| |     latinica | english  
Насловна
ОБАВЕШТЕЊЕ

OBAVEŠTENJE
Ambasada neće raditi
25. i 26. decembra 2017, kao i 1. i 2. januara 2018, zbog proslave Božićnih i novogodišnjih praznika


RENSEIGNEMENT
L’Ambassade sera fermée le 25 et 26 décembre 2017 et 1 et 2 janvier 2018
(Noël et Nouvel An)


INFORMATION
Die Botschaft bleibt am 25. und 26. Dezember 2017, und 1. und 2. Januar 2018 geschlossen (Weihnachten und Silvester)

 Књижевно вече у Амбасади

У Амбасади Р. Србије у Берну је, 15.12.2017. одржано књижевно вече Милене Вукоје Стаменковић и Латинке Ђорђевић, српских песникиња које живе у Швајцарској. Догађају су присуствовали представници српске дијаспоре.
       Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега су М. Вукоје Стаменковић и Л. Ђорђевић представиле своје збирке песама.
       У програму су учествовали и Лука Стаменковић, магистар класичне гитаре, који је извео неколико композиција, и Ива Стаменковић која је отпевала неколико српских народних песама.

 

 

 

 ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 27 – 29.11.2017.


Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић боравио је у посети Швајцарској, 27-29.11.2017. Том приликом, присуствовао је свечаности поводом обележавања 45 година рада Српске допунске школе, где се и  обратио присутнима.

Министар Младен Шарчевић се током боравка у Швајцарској састао са Јоханом Шнајдер-Аманом, министром привреде, образовања, Мауром дел Амброђом, државним секретаром за образовање, истраживање и иновације, директором швајцарске Агенције за развој и сарадњу Мануелом Загером и Урсулом Ренолд, шефом Одељења за истраживање упоредног образовног система при Швајцарском савезном институту за технологију.

У разговорима је главна тема била сарадња у области дуалног образовања, с обзиром на то да је успостављање успешног система оваквог вида образовања од великог значај за Србију.

 

 

 

 

 

 

 Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак на њихову територију

Обавештавамо да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана.

Олука је ступила на снагу 01.новембра 2017.године.Гостовање Емира Кустурице у Женеви, 31.10.2017.

Амбасада Републике Србије организoвала је гостовање нашег познатог редитеља Емира Кустурице, 31. октобра 2017. године у Женеви.
У оквиру гостовања реализована су два догађаја.
Е. Кустурица је, најпре, одржао предавање на Институту за међународне и развојне студије, а тема је била „Мултикултурализам данас - да ли заиста постоји".
Предавање Емира Кустурице је било изузетно посећено, а међу посетиоцима је било представника дипломатског кора, међународних организација, Града Женеве, студената и професора са Института за међународне и развојне студије, као и чланова наше дијаспоре у Швајцарској.
У оквиру другог догађаја, Емир Кустурица је присуствовао пројекцији свог филма "Супер 8 приче" у "Кући уметности Гритли", где је, на почетку, пред  пуном двораном, говорио о својим филмовима и бављењу музиком.

 

  

 

 

 

  


 Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Удружење новинара Србије (УНС) организују Осму медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону, 26. октобра о.г. у Београду, у Прес центру Удружења новинара Србије.
Овогодишња манифестација ће бити посвећена очувању српског језика и културе, употреби ћириличног писма, изучавању и неговању српске културе и историје, очувању и заштити српског културно-историјског наслеђа и информисању на српском језику.
На Конференцији ће бити представљен пројекат онлајн менторства за унапређење веб сајтова и активизма на друштвеним мрежама организација из региона и дијаспоре.
Сви заинтересовани пријаве за учешће могу послати до 20. октобра 2017. године на електронску адресу: pc@uns.org.rs

Нацрт програма Конференције
 Српски ученици у посети Aмбасади

      

       Ученици Српске допунске школе из Сент Галена, на иницијативу удружења „Заједница Срба у Швајцарској“, посетили су Амбасаду Р. Србије у Берну 23 о.м.
       Том приликом, присутне је поздравила амбасадор др Снежана Јанковић и истакла да овакве посете доприносе очувању и неговању српског језика, традиције и културе код деце која су рођена и живе у иностранству.
       Ученици су, затим, у једночасовном програму рецитовали песме чувених српских песника и хорски извели химну Р. Србије „Боже правде“.


 Посета амбасадора Универзитету у Базелу

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић је, 20.о.м., посетила Универзитет у Базелу и обавила разговор о студијама српског језика са др Љиљаном Рајнковски, професором за јужну славистику на Факултету за филозофију и историју Универзитета у Базелу.
Том приликом она је посетила и изложбу фотографија „Градови у покрету – постотомански период: Анкара, Београд, Истанбул и Сарајево“.
Изложба, чији је аутор проф. др Наташа Мишковић са Универзитета у Базелу, представља део истраживачког пројекта „SIBA – A Visual Approach to Explore Everyday Life in Turkish and Yugoslav Cities, 1920s and 1930s“. 


 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио је на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 дана од датума уласка. Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 04. децембра 2015. године, ступио је на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка. Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран – за носиоце обичних пасоша

     Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима Р. Србије.
     Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 79/2017 од 25.08.2017. године и ступа на снагу 02.09.2017. године. 
 Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије – за носиоце обичних пасоша

     Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима Р. Србије.
      Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 79/2017 од 25.08.2017. године и ступа на снагу 02.09.2017. године. 
 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 02. децембра 2015. године, ступио је на снагу 13. јула 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка. Изложба Динка Деновског у Амбасади Р. Србије у Берну, 23.6.2017.

 

   

     

      У Амбасади Р. Србије у Берну је, 23. о.м., отворена изложба фотографија o Београду Динка Деновског.
      Уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, фотографије су настале на несвакидашњим локацијама и приказују мистични свет подземних лагума, казамата, тунела и бункера.
     На почетку изложбе амбасадор др С. Јанковић је истакла да је Београд представљан швајцарској публици више пута гостовањем уметника из нашег главног града, али да је ова изложба јединствена јер помоћу ње имамо ретку прилику да видимо један паралалени свет, који сведочи о велелепној и бурној историји Београда.
     О изложби су потом говорили аутор Динко Деновски и антрополог Миодраг Симовић из Центра за урбани развој Града Београда.


 Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 18.6.2017.

Другог дана акције "Негујмо српски језик", 18. јуна,  у Амбасади у Берну одржан је сусрет познатог песника Љубивоја Ршумовића са српским писцима, песницима, новинарима и културним посленицима који живе и раде у Швајцарској. Том приликом, Љ. Ршумовић је разговарао са гостима о српском језику, песништву, српском идентитету и читао неке од својих најпознатијих песама.Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 17.6.2017.

    

   

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, 17. јуна, организована акција "Негујмо српски језик", у сарадњи са Министарством културе и информисања, и у договору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
Министар културе и информисања Р. Србије Владан Вукосављевић, поводом почетка акције "Негујмо српски језик" у Швајцарској, упутио је поруку, у којој је истакао: "Циљеви акције 'Негујмо српски језик' нарочито се добро осећају међу нашим људима које је живот одвео међу друге народе и туђе језике. Тада се види колико нам матерњи говор значи, како можемо бити жедни наших речи. А речи нису пуке речи, него су кључна спона с оним што јесмо. Зато је задовољство да се можемо одазвати и нашим људима у иностранству, да им наши мајстори речи приуште мало свежине српског језика, који им тако недостаје. И томе акција 'Негујмо српски језик' служи".
     Отварајући скуп уз химну акције "Негујмо српски језик", коју изводи дечији хор "Чаролија", амбасадор др С. Јанковић истакла је да се ова акција први пут одржава у иностранству, и то у Швајцарској, због скоро 200.000 Срба који у њој живе, као и због чињенице да је Српска допунска школа у овој земљи најбројнија у читавој дијаспори, са преко 1500 ученика.
     Гост Амбасаде био је чувени дечији песник и председник Културно-просветне заједнице Србије Љубивоје Ршумовић, који је током двочасовног дружења са децом, говорио своју поезију, истичући лепоту, богатство и потребу чувања и неговања српског језика, посебно код деце која су рођена и одрастају у иностранству.
     Овом приликом, у Амбасади је организована и изложба постера акције "Негујмо српски језик", на којима познате личности из јавног и културног живота афирмишу правилан говор и отклањају језичке недоумице.

    
 Концерт савремене музике

Обавештавамо вас да ће се концерт савремене музике, у организацији ИГНМ-Берн (Internationale Gesellschaft für Neue Musik), у заједничком извођењу ансамбла Студио 6 из Београда и ансамбла Енсембле Протон Берн из Берна одржати 15. јуна у Берну, Stadtsaal, Kornhausforum, Kornhausplatz 18. 

Више информација о концерту можете наћи ОВДЕ.Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Перу

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 11. маја 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 46/2017 од 12.05.2017. године и ступа на снагу 20.05.2017. године.
 Српски привредни сајам у Диетикону, 2-4. јун 2017. године

Обавештавамо све заинтересоване излагаче да Удружење српских привредника у Швајцарској, у сарадњи са Привредном комором Србије и Aмбасадом Р. Србије у Швајцарској, и ове године организује Свесрпски самит и Сајам српских привредника Швајцарске под именом „Мостови привредне и културне баштине“. Сајам ће се одржати од 2. до 4. јуна 2017. године у Градској хали „Dietikon“ покрај Цириха (Stadthalle Dietikon).


Излагачки уговор
Позивно писмо
Правилник
Пријава
 Српски ученици у посети Швајцарској, 29.04.2017.

    

        

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, у сарадњи са Српском допунском школом, 29.4.2017., одржана приредба ученика српских средњих школа, који традиционално долазе код својих вршњака из кантона Берн, Општине Лис и ученика Српске допунске школе. У вишедневној посети Швајцарској боравили су ученици Хемијско-прехрамбене и Зуботечничке школе из Београда, Карловачке Гимназије и Богословије „Свети Арсеније Сремац“ из Сремских Карловаца, као и из Негославаца крај Вуковара.
    Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега су ученици српских и швајцарских средњих школа, у једночасовном програму, представили школе и места из којих долазе, уз рецитације, хорско извођење српских и швајцарских традиционалних песама, извођење народних песама на флаути итд.

 Књижевно вече Миодрага Лукића

  

  

     У Амбасади Р. Србије у Берну је, у сарадњи са књижаром „Стани“ из Бадена, 27.4.2017., одржано књижевно вече Миодрага Лукића, који је представио свој нови роман „Наличје раја“. Догађају су присуствовали представници српске дијаспоре.
    Присутне је на почетку поздравила амбасадор С. Јанковић, након чега је одломке из поменуте књиге читала глумица Српско-швајцарског позоришта „Дуга“ Гордана Ранђеловић. У програму је учествовао и Димитрије Симић, студент Високе школе за уметност у Берну, који је на хармоници извео неколико српских народних песама.
 Oбавештење о нерадним данима

Обавештавамо Вас да Амбасада Р. Србије у Берну неће радити за време Празника рада, 01.05.2017. и 02.05.2017.Oбавештење о нерадним данима

Обавештавамо Вас да Амбасада Р. Србије у Берну неће радити за време Васкршњих празника, почев од Великог петка 14. 4 2017., закључно са другим даном Васкрса 17.4.2017.Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду

Обавештавамо вас да је Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавио Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду.
Прочитајте више
 Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике

На сајту Републичке изборне комисије постављен је краћи видео запис са обавештењем грађанима о начину гласања на изборима за председника Републике 02. априла о.г.

Видео запис можете погледати ОВДЕ
 Јавни позив за предлоге за национална признања

     Допис Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону у вези са објављивањем јавног позива за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
     Јавни позив за предлоге за национална признања - допис Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

 Конкурс за финансирање или суфинансирање

Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017.г.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА
Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије
расписује


КОНКУРС
 Концерт музичког дуа „Теофиловићи“ у Амбасади, 13.3.2017.

Kонцерт музичког дуа „Теофиловићи“, извођача древне српске и балканске вокалне музике, одржан је у Амбасади Р. Србије у Берну, 13.3.2017. године.
Овим догађајем је свечано затворен циклус  манифестација којима је обележено 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској.
Догађају су, поред амбасадора Снежане Јанковић и генералног конзула у Цириху Зорана Јеремића, присуствовали и представници Министарства иностраних послова Швајцарске, дипломатског кора, као и представници удружења и организација Срба у Швајцарској.
 ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ

            Обавештавамо да је Законом о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађанима положене код банака чије је седиште на територији Републике Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ, који је ступио на снагу 30.12.2016 године, обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
                Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Републике Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу, а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Републици Србији и на територији бивше СФРЈ.

               Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг http://www.javnidug.gov.rs  или на ЛИНК
 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ 2017.

Грађани Републике Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 2. април 2017. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 11. марта 2017. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Р. Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ (Seminarstrasse 5, CH-3006 Bern)
ИЛИ НА Е-МАИЛO Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (11. марта 2017. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за председника Републике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе –  www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.
 Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ

Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ ступио је на снагу 30.12.2016. године, чиме је обезбеђен правни основ за исплату старе девизне штедње, без обзира на држављанство штедише.
Пријава потраживања се подноси директно Управи за јавни дуг Р. Србије (лично или поштом), на прописаном обрасцу,а може се поднети у року од годину дана од дана објављивања позива за пријаву потраживања, који је, 23. фебруара 2017. године, објављен у средствима јавног информисања у Р. Србији и на територији бивше СФРЈ.
Текст закона, уредбе и прописани обрасци могу се преузети са сајта Управе за јавни дуг - ЛИНК.
 48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 02-05.10.2017.

48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду од 02-05.10.2017. године. Манифестација ће се одржати под слоганом „Свако дете има крила“, према стиховима песме „Крила“ чувеног српског песника Мирослава Мике Антића.

Више информација

Више информацијаПОСЕТА МИНИСТРА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАНА ВУКОСАВЉЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 26 – 28.1.2017.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић боравио је у посети Швајцарској, 26 - 28.1.2017. Том приликом, присуствовао је концерту Немање Радуловића у Женеви, 26.1.2016. године, где се присутнима обратио говором  поводом стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској.
Такође, министар В. Вукосављевић се састао са швајцарским министром задуженим за културу Аленом Берзеом. Министри Вукосављевић и Берзе, на састанку у Лозани, сложили су се да Швајцарска и Србија имају традиционално добре билатералне односе и оценили овај састанак врло важним, с обзиром на то да постоји значајан простор за унапређење и интензивирање сарадње двеју земаља у области културе.
Истог дана, 27.1.2017., министар В. Вукосављевић се састао у Берну и са И. Фишером, замеником директора Савезне канцеларије за културу.
Министар Вукосављевић је позвао представнике Савезне канцеларије за културу да посете Србију и изразио спремност за јачање сарадње институција културе двеју земаља, као и размену искустава и идеја у свим сегментима културне сарадње. 


 УЧЕШЋЕ ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ, 17 – 20.1.2016.

Председник Владе Р. Србије А. Вучић је, на позив Светског економског форума, учествовао на 47. Годишњем састанку Форума, који је одржан у Давосу, 17 – 20.1.2016.
ПВ А. Вучић је, поред учешћа на активностима Форума, имао и низ билатералних састанака са највишим представницима држава, међу којима је и одвојен сусрет са кинеским председником Си Ђинпингом, председницом Швајцарске Дорис Лојтард, другим званичницима и представницима пословног сектора.


 ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНИХ 1999. И ПРЕ

У току jaнуара 2017.године почело је увођење у војну евиденцију младића који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет. Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до краја фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.
Младићи, држављани Србије,  своје право и законску обавезу могу да испуне у Амбасади Републике Србије у Берну или у Генералном конзулату Републике Србије у Цириху.
Линк на текст Информације-позива Министарства одбране РС
 Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017. години

Министарство културе и информисања расписало је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години.

Рок за подношење конкурсних пријава је 28. фебруар 2017. године.

Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација, као и контакт особе за прибављање ближих информација у вези са предметним конкурсом можете пронаћи ОВДЕ.
 Концерт српског виолинисте Немање Радуловића у Женеви, 26.1.2017.

Kонцерт Немање Радуловића, чувеног српског виолинисте и једног од најпознатијих виртуоза данашњице одржаће се у Женеви, у  концертној дворани „Batiment des Forces motries (BFM)“, 26. јануара 2017. године.
Амбасада је коорганизатор концерта који је посвећен стогодишњици успостављања пуних дипломатских односа између Србије и Швајцарске.
Улазнице за концерт Немање Радуловића могу се набавити у концертној дворани „Batiment des Forces motries (BFM)“. http://genevacamerata.com/en/


 Изложба фотографија о Београду принца Михаjла Карађорђевића,13.12.2016.

У просторијама Амбасаде је 13. децембра о.г. уприличена изложба фотографија о Београду Њ.К.В. принца Михајла Карађорђевића.
Изложба је организована у склопу обележавања стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској Конфедерацији.
Међу званицама су били чланови Парламента, савезних институција, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
Присутнима се на почетку обратила амб. С. Јанковић, која је говорила о стогодишњици отварања амбасаде у Швајцарској.
Скупу се, затим, обратио Њ.К.В. принц Маихаило Карађорђевић, пожелевши добродошлицу присутнима и изразивши захвалност Амбасади Србије у Берну на организацији изложбе, након чега је одржан пригодан коктел.
 ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ЦИРИХУ, 08-09.12.2016.

Председник Владе Р. Србије А.Вучић, боравио је у посети Швајцарској Конфедерацији 08. и 09. децембра о.г. Том приликом, ПВ А.Вучић је учествовао на скупу „World Minds“ у Цириху. Реч је о скупу лидера из света науке, уметности и економије који су разменили искуства из области напредних технологија, привреде, друштвених односа, науке и културе.
ПВ А.Вучић је отворио скуп, заједно са председником Швајцарске Конфедерације Ј.Шнајдер-Аманом. У оквиру свог излагања на Конференцији „World Minds“, ПВ А.Вучић је говорио о конкретним резултатима које је постигла Влада Р. Србије на плану спровођења економских реформи, процесу европских интеграција Србије, реформи образовања и значају сарадње коју Србија остварује са Швајцарском у области дуалног образовања.
ПВ А. Вучић имао је и одвојен сусрет са председником Швајцарске Ј.Шнајдер-Аманом и том приликом разговарао о билатералним односима Србије и Швајцарске.
 ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА СИНИШЕ МАЛОГ БЕРНУ, 2.12.2016.

Градоначелник Београда С. Мали, на позив градоначелника Берна А.Чепета, од 01. до 03. децембра боравио је у званичној посети Берну. Градоначелници су разговарали о могућностима конкретне сарадње два главна града, пре свега у области енергетике, заштите животне средине, урбанизма и културе.
Тим поводом, а у склопу обележавања стогодишњице отварања српске амбасаде у Швајцарској Конфедерацији, у Амбасади је 2. децембра о.г. одржан концерт гудачког квартета „Rocher“ из Београда.
Присутнима су се обратили амб. С. Јанковић и оба градоначелника, након чега је уприличен пригодан коктел.
Скупу је присуствовао велики број швајцарских званичника, представника савезних институција, Града Берна, пословних кругова, припадника дипломатског кора, представника Српске православне цркве на челу са епископом аустријско-швајцарским г. Андрејем, као и српске дијаспоре у Швајцарској Конфедерацији.
 Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Конференција новинара и медија дијаспоре и Срба у региону Удружења новинара Србије, уз подршку Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, биће одржана 27. децембра у 11,00 часова у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михајлова 6, Београд).

Седма конференција посвећена је јачању онлајн капацитета организација и удружења Срба у дијаспори и региону, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству, предностима коришћења онлајн медија, као и значају усавршавања за рад на интернету.

Пројекат Јачање онлајн капацитета организација м удружења Срба у дијаспори ирегиону Удружења новинаоа Собије ie поојектно финансиоан Одлуком о суфинансиоању поснеката ксни догшиносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, и матичне државе и Срба у региону број: 23/2016-01/161 од 17. октобра 2016. године.

На конференцији ће бити представљено истраживање о интернет наступу и заступљености на мрежама удружења и организација Срба у дијаспори и региону, као и предлози за унапређење. У оквиру конференције биће организована и радионица на тему креирања садржаја, промоције на друштвеним мрежама и видљивости сајта. Организацијама и удружењима из дијаспоре и региона, медијима и другим заинтересованим биће омогућено представљање медијских пројеката намењених дијаспори и Србима у региону.

Пријаве за учешће се могу послати до уторка, 20. децембра 2016. године на електронску адресу pc@uns.org.rs, Координатор Конференције у Удружењу новинара Србије је Весна Масаловић vesna.masalovic@uns.rs, Координатор Конференције у Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је Николина Милатовић Поповић nikolina.milatovic@dijaspora.gov.rs.
 ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)Празник - Дан примирја у Првом светском рату

Амбасада Републике Србије неће радити 11. новембра 2016.године.Списак адвоката

Аdvokati.pdfОГЛАС

Амбасада Републике Србије у Берну оглашава потребу за
пословним секретаром

Опис посла
• Правовремено прослеђивање потребних информација надређенима, сарадницима или странкама
• Заказивање састанака и евиденција њиховог распореда, времена и места одржавања
• Коресподенција, писана и усмена на немачком, француском, енглеском и српском језику
• Дочекивање и услуживање странака које долазе код амбасадора
• Примање и слање дневне обичне и e-mail поште и вођење евиденција о томе
• Писање пословних дописа и писама према добијеним упутствима, попуњавање различитих формулара, образаца и сл.
• Превођење
• Администрирање интерне и екстерне документације
• Обављање свих осталих послова по налогу амбасадора
Услови
• Најмање IV степен стручне спреме
• Искуство од најмање 2 године проведене на сличним пословима
• Изворни говорник немачког и/или француског језика
• Познавање рада на рачунару (као и познавање принципа рада на факсу, скенеру, фотокопир машини и сл.)

Уз пропратно писмо за конкурс, потребно је доставити следећу документацију:
• CV
• Препоруке

Пријаве слати електронским путем на адресу: info@ambasadasrbije.ch

Рок за пријаву: 30.11.2016. године

Напомињемо да ће бити контактирани само кандидати који уђу у ужи изборСпоразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству

Sporazum.pdfПрославa 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији

     У Амбасади Републике Србије у Берну, дана 27.09.2016.г. одржан је пријем поводом обележавања 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији. Пријем је организован у част председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, која се налазила у званичној тродневној посети Швајцарској, као и председнице Националног савета Парламента Швајцарске Конфедерације Кристе Марквалдер (Christa Markwalder), која је присуствовала пријему. Догађају je присуствовао велики број представника швајцарских институција, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је на почетку поздравила амб. др Снежана Јанковић, пожелевши им добродошлицу и изразивши задовољство чињеницом да обележавамо тако значајан јубилеј као што је стогодишњица од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској, што указује на традиционалне везе и добре односе између наше две земље.
     Помоћник у МИП Швајцарске амб. Николас Брил је у свом обраћању навео да су билатерални односи између две земље на највишем нивоу и без отворених питања. Председница Националног савета Парламента Швајцарске Криста Марквалдер је истакла значај сарадње парламената за унапређење свеукупне билатералне сарадње, коју је оценила као веома добру, те напоменула да је приликом посете Србији имала прилику да се увери у одлучност њеног руководства да спроведе реформе.
     Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је поручила да је овај јубилеј истовремено и залог и обавеза за будућност, да се на основама богате традиције, и искреног, много пута доказаног пријатељства, даље развијају пријатељски билатерални односи. Указала је да је добрим односима значајно допринело председавање Србије и Швајцарске ОЕБС-ом, као и интензивиран политички дијалог на највишем нивоу. „То сведочи о значају који Србија придаје Швајцарској која је у нашој земљи препозната као образац успеха и добре управе, као и жељи да сарадњу са Швајцарском постави високо међу својим спољнополитичким приоритетима”, рекла је Гојковић. Напоменула је и да присуство више од две стотине швајцарских компанија у Србији, као и прошлогодишња посета тадашњег потпредседника Швајцарске Конфедерације, а данас председника Јохана Шнајдер-Амана Србији, указује да и са швајцарске стране Србија представља важног партнера, са којим жели још продуктивнију сарадњу. Гојковић је навела и да постоји велики потенцијал за даље јачање како свеукупних билатералних односа са Швајцарском, тако и парламентарних.

Фото галеријаКњижевно вече ауторке Снежане Петровић

     У просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, дана 16.09.2016. године, одржано је књижевно вече српске ауторке Снежане Петровић. Догађају је присуствовао велики број представника српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је поздравио конзул др Александар Ђурђић, пожелевши им добродошлицу и указавши на значај који културне манифестације имају за очување и неговање српскe традиције и културног идентитета. Поред ауторке, у програму су учествовали и писци Виолета Алексић и Милена Марић Жан, флаутиста Ана Марија Бановић, кларинетиста Стојан Кркулески, као и гост из Крагујевца, рецитатор и вокални солиста Предраг Обрадовић.
     Након промоције приређен је пригодан музички програм, а организовано је и потписивање књига од стране ауторке.

 „Куп Математичке гимназије“ и Летњи математичко-спортски камп

       Математичка гимназија у Београду организује међународно такмичење под називом „Куп Математичке гимназије“ и Летњи математичко-спортски камп, у циљу афирмисања и развоја математичких дисциплина међу младима.
      „Куп Математичке гимназије“ намењен је ученицима узраста до 16 година и такмичарског је карактера. До сада су одржана четири такмичења, у којима су учествовале екипе из више од десет европских земаља. Наредни, пети по реду Куп, биће одржан од 26. јуна до 01. јула 2017. године. Екипама које учествују ( 4 ученика и 1 професор) обезбеђени су смештај и исхрана, а учесници покривају путне трошкове.
      Шести Летњи математичко-спортски камп биће одржан од 03. до 13. јула 2017. године, намењен је деци од 10 до 15 година из Србије и иностранства и одржава се у близини Пожаревца. Трошкове боравка у укупном износу од 340 евра покривају учесници. За децу из дијаспоре би, поред наставе математике, спортских такмичења и излета, била организована и настава српског језика.
      У наставку достављамо линкове сајтова на којима се могу наћи детаљније информације о наведеним активностима.

http://www.cup.mg.edu.rs

http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kamp
http://www.kliker.mg.edu.rs/index.php/aktivnosti/letnji-kampСвечана примопредаја и откривање поклон бисте др Арчибалда Рајса

     На Универзитету у Лозани, дана 27.05.2016.г, одржана је церемонија свечане примопредаје и откривања бисте др Арчибалда Рајса, коју је Институту за криминологију у Лозани поклонило Друштво српско швајцарског пријатељства „Др Арчибалд Рајс“. Скупу су, између осталих, присуствовали ректор Универзитета у Лозани Dominique Arlettaz, канцелар Владе Кантона Во Vincent Grandjean, генерални секретар Универзитета у Лозани Marc de Perrot, директор Института за криминологију Olivier Ribaux, као и продекан за студије другог степена и међународну сарадњу Криминалистичко-полицијске академије из Београда Тијана Шурлан, председник Српског културног савеза Швајцарске и Удружења српско швајцарског пријатељства „Др Арчибалд Рајс“ Звонко Јовановић и председница удружења „Милева Марић Ајнштајн“ Јелена Митровић, док су испред Амбасаде Р. Србије у Берну присуствовали амб. др Снежана Јанковић, саветник Иво Војводић и конзул др Александар Ђурђић.   Презентација пројекта „Београд на води“ у Цириху – 28.05.2016.г.

     У хотелу „Sheraton Zürich“ у Цириху, дана 28.05.2016.г, одржана је презентација пројекта „Београд на води“, коју је организовала компанија „Eagle Hills“ из Уједињених Арапских Емирата.
     Испред Амбасаде РС у Берну и Генералног конзулата РС у Цириху присуствовали су  амб. др Снежана Јанковић, генерални конзул Зоран Јеремић и конзул др Александар Ђурђић.
     Презентација је била продајног карактера, а организатори скупа су искористили прилику да промовишу развојне потенцијале и атрактивност пословног амбијента Београда и Србије.

 Одбојкашки турнир „Montreaux Volley Masters“, 31.05 - 05.06.2016.г.

     Женска одбојкашка репрезентација Републике Србије ове године учествује на традиционалном одбојкашком турниру „Montreaux Volley Masters“, који се у периоду од 31. маја до 05. јуна, одржава у граду Монтре (Montreaux) у Швајцарској. Прву утакмицу на турниру, наша репрезентација је одиграла у уторак, 31. маја, против домаћина репрезентације Швајцарске и остварила убедљиву победу. Учешће на турниру представља део припрема националног тима за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, за које се наша женска одбојкашка репрезентација већ раније квалификовала. 
     На позив Одбојкашког савеза Србије, утакмици је испред Амбасаде Р. Србије у Берну присуствовао конзул др Александар Ђурђић, који је одбојкашицама и члановима стручног штаба честитао на оствареној победи и пожелео им добре резултате у даљем току турнира, као и на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Шеф делегације Одбојкашког савеза Србије г. Иван Кнежевић се захвалио на посети и уручио поклон заставицу са потписима селектора и свих играчица.
 Концерт у Амбасади Републике Србије у Берну


     У склопу обележавања јубилеја 140 година од рођења Милеве Марић Ајнштајн, као и 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској, у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну, дана 26.05.2016.г, одржан је концерт уметничког дуа (клавир и виолина) из Београда „Катарина и Љубица“. Концерт је организован у сарадњи Удружења жена „Милева Марић Ајнштајн“ и Амбасаде Р. Србије у Берну. Догађају су присуствовали представници МИП Швајцарске, дипломатског кора и српске дијаспоре у Швајцарској.
     Уметнице су, између осталог, овом приликом премијерно извеле своју композицију посвећену Милеви Марић Ајнштајн, као и дело Роберта Шумана ''Schlummerlied'', које је она нарочито волела.
 Дан словенске писмености и културе

     У просторијама Цркве успења пресвете Богородице Српске православне црквене општине у Цириху одржана је 29. маја манифестација под називом "Дан словенске писмености и културе". Манифестација је одржана први пут, у организацији Српске, Руске и Бугарске православне цркве у Цириху.
     На почетку скупа присутнима се обратила амб. С. Јанковић, која је указала на заједничке корене писма и језика словенских народа, истакавши значај одржавања овакве манифестације у циљу очувања наше традиције, културе и идентитета.
     Скупу су присуствовали и представници амбасада Русије, Бугарске, Македоније и Белорусије. 
    Oдржан је и богат културно-уметнички програм, у коме су учествовали уметници из Србије, као и руска и бугарска културно-уметничка друштва из Швајцарске.
 Посета ученика и наставника из Београда и Вуковара

     У организацији Удружења жена „Милева Марић Ајнштајн“, у периоду од 19. до 23. маја 2016. године, реализована је посета Швајцарској ученика и наставника из Математичке гимназије, Хемијско-прехрамбене школе и Основне школе „Јован Стерија Поповић“ из Београда и Основне школе Негославци из Вуковара. 
     Првог дана посете, у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну организован је пријем за чланове делегације. Програм боравка делегације Швајцарској, између осталог, обухватио је и посету кући у којој је живела М.М. Ајнштајн, Едукативно – креативну радионицу „Знамените жене српске и швајцарске науке, уметности, културе и хуманитарне делатности прве половине 20. века“, посету српској цркви у Белпу, као и обилазак музеја „Vreneli“ у месту Гугисберг крај Берна.
     Посета делегације из Београда и Вуковара организована је у склопу обележавања јубилеја 140 година од рођења Милеве Марић Ајнштајн, као и 100 година од отварања првог српског дипломатског представништва у Швајцарској.
 Клавирски концерт Николе Пешића, Krompholz, Берн, 10.05.2016.

     У музичкој кући Krompholz, у Берну, под покровитељством Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, 10.05.2016. године, одржан је клавирски концерт у извођењу Николе Пешића, пијанисте из Србије.
     Никола Пешић је дипломирани студент са Факултета уметности у Нишу (Департман за музику - Катедра за клавир), тренутно постдипломац на Универзитету уметности у Берну. Добитник је већег броја награда, као учесник домаћих и међународних клавирских такмичења. Такође, сарађивао је са бројним уметницима из Србије, Швајцарске, Немачке, Шкотске, Русије и Пољске.
     Пред тридесетак присутних званица, представника дипломатског кора, дијаспоре и образовно - културних кругова Швајцарске, Никола Пешић је изводио дела композитора Л.Јаначека, из Чешке, Г.Куртага, из Мађарске и К.Шимановског, из Пољске.
 Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша – ступање на снагу

     Обавештавамо да ће Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, потписан у Бејруту 22. јула 2015. године, ступити на снагу 28. маја 2016. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 дана. ОБАВЕШТЕЊЕ (нерадни дани)

Обавештавамо да Амбасада неће радити од 29. априла до 3. маја  и  5. маја 2016. године због празника у Републици Србији и Швајцарској Конфедерацији.Обавештење о реализацији пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“

     Обавештавамо све заинтересоване да је у току реализација пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р. Србије. Пројекат се остварује путем електронског истраживања на следећем линку:
http://www.dijaspora.gov.rs/istrazivanje-o-bibliotekama-u-rasejanju/.

     Истраживање се бави тренутним стањем и перспективама развоја библиотека српских организација у дијаспори и региону. Сазнања овог истраживања треба да допринесу настојањима надлежних институција да унапреде комуникацију и сарадњу са школама и организацијама Срба у расејању. Резултати истраживања ће такође послужити и за унапређење пројекта обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у дијаспори и региону, који реализује Удружење издавача и књижара Србије у сарадњи са Народном библиотеком Србије. Циљне групе истраживања су школе српског језика, организације, удружења, црквено-школске општине, самосталне библиотеке и  неформалне групе које се баве очувањем националног и клутурног идентитета и јачања веза између матице и Срба у дијаспори и региону – без обзира на то да ли имају или немају библиотечки фонд, пошто је циљ истраживања да се идентификују проблеми и потребе у овој области.

     Пројекат је подржан од стране Управе за сарадњу с Дијаспором и Србима у региону на годишњем конкурсу за суфинансирање.

 ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ

Грађани Србије могу да гласају у иностранству на изборима заказаним за 24. април 2016. године  - Услов је да су уписани у јединствени бирачки списак и да се на време пријаве за гласање у иностранству (до 2. априла 2016. године).

Проверите да ли сте уписани у бирачки списак у Србији ЛИНК

Захтев да се упишете у бирачки списак ако нисте уписани ЛИНК

Пријава за гласање у иностранству ЛИНК

Фотокопија пасоша или личне карте Р. Србије је обавезна

ПРИЈАВЕ ПРИМАМО ПУТЕМ ПОШТЕ ИЛИ НА Е-МАИЛО Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

     Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (2. април 2016. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.
     Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству доставља захтев надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
     Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
     Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
     Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – www.mduls.gov.rs, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

 


 Посета амбасадора др С.Јанковић кантону Аргау, 22.02.2016.

     Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, боравила је 22.02.2016. године у куртоазној посети кантону Аргау и том приликом имала сусрет са Сузан Хохули, председницом кантоналне Владе за 2016. годину и кантоналним министром здравља и социјалне политике. Током сусрета, разговарано је о могућностима за успостављање сарадње између Србије и кантона Аргау.Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

     Министарство културе и информисања Републике Србије расписало је 25. фебруара 2016.год. Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години.
     Текст конкурса, обрасци за пријављивање и остала документација налазе се на веб сајту Министарства www.kultura.gov.rs  Рок за подношење конкурсних пријава је 28. март 2016. године.
     За додатне информације о конкурсу заинтересовани се могу обратити Младену Весковићу у Министарству културе и информисања путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs  или путем телефона +381 11 3398 026.
 Обележавање Дана државности Р. Србије у Швајцарској

     Амбасада Републике Србије у Берну и Генерални конзулат РС у Цириху су дана 19. фебруара 2016. године, у просторијама Амбасаде, организовали заједнички пријем за представнике српске дијаспоре у Швајцарској, поводом Дана државности Републике Србије. Догађају су поред амб. др Снежане Јанковић, генералног конзула Зорана Јеремића и особља Амбасаде, присуствовали и епископ аустријско швајцарски СПЦ г. Андреј Ћилерџић, као и велики број представника удружења и организација Срба у Швајцарској.Музички фестивал "Klassik Nuevo", 11 - 13. март 2016. године, Винтертур

"Klassik Nuevo" је интернационални фестивал класичне музике, али не типичне класичне музике већ сасвим новог правца.

Наступају музичари из света класике и џеза, док ће нова дела бити извођена по први пут. Такође, чуће се, између осталих, и Вивалди на хармоници и са оркестром, Шопенова Румба, итд.

Међу извођачима је и Срђан Вукашиновић, држављанин Републике Србије.

Сви су добродошли.

Линк: www.klassiknuevo.comГрадоначелник Берна Александар Чепет посетио Београд

     Градоначелник Берна Александар Чепет, на позив градоначелника Београда Синише Малија, од 11. до 14. фебруара 2016. године, боравио је у званичној посети Београду.Том приликом, два градоначелника су разговарала о могућностима за сарадњу два града у великом броју области од значаја за унапређење градског живота.
Током посете, два градоначелника су потписала и Споразум о сарадњи и пројатељству Града Београда и Града Берна.
     Градоначелника Берна Алескандра Чепета, у оквиру посете, примио је и председник Владе Републике Србије Александар Вучић.

линкови:

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1736339

http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=258348    ОБАВЕШТЕЊЕ

Амбасада неће радити 15. и 16. фебруара 2016., због прославе Националног дана Републике Србије.Промоција књиге Виолете Алексић “Дан када се БРЕ вратило кући”

     У просторијама Амбасаде Р.Србије у Берну, дана 29.01.2016. године, одржанa је промоција најновије књиге српске ауторке Виолете Алексић „Дан када се БРЕ вратило кући“. Догађају је присуствовао велики број представника српске дијаспоре у Швајцарској.
     Присутне је на почетку поздравила амб. др Снежана Јанковић, пожелевши им добродошлицу и изразивши очекивање да ће и нова књига В. Алексић, остварити запажен успех, као што је то био случај и са њеним претходно објављеним делима. О књизи су поред ауторке говорили и писци Миодраг Лукић и Снежана Петровић, као и власница књижаре „Стани“, Ковиљка Станулов Нинковић.
     Након промоције приређен је пригодан музички програм, а организовано је и потписивање књиге од стране ауторке. 
 Учешће председника Владе Републике Србије Александра Вучића на Светском економском форуму у Давосу, од 20. до 22. јануара 2016. године

     Председник Владе Републике Србије Александар Вучић учествовао је од 20. до 22. јануара о.г. на Годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, на позив оснивача и председника Форума Клауса Шваба.
     Том приликом, ПВ А.Вучић је имао веома запажену улогу,  пре свега као учесник једног од најпосећенијих панела '''Од миграција до интеграција''. Том приликом, председник Владе Србије је, поред вицеканцелара Немачке Зигмара Габријела, премијера Шведске Штефана Левена, директора Међуанродне организације за миграције Лeјсија Свинга и председника америчке компаније ''Чобани'', Хамдија Улукаје, говорио о односу Србије према избеглицама, изазовима са којима је суочена и потреби постојања јединственог европског решења као одоговора на реакције присутних, који су похвално говорили о односу Србије према избеглицама и о реалном сагледавању проблема на начин на који их је изнео ПВ А.Вучић.
     На маргинама Форума, ПВ А.Вучић је имао низ билатералних састанака са званичницима осталих држава, као и представницима страних компанија и привредног сектора. Такође, дао је и интервију агенцијама Ројтерс и Блумберг, као и швајцарском дневном листу Блик.
 Oдржане билатералне политичке консултације Mинистарства спољних послова Републике Србије и Савезног департмана за спољне послове Швајцарске Конфедерације, 18. децембар 2015. године

     Дана 18. децембра 2015. године одржане су билатералне политичке консултације Mинистарства спољних послова Републике Србије и Савезног департмана за спољне послове Швајцарске Конфедерације. Две делегације предводили су државни секретар Министарства спољних послова Србије, амбасадор Роксанда Нинчић, и државни секретар швајцарског Савезног департмана за спољне послове, Ив Росије.
     Две стране су у једном садржајном разговору анализирале широк спектар политичких питања, како оних који се односе на билатералне односе Србије и Швајцарске, тако и регионалне теме везане за простор Западног Балкана, посебно у контексту односа Србије са својим суседима. У оквиру политичких консултација, разговарало се и о европским питањима, посебно оним који се односе на избегличку кризу и начине њеног решавања.
     Током разговора, истакнути су добри односи Србије и Швајцарске, као и висок ниво политичког дијалога који је током консекутивног председавања ОЕБС од стране две државе, у периоду 2014 - 2015. године, још више добио на динамици. Такође, констатован је и висок ниво економских односа Србије и Швајцарске, уз нагласак да постоје добри услови за њихово додатно унапређење.
     Две стране су договориле да наредне консултације буду одржане током 2016. године, у Београду. 
 Пословни форум ''Србија на путу ка модерној економији'', 16. јун 2015. године, Цирих

У Цириху је, 16. јуна 2015. године, у организацији Амбасаде Републике Србије у Берну и Привредне коморе Швајцарска - Централна Европа, одржан Пословни форум ''Србија на путу ка модерној економији'', на коме су учествовали председник Владе Републике Србије Александар Вучић и министар финансија Душан Вујовић. Том приликом ПВ А.Вучић је говорио о структурним реформама, као и позитивним променама пословног амбијента у Србији, док је министар Д.Вујовић домаћине информисао о макроекономској стабилности и мерама које Србија спроводи у циљу фискалне консолидације и опоравка привреде. Истовремено, ПВ А.Вучић је позвао швајцарске привреднике да улажу у Србију. С дуге стране, Швајцарско-српска трговинска комора са седиштем у Београду, која је обележила годину дана од оснивања, представила је свој рад, резултате и планове, и подвукла да јој се све већи број компанија обраћа са жељом да сарађује са српским партнерима и да се учлани у ову комору.  Седмо заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, 16. јун 2015. године, Цирих

У Цириху је, 16. јуна 2015. године, одржано Седмо заседање Мешовите комисије  за економску сарадњу Србије и Швајцарске. Седница је протекла у позитивној атмосфери, где су две стране изнеле оцену да су билатерални економски доноси Србије и Швајцарске традиционално добри, са преко 180 швајцарских компанија које тренутно послују у Србији. Такође, обе стране су потврдиле да је пословна клима у Србији повољна, при чему процес европских интеграција Србије пружа додатну сигурност за пословање. Са швајцарске стране истакнуто је да су основне референце које Србији дају значајну предност у укупном одабиру дестинације за економска улагања, стратешка позиција у региону као и обучена и искусна радна снага. Новогодишњи концерт у Амбасади дуа ''Серарома''

     У Амбасади је 15. децембра 2015. године одржан новогодишњи концерт у извођењу дуа ''Серарома'', кога чине Раде Мијатовић (хармоника) и Даниел Емануел Андреиску (кларинет). Дуо је основан у Берну, са идејом да његови оснивачи, пореклом из Србије и Румуније, популаришу музику са простора одакле потичу. Наступали су у скоро свим концертним дворанама у кантону Берн, при чему су запажене наступе имали и у Цириху, Базелу, Луцерну и другим градовима Швајцарске.
     Пред шездесетак присутних званица, представника МИП Швајцарске, дипломатског кора и дијаспоре, дуо је изводио музичка дела из Србије, са простора Балкана и Источне Европе.
     Присутнима се на почетку концерта обратила амбасадор др С.Јанковић, и захвалила на подршци и сарадњи у овој години и пожелела им срећну и успешну 2016. годину, са надом да ће се плодотворна сарадња наставити и убудуће.
 Посета кантону Шафхаузен

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, боравила је 02.11.2015. године у посети кантону Шафхаузен. Том приликом  амбасадор С.Јанковић имала је сусрет са председником кантоналне Владе и шефом Департмана за економске послове Шафхаузена, господином Ернстом Ландолтом. Са господином E.Ландолтом је разговарано о могућностима успостављања економске сарадње Републике Србије и кантона Шафхаузен. У разговору је договорено успостављање конкретног механизма који би имао за циљ повезивање привредних субјеката две стране.Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд Рајс“ и откривање бисте др А. Рајсу у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну

      У оквиру манифестације „Дани српске културе у Швајцарској“, у просторијама Амбасаде Р.Србије у Берну, дана 26.09.2015.г. свечано је откривена биста др А. Рајсу, рад академског вајара Љубише Манчића, и одржанa Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“.
     За првог председника Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд  Рајс“ изабран је Звонко Јовановић, иницијатор и координатор пројекта „Дани српске културе у Швајцарској“, док је за почасног председника изабран гроф Philippe Piccapietra, Велики Канцелар Реда св. Лазара Јерусалимског, а за почасног потпредседника проф. Olivier Ribaux, директор Факултета криминалистичких наука Универзитета у Лозани. По окончању рада Оснивачке скупштине, свечано је откривена биста др А. Рајсу, коју је координатор пројекта Звонко Јовановић симболично предао на чување Амбасади Р. Србије у Берну, до њеног коначног постављања на Универзитету у Лозани.
     Догађају је присуствовала и амб. др Љиљана Никшић, начелник Одељења за миграције и дијаспору у Министарству спољних послова Републике Србије, која је одржала предавање на тему „Култура сећања на Велики рат и хуманитарно-медицинске мисије из иностранства“ са фокусом на рад и допринос др Арчибалда Рајса ширењу истине о српским жртвама у Првом светском рату.
 ИНФОРМАЦИЈА О ПРИКУПЉАЊУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

     Поводом повећаног прилива избеглица, Влада Р. Србије је образовала Радну групу за решавање проблема „Мешовитих миграционих токова“, која је задужена да прати, анализира и разматра питања у вези са повећаним приливом миграната у нашу земљу. Радном групом председава министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Истовремено, у току је и процедура Владе Р. Србије да се у што краћем року, отворе посебни наменски рачуни у динарима и девизама (мултивалутни рачун) за прикупљање донаторске и хуманитарне помоћи у новцу.
     Све неопходне информације у вези са слањем хуманитарне помоћи, могу се пронаћи на интернет сајту Управе царина Р. Србије: www.upravacarina.rs , у делу хуманитарна помоћ – законске процедуре и друге информације о слању хуманитарне помоћи из иностранства у Р. Србију.
     Такође, информације о отпреми хуманитарне помоћи, неопходној пратећој документацији, као и о врстама робе која је потребна, могу се добити од Црвеног крста Србије упитом на адресу: indep@redcross.org.rs .
 Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"

„Пошта Србије“ је увела услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије, користећи софтвер Светског поштанског савеза.
Услуга је намењена свим грађанима који живе или су на привременом раду у иностранству, а који желе да пошаљу новац у Србију. Информишемо вас о предностима наведене услуге:
-максимална доступност, у више од 1200 пошта, чиме је покривена цела територија државе Србије,
-ценовна приступачност при чему накнаду приликом слања плаћа искључиво пошиљалац,
-једноставност слања и пријема новца – без додатне документације само уз важећи лични идентификациони документ и без обавезе отварања рачуна у банци,
-ефикасност – новац је доступан за исплату по правилу истог дана, а најкасније у року од 2 радна дана у зависности од земље и
-сигуран пренос путем заштићене мреже Светског поштанског савеза (http://www.upu.int)
„Пошта Србије“ ће на овај начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, и то најпре са: Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.
У циљу детаљнијег информисања можете контактирати предузеће „Пошта Србије“ на телефон +381 11 3644-745 или на e-mail: novcano@ptt.rs
 Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља - СТУПАЊЕ НА СНАГУ

Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља, који је сачињен у Букурешту 23. децембра 2014. године, на снагу је ступио 6. августа 2015. године.

Држављани двеју земаља, носиоци важећих биометријских пасоша, немају обавезу прибављања визе за улазак, излазак и прелаз преко територије, као и за боравак на територији државе друге стране, у периоду од 90 дана, у оквиру периода од шест месеци, рачунајући од дана првог уласка.Два воза компаније ''Stadler Rail'' отишла за Србију

      Амбасадор Републике Србије у Швајцарској, др Снежана Јанковић, заједно са генeралним конзулом Републике Србије у Цириху, госп. Зораном Јеремићем, делегацијом Железница Србије, коју је предводио извршни директор госп. Ненад Кецман, као и делегацијом швајцарске компаније Stadler Rail, 06.08.2015. године, присуствовала је свечаном отпремању два електромагнетна путничка воза, у Републику Србију. Реч је о контигенту  последња два воза,  од укупно 21, који су сукцесивно испоручивани Републици Србији, на бази уговора који су две компаније потписале 2013. године, и са чијом испоруком се започело у јесен 2014.
     Две стране су изразиле задовољство досадашњом сарадњом, уз нагласак да је она значајно допринела модернизацији железничког саобраћаја у Србији, као и њене инфраструктуре. Истакнуто је такође очекивање да ће се сарадња наставити и у будућем периоду.
 Обавештење - Пренос новца са иностранством посредством Поштa Србије

     Пошта Србије увела је услугу преноса новца са иностранством на основу закључених уговора са поштанским управама Француске, Русије, Украјине и Белорусије.
Приликом трансфера новца са поменутим земљама накнаду слања новца плаћа искључиво пошиљалац, a новац је доступан за исплату по правилу истог дана или најкасније у року од два радна дана у зависности од земље.
     Пошта Србије ће на поменути начин ускоро омогућити повезивање и са другим државама, а најпре са Црном Гором, Босном и Херцеговином, Хрватском и Португалијом.

     Детаљнију информацију о предности и начину уплате новца преко Пошта Србије можете видети на веб сајту: www.posta.rsКонцерт пијаниста Ивана и Маргите Мелеш

     У барокном простору Виле Метлен у Берну, 29. априла о.г. одржан је концерт познатог музичког дуа - Ивана Мелеша и Маргите Дракуловић-Мелеш. Концерт је организовала Амбасада Р. Србије у Берну, у сарадњи и уз подршку Секретаријата за културу Града Београда. Концерт је један у низу од културних догађаја којима се планира да се пригодно обележи овогодишње председавањe Р. Србије ОЕБС-ом.Куртоазна посета градоначелнику Берна

     Амбасадор др Снежана Јанковић разговарала је 27. априла 2015. са градоначелником Берна, г-дином Александром Чепетом. Тема разговора била је могућност унапређења сарадње две престонице, нарочито у преносу искустава градске управе Берна у управљању сложеним градским системима.Уручење Сретењског ордена професору др Афксендиосу Калангосу

    

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 17. априла о.г. организована свечаност на којој је, у име председника Републике Томислава Николић, амбасадор др Снежана Јанковић, уручила Сретењски орден другог реда професору др Афксендиосу Калангосу, начелнику кардиохируршког одељења Универзитетске клинике у Женеви, светски признатом стручњаку и великом добротвору. Орден је уручен за изузетне заслуге у хуманитарном раду професора Калангоса у Србији.
     У част професора Калангоса, одржан је краћи концерт младог српског виолончелисте Павла Савића, након чега је организован коктел.
     Међу званицима су били представници дипломатског кора, угледни представници српске и грчке дијаспоре у Швајцарској, као и професорове колеге из Женеве.


 РАЗМЕНА УЧЕНИКА ИЗ СРБИЈЕ, НЕГОСЛАВАЦА И ШВАЈЦАРСКЕ, 21. март 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 21. марта ове године одржан пријем за ученике из Београда, Новог Сада, Сремских Карловаца из Србије и Негославаца у Хрватској, који су дошли у посету својим домаћинима из школе у Лису у кантону Берн. Пројекат размене ученика реализован је захваљујући Српској допунској школи и залагању учитељице Јелене Митровић са колегама. У мају ће ученици из Лиса отпутовати у узвратну посету Србији.Концерт кларинетисте Милоша Мијатовића

     Амбасада Републике Србије у Берну организовала је 17. марта 2015. године заједнички концерт Милоша Мијатовића, професора кларинета на Факултету уметности у Нишу и Штефана Зигенталера, професора кларинета на Универзитету у Берну. Концерт је одржан у знак захвалности професору Зигенталеру који је за потребе студената Универзитета у Нишу поклонио шест кларинета из своје приватне колекције.САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДИЈАСПОРЕ, 12. март 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 12. марта 2015. године одржан састанак са представницима српских удружења у Швајцарској. Скуп је иницирала Амбасада, са циљем да он постане традиционално годишње окупљање. На састанку је било речи о проблемима са којима се сусреће српска дијаспора, као и о плановима и идејама за још чвршћу сарадњу са матицом.ПЛАВИ ПОРТРЕТ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ИЗЛОЖЕН У АМБАСАДИ У БЕРНУ, 21. фебруар 2015. године

     У Амбасади Републике Србије у Берну је 21. фебруара ове године изложен чувени Плави портрет Николе Тесле, настао 1916. године у Њујорку. У сарадњи са удружењем "Tesla Society Schweitz" организована је изложба, на којој су о лику и делу Николе Тесле, светског научника српског порекла, као и о настанку портрета, говорили представници Амбасаде, Удружења и Музеја Нордзе у Хусуму у Немачкој, где је откривен оригинал Плавог портрета.УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ,

     Председник Владе Републике Србије Александар Вучић учествовао је, на позив организатора, на 45. годишњем састанку Светског економског форума у Давосу, 21. и 22. јануара 2015. године.
     Премијер Вучић је том приликом остварио низ сусрета са страним званичницима, попут премијера Народне Републике Кине Ли Кећанга, премијера Турске Ахмета Давутоглуа, потпредседника Швајцарске и министра привреде, образовања и истраживања Јохана Шнајдера Амана, потпредседника Европске комисије Франса Тимерманса, генералног секретара ОЕБС-а Ламберта Занијера и бројних других. Такође, премијер Вучић је имао низ разговора са представницима престижних компанија, као што су Гугл, Сбербанка и друге.
 Посета саветнице председника Јасмине Митровић Марић, у својству изасланика председника Републике Србије Томислава Николића поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата

     У Берну је 30.11.2014.г. обележена стогодишњица од почетка Првог светског рата. Манифестација под називом „Сто година после“, организована је од стране наставног особља српске допунске школе у Швајцарској. Покровитељ манифестације је био председник Републике Србије г-дин Томислав Николић, а подршку у организацији пружила је Амбасада РС у Берну. У својству специјалног изасланика председника Р.Србије, у Берн је овим поводом допутовала саветница председника др Јасмина Митровић Марић.

     У Амбасади је у част др Ј.Митровић Марић, организован коктел на којем су били присутни организатори манифестације са својим гостима, као и поједини представници српске дијаспоре из Швајцарске.

     У просторијама основне школе „Швабгут“ у Берну, одржана је главна манифестација. Саветница председника Републике др Митровић Марић је одржала надахнут говор, који је оставио изузетан утисак на све присутне. Аула школе је била препуна, а песмом и музиком коју су изводила деца из више градова Швајцарске, Београда, Вуковара и Хамбурга, евоцирана су тешка сећања на губитке и патње које је Србија претрпела током Великог рата.
 ДР СНЕЖАНА ЈАНКОВИЋ ПРЕДАЛА ЈЕ АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ ШВАЈЦАРСКЕ

    

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Др Снежана Јанковић предала је 11. новембра 2014. године председнику Швајцарске Конфедерације Дидијеу Буркхалтеру акредитивна писма, којима је председник Републике Србије Томислав Николић именује за изванредног и опуномоћеног амбасадора Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији.
     У срдачном разговору, изражено је обострано задовољсто напретком у развоју наших билатералних односа и размењена су мишљења о могућностима за њихово даље унапређење у свим областима од обостраног интереса.
 Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа

Влада Републике Србије је на седници одржаној 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава и носиоца страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама, која је објављена у „Службеном гласнику РС", број 119 од 31. октобра 2014. године и ступа на снагу 8. новембра 2014. године.

Овом Одлуком, поменуте категорије страних држављана могу, без виза, улазити, транзитирати и боравити у Републици Србији, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или дозвола боравка.Концерт поводом 20. рођендана КУД-а "Карађорђе"

Културно-уметничко друштво "Карађорђе" обележило је 1. новембра 2014. године 20. годишњицу постојања свечаним концертом под називом "Ми остављамо трагове" у Националном театру Берна. У богатом програму, који је обухватио извођење песама и игара из читаве Србије, учествовали су као гости и Културно-уметничко друштво "Караџић"  из Шененверда, као и Удружење грађана "Ера" из Ужица.

Концерту су присуствовали и др Снежана Јанковић, амбасадор Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, и конзул др Александар Ђурђић. У свом обраћању присутнима, амбасадор С. Јанковић је истакла значај активности КУД-а "Карађорђе" за очување националног идентита, српске традиције и културе и захвалила члановима овог културно-уметничког друштва на труду, ентузијазму и љубави према својој земљи, коју исказују преданим неговањем српске културне баштине ван граница своје земље.Сарадња између комора младих у Србији и Швајцарској

У Фрибуру су 12. октобра 2014. године потписани споразуми о сарадњи између комора младих Србије и Швајцарске, и комора младих Београда и Берна.

Споразум су испред комора младих Србије и Швајцарске потписали национални председници Никола Цветковић и Себастиан Бегерт, а испред комора младих Београда и Берна локални председници Миша Лазовић и Герхард Витвер.

Свечаном потписивању, које је уприличено у оквиру одржавања годишње конвенције Коморе младих Швајцарске, присуствовала је амбасадор Републике Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић.Делегација Народне Скупштине Републике Србије у посети Швајцарској, 14 - 19. септембар 2014.

Берн, 14 - 19. 9. 2014. - У оквиру пројекта УНДП "Oversight function and transparency of the Parliament", у сарадњи са Швајцарском агенцијом за развој и сарадњу, делегација народних посланика и државни ревизор боравили су у студијској посети Швајцарској и имали више сусрета са колегама из Савезног парламента Швајцарске, као и са представницима савезних и кантоналних власти, укључујући Савезни департман за спољне послове, Државни секретаријат за економске послове, Савезну ревозорску институцију и Канцеларију државног тужиоца Швајцарске. Циљ посете било је упознавање са најбољим примерима швајцарске праксе у комуникацији са грађанима и парламентарне контроле трошења јавних финансија.

Делегација је ималу прилику да разговара са др Снежаном Јанковић, амбасадором Републике Србије у Берну, и представницима српске дијаспоре у Швајцарском на пријему организованом 18. септембра у Амбасади.AirSerbia званично почела да лети и за Цирих

У среду 06.11.2013. године, на циришки аеродром слетео је авион А319 новоосноване компаније “АirSerbia”. Дочек и презентацију организовала је Марија Марковић, директорка пословнице у Цириху. Било је доста представника туристичких агенција са Балкана који су видели авион и уверили се у његов комфор и удобност.

    

Присутне су поздравили Петер Гриниг, директор  маркетинга за авијацију аеродрома Цирих, Стеван Шипка, извршни директор за комерцијалу “АirSerbia” и амбасадор Србије Др. Милан Ст. Протић.Овом догађају присуствовали су и први саветник Дејан Ралевић и Радивоје Радојевић, жеран Генералног конзулата у Цириху.


После 60 година сарадње ЈАТ-а и  аеродрома Цирих, за шта је Цирих дао и захвалницу за верност, почиње нова ера са националном компанијом “АirSerbia”.Политичке консултације Србије и Швајцарске, 22. октобар 2013, Београд

У Београду су одржане политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Савезног министарства спољних послова Швајцарске. Размењена су мишљења о актуелним билатералним питањима, напретку Републике Србије у процесу евроинтеграција, заједничком консекутивнoм председавању ОЕБС, регионалној сарадњи, као и актуелним међународним питањима. Делегацију Министарства спољних послова Србије је предводила државни секретар Вера Маврић а делегацију Савезног министарства спољних послова Швајцарске државни секретар Ив Росије (Yves Rossier).Председник Републике Томислав Николић одликовао Франца Вебера

У Амбасади Републике Србије у Берну 29. јула о.г. организована је свечаност на којој је, у име председника Републике Томислава Николић, амбасадор Милан Ст. Протић уручио сребрну медаљу за заслуге Франц Веберу, швајцарском екологу, писцу и новинару, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.

У свом говору, амбасадор Протић пренео је захвалност српског народа Ф. Веберу за његову упорност и спремност да подигне глас у одбрану српске културне баштине на Косову и Метохији. Нарочито је непроцењива била његова медијска борба током НАТО бомбардовања СРЈ 1999. када је у Швајцарској наступао на позицијама осуде тог акта и захтева за престанком "варварства над овим делом Европе". Амбасадор је оценио да је додела медаље само један скроман, али изузетно значајан, допринос наставку његовог залагања за праве вредности и пожелео срећу и здравље Ф. Веберу на челу фондације коју успешно води већ деценијама. Истакао је да српски народ не заборавља своје пријатеље, те да је ова медаља којом га је одликовао председник Републике само још једна потврда.


У надахнутом говору, након што је са нескривеним емоцијама захвалио председнику Републике на части која му је указана, Ф. Вебер је подвукао да му се чинило да, откад се бори за очување културног и духовног наслеђа наше земље, ту борбу нису добро схватали и није била добро прихваћена. Међутим, управо је значај своје борбе мерио интензитетом њеном супротстављању, што му даје за право да оцени да је - српска ствар, уствари, изузетна.

Говорио је о свом почетку професионалног бављења српским манастирима, нарочито Студеницом и Морачом којима је био импресиониран, а којима је претила индустријализација у земљи. Нарочито је за њега било болно сећање на вишенедељно бомбардовање 1999. када је саосећао са народом у Србији.

У свом говору направио је паралелу између Србије и Швајцарске, подсећајући да је он велики швајцарски патриота, заљубљен у своју отаџбину, за коју налази доста сличности са Србијом - готово истоветна страст за независношћу и суверенитетом по сваку цену. Говорио је и о заједничким непријатељима наше две земље кроз историју. Подсетио је на сличност људи који живе у обе земље, с којима је тешко изаћи на крај.

На крају свог говора, Ф. Вебер је истакао да је "бити Швајцарац, као и бити Србин - част и судбина", те да је поносан што су оба народа препознала његову улогу.

На крају церемоније уручивања ордена, организован је мали коктел на коме су присуствовали представници Амбасаде, МИП Швајцарске, као и угледни грађани српског порекла с којима је раније Ф. Вебер успостављао одличну сарадњу.Обележен Дан државности у Амбасади Републике Србије у Берну

Национални празник Сретење - Дан државности свечано је обележен и у амбасади Републике Србије у Берну. Пријему који је том приликом уприличио амбасадор др. Милан Ст. Протић, поред великог броја наших грађана који живе и раде у Швајцарској, пртисуствовале су и бројне дипломате, амбасадори Немачке, Холандије, Русије, Украјине, Словачке, Кубе, Кине, Велике Британије, Лихтенштајна, Македоније, Словеније, док су амбасаде САД, Италија и Шпанија послале заменике својих амбасадора.
Међу угледним званицама било је пуно дипломата из афричких и азијских земаља, а обележавању Дана државности Србије присуствовали су и домаћини Швајцарци, помоћник министра за спољне послове Швајцарске Артур Матли, са сарадницима, као и представницни Савезног уреда за странце, Уреда за развој и сарадњу, као и представници савезне полиције.

 

 

 Форум малих и средњих предузећа: “Адриа – Регион са потенцијалом”, Цирих 15. мај 2012.

У Цириху је 15.маја 2012. одржан форум “Adria: Region mit Potenzial” у организацији OSEC на коме је учествовало више десетина швајцарских малих и средњих предузећа, заинтересованих за пословање у Србији и/или регион Западног Балкана. Циљ овог форума био је упознавање потенцијалних малих и средњих швајцарских предузећа/инвеститора са могућностим улагања и условима пословања у Србији и другим земљама региона. Учешће су, поред представника Србије, узели представници Словеније,  Хрватске и Босне и Херцеговине.

Врло успешну презентацију могућности улагања  у Републику Србију дао је Никола Јанковић, саветник за страна улагања у Агенцији за промоцију извоза и страних улагања (www.siepa.gov.rs ), док је врло ефектну “причу о успеху” швајцарског малог, али успешног предузећа у Србији, дао Андре Мајер, власник Meier-mechanic AG, из околине Луцерна.

Након завршетка званичног дела форума, наша делегација је имала велики број билатералних сусрета са представницима заинтересованих швајцарских малих и средњих предузећа.

 Седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, Берн 8. мај 2012.

У Берну је 8.маја 2012. одржана 5.седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србија – Швајцарска. Комисија је основана на основу Споразума о привредној сарадњи 2001. године. Први састанак одржан је у марту 2008. године у Берну. Друго заседање је било маја 2009. године у Београду, затим треће у мају 2010. године у Цириху и четврто у мају 2011. године у Београду. На састанку су размотрена питања робне размене, инвестиционе сарадње, мултилатерална питања, могућности ближе институционалне сарадње и размене привредних делегација, као и размењене информације о односима обе земље са Европском унијом.

Резултати рада Комисије дефинишу оквир у коме актуелни и будући економски партнери из две земље могу пронаћи заједнички интерес – остварење пословног успеха.

Нашу делегацију предводила је Бојана Тодоровић, помоћник министра економије и регионалног развоја (www.merr.gov.rs), док је швајцарску делегацију предводио амбасадор Ерик Мартен,из Државног секретаријата за привреду (www.seco.admin.ch).

У организацији Economiesuisse, SEC-Handelskammer Schweiz – Mitteleuropa i Амбасаде Републике Србије у Берну, у Цириху је 9.маја 2012. организован Округли сто на коме је учествовало неколико великих, изузетно значајних швајцарских компанија (ABB, Alstom, Holcim, StadlerRail) које су са представницима наше делегације размениле мишљења о условима пословања у Србији, ранијим искуствима, перспективама унапређења сарадње, као и изазовима који се налазе пред нама, посебно у светлу наставка економске и финансијске незвесности у Европској унији, Европи, али и остатку света. Представници компаније Nestle, који су били спречени да учествују, упутили су писмо у коме су у позитивном тону пренели искуства у свом пословању у Србији.Вести
ОБАВЕШТЕЊЕ
Књижевно вече у Амбасади
ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 27 – 29.11.2017.
Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак на њихову територију
Гостовање Емира Кустурице у Женеви, 31.10.2017.
Осма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
Српски ученици у посети Aмбасади
Посета амбасадора Универзитету у Базелу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане ИР Иран – за носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије – за носиоце обичних пасоша
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу
Изложба Динка Деновског у Амбасади Р. Србије у Берну, 23.6.2017.
Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 18.6.2017.
Акција „Негујмо српски језик“ у Швајцарској, 17.6.2017.
Концерт савремене музике
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Перу
Српски привредни сајам у Диетикону, 2-4. јун 2017. године
Српски ученици у посети Швајцарској, 29.04.2017.
Књижевно вече Миодрага Лукића
Oбавештење о нерадним данима
Oбавештење о нерадним данима
Спомен обележје Зорану Ђинђићу на Студентском тргу у Београду
Обавештење о начину гласања на предстојећим изборима за председника Републике
Јавни позив за предлоге за национална признања
Конкурс за финансирање или суфинансирање
Концерт музичког дуа „Теофиловићи“ у Амбасади, 13.3.2017.
ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ ПОТРАЖИВАЊА ПО ОСНОВУ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ
ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ 2017.
O Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Закон о регулисању јавног дуга Р. Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Р. Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ
48. Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“, 02-05.10.2017.
ПОСЕТА МИНИСТРА КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА ВЛАДАНА ВУКОСАВЉЕВИЋА ШВАЈЦАРСКОЈ, 26 – 28.1.2017.
УЧЕШЋЕ ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ, 17 – 20.1.2016.
ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ МЛАДИЋА РОЂЕНИХ 1999. И ПРЕ
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у 2017. години
Концерт српског виолинисте Немање Радуловића у Женеви, 26.1.2017.
Изложба фотографија о Београду принца Михаjла Карађорђевића,13.12.2016.
ПОСЕТА ПРЕМИЈЕРА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ЦИРИХУ, 08-09.12.2016.
ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА СИНИШЕ МАЛОГ БЕРНУ, 2.12.2016.
Седма медијска конференција дијаспоре и Срба у региону
ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ
Празник - Дан примирја у Првом светском рату
Списак адвоката
ОГЛАС
Споразум МСП-МПНТР о организовању образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству
Прославa 100 година од отварања прве Амбасаде Србије у Швајцарској Конфедерацији
Књижевно вече ауторке Снежане Петровић
„Куп Математичке гимназије“ и Летњи математичко-спортски камп
Свечана примопредаја и откривање поклон бисте др Арчибалда Рајса
Презентација пројекта „Београд на води“ у Цириху – 28.05.2016.г.
Одбојкашки турнир „Montreaux Volley Masters“, 31.05 - 05.06.2016.г.
Концерт у Амбасади Републике Србије у Берну
Дан словенске писмености и културе
Посета ученика и наставника из Београда и Вуковара
Клавирски концерт Николе Пешића, Krompholz, Берн, 10.05.2016.
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша – ступање на снагу
ОБАВЕШТЕЊЕ (нерадни дани)
Обавештење о реализацији пројекта „Библиотечки фондови школа српског језика и организација у дијаспори“
ПРИЈАВА ЗА ИЗБОРЕ
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ
Посета амбасадора др С.Јанковић кантону Аргау, 22.02.2016.
Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години
Обележавање Дана државности Р. Србије у Швајцарској
Музички фестивал "Klassik Nuevo", 11 - 13. март 2016. године, Винтертур
Градоначелник Берна Александар Чепет посетио Београд
ОБАВЕШТЕЊЕ
Промоција књиге Виолете Алексић “Дан када се БРЕ вратило кући”
Учешће председника Владе Републике Србије Александра Вучића на Светском економском форуму у Давосу, од 20. до 22. јануара 2016. године
Oдржане билатералне политичке консултације Mинистарства спољних послова Републике Србије и Савезног департмана за спољне послове Швајцарске Конфедерације, 18. децембар 2015. године
Пословни форум ''Србија на путу ка модерној економији'', 16. јун 2015. године, Цирих
Седмо заседање Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, 16. јун 2015. године, Цирих
Новогодишњи концерт у Амбасади дуа ''Серарома''
Посета кантону Шафхаузен
Оснивачка скупштина Друштва српско-швајцарског пријатељства „др Арчибалд Рајс“ и откривање бисте др А. Рајсу у просторијама Амбасаде Р. Србије у Берну
ИНФОРМАЦИЈА О ПРИКУПЉАЊУ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ПРИХВАТ ИЗБЕГЛИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
Уплате новца из иностранства преко "Пошта Србије"
Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Молдавије о укидању виза за држављане двеју земаља - СТУПАЊЕ НА СНАГУ
Два воза компаније ''Stadler Rail'' отишла за Србију
Обавештење - Пренос новца са иностранством посредством Поштa Србије
Концерт пијаниста Ивана и Маргите Мелеш
Куртоазна посета градоначелнику Берна
Уручење Сретењског ордена професору др Афксендиосу Калангосу
РАЗМЕНА УЧЕНИКА ИЗ СРБИЈЕ, НЕГОСЛАВАЦА И ШВАЈЦАРСКЕ, 21. март 2015. године
Концерт кларинетисте Милоша Мијатовића
САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДИЈАСПОРЕ, 12. март 2015. године
ПЛАВИ ПОРТРЕТ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ИЗЛОЖЕН У АМБАСАДИ У БЕРНУ, 21. фебруар 2015. године
УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ,
Посета саветнице председника Јасмине Митровић Марић, у својству изасланика председника Републике Србије Томислава Николића поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата
ДР СНЕЖАНА ЈАНКОВИЋ ПРЕДАЛА ЈЕ АКРЕДИТИВНА ПИСМА ПРЕДСЕДНИКУ ШВАЈЦАРСКЕ
Одлука о уласку без виза носиоца страних путних исправа
Концерт поводом 20. рођендана КУД-а "Карађорђе"
Сарадња између комора младих у Србији и Швајцарској
Делегација Народне Скупштине Републике Србије у посети Швајцарској, 14 - 19. септембар 2014.
AirSerbia званично почела да лети и за Цирих
Политичке консултације Србије и Швајцарске, 22. октобар 2013, Београд
Председник Републике Томислав Николић одликовао Франца Вебера
Обележен Дан државности у Амбасади Републике Србије у Берну
Форум малих и средњих предузећа: “Адриа – Регион са потенцијалом”, Цирих 15. мај 2012.
Седница Мешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Швајцарске, Берн 8. мај 2012.
Архива вести