| |     latinica | english  
Насловна
"Die Weltwoche" о политици председника Александра Вучића 04.04.2024.

 

Верзију на српском језику можете прочитати ОВДЕ.ОБАВЕШТЕЊЕ

Амбасада Републике Србије неће радити
 29.марта и 1. априла 2024. године

 ОДЛУКA О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 18.03.2024.

Обавештавамо да је министар спољних послова господин Ивица Дачић, 14. марта 2024. године донео Одлуку бр. 24-596/30-2024/01 о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у објављену Одлуку о суфинансирању пројеката можете извршити на следећим линковима:
 

www.mfa.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 

 Мартовски погром над српским становништвом на Косову и Метохији 2004. Берн, 15.03.2024.

Недељник „Die Weltwoche” (15. март 2024. године), поводом 20. годишњице од Mартовског погрома над Србима на Косову и Метохији 17. и 18. марта 2004. године, који су починили следбеници терористичке ОВК ("Ослободилачка војска Косова") и албански екстремисти.Промоција српских вина и ракија у Амбасади у Берну 29.02.2024.

Амбасада Републике Србије у Берну била је (29. фебруара) домаћин промоције вина и ракија које су на дегустацију у Швајцарску стигле из петнаестак српских винарија и дестилерије из најчувенијих виноградарских, односно региона познатих по производњи шљиве.

Поздрављајући педесетак увозника, дистрибутера, власника хотела и ресторана, као и представнике асоцијације „Гастросвис“ (Gastroswiss), амбасадор Брадић је нагласио да је специјализвоани веб сајт „Winesofa.EU“ почетком ове године објавио вест да регион Шумадија у Србији спада у десет винских регија у Централној и Источној Европи који у 2024. години могу пријатно да изненаде.  Додао је да Шумадија сигурно није највећи, али јесте свакако један од најлепших региона Европе за узгој винове лозе, с тим да су подједнако вредни посете и остали региони Србије. Он је указао да је виноградарство последњих десет година у Србији доживело процват, захваљујући приватним иницијативама, али и значајним државним подстицајима и субвенцијама.

Србија има погодно тло, пријатну климу, вредне људе, дугу традицију и веома добру технологију за производњу вина. Амбасадор Брадић је, такође навео, да у земљи тренутно имамо нешто више од 460 регистрованих винарија које годишње произведу близу 29 милиона литара вина, од којих један број сваке године добије најблиставија међународна признања и медаље.

Амбасадор Брадић је присутне подсетио да је Србија трећи по величини произвођач шљиве у свету, а пета на листи светских извозника тог воћа. Указао је да Србија има око 42 милиона стабала шљиве, са којих се годишње – у зависности од временских услова – годишње убере између 550.000 и 700.000 тона плодова. То воће у свежем и сушеном стању извози се у САД, Велику Британију, Немачку, Холандију и друге земље света, један мањи  део потрошачи конзумирају у виду џемова и мармеладе, а највећи део прерађују породичне и професионалне дестилерије, тако да наша земља годишње може да понуди ок 50 милиона литара ракије.  

Гости на презентацији су имали прилике да дегустрирају квалитет производа које су понудиле винарије и дестилерија из целе Србије – од севера земље и Фрушке горе, преко Неготинске крајине на истоку, односно Шумадије, Жупе и Јагодинског виногорја до Лепосавића на југу Србије.  

(Звонко Богдан, Матаљ, Трашко, Фрагариа, Бикицки винарија, Подрум Радовановић, Шикшато (Chicchateau), Алексић, Бјелица, Ердевик, Ковачевић, дестилерије Ток и Емперус, винарија Лакићевић / Лепосавића).

 Прослава Дана државности Републике Србије у Амбасади у Берну 12.02.2024.

Церемонија је започела интонирењем Химни Србије, Швајцарске и Лихтенштајна које је отпевала сопран Данијела Бјелица, у пратњи виолинисткиње Татјане Вуцелић, након чега се присутним званицама обратио амбасадор Р. Србије у Швајцарској Конфедерацији Горан Брадић.
Амбасадор Брадић је у свом говору истакао значај Сретења у историји Р. Србије и указао на неке актуелне геополитичке изазове и најважније резултате Србије у последњим годинама у области економије, финансија, науке и истраживања. Нагласио је и значај пројекта "скок у будућност Србије" и организације међународне изложбе „Експо 2027“  у Београду и на крају позвао дијаспору на јединство, слогу и подршку држави, а пре свега нашим сународницима на КиМ.
Нагласио је значај поштовања међународног права и Повеље УН, као и неопходност да се избегне примена двоструких стандарда и поштује суверенитет и територијални интегритет свих међународно признатих земаља. Подвукао је да је регистровано више од 470 етнички мотивисаних напада на Србе, њихову приватну имовину и српске цркве и манастире на Косову и Метохији од доласка А. Куртија на чело привремених институција у Приштини у фебруару 2021. године. Истакао је да је услед репресивних мера и систематског терора привремених институција у Приштини само у прошлој години 14% Срба напустило територију Косова и Метохије. Указао да је потребна искрена и ефикасна помоћ ЕУ и САД како би се испуниле одредбе до сада постигнутих споразума са Приштином, на шта Србија чека дуже од десет година.
Амбасадор Брадић се захвалио српској дијаспори у Швајцарској на помоћи коју је у протеклим годинама и деценијама пружила и наставља да пружа отаџбини, као и на борби за очување српског језика, историје, традиције, обичаја и наше вере и културе и изразио жељу да у будућности још више наше деце похађа допунску наставу на српском језику и веронауку у Швајцарској.
Пријему је присуствовало око 130 гостију из дипломатског кора, Министарства иностраних послова Швајцарске, Министарства унутрашњих послова, економских асоцијација, међународних организација у Берну, новинара, уметника, као и дијаспоре

 

 ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ
Обавештавамо да је МСП И. Дачић 19. јануара о.г. донео одлуку бр. 24/30-2024/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
 
Конкурс ће бити отворен  у периоду од 1. фебруара 2024. године од 15.30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15.30 часова.
 
Увид у  расписане  конкурсе  за суфинансирање  пројеката  можете извршити на следећим линковима:


Конкурси Сектора за међународне односе и европске интеграције у области културе Министарства културе Р.Србије за 2024. годину

Обавештавамо Вас да је Министарство културе - Сектор за међународне односе и европске интеграције у области културе, дана 20. децембра 2023. године расписало следећих шест (6) конкурса који се налазе на сајту овог Министарства:

https://www.kultura.gov.rs/konkursi/sr/30Часопис „Weltwoche“ о Србији:

http://www.berne.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/WEW_51_080_VUCIC_1.pdf

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=12&dd=20&nav_category=11&nav_id=2453491Швајцарско-српски панел о блокчејн технологијама у Цириху 29.11.2023.


Швајцарско-српска пословна мрежа (Swiss Serbian Business Network / SSBN) и Удружење „Хоум оф блокчејн“ (Home of Blockchain) су уз подршку Амбасаде РС у Берну 29. новембра о.г у Цириху (хотел „Меркур“) организовали панел дискусију о могућностима за јачање веза између Србије и Швајцарске у области блокчејн технологија, на којој је учествовало 40-ак српских и швајцарских предузетника и експерата, као и власници ИКТ-фирми из неких других држава, попут Украјине.
Поруку учесницима панела упутила је путем видео линка министар за науку,  технолошки развој и иновације Р. Србије Ј. Беговић, а присутне је лично поздравио амб. Г. Брадић.
Министар Беговић је указала на успехе постигнуте последњих десет година у нашој земљи у области дигитализације у различитим сферама – од јавне управе, преко система здравствених услуга, до примене у научно-истраживачким центрима и научно-технолошким парковима, као и на изузетно добре резултате у извозу услуга у области ИКТ. Нагласила је да је Србија у минулој години остварила извоз у сектору ИКТ од 2,7 млрд. евра, као и да се у овој години очекује још бољи резултат од око 30 до 35%. Истакла је и убрзан развој блокчејн технологија у Србији, посебно након усвајања Закона о дигиталној имовини, у јуну 2021. године.
Амбасадор Брадић оценио је да су односи између Србије и Швајцарске динамични и разноврсни, те да поред добре политичке и економске сарадње, одржавамао и развијамо изузетно добру кооперацију у обасти науке, истраживања и нових технологија. Подсетио је да су два од четири научно-технолошка парка у Србији (Београд, Ниш, Н. Сад и Чачак) етаблирана уз помоћ швајцарске Владе, као и да се у нашој земљи ускоро планира оснивање још два НТП. Нагласио је да је у Србији пре нешто мање од две године у Београду отворен Центар за 4 индустријску револуцију у сарадњи са Светским економским форумом, чије је седиште у Женеви, те да је реч о једином таквом центру у ширем региону. Додао је да се тренутно ради на пројектима билатералне сарадње са водећим фармацеутским компанијама и научноистраживачким центрима у Швајцарској.
На панелу су говорили говорили А. Брунер, председник удружења „Хоме оф блокчејн“ у оквиру једне од највећих швајцарских привредних асоцијација „Свицерланд глобал ентерпрајз“ (S-GE / Switzerland Global Enterprise), Ф. Кардано, оснивач „Кардано фондације“, као и власници неколико фирми које послују у Србији и Швајцарској у области блокчејн технологија - Дејан Миленовић (Authena) и Немања Петровић (Moonstruck).
Заједничка оцена је да Србија располаже са изузетно талентованим и добро образованим стручњацима, а да у сарадњи са швајцарским партнерима могу да искористе њихове предности доброг брендирања производа и приступа различитим  тржиштима.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 17.12.2023. ГОДИНЕ
Председник Републике Србије Александар Вучић је донео одлуку којом се као датум одржавања избора за народне посланике одређује 17. децембар 2023. године.
 
УПУТСТВО ЗА ГЛАСАЊЕ


КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ И ГДЕ МОЖЕ ДА ГЛАСА

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији.

•  Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Амбасади Републике Србије у Берну могу поднети захтеве за гласање лица која у тренутку одржавања избора 17. децембра 2023. године, живе у следећим кантонима у Швајцарској: Bern/Berne, Fribourg/Freiburg, Solothurn/Soleure, Basel Stadt/Bâle-ville, Basel Landschaft/Bâle-Campagne, Tessin/Ticino, Vaud/Waadt, Valais/Wallis, Neuchatel/Neuenburg, Geneve/Genf, Jura.

• Адресе гласачких места ће бити накнадно објављене.

• Грађани Републике Србије који имају бирачко право у иностранству, односно испуњавају горенаведене услове за гласање, а живе у неком од следећих кантона: Aargau, Appenzell AI, Appenzell AR, Glarus, Graubünden, Luzern, Nidwalden, Obwalden, St.Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug и Zürich, захтев за гласање подносе Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (контакт подаци: www.zurich.mfa.gov.rs)

КАКО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

• Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству само ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
• Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs/.
• Поред тога, увид у податке који се воде о бирачу може се извршити и преко Портала еУправа (услуга еЗахтев за упис/измену података у Јединственом бирачком списку). Потребно је да је грађанин регистровани корисник Портала еУправа. Пријава на Портал еУправа могућа је путем мобилне апликације ConsentID или квалификованим електронски сертификатом.
• Уколико нисте уписани у бирачки списак, захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети са нашег сајта.

Образац пријаве за гласање ОВДЕ.

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са нашег сајта.

Образац за упис у Јединствени бирачки списак ОВДЕ.

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.
• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству могу се Амбасади Републике Србије у Берну поднети најкасније до поноћи 25. новембра 2023. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве поднесете до 20.00 часова).

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Амбасади (сваког радног дана од 9.00 до 13.00 часова)

• путем поште-адреса: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern

• путем мејла konzul@ambasadasrbije.ch, consul.berne@mfa.rs.

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.
 
 


Конкурс за суфинансирање пројеката из области Oбразовања 2023. године. 13.10.2023.

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 12. октобра 2023. године донео Одлуку бр. 256/30-2023/01 о расписивању Kонкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону а који имају за циљ употребу, учење, чување, неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.

Све информације о начинима пријављивања и условима самог Конкурса можете пронаћи путем линка:
www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php

 Хуманитарни догађаји за помоћ КиМ - посета епископа Теодосија 01.10.2023.

У Цириху је 1. октобра 2023. године одржано више догађаја на којима је прикупљана помоћ за КиМ.

На хуманитарном ручку, амбасадор Брадић је разговарао са епископом рашко-призренским и косовско-метохијским г. Теодосијем о ситуацији на КиМ о начину на који дијаспора може помогне српском народу. Уручио је епископу новчану помоћ коју су прикупиле дипломате у Амбасади Р. Србије у Берну.

У храму Успења пресвете Богородице у Цириху архијерејску литургију је одржао епископ Теодосије. Литургији је присуствовао велики број православних верника, као и конзул за економске послове у ГК Цирих, А. Контић.

            Хор ”Богородичин”  наступио је заједно са швајцарским вокалним ансамблом ”Вокалисти” из Цириха у храму Св. Тројице.

            У хали Диетикон у Цириху је одржан хуманитарни догађај под називом „Игром и песмом за КиМ“. Идејни покретач ове акције био је Бобан Јовановић из Цириха, пореклом из Шилова код Гњилана у Косовском Поморављу, а са њим су раме уз раме у организационом тиму били Далибор Савић и Светислав Савић, такође, пореклом из Косовског Поморавља, као и 46 волонтера. Скуп је подржала и невладина и непрофитна хуманитарна организација „Сви за Космет“, коју су покренули студенти са циљем да материјално и морално помогну опстанак и останак српског народа на Косову и Метохији.

             Прикупљена помоћ у износу од 26.680 швајцарских франака ће преко Епархије у Цириху бити уплаћена Епархији рашко-призренској.Састанак са представницима Удружења "ХАЈР" 22.09.2023.

Амбасадор Брадић са сарадницима састао се, у просторијама Амбасаде, са представницима Удружења жртава породичног насиља "ХАЈР" предвођеним председницом удружења Хајријом Рамадани, представницама oпштине Палилула Наталијом Ристић и Мајом Жмукић - чланицом већа за родну равноправност општине Палилула и књижевником, новинаром и ТВ водитељем Вањом Булићем.

Обострано је констатован значај и улога како државних институција тако и невладиних организација у борби против свих облика насиља и пружања социјалне, правне и психолошке подршке жртвама насиља у процесу рехабилитације и реинтеграције у друштво. Договорена је даља сарадња Амбасаде, општине Палилула и Удружења "ХАЈР" и наставак активног ангажмана у пружању помоћи свим жртвама које су претрпеле или трпе насиље у породици.Припремни састанак за Панел дискусију о блокчејн технологијама у Србији и Швајцарској 8.9.2023.

У Амбасади Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, 8. септембра 2023. године, амбасадор Г. Брадић и заменик амбасадора Б. Стојановић састали су се са представницима SSBN (Swiss Serbian Business Network) Маријом Србљин и Николом Анђелковићем, као и председником швајцарског Удружења Home of Blockchain А. Брунером (Alexander E. Brunner). На састанку је договорена заједничка организација Панел дискусије о примени блокчејн технологија у Србији и Швајцарској. Као датум одржавања панела утврђен је 30 новембар о.г.

А. Брунер је у разговору указао да је Швајцарска једна од првих земаља света која у свом законодавству регулисала примену блокчејн технологија, а уједно је и један од светских лидера на том пољу. Оценио је да Србија има изванредну базу за развој поменуте технологије, захваљујући досадашњим резултатима у области дигитализације и услугама на пољу ИКТ, те да би зато желео да сарађује са нашим фирмама, али и државним инситуцијама по том питању.  

Брунеру и представницима SSBN представници Амбасаде су, поред осталог, пренели и информације да је Државни дата центар у Крагујевцу овог месеца добио сертификат једне од немачких институција, захваљујући којем је и званично потврђен његов рејтинг као једне од осам најпоузданијих институција те врсте на свету. Указали смо да је Србија прва у региону донела Стратегију о вештачкој интелигенцији, да смо са Светским економским форумом  (WEF) из Женеве основали Центар за четврту индустријску револуцију у Београду, да се ради на изградњи Bio4Cаmpusa у Београду, као и на друге релевантне информације. 

Скуп, на којем се очекује око 150 предузетника, највећим делом из Швајцарске, али и одређен број представника фирми из Србије, евентуално представника МИП Швајцарске из Одељења које се бави пројектом „Дигитална демократија“, отвориће амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији Г. Брадић. 

           Удружење „Home of Blockchain делује у оквиру једне од три најутицајније економске асоцијације S-GE / Switzerland Global Enterprise, док SSBN окупља око 1.800 чланова из различитих привредних грана (производне делатности, осигурање, банкарство, ИКТ и др. бранше).Међународни конкурс за децу и младе "СТРИП - КАИШ 2023". 04.07.2023.

Обавештавамо вас да ће се Фестивал девете уметности, у оквиру кога се организује конкурс за децу и младе од 5 до 18 година, под називом "СТРИП - КАИШ 2023", одржати и ове године у Дечијем културном центру у Београду. Рок за приспеће радова је до 19. новембра 2023. године. Више информација о конкурсу можете пронаћи ОВДЕ.Србија представљена на манифестацији „Румунско село“ у Фрајбургу, 24.06.2023.

У суботу, 24. јуна 2023, на централном тргу у Фрајбургу, одржана је трећа по реду манифестација под називом „Румунско село“, посвећена румунским народним ношњама. Организатор је било „Румунско-швајцарско културно удружење“, а гости су, поред наше државе, овај пут били Грузија, Молдавија, Украјина и Словенија. У културно-уметничком делу, Србију је представљао Уметнички центар „Соко“ из Базела, док је конзул Републике Србије у Берну, Предраг Мандић, присутне поздравио у име Амбасаде, указао на туристичке потенцијале Србије и гостопримство њеног народа. Србија је ове године имала свој штанд на којем је представила српску народну ношњу, као и знамените личности које потичу из Србије. Захваљујући изложеним проспектима Туристичке организације Србије, наменски припремљеним фотографијама, мапама Србије и другим предметима из наше богате традиције, пролазници су могли да науче да је Тесла Србин, да је прва жена Алберта Ајнштајна била Српкиња, као и да се подсете како изгледа Србија чији су Косово и Метохија саставни део. Одговорили смо на бројна питања и са задовољством приметили да је спремност грађана из овог дела Швајцарске да посете нашу земљу велика.
Уметнички центар „Соко“ се на овој манифестацији представио кроз два састава - одраслу певачку групу које су чиниле Андријана Адамовић, Наталија Станковић и Милица Милутиновић, док су дечију певачку групу представиле Дијана Јовичић, Миа Петровић, Теодора Панић, Марта и Петра Адамовић. Музичку пратњу су чинили Никола Тодоровић на кларинету и његов отац Дејан на гитари. Андријана Адамовић, која води обе певачке групе Уметничког центра „Соко“, одушевила је публику соло-извођењем народне песме „Моба прела код кнеза Лазара“.
Уверени смо да ће се добра сарадња наше Амбасаде са „Румунско-швајцарским културним удружењем“ наставити и убудуће, како би се на најлепши начин дочарала разноврсност култура народа у Швајцарској.Завршна свечаност матураната Допунске наставе на српском језику и наставничко веће у Амбасади Републике Србије у Берну, 11.06.2023.

У Амбасади Републике Србије у Берну, у недељу, 11.06.2023. године, пред више од стотину ђака, родитеља, учесника и гостију, одржана је свечаност поводом доделе сведочанстава и ђачких књижица ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику из кантона за које је конзуларно надлежна Амбасада.
Додели ђачких књижица и сведочанстава претходио је богат културно-уметнички програм који је и овог пута осмислила наставница Андријана Адамовић из Базела. На почетку је отпевана химна „Боже правде“ у извођењу Уметничког центра „Соко“ из Базела, након чега су ђаци Алекса Јанковић, Јелена Марковић и Сара Вулић рецитовали песму Љубивоја Ршумовића „Здравица народу српском“. Уметнички центар „Соко“ је извео песму „Ау што је школа згодна“, на шта су се надовезали ученици Давид Јовановић песмом „Другарство“ и Димитрије Тиосављевић песмицом „Учитељу“. Публика је имала прилику да види драмски скеч који је написао Дејан Алексић „Ах, тај мај“, у извођењу Дијане Јовичић и Теодоре Панић. Петра Адамовић је на клавиру извела композицију „Лабудово језеро“ Петра Чајковског. Потом су ученици наставнице Јелене Митровић отпевали песму „Пећка кандила“, а хорско певање су предводиле ученице Леа и Ана Лазаревић. Уметнички центар „Соко“ извео је две народне песме „Село моје окићено гором“ и „Николо, гајле големо“. Дајана Трандафиловић, Лазар Цветковић и Лука Цветковић су одрецитовали „Из Србије јабука“, док су песму „Седам сати удара“ отпевали ученици из Бургдорфа, Берна и Лангентала. Разноврстан део програма је завршила ученица Кристина Татић рецитовањем песме „Не дам ништа што је моје.“ Специјални гост на приредби био је гуслар Божо Мићановић, који је на гуслама одсвирао и отпевао песме „Свети Сава“ и „Српкиња“, Војислава Илића. Марта Адамовић је, уз пратњу Ерике Фиркал, одсвирала први став Фибихове Сонатине. Приредба је завршена градским играма „Бојерка“ и „Српкиња“ које су припремили чланови Уметничког центра „Соко“, а уз клавирску пратњу Ерике Фиркал. На самом крају најмлађи ученици Допунске наставе на српском језику у Бургдорфу, петогодишњи Анастасија и Растко Мандић, присутне су одушевили дуетским извођењем родољубиве песме „Јунаци са Кошара“.
Свечаност је отворио, и окупљене у име Амбасаде поздравио конзул Предраг Мандић. Пожелевши добродошлицу, честитао је ђацима и наставницима на успеху и још једној одшколованој генерацији, захваливши родитељима што су одговорно уписали своју децу у Допунску наставу и тако спречили да се раскине језичка и културна нит која их спаја са матицом. Децу је подсетио да су огледало Србије у Швајцарској и да у складу с тим треба да се понашају, да се усавршавају, да буду понос своје отаџбине. Честитао је учитељици Јелени Митровић добијање ордена Карађорђеве звезде трећег степена, и изразио срећу што је управо она претходних годину дана учила и његову децу српски језик.
Свечаности је присуствовала и координатор Допунске наставе, Биљана Букинац. Изразила је дубоку захвалност Министарства просвете Републике Србије на подршци коју Амбасада Србије у Берну пружа наставницима Допунске школе на српском језику широм Швајцарске у њиховом раду. Родитељима је захвалила на поверењу што су наставницима Допунске наставе на српском језику препустили оно што им је највредније – своју децу. Окупљенима је саопштила да ове школске године Допунску наставу на српском језику напуштају две наставнице са конзуларног подручја Амбасаде – Андријана Адамовић и Снежана Шароњић. О овоме је било речи и на наставничком већу које је у недељу, 11.06.2023. године, у преподневним часовима, одржано у просторијама Амбасаде, у присуству свих 19 наставника, координатора Биљане Букинац и конзула Предрага Мандића који им се на почетку обратио.
Сведочанства, књижице и пригодне поклоне својим ђацима су поделиле Андријана Адамовић, Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Мира Томић, Наташа Малешевић и Маргита Тот. По завршетку програма, уприличен је пригодан коктел.35. година постојања Удружења српских привредника у Швајцарској

Удружење српских привредника у Швајцарској је 1.6.2023. године у Цириху, обележило 35. година постојања.
Амбасадор Р. Србије, Г. Брадић је говорио о политичким и економским приликама и односима са Швајцарском Кондеферацијом. Нагласио је да је Србија политички и економски стабилна држава која се као и остале земље у ЕУ тренутно суочава са појединим негативним ефектима неповољних прилика на међународном и регионалном нивоу, али и поседује добре механизме одбране од кризе. Подсетио је на умерен ниво спољног дуга који је значајно мањи од 60% БДП колико је прописано мастрихтским критеријумом конвергенције, који не испуњавају многе земље ЕУ. Иако је инфлација релативно висока, односно у априлу је била око 15%, бележи постепен пад у односу на фебруар ове године. Указао је на повољну пословну климу, посебно на развој домаћег IT сектора.
Влада Р. Србије спроводи низ мера за подршку привреди, укључујући пореске подстицаје, субвенције и регулаторне реформе. Истакао је да је Влада Србије 23. маја 2023. године изменила Уредбу о одређивању критеријума за доделу подстицаја ради привлачења директних улагања, чиме је подигнут праг за минимално улагање. Нагласио је да се уредба односи и на стране и на домаће инвеститоре, те да су нетачне тврдње које је често могуће чути од стране наших грађана на боравку у Швајцарској, да Србија подстицаје даје само страним инвеститорима. Позвао је присутне српске и швајцарске привреднике да у смислу глобалног тренда тзв. ниршоринга, уоче предности улагања у РС.
Када су у питању билатерални односи са земљом домаћином, амбасадор Брадић је рекао да су политички односи добри, а економски, посебно у области науке и технологије, веома добри.
Ниво робне размене могао би бити значајно виши, док у размени услуга Швајцарска спада у најважније партнере Србије. Присуство швајцарских инвестиција се последњих година појачава, иако и у овој области постоји значајан простор за развој сарадње. У оквиру робне размене вредност извоза из Србије је у периоду 2017-2021. године повећан за 75%. У поменутом периоду укупна размена је повећана је за 70%, а наш увоз за 67%. У размени са Швајцарском присутан је константан дефицит на нашој страни. Истакао је да је један од циљева Амбасаде Р. Србије у Берну и ГК Р. Србије у Цириху да поред привлачења страних инвестиција, раде на нивелисању овог дефицита. 
Удружење српских привредника уручило је захвалнице својим истакнутим члановима, као и Амбасади Р. Србије у Берну за дугогодишњу подршку и помоћ у раду. Захвалница је уручена и бившем ГК РС у Цириху Зорану Јеремићу.
Прослави је присуствовала и А. Контић, конзул за економске послове у ГК Цирих.Прослављена црквена слава у Белпу крај Берна 28.05.2023.

Као и сваке године, црквена слава „Свети Ћирило и Методије“ прослављена је у истоименој цркви у Белпу крај Берна у Швајцарској. Обележавање парохијске славе почело је празничним вечерњим богослужењем у суботу увече.
Његово Преосвештенство епископ Андреј начаствовао је вечерњим богослужењем, док су саслуживали проте Станко Марковић, Мирослав Симијоновић, Ненад Михаиловић, Бранимир Петковић, Александар Шестпавлов, јереј Ђорђе Лукић, као и епархијски протођакон Иван Толић. На крају вечерње службе владика Андреј се обратио бројним верницима беседивши о мисији Свете браће, Ћирила и Методија.
У недељу 29. маја литургију је служио Његово Преосвештенство епископ аустријско-швајцарски господин Андреј уз саслуживање архијерејског намесника за Швајцарску и настојатеља храма, протојереја ставрофора Станка Марковића, као и епархијског протођакона Ивана Толића.
Позиву на црквену славу и дочеку епископа одазвао се велики број верника, док су међу званицама били и амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, Горан Брадић и амбасадор Босне и Херцеговине проф. др Боро Бронза. Такође, међу високом званицама били су и председница Црквене општине у Берну, др мед. Драгослава Томовић, као и председник Црквене општине у Цириху Драган Алексић. Овогодишњи кумови славе били су Владан и Сања Ивановић из Цухвила.
Црква Светих Ћирила и Методија у Белпу је пример да је могуће уз велико пожртвовање и снажну иницијативу, далеко од матице, подићи цркву од темеља до крова. Прота Станко Марковић са поносом говори о данима кад је грађена црква и како су људи у Швајцарској препознали значај да се сагради једна оваква светиња. У цркву Светих Ћирила и Методија, поред Срба који су најбројнији на богослужењима, долазе и други православни народи, а неретко и Швајцарци. Прота Станко за свакога издвоји време тако да је овај храм место вере, љубави, разумевања и размене знања и искуства. Црквена општина често организује предавања на разне теме о вери, те је поводом црквене славе, а по благослову епископа Андреја, катихетску реч одржао доктор теологије Милан Кострешевић говорећи о животу Светих Ћирила и Методија, њиховом путу ка вери, мисији и свему ономе што су оставили Србима у аманет.
Свечану литургију увеличало је и певање хора Црквене општине из Санкт Галена, које је било предвођено диригентском палицом Јасмине Голник.
Након литургије амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, Горан Брадић, захвалио се на позиву и рекао да му је велика радост и част што присуствује прослави црквене славе. Позвао је на јединство народа, цркве и државе у времену када је Србија суочена са спољним притисцима и изазовима у спровођењу самосталне и независне политике, као и остваривању својих националних интереса. Поновио је да су неговање традиције, вере, језика и културе од изузетног значаја за очување идентитета нашег народа у иностранству.
Владика Андреј се захвалио представницима амбасада и управи Црквене општине Берн на организацији и учешћу у прослави црквене славе, а проти Станку Марковићу на срдачном и топлом дочеку.
„Захвалио бих се Преосвећеном епископу Андреју у име Црквене општине Берн и у своје лично име на доласку на парохијску славу. Надам се да ће Преосвећени имати времена да нас у скорије време поново посети. Такође се захваљујем представницима амбасада, хору, кумовима славе, вредним и честитим чланицама Кола српских сестара, члановима наше омладине, али и свима који су својим радом допринели да парохијско славље прође у лепој и пријатној атмосфери“, истакао је на самом крају прота Станко Марковић.
Свештенство, верници и гости су након литургије, проповеди и говора важних званица имали прилику да уживају у богато припремљеном славском ручку.
Свети Ћирило и Методије се по јулијанском календару обележавају 24. маја, тако да је тога дана служена литургија у истоименој цркви у Белпу, док је протиница Ађена Марковић, која је уједно и вероучитељица на Допунској настави на српском језику, у школи одржала предавање о Светој браћи. Ученици Допунске наставе на српском језику су показали завидно знање у писању ћириличног писма, што је био један од задатака на часовима веронауке у месецу мају.

 

 

 

 Изложба Удружења ликовних уметника „Урош Предић“, 13-20.05.2023.

У граду Цугу, у мају месецу ове године, организована је годишња изложба Удружења ликовних уметника „Урош Предић“ из Швајцарске под називом „KUNSTISTSCHOEN“. Отварање изложбе одиграло се у суботу 13. маја 2023. године уз присуство бројних званица. У име Амбасаде Републике Србије у Берну, отварању је присуствовао конзул Предраг Мандић. Поред уметника из Швајцарске и Србије, у изложби су узели учешће уметници из још једанаест држава. Гостујући пројекат „Писма Медиали“ Музеја Штафелаја из Београда представљао је омаж уметницима покрета Медиала из прошлог века.
Председник удружења, Дејан Милић, истакао је да ће удружење идуће године прославити пуних 30 година постојања, и да оно своју главну улогу види у стварању платформе за међусобне културне размене чланова дијаспоре, али и у промовисању матице и српске културе домаћинима у Швајцарској. Бројни посетиоци имали су прилике да виде преко 60 слика и скулптура. Изложба је трајала недељу дана и била продајног карактера, па су нека од уметничких дела врло брзо пронашла свој нови дом. Догађај су пренели медији како у Србији (https://www.rts.rs/rts/dijaspora/vesti/5200733/udruzenje-likovnih-umetnika-uros-predic---spona-izmedju-srpske-i-svajcarske-kulture.html), тако и у Швајцарској:

 

 Дани српске културе и Световасилијевски сабор у Тићину, 13-14.5.2023.

Амбасадор Брадић је протеклог викенда у Тићину присуствовао манифестацијама које су привукле велики број посетилаца и учесника из српске заједнице из тог кантона. Манифестација "Дани српске културе у Лугану" одржана је 13. маја, док је Световасилијевски сабор у Ирањи организован 14. маја.

Дани српске културе у Лугану били су прилика да се припадници српске заједнице представе грађанима овог и околних градова, али и да се међусобно окупе, те да на пригодан начин презентују своју културу, традиционалне песме и игре, богатство народних ношњи, као и раскошан таленат ученика и младих извођача. У програму су, поред организатора "СКУ Десанка Максимовић", ансамбала из Тићина и Берна, учествовали и гости из Културног центра “Радоје Домановић” из Раче и Удружење “Велико коло” из Новог Сада, који су специјално због овог догађаја дошли из Србије.

Окупљеним гостима и учесницима програма се најпре у име града Лугана и Градског секретаријата за културу обратио заменик градоначелника Лугана господин Роберто Бадарако . Након њега присутне је поздравио амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, а потом и надлежни парох јереј Марко Кнежевић у име Црквене општине Тићино.

Присутни гости и учесници су након програма имали прилику да дегустирају традиционална српскиајела, која су спремиле домаћице из Удружења Десанка Максимовић.

Амбасадор Брадић је у недељу ујутро присуствовао Светој Литургији у храму Светог Јована у Белинцони, где је у свом обраћању вернике и све наше грађане позвао да заједно са државом и црквом искажу слогу и јединство у временима великих изазова, геополитичких сукобљавања и притисака на нашу земљу.

У Ирањи, недалеко од Белинцоне, у недељу је приређен славски ручак и пригодан културно-уметнички програм у коме су наступали активисти више удружења и клубова из Тићина, деца која похађају Допунску школу на српском језику, као и њихови гости из Србије. Амбасадор Брадић и јереј Марко Кнежевић су се посебно захвалили члановима хуманитарног удружења “Свети Сава”, клуба "Немањићи" и активистима ФК "Дрина" из Тићина на њиховом ангажовању у организацији Световасилијевског сабора.Политичке консултације између Швајцарске и Србије на нивоу ДС, одржане 4. маја о.г. у Берну. 04.05.2023.

Државни секретар МСП амбасадор Горан Алексић одржао је политичке консултације са државном секретарком у МИП Швајцарске Ливијом Лој, у Берну 4. маја 2023. године. Србија и Швајцарска одржавају редовне политичке консултације које служе да реафирмишу везе две земље и дају прилику да се детаљније дискутује и размене мишљења о актуелним питањима.

У фокусу разговора, поред билатералних политичких питања, били су безбедност на Западном Балкану, нормализација односа између Београда и Приштине, глобални утицај ратног сукоба између Русије и Украјине, међународна сарадња, трговина, заједничка борба против илегалних миграција и друга питања од значаја за билатералне односе две земље. Србија је најважнији политички и економски партнер Швајцарске на Западном Балкану, док се Швајцарска налази на четвртом месту по обиму размене услуга са Србијом.

Кроз швајцарски програм сарадње 2022-25 који спроводе Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC), Државни секретаријат за економске послове (SECO) и Државни секретаријат за миграције (SEM), Швајцарска је Србији обезбедила 103 милиона ЦХФ за подршку демократском управљању и цивилном друштву, економском развоју и запошљавању, као и климатским променама и одрживом урбаном развоју. Швајцарска блиско сарађује са Србијом као део групе за гласање у Међународном монетарном фонду (IMF), Светској банци и Европској банци за обнову и развој (EBRD). Истакнута је и важност српске дијаспоре у Швајцарској која броји око 150.000 људи и својим инвестицијама значајно помаже српску привреду.Отварање књиге жалости

Након трагичног губитка живота у пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду 3. маја 2023. године, Влада Србије прогласила је тродневну националну жалост, од 5. до 7. маја 2023. године. Амбасада Републике Србије је захвална на свим порукама подршке које смо примили.

Књига саучешћа биће отворена у Амбасади Републике Србије у Берну, Seminarstrasse 5, 3006 Bern.

Грађани који желе да се упишу могу то учинити у следеће време:

5. мај 2023. 11.00 - 13.00 и 14.00 - 16.30
6. мај 2023. 10.00 - 12.00
7. мај 2023. 10.00 - 12.00

Напомињемо да ће посетиоци Амбасаде бити подвргнути сигурносним проверама.

За оне који нису у могућности да лично дођу у Амбасаду, отворена је електронска књига жалости у коју је могуће уписати се путем мејла embassy.berne@mfa.rsАмбасадор Брадић на Сајму пољопривреде и вина 28.04.2023.

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији Горан Брадић и први секретар Бојан Стојановић посетили су ове седмице Сајам пољопривреде и вина у Берну на којем је, поред великог броја учесника и излагача, био присутан швајцарски дистрибутер вина „Ст. Петер'с Wеине“ који је у своју понуду уврстио и вина фирме „Лакићевић“ из Лепосавића.

Бројни посетиоци Сајма – поред вина из Италије, Португалије, Француске, Шпаније и Немачке -  могли су да дегустирају и увере се у квалитет српских вина са Косова и Метохије.

Амбасадор Брадић се захвалио власнику дистрибутерске фирме „Ст. Петер'с Wеине“ Небојши Милојевићу што својим ангажманом помаже мале српске привреднике и кооперанте винарије „Лакићевић“ на северу Косова и Метохије и ради на промоцији вина произведених у овој регији.Делегација МУП-а Србије са швајцарским колегама на пријему у Амбасади 28.03.2023.

Државни секретаријат за миграције Швајцарске (SEM), који функционише у оквиру Савезног министарства полиције и правде, и Међународна организација за миграције (IOM) организовали су, од 27. до 31. марта,  студијску посету  представника различитих ресора МУП Р. Србије Берну и Цириху. Посета је припремљена у склопу реализације програма Миграционог партнерства између Србије и Швајцарске, под називом „Ојачавање капацитета и партнерства за управљање миграцијама у Србији“.

Чланови делегације из Србије имали су прилику да присуствују бројним састанцима и предавањима на тему реадмисије, интеграције, трговине људима, кријумчарења људи, азила и др. у Државном секретаријату за миграције, Савезној управи царина и пограничне безбедности, Федералној полицији, као и да посете један од савезних центара за азиланте. Делегација МУП-а Србије састала се, такође, са представницима швајцарских НВО, који се баве пружањем подршке жртвама насиља, успешно организују округле столове намењене сузбијању трговине људима и који сарађују са  миграционом службом, кантоналним полицијама, синдикатима, јавним тужилаштвом, центрима за подршку жртвама насиља, инспекцијом рада, кантоналним социјалним службама и другим институцијама.

Амбасада је, 28. марта, приредила коктел за госте из Србије и њихове домаћине из SEM и IOM.  Присутне је је поздравио амбасадор Г. Брадић, који је истакао добру сарадњу између две државе у различитим областима, а посебно у оквиру полицијске и правосудне кооперације, и указао на значај успостављања и неговања личних контаката између представника српских и швајцарских институција.

 Амбасадор Брадић са председником асоцијације „Економи Свис“ о јачању привредне сарадње, 14.03.2023.

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и председник асоцијације „Економи Свис“ (economiesuisse) Кристоф Медер, која окупља око 100.000 швајцарских фирми и запошљава близу два милиона људи, разговарали су о могућностима за даље унапређење привредне сарадње – посебно у домену биотехнологија, области информационо-комуникационих технологија, енергетске транзиције и екологије.

Робна размена између Србије и Швајцарске је у прошлој години повећана за више од 30% у односу на 2021. годину, достигавши износ од од 802 милиона франака, док је још бољи биланс остварен у домену размене услуга, чија је вредност била скоро 1,2 милијарди франака. Обострано је константовано задовољство чињеницом  да је тиме настављена тенденција константантног раста обима привредне сарадње у последње четири године, посебно у домену услуга, упркос тешким изазовима и проблемима које су изазвале вирусна пандемија и ратни сукоб у Украјини.

Амбасадор Брадић и 1. секретар Бојан Стојановић су представили део пројеката који су у Србији у плану или чија је реализација већ покренута – као што су Био4 кампус у Београду, даља изградња железничке и путне инфраструктуре, пројекти у области енергетске транзиције, као и обновљивих извора енергије. У разговору су учествовали и члан УО одбора „Економи Свиса“ Александер Кеберле , који је руководилац сектора за екологију, енергетиу и инфраструктуру, као и руководилац одељења за Србију Катја Капаул.Радни ручак у резиденцији амбасадорке Републике Аустрије у Берну, 14.03.2023.

Радни ручак у резиденцији аустријске колегинице Марије Ротхајзер-Скоти (Maria Rotheiser-Scotti) био је изванредна прилика да са амбасадорима десетак земаља и државном секретарком у Секретаријату за миграције Швајцарске Кристином Шранер Бургенер (Christine Schraner Burgener) разменимо мишљења и информације о питањима илегалних миграција у Европи, даљим могућностима сарадње, решавању проблема азиланата и искуствима у њиховој интеграцији.

(на слици: ДС СЕМ, амбасадори Аустрије, Немачке, Шпаније, Италије, Пољске, Словачке, Србије, Хрватске, Словеније, шеф Мисије ЕУ, О.П. Шведске)
 Прослава Дана државности у Амбасади Републике Србије у Берну

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић, на пријему поводом Дана државности, у обраћању дијаспори апеловао је на јединство и слогу српског народа у иностранству, указавши да само непоколебљивом вером, храброшћу и снагом аргумената Србија може да се одупре изазовима и тешкоћама са којима се суочава на медјународном плану и у решавању статуса Косова.
Свечано обележавање Дана државности, у Амбасади у Берну, отворено је химнама Србије и Швајцарске у изводјењу оперске певачице из Цириха Данијеле Бијелице, уз пратњу виолонисткиње Татјане Вуцелић из Базела.
Амбасадор Горан Брадић подсетио је, у свом говору, на значај Сретењског устава за Србију, као и на историјат односа измедју две државе.
Он је указао да посебну спону две земље чине бројни лекари и медицинске сестре из Швајцарске који су за време Балканских ратова, а посебно током Првог светског рата лечили српске војнике и цивиле, али и извештавали о ратним злочинима над српским становништвом.
С тим у вези је подсетио на Луизу Пробст, Катерину Штирценегер, Берту Расин Кине, Јермен Расин, Мабел Грујић, докторе Виктора Кинеа, Жозефа Штемпелберга, Жанере Миникин, Арчибалда Рајса.
И данас, Швајцарска подржава Србију и српски народ кроз бројне пројекте, али и 195 швајцарских војника који су већ 24 године при медјународној мисији Кфор на Косову и Метохији.
Брадић је истакао да су билатерални односи две земље врло добри, стабилни, динамични, интентивни и разнолику, како на политичком и економском нивоу, тако и у области инфраструктуре, науке, технологије, енергетике и у другим сегментима.
Подсетио је и да су многи знаменити Срби студирали у Швајцарској, као на пример некадашњи премијер Никола Пашић.
Пренео је да робна размена у протекле три године, упрског пандемији, као и негативним ефектима сукоба у Украјини, бележи значајан раст, као и да око 500 швајцарских фирми запошљава 12.000 људи у Србији.
Такодје је указао и на одличне економске резултате Србије, која је прошле године остварила привредни раст од 2,5 одсто, уз очување јавног дуга испод 60 одсто БДП-а, привлачењу директних страних инвестиција у вредности од 4,4 милијарди евра.
"Србија се последњих десетак година знатно променила, осавременила и ојачала. Да ли је могло мало брже и ефикасније, вероватно да. Да ли је било тешко и изазовно, јесте веома. Али напредак је свакако очигледан и врло лако мерљив. Захваљујем вам се на дугогодишњој помоћи - финансијској и материјалној и сваковрсној другој помоћи - коју сте протеклих година и деценија несебично пружили отаџбини. Имам још једну молбу и апел - данас нам је више него икад, у овим компликованим, тешким и изазовним временима потребна слога, јединство, снага и непоколебљива вера, као и велика храброст да сви заједно станемо уз државу, наш народ, цркву, а пре свега уз наше сународнике, браћу и сестре на КиМ. Какву год одлуку донесу држава, парламент, председник и Влада - сви треба да је подржимо и једниствено бранимо наше ставове, аргументе и истину, - а ви сви добро знате о чему говорим", нагласио је Брадић.
Пријему је присуствовало више од 50 амбасадора земаља од Јапана, преко Ватикана, Египта, Кеније, Луксембурга, до Уједињених Арапских Емирата и Русије, дипломатски представници Кине, Велике Британије, и других држава, као и високи представници Швајцарске и медјународних организација.ОДЛУКЕ О РАСПИСИВАЊУ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ 02.02.2023.

Обавештавамо да је МСП И. Дачић 16. јануара 2023. године донео одлуке бр. 17/30-2023/01 и бр. 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:
www.mfa.gov.rs
https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 

 Прослава Савиндана у Берну, 29.01.2023.

У храму „Светих Ћирила и Методија“ у Белпу крај Берна, у недељу 29.01.2023, организована је прослава школске славе, Светог Саве. Архијерејски намесник СПЦ за Швајцарску, протојереј-ставрофор Станко Марковић, вероучитељица Ађена Марковић и учитељице Допунске наставе на српском језику Министарства просвете Републике Србије, Јелена Митровић и Тијана Крајина, припремили су свечану приредбу, традиционалну поделу светосавских пакетића и свечани ручак за ученике, родитеље и присутне парохијане. Учешће у приредби узело је више од 60 ђака, из Берна, Бургдорфа, Цухвила, Била и Фрибурга. Извођене су рецитације, музичке кореографије и хорски наступи у пратњи хармоникаша. Најмлађи учесници имали су 4 године. На почетку су освећени славски колач и жито, а на крају подељени пакетићи у којима су се, поред слаткиша, налазиле и књиге, слагалице и други едукативни материјали у духу светосавља. Прослави Савиндана присуствовао је и представник амбасаде Босне и Херцеговине, амбасадор др Боро Бронза, док је у име амбасаде Републике Србије био присутан конзул Предраг Мандић.Регистровање корисника портала еУправа преко ДКП и издавање параметара за апликацију Consent ID

Обавештавамо да је 23. децембра 2022. године потписан Протокол између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, као и услуга електронске управе грађанима и правним лицима у иностранству. Истовремено је потписан и Протокол о сарадњи између МСП и Канцеларије за ИТ и еУправу о физичкој идентификацији, регистрацији и издавању параметара за активацију средства „Шема еУправа“ од стране овлaшћених службеника у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.
У складу са потписаним документима, од 01. фебруара 2023. године, Амбасада Републике Србије у Берну почеће са применом бесплатне услуге регистрације корисника портала еУправа (https://euprava.gov.rs/) и издавања параметара за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) Републике Србије, старији су од 16 година, поседују своју мејл адресу и телефон који користи оперативни систем Android или iOS, као и странци који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно, поседују евиденцијски број странца који издаје Министарство унутрашњих послова, могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани. Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.
У Србији се параметри добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Републици Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да, након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и слично."Die Weltwoche" о одговору амбасадора Брадића на твит Цедрика Вермута (СП) 09.01.2023.Интервју амбасадора Г. Брадића за швајцарске медије, 30.12.2022.

nternet portal „20.Minuta“ emitovao je sinoć, a štampano izdanje istoimenih novina objavilo je danas intervju sa ambasadorom G. Bradićem.

Intervju je objavljen pod naslovom „Slika loših Srba i dobrih Albanaca je pogrešna i opasna“. Ambasador je u odgovorima na pitanja redakcije objasnio uzroke nedavne eskalacije stanja na KiM, ukazao je na težak život, pritisak i šikaniranje kojima su izloženi Srbi, predstavio argumente zbog kojih Srbija ne želi i ne može da prizna JPNK i druge činjenice.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić izjavio je da švajcarski mediji, kada izveštavaju o situaciji na Kosovu, koriste pogrešan i opasan stereotip o lošim Srbima i nedužnim Albancima, ističući da slika ne može da bude samo "crno-bela".

Bradić je za list "20.Minuta", na pitanje da li je saglasan sa pojedinim ocenama da mediji često jednostrano i prokosovosko-albanski izveštavaju o Kosovu, rekao da bi, kao diplomata i bivši novinar, ocenio da švajcarski mediji, nažalost, koriste pogrešan i opasan stereotip – loši Srbi i nedužni Albanci.

„Srbija i njeno rukovodstvo se pogrešno optužuju za nacionalizam i pokušaje destabilizacije, kao navodna produžena ruka Moskve. Šire se spekuacije, koriste fotografije, snimci ili izjave ljudi, koje se ne mogu nezavisno proveriti. Ne postoji crno-bela slika, postoje mnoge nijanse“, ukazao je ambasador Srbije.

Bradić je rekao da je proteklih nedelja na Kosovu i Metohiji došlo do tenzija zbog niza mera koje su prištinske vlasti preduzele, suprotno interesima Srba, kao i dugogodišnjeg nepoštovanja ranije dogovorenih sporazuma. Pojasnio je da se radi o sporu u vezi sa registarskim tablicama, nepriznavanjem srpskih ličnih karata, brojnim neopravdanim hapšenjima uglednih Srba, te širenjem straha i institucionalnog šikaniranja.

Na pitanje da li se nazire deeskalacija na Kosovu, Bradić je rekao da je u noći između srede i četvrtka dogovoreno da se barikade uklone, što je svakako pozitivna vest.

"Te barikade su rezultat dubokog i dugogodišnjeg nezadovoljstva Srba, jer  status AP Kosova i Metohije nije rešen, a ni dogovoreni sporazumi nisu ispoštovani", istakao je ambasador.
Na pitanje zašto Srbija ne prizna Kosovo, odgovorio je da Srbija ne može i ne želi da prizna jednostrano i suprotno međunarodnom pravu otcepljenje dela teritorije.

„Kosovo i Metohija je prema Ustavu Srbije, Povelji UN i Rezoluciji SB UN 1244, jedna od dve autonomne pokrajine unutar Srbije. Koja zemlja sveta bi odustala od svoje teritorije?", upitao je Bradić i podsetio da više od 110, od ukupno 193 zemlje članice UN - nije priznalo Kosovo.

Na konstataciju da, pre svega na severu Kosova, živi srpska manjina, te na pitanje kako im je, Bradić je odgovorio da Srbi žive na kompaktnoj teritoriji, pod stalnim pritiskom vlasti u Prštini. Ukazao je i da su u još težem stanju Srbi koji žive u centralnom i južnom delu Kosova. "Ti ljudi žive u tzv. enklavama, iako bi izraz geto bio pogodniji", primetio je Bradić.

Istakao je i da je sa Kosmeta od 1999. godine proterano više od 220.000 Srba i nealbanaca. Takođe, više od 80.000 kuća, stanova i imanja Srba je protivpravno otuđeno ili ukradeno, više od 150 srpskih crkava i manastira uništeno, a na desetine pravoslavnih grobalja oskrnavljeno, pa čak ni mrtvi Srbi ne mogu da imaju mira. 'Stotine naselja sela i gradova su albanski ekstremisti očistili", rekao je ambasador.

Na pitanje kakvu budućnost želi Kosovu, Bradić je rekao da svim građanima Balkana želi miroljubiv suživot, pomirenje, mir i stabilnost i bolju budućnost, kao i više radnih mesta.
„Želim građanima na Kosovu i Metohiji život koji ima većina građana u Švajcarskoj i drugim zemljama u Evropi“, zaključio je ambasador Bradić.

Više o tome možete pronaći na sledećem linku: https://www.20min.ch/story/das-bild-von-boesen-serben-und-guten-albanern-ist-falsch-und-gefaehrlich-548443784289Концерт и изложба радова ученика Српске допунске школе у Швајцарској, 17.12.2022.

У просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, током викенда (17.12.2022. године), одржана је новогодишње-божићна ликовно-вајарска изложба и приредба српских ђака коју су заједнички организовали Амбасада, Допунска школа на српском језику и Српска православна црква.
Главни организатори биле су наставница Јелена Митровић и вероучитељица др Ађена Марковић из кантона Берн. У осмишљавању програма учествовале су, такође, са својим ученицима и наставнице Тијана Крајина и Снежана Шароњић - чији су ђаци узели и активно учешће у рецитацијама и солистичким наступима на труби, виолини, фрули, гитари и саксофону. У програму је учествовало више од 50 деце различитог узраста, чије уметничке вештине је посматрало стотинак родитеља и пријатеља. Подршку манифестацији пружио је КУД „Карађорђе“ из Берна, чији су најмлађи чланови на улазу у ДКП госте традиционално дочекали са хлебом и соли.
Претходних недељу дана, у Амбасаду Р. Србије у Берну пристигло је готово две стотине ликовних радова деце коју подучавају учитељице Јелена Митровић, Снежана Шароњић, Маргита Тот, Мира Томић, Тијана Крајина, Милица Марковић, Славица Лапчевић, Јелена Стешић, Смиљка Милетић и Гордана Николић. Теме радова су биле „Новогодишњи празници у мојој отаџбини“, „Божићно јутро у мом дому“ и „Бадње вече са баком и деком“.
Присутне госте и ученике поздравили су амбасадор Горан Брадић и протојереј-ставрофор Станко Марковић, парох српске православне општине Берн. Конзул П. Мандић је припремио дипломе и захвалнице које су уручене свима који су послали своје радове или наступом увеличали догађај. Након програма, деца су имала прилику да, по старој српској традицији, у слами траже слаткише. 

Више о томе можете прочитати овде:

https://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/5062782/praznicni-skup-u-nasoj-ambasadi-u-bernu.html

 

 Амбасадор Брадић на „Инвестиционој и пословној конференцији дијаспоре“ у Цириху, 26.11.2022.

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић учествовао је „Инвестиционој и пословној конференција дијаспоре“, коју je, у оквиру пројекта „Линк ап Сербиа“ (Link up Serbia II“ / „Повежимо се“!“) организовала Привредна комора Србије, у сарадњи и уз финансијску подршку Међународног центра за развој миграционих политика (ICMPD) из Беча и Развојне агенције Аустрије (ADA).
Амбасадор Брадић је истакао да је Србија у протеклом периоду - упркос тешкоћама због пандемије и геополитичких изазова - очувала економску, политичку, финансијску и енергетску стабилност, те да је и у таквим околностима остварила завидне резултате, илуструјући то подацима о расту обима размене роба и услуга са Швајцарском у прва три квартала ове, као и претходне две године.
Указао је на константан раст БДП Србије, чињеницу да су јавни дуг (53,7% БДП) и буџетски дефицит (38% БДП) у земљи остали под контролом, при чему је истовремено забележена ниска стопа незапослености (9,8%), као и одличан резултат у привлачењу страних директних инвестиција од 3 милијарде евра за првих девет месеци. Навео је податак да је извоз услуга у сектору ИКТ постао највреднија извозна грана и да се у овој години очекује рекордан приход од 2,7 милијарде евра, чиме би готово био дуплиран резултат из 2020. године (1,44 милијарде евра).
Амбасадор Брадић је презентовао и податке из економског барометра, који је овог месеца представљен у Швајцарској и у којем се указује на све већи значај земаља централне и источне Европе у области тзв. „ниршоринга“ и „аутсорсинга“, тј. приближавања локација за производњу и/или вршење услуга, односно њихово измештање у друге регије, а у чему Србија има значајне могућности и које могу да искористе и привредници из дијаспоре. У том контексту је навео и неколико позитивних примера инвестиционих улагања наших и швајцарских привредника у протекла три квартала.
Председник Швајцарске привредне коморе за централну и источну Европу Оливер Берчингер је подвукао све већи значај Србије за швајцарске фирме и то илустровао податком да су за прва три квартала ове године у нашу земљу из Швајцарске увезене различите машине у вредности од 224 милиона франака - што је за 80% више него у истом периоду прошле године, и представља рекордан пораст у односу на све извозне привредне гране ове земље, али је истовремено и показатељ раста производње у Србији.
Учесницима ове, друге по реду, конференције су се обратили и саветник председника ПКС Мирослав Лутовац, посланик Народне Скупштине РС Нинослав Ерић, као и Урош Живковић из тима који води пројекат „Тачка повратка“, који је основао Кабинет ПВ РС.

 Продужена дозвола за Допунску школу на српском језику у Швајцарској за наредне четири године 24.11.2022.

У Дирекцији за основно образовање кантона Базел-Штат (Basel-Stadt), 24.11.2022. године, одржан је састанак представника Министарства просвете Републике Србије (координаторка за Допунску наставу у Швајцарској, Биљана Букинац) и Амбасаде Републике Србије у Берну (конзул Предраг Мандић) са надзорником Допунских школа кантона, г. Даниелом Ешбахом. У овом кантону постоји 37 језика који се уче као матерњи са организованим Допунским школама. Српски програм и наставници су међу најбоље оцењенима и обострано је констатовано да је сарадња на високом нивоу, без отворених питања. Српска школа је добила потврду да испуњава услове за несметано спровођење наставе на српском језику и наредне четири године, након чега ће бити уприличен нови састанак.ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ЗА ДОДЕЛУ НАЦИОНАЛНИХ ПРИЗНАЊА ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС, РЕЗУЛТАТЕ И ЗАСЛУГЕ У ОБЛАСТИ ОСТВАРИВАЊА САРАДЊЕ И ЈАЧАЊА ВЕЗА МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ, КАО И МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И СРБА У РЕГИОНУ

Обавештавамо да је министар спољних послова Ивица Дачић, донео одлуку број 361/30-2022/01, дана 16. новембра 2022. године, којом се расписује јавни позив за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у расписани јавни позив може се извршити на следећим линковима:
https://www.mfa.gov.rs/

https://www.dijaspora.gov.rs/lat/uprava-za-dijasporu-konkursi/


 Пријем поводом кандидатуре Поште Србије за домаћина Ванредног конгреса Светске поштанске уније (УПУ), 31.10.2022.

Амбасада Републике Србије у Швајцарској и Пошта Србије су у оквиру подношења кандидатуре Републике Србије за одржавање Ванредног конгреса Светске поштанске уније, 2023. године у Београду,  приредиле свечани пријем у седишту УПУ у Берну. На скупу, одржаном прошле седмице, којем је присуствовало више од 300 делегата из целог света, обратили су се амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, директор УПУ Масахико Метоки и Зоран Ђорђевић, в.д. директора Поште Србије.

Говорници су присутнима представили кандидатуру Републике Србије и подсетили да је Србија један од оснивача Светске поштанске уније, а да се Београд до сада безброј пута показао као добар домаћин и успешан организатор различитих међународних скупова, како политичких тако и економских. Присутним делегатима је представљен и промотиван видео у којем је приказана разноликост српског културног наслеђа, капацитети Поште Србије, али и знаменитости Београда које нашу престоницу чине идеалном локацијом за одржавање Ванредног поштанског конгреса 2023. године.

Административни савет УПУ извршиће припреме за предстојећи Ванредни конгрес, а биће одржана и конференција о поштанској регулативи, ради ширења информација и размене искустава и пракси. Конференција представља прилику за размену дијалога о отварању УПУ за шире актере у поштанском сектору. 

 Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК, 18.10.2022.

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,
Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.
Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.
И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.
Даме и господо,
Нажалост, морам да констатујем да последњи месеци нису донели више стабилности на Косову и Метохији и да ситуација у Покрајини није баш онаква каква је представљена у извештају. Једностраним потезима руководство у Приштини наставља да свесно и систематично продубљује етничке разлике изазивајући дискриминацију и ниподаштавања неалбанског становништва. Према нашим сазнањима од почетка ове године забележено је 105 етнички мотивисаних напада. Поред тога, Приштина активно ради на постављању административних и бирократских препрека, предузимањем потеза и мера који нису усаглашени у дијалогу две стране, као основном механизму за преговоре и постизање решења између Београда и Приштине. Њихов однос и постављање је у том смислу вишеструко проблематично. Својим неодговорним понашањем, привремене институције самоуправе свесно саботирају напоре не само Београда, већ и ЕУ и других инволвираних страна у међународној заједници, са очигледном намером спровођења два циља – први је избегавање спровођења преузетих обавеза. Други, крајњи и далеко алармантнији циљ је застрашивање, маргинализација и прогон Срба.
И даље се, као и годинама уназад, Срби на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, села и градова у којима су рођени и живе, а они расељени обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и започели своје животе. Привремене институције плански раде на томе да уклоне и избришу што је више могуће оног културног и националног диверзитета који још опстаје. Истовремено, Приштина свесно потпирује међуетничке тензије користећи све доступне методе. Тако је, приликом хапшења Николе Недељковића због наводног „изазивања етничке мржње и нетрпељивости“, а заправо присуствовања прослави обележавања Видовдана, Никола осуђен на пуних осам месеци без иједног материјалног доказа. Са друге стране, подсећам да ни до данас нема ниједног правоснажно осуђеног извршиоца за више од 1.000 Срба страдалих само од 1999. године. Због оваквог, планског застрашивања етнички су очишћени готово сви градови и села на Косову и Метохији, а представници Приштине својим деловањем настављају да игноришу патње, досипајући со на ране Србима који су морали да напусте своја вековна огњишта, а подвлачим, у питању је преко 200 хиљада људи. Такав однос траје већ 23 године и не мења се, што је у потпуној супротности са демократским вредностима и принципима које ПИС често у својим изјавама афирмишу. Приштинске делегације у свим досадашњим излагањима пред овим уваженим телом наглашавају шта је некада било, болно изостављајући како данас живе неалбанци на Косову и Метохији.  
Стога, сматрам потребним да нагласим да је неопходна истинска политичка воља инволвираних међународних чинилаца и Приштине, како би се створили услови за почетак краја дискриминације на националној основи и заједнички живот у Покрајини.
Дозволите ми, уважени чланови Савета безбедности, да скренем Вашу пажњу и на ригидан, споран и крајње неозбиљан наступ друге преговарачке стране у оквиру дијалога.  У остваривању горе поменутих циљева Приштина примењује такозвану политику реципроцитета, добро осмишљену, малициозну стратегију која нажалост није самостално замишљена. Континуираним инсистирањем на међусобном признању као централном делу дијалога, такозвана политика реципроцитета на најбољи начин показује суштинску неспремност тренутног политичког руководства Приштине за проналазак било каквог компромисног решења. Подсетићу вас, разговори између Београда и Приштине нису започети са избором актуелног руководства Приштине, већ трају читавих 11 година од када је започет технички дијалог (8.3.2011). Самим тим, оцењујемо као недопустиве покушаје да се актуелни формат дијалога дезавуише, а договори поништавају само зато што не одговарају тренутним политичким чиниоцима. Неприхватљиво је да се тренутне геополитичке околности користе да се, једноставно, једним потезом прецрта оно на чему је годинама мукотрпно рађено. Београд је, подвлачим, институционално од самог почетка укључен у дијалог, док је посвећеност друге стране варирала и варира у зависности од политичке опције која је на власти.
Заоштрени политички наступ и наратив актуелног руководства ПИС у Приштини прате и конкретни дестабилишући кораци. У извештајном периоду, замаскиране као покушаји наводне интеграције у друштво, наметнуте су мере о регистарским ознакама. Подсећам и понављам, о увођењу оваквих мера није било сагласности у дијалогу Београда и Приштине. Верујем, даме и господо, да ћемо и данас од стране представнице ПИС у Приштини чути наводе како је њихова страна испунила све обавезе, али управо одлука о пререгистрацији таблица показује да, по ко зна који пут, Приштина не само да не испуњава договорено, већ поништава резултате дијалога, стварајући изнова нову кризу. О ефекту оваквих, насилно наметнутих мера најбоље говори да је од доношења одлуке забележен једноцифрен број пререгистрованих возила са српским регистарским таблицама, од чега је свега двоје Срба са севера KиМ. То је још један показатељ да Приштина не ужива подршку свих, а да, са друге стране, у континуитету провоцира природну реакцију српског становништва, које не може да континуирано преживљава самовољу руководства из Приштине.
Верујем да ћемо и данас чути устаљени наратив представника из Приштине који покушавају да сваку реакцију Срба на КиМ представе као активност организовану од стране Београда у наводним покушајима дестабилизације. Овакве тврдње једноставно не одговарају истини. Србија, са своје стране, ни на који начин не може да обузда револт који влада међу неалбанским становништвом Косова и Метохије. Непобитна је чињеница да протести грађана представљају бунт против дугогодишњег институционалног насиља и обесправљивања неалбанског становништва, којем се, у овом случају, ускраћује право на мирно уживање приватне имовине стечене на законит начин. Приштина се дакле не зауставља у покушајима одузимања имовине, а, као што је познато,  једна од мета је и Српска православна црква, и то довођењем у питање враћања имовине манастиру Дечани, чиме Приштина парадоксално не испуњава одлуке сопственог тзв. Уставног суда.
Даме и господо,
Дуго сам размишљао како да илуструјем стварну слику свакодневице неалбанског становништва на Косову и Метохији. Навешћу само неке од чињеница. Према нашој евиденцији несмањен је интензитет обесправљивања неалбанског становништва, а ни број етничких мотивисаних инцидената се нажалост није смањио. И у последњем извештајном периоду забележени су бројни инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробова. Неприхватљиви су и учестали напади на објекте Српске православне цркве, а посебно понижавајућ однос према српској културној и духовној баштини на простору Косова и Метохије, укључујући и 4 споменика који су уврштени на Листу светске баштине Унеска. Свештеницима и монашким заједницама се намећу бројне административне и техничке баријере, чиме се отежава, па чак и онемогућава њихов опстанак на црквеним имањима.
Када је реч о правима грађана, покушајте да замислите да вам је одузето елементарно политичко и грађанско право да гласате. Србима у Покрајини је то урађено и то уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала. У децембру прошле године Братислав Николић, председник општине Штрпце, притворен је под сумњом за организовани криминал и корупцију - још није оптужен и држе га у притвору у Подујеву. Једини разлог је прављење додатног и коначног притиска на српску заједницу у Штрпцу.
На који начин се оправдава борба против криминала када се специјалне снаге Росу користе за упаде на сеоске славе, претресање школа и киднаповање возача санитетског возила који је превозио медицинску инфузију и лекове? Који су мотиви и рационализација ових поступака? Само покушајте да замислите и да се ставите у ципеле Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу. Замислите да вам је и даље због вашег порекла и националности забрањено да купите хлеб, јер живите у општини коју локални Албанци поносно сматрају забрањеном за неалбанце. Да чак једанаест албанских организација грађанског друштва захтева ваше протеривање, као и забрану да се икад убудуће иједан неалбанац врати у тај град.  Онда вам је јасан ниво застрашивања са којима се суочавају Срби повратници. Јасно вам је зашто је проценат повратника испод 2% и зашто је он и даље један од најмањих на свету. Дозволите ми да поставим питање, да ли су ово одлике друштва које се према свету представља као демократија и фактор стабилности у региону?
Свесни смо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону. У прилог томе сведоче и све изјаве српских званичника, укључујући и самог председника Републике Србије Александра Вучића. „Боље сто година преговарати него један дан ратовати“ речи су нашег председника које најбоље описују политику мира, помирења, регионалне сарадње коју спроводи српско руководство, вођено визијом изградње заједничке и просперитетне будућности Балкана.
Верујем да је одговорност данашњих лидера да створе јасну заједничку визију за будуће генерације. Такву визију показали су лидери и Београда и Тиране стварајући Отворени Балкан, иницијативу из региона за регион, која већ даје конкретне резултате. Србија је у више наврата, без разумевања друге стране, испружила руку ка Приштини позивима за укључивање у ову иницијативу, рачунајући да ће постојати свест о важности економског повезивања и напретка за добробит грађана целог Балкана.
Даме и господо,
Категорички одбацујемо аргументацију Приштине о наводној противуставност формирања Заједнице српских општина, јер је јасно да став Приштине према овој обавези представља однос према српском народу у Покрајини и указује да се она противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права. Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у Покрајини. За нашу страну је неприхватљиво да Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању Заједнице српских општина, и уверавам вас да, без обзира на ову чињеницу, Србија неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.
Подсетићу вас да представници Приштине, иако у својим иступањима често понављају да је случај такозваног "Косова" готова ствар, већ 14 година нису признати од стране већине чланица УН. Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања? Оно што тренутно политичко руководство Приштине одбија да прихвати је да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем. То важи и у случају све учесталијих најава чланства Приштине у међународним организацијама. Да ли ће овакви потези помоћи стварању потребне атмосфере за дијалог? Да ли пак на овај начин награђујемо деструктивно понашање Приштине и одбијање дијалога? Наше виђење је да покушаји учлањења тзв. "Косова" у међународне организације представљају недопустив чин и Србија ће одлучно наступати против таквих корака Приштине.
Tоком прошле седнице овог уваженог тела у априлу ове године могли смо чути позиве појединих чланица СБ УН за смањивањем, па чак и гашењем УНМИК, уз објашњење да Приштина има сопствене и функционалне институције. Међутим, околности које сам вам предочио и ситуација на терену нас изнова подсећа да је међународно присуство у нашој јужној покрајини још увек неопходно и с тим у вези,   подржавамо напоре које улажу УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС и ОМИК у оквиру својих мандата. Српско и друго неалбанско становништво на Косову и Метохији има највише поверење у међународно присуство и сматра га гарантом безбедности, што додатно потврђује да међународне мисије морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.
На крају,

Желим да укажем да у последње време у свим међународним форумима чујемо позиве на поштовање принципа УН. Подржавамо територијални интегритет свих чланица УН. Али, шта је са Србијом? Желео бих да упитам цењене чланице овог уваженог тела да ли се потребе примене принципа из Повеље УН односе само на неке или на све њене чланице? Као држава која доследно поштује међународно право и још увек трпи последице кршења истог, верујемо би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава,  требало да се поштује од стране  свих и примењује неселективно на све државе чланице УН. Подсетићу вас да је управо ово тело пре више од две деценије донело резолуцију 1244 којом је потврђен територијални интегритет Србије, али то није спречило поједине државе да признањем тзв. „Косова“ погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима. Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању.
Приметићете да сам у свом излагању поставио мноштво питања и изражавам наду да ћемо данас од Вас, поштованих чланица СБ УН и представника Приштине, чути одговоре на бар нека од њих, јер житељи Косова и Метохије, било које националности, било да су Срби или Албанци то заслужују.
Сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот. За такав корак неопходна нам је конструктивност  која на страни Србије неизостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности.
Хвала.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs
 AirSERBIA током Новогодишњих и Божићних празника уводи летове између Цириха и Ниша

Компанија AirSERBIA ће, од 17. децембра 2022, до 14. јануара 2023. године, два пута недељно, средом и суботом, обављати директне летове између Цириха и Ниша! Карте су већ у продаји путем свих канала продаје и наравно, на сајту AirSERBIA: https://www.airserbia.com/specijalne-ponude/ultra-niske-cene-za-letove-iz-nisa-i-kraljevaАмбасадор Брадић на отварању прве пословнице МТЕЛ у Швајцарској 14.10.2022.
Амбасадор Републике Србије у Берну Горан Брадић честитао је генералном директору Телеком Србије Љубомиру Лучићу на званичном почетку пословања на тржишту Швајцарске, које је симболично означено отварањем прве пословнице фирме МТЕЛ Швајцарска у тржном центру у близини Цириха (Волен), која послује у оквиру српске телекомуникационе компаније.

Брадић је пожелео добре резултате и успех руководству Телеком Србије, која је после шест година пословања у Аустрији, сада наступила и на тржишту Швајцарске.

Изразио је уверење да ће бројни наши грађани, људи са простора бивше Југославије, али и Швајцарци, постати клијенти наше компаније која нуди посебно прилагђене пакете својих услуга мобилне телефоније, интернета и ТВ-програма.

Директор Лучић истакао је да почетак пословања у Швајцарској представља велики дан за српску телекомуникациону компанију, која наставља са својим јачањем и ширењем пословања. Он је, такође, захвалио Амбасади и Генералном конзулату у Цириху на подршци у промовисању компаније МТЕЛ Швајцарска.

Генерални директор МТЕЛ Швајцарска Стефан Божић указао је да су искуства из Аустрије, где компанија има више од 130.000 корисника, од чега више од 15% чине Аустријанци, врло драгоцена и да представљају најбољи показатељ успеха нашег телекомуникационог гиганта.

 Берн: Презентација швајцарског инвестиционог пројекта у Амбасади Србије 10.10.2022.
У Амбасади Републике Србије у Берну презентован је инвестициони пројекат швајцарске компаније „Сербија прајм сајт уан еј-џи“ (Serbia Prime Site One AG), вредан 40 милиона франака, који представља једно од три највећа улагања из ове државе у Србији у последњих 12 година.

Реч је о изградњи стамбеног комплекса, хотела, као и пратећих садржаја укупне површине од око 25.000 квадратних метара у Београду – на Дедињу. Почетак градње комплекса, коју ће реализовати српске грађевинске фирме по швајцарским стандардима, планиран је у наредна два до три месеца, а завршетак објеката  у року од 18 месеци.

Поздрављајући присутне госте, амбасадор Брадић истакао је да је Србија политички, економски, финансијски и у сваком другом погледу стабилна држава, да је поуздан, озбиљан и професионалан партнер, као и да представља атрактивну и добру локацију за стране инвестиције, са чиме се сложио и генерални директор швајцарске компаније Јан Шох.

Амбасадор Брадић је подсетио да је Србија у прва три квартала ове године имала нешто више од три милијарде евра директних страних инвестиција, што је рекордан резултат, посебно имајући у виду економске, енергетске и безбедносне изазове, који су се током године одразили на привреде практично свих држава у Европи и шире.

 Јан Шох је, презентујући пројекат своје компаније, истакао да је почетни капитал зарадио у финансијском пословању и улагањем капитала на различитим берзама. Одлуку о оснивању нове фирме и улагању новца у грађевинске пројекте у Србији, донео је након опсежне анализе тржишта, чији су резултати показали да наша земља представља добру, сигурну и атрактивну дестинацију за грађевинске и друге инвестиције.

Више информација можете пронаћи на: https://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/nova-investicija-od-40-miliona-svajcaraca-u-srbiju_1380443.html

 

 Међународни конкурс за децу и младе "СТРИП - КАИШ 2022". (11.10.2022.)

Обавештавамо вас да ће се Фестивал девете уметности, у оквиру кога се организује конкурс за децу и младе од 5 до 18 година, под називом "СТРИП - КАИШ 2022", одржати и ове године у Дечијем културном центру у Београду. Рок за приспеће радова је до 18. новембра 2022. године. Више информација о конкурсу можете пронаћи ОВДЕ.Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику, 24.09.2022.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.
Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.
"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.
Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.
"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.
Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.
"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.
Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.
"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rsОбраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, 22.09.2022.

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан 02.09.2022

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.
Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.
 
„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.
 
Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.
 
„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.
 
Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.
 
Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.
 
Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.
 
"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.
 
Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан


Извор/Фото: www.predsednik.rs
 Амбасадор Брадић посетио Иновациони парк Швајцарске, 29.07.2022.

Амбасадор Републике  Србије Горан Брадић посетио је Иновациони парк Швајцарске (Switzerland Innovation Park Biel/Bienne AG), који се налази у Билу, недалеко од Берна, где га је директор једног од четири истраживачка института (SSF / Swiss Smart Factory) Доминик Горецки упознао са најважнијим активностима и циљевима тог научно-образовног и производног центра.

Амбасадор Брадић је изразио жељу за даљим јачањем сарадње између научно-истраживачких центара две земље, као и практичној примени достигнућа у области вештачке интелигенције и нових технологија у производњи, медицини и роботици. Указао је да у Србији раде четири научно-технолошка парка – у Београду, Чачку, Новом Саду и Нишу – при чему је изградњу прва два суфинансирала Савезна влада Швајцарске. Нагласио је да је пре пет месеци у Женеви, у седишту Светског економског форума (WEF), потписан Споразум о оснивању Центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана, подсетивши да су тој церемонији присуствовали премијерка Србије Ана Брнабић и оснивач, као и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и Борге Бренде.

Горецки се захвалио на информацијама о пројекту кампуса „БИО 4“ у Београду, које је представио амбасадор Брадић, изразивши интересовање за размену информација и успостављање сарадње на конкретним пројектима.

Амбасадор Брадић је са конзулом Аном Контић и српско-швајцарским предузетником Зораном Вранићем обишао институте у оквиру Иновационог парка, који се баве истраживањем у области медицине, аутомобилских батерија,  ласерске производње металски базираних адитива, као и интердисциплинарног повезивања и роботике. У Иновационом парку у Билу ради 500 истраживача, стручњака и студената.


 Стручњаци српскe државне управе на усавршавању у Швајарској 21.07.2022.

Група експерата Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије учествује у Берну на двонедељном семинару у оквиру Међународног програма за развој и тренинг (International Program for Development Evaluation Training / IPDET),  заједно са колегама из већег броја европских држава.

Представници Србије су једини из региона Западног Балкана који су ове године позвани на „IPDET 2022“, који од 10. до 23. јула организују Светска банка и Универзитета Берн. Циљеви семинара су евалуирање, провера, повећање ефикасности рада, усавршавање вештина и знања службеника, које они касније примењују у пракси и преносе колегама из других институција државне управе.    

Делегација Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства за државну управу и локалну самоупрву посетила је Амбасаду Србије у Берну и том приликом су амбасадора Горана Брадића  упознали са активностима и искуствима током учешћа на „IPDET 2022“. 


 Конзул Мандић са учесницима међународног дечијег Рукометног кампа у Гумлигену 18.07.2022.

У Гумлигену (поред Берна) је ове седмице отворен међународни дечији Рукометни камп „Никола Портнер и пријатељи“. Реч је о спортском догађају интернационалног карактера, који је име добио по капитену швајцарске рукометне репрезентације, Николи Портнеру, чији је отац био прослављени српски рукометаш Златко Портнер. Организатор овог кампа је непрофитна спортска организација „Sport NoLimit“ из Лозане, заједно са Рукометном академијом Швајцарске.

Камп траје од 18. до 23. јула и одржава се у градској спортској дворани. Четврту годину заредом окупља све већи број деце, али и професионалних тренера. Камп је намењен деци узраста између 13 и 18 година, којих је и ове године било више од 50. Идејни творац и руководилац кампа је Давид Милорадовић, председник „Sport NoLimit“ организације и такође успешан рукометни тренер у Швајцарској, док су гостујући тренери Аким Комненић (Србија), Слободан Аћимов (Србија), Никола Мариновић (Србија), Марко Маркиш (Хрватска), Жоел Да Силва (Француска), Улф Андерсон (Шведска) и Клаус Фелдман (Немачка).

Тренере и децу је на отварању поздравио конзул Р. Србије у Берну Предраг Мандић, пожелевши им пуно успеха и захваливши рукометним стручњацима што су се одазвали позиву организатора да пренесу своје драгоцено знање новим генерацијама.

 Наставак успешне привредне сарадње са Швајцарском 12.07.2022.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са генералним директором Женевске привредне коморе (CCIG) Винсентом Субилијеом о наставку већ успешне сарадње, привлачењу нових инвеститора и промоцији пословних могућности Србије.

Брнабић је саговорнике упознала са добром пословном климом у Србији и представила привредне области које су погодне за улагања, а акценат је стављен на дигитализацију, вештачку интелигенцију и биотехнологију.

Премијерка је посебно указала и на погодности доступне страним улагачима.

Она је подвукла да је Швајцарска међу водећим инвеститорима у Србији у области информационих технологија, будући да та област у нашој земљи има велики потенцијал за развој.  

Председница Владе је посебно указала на значај биотехнологије као перспективне области сарадње са компанијама из Женеве.

Према њеним речима, стручњаци из Србије могу много да науче од колега из Швајцарске када је реч о тој области, а у прилог томе говори и то што Србија развија окружење за развој биотехнологије.

Сублије је рекао да Србија, као напредна економија, може значајно да допринесе даљем унапређењу пословних могућности женевских компанија које желе да инвестирају и да је зато његова мисија да подстиче и олакшава тим компанијама да дођу и да то и учине.

Састанку у Влади Србије присуствовали су амбасадор Швајцарске Урс Шмид и председник Швајцарско-српске трговинске коморе Мајо Мићовић.