и А. Гајшек су говорили о лику и делу великих српских умова попут Михајла Пупина, Николе Тесле и Милутина Миланковића.ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „КОСОВО – МОМЕНАТ У ЦИВИЛИЗАЦИЈИ“ У ШВАЈЦАРСКОЈ, 02.03.2018.

       У Цириху је, 2. марта 2018. године, одржана пројекција документарног филма „Косово - моменат у цивилизацији“, редитеља Бориса Малагурског. Пројекцију су, уз подршку Амбасаде Р. Србије у Берну и Генералног конзулата у Цириху, организовали СПКД Просвјета, Заједница Срба и Савез српског фолклора Швајцарске.
       Пре почетка филма, присутнима се у препуној дворани обратила амбасадор Снежана Јанковић, која је истакла значај приказивања овог филма ван граница Србије, у циљу представљања лепоте и угрожености српске културне и духовне баштине на Косову и Метохији, од које су најзначајнији споменици под заштитом УНЕСКА. Амбасадор С. Јанковић је нагласила да је задатак свих нас да скрећемо пажњу међународне заједнице о стању наше баштине и да говоримо о чињеницама.
       Затим су редитељ Борис Малагурски и сценариста Милош Нинковић поздравили присутне и рекли нешто више о овом остварењу. Б. Малагурски се захвалио Канцеларији за Косово и Метохију и Министарству спољних послова који су омогућили снимање филма.
       „Косово - моменат у цивилизацији“ кроз причу о детињству новинара Стефана Поповића проведеном на Косову и Метохији и значењу које за њега имају тамошњи манастири приказује њихову лепоту, историју и њихово страдање.

 ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ Р. СРБИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ, 20.2.2018.

       Амбасада Р. Србије у Берну је, у сарадњи са Генералним конзулатом у Цириху, организовала пријем поводом Дана државности, 20.фебруара 2018. године. Уз пријем је уприличен и концерт познатог клавирског дуа Ивана Мелеша и Маргите Дракуловић Мелеш.
       Присутне је пре почетка концерта поздравила амбасадор Снежана Јанковић, која је истакла да Србија и Швајцарска имају добре и разгранате билатералне односе, нагласивши да посебно чврсту спону између Србије и Швајцарске представља бројна српска дијаспора која живи у овој земљи.
        Пријем је био изузетно посећен, а међу званицама су били представници Министарства иностраних послова Швајцарске, Државног секретаријата за економске послове, Државног секретаријата за миграције, швајцарских компанија, дипломатског кора и бројне српске дијаспоре.

 ОБАВЕШТЕЊЕ

Амбасада неће радити 15.  и 16. фебруара 2018, због прославе Националног дана Републике Србије

 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У 2018. ГОДИНИ


Министарство културе и информисања расписало је Конкурс за суфинансирање пројеката за превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству, као и културне делатности Срба у иностранству у 2018. години.
Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2018. године.
Текст конкурса, обрасцe за пријављивање и осталу документацију, као и контакт особе за прибављање ближих информација у вези са предметним конкурсом можете пронаћи ОВДЕ  http://kultura.gov.rs/cyr/konkursi/

 УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ, 24 – 26.1.2018.

Председник Р. Србије А. Вучић је, на позив Светског економског форума, учествовао на Годишњем састанку Форума, који је одржан у Давосу, 24 – 26.1.2018.
Председник Вучић је, поред учешћа на активностима Форума, имао и низ билатералних састанака са највишим представницима држава, међу којима је и одвојен сусрет са француским председником Емануелом Макроном, пољским председником Анджејем Дудом, италијанским премијером Паолом Ђентилонијем, шефицом за регионалне стратегије Светског економског форума Мартином Ларкин и многим другим званичницима.
У делегацији председника била је и председница Владе Ана Брнабић. ПВ А. Брнабић је, поред учешћа на састанку групе „Нови лидери за Европу“, имала и низ састанака са високим представницима држава и пословног сектора.

 

 ОБАВЕШТЕЊЕ

OBAVEŠTENJE
Ambasada neće raditi
25. i 26. decembra 2017, kao i 1. i 2. januara 2018, zbog proslave Božićnih i novogodišnjih praznika


RENSEIGNEMENT
L’Ambassade sera fermée le 25 et 26 décembre 2017 et 1 et 2 janvier 2018
(Noël et Nouvel An)


INFORMATION
Die Botschaft bleibt am 25. und 26. Dezember 2017, und 1. und 2. Januar 2018 geschlossen (Weihnachten und Silvester)

 Књижевно вече у Амбасади

У Амбасади Р. Србије у Берну је, 15.12.2017. одржано књижевно вече Милене Вукоје Стаменковић и Латинке Ђорђевић, српских песникиња које живе у Швајцарској. Догађају су присуствовали представници српске дијаспоре.
       Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега су М. Вукоје Стаменковић и Л. Ђорђевић представиле своје збирке песама.
       У програму су учествовали и Лука Стаменковић, магистар класичне гитаре, који је извео неколико композиција, и Ива Стаменковић која је отпевала неколико српских народних песама.

 

 

 

 ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 27 – 29.11.2017.


Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је у посети Швајцарској, 27-29.11.2017. Том приликом, присуствовао је свечаности поводом обележавања 45 година рада Српске допунске школе, где се и  обратио присутнима.

Министар Младен Шарчевић се током боравка у Швајцарској састао са Јоханом Шнајдер-Аманом, министром привреде, образовања, Мауром дел Амброђом, државним секретаром за образовање, истраживање и иновације, директором швајцарске Агенције за развој и сарадњу Мануелом Загером и Урсулом Ренолд, шефом Одељења за истраживање упоредног образовног система при Швајцарском савезном институту за технологију.

У разговорима је главна тема била сарадња у области дуалног образовања, с обзиром на то да је успостављање успешног система оваквог вида образовања од великог значај за Србију.

 

 

 

 

 

 

 Гостовање Емира Кустурице у Женеви, 31.10.2017.

Амбасада Републике Србије организoвала је гостовање нашег познатог редитеља Емира Кустурице, 31. октобра 2017. године у Женеви.
У оквиру гостовања реализована су два догађаја.
Е. Кустурица је, најпре, одржао предавање на Институту за међународне и развојне студије, а тема је била „Мултикултурализам данас - да ли заиста постоји".
Предавање Емира Кустурице је било изузетно посећено, а међу посетиоцима је било представника дипломатског кора, међународних организација, Града Женеве, студената и професора са Института за међународне и развојне студије, као и чланова наше дијаспоре у Швајцарској.
У оквиру другог догађаја, Емир Кустурица је присуствовао пројекцији свог филма "Супер 8 приче" у "Кући уметности Гритли", где је, на почетку, пред  пуном двораном, говорио о својим филмовима и бављењу музиком.

 

  

 

 

 

  


 Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Удружење новинара Србије (УНС) организују Осму медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, 26. октобра о.г. у Београду, у Прес центру Удружења новинара Србије.
Овогодишња манифестација ће бити посвећена очувању српског језика и културе, употреби ћириличног писма, изучавању и неговању српске културе и историје, очувању и заштити српског културно-историјског наслеђа и информисању на српском језику.
На Конференцији ће бити представљен пројекат онлајн менторства за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама организација из региона и дијаспоре.
Сви заинтересовани пријаве за учешће могу послати до 20. октобра 2017. године на електронску адресу: pc@uns.org.rs

Нацрт програма Конференције
 Српски ученици у посети Aмбасади

      

       Ученици Српске допунске школе из Сент Галена, на иницијативу удружења „Заједница Срба у Швајцарској“, посетили су Амбасаду Р. Србије у Берну 23 о.м.
       Том приликом, присутне је поздравила амбасадор др Снежана Јанковић и истакла да овакве посете доприносе очувању и неговању српског језика, традиције и културе код деце која су рођена и живе у иностранству.
       Ученици су, затим, у једночасовном програму рецитовали песме чувених српских песника и хорски извели химну Р. Србије „Боже правде“.


 Посета амбасадора Универзитету у Базелу

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић је, 20.о.м., посетила Универзитет у Базелу и обавила разговор о студијама српског језика са др Љиљаном Рајнковски, професором за јужну славистику на Факултету за филозофију и историју Универзитета у Базелу.
Том приликом она је посетила и изложбу фотографија „Градови у покрету – постотомански период: Анкара, Београд, Истанбул и Сарајево“.
Изложба, чији је аутор проф. др Наташа Мишковић са Универзитета у Базелу, представља део истраживачког пројекта „SIBA – A Visual Approach to Explore Everyday Life in Turkish and Yugoslav Cities, 1920s and 1930s“. 


 Изложба Динка Деновског у Амбасади Р. Србије у Берну, 23.6.2017.

 

   

     

      У Амбасади Р. Србије у Берну је, 23. о.м., отворена изложба фотографија o Београду Динка Деновског.
      Уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, фотографије су настале на несвакидашњим локацијама и приказују мистични свет подземних лагума, казамата, тунела и бункера.
     На почетку изложбе амбасадор др С. Јанковић је истакла да је Београд представљан швајцарској публици више пута гостовањем уметника из нашег главног града, али да је ова изложба јединствена јер помоћу ње имамо ретку прилику да видимо један паралалени свет, који сведочи о велелепној и бурној историји Београда.
     О изложби су потом говорили аутор Динко Деновски и антрополог Миодраг Симовић из Центра за урбани развој Града Београда.


 Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 18.6.2017.

Другог дана акције "Негујмо српски језик", 18. јуна,  у Амбасади у Берну одржан је сусрет познатог песника Љубивоја Ршумовића са српским писцима, песницима, новинарима и културним посленицима који живе и раде у Швајцарској. Том приликом, Љ. Ршумовић је разговарао са гостима о српском језику, песништву, српском идентитету и читао неке од својих најпознатијих песама.Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 17.6.2017.

    

   

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, 17. јуна, организована акција "Негујмо српски језик", у сарадњи са Министарством културе и информисања, и у договору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић, поводом почетка акције "Негујмо српски језик" у Швајцарској, упутио је поруку, у којој је истакао: "Циљеви акције 'Негујмо српски језик' нарочито се добро осећају међу нашим људима које је живот одвео међу друге народе и туђе језике. Тада се види колико нам матерњи говор значи, како можемо бити жедни наших речи. А речи нису пуке речи, него су кључна спона с оним што јесмо. Зато је задовољство да се можемо одазвати и нашим људима у иностранству, да им наши мајстори речи приуште мало свежине српског језика, који им тако недостаје. И томе акција 'Негујмо српски језик' служи".
     Отварајући скуп уз химну акције "Негујмо српски језик", коју изводи дечији хор "Чаролија", амбасадор др С. Јанковић истакла је да се ова акција први пут одржава у иностранству, и то у Швајцарској, због скоро 200.000 Срба који у њој живе, као и због чињенице да је Српска допунска школа у овој земљи најбројнија у читавој дијаспори, са преко 1500 ученика.
     Гост Амбасаде био је чувени дечији песник и председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић, који је током двочасовног дружења са децом, говорио своју поезију, истичући лепоту, богатство и потребу чувања и неговања српског језика, посебно код деце која су рођена и одрастају у иностранству.
     Овом приликом, у Амбасади је организована и изложба постера акције "Негујмо српски језик", на којима познате личности из јавног и културног живота афирмишу правилан говор и отклањају језичке недоумице.

    
 Концерт савремене музике

Обавештавамо вас да ће се концерт савремене музике, у организацији ИГНМ-Берн (Internationale Gesellschaft für Neue Musik), у заједничком извођењу ансамбла Студио 6 из Београда и ансамбла Енсембле Протон Берн из Берна одржати 15. јуна у Берну, Stadtsaal, Kornhausforum, Kornhausplatz 18. 

Више информација о концерту можете наћи ОВДЕ.Српски привредни сајам у Диетикону, 2-4. јун 2017. године

Обавештавамо све заинтересоване излагаче да Удружење српских привредника у Швајцарској, у сарадњи са Привредном комором Србије и Aмбасадом Р. Србије у Швајцарској, и ове године организује Свесрпски самит и Сајам српских привредника Швајцарске под именом „Мостови привредне и културне баштине“. Сајам ће се одржати од 2. до 4. јуна 2017. године у Градској хали „Dietikon“ покрај Цириха (Stadthalle Dietikon).


Излагачки уговор
Позивно писмо
Правилник
Пријава
 Српски ученици у посети Швајцарској, 29.04.2017.

    

        

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, у сарадњи са Српском допунском школом, 29.4.2017., одржана приредба ученика српских средњих школа, који традиционално долазе код својих вршњака из кантона Берн, Општине Лис и ученика Српске допунске школе. У вишедневној посети Швајцарској боравили су ученици Хемијско-прехрамбене и Зуботечничке школе из Београда, Карловачке Гимназије и Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца, као и из Негославаца крај Вуковара.
    Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега су ученици српских и швајцарских средњих школа, у једночасовном програму, представили школе и места из којих долазе, уз рецитације, хорско извођење српских и швајцарских традиционалних песама, извођење народних песама на флаути итд.

 Књижевно вече Миодрага Лукића

  

  

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, у сарадњи са књижаром „Стани“ из Бадена, 27.4.2017., одржано књижевно вече Миодрага Лукића, који је представио свој нови роман „Наличје раја“. Догађају су присуствовали представници српске дијаспоре.
    Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега је одломке из поменуте књиге читала глумица Српско-швајцарског позоришта „Дуга“ Гордана Ранђеловић. У програму је учествовао и Димитрије Симић, студент Високе школе за уметност у Берну, који је на хармоници извео неколико српских народних песама.
 Oбавештење о нерадним данима

Обавештавамо Вас да Амбасада Р. Србије у Берну неће радити за време Празника рада, 01.05.2017. и 02.05.2017.Oбавештење о нерадним данима

Обавештавамо Вас да Амбасада Р. Србије у Берну неће радити за време Васкршњих празника, почев од Великог петка 14. 4 2017., закључно са другим даном Васкрса 17.4.2017.Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
Прочитајте више
 Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике

На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике 02. априла о.г.

Видео запис можете погледати ОВДЕ
 Јавни позив за предлоге за национална признања

     Допис Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону у вези са објављивањем јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
     Јавни позив за предлоге за национална признања - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

 Конкурс за финансирање или суфинансирање

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017.г.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије
расписује


КОНКУРС
 Концерт музичког дуа „Теофиловићи“ у Амбасади, 13.3.2017.

Kонцерт музичког дуа „Теофиловићи“, извођача древне српске и балканске вокалне музике, одржан је у Амбасади Р. Србије у Берну, 13.3.2017. године.
Овим догађајем је свечано затворен циклус  манифестација којима је обележено 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској.
Догађају су, поред амбасадора Снежане Јанковић и генералног конзула у Цириху Зорана Јеремића, присуствовали и представници Министарства иностраних послова Швајцарске, дипломатског кора, као и представници удружења и организација Срба у Швајцарској.
 ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

            Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
                Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.

               Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs  или на ЛИНК
 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ 2017.

Грађани Републике Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 2. април 2017. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 11. марта 2017. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Р. Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ (Seminarstrasse 5, CH-3006 Bern)
ИЛИ НА Е-МАИЛO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.
 Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ

Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ ступио је на снагу 30.12.2016. године, чиме је обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу,а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг - ЛИНК.
 48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 02-05.10.2017.

48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду од 02-05.10.2017. године. Манифестација ће се одржати под слоганом „Свако дете има крила“, према стиховима песме „Крила“ чувеног српског песника Мирослава Мике Антића.

Више информација

Више информацијаПОСЕТА МИНИСТРА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАНА ВУКОСАВЉЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 26 – 28.1.2017.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић боравио је у посети Швајцарској, 26 - 28.1.2017. Том приликом, присуствовао је концерту Немање Радуловића у Женеви, 26.1.2016. године, где се присутнима обратио говором  поводом стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској.
Такође, министар В. Вукосављевић се састао са швајцарским министром задуженим за културу Аленом Берзеом. Министри Вукосављевић и Берзе, на састанку у Лозани, сложили су се да Швајцарска и Србија имају традиционално добре билатералне односе и оценили овај састанак врло важним, с обзиром на то да постоји значајан простор за унапређење и интензивирање сарадње двеју земаља у области културе.
Истог дана, 27.1.2017., министар В. Вукосављевић се састао у Берну и са И. Фишером, замеником директора Савезне канцеларије за културу.
Министар Вукосављевић је позвао представнике Савезне канцеларије за културу да посете Србију и изразио спремност за јачање сарадње институција културе двеју земаља, као и размену искустава и идеја у свим сегментима културне сарадње. 


 УЧЕШЋЕ ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ, 17 – 20.1.2016.

Председник Владе Р. Србије А. Вучић је, на позив Светског економског форума, учествовао на 47. Годишњем састанку Форума, који је одржан у Давосу, 17 – 20.1.2016.
ПВ А. Вучић је, поред учешћа на активностима Форума, имао и низ билатералних састанака са највишим представницима држава, међу којима је и одвојен сусрет са кинеским председником Си Ђинпингом, председницом Швајцарске Дорис Лојтард, другим званичницима и представницима пословног сектора.


 ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНИХ 1999. И ПРЕ

У току jaнуара 2017.године почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.
Младићи, држављани Србије,  своје право и законску обавезу могу да испуне у Амбасади Републике Србије у Берну или у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху.
Линк на текст Информације-позива Министарства одбране РС
 Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017. години

Министарство културе и информисања расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација, као и контакт особе за прибављање ближих информација у вези са предметним конкурсом можете пронаћи ОВДЕ.
 Концерт српског виолинисте Немање Радуловића у Женеви, 26.1.2017.

Kонцерт Немање Радуловића, чувеног српског виолинисте и једног од најпознатијих виртуоза данашњице одржаће се у Женеви, у  концертној дворани „Batiment des Forces motries (BFM)“, 26. јануара 2017. године.
Амбасада је коорганизатор концерта који је посвећен стогодишњици успостављања пуних дипломатских односа између Србије и Швајцарске.
Улазнице за концерт Немање Радуловића могу се набавити у концертној дворани „Batiment des Forces motries (BFM)“. http://genevacamerata.com/en/


 Изложба фотографија о Београду принца Михаjла Карађорђевића,13.12.2016.

У просторијама Амбасаде је 13. децембра о.г. уприличена изложба фотографија о Београду Њ.К.В. принца Михајла Карађорђевића.
Изложба је организована у склопу обележавања стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској Конфедерацији.
Међу званицама су били чланови Парламента, савезних институција, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
Присутнима се на почетку обратила амб. С. Јанковић, која је говорила о стогодишњици отварања амбасаде у Швајцарској.
Скупу се, затим, обратио Њ.К.В. принц Маихаило Карађорђевић, пожелевши добродошлицу присутнима и изразивши захвалност Амбасади Србије у Берну на организацији изложбе, након чега је одржан пригодан коктел.
 ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ЦИРИХУ, 08-09.12.2016.

Председник Владе Р. Србије А.Вучић, боравио је у посети Швајцарској Конфедерацији 08. и 09. децембра о.г. Том приликом, ПВ А.Вучић је учествовао на скупу „World Minds“ у Цириху. Реч је о скупу лидера из света науке, уметности и економије који су разменили искуства из области напредних технологија, привреде, друштвених односа, науке и културе.
ПВ А.Вучић је отворио скуп, заједно са председником Швајцарске Конфедерације Ј.Шнајдер-Аманом. У оквиру свог излагања на Конференцији „World Minds“, ПВ А.Вучић је говорио о конкретним резултатима које је постигла Влада Р. Србије на плану спровођења економских реформи, процесу европских интеграција Србије, реформи образовања и значају сарадње коју Србија остварује са Швајцарском у области дуалног образовања.
ПВ А. Вучић имао је и одвојен сусрет са председником Швајцарске Ј.Шнајдер-Аманом и том приликом разговарао о билатералним односима Србије и Швајцарске.
 ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА СИНИШЕ МАЛОГ БЕРНУ, 2.12.2016.

Градоначелник Београда С. Мали, на позив градоначелника Берна А.Чепета, од 01. до 03. децембра боравио је у званичној посети Берну. Градоначелници су разговарали о могућностима конкретне сарадње два главна града, пре свега у области енергетике, заштите животне средине, урбанизма и културе.
Тим поводом, а у склопу обележавања стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској Конфедерацији, у Амбасади је 2. децембра о.г. одржан концерт гудачког квартета „Rocher“ из Београда.
Присутнима су се обратили амб. С. Јанковић и оба градоначелника, након чега је уприличен пригодан коктел.
Скупу је присуствовао велики број швајцарских званичника, представника савезних институција, Града Берна, пословних кругова, припадника дипломатског кора, представника Српске православне цркве на челу са епископом аустријско-швајцарским г. Андрејем, као и српске дијаспоре у Швајцарској Конфедерацији.
 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).

Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.

Пројекат Јачање онлајн капацитета организација м удружења Срба у дијаспори ирегиону Удружења новинаоа Собије ie поојектно финансиоан Одлуком о суфинансиоању поснеката ксни догшиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону број: 23/2016-01/161 од 17. октобра 2016. године.

На конференцији ће бити представљено истраживање о интернет наступу и заступљености на мрежама удружења и организација Срба у дијаспори и региону, као и предлози за унапређење. У оквиру конференције биће организована и радионица на тему креирања садржаја, промоције на друштвеним мрежама и видљивости сајта. Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.

Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs, Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesna.masalovic@uns.rs, Координатор Конференције у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је Николина Милатовић Поповић nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)Празник - Дан примирја у Првом светском рату

Амбасада Републике Србије неће радити 11. новембра 2016.године.Списак адвоката

Аdvokati.pdfОГЛАС

Амбасада Републике Србије у Берну оглашава потребу за
пословним секретаром

Опис посла
• Правовремено прослеђивање потребних информација надређенима, сарадницима или странкама
• Заказивање састанака и евиденција њиховог распореда, времена и места одржавања
• Коресподенција, писана и усмена на немачком, француском, енглеском и српском језику
• Дочекивање и услуживање странака које долазе код амбасадора
• Примање и слање дневне обичне и e-mail поште и вођење евиденција о томе
• Писање пословних дописа и писама према добијеним упутствима, попуњавање различитих формулара, образаца и сл.
• Превођење
• Администрирање интерне и екстерне документације
• Обављање свих осталих послова по налогу амбасадора
Услови
• Најмање IV степен стручне спреме
• Искуство од најмање 2 године проведене на сличним пословима
• Изворни говорник немачког и/или француског језика
• Познавање рада на рачунару (као и познавање принципа рада на факсу, скенеру, фотокопир машини и сл.)

Уз пропратно писмо за конкурс, потребно је доставити следећу документацију:
• CV
• Препоруке

Пријаве слати електронским путем на адресу: info@ambasadasrbije.ch

Рок за пријаву: 30.11.2016. године

Напомињемо да ће бити контактирани само кандидати који уђу у ужи изборСпоразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Sporazum.pdfПрославa 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији

     У Амбасади Републике Србије у Берну, дана 27.09.2016.г. одржан је пријем поводом обележавања 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији. Пријем је организован у част председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, која се налазила у званичној тродневној посети Швајцарској, као и председнице Националног савета Парламента Швајцарске Конфедерације Кристе Марквалдер (Christa Markwalder), која је присуствовала пријему. Догађају je присуствовао велики број представника швајцарских институција, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је на почетку поздравила амб. др Снежана Јанковић, пожелевши им добродошлицу и изразивши задовољство чињеницом да обележавамо тако значајан јубилеј као што је стогодишњица од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској, што указује на традиционалне везе и добре односе између наше две земље.
     Помоћник у МИП Швајцарске амб. Николас Брил је у свом обраћању навео да су билатерални односи између две земље на највишем нивоу и без отворених питања. Председница Националног савета Парламента Швајцарске Криста Марквалдер је истакла значај сарадње парламената за унапређење свеукупне билатералне сарадње, коју је оценила као веома добру, те напоменула да је приликом посете Србији имала прилику да се увери у одлучност њеног руководства да спроведе реформе.
     Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је поручила да је овај јубилеј истовремено и залог и обавеза за будућност, да се на основама богате традиције, и искреног, много пута доказаног пријатељства, даље развијају пријатељски билатерални односи. Указала је да је добрим односима значајно допринело председавање Србије и Швајцарске ОЕБС-ом, као и интензивиран политички дијалог на највишем нивоу. „То сведочи о значају који Србија придаје Швајцарској која је у нашој земљи препозната као образац успеха и добре управе, као и жељи да сарадњу са Швајцарском постави високо међу својим спољнополитичким приоритетима”, рекла је Гојковић. Напоменула је и да присуство више од две стотине швајцарских компанија у Србији, као и прошлогодишња посета тадашњег потпредседника Швајцарске Конфедерације, а данас председника Јохана Шнајдер-Амана Србији, указује да и са швајцарске стране Србија представља важног партнера, са којим жели још продуктивнију сарадњу. Гојковић је навела и да постоји велики потенцијал за даље јачање како свеукупних билатералних односа са Швајцарском, тако и парламентарних.

Фото галеријаКњижевно вече ауторке Снежане Петровић

     У просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, дана 16.09.2016. године, одржано је књижевно вече српске ауторке Снежане Петровић. Догађају је присуствовао велики број представника српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је поздравио конзул др Александар Ђурђић, пожелевши им добродошлицу и указавши на значај који културне манифестације имају за очување и неговање српскe традиције и културног идентитета. Поред ауторке, у програму су учествовали и писци Виолета Алексић и Милена Марић Жан, флаутиста Ана Марија Бановић, кларинетиста Стојан Кркулески, као и гост из Крагујевца, рецитатор и вокални солиста Предраг Обрадовић.
     Након промоције приређен је пригодан музички програм, а организовано је и потписивање књига од стране ауторке.

 „Куп Математичке гимназије“ и Летњи математичко-спортски камп

       Математичка гимназија у Београду организује међународно такмичење под називом „Куп Математичке гимназије“ и Летњи математичко-спортски камп, у циљу афирмисања и развоја математичких дисциплина међу младима.
      „Куп Математичке гимназије“ намењен је ученицима узраста до 16 година и такмичарског је карактера. До сада су одржана четири такмичења, у којима су учествовале екипе из више од десет европских земаља. Наредни, пети по реду Куп, биће одржан од 26. јуна до 01. јула 2017. године. Екипама које учествују ( 4 ученика и 1 професор) обезбеђени су смештај и исхрана, а учесници покривају путне трошкове.
      Шести Летњи математичко-спортски камп биће одржан од 03. до 13. јула 2017. године, намењен је деци од 10 до 15 година из Србије и иностранства и одржава се у близини Пожаревца. Трошкове боравка у укупном износу од 340 евра покривају учесници. За децу из дијаспоре би, поред наставе математике, спортских такмичења и излета, била организована и настава српског језика.
      У наставку достављамо линкове сајтова на којима се могу наћи детаљније информације о наведеним активностима.

http://www.cup.mg.edu.rs

http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kamp
http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kampСвечана примопредаја и откривање поклон бисте др Арчибалда Рајса

     На Универзитету у Лозани, дана 27.05.2016.г, одржана је церемонија свечане примопредаје и откривања бисте др Арчибалда Рајса, коју је Институту за криминологију у Лозани поклонило Друштво српско швајцарског пријатељства „Др Арчибалд Рајс“. Скупу су, између осталих, присуствовали ректор Универзитета у Лозани Dominique Arlettaz, канцелар Владе Кантона Во Vincent Grandjean, генерални секретар Универзитета у Лозани Marc de Perrot, директор Института за криминологију Olivier Ribaux, као и продекан за студије другог степена и међународну сарадњу Криминалистичко-полицијске академије из Београда Тијана Шурлан, председник Српског културног савеза Швајцарске и Удружења српско швајцарског пријатељства „Др Арчибалд Рајс“ Звонко Јовановић и председница удружења „Милева Марић Ајнштајн“ Јелена Митровић, док су испред Амбасаде Р. Србије у Берну присуствовали амб. др Снежана Јанковић, саветник Иво Војводић и конзул др Александар Ђурђић.   Презентација пројекта „Београд на води“ у Цириху – 28.05.2016.г.

     У хотелу „Sheraton Zürich“ у Цириху, дана 28.05.2016.г, одржана је презентација пројекта „Београд на води“, коју је организовала компанија „Eagle Hills“ из Уједињених Арапских Емирата.
     Испред Амбасаде РС у Берну и Генералног конзулата РС у Цириху присуствовали су  амб. др Снежана Јанковић, генерални конзул Зоран Јеремић и конзул др Александар Ђурђић.
     Презентација је била продајног карактера, а организатори скупа су искористили прилику да промовишу развојне потенцијале и атрактивност пословног амбијента Београда и Србије.

 Одбојкашки турнир „Montreaux Volley Masters“, 31.05 - 05.06.2016.г.

     Женска одбојкашка репрезентација Републике Србије ове године учествује на традиционалном одбојкашком турниру „Montreaux Volley Masters“, који се у периоду од 31. маја до 05. јуна, одржава у граду Монтре (Montreaux) у Швајцарској. Прву утакмицу на турниру, наша репрезентација је одиграла у уторак, 31. маја, против домаћина репрезентације Швајцарске и остварила убедљиву победу. Учешће на турниру представља део припрема националног тима за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, за које се наша женска одбојкашка репрезентација већ раније квалификовала. 
     На позив Одбојкашког савеза Србије, утакмици је испред Амбасаде Р. Србије у Берну присуствовао конзул др Александар Ђурђић, који је одбојкашицама и члановима стручног штаба честитао на оствареној победи и пожелео им добре резултате у даљем току турнира, као и на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Шеф делегације Одбојкашког савеза Србије г. Иван Кнежевић се захвалио на посети и уручио поклон заставицу са потписима селектора и свих играчица.
 Концерт у Амбасади Републике Србије у Берну


     У склопу обележавања јубилеја 140 година од рођења Милеве Марић Ајнштајн, као и 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, дана 26.05.2016.г, одржан је концерт уметничког дуа (клавир и виолина) из Београда „Катарина и Љубица“. Концерт је организован у сарадњи Удружења жена „Милева Марић Ајнштајн“ и Амбасаде Р. Србије у Берну. Догађају су присуствовали представници МИП Швајцарске, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
     Уметнице су, између осталог, овом приликом премијерно извеле своју композицију посвећену Милеви Марић Ајнштајн, као и дело Роберта Шумана ''Schlummerlied'', које је она нарочито волела.
 Дан словенске писмености и културе

     У просторијама Цркве успења пресвете Богородице Српске православне црквене општине у Цириху одржана је 29. маја манифестација под називом "Дан словенске писмености и културе". Манифестација је одржана први пут, у организацији Српске, Руске и Бугарске православне цркве у Цириху.
     На почетку скупа присутнима се обратила амб. С. Јанковић, која је указала на заједничке корене писма и језика словенских народа, истакавши значај одржавања овакве манифестације у циљу очувања наше традиције, културе и идентитета.
     Скупу су присуствовали и представници амбасада Русије, Бугарске, Македоније и Белорусије. 
    Oдржан је и богат културно-уметнички програм, у коме су учествовали уметници из Србије, као и руска и бугарска културно-уметничка друштва из Швајцарске.
 Посета ученика и наставника из Београда и Вуковара

     У организацији Удружења жена „Милева Марић Ајнштајн“, у периоду од 19. до 23. маја 2016. године, реализована је посета Швајцарској ученика и наставника из Математичке гимназије, Хемијско-прехрамбене школе и Основне школе „Јован Стерија Поповић“ из Београда и Основне школе Негославци из Вуковара. 
     Првог дана посете, у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну организован је пријем за чланове делегације. Програм боравка делегације Швајцарској, између осталог, обухватио је и посету кући у којој је живела М.М. Ајнштајн, Едукативно – креативну радионицу „Знамените жене српске и швајцарске науке, уметности, културе и хуманитарне делатности прве половине 20. века“, посету српској цркви у Белпу, као и обилазак музеја „Vreneli“ у месту Гугисберг крај Берна.
     Посета делегације из Београда и Вуковара организована је у склопу обележавања јубилеја 140 година од рођења Милеве Марић Ајнштајн, као и 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској.
 Клавирски концерт Николе Пешића, Krompholz, Берн, 10.05.2016.

     У музичкој кући Krompholz, у Берну, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, 10.05.2016. године, одржан је клавирски концерт у извођењу Николе Пешића, пијанисте из Србије.
     Никола Пешић је дипломирани студент са Факултета уметности у Нишу (Департман за музику - Катедра за клавир), тренутно постдипломац на Универзитету уметности у Берну. Добитник је већег броја награда, као учесник домаћих и међународних клавирских такмичења. Такође, сарађивао је са бројним уметницима из Србије, Швајцарске, Немачке, Шкотске, Русије и Пољске.
     Пред тридесетак присутних званица, представника дипломатског кора, дијаспоре и образовно - културних кругова Швајцарске, Никола Пешић је изводио дела композитора Л.Јаначека, из Чешке, Г.Куртага, из Мађарске и К.Шимановског, из Пољске.
 ОБАВЕШТЕЊЕ (нерадни дани)

Обавештавамо да Амбасада неће радити од 29. априла до 3. маја  и  5. маја 2016. године због празника у Републици Србији и Швајцарској Конфедерацији.Обавештење о реализацији пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“

     Обавештавамо све заинтересоване да је у току реализација пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р. Србије. Пројекат се остварује путем електронског истраживања на следећем линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/.

     Истраживање се бави тренутним стањем и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Сазнања овог истраживања треба да допринесу настојањима надлежних институција да унапреде комуникацију и сарадњу са школама и организацијама Срба у расејању. Резултати истраживања ће такође послужити и за унапређење пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са Народном библиотеком Србије. Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквено-школске општине, самосталне библиотеке и  неформалне групе које се баве очувањем националног и клутурног идентитета и јачања веза између матице и Срба у дијаспори и региону – без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.

     Пројекат је подржан од стране Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону на годишњем конкурсу за суфинансирање.

 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

Грађани Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 24. април 2016. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 2. априла 2016. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ ИЛИ НА Е-МАИЛО Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

     Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
     Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
     Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
     Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
     Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 


 Посета амбасадора др С.Јанковић кантону Аргау, 22.02.2016.

     Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, боравила је 22.02.2016. године у куртоазној посети кантону Аргау и том приликом имала сусрет са Сузан Хохули, председницом кантоналне Владе за 2016. годину и кантоналним министром здравља и социјалне политике. Током сусрета, разговарано је о могућностима за успостављање сарадње између Србије и кантона Аргау.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

     Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 25. фебруара 2016.год. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.
     Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs  Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.
     За додатне информације о конкурсу заинтересовани се могу обратити Младену Весковићу у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs  или путем телефона +381 11 3398 026.
 Обележавање Дана државности Р. Србије у Швајцарској

     Амбасада Републике Србије у Берну и Генерални конзулат РС у Цириху су дана 19. фебруара 2016. године, у просторијама Амбасаде, организовали заједнички пријем за представнике српске дијаспоре у Швајцарској, поводом Дана државности Републике Србије. Догађају су поред амб. др Снежане Јанковић, генералног конзула Зорана Јеремића и особља Амбасаде, присуствовали и епископ аустријско швајцарски СПЦ г. Андреј Ћилерџић, као и велики број представника удружења и организација Срба у Швајцарској.Музички фестивал "Klassik Nuevo", 11 - 13. март 2016. године, Винтертур

"Klassik Nuevo" је интернационални фестивал класичне музике, али не типичне класичне музике већ сасвим новог правца.

Наступају музичари из света класике и џеза, док ће нова дела бити извођена по први пут. Такође, чуће се, између осталих, и Вивалди на хармоници и са оркестром, Шопенова Румба, итд.

Међу извођачима је и Срђан Вукашиновић, држављанин Републике Србије.

Сви су добродошли.

Линк: www.klassiknuevo.comГрадоначелник Берна Александар Чепет посетио Београд

     Градоначелник Берна Александар Чепет, на позив градоначелника Београда Синише Малија, од 11. до 14. фебруара 2016. године, боравио је у званичној посети Београду.Том приликом, два градоначелника су разговарала о могућностима за сарадњу два града у великом броју области од значаја за унапређење градског живота.
Током посете, два градоначелника су потписала и Споразум о сарадњи и пројатељству Града Београда и Града Берна.
     Градоначелника Берна Алескандра Чепета, у оквиру посете, примио је и председник Владе Републике Србије Александар Вучић.

линкови:

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1736339

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=258348    ОБАВЕШТЕЊЕ

Амбасада неће радити 15. и 16. фебруара 2016., због прославе Националног дана Републике Србије.Промоција књиге Виолете Алексић “Дан када се БРЕ вратило кући”

     У просторијама Амбасаде Р.Србије у Берну, дана 29.01.2016. године, одржанa је промоција најновије књиге српске ауторке Виолете Алексић „Дан када се БРЕ вратило кући“. Догађају је присуствовао велики број представника српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је на почетку поздравила амб. др Снежана Јанковић, пожелевши им добродошлицу и изразивши очекивање да ће и нова књига В. Алексић, остварити запажен успех, као што је то био случај и са њеним претходно објављеним делима. О књизи су поред ауторке говорили и писци Миодраг Лукић и Снежана Петровић, као и власница књижаре „Стани“, Ковиљка Станулов Нинковић.
     Након промоције приређен је пригодан музички програм, а организовано је и потписивање књиге од стране ауторке. 
 Учешће председника Владе Републике Србије Александра Вучића на Светском економском форуму у Давосу, од 20. до 22. јануара 2016. године

     Председник Владе Републике Србије Александар Вучић учествовао је од 20. до 22. јануара о.г. на Годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, на позив оснивача и председника Форума Клауса Шваба.
     Том приликом, ПВ А.Вучић је имао веома запажену улогу,  пре свега као учесник једног од најпосећенијих панела '''Од миграција до интеграција''. Том приликом, председник Владе Србије је, поред вицеканцелара Немачке Зигмара Габријела, премијера Шведске Штефана Левена, директора Међуанродне организације за миграције Лeјсија Свинга и председника америчке компаније ''Чобани'', Хамдија Улукаје, говорио о односу Србије према избеглицама, изазовима са којима је суочена и потреби постојања јединственог европског решења као одоговора на реакције присутних, који су похвално говорили о односу Србије према избеглицама и о реалном сагледавању проблема на начин на који их је изнео ПВ А.Вучић.
     На маргинама Форума, ПВ А.Вучић је имао низ билатералних састанака са званичницима осталих држава, као и представницима страних компанија и привредног сектора. Такође, дао је и интервију агенцијама Ројтерс и Блумберг, као и швајцарском дневном листу Блик.
 Oдржане билатералне политичке консултације Mинистарства спољних послова Републике Србије и Савезног департмана за спољне послове Швајцарске Конфедерације, 18. децембар 2015. године

     Дана 18. децембра 2015. године одржане су билатералне политичке консултације Mинистарства спољних послова Републике Србије и Савезног департмана за спољне послове Швајцарске Конфедерације. Две делегације предводили су државни секретар Министарства спољних послова Србије, амбасадор Роксанда Нинчић, и државни секретар швајцарског Савезног департмана за спољне послове, Ив Росије.
     Две стране су у једном садржајном разговору анализирале широк спектар политичких питања, како оних који се односе на билатералне односе Србије и Швајцарске, тако и регионалне теме везане за простор Западног Балкана, посебно у контексту односа Србије са својим суседима. У оквиру политичких консултација, разговарало се и о европским питањима, посебно оним који се односе на избегличку кризу и начине њеног решавања.
     Током разговора, истакнути су добри односи Србије и Швајцарске, као и висок ниво политичког дијалога који је током консекутивног председавања ОЕБС од стране две државе, у периоду 2014 - 2015. године, још више добио на динамици. Такође, констатован је и висок ниво економских односа Србије и Швајцарске, уз нагласак да постоје добри услови за њихово додатно унапређење.
     Две стране су договориле да наредне консултације буду одржане током 2016. године, у Београду. 
 Пословни форум ''Србија на путу ка модерној економији'', 16. јун 2015. године, Цирих

У Цириху је, 16. јуна 2015. године, у организацији Амбасаде Републике Србије у Берну и Привредне коморе Швајцарска - Централна Европа, одржан Пословни форум ''Србија на путу ка модерној економији'', на коме су учествовали председник Владе Републике Србије Александар Вучић и министар финансија Душан Вујовић. Том приликом ПВ А.Вучић је говорио о структурним реформама, као и позитивним променама пословног амбијента у Србији, док је министар Д.Вујовић домаћине информисао о макроекономској стабилности и мерама које Србија спроводи у циљу фискалне консолидације и опоравка привреде. Истовремено, ПВ А.Вучић је позвао швајцарске привреднике да улажу у Србију. С дуге стране, Швајцарско-српска трговинска комора са седиштем у Београду, која је обележила годину дана од оснивања, представила је свој рад, резултате и планове, и подвукла да јој се све већи број компанија обраћа са жељом да сарађује са српским партнерима и да се учлани у ову комору.  Седмо заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, 16. јун 2015. године, Цирих

У Цириху је, 16. јуна 2015. године, одржано Седмо заседање Мешовите комисије  за економску сарадњу Србије и Швајцарске. Седница је протекла у позитивној атмосфери, где су две стране изнеле оцену да су билатерални економски доноси Србије и Швајцарске традиционално добри, са преко 180 швајцарских компанија које тренутно послују у Србији. Такође, обе стране су потврдиле да је пословна клима у Србији повољна, при чему процес европских интеграција Србије пружа додатну сигурност за пословање. Са швајцарске стране истакнуто је да су основне референце које Србији дају значајну предност у укупном одабиру дестинације за економска улагања, стратешка позиција у региону као и обучена и искусна радна снага. Новогодишњи концерт у Амбасади дуа ''Серарома''

     У Амбасади је 15. децембра 2015. године одржан новогодишњи концерт у извођењу дуа ''Серарома'', кога чине Раде Мијатовић (хармоника) и Даниел Емануел Андреиску (кларинет). Дуо је основан у Берну, са идејом да његови оснивачи, пореклом из Србије и Румуније, популаришу музику са простора одакле потичу. Наступали су у скоро свим концертним дворанама у кантону Берн, при чему су запажене наступе имали и у Цириху, Базелу, Луцерну и другим градовима Швајцарске.
     Пред шездесетак присутних званица, представника МИП Швајцарске, дипломатског кора и дијаспоре, дуо је изводио музичка дела из Србије, са простора Балкана и Источне Европе.
     Присутнима се на почетку концерта обратила амбасадор др С.Јанковић, и захвалила на подршци и сарадњи у овој години и пожелела им срећну и успешну 2016. годину, са надом да ће се плодотворна сарадња наставити и убудуће.
 Посета кантону Шафхаузен

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, боравила је 02.11.2015. године у посети кантону Шафхаузен. Том приликом  амбасадор С.Јанковић имала је сусрет са председником кантоналне Владе и шефом Департмана за економске послове Шафхаузена, господином Ернстом Ландолтом. Са господином E.Ландолтом је разговарано о могућностима успостављања економске сарадње Републике Србије и кантона Шафхаузен. У разговору је договорено успостављање конкретног механизма који би имао за циљ повезивање привредних субјеката две стране.Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд Рајс“ и откривање бисте др А. Рајсу у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну

      У оквиру манифестације „Дани српске културе у Швајцарској“, у просторијама Амбасаде Р.Србије у Берну, дана 26.09.2015.г. свечано је откривена биста др А. Рајсу, рад академског вајара Љубише Манчића, и одржанa Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“.
     За првог председника Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“ изабран је Звонко Јовановић, иницијатор и координатор пројекта „Дани српске културе у Швајцарској“, док је за почасног председника изабран гроф Philippe Piccapietra, Велики Канцелар Реда св. Лазара Јерусалимског, а за почасног потпредседника проф. Olivier Ribaux, директор Факултета криминалистичких наука Универзитета у Лозани. По окончању рада Оснивачке скупштине, свечано је откривена биста др А. Рајсу, коју је координатор пројекта Звонко Јовановић симболично предао на чување Амбасади Р. Србије у Берну, до њеног коначног постављања на Универзитету у Лозани.
     Догађају је присуствовала и амб. др Љиљана Никшић, начелник Одељења за миграције и дијаспору у Министарству спољних послова Републике Србије, која је одржала предавање на тему „Култура сећања на Велики рат и хуманитарно-медицинске мисије из иностранства“ са фокусом на рад и допринос др Арчибалда Рајса ширењу истине о српским жртвама у Првом светском рату.
 ИНФОРМАЦИЈА О ПРИКУПЉАЊУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

     Поводом повећаног прилива избеглица, Влада Р. Србије је образовала Радну групу за решавање проблема „Мешовитих миграционих токова“, која је задужена да прати, анализира и разматра питања у вези са повећаним приливом миграната у нашу земљу. Радном групом председава министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Истовремено, у току је и процедура Владе Р. Србије да се у што краћем року, отворе посебни наменски рачуни у динарима и девизама (мултивалутни рачун) за прикупљање донаторске и хуманитарне помоћи у новцу.
     Све неопходне информације у вези са слањем хуманитарне помоћи, могу се пронаћи на интернет сајту Управе царина Р. Србије: www.upravacarina.rs , у делу хуманитарна помоћ – законске процедуре и друге информације о слању хуманитарне помоћи из иностранства у Р. Србију.
     Такође, информације о отпреми хуманитарне помоћи, неопходној пратећој документацији, као и о врстама робе која је потребна, могу се добити од Црвеног крста Србије упитом на адресу: indep@redcross.org.rs .
 Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"

„Пошта Србије“ је увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтвер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију. Информишемо вас о предностима наведене услуге:
-максимална доступност, у више од 1200 пошта, чиме је покривена цела територија државе Србије,
-ценовна приступачност при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,
-једноставност слања и пријема новца – без додатне документације само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,
-ефикасност – новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и
-сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза (http://www.upu.int)
„Пошта Србије“ ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.
У циљу детаљнијег информисања можете контактирати предузеће „Пошта Србије“ на телефон +381 11 3644-745 или на e-mail: novcano@ptt.rs
 Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља - СТУПАЊЕ НА СНАГУ

Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014. године, на снагу је ступио 6. августа 2015. године.

Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду од 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Два воза компаније ''Stadler Rail'' отишла за Србију

      Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, заједно са генeралним конзулом Републике Србије у Цириху, госп. Зораном Јеремићем, делегацијом Железница Србије, коју је предводио извршни директор госп. Ненад Кецман, као и делегацијом швајцарске компаније Stadler Rail, 06.08.2015. године, присуствовала је свечаном отпремању два електромагнетна путничка воза, у Републику Србију. Реч је о контигенту  последња два воза,  од укупно 21, који су сукцесивно испоручивани Републици Србији, на бази уговора који су две компаније потписале 2013. године, и са чијом испоруком се започело у јесен 2014.
     Две стране су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, уз нагласак да је она значајно допринела модернизацији железничког саобраћаја у Србији, као и њене инфраструктуре. Истакнуто је такође очекивање да ће се сарадња наставити и у будућем периоду.
 Обавештење - Пренос новца са иностранством посредством Поштa Србије

     Пошта Србије увела је услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије.
Приликом трансфера новца са поменутим земљама накнаду слања новца плаћа искључиво пошиљалац, a новац је доступан за исплату по правилу истог дана или најкасније у року од два радна дана у зависности од земље.
     Пошта Србије ће на поменути начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, а најпре са Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.

     Детаљнију информацију о предности и начину уплате новца преко Пошта Србије можете видети на веб сајту: www.posta.rsКонцерт пијаниста Ивана и Маргите Мелеш

     У барокном простору Виле Метлен у Берну, 29. априла о.г. одржан је концерт познатог музичког дуа - Ивана Мелеша и Маргите Дракуловић-Мелеш. Концерт је организовала Амбасада Р. Србије у Берну, у сарадњи и уз подршку Секретаријата за културу Града Београда. Концерт је један у низу од културних догађаја којима се планира да се пригодно обележи овогодишње председавањe Р. Србије ОЕБС-ом.Куртоазна посета градоначелнику Берна

     Амбасадор др Снежана Јанковић разговарала је 27. априла 2015. са градоначелником Берна, г-дином Александром Чепетом. Тема разговора била је могућност унапређења сарадње две престонице, нарочито у преносу искустава градске управе Берна у управљању сложеним градским системима.Уручење Сретењског ордена професору др Афксендиосу Калангосу

    

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 17. априла о.г. организована свечаност на којој је, у име председника Републике Томислава Николић, амбасадор др Снежана Јанковић, уручила Сретењски орден другог реда професору др Афксендиосу Калангосу, начелнику кардиохируршког одељења Универзитетске клинике у Женеви, светски признатом стручњаку и великом добротвору. Орден је уручен за изузетне заслуге у хуманитарном раду професора Калангоса у Србији.
     У част професора Калангоса, одржан је краћи концерт младог српског виолончелисте Павла Савића, након чега је организован коктел.
     Међу званицима су били представници дипломатског кора, угледни представници српске и грчке дијаспоре у Швајцарској, као и професорове колеге из Женеве.


 РАЗМЕНА УЧЕНИКА ИЗ СРБИЈЕ, НЕГОСЛАВАЦА И ШВАЈЦАРСКЕ, 21. март 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 21. марта ове године одржан пријем за ученике из Београда, Новог Сада, Сремских Карловаца из Србије и Негославаца у Хрватској, који су дошли у посету својим домаћинима из школе у Лису у кантону Берн. Пројекат размене ученика реализован је захваљујући Српској допунској школи и залагању учитељице Јелене Митровић са колегама. У мају ће ученици из Лиса отпутовати у узвратну посету Србији.Концерт кларинетисте Милоша Мијатовића

     Амбасада Републике Србије у Берну организовала је 17. марта 2015. године заједнички концерт Милоша Мијатовића, професора кларинета на Факултету уметности у Нишу и Штефана Зигенталера, професора кларинета на Универзитету у Берну. Концерт је одржан у знак захвалности професору Зигенталеру који је за потребе студената Универзитета у Нишу поклонио шест кларинета из своје приватне колекције.САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДИЈАСПОРЕ, 12. март 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 12. марта 2015. године одржан састанак са представницима српских удружења у Швајцарској. Скуп је иницирала Амбасада, са циљем да он постане традиционално годишње окупљање. На састанку је било речи о проблемима са којима се сусреће српска дијаспора, као и о плановима и идејама за још чвршћу сарадњу са матицом.ПЛАВИ ПОРТРЕТ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ИЗЛОЖЕН У АМБАСАДИ У БЕРНУ, 21. фебруар 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 21. фебруара ове године изложен чувени Плави портрет Николе Тесле, настао 1916. године у Њујорку. У сарадњи са удружењем "Tesla Society Schweitz" организована је изложба, на којој су о лику и делу Николе Тесле, светског научника српског порекла, као и о настанку портрета, говорили представници Амбасаде, Удружења и Музеја Нордзе у Хусуму у Немачкој, где је откривен оригинал Плавог портрета.УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ,

     Председник Владе Републике Србије Александар Вучић учествовао је, на позив организатора, на 45. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, 21. и 22. јануара 2015. године.
     Премијер Вучић је том приликом остварио низ сусрета са страним званичницима, попут премијера Народне Републике Кине Ли Кећанга, премијера Турске Ахмета Давутоглуа, потпредседника Швајцарске и министра привреде, образовања и истраживања Јохана Шнајдера Амана, потпредседника Европске комисије Франса Тимерманса, генералног секретара ОЕБС-а Ламберта Занијера и бројних других. Такође, премијер Вучић је имао низ разговора са представницима престижних компанија, као што су Гугл, Сбербанка и друге.
 Посета саветнице председника Јасмине Митровић Марић, у својству изасланика председника Републике Србије Томислава Николића поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата

     У Берну је 30.11.2014.г. обележена стогодишњица од почетка Првог светског рата. Манифестација под називом „Сто година после“, организована је од стране наставног особља српске допунске школе у Швајцарској. Покровитељ манифестације је био председник Републике Србије г-дин Томислав Николић, а подршку у организацији пружила је Амбасада РС у Берну. У својству специјалног изасланика председника Р.Србије, у Берн је овим поводом допутовала саветница председника др Јасмина Митровић Марић.

     У Амбасади је у част др Ј.Митровић Марић, организован коктел на којем су били присутни организатори манифестације са својим гостима, као и поједини представници српске дијаспоре из Швајцарске.

     У просторијама основне школе „Швабгут“ у Берну, одржана је главна манифестација. Саветница председника Републике др Митровић Марић је одржала надахнут говор, који је оставио изузетан утисак на све присутне. Аула школе је била препуна, а песмом и музиком коју су изводила деца из више градова Швајцарске, Београда, Вуковара и Хамбурга, евоцирана су тешка сећања на губитке и патње које је Србија претрпела током Великог рата.
 ДР СНЕЖАНА ЈАНКОВИЋ ПРЕДАЛА ЈЕ АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ ШВАЈЦАРСКЕ

    

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Др Снежана Јанковић предала је 11. новембра 2014. године председнику Швајцарске Конфедерације Дидијеу Буркхалтеру акредитивна писма, којима је председник Републике Србије Томислав Николић именује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији.
     У срдачном разговору, изражено је обострано задовољсто напретком у развоју наших билатералних односа и размењена су мишљења о могућностима за њихово даље унапређење у свим областима од обостраног интереса.
 Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа

Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, која је објављена у „Службеном гласнику РС", број 119 од 31. октобра 2014. године и ступа на снагу 8. новембра 2014. године.

Овом Одлуком, поменуте категорије страних држављана могу, без виза, улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.Концерт поводом 20. рођендана КУД-а "Карађорђе"

Културно-уметничко друштво "Карађорђе" обележило је 1. новембра 2014. године 20. годишњицу постојања свечаним концертом под називом "Ми остављамо трагове" у Националном театру Берна. У богатом програму, који је обухватио извођење песама и игара из читаве Србије, учествовали су као гости и Културно-уметничко друштво "Караџић"  из Шененверда, као и Удружење грађана "Ера" из Ужица.

Концерту су присуствовали и др Снежана Јанковић, амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, и конзул др Александар Ђурђић. У свом обраћању присутнима, амбасадор С. Јанковић је истакла значај активности КУД-а "Карађорђе" за очување националног идентита, српске традиције и културе и захвалила члановима овог културно-уметничког друштва на труду, ентузијазму и љубави према својој земљи, коју исказују преданим неговањем српске културне баштине ван граница своје земље.Сарадња између комора младих у Србији и Швајцарској

У Фрибуру су 12. октобра 2014. године потписани споразуми о сарадњи између комора младих Србије и Швајцарске, и комора младих Београда и Берна.

Споразум су испред комора младих Србије и Швајцарске потписали национални председници Никола Цветковић и Себастиан Бегерт, а испред комора младих Београда и Берна локални председници Миша Лазовић и Герхард Витвер.

Свечаном потписивању, које је уприличено у оквиру одржавања годишње конвенције Коморе младих Швајцарске, присуствовала је амбасадор Републике Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић.Делегација Народне Скупштине Републике Србије у посети Швајцарској, 14 - 19. септембар 2014.

Берн, 14 - 19. 9. 2014. - У оквиру пројекта УНДП "Oversight function and transparency of the Parliament", у сарадњи са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу, делегација народних посланика и државни ревизор боравили су у студијској посети Швајцарској и имали више сусрета са колегама из Савезног парламента Швајцарске, као и са представницима савезних и кантоналних власти, укључујући Савезни департман за спољне послове, Државни секретаријат за економске послове, Савезну ревозорску институцију и Канцеларију државног тужиоца Швајцарске. Циљ посете било је упознавање са најбољим примерима швајцарске праксе у комуникацији са грађанима и парламентарне контроле трошења јавних финансија.

Делегација је ималу прилику да разговара са др Снежаном Јанковић, амбасадором Републике Србије у Берну, и представницима српске дијаспоре у Швајцарском на пријему организованом 18. септембра у Амбасади.AirSerbia званично почела да лети и за Цирих

У среду 06.11.2013. године, на циришки аеродром слетео је авион А319 новоосноване компаније “АirSerbia”. Дочек и презентацију организовала је Марија Марковић, директорка пословнице у Цириху. Било је доста представника туристичких агенција са Балкана који су видели авион и уверили се у његов комфор и удобност.

    

Присутне су поздравили Петер Гриниг, директор  маркетинга за авијацију аеродрома Цирих, Стеван Шипка, извршни директор за комерцијалу “АirSerbia” и амбасадор Србије Др. Милан Ст. Протић.Овом догађају присуствовали су и први саветник Дејан Ралевић и Радивоје Радојевић, жеран Генералног конзулата у Цириху.


После 60 година сарадње ЈАТ-а и  аеродрома Цирих, за шта је Цирих дао и захвалницу за верност, почиње нова ера са националном компанијом “АirSerbia”.Политичке консултације Србије и Швајцарске, 22. октобар 2013, Београд

У Београду су одржане политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Савезног министарства спољних послова Швајцарске. Размењена су мишљења о актуелним билатералним питањима, напретку Републике Србије у процесу евроинтеграција, заједничком консекутивнoм председавању ОЕБС, регионалној сарадњи, као и актуелним међународним питањима. Делегацију Министарства спољних послова Србије је предводила државни секретар Вера Маврић а делегацију Савезног министарства спољних послова Швајцарске државни секретар Ив Росије (Yves Rossier).Председник Републике Томислав Николић одликовао Франца Вебера

У Амбасади Републике Србије у Берну 29. јула о.г. организована је свечаност на којој је, у име председника Републике Томислава Николић, амбасадор Милан Ст. Протић уручио сребрну медаљу за заслуге Франц Веберу, швајцарском екологу, писцу и новинару, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

У свом говору, амбасадор Протић пренео је захвалност српског народа Ф. Веберу за његову упорност и спремност да подигне глас у одбрану српске културне баштине на Косову и Метохији. Нарочито је непроцењива била његова медијска борба током НАТО бомбардовања СРЈ 1999. када је у Швајцарској наступао на позицијама осуде тог акта и захтева за престанком "варварства над овим делом Европе". Амбасадор је оценио да је додела медаље само један скроман, али изузетно значајан, допринос наставку његовог залагања за праве вредности и пожелео срећу и здравље Ф. Веберу на челу фондације коју успешно води већ деценијама. Истакао је да српски народ не заборавља своје пријатеље, те да је ова медаља којом га је одликовао председник Републике само још једна потврда.


У надахнутом говору, након што је са нескривеним емоцијама захвалио председнику Републике на части која му је указана, Ф. Вебер је подвукао да му се чинило да, откад се бори за очување културног и духовног наслеђа наше земље, ту борбу нису добро схватали и није била добро прихваћена. Међутим, управо је значај своје борбе мерио интензитетом њеном супротстављању, што му даје за право да оцени да је - српска ствар, уствари, изузетна.

Говорио је о свом почетку професионалног бављења српским манастирима, нарочито Студеницом и Морачом којима је био импресиониран, а којима је претила индустријализација у земљи. Нарочито је за њега било болно сећање на вишенедељно бомбардовање 1999. када је саосећао са народом у Србији.

У свом говору направио је паралелу између Србије и Швајцарске, подсећајући да је он велики швајцарски патриота, заљубљен у своју отаџбину, за коју налази доста сличности са Србијом - готово истоветна страст за независношћу и суверенитетом по сваку цену. Говорио је и о заједничким непријатељима наше две земље кроз историју. Подсетио је на сличност људи који живе у обе земље, с којима је тешко изаћи на крај.

На крају свог говора, Ф. Вебер је истакао да је "бити Швајцарац, као и бити Србин - част и судбина", те да је поносан што су оба народа препознала његову улогу.

На крају церемоније уручивања ордена, организован је мали коктел на коме су присуствовали представници Амбасаде, МИП Швајцарске, као и угледни грађани српског порекла с којима је раније Ф. Вебер успостављао одличну сарадњу.Обележен Дан државности у Амбасади Републике Србије у Берну

Национални празник Сретење - Дан државности свечано је обележен и у амбасади Републике Србије у Берну. Пријему који је том приликом уприличио амбасадор др. Милан Ст. Протић, поред великог броја наших грађана који живе и раде у Швајцарској, пртисуствовале су и бројне дипломате, амбасадори Немачке, Холандије, Русије, Украјине, Словачке, Кубе, Кине, Велике Британије, Лихтенштајна, Македоније, Словеније, док су амбасаде САД, Италија и Шпанија послале заменике својих амбасадора.
Међу угледним званицама било је пуно дипломата из афричких и азијских земаља, а обележавању Дана државности Србије присуствовали су и домаћини Швајцарци, помоћник министра за спољне послове Швајцарске Артур Матли, са сарадницима, као и представницни Савезног уреда за странце, Уреда за развој и сарадњу, као и представници савезне полиције.

 

 

 Форум малих и средњих предузећа: “Адриа – Регион са потенцијалом”, Цирих 15. мај 2012.

У Цириху је 15.маја 2012. одржан форум “Adria: Region mit Potenzial” у организацији OSEC на коме је учествовало више десетина швајцарских малих и средњих предузећа, заинтересованих за пословање у Србији и/или регион Западног Балкана. Циљ овог форума био је упознавање потенцијалних малих и средњих швајцарских предузећа/инвеститора са могућностим улагања и условима пословања у Србији и другим земљама региона. Учешће су, поред представника Србије, узели представници Словеније,  Хрватске и Босне и Херцеговине.

Врло успешну презентацију могућности улагања  у Републику Србију дао је Никола Јанковић, саветник за страна улагања у Агенцији за промоцију извоза и страних улагања (www.siepa.gov.rs ), док је врло ефектну “причу о успеху” швајцарског малог, али успешног предузећа у Србији, дао Андре Мајер, власник Meier-mechanic AG, из околине Луцерна.

Након завршетка званичног дела форума, наша делегација је имала велики број билатералних сусрета са представницима заинтересованих швајцарских малих и средњих предузећа.

 Седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, Берн 8. мај 2012.

У Берну је 8.маја 2012. одржана 5.седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србија – Швајцарска. Комисија је основана на основу Споразума о привредној сарадњи 2001. године. Први састанак одржан је у марту 2008. године у Берну. Друго заседање је било маја 2009. године у Београду, затим треће у мају 2010. године у Цириху и четврто у мају 2011. године у Београду. На састанку су размотрена питања робне размене, инвестиционе сарадње, мултилатерална питања, могућности ближе институционалне сарадње и размене привредних делегација, као и размењене информације о односима обе земље са Европском унијом.

Резултати рада Комисије дефинишу оквир у коме актуелни и будући економски партнери из две земље могу пронаћи заједнички интерес – остварење пословног успеха.

Нашу делегацију предводила је Бојана Тодоровић, помоћник министра економије и регионалног развоја (www.merr.gov.rs), док је швајцарску делегацију предводио амбасадор Ерик Мартен,из Државног секретаријата за привреду (www.seco.admin.ch).

У организацији Economiesuisse, SEC-Handelskammer Schweiz – Mitteleuropa i Амбасаде Републике Србије у Берну, у Цириху је 9.маја 2012. организован Округли сто на коме је учествовало неколико великих, изузетно значајних швајцарских компанија (ABB, Alstom, Holcim, StadlerRail) које су са представницима наше делегације размениле мишљења о условима пословања у Србији, ранијим искуствима, перспективама унапређења сарадње, као и изазовима који се налазе пред нама, посебно у светлу наставка економске и финансијске незвесности у Европској унији, Европи, али и остатку света. Представници компаније Nestle, који су били спречени да учествују, упутили су писмо у коме су у позитивном тону пренели искуства у свом пословању у Србији.Вести
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА ПРЕДСЕДНИЦИ ШВАЈЦАРСКЕ СИМОНЕТИ СОМАРУГИ, 14.01.2020.
ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА ПРЕДСЕДНИЦИ ШВАЈЦАРСКЕ СИМОНЕТИ СОМАРУГИ, 14.01.2020.
СВЕТСКА БАНКА ПРЕДВИЂА УБРЗАН РАСТ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ ДО 7%
ИЗЛОЖБА У БИЛУ
ОБАВЕШТЕЊЕ-нерадни дани
КУД „ВЕЗ“ ПРОСЛАВИЛО ПЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 14.12.2019.
Учешће ПВ А.Брнабић на WORLD MINDS, 11.12.2019.године
Наставничко веће, 08.12.2019.год.
ДЕЧИЈА ПРЕДСТАВА „БРАНКОВ УРНЕБЕС“, 24.11.2019.
„ЊУЈОРК ТАЈМС“ ОБЈАВИО ТЕКСТ О БЕОГРАДУ
ДЕЧИЈА СМОТРА СРПСКОГ ФОЛКЛОРА У ШВАЈЦАРСКОЈ, 16.11.2019.
УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА „СТРАТЕШКОМ ДИЈАЛОГУ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ“ У ЖЕНЕВИ, 07-08. новембар 2019. године
„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“
СРБИЈА – ЈЕДНА ОД НАЈАТРАКТИВНИЈИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА У ЕВРОПИ
РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАУЗЕЛА 44. МЕСТО НА „DOING BUSINESS“ ЛИСТИ СВЕТСКЕ БАНКЕ
КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „РАТИСЛАВ БЛАГОЈЕВИЋ И ГЛЕДАНИЦЕ“ У АМБАСАДИ, 27.09.2019.
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ ШВАЈЦАРСКОЈ КОНФЕДЕРАЦИЈИ, 02-03. септембра 2019. године
КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА
ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ТОМБОЛА" ШВАЈЦАРСКОГ АУТОРА ТОМАСА КАДЕЛБАХА И КОНЦЕРТ КУД „ДОБРОСАВ РАДОВАНОВИЋ-КИКАЦ" У АМБАСАДИ, 28.06.2019.
Реакција Амбасаде на текст у дневном листу Neue Zürcher Zeitung, објављен 18.06.2019.године, аутора Оливера Шмита
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ, О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
АКЦИЈА „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ У АМБАСАДИ, 01.06.2019.
РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „СРПСКИ ЈЕЗИК - МОЈЕ БЛАГО“
СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ „СВЕТИ САВА“ ИЗ АЛШТЕТЕНА ПРОСЛАВИО 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 04.05.2019.
ГОСТОВАЊЕ ХОРА БРАНКО ИЗ НИША У ШВАЈЦАРСКОЈ, 30. април – 03. мај 2019.
ПРОМОЦИЈА ФОТОМОНОГРАФИЈЕ „ШУМАДИЈА И ПОМОРАВЉЕ – ДУША СРБИЈЕ“ У АМБАСАДИ, 12.04.2019.
Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије
Литерарни конкурс
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 13.марта до 01.априла.2019.г.
МЕЂУНАРОДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЕВРОПЕ“
У ПАЛАТИ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У ЖЕНЕВИ СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ЈОВАН ДУЧИЋ – СРПСКИ ПИСАЦ И ДИПЛОМАТА“, 01.03.2019.
ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ШВАЈЦАРСКОЈ КОНФЕДЕРАЦИЈИ, 15.02.2019.
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ЛИХТЕНШТАЈНУ, 14.02.2019.
10-та конференција медицинске дијаспоре
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА У ОБЛАСТИ ПРЕВОДИЛАШТВА
КОНКУРС МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
ПРЕДСТАВЉАЊЕ СТУДИЈЕ О ЗНАМЕНИТИМ СРБИМА У ШВАЈЦАРСКОЈ ОД 1863. ДО 1918. ГОДИНЕ, 30.11.2018.
ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ“, 30.11.2018.