| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ

Амбасада Републике Србије неће радити
07, 10, 14. и 17. априла 2023. као и 01. и 02. maja 2023. због празникаАмбасадор Брадић са председником асоцијације „Економи Свис“ о јачању привредне сарадње, 14.03.2023.

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и председник асоцијације „Економи Свис“ (economiesuisse) Кристоф Медер, која окупља око 100.000 швајцарских фирми и запошљава близу два милиона људи, разговарали су о могућностима за даље унапређење привредне сарадње – посебно у домену биотехнологија, области информационо-комуникационих технологија, енергетске транзиције и екологије.

Робна размена између Србије и Швајцарске је у прошлој години повећана за више од 30% у односу на 2021. годину, достигавши износ од од 802 милиона франака, док је још бољи биланс остварен у домену размене услуга, чија је вредност била скоро 1,2 милијарди франака. Обострано је константовано задовољство чињеницом  да је тиме настављена тенденција константантног раста обима привредне сарадње у последње четири године, посебно у домену услуга, упркос тешким изазовима и проблемима које су изазвале вирусна пандемија и ратни сукоб у Украјини.

Амбасадор Брадић и 1. секретар Бојан Стојановић су представили део пројеката који су у Србији у плану или чија је реализација већ покренута – као што су Био4 кампус у Београду, даља изградња железничке и путне инфраструктуре, пројекти у области енергетске транзиције, као и обновљивих извора енергије. У разговору су учествовали и члан УО одбора „Економи Свиса“ Александер Кеберле , који је руководилац сектора за екологију, енергетиу и инфраструктуру, као и руководилац одељења за Србију Катја Капаул.Радни ручак у резиденцији амбасадорке Републике Аустрије у Берну, 14.03.2023.

Радни ручак у резиденцији аустријске колегинице Марије Ротхајзер-Скоти (Maria Rotheiser-Scotti) био је изванредна прилика да са амбасадорима десетак земаља и државном секретарком у Секретаријату за миграције Швајцарске Кристином Шранер Бургенер (Christine Schraner Burgener) разменимо мишљења и информације о питањима илегалних миграција у Европи, даљим могућностима сарадње, решавању проблема азиланата и искуствима у њиховој интеграцији.

(на слици: ДС СЕМ, амбасадори Аустрије, Немачке, Шпаније, Италије, Пољске, Словачке, Србије, Хрватске, Словеније, шеф Мисије ЕУ, О.П. Шведске)
 Прослава Дана државности у Амбасади Републике Србије у Берну

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, на пријему поводом Дана државности, у обраћању дијаспори апеловао је на јединство и слогу српског народа у иностранству, указавши да само непоколебљивом вером, храброшћу и снагом аргумената Србија може да се одупре изазовима и тешкоћама са којима се суочава на медјународном плану и у решавању статуса Косова.
Свечано обележавање Дана државности, у Амбасади у Берну, отворено је химнама Србије и Швајцарске у изводјењу оперске певачице из Цириха Данијеле Бијелице, уз пратњу виолонисткиње Татјане Вуцелић из Базела.
Амбасадор Горан Брадић подсетио је, у свом говору, на значај Сретењског устава за Србију, као и на историјат односа измедју две државе.
Он је указао да посебну спону две земље чине бројни лекари и медицинске сестре из Швајцарске који су за време Балканских ратова, а посебно током Првог светског рата лечили српске војнике и цивиле, али и извештавали о ратним злочинима над српским становништвом.
С тим у вези је подсетио на Луизу Пробст, Катерину Штирценегер, Берту Расин Кине, Јермен Расин, Мабел Грујић, докторе Виктора Кинеа, Жозефа Штемпелберга, Жанере Миникин, Арчибалда Рајса.
И данас, Швајцарска подржава Србију и српски народ кроз бројне пројекте, али и 195 швајцарских војника који су већ 24 године при медјународној мисији Кфор на Косову и Метохији.
Брадић је истакао да су билатерални односи две земље врло добри, стабилни, динамични, интентивни и разнолику, како на политичком и економском нивоу, тако и у области инфраструктуре, науке, технологије, енергетике и у другим сегментима.
Подсетио је и да су многи знаменити Срби студирали у Швајцарској, као на пример некадашњи премијер Никола Пашић.
Пренео је да робна размена у протекле три године, упрског пандемији, као и негативним ефектима сукоба у Украјини, бележи значајан раст, као и да око 500 швајцарских фирми запошљава 12.000 људи у Србији.
Такодје је указао и на одличне економске резултате Србије, која је прошле године остварила привредни раст од 2,5 одсто, уз очување јавног дуга испод 60 одсто БДП-а, привлачењу директних страних инвестиција у вредности од 4,4 милијарди евра.
"Србија се последњих десетак година знатно променила, осавременила и ојачала. Да ли је могло мало брже и ефикасније, вероватно да. Да ли је било тешко и изазовно, јесте веома. Али напредак је свакако очигледан и врло лако мерљив. Захваљујем вам се на дугогодишњој помоћи - финансијској и материјалној и сваковрсној другој помоћи - коју сте протеклих година и деценија несебично пружили отаџбини. Имам још једну молбу и апел - данас нам је више него икад, у овим компликованим, тешким и изазовним временима потребна слога, јединство, снага и непоколебљива вера, као и велика храброст да сви заједно станемо уз државу, наш народ, цркву, а пре свега уз наше сународнике, браћу и сестре на КиМ. Какву год одлуку донесу држава, парламент, председник и Влада - сви треба да је подржимо и једниствено бранимо наше ставове, аргументе и истину, - а ви сви добро знате о чему говорим", нагласио је Брадић.
Пријему је присуствовало више од 50 амбасадора земаља од Јапана, преко Ватикана, Египта, Кеније, Луксембурга, до Уједињених Арапских Емирата и Русије, дипломатски представници Кине, Велике Британије, и других држава, као и високи представници Швајцарске и медјународних организација.ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 02.02.2023.

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 16. јануара 2023. године донео одлуке бр. 17/30-2023/01 и бр. 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

 Прослава Савиндана у Берну, 29.01.2023.

У храму „Светих Ћирила и Методија“ у Белпу крај Берна, у недељу 29.01.2023, организована је прослава школске славе, Светог Саве. Архијерејски намесник СПЦ за Швајцарску, протојереј-ставрофор Станко Марковић, вероучитељица Ађена Марковић и учитељице Допунске наставе на српском језику Министарства просвете Републике Србије, Јелена Митровић и Тијана Крајина, припремили су свечану приредбу, традиционалну поделу светосавских пакетића и свечани ручак за ученике, родитеље и присутне парохијане. Учешће у приредби узело је више од 60 ђака, из Берна, Бургдорфа, Цухвила, Била и Фрибурга. Извођене су рецитације, музичке кореографије и хорски наступи у пратњи хармоникаша. Најмлађи учесници имали су 4 године. На почетку су освећени славски колач и жито, а на крају подељени пакетићи у којима су се, поред слаткиша, налазиле и књиге, слагалице и други едукативни материјали у духу светосавља. Прослави Савиндана присуствовао је и представник амбасаде Босне и Херцеговине, амбасадор др Боро Бронза, док је у име амбасаде Републике Србије био присутан конзул Предраг Мандић.Регистровање корисника портала еУправа преко ДКП и издавање параметара за апликацију Consent ID

Обавештавамо да је 23. децембра 2022. године потписан Протокол између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, као и услуга електронске управе грађанима и правним лицима у иностранству. Истовремено је потписан и Протокол о сарадњи између МСП и Канцеларије за ИТ и еУправу о физичкој идентификацији, регистрацији и издавању параметара за активацију средства „Шема еУправа“ од стране овлaшћених службеника у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.
У складу са потписаним документима, од 01. фебруара 2023. године, Амбасада Републике Србије у Берну почеће са применом бесплатне услуге регистрације корисника портала еУправа (https://euprava.gov.rs/) и издавања параметара за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) Републике Србије, старији су од 16 година, поседују своју мејл адресу и телефон који користи оперативни систем Android или iOS, као и странци који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно, поседују евиденцијски број странца који издаје Министарство унутрашњих послова, могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани. Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.
У Србији се параметри добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Републици Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да, након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и слично."Die Weltwoche" о одговору амбасадора Брадића на твит Цедрика Вермута (СП) 09.01.2023.Интервју амбасадора Г. Брадића за швајцарске медије, 30.12.2022.

nternet portal „20.Minuta“ emitovao je sinoć, a štampano izdanje istoimenih novina objavilo je danas intervju sa ambasadorom G. Bradićem.

Intervju je objavljen pod naslovom „Slika loših Srba i dobrih Albanaca je pogrešna i opasna“. Ambasador je u odgovorima na pitanja redakcije objasnio uzroke nedavne eskalacije stanja na KiM, ukazao je na težak život, pritisak i šikaniranje kojima su izloženi Srbi, predstavio argumente zbog kojih Srbija ne želi i ne može da prizna JPNK i druge činjenice.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić izjavio je da švajcarski mediji, kada izveštavaju o situaciji na Kosovu, koriste pogrešan i opasan stereotip o lošim Srbima i nedužnim Albancima, ističući da slika ne može da bude samo "crno-bela".

Bradić je za list "20.Minuta", na pitanje da li je saglasan sa pojedinim ocenama da mediji često jednostrano i prokosovosko-albanski izveštavaju o Kosovu, rekao da bi, kao diplomata i bivši novinar, ocenio da švajcarski mediji, nažalost, koriste pogrešan i opasan stereotip – loši Srbi i nedužni Albanci.

„Srbija i njeno rukovodstvo se pogrešno optužuju za nacionalizam i pokušaje destabilizacije, kao navodna produžena ruka Moskve. Šire se spekuacije, koriste fotografije, snimci ili izjave ljudi, koje se ne mogu nezavisno proveriti. Ne postoji crno-bela slika, postoje mnoge nijanse“, ukazao je ambasador Srbije.

Bradić je rekao da je proteklih nedelja na Kosovu i Metohiji došlo do tenzija zbog niza mera koje su prištinske vlasti preduzele, suprotno interesima Srba, kao i dugogodišnjeg nepoštovanja ranije dogovorenih sporazuma. Pojasnio je da se radi o sporu u vezi sa registarskim tablicama, nepriznavanjem srpskih ličnih karata, brojnim neopravdanim hapšenjima uglednih Srba, te širenjem straha i institucionalnog šikaniranja.

Na pitanje da li se nazire deeskalacija na Kosovu, Bradić je rekao da je u noći između srede i četvrtka dogovoreno da se barikade uklone, što je svakako pozitivna vest.

"Te barikade su rezultat dubokog i dugogodišnjeg nezadovoljstva Srba, jer  status AP Kosova i Metohije nije rešen, a ni dogovoreni sporazumi nisu ispoštovani", istakao je ambasador.
Na pitanje zašto Srbija ne prizna Kosovo, odgovorio je da Srbija ne može i ne želi da prizna jednostrano i suprotno međunarodnom pravu otcepljenje dela teritorije.

„Kosovo i Metohija je prema Ustavu Srbije, Povelji UN i Rezoluciji SB UN 1244, jedna od dve autonomne pokrajine unutar Srbije. Koja zemlja sveta bi odustala od svoje teritorije?", upitao je Bradić i podsetio da više od 110, od ukupno 193 zemlje članice UN - nije priznalo Kosovo.

Na konstataciju da, pre svega na severu Kosova, živi srpska manjina, te na pitanje kako im je, Bradić je odgovorio da Srbi žive na kompaktnoj teritoriji, pod stalnim pritiskom vlasti u Prštini. Ukazao je i da su u još težem stanju Srbi koji žive u centralnom i južnom delu Kosova. "Ti ljudi žive u tzv. enklavama, iako bi izraz geto bio pogodniji", primetio je Bradić.

Istakao je i da je sa Kosmeta od 1999. godine proterano više od 220.000 Srba i nealbanaca. Takođe, više od 80.000 kuća, stanova i imanja Srba je protivpravno otuđeno ili ukradeno, više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno, a na desetine pravoslavnih grobalja oskrnavljeno, pa čak ni mrtvi Srbi ne mogu da imaju mira. 'Stotine naselja sela i gradova su albanski ekstremisti očistili", rekao je ambasador.

Na pitanje kakvu budućnost želi Kosovu, Bradić je rekao da svim građanima Balkana želi miroljubiv suživot, pomirenje, mir i stabilnost i bolju budućnost, kao i više radnih mesta.
„Želim građanima na Kosovu i Metohiji život koji ima većina građana u Švajcarskoj i drugim zemljama u Evropi“, zaključio je ambasador Bradić.

Više o tome možete pronaći na sledećem linku: https://www.20min.ch/story/das-bild-von-boesen-serben-und-guten-albanern-ist-falsch-und-gefaehrlich-548443784289Концерт и изложба радова ученика Српске допунске школе у Швајцарској, 17.12.2022.

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, током викенда (17.12.2022. године), одржана је новогодишње-божићна ликовно-вајарска изложба и приредба српских ђака коју су заједнички организовали Амбасада, Допунска школа на српском језику и Српска православна црква.
Главни организатори биле су наставница Јелена Митровић и вероучитељица др Ађена Марковић из кантона Берн. У осмишљавању програма учествовале су, такође, са својим ученицима и наставнице Тијана Крајина и Снежана Шароњић - чији су ђаци узели и активно учешће у рецитацијама и солистичким наступима на труби, виолини, фрули, гитари и саксофону. У програму је учествовало више од 50 деце различитог узраста, чије уметничке вештине је посматрало стотинак родитеља и пријатеља. Подршку манифестацији пружио је КУД „Карађорђе“ из Берна, чији су најмлађи чланови на улазу у ДКП госте традиционално дочекали са хлебом и соли.
Претходних недељу дана, у Амбасаду Р. Србије у Берну пристигло је готово две стотине ликовних радова деце коју подучавају учитељице Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Маргита Тот, Мира Томић, Тијана Крајина, Милица Марковић, Славица Лапчевић, Јелена Стешић, Смиљка Милетић и Гордана Николић. Теме радова су биле „Новогодишњи празници у мојој отаџбини“, „Божићно јутро у мом дому“ и „Бадње вече са баком и деком“.
Присутне госте и ученике поздравили су амбасадор Горан Брадић и протојереј-ставрофор Станко Марковић, парох српске православне општине Берн. Конзул П. Мандић је припремио дипломе и захвалнице које су уручене свима који су послали своје радове или наступом увеличали догађај. Након програма, деца су имала прилику да, по старој српској традицији, у слами траже слаткише. 

Више о томе можете прочитати овде:

https://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/5062782/praznicni-skup-u-nasoj-ambasadi-u-bernu.html

 

 Амбасадор Брадић на „Инвестиционој и пословној конференцији дијаспоре“ у Цириху, 26.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић учествовао је „Инвестиционој и пословној конференција дијаспоре“, коју je, у оквиру пројекта „Линк ап Сербиа“ (Link up Serbia II“ / „Повежимо се“!“) организовала Привредна комора Србије, у сарадњи и уз финансијску подршку Међународног центра за развој миграционих политика (ICMPD) из Беча и Развојне агенције Аустрије (ADA).
Амбасадор Брадић је истакао да је Србија у протеклом периоду - упркос тешкоћама због пандемије и геополитичких изазова - очувала економску, политичку, финансијску и енергетску стабилност, те да је и у таквим околностима остварила завидне резултате, илуструјући то подацима о расту обима размене роба и услуга са Швајцарском у прва три квартала ове, као и претходне две године.
Указао је на константан раст БДП Србије, чињеницу да су јавни дуг (53,7% БДП) и буџетски дефицит (38% БДП) у земљи остали под контролом, при чему је истовремено забележена ниска стопа незапослености (9,8%), као и одличан резултат у привлачењу страних директних инвестиција од 3 милијарде евра за првих девет месеци. Навео је податак да је извоз услуга у сектору ИКТ постао највреднија извозна грана и да се у овој години очекује рекордан приход од 2,7 милијарде евра, чиме би готово био дуплиран резултат из 2020. године (1,44 милијарде евра).
Амбасадор Брадић је презентовао и податке из економског барометра, који је овог месеца представљен у Швајцарској и у којем се указује на све већи значај земаља централне и источне Европе у области тзв. „ниршоринга“ и „аутсорсинга“, тј. приближавања локација за производњу и/или вршење услуга, односно њихово измештање у друге регије, а у чему Србија има значајне могућности и које могу да искористе и привредници из дијаспоре. У том контексту је навео и неколико позитивних примера инвестиционих улагања наших и швајцарских привредника у протекла три квартала.
Председник Швајцарске привредне коморе за централну и источну Европу Оливер Берчингер је подвукао све већи значај Србије за швајцарске фирме и то илустровао податком да су за прва три квартала ове године у нашу земљу из Швајцарске увезене различите машине у вредности од 224 милиона франака - што је за 80% више него у истом периоду прошле године, и представља рекордан пораст у односу на све извозне привредне гране ове земље, али је истовремено и показатељ раста производње у Србији.
Учесницима ове, друге по реду, конференције су се обратили и саветник председника ПКС Мирослав Лутовац, посланик Народне Скупштине РС Нинослав Ерић, као и Урош Живковић из тима који води пројекат „Тачка повратка“, који је основао Кабинет ПВ РС.

 Продужена дозвола за Допунску школу на српском језику у Швајцарској за наредне четири године 24.11.2022.

У Дирекцији за основно образовање кантона Базел-Штат (Basel-Stadt), 24.11.2022. године, одржан је састанак представника Министарства просвете Републике Србије (координаторка за Допунску наставу у Швајцарској, Биљана Букинац) и Амбасаде Републике Србије у Берну (конзул Предраг Мандић) са надзорником Допунских школа кантона, г. Даниелом Ешбахом. У овом кантону постоји 37 језика који се уче као матерњи са организованим Допунским школама. Српски програм и наставници су међу најбоље оцењенима и обострано је констатовано да је сарадња на високом нивоу, без отворених питања. Српска школа је добила потврду да испуњава услове за несметано спровођење наставе на српском језику и наредне четири године, након чега ће бити уприличен нови састанак.ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/


 Пријем поводом кандидатуре Поште Србије за домаћина Ванредног конгреса Светске поштанске уније (УПУ), 31.10.2022.

Амбасада Републике Србије у Швајцарској и Пошта Србије су у оквиру подношења кандидатуре Републике Србије за одржавање Ванредног конгреса Светске поштанске уније, 2023. године у Београду,  приредиле свечани пријем у седишту УПУ у Берну. На скупу, одржаном прошле седмице, којем је присуствовало више од 300 делегата из целог света, обратили су се амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, директор УПУ Масахико Метоки и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Говорници су присутнима представили кандидатуру Републике Србије и подсетили да је Србија један од оснивача Светске поштанске уније, а да се Београд до сада безброј пута показао као добар домаћин и успешан организатор различитих међународних скупова, како политичких тако и економских. Присутним делегатима је представљен и промотиван видео у којем је приказана разноликост српског културног наслеђа, капацитети Поште Србије, али и знаменитости Београда које нашу престоницу чине идеалном локацијом за одржавање Ванредног поштанског конгреса 2023. године.

Административни савет УПУ извршиће припреме за предстојећи Ванредни конгрес, а биће одржана и конференција о поштанској регулативи, ради ширења информација и размене искустава и пракси. Конференција представља прилику за размену дијалога о отварању УПУ за шире актере у поштанском сектору. 

 Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК, 18.10.2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.
Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  
Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.
Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.
Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.
Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.
Даме и господо,
Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.
Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.
На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?
Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.
Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.
Даме и господо,
Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.
Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.
Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.
На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.
Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.
Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност  која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.
Хвала.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 AirSERBIA током Новогодишњих и Божићних празника уводи летове између Цириха и Ниша

Компанија AirSERBIA ће, од 17. децембра 2022, до 14. јануара 2023. године, два пута недељно, средом и суботом, обављати директне летове између Цириха и Ниша! Карте су већ у продаји путем свих канала продаје и наравно, на сајту AirSERBIA: https://www.airserbia.com/specijalne-ponude/ultra-niske-cene-za-letove-iz-nisa-i-kraljevaАмбасадор Брадић на отварању прве пословнице МТЕЛ у Швајцарској 14.10.2022.
Амбасадор Републике Србије у Берну Горан Брадић честитао је генералном директору Телеком Србије Љубомиру Лучићу на званичном почетку пословања на тржишту Швајцарске, које је симболично означено отварањем прве пословнице фирме МТЕЛ Швајцарска у тржном центру у близини Цириха (Волен), која послује у оквиру српске телекомуникационе компаније.

Брадић је пожелео добре резултате и успех руководству Телеком Србије, која је после шест година пословања у Аустрији, сада наступила и на тржишту Швајцарске.

Изразио је уверење да ће бројни наши грађани, људи са простора бивше Југославије, али и Швајцарци, постати клијенти наше компаније која нуди посебно прилагђене пакете својих услуга мобилне телефоније, интернета и ТВ-програма.

Директор Лучић истакао је да почетак пословања у Швајцарској представља велики дан за српску телекомуникациону компанију, која наставља са својим јачањем и ширењем пословања. Он је, такође, захвалио Амбасади и Генералном конзулату у Цириху на подршци у промовисању компаније МТЕЛ Швајцарска.

Генерални директор МТЕЛ Швајцарска Стефан Божић указао је да су искуства из Аустрије, где компанија има више од 130.000 корисника, од чега више од 15% чине Аустријанци, врло драгоцена и да представљају најбољи показатељ успеха нашег телекомуникационог гиганта.

 Берн: Презентација швајцарског инвестиционог пројекта у Амбасади Србије 10.10.2022.
У Амбасади Републике Србије у Берну презентован је инвестициони пројекат швајцарске компаније „Сербија прајм сајт уан еј-џи“ (Serbia Prime Site One AG), вредан 40 милиона франака, који представља једно од три највећа улагања из ове државе у Србији у последњих 12 година.

Реч је о изградњи стамбеног комплекса, хотела, као и пратећих садржаја укупне површине од око 25.000 квадратних метара у Београду – на Дедињу. Почетак градње комплекса, коју ће реализовати српске грађевинске фирме по швајцарским стандардима, планиран је у наредна два до три месеца, а завршетак објеката  у року од 18 месеци.

Поздрављајући присутне госте, амбасадор Брадић истакао је да је Србија политички, економски, финансијски и у сваком другом погледу стабилна држава, да је поуздан, озбиљан и професионалан партнер, као и да представља атрактивну и добру локацију за стране инвестиције, са чиме се сложио и генерални директор швајцарске компаније Јан Шох.

Амбасадор Брадић је подсетио да је Србија у прва три квартала ове године имала нешто више од три милијарде евра директних страних инвестиција, што је рекордан резултат, посебно имајући у виду економске, енергетске и безбедносне изазове, који су се током године одразили на привреде практично свих држава у Европи и шире.

 Јан Шох је, презентујући пројекат своје компаније, истакао да је почетни капитал зарадио у финансијском пословању и улагањем капитала на различитим берзама. Одлуку о оснивању нове фирме и улагању новца у грађевинске пројекте у Србији, донео је након опсежне анализе тржишта, чији су резултати показали да наша земља представља добру, сигурну и атрактивну дестинацију за грађевинске и друге инвестиције.

Више информација можете пронаћи на: https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/nova-investicija-od-40-miliona-svajcaraca-u-srbiju_1380443.html

 

 Међународни конкурс за децу и младе "СТРИП - КАИШ 2022". (11.10.2022.)

Обавештавамо вас да ће се Фестивал девете уметности, у оквиру кога се организује конкурс за децу и младе од 5 до 18 година, под називом "СТРИП - КАИШ 2022", одржати и ове године у Дечијем културном центру у Београду. Рок за приспеће радова је до 18. новембра 2022. године. Више информација о конкурсу можете пронаћи ОВДЕ.Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику, 24.09.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, 22.09.2022.

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан 02.09.2022

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.
 
„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.
 
Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.
 
„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.
 
Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.
 
Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.
 
Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.
 
"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.
 
Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан


Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Амбасадор Брадић посетио Иновациони парк Швајцарске, 29.07.2022.

Амбасадор Републике  Србије Горан Брадић посетио је Иновациони парк Швајцарске (Switzerland Innovation Park Biel/Bienne AG), који се налази у Билу, недалеко од Берна, где га је директор једног од четири истраживачка института (SSF / Swiss Smart Factory) Доминик Горецки упознао са најважнијим активностима и циљевима тог научно-образовног и производног центра.

Амбасадор Брадић је изразио жељу за даљим јачањем сарадње између научно-истраживачких центара две земље, као и практичној примени достигнућа у области вештачке интелигенције и нових технологија у производњи, медицини и роботици. Указао је да у Србији раде четири научно-технолошка парка – у Београду, Чачку, Новом Саду и Нишу – при чему је изградњу прва два суфинансирала Савезна влада Швајцарске. Нагласио је да је пре пет месеци у Женеви, у седишту Светског економског форума (WEF), потписан Споразум о оснивању Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана, подсетивши да су тој церемонији присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и оснивач, као и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и Борге Бренде.

Горецки се захвалио на информацијама о пројекту кампуса „БИО 4“ у Београду, које је представио амбасадор Брадић, изразивши интересовање за размену информација и успостављање сарадње на конкретним пројектима.

Амбасадор Брадић је са конзулом Аном Контић и српско-швајцарским предузетником Зораном Вранићем обишао институте у оквиру Иновационог парка, који се баве истраживањем у области медицине, аутомобилских батерија,  ласерске производње металски базираних адитива, као и интердисциплинарног повезивања и роботике. У Иновационом парку у Билу ради 500 истраживача, стручњака и студената.


 Стручњаци српскe државне управе на усавршавању у Швајарској 21.07.2022.

Група експерата Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије учествује у Берну на двонедељном семинару у оквиру Међународног програма за развој и тренинг (International Program for Development Evaluation Training / IPDET),  заједно са колегама из већег броја европских држава.

Представници Србије су једини из региона Западног Балкана који су ове године позвани на „IPDET 2022“, који од 10. до 23. јула организују Светска банка и Универзитета Берн. Циљеви семинара су евалуирање, провера, повећање ефикасности рада, усавршавање вештина и знања службеника, које они касније примењују у пракси и преносе колегама из других институција државне управе.    

Делегација Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоупрву посетила је Амбасаду Србије у Берну и том приликом су амбасадора Горана Брадића  упознали са активностима и искуствима током учешћа на „IPDET 2022“. 


 Конзул Мандић са учесницима међународног дечијег Рукометног кампа у Гумлигену 18.07.2022.

У Гумлигену (поред Берна) је ове седмице отворен међународни дечији Рукометни камп „Никола Портнер и пријатељи“. Реч је о спортском догађају интернационалног карактера, који је име добио по капитену швајцарске рукометне репрезентације, Николи Портнеру, чији је отац био прослављени српски рукометаш Златко Портнер. Организатор овог кампа је непрофитна спортска организација „Sport NoLimit“ из Лозане, заједно са Рукометном академијом Швајцарске.

Камп траје од 18. до 23. јула и одржава се у градској спортској дворани. Четврту годину заредом окупља све већи број деце, али и професионалних тренера. Камп је намењен деци узраста између 13 и 18 година, којих је и ове године било више од 50. Идејни творац и руководилац кампа је Давид Милорадовић, председник „Sport NoLimit“ организације и такође успешан рукометни тренер у Швајцарској, док су гостујући тренери Аким Комненић (Србија), Слободан Аћимов (Србија), Никола Мариновић (Србија), Марко Маркиш (Хрватска), Жоел Да Силва (Француска), Улф Андерсон (Шведска) и Клаус Фелдман (Немачка).

Тренере и децу је на отварању поздравио конзул Р. Србије у Берну Предраг Мандић, пожелевши им пуно успеха и захваливши рукометним стручњацима што су се одазвали позиву организатора да пренесу своје драгоцено знање новим генерацијама.

 Наставак успешне привредне сарадње са Швајцарском 12.07.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералним директором Женевске привредне коморе (CCIG) Винсентом Субилијеом о наставку већ успешне сарадње, привлачењу нових инвеститора и промоцији пословних могућности Србије.

Брнабић је саговорнике упознала са добром пословном климом у Србији и представила привредне области које су погодне за улагања, а акценат је стављен на дигитализацију, вештачку интелигенцију и биотехнологију.

Премијерка је посебно указала и на погодности доступне страним улагачима.

Она је подвукла да је Швајцарска међу водећим инвеститорима у Србији у области информационих технологија, будући да та област у нашој земљи има велики потенцијал за развој.  

Председница Владе је посебно указала на значај биотехнологије као перспективне области сарадње са компанијама из Женеве.

Према њеним речима, стручњаци из Србије могу много да науче од колега из Швајцарске када је реч о тој области, а у прилог томе говори и то што Србија развија окружење за развој биотехнологије.

Сублије је рекао да Србија, као напредна економија, може значајно да допринесе даљем унапређењу пословних могућности женевских компанија које желе да инвестирају и да је зато његова мисија да подстиче и олакшава тим компанијама да дођу и да то и учине.

Састанку у Влади Србије присуствовали су амбасадор Швајцарске Урс Шмид и председник Швајцарско-српске трговинске коморе Мајо Мићовић.

 

Извор/Фото: www.srbija.gov.rsЈачање привредне и инвестиционе сарадње Србије и Швајцарске 14.06.2022.

Представници Швајцарско-српске привредне коморе (ССЦГ) и Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге (ЦЦГФ) потписали су Меморандум о разумевању између те две институције.

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић захвалио је директору Женевске коморе за привреду, индустрију и услуге Винсенту Субилији и председнику Швајцарско-српске привредне коморе Мају Мићовићу на позиву и могућности да на скупу, који је био посвећен Србији као земљи у фокусу за швајцарске привреднике, изнесе оцене о билатерланим односима две државе, као и најважније податке о економским резултатима наше земље.

Брадић је оценио да су билатерални односи стабилни, динамични, свобухватни и веома добри - како на политичком плану, тако и у области привреде, науке и технике, дуалном образовању, енергетици, као и на другим пољима.

Амбасадор Брадић је указао да су робна и размена услуга у протекле две године забележили раст од 16,3 % (2021.), тј. 5,4% (2020.), упркос пандемијским ограничењима, те да је волумен у трговинској размени у минилој години достигао укупно 1,3 милијарде евра.

Указао је да су привреда и грађани у Србији добили укупну помоћ државе од 8,8 милијарди евра за ублажавање економских последица изазваних глобалном вирусном пандемијом, при чему је јавни дуг на нивоу од 52% БДП остао знатно испод Мастрихтских критеријума.

Нагласио је да ће српска привреда - после рекордног раста у минулој години од 7,5% - наставити у овој и наредној години да расте значајним стопама, као и да је настављен тренд у привлачењу страних директних инвестиција, које су 2021. године износиле 3,9 млрд. евра. Истакавши да је стратешки спољно-политички циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз убрзање неопходних друштвених реформских процеса, као и истовремено јачање стабилности и сарадње са земљама у региону, Брадић је закључио да је у протеклих нешто мање од три године остварен и значајан напредак у оквиру иницјативе „Отворени Балкан“.

Представници неколико швајцарских фирми – који се баве производњом хране, намештаја, као и ИК услугама у Србији – изнели су своја искуства и разлоге због којих су Србију изабрали за седиште пословних активности.

Манифестацији су присуствовали и шеф Сталне мисије Републике Србије при УН у Женеви амбасадор Дејан Златановић, као и први секретар Амбасаде Бојан Стојановић.Свечана додела диплома матурантима Допунске наставе на српском језику у Амбасади Републике Србије у Берну

У Амбасади Републике Србије у Берну, у суботу, 11.06.2022. године, пред више од стотину ђака, родитеља, учесника и гостију, одржана је свечаност поводом доделе сведочанстава и ђачких књижица ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику из кантона за које је Амбасада конзуларно надлежна.

Додели ђачких књижица и сведочанстава претходила је приредба коју је осмислила наставница Андријана Адамовић из Базела. На почетку је отпевана химна „Боже правде“ у извођењу Уметничког центра „Соко“ из Базела. Уследили су стихови Мирослава Антића „После детињства“ у интерпретацији матуранткиње Леоне Бронза, нумера „Шетња” коју је на виолини извела Марта Адамовић, рецитације песме „Србија“ ученика Леа Фасола, и „Путовање по Србији“ ученика из Базела, као и „Орање Краљевића Марка“. Песму „Милешевски анђели“ отпевале су ученице Елена Николић и Леа Лазаревић, након чега је следило „Жикино коло” на хармоници. КУД „Карађорђе“ из Берна је отпевао у вишегласју сплет народних песама, а Уметнички центар „Соко“ је отпевао српску народну песму „Уснула је дубок санак“. Програм је завршен нумером „Тамо далеко“ у извођењу Уметничког центра „Соко“.

Свечаност је отворио, и окупљене у име Амбасаде поздравио, амбасадор Републике Србије у Швајцарској, Горан Брадић. Пожелевши добродошлицу, изразио је задовољство што деца уче српски језик, пишу ћирилицу, и чувају своју културу и своје корене. Изразио је очекивање да се нова школска година настави са још већим бројем ђака и подсетио да Амбасада стоји на располагању свима у испуњењу тог важног задатка.

У име координаторке Допунске наставе, Биљане Букинац, свечаности је присуствовала наставница Јелена Ангеловски из Цириха. Изразила је дубоку захвалност Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије на подршци коју Амбасада Србије у Берну пружа наставницима Допунске школе на српском језику широм Швајцарске у њиховом раду. Матурантима је честитала и пожелела да целог живота негују оно што су научили.

             Сведочанства, књижице и пригодне поклоне су својим ђацима поделиле Андријана Адамовић, Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Мира Томић, Наташа Малешевић, Тијана Крајина и Данијела Глишић, којима је амбасадор Горан Брадић након тога уручио и букете са цвећем. По завршетку програма, уприличен је пригодан коктел.Дани српске културе (Десанкини Дани) у Лугану 03.06.2022.Председник Вучић положио заклетву, 31.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.

"Даме и господо, Ваша светости, поштовани председниче, поштовани члане Председништва Босне и Херцеговине, поштована председнице Републике Српске, уважени представници верских заједница, драги пријатељи, поштовани председници Србије и Савезне Републике Југославије, ваше екселенције, председнице Уставног суда и Врховног касационог суда, председнице Владе, чланови Владе Републике Србије, председниче Покрајинске скупштине АП Војводине, председниче Покрајинске владе АП Војводине, даме и господо, драги пријатељи, не постоји већа част, већа обавеза, а нема ни већег поноса од оног који ти даје чињеница да водиш своју земљу, нити лепше дужности од те да је са поносом представљаш.

Све то, и обавезу, и дужност, и част, и понос, добио сам од грађана на изборима. Они су израз воље убедљиве већине, која је мене и највећи део вас наново задужила да свој посао обављамо не увек онако како чак и та већина жели, већ да чинимо све оно што је у најбољем интересу Србије.

Желим да будем председник свих и председник за све, да будем први по обавезама и последњи по привилегијама, да радим више, да не тражим ништа за себе, али да тражим све, апсолутно све за нашу Србију.

Велики Конфучије је рекао да компромис може да се прави са свим, осим са идеалима и то је оно што намеравам да следим, а мени је идеал Србија и добробит њених грађана. То уједно одређује и приоритете мог другог мандата, оне који су, чини ми се, и пре полагања заклетве били јавни и јасни и који гласе: мир, стабилност, независност у одлучивању, слобода Србије, сигурност, здравље, Европа, рад, рад и рад.

Србија јесте и биће, да парафразирам Марка Аурелија, цара, филозофа, управо оно и само оно што ми од ње направимо. Она је производ наших мисли, наших снова и наших дела, наш идеал, наш циљ, наша свест, знање о томе где смо и географски и историјски и велика пажња о томе да никада не побркамо, као што нам се толико пута у историји дешавало, историју и реалност, географију и реалност, пусте жеље и реалност.

Данас имам част, али и немерљиву обавезу да вам се обратим као председник чији други мандат почиње у преломним временима модерне историје. Не постоји тежа, али ни узвишенија дужност од ове на коју данас по други пут ступам. И не постоји циљ који је захтевнији, али и часнији од циља да Србија настави својим путем, јединственим, у будућност какву је одавно својим жртвама и одрицањима заслужила.

Преузимам председничку дужност у временима у којима је основна премиса, у готово читавом свету, постала да су дрскост и безобразлук чин храбрости, а смиреност и стрпљење одраз страха. Живимо у временима када сви гласно говоре, а мало ко слуша и још ређе чује. Гласови разума су све тиши, а визија будућности целог човечанства све магловитија и удаљенија.
 
Данас је, можда више него икада, цео свет жељан истине и правде. Исте оне правде која је уткана и у прве речи наше прелепе националне химне и која још увек стоји као императив без којег нема напретка ни достојанственом човеку, ни целом свету. За такву истину и за такву правду увек ћу да се борим, јер нема тежег, али ни часнијег пута од тога.

Свет можда никада више неће бити исти, али вам указујем на чињеницу да ћемо бар ми покушати да останемо снажни, самоуверени и непоколебљиви у својој принципијелности, да ћемо као земља наставити да радимо за општу добробит, док храбро грабимо напред упркос свим недаћама, као што смо то чинили и до сада.

Не постоји, стога, довољно велика реч за нашу Србију, која је одувек стајала на раскршћу различитих цивилизација, вера и култура, чиме је обогаћена на најбољи начин, који нас подстиче да то наслеђе чувамо и данас још јаче, чвршће и одлучније него икада пре. Исто тако, преко нас су се одвајкада укрштали путеви туђих интереса и амбиција, освајања и повлачења, али и наших победа и пораза, који су оставили дубоке ожиљке у целокупном бивању Србије. Многи су код нас долазили без поштовања и обзира, а одлазили са скривеним или отвореним дивљењем према нашем малом, а тако великом народу и према нашој малој, а тако поносној Србији.

Баш као и ово Мирослављево јеванђеље, и наша земља је имала чудан и тежак историјски пут. Поколења Србије су се калила кроз најтеже тренутке током дугих векова, неретко сама, али увек усправна. Управо та поколења, која су кроз историју показивала невероватне људске, владарске, уметничке, војне, моралне и духовне висине, уткала су овај несаломиви, слободарски, понекад чак пркосни дух у све садашње и будуће нараштаје нашег народа.
 
Да ствари конкретизујем, свет се пред нашим очима на дневном нивоу драматично мења, никада више и никада брже. Напад на Украјину је прекретница у међународним односима. Са једне стране, Русија је желела прекид доминације, како кажу, западне и тврде и меке моћи, спречавање даљег ширења НАТО-а, велика Кина не жели status quo, тј. недодирљивост западне снаге и безутицајност свих других, док са друге стране Запад жели очување сопствене превласти у свету, истовремено се позивајући на кршење међународног јавног права, како од стране Русије, тако и од њихових других противника, попут Народне Републике Кине.

Тачно је да је нападом на Украјину погажено међународно јавно право, али је такође тачно да се то догодило десетинама пута у савременом свету, те да су кључни протагонисти и данашњи велики борци за поштовање норми међународног јавног права биле неретко и западне силе. Уосталом, ми овде, у Србији, то на најбољи могући начин можемо да потврдимо. Наша земља је 1999. године нападнута без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, а да наша земља пре тога није окупирала ниједну другу. Нашој земљи после тога отимано је и даље. Упркос постојању Резолуције 1244 и постојања у правном поретку те резолуције, и даље нам отимају део наше територије тврдећи да су у праву, а ми, ако случајно кажемо да мислимо другачије, тог тренутка више нисмо за будућност, нисмо довољно демократе, не разумемо садашњи тренутак, већ се бавимо сувише прошлошћу. Када би то неко други учинио, он би одмах био неко ко руши међународни правни поредак, ко руши све институције и ко руши мир у свету.

Поносан сам на Србију данас, која се понаша у складу са принципима међународног јавног права, која уме да осуди кршење међународног јавног права, недвосмислено и јасно. Али сам поносан и на Србију у којој нема ни антизападног, нити русофобног понашања. Код нас су добродошли и Достојевски, и Шекспир, и Гете, и Хемингвеј. То је нешто на шта Србија може да буде поносна, па макар била и једна од ретких земаља у савременом свету.

Ово сам све рекао не зато што је из овога могуће извући прагматичне захтеве деловања, већ да и као председник Републике, баш онако како то себи дозволе сви други грађани Србије, спасем душу и кажем шта ми је на срцу. И да не мислите да то што сви знате ја не знам. Знам, неретко знам боље од свих осталих. Неретко то видим и осећам боље од свих осталих. Али то не решава наш проблем и то ниједан од проблема у будућности неће да реши. Политика вођења земље није политика жеља, већ политика могућег, политика реалности.

Ја сам разговарао са једним, од данас највећим европским лидером, седам сати смо разговарали и ваљда је човек желео да ме слуша и осетио сам потребу да испричам све што ми је на души, да изговорим све - како се ми Срби осећамо када видимо шта су нам чинили по питању Косова и Метохије и по свим другим питањима на Балкану. Слушао ме је пажљиво тај велики лидер, много умнији од мене, са много више знања, велику земљу води, и негде око три ујутру ми је рекао: „Хајде, сада Александре, да пресечемо ово.“ Рекох, слушам Вас, драги пријатељу. Он је рекао: „Нисам у свему сагласан са тобом, али да кажем да си за 80, можда чак и 9о одсто ствари које си изговорио у праву. И шта ћемо сада? Водиш једну земљу, председник си земље, довољно си паметан да знаш да, без обзира на неправде којих је у свету много,  постоје ствари које се неће мењати. Ти мишљење моје земље да промениш не можеш. Можемо да се кајемо накнадно, али то никада нећемо да признамо, јер велики то не признају. За нас сузе кајања и грешке не постоје, оне су предвиђене за вас, мање земље. Остаје да видимо шта је то што можеш да урадиш да спасаваш своју земљу у будућности. Остаје да се види шта је то што можеш да направиш, да осигураш будућност за младе нараштаје у твојој земљи, шта је то што можеш да прихватиш као реалност и шта је то што можемо да направимо заједно.“ Ја сам први пут чуо од некога, од западних лидера, да је рекао негде, не директно, али негде је рекао: „У реду, нисмо увек сви ми најсрећнији са свим што смо чинили у прошлости, али са тиме морате да се помирите.“ Макар нешто смо добили, макар неку врсту личног задовољења сам добио те ноћи, која, наравно, за нашу земљу не значи ништа. Али, у праву је тај велики лидер када је рекао да морамо да будемо посвећени будућности, да морамо да бринемо о будућности, да гледамо шта ћемо са нашом децом, јер они нису дужни да плаћају ни дугове наше генерације, ни дугове које су нам оставили наши родитељи, ни наши прадедови нити било ко други. Њима морамо да оставимо што је могуће чистију ситуацију за будућност, да они не морају да размишљају са ким ће да ратују сутра и са каквим ће све нестабилностима и проблемима да се суочавају.

Управо у складу са тим, желим да кажем да се радујем скором формирању новог парламента, надам се да ће се ускоро завршити све изборне радње и чак не желим да одговарам онима који су износили бесмислене тврдње како сам бирао пред којим парламентом ћу да полажем заклетву, јер сам постао председник 31. маја и ово је био једини дан када сам могао да полажем заклетву. Шта да радите, јер шта год некада учинио и како год учинио, никада неће бити довољно добро или довољно лоше да би сви били задовољни.
 
Формирање нове Владе је, рекао бих, од пресудног значаја и имајући у виду ситуацију у којој се налазимо, тешку ситуацију, ми већ данас сви заједно морамо да размишљамо о томе. То не могу сам, иако сам неко ко је добио велику подршку народа, већ је потребно Влада да то ради, а свакако ће то радити она, која буде имала пуни легитимитет, а не у техничком мандату, снажније и јаче.

Морамо да се бавимо и новим санкцијама и новим чудима, у којима опет можемо да будемо оштећени па ћемо морати да молимо наше европске партнере да нам по том питању помогну, али то је већ питање за њих. Управо у складу са тим, очекујем да нова Влада Србије буде формирана до краја јула месеца, а ја ћу са радошћу кренути у интензивне консултације са представницима свих политичких странака у земљи које су ушле у народни парламент, чим буде формиран нови сазив Народне скупштине Републике Србије.

Желим да кажем да сам уверен да ће нова Влада прихватити неке од савета и мојих молби. Верујем да ће мандатар донети одлуку да Влада буде мањински инклузивна, да укључимо што је могуће више припадника не само српског народа, већ да у тој Влади буду и Мађари, и Бошњаци, да буду у њој и Хрвати, и Роми, и представници свих националности који желе добро овој земљи и који имају само једну отаџбину или једну домовину, а то је Србија, коју бескрајно воле баш онако како је волимо ми и који овде планирају да живе, и они и њихова деца, баш као што то планирамо и ми.

Хоћу управо на томе да се захвалим свим представницима, ја чак не волим ни да изговарам у формално – правном смислу, знам да се то тако каже, представницима националних мањина, али рекао бих људима, дивним грађанима, народима који не припадају већинском народу, а који су увек били уз Србију, помагали Србији и заједно са нама делили добро и зло и заједно са нама решавали све муке и проблеме са којима смо били суочени.
 
Оно што очекујем од наредне Владе, али чему ћу се и као председник Републике посебно посветити, јесте под један – наш европски пут. И сад извините, пошто знам да за тако нешто нећу добити аплауз, управо ћу због тога томе највише простора да посветим. Волим понекад да се инатим, да будем џангризав, понекад кочоперан, али не због себе или зато што ми је то због било каквих поена потребно, напротив, на томе се поени губе, већ зато што мислим да чиним добру ствар за Србију.

Ми, када говоримо о Европи, она нам служи као поштапалица, она нам је постала негде обавезни део успутног помињања, али и нешто што најлакше можемо свакога дана да критикујемо, нападамо, али да опет, када дође поподне или вече, размишљамо како и колико ћемо сутра подршке и помоћи да тражимо. Ма колико да са правом кажемо да они нису увек фер према нама, а не мислим да су увек фер према нама, посебно када је реч о политичким захтевима, исто тако ни ми нисмо фер према њима. Лако нам је и лепо да узимамо новац пореских обвезника из Европске уније и много се добро осећамо ако ни хвала на то не кажемо. Лако нам је, лепо, да прихватамо оно што нам одговара, оно што нам се допада, али нам није лако и лепо да чујемо речи критике када нам се нешто не свиђа.

Европска унија не сме да буде синтагма поштапалица, она не сме да буде нешто што је ушло у речник тек онако, већ мора да буде наше опредељење. Управо због и трговинске размене, инвестиција, али и због тога што желимо да припадамо том типу друштва, мораћемо много тога да урадимо и у области владавине права, даље демократизације нашег друштва, медијских слобода и свега другог. Наравно да претерују када говоре да не може да се чује другачије мишљење, наравно да понекад то користе за своје политичке потребе, али је такође тачно да и ми увек можемо боље, и то не због њих, већ због нас.
 
У складу са тим, долазимо до онога на шта сам се данас заклео, на Устав Републике Србије, долазимо до кључног политичког питања за нас, а то је питање Косова и Метохије. Повезано са украјинском кризом питање Косова и Метохије биће још истакнутије и још теже за нас за решавање. Шта год вам говорили, са било које стране, шта год вам рекао било ко са запада, Косово и Метохија биће већа и важнија тема управо и због онога о чему је недавно говорио председник Путин.

Они ће вам рећи да то није тако и да Косово није ни слично као неки други примери у свету, то ће вам понављати бесомучно. Што вам више то понављају, ви видите да их то више мучи. Управо због тога ћемо се суочавати. Извињавам се што говорим истину свима, и вама у сали, и њима који ово слушају. Да ли стварно мислите да сам толико наиван кад ми десет пута кажете да вас се то не тиче и да вам то није проблем, да мени, политичком ветерану, то покушате да продате? Видим колико вас то боли. Можете да мислите колико то онда боли нас, колико то боли ову земљу, колико то боли српског човека, колико то боли свакога у овој земљи. Сваког дана морамо да слушамо притиске да бисте ви задовољили своје интересе, ни једног секунда не размишљајући о нашим интересима. Ту имамо проблем и што немамо баш ни са ким да разговарамо у жељи да дођемо до компромиса, у жељи да тражимо компромис.

Такође, знам да ово нико не жели да слуша у Србији, али ми морамо да тражимо компромис. Ми морамо да се боримо за компромис. Ми морамо да чувамо наш народ на Косову и Метохији. Ми морамо да бринемо о животима наших људи, наших стараца, њихове деце и њихове деце који и даље живе на Косову и Метохији, који и даље воле српску заставу, који и даље говоре српским језиком. Због тога морамо да трагамо за компромисом.

Данас, када о томе говоримо, и данас не извршавају пресуде својих органа да Високим Дечанима врате оно што Високим Дечанима припада и нико се због тога много не секира. Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанских властодржаца у Приштини да не дозволе Србима да се изјасне на изборима за председника и за парламент Србије. То је трајало пола дана. Дан после тога могли су да наставе да раде све исто што су радили, јер увек ће имати њихову подршку и нико не треба да има било каквих илузија по том питању.
 
Онда долазимо до питања које је са тим повезано. На колико разумевања ми можемо да наиђемо и на колико рационалног прихватања наших аргумената можемо да наиђемо када кажемо - па, чекајте, ви очекујете од нас да се једнако снажно опредељујемо против Руске Федерације? Сада, оставите по страни све наше традиционалне односе, оставите по страни и све друго, што ми немамо проблема у снабдевању гасом, сигурности снабдевања, што имамо добре односе, све то по страни оставите, па како мислите, људи, да, с једне стране, свакога дана говорите о територијалном интегритету, о заштити територијалног интегритета као врховном принципу међународног јавног права, а да онда нама кажете – ви, Срби, заборавите поштовање врховног принципа међународног јавног права, али гледајте да се још горе него ми, а због свега што се у свету збива, односите према Руској Федерацији. И нема проблема што они неће да буду за вас у Савету безбедности Уједињених нација по питању вашег територијалног интегритета, јер добро је за вас да заборавите на свој територијални интегритет.

Ја молим само представнике тих земаља да буду бар мало фер према Србији, па да кажу – разумемо вашу тешку позицију, али, нема проблема, ми вас терамо у то. То је језик који можемо да разумемо. Не значи да ћемо да послушамо, али то је језик који је много мање лицемеран него овај који нам говори о томе да је то правда, да је то правично и да је то поштено, јер да је то правично, поштено и да је то правда, не бисте тако лако разорили територијални интегритет и разарали територијални интегритет Србије као што сте то чинили.

Знам ја, на срећу или жалост, шта је то што се људима допада и опет се враћам и опет вам понављам, ово сам изговорио да спасем душу, да знате да је имам, пошто знам да многи мисле да је немам, и да знам ове ствари, углавном боље од већине, да не кажем случајно од свих, али сутра ми морамо да имамо довољно горива, морамо да имамо и довољно хране, морамо да имамо и нове болнице, морамо да имамо и нове фабрике и морамо да држимо најбоље односе са нашим западним партнерима и да будемо тврдо, чврсто, истрајно и снажно на европском путу.

Нова Влада мора брзо да се формира и због тога што је неопходно да се хитно, хитно бавимо предстојећом зимом и снабдевањем Србије, пре свега, енергентима. Ситуација је алармантна и зато је важно да у најкраћем могућем року Владу формирамо, да бисмо могли да се посветимо томе, да бисмо могли да издвојимо велики новац и да обезбедимо сигурност за грађане Србије током предстојеће зиме.
 
Ми имамо стабилне јавне финансије захваљујући целој Влади, Министарству финансија, Народној банци Србије, захваљујући добром раду, стабилности, коју смо чували све време. За нас је од великог значаја да ту стабилност сачувамо.

Храна. Имамо је довољно и имаћемо је довољно. Сви покушаји дестабилизације српског тржишта пропашће зато што ми никога не обмањујемо. Ми никога не лажемо када кажемо да имамо довољно шећера, уља, пшенице, сунцокрета, кукуруза и свега другог што је неопходно за нормалан и пристојан живот.

Велики су и кључни, суштински, реформски задаци пред Србијом, који ће да боле многе - од нове и много озбиљније и одговорније енергетске политике, образовања и науке, која мора да буде суштина, стуб напретка Србије у будућности. Ту бих посебно замолио Владу да се не плаши реакција око ширег, свеобухватнијег и убедљивијег, уверљивијег увођења дуалног образовања у наш образовни систем, јер су сви бежали од тога. Најлакше је чекати само када ће следећа плата и колико Министарство финансија може да обезбеди пара, а да при томе не видимо колико заостајемо за Немачком, Аустријом, Швајцарском и колико, у ствари, нисмо спремни себе да мењамо, али смо спремни све друге да мењамо.

Наставићемо, јер држава мора да настави са улагањем у здравство, јер здравство постаје један од стубова како развоја, тако и опстанка наше нације. Даља дигитализација, развој роботике, вештачке интелигенције, али и брига о климатским променама и заштити животне средине. Имамо много партнера, од Норвежана до ЕУ, до САД, са којима смо ушли у значајне пројекте из питања енергетске сигурности, безбедности, као и заштите животне средине, а које треба продубити.

Што се тиче питања наше војске, као врховни командант трудићу се да наша војска, својим утицајем, буде снажнија, да буде гарант безбедности, мира, сигурности и стабилности. Слушали смо претходних месеци безброј пута како ће Србија, тобоже, некога да нападне, како ће српска војска некога да угрожава. Лагали су данима, недељама, колико већ траје ова криза у Украјини, деведесет шест дана. Деведесет шест дана, свакога дана сте по стотину пута и на стотину места могли да прочитате те лажи. И после деведесет шест дана нико нам још није рекао извините. Нико нам још није рекао - извините што смо лагали од првог дана. И хвала Србији што се понаша као стуб стабилности и што никада никога није угрозила, и што никада ништа ни од кога није тражила, осим што је тражила да буде своја на своме, да има право да чува своју слободу, своје небо и своју земљу, сама, без ичије помоћи.

Србија ће, уверен сам, драги пријатељи, чувати љубоморно своју војну неутралност. Ми нисмо политички неутрални. Ми се налазимо на европском путу и знамо своје обавезе, али своју војну неутралност ми морамо да чувамо. Свуда око нас су или НАТО земље или територије на којима се налази НАТО. Не постоји ни једна територија, ентитет, земља до Србије, поред Србије, која није у НАТО.

Србија је као мало острво и неки обично то говоре или наводе као проблем. Али да  вам кажем, шта је проблем у томе што верујете свом народу, што верујете јуначком гену својих грађана да смо били и да ћемо бити у стању да чувамо своју земљу и да не желимо да припадамо било којем војном блоку, да желимо само да имамо право да чувамо своје границе, да чувамо своју земљу, да имамо своје војнике и да штитимо своје небо? И Србија има данас и финансијски више снаге да сачува своју земљу него што је имала раније. И Србија данас више никоме не би била лак плен као што смо, нажалост, упркос нашем великом срцу, били лак плен 1999. године.

И то је нешто на шта сам поносан. Дакле, никога не нападамо, никога не угрожавамо, али вам гарантујем једну ствар, а то је да се нико неће дрзнути и нико, онако лако како је некада кренуо, задовољавајући своје геополитичке интересе, више неће смети да крене на Србију, не зато што нас неко воли или не воли и не само зато што данас нема такве интересе, као што је имао некада, већ зато што је Србија снажнија. А снажнија је захваљујући народу и грађанима Србије који су улагали у своју војску, који су веровали у своју војску и који знају да је пут неутралности, пут у будућност за Републику Србију и за наше грађане.

Оно што је такође важно, то је да плате и пензије ће да расту, инфлација не сме да поједе. Увезена инфлација, највећим делом увезена инфлација, не сме да поједе њихова примања, јер смо се борили за бољи животни стандард грађана и Влада ће по том питању морати напорно да ради и пензије да прате плате.

И оно што је такође важно, и без чега нама нема будућности, а о чему сви причамо, да се мало нашалим на наш рачун. Ми, сви, када одемо на телевизију, сви, сви ми председници, премијери, министри,  сви аналитичари, сви критичари, сви, ко год се појави негде, увек оде па каже: „Ето, село нам је пусто“. Хајде, врати се у село. Хајде, отиђи у село. На крају схватите да нам је много лепо у градовима. Живимо у градовима, нормално. У целој Европи, у целом свету је такав тренд и неће се променити. И нису људи који живе у граду лошији од оних који живе у селу и обрнуто, нису људи који живе у селу лошији од оних који живе у граду. И уз све наше напоре, и уз све то што смо учинили, тешко ћемо успети да променимо тај тренд.

А онда са исте стране слушате о томе како и колико деце имамо, недовољно је деце, немамо коме да оставимо земљу. А онда, шта год да кажете по том питању, бићете предмет критике, јер ће вам рећи да сте некога увредили зато што желите да подстичете наталитетну или пронаталитетну политику, зато што сте неком неко право ускратили. Не љутите се. Ми данас имамо много више и популарније су нам и телевизијске емисије и новински чланци о кућним љубимцима, него о деци.

Извините што ово морам ја да вам кажем као председник Србије, извините што нико други нема храбрости да то каже, јер зна да ће да буде линчован. Ја сам стотинама пута линчован и немам проблем са тим. Дивини су кућни љубимци. И пас, и мачка, и папагај, и коњи, ко их има на селу, дивни, сваког од њих волите на свој начин, али људи ми не можемо да преживимо, нама будућности нема ако не будемо имали више деце. Нема нам будућности, можете да говорите шта хоћете, неће нам опстати земља.

Зато, очекујем од Владе да настави са мерама подстицања наталитета. И то није увреда за било кога. Постоје људи који не могу да имају децу, постоје људи чији је избор да не желе да имају децу, али ми, као друштво и држава, морамо да се побринемо да имамо оне који ће да продуже живот држави. Држава без грађана не може да постоји.

И враћам се поново, још ћу неколико речи о комшијама и о ономе што нам је чинити.

За нас је веома важно то што смо постигли у претходном периоду. Са нашим мађарским пријатељима имамо најближе и најбоље могуће односе, говорим са мађарском државом, најближе, историјски најближе односе, и то је нешто што морамо да чувамо и да гајимо. Имамо веома добре односе и са Румунијом и Бугарском, у ширем региону и са Грчком и Турском. Имамо, захваљујући иницијативи Отворени Балкан, за коју ћу се свим срцем залагати и борити, вероватно најбоље у историји односе са Северном Македонијом и Албанијом.

Посебно бих се захвалио и Српској православној цркви, Његовој светости патријарху Порфирију на изузетном мудрим одлукама које је донео и тиме додатно допринео пријатељству и братству које имамо са македонским народом. То је нешто о чему ће историја, Ваша светости, да суди, а не дневни извештај.

Захваљујући Вама и захваљујући политици коју смо водили, данас је Србија најпопуларнија земља у Северној Македонији, код њиховог становништва, ми данас их осећамо као браћу и немамо ни један проблем у тим односима и то је велика ствар коју смо успели да направимо.

Са Албанијом односи су нам све бољи, све снажнији, све јачи. Оно где ћемо морати много пажње да посветимо, то су наши односи са Загребом, са Хрватском, да покушамо да много тога изменимо, да се сагласимо коначно да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин, да су нам погледи у прошлост другачији, различити, али да покушамо да пронађемо исте наочаре и исте двогледе за будућност, и да видимо шта је то што можемо заједнички да урадимо. Врата Београда и капије, и врата Председништва, биће увек отворена за добар дијалог и разговор са Загребом.
 
Исто очекујем и са политичким Сарајевом, али они морају да знају да ћемо ми увек штитити интересе међународног јавног права, то су интереси Србије, поштовање Дејтонског споразума, поштовање Устава БиХ, интегритета БиХ, али да ћемо увек тражити да нема мењања Дејтонског споразума без сагласности сва три народа и да ћемо, разумљиво, бити уз Републику Српску, даље развијати наше односе, кад год можемо и ако можемо помагати Републици Српској и тога се не стидимо, и никога због тога не угрожавамо, јер ћемо се трудити да свима увек и у сваком тренутку пружимо руку подршке, руку заједништва и руку помоћи.

Некада се говорило, мој отац је пореклом са друге стране Дрине, ја сам некако случајно у Београду рођен, па Срби са оне стране Дрине су увек говорили да никада људи у Србији не могу да разумеју колико Република Српска воли Србију. Ја бих данас рекао, посебно нашим гостима из Републике Српске, да они не треба да сумњају колико људи у Србији воли Републику Српску и да то није ништа мање од онога колико Република Српска воли Србију.

Оно што је за нас важно, то је да са Бошњацима, упркос свим политичким разликама, упркос томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку, да градимо добре, пријатељске и блиске односе. То морамо да радимо и због великог броја Бошњака који живе у нашој земљи. Догађаји из Прибоја више никада не смеју да се понове.

Рећи ћу вам само једну ствар из које најбоље видите колико ти људи воле своју земљу. Ми смо после 37 година, као што смо успели после много деценија да изградимо мреже аутопутева, пруга, болница, фабрика, ми смо после 37 година успели да донесемо две златне медаље са Европског првенства у боксу, али једну медаљу нисмо успели да донесемо.

Реч је о једном Пријепољцу, Мамић или Мемић, неће се наљутити, Бошњак је, који се тако жестоко борио за Србију, тако свим срцем, у Јеревану је било то такмичење, да бих волео да сте то могли да видите. И кад год би доносио медаљу, огрнуо би заставу Србије са поносом. Ми треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу и на све оне који се боре за ову земљу и да заједно са њима градимо ту будућност. Сад бих ја, онако српски додао, да зачиним, јер ми без тога не можемо, без теорија завере код нас Срба не може, опљачкале га судије у борби за медаљу, прегласавањем донели одлуку да је изгубио тај меч.

Ми не можемо да мењамо читав свет, можемо само да га прихватимо таквог какав јесте и да тражимо своје место у њему. Оно што можемо, оно што хоћемо да наставимо, јесте да мењамо себе, да градимо своју земљу, у сваком смислу да је градимо, у свакој области науке, образовања, здравља, економије, инфраструктуре, спорта, културе.

Дизаћемо и грађевине, јер оне, по Иви Андрићу, не мењају само изглед и значај краја у коме се налазе, него имају дубоке биолошке везе са народом који се њима служи. Између грађевина и људског насеља постоји присна и невидљива веза, једна сложена и нејасна, али стална размена међусобних утицаја. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевине на слику и прилику својих најдубљих, често несвесних тежњи и особина, а те грађевине полако и стално утичу на карактер и навике народа. Постајемо бољи, рекао нам је велики писац, градећи себе и своју земљу. То се не односи само на структуралне грађевине, већ на све оно што смо градили и на све оно што те тек треба да изградимо.

То је онај кључни циљ којем ћу посветити овај мандат, мој последњи, да када одем са овог места, знам да је Србија боља земља него што је била када сам на њега дошао. Нема жртве коју нећу зарад тог циља да поднесем и нема ствари коју нећу да урадим, труда на који нећу бити спреман. Зато што са идеалима нема компромиса и то је једина ствар са којом компромиса нема. Све остало је компромисима подлежно и компромис је једна лепа, а не ружна реч. На крају, то је управо зато што је и мој једини идеал Србија.

Стављајући руку на Устав Републике Србије и Мирослављево јеванђеље, преузимам на себе бреме велике одговорности. То није само одговорност према овој генерацији грађана Србије, већ и према својим великим претходницима, а посебно према поколењима која тек следе. Велики Његош каже: поколења дела суде.

Живим у уверењу да ће наша политика одолети суду времена и да ће будућа поколења, лишена емоција које директни учесници и савременици увек и неизбежно имају, са безбедне историјске дистанце наше време објективно оценити као време стабилизације и узлета Србије.

Пре него што завршим, драги пријатељи, хоћу да се захвалим свима. Хоћу и вама овде, из овог сазива парламента или старог сазива парламента, јер ви сте донели велике и важне промене за Србију. Ви сте ти који сте се усудили да кажете – нећемо сву власт у својим рукама, хоћемо независно правосуђе. Били сте једини који сте то смели да кажете и направите. Ви сте доносили најважније законе, да спасавамо народ у време Ковида. Ви сте доносили најважније мере када је требало Србију финансијски заштити и сачувати. Много тога доброг урадили сте за наш народ и грађане. Историја је та која ће да суди, а не неко на дневном нивоу.
 
Хоћу да се захвалим свим бившим председницима Републике Србије и Савезне Републике Југославије, који су пружили огроман допринос напретку наше земље, који знају шта је држава, који својим присуством и данас показују да онај ко зна једном шта је држава, никада не заборавља шта му је дужност и не заборавља шта је држава и увек се држи основних принципа, да држава и интереси државе морају да буду важнији од личних интереса. Зато хвала вама свима што сте данас овде и бескрајно поштовање моје имате за све оно што сте чинили за нашу земљу.

Хоћу вама, поштовани пријатељи из Републике Српске да се захвалим. Са вама сам, Жељка, Миле, много тога радио у претходних пет година, много тога доброг, чини ми се, учинили смо за наш народ. Сигурно је да смо правили и грешке. Хвала вам на томе што сте трпели понекад и моје другачије ставове, што сте били у стању да разумете да не морамо по сваком питању да имамо исто мишљење, али смо знали шта нам је циљ, а то је добро за наш српски народ и то увек добро за Републику Србију и Републику Српску. Хвала вам што сте ме трпели.

Вама хвала, Ваша светости, што сте увек уз наш народ, што сте увек ту да поделимо и добро и зло.

Хоћу да искористим прилику да се захвалим мојој породици којој није било лако у претходних пет година. Не желим да кукумавчим, јер јој неће бити лакше ни у наредних пет година, само хоћу да кажем Данилу, Милици и Вукану да их бескрајно волим и да тата ништа без њих не би могао.
        
Због свега наведеног, молићу се Богу на исти начин како је то чинила предивна Ребека Вест док су нацистичке бомбе падале на њену домовину: Господе, допусти ми да се држим српски! Нека живи Србија!"


Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Прослава црквене славе Светог Цирила и Методија у Белпу, 29.05.2022.

У суботу и недељу, 28. и 29. маја 2022. године, Храм Светог Ћирила и Методија у Белпу прославио је своју црквену славу. Свети Ћирило и Методије, који се иначе славе 24. маја по грегоријанском календару, прослављени су за викенд како би свечаности могао да присуствује што већи број верника. Празничном вечерњем Богослужењу и извођењу Правила Светог Ћирила и Методија у суботу је присуствовао, а Светом Литургијом у недељу руководио, епископ аустријско-швајцарски, Његово Преосвештенство господин Андреј. У светим службама учешће су узели свештеници из готово свих делова Швајцарске - Берна, Цириха, Ивердона, на челу са домаћином, парохом Црквене општине у Берну, протојерејом-ставрофором Станком Марковићем, уз пратњу црквеног хора под диригентском палицом Немање Трицковића. Вечерњем богослужењу у суботу, као и литургији у недељу, присуствовао је конзул Републике Србије у Берну, Предраг Мандић. Манифестацију је својим присуством увеличао и Његова екселенција, амбасадор Босне и Херцеговине у Швајцарској Конфедерацији, др Боро Бронза. Након литургије, извршена је опхода око храма, благосиљање славских обележја и уприличено богато послужење за званице и преко стотину окупљених верника из неколико швајцарских кантона и иностранства.Дани српске културе (Десанкини Дани) у Лугану 28.05.2022.

Трећи секретар у Амбасади Републике Србије у Берну, Стефан Златанов учествовао је на манифестацији "Дани српске културе (Десанкини Дани)" у организацији СКУ "Десанка Максимовић", одржаној у сали Мултиузо у Лугану. Стефан Златанов је говорио о српско-швајцарском пријатељству, српској дијаспори у Швајцарској и животу и делу Десанке Максимовић.

У програму су осим фолклорних ансамбала СКУ "Десанка Максимовић" из Лугана и СКУ "Свети Сава" из Белинцоне учествовали и чланови швајцарског културно уметничког друштва "Costumi e Canti Ticinesi" из Белинцоне, који су након фолклорних изведби презентовали српску и швајцарску народну ношњу. Професор књижевности, песник и дописник Франкфуртских вести Рада Рајић представила је књигу поезије "Комад неба", након чега је презентацијом о животу Милеве Марић Ајнштајн завршена манифестација.


 

 Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума, 25.05.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rsСелаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ, 20.05.2022.

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.
Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.
"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.
"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.
Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.
"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.
"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs

 Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације, 20.05.2022.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.
У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.
„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира  на њима.
„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.
Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.
Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.
„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.
Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у  ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.
Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rsЧетврти економски форум и привредни сајам српске дијаспоре у Диетикону 13.05.2022.

Четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре („Самит српске дијаспоре“) одржан је 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Дитикон у Цириху. Догађај је организовало Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну. Циљ одржавања Самита је подршка српским компанијама у Швајцарској, њихово умрежавање, као и подстицање и даље унапређење економског развоја и сарадње између дијаспоре и матице.

 

На церемонији отварања, пригодне говоре одржали су О. Берчингер, председник Привредне коморе Швајцарске за Централну Европу, амбасадор Г. Брадић, ПМСП за економску дипломатију М. Кнежевић, амбасадор БиХ у Швајцарској Б. Бронза, као и премијер Р. Српске Р. Вишковић који је и званично отворио сајам.

 

На сајму се представило око 30 компанија из Швајцарске, Србије и Републике Српске.

 StarTech конкурс 2022

У оквиру програма StarTech, од 18. марта до 18. маја 2022. отворен je други конкурс за доделу око милион долара бесповратних средстава за иновације у нословању.
Стартапови, тимови, предузетници, микро, мала и средња предузећа кроз програм могу да конкуришу за подршку за развој иновација или дигиталну трансформацију пословања у износу од 15.000 до 100.000 америчких долара.
Подршка je подељена у три ЛOT-a:
•   ЛОТ 1 - Подршка стартаповима и неформалним тимовима са иновативним
идејама
• ЛОТ 2 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију
• ЛОТ 3 - Подршка малим и средњим бизнисима за развој иновација и/или дигиталну трансформацију са циљем извоза или повећања броја радних места

StarTech je трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији, који спроводи НАЛЕД, a финансира компанија Philip Morris International. Циљ пројекта je убрзање раста српских компанија и трансформација традиционалне економије у дигиталну, кроз пружање подршке у виду бесповратних финансијских средстава и експертизе, унапређења услова за иновативно предузетништво и промоцију домаћих иновативних бизниса.
Један од аспеката StarTech пројекта je јачање веза наших грађана који живе и бораве у иностранству са Србијом, и то не само кроз стварање подстицајних услова за живот и рад у Србији, већ и кроз њихово укључивање у иновациони екосистем и економију знања и из земаља у којима бораве, путем су-оснивања стартапова, учешћа у реализацији иновативних пројеката и финансирања стартапова и иновационих пројеката.
У том смислу, иако je услов за учешће на конкурсу да се ради о стартап тимовима које већински чине грађани Србије са сталним пребивалиштем на територији Србије, односно о привредним субјектима са већинским домаћим власништвом (најмање 51%), при оцени пријава ће нарочито позитивно бити вредноване oне које садрже неку врсту повезивања са нашим грађанима у иностранству.
Све   информације   о   условима   конкурса,   начину   пријаве   и   пријавној документацији доступне су на страници www.startech.org.rs/konkurs2022 .
 ЕКОНОМСКИ ФОРУМ И ПРИВРЕДНИ САЈАМ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ 13. и 14. мај 2022.

Обавештавамо Вас да Удружење српских привредника у Швајцарској, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Берну, организује четврти Економски форум и привредни сајам српске дијаспоре који ће се одржати 13. и 14. маја 2022. године у Градској хали Диетикон.
Позивају се привредници у Швајцарској да узму учешће на сајму као излагачи, а представници дијаспоре да присуствују догађају и по жељи се укључе у дискусије на панелима и обиђу излагаче на штандовима.
Одржавање економског форума и привредног сајма српске дијаспоре је добра прилика да се швајцарски и српски предузетници сретну у Швајцарској и размене мишљења са предавачима из области информационих технологија, енергетике, некретнина и медицине, као и излагачима из Швајцарске и матице.
Улазнице за форум и сајам се могу прибавити преко следећег сајта:    

https://tipo.ch/hrcbggl8bz

Предавачи на форуму:

• Nj. E. Goran Bradić, Ambasador Republike Srbije u Bernu
• Oliver Bertschinger, SEC Handelskammer Schweiz-Mitteleuropa
• Milica Schoch, Sales Manager, Serbia Prime Site One AG
• Sascha Djurdjevic, CEO Klimagie AG, dipl. Techniker HF Klima, Experte Gebäudetechnikplaner/in Lüftung EFZ
• Nebojsa Bogdanović, (Ph.D. Physics & MBA), Senior Transaction Manager Renewable Energy bei EKZ
• Jakob Schaad, (Dr. oec. Publ) Partner bei LINDEMANNLAW
• Slobodan Luković, (Ph.D. Computer Science), CT Expert and Scientist, Project Leader & Blockchain Enthusiast, Vice President Strategic Partnerships Ethernal, COO BizTravelz
• Jovana Micic, (Ph.D. in Cryptology and Data Security), Blockchain expert & SwissNFTs Co-founder
• Maja Mišić, (BA Communication Journalism, and Related Programs), Head of Sales bei Limos4
• Dr Vladimir Cmiljanović, CEO &Founder von Swissrocekts & Rocketvax
• Albert Muntane Casanova, CFO Rocketvax
• Rada Vujinović, PR
• Blagoje Antić, DHG Holding AG, CEO DHG Holding AG
• Ekspert i gostujući predavač kompanije Wemedoo AG

Спонзори и излагачи:

• Serbia Prime Site On AG
• Klimagie AG
• Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz
• Swiss Rockets AG
• RocketVax AG
• DHG Holding AG
• Serbia Prime Site One AG
• Limos4 - Premium-Limousinenservice
• LINDEMANNLAW
• BizTravelz
• Ethernal
• trookut gmbh
• trookut d.o.о.
• SwissNFTs
• Wemedoo AG
• Unity Systems (Schweiz AG)
• swisss serbian business network (SSBN)
• Istria Nuova Villas
• DUGO GmbH
• Serbinfo.ch
• Express Consulting AG
• Gastro Progress GmbH
• TEHNO-INDE D.O.O.
• Optima Medic d.o.o. Modrica
• Gradska Uprava Banja Luka
• SPI Solutions
• Rema Maschinen AG
• MTEL Schweiz AG
• MTEL
• Adria Telekom / Kao Guča
• Opstina Modrica
• Swiss Spine Solution
• Ambasada Republike Srbije u Bernu
• Generalni konzulat Republike Srbije u Cirihu

За пријављивање за излагачко место можете посетити следећи линк:

Aussteller USPS Summit 2022 - Vereinigung serbischer Unternehmer in der Schweiz

За остале информације можете се обратити Удружењу српских привредика у Швајцарској:

USPS Samit 2022 

Udruženje srpskih privrednika Švajcarske
Seemattliweg 9
6423 Schwyz
Telefon 044 578 50 50
info@usps.chОдлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, 11.04.2022.

Министар спољних послова Н.Селаковић донео је Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре број 52-229/30-2022/01 од 11.04.2022., као и Одлуку о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Србије у региону број 51-366/20-2022/01 од 11.04.2023., а по конкурсима који су били отворени од 23.02. до 09.03.2022. године.

Увид у донете одлуке можете извршити на званичној интернет презентацији Министарства спољних послова (www.mfa.rs) и Управе за сарадњу с дијаспором и Србије у региону (www.dijaspora.gov.rs).

 Честитка председника Швајцарске Конфедерације, 08.04.2022.

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је честитку председника Швајцарске Конфедерације Игнација Касиса, у којој се каже:

„Велико ми је задовољство да Вам упутим честитке поводом поновног избора за председника Републике Србије. Истовремено, изражавам  најбоље жеље за Ваше лично благостање, као и за просперитет Ваше земље.

Швајцарска и Република Србија имају одличне билатералне односе засноване на међусобном поверењу. Ми смо важни и дугогодишњи партнери, који теже истом циљу и имају сличан приступ многим областима, као што су наука и иновације. Драго ми је што одржавамо редовне и конструктивне контакте. То нам омогућава да негујемо и јачамо наше односе, како на билатералном, тако и на мултилатералном нивоу. Штавише, о овој дугогодишњој иинтензивној сарадњи сведочи и покретање новог програма сарадње 2022-25.

Желим да искористим свој мандат као председник Швајцарске Конфедерације за подстицање и развој билатералне сарадње између наше две земље. У том смислу, радујем се наставку наше активне и продуктивне сарадње“, наводи се у честитки швајцарског председника Касиса.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 Амбасадор Брадић са оснивачем Фондације „World.Minds“ Ролфом Добелијем, 05.04.2022.

Оснивач швајцарске Фондације World.Minds Ролф Добели информисао је данас амбасадора Републике Србије у Швајцарској Горана Брадића о припремама за предстојећу међународну панел дискусију те институције, која ће се 26. маја 2022. одржати у Београду и на којој се очекује значајан број учесника из Европе и света.

World.Mindsје непрофитна Фондација, која окупља око 1.000 појединаца, угледних личности из света науке, уметности, бизниса и политике, који су постигли високе резултате у својим областима. Циљ организације је да се кроз размену мишљења утиче на побољшање квалитета одлука које доносе сами чланови организације, али и да се подстакне свест појединаца да чине то исто за добробит и побољшање живота на планети.Годишњица НАТО бомбардовања СРЈДруги Фестивал српског фолклора Швајцарске, 19.03.2022

Више од 3.500 љубитеља изворне српске игре, песме и традиције присуствовало је другом Фестивалу српског фолклора Швајцарске, који је одржан протеклог викенда у Диетикону (Цирих). Публика је била одушевљена наступом 35 ансамала, са скоро 900 учесника, који су показали своје умеће.
Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић захвалио се организаторимиа и домаћинима ове манифестације, Савезу српског фолклора Швајцарске, који су се показали као добри чувари српског језика, традиције, вере и обичаја.


Oпширније...
XXIV Међународни ликовни конкурс "Радост Европе" 2022.

Обавештавамо вас да је XXIV Међународни ликовни конкурс „Радост Европе“ за децу и младе ликовне ствараоце из целог света од 4 до 18 година расписан. Рок за приспеће радова је до 11. јула 2022. године.
Више информација о конкурсу можете пронаћи ОВДЕ.Председник Вучић и амбасадор Швајцарске Шмид на свечаности у новој фабрици компаније „Nestle“ , 25.02.2022

Нова фабрика компаније „Nestle“ налази се у Сурчину и простире се на 23.000 квадратних метара и обезбедиће више од 300 нових радних места. Почетна инвестиција је вредна 58 милиона швајцарских франака, док је у наредних пет година планирано улагање од око 300 милиона швајцарских франака.

Фабрика је намењена производњи намирница на бази биља, које компанија Нестле у оквиру свог бренда „Garden gourmet“ производи годинама уназад. Данас „Nestle“ запошљава око 330.000 људи и поседује 468 фабрика у 86 земаља широм света.

Свечаности су присуствовали и министарка привреде Анђелка Атанасковић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, генерална директорка компаније „Nestle“ за Адријатик јужни регион Марјана Давидовић, директор компаније „Nestle“ за тржишта Јужне и Источне Европе Алесандро Занели, амбасадор Швајцарске Урс Шмид и председник Општине Сурчин Стеван Шуша.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Фото: Председништво Србије / Димитрије ГоллСрбија постала власник Амбасаде и резиденције у Берну, 24.02.2022

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић потписао је данас, по овлашћењу и налогу министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића, са амбасадором Босне и Херцеговине Бором Бронзом уговор о откупу сувласничког удела (15%) те бивше југословенске републике над зградом Амбасаде и резиденције некадашње СФРЈ у Берну.


Тиме је Србија  у целости остварила стопостотно власништво над зградом у којој се налазе Амбасада, Конзуларно одељење и резиденција амбасадора Републике Србије у Швајцарској.


Уговори о откупу удела Републике Словеније (14%) и Северне  Македоније  (8%) потписани су 7. односно 21. децембра 2021. прошле године, док је уговор са Републиком Хрватском (23,5%) потписан 2. фебруара 2022. ове године.


Објекат у Берну, површине нешто веће од 1.800 м2,  изградило је предузеће „Енергопројект“ 1978. године. Кантон Берн је 2017. године зграду, чија је вредност званично процењена на 7.780.000 швајцарских франака, уврстио у листу заштићених културних добара.


Зграда Сталне мисије Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви укњижена је јануара 2020. године као власништво Републике Србије, у складу са договором бивших југословенских република, а на основу Анекса "Б" Споразума о сукцесији.ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

Обавештавамо да је МСП Н. Селаковић 14. Фебруара  2022. године донео одлуке бр. 51/30-2022/01 и бр. 52/30-2022/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi/
 Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију 15.02.2022.

 

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.

 „Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

 

 „Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

 „Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

 

Извор/Фото: www.predsednik.rs