| |     latinica | english  
Насловна
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ, 21.04.2021

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са представницима делегације Међународног монетарног фонда коју предводи шеф Мисије, Јан Кејс Мартејн. Саговорници су закључили да основни циљ Србије остаје да сачува тешко стечену репутацију фискално сигурне земље, као и да надстави са одговорном фискалном политиком како јавни дуг не би прешао ниво од 60 одсто БДП-а, чиме Србија одлучно наставља да ради на даљем расту економије.

Током разговора, председник Вучић и Јан Кејс Мартејн посебно су се осврнули на мере подстицаја и усвојена три пакета мера за помоћ привреди и грађанима, којима је очувана макроекономска стабилност и чак постигнута већа стопа запослености. Мартејн је поздравио одговорну економску политику Србије и успешно управљање кризом током пандемије.


 


Oпширније...
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу, 20.04.2021

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас регионалног директора Светске здравствене организације за Европу др Ханса Клугеа, са којим је разговарао о сарадњи у борби против пандемије Ковид-19, као и о сарадњи на унапређењу здравствене заштите у нашој земљи и другим заједничким активностима.

Председник Вучић је захвалио др Клугеу на личном ангажовању и подршци током актуелне пандемије, посебно на техничкој помоћи и експертизи. Овом приликом упознао је званичника СЗО са резултатима имунизације у Србији и плановима како да се вакцина обезбеди свим грађанима који буду желели да је приме.


 


Oпширније...
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији, 19.04.2021

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом о епидемиолошкој ситуацији и току имунизације грађана у Србији.

Брнабић је исказала захвалност на сарадњи у борби против пандемије, техничкој помоћи и експертизи, истичући да је за нашу земљу веома значајна подршка ове организације.

Она је обавестила директора СЗО за Европу о току имунизације грађана у Србији, изразивши уверење да ћемо, захваљујући великом броју вакцинисаних, успети да створимо колективни имунитет и вратимо се у нормалне токове живота.


Oпширније...
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу, 13.04.2021

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић вечерас је констатовао да Приштина упорно истрајава у кампањи мржње против српског народа, што се најдрастичније види у неаргументованим оптужбама за масовна силовања и геноцид. 

Селаковић је, на седници Савета безбедности УН на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, истакао да су очигледни напори привремених институција на KиМ да створе наратив о масовним силовањима Албанки, те да се за ту сврху користе пропагандни методи и лажи.

„Јасно је да је жртава било на свим странама у сукобу, као и да наша страна располаже доказима о бројним српским жртвама. Али предуслов за остваривање заштите права које има свака појединачна жртва јесте рационалан и аргументован приступ“, казао је Селаковић, одговарајући на клевете представнице Приштине.

 


Oпширније...
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи, 13.04.2021

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је, на седници Савета безбедности Уједињених нација, да политички екстремизам међу Албанцима на КиМ не губи на снази, већ да напротив, постаје све јачи.

Селаковић је, на седници на којој је разматран Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а, подсетио да обавеза формирања Заједнице српских општина није испуњена већ 2.917 дана и да се заправо, 19. априла навршава пуних осам година откако је постигнут договор у Бриселу, а да Приштина и даље одбија да испуни своју обавезу и омогући формирање ЗСО.
 

 


Oпширније...
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ / WICHTIGE MITTEILUNG / MESSAGE IMPORTANT

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ
Због појаве коронавируса међу запосленима, Амбасада Републике Србије у Берну, у складу са превентивним мерама Швајцарске Конфедерације за сузбијање и превенцију COVID-19, ОБУСТАВЉА свој рад у периоду 01-09.04.2021. године.
Отказују се сви заказани термини за конзуларне услуге, због чега се најискреније извињавамо. За издавање спроводнице и путног листа, потребно је да се обратите Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (www.konzulat.ch).
Лицима којима су термини отказани биће дата предност у пријему захтева, одмах по отварању Конзуларног одељења Амбасаде, 12.04.2021.
Захваљујемо на разумевању.

WICHTIGE MITTEILUNG
Aufgrund des Auftretens von Coronavirus bei Mitarbeitern, hat die Botschaft der Republik Serbien in Bern, gemäss den vorbeugenden Massnahmen des Bundes beschlossen, die Botschaft im Zeitraum vom 01. – 09.04.2021 zu schliessen.
Alle Termine für konsularische Dienste werden abgesagt, wofür wir uns aufrichtig entschuldigen. Um eine Reisebestätigung oder die Ausstellung eines Leichenpasses zu beantragen, müssen Sie sich an das Generalkonsulat der Republik Serbien in Zürich (www.konzulat.ch) wenden.
Personen, deren Termin abgesagt wurde, erhalten unmittelbar nach der Eröffnung der Konsularabteilung am 12. April 2021 Vorrang bei der Annahme des Antrags.
Danke für Ihr Verständnis.

MESSAGE IMPORTANT
En raison de l'apparition de coronavirus chez les employés, l'Ambassade de la République de la Serbie à Berne a décidé, conformément aux mesures préventives du gouvernement fédéral, de fermer l’Ambassade dans la période du 01 – 09.04.2021.
Tous les rendez-vous pour les services consulaires sont annulés, ce dont nous nous excusons sincèrement. Pour demander une confirmation de voyage ou la délivrance du passeport pour le cadavre, vous devez contacter le consulat général de la République de Serbie à Zurich (www.konzulat.ch).
Les personnes dont l'engagement a été annulé, bénéficieront d'une priorité pour l'acceptation de la demande immédiatement après l'ouverture de la section consulaire le 12 avril 2021.
Merci pour votre compréhension.Србија опредељена за интензивнију сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, 25.03.2021

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са Групом франкофоних амбасадора (ГАФ) у Србији, са којима је разговарао о унапређењу сарадње Србије и Међународне организације Франкофоније.

Селаковић је указао да је Србија посвећена вредностима Франкофоније - унапређењу мира, демократије, људских права, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности, и изразио очекивање да ће сарадња бити суштински унапређена конкретним предлозима за промоцију француског језика и франкофоне културе. 

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Србија придружени члан Међународне организације Франкофоније (ОИФ) и поручио да наша земља наставља са још интензивнијом сарадњом како би испунила услове за пуноправно чланство. Министар је упутио позив генералној секретарки Међународне организације Франкофоније Луизи Мушикивабо да посети Србију и, с тим у вези, напоменуо да би посета била веома значајна како би се заједнички размотрила различита питања од интереса за ОИФ и Србију. Такође, министар је најавио да ће учествовати на Министарској конференцији ОИФ која се крајем године одржава у Ђерби.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији, 24.03.2021

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

„Ваша светости, поштовани председавајући Председништва Босне и Херцеговине, поштовани председници Народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, поштовани председници влада Републике Србије и Републике Српске, уважени министри обеју влада, драги гости и пријатељи, представници српског народа из Црне Горе, Северне Македоније, Хрватске, хвала вам што смо и вечерас сви заједно и што је српски дух несаломив и непобедив.

Једно дете дневно и мало више од тога. То је она нajтежа, намучнија и најболнија бројка НАТО агресије из 1999. године. Убијено, заустављено, без икакве своје кривице, никакав  грех нису починили, без права на одбрану, и без права на правду, без права на живот.

Нико никада није одговарао за овај злочин, злочин већи од злочина. Нико за 2500 убијених цивила, али и војника и полицајаца који су криви само зато што су чували, штитили себе и своја огњишта. Нико никада није одговарао за више од 6000 рањених.
 

 


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ - нерадни дани

ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо да Амбасада Републике Србије неће радити
Од 02. до 05. априла 2021. због Ускршњих празника.


INFORMATION

Die Botschaft der Republik Serbien bleibt vom
02. bis am 05. April 2021
aufgrund der Osterfeiertage geschlossen.


RENSEIGNEMENT

À l’occasion de Pâques,
l’Ambassade de la République de Serbie sera fermée
Entre le 02. et le 05 avril 2021


 Амбасадор Брадић разговарао са новим кинеским амбасадором у Берну, 18.03.2021.

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић разговарао је са новим амбасадором Кине у Берну Вангом Шитингом о билатералним односима, економској и епидемиолошкој ситуацији, као и вакцинисању. Српски дипломата захвалио је кинеском колеги на помоћи коју је Кина током пандемије пружила Србији, а обојица амбасадора су се сложила да се право пријатељство и партнерство види на делу и у тешким ситуацијама, као и да вакцинисање и приступ средствима за спашавање људских живота треба да буде првенствено медицинско, а не геополитичко питање или повод за нелојалну конкуренцију.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствововао је данас обележавању Дана сећања на 17. март 2004. године – Погром на Косову и Метохији. Он је рекао да је пре тачно 17 година на КиМ почињен погром, а погром превазилази све остале злочине.

„Можда постоји време у којем смо немоћни да спречимо неправду, али никада не сме да постоји време да се против неправде побунимо, ове речи Елија Визела, некадашњег логораша, нобеловца, обавезују нас заувек да против злочина не ћутимо, ко год да га је и зашто починио“, поручио је председник Вучић и додао да смо запамтили и научили сваку лекцију у којој смо били губитници, сваку у којој смо били неми на сопствене жртве, сваку у којој смо били спремни да заборавимо.
 
„Србија данас више није слаба, нити земља губитника, не прети, али и не заборавља, спремна је на разговоре, али не и понижење. Србија, баш као и сви други има право да брине о свом народу, његовој сигурности и добробити. Право на живот је основно људско право и ми ћемо га увек бранити“, рекао је председник Вучић.

Фото: Димитрије Гол
 


Oпширније...
Република Србија у Месецу Франкофоније

Република Србија, као придружена чланица Франкофоније, заједно са целом франкофоном заједницом у свету обележава „Месец Франкофоније“. За све љубитеље српске културе и француског језика Министарство културе и информисања Републике Србије је приредило богат програм, а Амбасада Р.Србије у Берну  вас позива да откријете разноликост и богатство српске културе на француском језику.

Програм можете видети ОВДЕАмбасадор Брадић разговарао са амбасадором Мађарске Чукором, 16.03.2021.

Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић састао се данас са новим амбасадором Мађарске у Швајцарској др Јожефом Чукором, са којим је разговарао о билатералним односима две земље, епидемиолошкој ситуацији и вакцинацији.


Oпширније...
Погром над Србима на Косову 2004. године - злочин без казне!

12. март 2021. Извор: Франкфуртске вести/Vesti online

Паљењем свећа и одавањем почасти страдалима, Србија се и ове године сећа погрома Срба са Косова и Метохије 17. и 18. марта 2004. године – првог етничког чишћења у 21. веку и језивог злочина који је и даље остао некажњен. Мартовски погром представљао је својеврстан наставак и епилог безумног бомбардовања Савезне Републике Југославије 24. марта 1999. године, које је противно међународним праву спровео НАТО.

Егзодус Срба који се одиграо пред очима Кфора и Унмика, којi су правно и формално контролисали простор КиМ, започео је 17. марта 2004, а у следећих неколико дана, пред очима међународне јавности убијено је 28 људи, протерано 4.000 цивила, а спаљено више од 900 кућа и на десетине православних светиња од којих је већина била под заштитом Унеска или баштина из средњег века.

 


Oпширније...
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије, 08.03.2021.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да је борба против свих облика криминала у врху приоритета Владе Србије и неизоставан сегмент процеса придруживања ЕУ.

„То је и наша морална обавеза, како би генерацијама иза нас оставили један бољи свет“, рекао је Селаковић учествујући видео-линком на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу, који се одржава у Кјоту.


Говор министра на 14. Конгресу УН о спречавању криминала и кривичном правосуђу се налази на линку:

 https://www.youtube.com/watch?v=IFcsVSnZorw


Oпширније...
Швајцарска ALBIRO GRUPPE шири своје пословање у Србији, 04.03.2021.

Амбасадор Србије Горан Брадић и 1. секретар Амбасаде Бојан Стојановић посетили су швајцарског произвођача заштитне опреме и гардеробе АЛБИРО АГ у Зумисвалду (Sumiswald, кантон Берн), где су их власници и менаџери те породичне компаније, старе више од 190 година, упознали са историјатом фирме, производним програмом, као и плановима за проширење производње у Србији. АЛБИРО АГ је дуже од  две године сарађивао са текстилном фабриком „Кадињача“ у Ужицу, а од 15. јануара о.г. преузели су нешто више од 120 радника тог предузећа и основали ћерку-фирму „Албиро д.о.о.“, која ће производити зимске јакне за европско тржиште. Амбасадор Брадић је власника компаније Роланда Лослија (Лоосли), директора производње Бенедикта Швајгхарта (Schweighart) и најближе сараднике упознао са могућностима да пословање прошире на друге потенцијалне партнере у Србији, као и могућностима за добијање државних субвенција на основу улагања капитала и стварања нових радних места.

 Амбасадор Брадић посетио швајцарске увознике хране и пића

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић разговарао је 3. марта са директорима предузећа "Монафаро" (Ebmatingen) и "Маестрал" (Schlieren) о могућностима за повећање увоза прехрамбене робе, вина, алкохолних и безалкохолних пића, слаткиша и других артикала, а посебно органских и био производа из Србије. Обе фирме снабдевају водеће трговинске ланце у Швајцарској, али и бројне ресторане и  хотеле, фитнес-центре, као радње које у свом асортиману имају специфичне производе. Швајцарски увозници и дистрибутери имају дугогодишње искуство са партнерима и извозницима како из земаља ЕУ, тако и Западног Балкана. Они, такође, сматрају да постоји значајан простор за повећање увоза и сарадње, с обзиром на чињеницу да у Швајцарској живи бројна популација страног порекла, посебно са простора Балкана, а која жели да се снабдева производима из земаља одакле потичу.Интервју са српским председником Александром Вучићем, 01.03.2021.

Председник Србије Александар Вучић говори ексклузивно у интервјуу са познатим немачким новинама „Bild“ о току вакцинације у Србији.  За више кликните ОВДЕСрбија шампион вакцинације, 01.03.2021.

Немачки информативни портал “ Bild ” од 13. Фебруара 2021 извештава о веома успешној примени вакцинације у Србији. За више кликните ОВДЕИнтервју амбасадора Горана Брадића за „Serbinfo“, 26.02.2021.

Интервју амбасадора Горана Брадића за "Serbinfo" можете погледати ОВДЕОдржан први састанак Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, 26.02.2021


У Министарству спољних послова Републике Србије данас је одржан први састанак интерресорне Радне групе за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније, чији је председник министар спољних послова Никола Селаковић.

 


Oпширније...
Србија заинтересована за продубљивање сарадње са Швајцарском, 19.02.2021.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са амбасадором Швајцарске у Србији Урсом Шмидом о наставку билатералне сарадње и јачању економских и трговинских веза између две земље.


Oпширније...
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског, 18. фебруар 2021. године

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021. године у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.


Oпширније...
Dan državnosti Srbije 15. februar 2021

https://www.youtube.com/watch?v=exMFGdvuetQ&ab_channel=MFAoftheRepublicofSerbiaСРЕТЕЊЕ 2021. године

Екселенције,
Поштоване даме и господо, драги пријатељи и уважени земљаци!

Обраћање амбасадора Републике Србије у Швајцарској г. Горана Брадића поводом Дана државности Сретења можете погледати на линку: 

https://www.youtube.com/watch?v=yz2WOlJ2r6g&feature=youtu.be>

 ОД 22.02.2021. ОБАВЕЗАН PCR-ТЕСТ И 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Берн, 10. фебруар 2021. године

ОД 22.02.2021. ОБАВЕЗАН PCR-ТЕСТ И 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Србија се од 22.02.2021. године поново налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље (Bundesamt für Gesundheit), тако да ће од тог дана сви путници, који су у било ком тренутку 10 дана пре уласка у Швајцарску боравили у Србији морати:

1. да унапред најаве свој долазак на сајту https://swissplf.admin.ch/home;

2. да поседују негативан PCR-тест не старији од 72 сата при уласку у Швајцарску, без обзира на превозно средство којим долазе. Oва мера се не односи на лица млађа од 12 година;

3. да се подвргну десетодневном карантину (кућној изолацији), који може да се прекине негативним PCR-тестом тек седмог дана од уласка у Швајцарску.

Ближе информације у вези са овом мером могу се наћи на следећем сајту: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.

 Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана, 07.02.2021.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је приказу способности дела јединица Војске Србије у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и том приликом поручио да је Србија увек спремна за наставак дијалога са Приштином под покровитељством ЕУ, али и поштујући став САД, као и ставове Русије и Kине.


Oпширније...
Улазак у Швајцарску од 8. фебруара 2021. године

Лица која имају право да уђу из Србије у Швајцарску морају од 08.02.2021. године да најаве свој долазак попуњавањем пријаве на сајту https://swissplf.admin.ch/home, али само ако долазе авионом, аутобусом, возом или бродом. Путници који долазе из Србије авионом, мораће од наведеног датума да поседују и негативан PCR-тест.
Од 08.02.2021. године, сва лица која су 10 дана пре доласка у Швајцарску боравила у земљама или регионима са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом (листа се налази на сајту Савезне службе здравља Швајцарске: https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916) свој долазак морају унапред да најаве на сајту https://swissplf.admin.ch/home. Ова лица мораће да поседују негативан PCR-тест не старији од 72 сата при уласку у Швајцарску и да након тога буду у десетодневном карантину, који ће моћи да се прекине негативним PCR-тестом тек седмог дана од уласка у Швајцарску. Србија се, тренутно, не налази на листи земаља или региона са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом.Селаковић и Гујон честитали Савиндан, 26.1.2021.

Видео честитку можете пронаћи на Твитер налогу и јутјуб каналу МСП РС:

https://twitter.com/MFASerbia/status/1354114539248300032?s=09

https://youtu.be/_Wt14zD4nDQ

Министар спољних послова Никола Селаковић и француски хуманитарац Арно Гујон честитали су дан Светог Саве, истичући да је светосавље филозофија живота и систем вредности око којег се окупља читав српски народ, као и да нам је Свети Сава оставио наук да се држава и колективна срећа не могу градити без духовности и националних вредности.


Oпширније...
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије, 26.1.2021.

Спољнополитичке позиције Србије се разумљиво прилагођавају новонасталим околностима на међународном плану, међутим наши спољнополитички приоритети су већ дуже време непромењени. Први и најважнији интерес нам је очување добросуседских односа и стабилности и мира у региону, и са тим у вези изналажење мирног и праведног решења за проблеме на Косову и Метохији, каже у интервјуу за „Политику“ министар спољних послова Србије Никола Селаковић.


Oпширније...
MARIE CLAIRE MAISON о Београду

У фебруарском издању француског часописа Marie Claire Maison објављена је репортажа о Београду. 

Опширније видети ОВДЕОлакшан улазак пословних људи у Србију

Од 20.01.2021. године, домаћим и страним држављанима, који долазе у Републику Србију из пословних разлога, улазак је могућ под посебним, олакшаним условима, уз претходно обавештавање Привредне коморе Републике Србије. Више информација, као и начин пријаве, можете пронаћи овдеНове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. год.

Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 21.01.2021. године

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”,

Министар здравља доноси

УПУТСТВО

о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19

"Службени гласник РС", бр. 151 од 15. децембра 2020, 158 од 29. децембра 2020, 2 од 13. јануара 2021, 4 од 20. јануара 2021.

1. Овим упутством се, ради заштите од уношења заразнеболести COVID-19 на територију Републике Србије, одређују државе захваћене епидемијом те заразне болести у којима је неповољна епидемиолошка ситуација (у даљем тексту: државе са неповољном епидемиолошком ситуацијом) иуређује се начин примене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (у даљем тексту: Уредба) у делу ограничења уласка у Републику Србију лица којa долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом.

2. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, лицима која у Републику Србију долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из:

− свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, **

дозвољен је, у складу са Уредбом, улазак у Републику Србију под условом да поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата.

Ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава уместо негативног RT-PCR теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген FIA Rapid тест. *

*Службени гласник РС, број 158/2020

**Службени гласник РС, број 2/2021

3. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се:

1) на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;

3) на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;

4) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;

5) на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест из тачке 2. овог упутства, уколико је потребан;

6) на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;

7) на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.

3а Домаћим и страним држављанима који улазе у Републику Србију због пословних разлога, уз претходно обавештавање Привредне коморе Србије, дозвољен је улазак у Републику Србију под условом да у року од 24 часа од часа преласка државне границе доставе Привредној комори Србије негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије Републике Србије.

Привредна комора Србије ће најаву преласка државне границе лица из става 1. ове тачке без одлагања доставити Министарству унутрашњих послова – Управи граничне полиције, а најкасније 24 сата пре очекиваног преласка државне границе. *

Уколико лице из става 1. ове тачке не достави негативан RT-PCR тест или антиген тест на присуство вируса SARS-CoV-2 у року од 24 часа од часа преласка државне границе или уколико тест буде позитиван на присуство вируса SARS-CoV-2, Привредна комора Србије о томе без одлагања обавештава територијално надлежан завод за јавно здравље. *

*Службени гласник РС, број 4/2021

4. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:

1) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

2) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;

3) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;

4) железничких возила и возопратно особље;

5) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

5. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.

6. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењују се на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

7. Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из: *

− свих држава света, изузев из Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Бугарске, Републике Северне Македоније и Црне Горе, **

а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, односно лицима која долазе из Сједињених Америчких Држава, негативан Антиген FIA Rapid тест, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе. *

Лица из става 1. ове тачке пријављују се COVID амбуланти или заводу за јавно здравље путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs. *

Обавеза поседовања негативног RT-PCR теста на присуство вируса SARS-CoV-2, односно негативног Антиген FIA Rapid теста за лица која долазе из Сједињених Америчких Држава, и пријављивања надлежној COVID амбуланти или заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе, путем електронске пријаве на електронску адресу, не односи се: *

1) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе; *

2) на лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште у пограничном подручју Републике Србије, односно пограничном подручју суседне државе, а који су дужни да приликом преласка државне границе, ради обављања пољопривредних радова на том земљишту, поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту; *

3) на лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, односно суседне државе, којима је послодавац из Републике Србије, односно суседне државе, издао документ о радном ангажовању; *

4) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија; *

5) на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, када се ради о посадама:

– теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије, *

– теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе, *

– аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија, *

– железничких возила и возопратно особље; *

6) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем. *

7) на малолетна лица до навршених 12 година живота; **

8) на лица која су ван територије Републике Србије боравила мање од 48 часова, а поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2 издат од стране референтне лабораторије у Републици Србији не старији од 48 часова од времена издавања. Ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију. *

*Службени гласник РС, број 158/2020

**Службени гласник РС, број 2/2021

8. Даном ступања на снагу овог упутства предстаје да важи Упутствоа о примени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу у делу ограничења уласка лица у Републику Србију („Службени гласник РС”, бр. 108/20, 116/20 и 137/20)

9. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Број 110-00-519/2020-01

У Београду, 15. децембра 2020. године

Министар,

др Златибор Лончар, с.р.

ОДРЕДБЕ КОЈЕ НИСУ УНЕТЕ У "ПРЕЧИШЋЕН ТЕКСТ" УПУТСТВА

Упутство о измени и допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 158/2020-207

3. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Упутство о допунама Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 2/2021-18

3. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

Упутство о допуни Упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19: "Службени гласник РС", број 4/2021-4

2. Ово упутство ступа на снагу даном објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије.”

Детаљно можете погледати ОВДЕСрбија се више не налази на листи ризичних земаља и региона, 21.01.2021.

Република Србија се више не налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље Швајцарске (Bundesamt für Gesundheit - BAG). Од 21.01.2021. укида се обавеза десетодневног карантина за путнике који долазе из Србије.

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.

За више информација Вам стоје на располагању интернет странице Савезне службе за јавно здравље  и Савезног секретаријата за миграције у Берну.

 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КЊИЖЕВНОСТИ

Обавештавамо да је расписан конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години.

Детаљне информације можете пронаћи ОВДЕВучић: Србија по расту прва у Европи, 12.01.2021.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је Србија по привредном расту прва у Европи, што ће бити формално потврђено крајем марта, а све то је било могуће захваљујући реформским мерама које су предузете од 2014. године, те брзим отварањем земље после првог таласа корона вируса.


Oпширније...
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста, 3.1.2021.

 

Наши сународници ван Србије су један од великих потенцијала који држава до сада није препознала на прави начин и зато је потребан другачији приступ питању - како да ојачамо нашу дијаспору и искористимо добру вољу људи који су потенцијални лобисти за интересе Србије и српског народа, каже министар спољних послова Никола Селаковић.


Oпширније...
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти, 2.1.2021.

Србија би ове године коначно могла да добије амбасадоре и генералне конзуле у око трећини тренутно упражњених места у дипломатско-конзуларним представништвима земље у свету, а министар спољних послова Никола Селаковић уверен је да ће највећи број тих места бити попуњен и то, како истиче, најбољим могућим људима.

„У наредној години, уверен сам да ће доћи до попуњавања највећег броја тих упражњених места", рекао је Селаковић за Танјуг, и истакао да се тај посао обавља поступно, јер држава жели да покаже да има квалитетан кадар, који ће интересе Србије заступати на најбољи могући начин.

 


Oпширније...
НОВОГОДИШЊА ВИДЕО-ЧЕСТИТКА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Новогодишњу видео-честитку Министарства спољних послова можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=pn7m-JUXf2AВучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности, 29.12.2020.

Очување мира, брига о здрављу и бољи стандард најважнији су за Србију у 2021. години, истакао је председник Републике Александар Вучић, уверен да остварење тог амбициозног и нимало лаког задатка неће бити једноставно, али да је заједничким радом са Владом могуће остварити најбоље резултате, сигурност и извесну будућност за грађане.

Председник је поручио да је Србија зацртала велике и амбициозне циљеве за наредну годину, упркос тешким и сложеним међународним и регионалним приликама, те да ће настојати да у потпуности сачува мир и стабилност у региону и земљи, уз очување виталних националних и државних интереса.

„Србија остаје на курсу победничке политике – политике стабилности“, рекао је председник Вучић и нагласио да наша земља остаје на путу европских интеграција и да ће брижљиво чувати пријатељство са Русијом и Кином, као и да ће градити пријатељство са САД.

 


Oпширније...
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас прву вакцину против коронавируса компаније „Фајзер“ на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".

Брнабић, која је прва европска премијерка која је примила вакцину, истакла је да је данас можда први дан од 6. марта да имамо разлог за осмех јер се oбележава почетак краја пандемије у Србији, али и у Европи и свету.

Као премијерка и неко ко води Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, осећала сам обавезу да прва примим вакцину како бих показала да верујемо у њу, али и у наше институције – Агенцију за лекове и медицинска средства Србије и стручна лица која су даноноћно радила на провери вакцине, рекла је она.

 


Oпширније...
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарство спољних послова демантује наводе појединих домаћих медија о томе да ће држављани Србије на привременом раду у иностранству бити дужни да плаћају порез на приходе остварене код иностраних послодаваца, не само у земљи привременог боравка, већ и у Србији.

Сматрамо да катастрофично интонирани текстови, засновани на недовољно истраженим чињеницама, о једној теми која се најдиректније тиче великог броја држављана Републике Србије у иностранству, безразложно стварају забринутост код дела наших држављана, што се може закључити и по повећаном броју њихових упита упућених дипломатско-конзуларним представништвима Србије.

Апелујемо на резиденте Србије који се привремено налазе у иностранству да се не обазиру на нетачне сензационалистички интониране текстове на ову тему, јер се, када је реч о процедурама опорезивања те категорије наших држављана, ништа суштински неће променити у односу на досадашњу праксу. 

У нади да се иза неодговорних и нетачних медијских написа о овој теми не крије зла намера, већ неразумевање, наглашавамо да Србија чини и да ће наставити да чини све како би на сваки начин помогла својој дијаспори.

Београд,
23. децембар 2020.

 Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 20.12.2020. год.

Нове мере за путовања и транзит кроз Републику Србију, од 20.12.2020. год.

На основу члана 2. став 1. тачка 11а) и члана 53. став 1. тачка 5) Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник РС”, бр. 15/16, 68/20 и 136/20), члана 15. став 4. Закона о државној управи („Службени гласник РС”, бр. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 30/18 – др. закон и 47/18) и члана 4. став 4. Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести („Службени гласник РС”, број 151/20), на предлог Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут”, Министар здравља доноси

УПУТСТВО
о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести COVID-19
"Службени гласник РС", број 151 од 15. децембра 2020.

1. Овим упутством се, ради заштите од уношења заразнеболести COVID-19 на територију Републике Србије, одређују државе захваћене епидемијом те заразне болести у којима је неповољна епидемиолошка ситуација (у даљем тексту: државе са неповољном епидемиолошком ситуацијом) и уређује се начин примене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 (у даљем тексту: Уредба) у делу ограничења уласка у Републику Србију лица којa долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом.

2. Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије, лицима која у Републику Србију долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из:
− свих држава света,
дозвољен је, у складу са Уредбом, улазак у Републику Србију под условом да поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата.

Ако постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

3. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се:
1) на стране држављане који су у транзиту кроз Републику Србију. Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
2) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;

3) на посаду, особље и путнике који су у транзиту, односно трансферу преко међународних аеродрома Републике Србије;
4) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
5) на малолетна лица старости до 12 година, ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи детета поседује негативан тест из тачке 2. овог упутства, уколико је потребан;
6) на стране држављане који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији;
7) на припаднике страних војних, полицијских и других служби безбедности који су у транзиту преко територије Републике Србије или долазе у Републику Србију ради извршења службених задатака уз претходну најаву.

4. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на стране држављане приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републици Србији, када се ради о посадама:
1) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;
2) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
3) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
4) железничких возила и возопратно особље;
5) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

5. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењује се на држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.

6. Услов за улазак у Републику Србију из тачке 2. овог упутства не примењују се на држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

7. Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији који долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, и то из:
− свих држава света,
а не поседују негативан RT-PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно улазе у Републику Србију, не старији од 48 часова од датума издавања резултата, приликом пасошке контроле, у складу са Уредбом, уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају на обавезу јављања надлежној COVID амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.
Лица из става 1. ове тачке јављају се COVID амбуланти или заводу за јавно здравље путем електронске пријаве на електронску адресу: www.e-zdravlje.gov.rs
.

Обавеза јављања амбуланти или заводу за јавно здравље не односи се:
1) на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата, односно идентификационих докумената издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе;
2) на лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије, а који су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања пољопривредних радова на том земљишту поседују доказ о власништву над пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту;
3) на лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању;
4) на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија;
5) на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију, када се ради о посадама;
6) теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају. Уколико се ради о транзитном саобраћају, исти се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије;

7) теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Републике Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходна пловила од момента уласка на територију Републике Србије у случају низводне пловидбе;
8) аутобуса у линијском и међународном превозу путника, како у транзиту тако и у случају када је крајња или полазна дестинација Република Србија;
9) железничких возила и возопратно особље;
10) хуманитарних конвоја уговорених дипломатским путем.

8. Даном ступања на снагу овог упутства предстаје да важи Упутствоа о примени Одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу у делу ограничења уласка лица у Републику Србију („Службени гласник РС”, бр. 108/20, 116/20 и 137/20)

9. Ово упутство ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.  Број 110-00-519/2020-01

У Београду, 15. децембра 2020. године

Министар,
др Златибор Лончар, с.р.КОРОНА ВИРУС – НОВЕ МЕРЕ ПРИ УЛАСКУ У СРБИЈУ ОД 20. ДЕЦЕМБРА 2020. ГОДИНЕ

Од 20. децембра 2020. године сви држављани Републике Србије биће у обавези – због актуелне епидемиолошке ситуације – да по доласку у земљу проведу десет дана у кућној изолацији, сем уколико поседују негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати. Карантин се може прекинути негативним ПЦР тестом у Србији.

Страни држављани неће моћи да уђу у Србију без негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати. Mера важи за све стране држављане, без обзира на то из које земље улазе у Р. Србију.

Ова мера је на снази од 20. децембра, и зависи од даљег развоја епидемиолошке ситуације.Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарскe Конфедерацијe

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Швајцарске Конфедерације Урса Шмида, коjeм је пожелео добродошлицу и успешан дипломатски мандат у Београду.

Председник Вучић и амбасадор Шмид су се сагласили да су политички дијалог и економска сарадња двеју земаља у успону. Председник Вучић је изразио наду да ће амбасадор Шмид, као његови претходници, значајан део својих активности посветити привлачењу швајцарских инвестиција на српско тржиште, с обзиром на повољне услове за улагање.

Амбасадор Шмид је рекао да је дошао у Србију са великим ентузијазмом за рад на јачању свеобухватне сарадње, посебно економске, и потврдио да је швајцарски Парламент продужио програм сарадње са нашом земљом.

Председник Вучић је захвалио на помоћи коју Швајцарска, као земља са једним од најбољих образовних система, пружа Србији у успостављању дуалног образовања. Он је, с тим у вези, изразио задовољство сарадњом са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института. Такође је истакао и значај швајцарске помоћи у оснивању научно-технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку.

Председник Вучић је захвалио Швајцарској на подршци европском путу Србије, коју је и овом приликом амбасадор Шмид изразио.

Двојица саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, као и о глобалним изазовима које је наметнула пандемија корона вируса, посебно за економију. Председник Вучић је захвалио на помоћи коју је Швајцарска упутила нашој земљи као подршку у борби против КОВИД-19.

Београд,
11. децембар 2020.


 САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЉУДСКИХ ПРАВА

Поводом 10. децембра, Међународног дана људских права, Министарство спољних послова Републике Србије изражава још једном приврженост тековинама и вредностима Универзалне декларације о људским правима, која је усвојена на данашњи дан 1948. године.

Начела из Универзалне декларације о људским правима представљала су темељ за изградњу међународног права у овој области, као и међународног система промоције и заштите људских права, као јединствене цивилизацијске тековине савременог доба. Наша обавеза данас јесте очување и јачање међународног система за поштовање људских права, развој стандарда људских права, контрола над испуњавањем преузетих обавеза, као и наставак сарадње са међународним и регионалним институцијама на заштити људских права.

Србија је у пуној мери посвећена универзалним вредностима људских права и спровођењу у пракси међународних правних инструмената о људским правима. Наша континуирана сарадња са инструментима Савета за људска права у оквиру Уједињених нација, као и са Саветом Европе и механизмима људске димензије ОЕБС-а, представља важан део активности свих државних органа и илуструје нашу доследну опредељеност за испуњавање међународних стандарда људских права.                      

Међународни дан људских права је повод да се још једном укаже на обесправљеност српског и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и понови позив међународној заједници да омогући поштовање гарантованих међународних норми људских права и допринесе стварању услова за повратак интерно расељених лица, као и враћање њихове узурпиране имовине.
„ДЕСЕТА МЕДИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организује „Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону“ 29. децембра 2020. године. Конференција ће због пандемије заразне болести COVID-19 бити одржана путем ZOOM апликације.
Тема Десете конференције ће бити рад медија, организација и рад удружења Срба из региона и дијаспоре током пандмеије изазване корона вирусом, те да ли је и на који начин она утицала на квалитет рада и економску одрживост медијске делатности Срба у дијаспори.
У другом делу Конференције биће представљен УНС-ов сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом десете јубиларне Конференције, са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом.
Молимо све представнике медија, организација и удружења који на територији Швајцарске производе садржаје на српском језику, а заинтересовани су за учешће на Конференцији, да пријаве шаљу на е-маил ana.petronijevic@uns.rs до 17. децембра.СAСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ

Београд, 08. децембар 2020. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Палати Србија са амбасадорима земаља чланица Европске уније акредитованих у Србији и шефом Делегације Европске уније Семом Фабрицијем, са којима је разговарао о темама попут динамике приступних преговора између Србије и ЕУ, стабилности у региону, регионалним пројектима, као и о Европском инвестиционом плану који је Европска комисија представила заједно са Пакетом о проширењу.

Председник Вучић је и овом приликом потврдио да сарадња са Европском унијом и пуноправно чланство Србије остају један од кључних спољнополитичких приоритета наше земље. Он је посебно нагласио да је Србија у том смислу искрено посвећена даљим и дубљим реформама којима приступа са одговорношћу и озбиљношћу, те да кроз сарадњу са институцијама Уније и њених чланица настоји да усвоји и примени најбоље праксе.

„Србија ће наставити да се предано залаже за мир и стабилност у региону кроз унапређење билатералних односа са суседима, као и кроз јачање регионалне сарадње уз поштовање свих закључених споразума“, истакао је председник Вучић и додао да је европска будућност Западног Балкана од изузетног значаја, како за стабилност целог региона, тако и за безбедност и даљи просперитет ЕУ.

Амбасадори су истакли да су декларације о заједничком регионалном тржишту и зеленој агенди Западног Балкана, које су потписале Србија и сви лидери региона, топло поздрављене у Бриселу и у земљама ЕУ, те да добра и чврста повезаност и интеграција региона умногоме олакшава сарадњу саме Уније са Западним Балканом у свим областима од заједничког интереса.

„Чак 70 одсто страних инвестиција долази из земаља чији представници данас седе овде“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и додао да Србија може да буде сигурна да ће ЕУ наставити да помаже, подржава и улаже у српску економију. „Иако је Ковид-19 изложио све економије великом оптерећењу, српска економија одолева и доказала је своју отпорност. Са Економско-инвестиционим планом за Западни Балкан, ЕУ ће остати најснажнији партнер Србије за привредни опоравак, који ће подржати инфраструктуру, и зелену и дигиталну транзицију. Радују нас најављене реформе у области владавине права, укључујући реформе правосуђа и слободе медија. Управо то представља основу за убрзање процеса придруживања и ми охрабрујемо нову Владу да настави са радом и реализацијом у овом правцу", истакао је Фабрици.

Председник Вучић је нагласио да Србија високо цени то што је, упркос бројним изазовима са којима се суочава, ЕУ успела да одржи питање проширења на својој агенди, поготово кроз недавно усвајање нове, измењене методологије преговарачког процеса.

„У том смислу, очекујемо од Европске уније да динамика приступних преговора Србије прати и вреднује наше реформске напоре“, рекао је председник Вучић истакавши да је Србија спремна да са својим европским партнерима настави да ради на спровођењу реформи и бројних заједничких пројеката.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија поздравља Економски и инвестициони план који је ЕК представила заједно са Пакетом о проширењу и изразио спремност наше земље да са партнерима у региону настави да ради на примени овог Плана како би се унапредио економски потенцијал региона и постигла боља инфраструктурна повезаност, што би довело до приближавања јединственом европском тржишту.

„У том контексту, надамо се и скором усвајању Вишегодишњег финансијског оквира 2021-2027. године, јер то значи и могућност коришћења финансијских средстава намењених спровођењу реформи, како у Србији, тако и у региону“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да Србија остаје на европском путу искрено верујући у сарадњу са европским партнерима.

„2020. је била изузетно тешка година за све, посебно због последица Ковида 19. Када погледам посвећеност нове Владе да спроводи реформе, Економско-инвестициони план ЕУ, нову методологију и повећану сарадњу у борби против Ковида 19, видим 2021. годину са много повољнијим изгледима за напредак у проширењу“, закључио је Фабрици.

Председник Вучић је, такође, нагласио да је Србија спремна да интензивно ради са земљама чланицама ЕУ на изналажењу адекватних одговора за нове изазове, као што је пандемија Ковид 19.

 ОД 14.12.2020. ОБАВЕЗАН 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Берн, 4. децембар 2020. године

ОД 14.12.2020. ОБАВЕЗАН 10-ОДНЕВНИ КАРАНТИН ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ ИЗ СРБИЈЕ

Србија се од 14.12.2020. године поново налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље (Bundesamt für Gesundheit), тако да ће од тог дана сви путници који су у периоду од 10 дана пре уласка у Швајцарску боравили у Србији морати у обавезни 10-одневни карантин.  Ближе информације у вези са овом мером могу се наћи на следећем сајту:


https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#-2060676916

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.Отварање књиге жалости поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја

Поводом смрти Његове светости, Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији отвориће књигу жалости 23. новембра 2020. године од 14:00 до 16:00 часова и 24. новембра 2020. године од 13:00 до 15:00 часова (Seminarstrasse 5, 3006 Bern).
Због епидемиолошке ситуације изазване пандемијом болести Covid-19, изјаве и писма саучешћа могу се послати и електронским путем на мејл info@ambasadasrbije.ch, или путем поште на адресу Seminarstrasse 5, 3006 Bern, до петка 27. новембра.
Молимо Вас да приликом доласка у Амбасаду ради уписа у књигу жалости поштујете прописане епидемиолошке мере.

 ПРЕДСЕДНИЦА НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ ИЗАБЕЛ МОРЕ У ПОСЕТИ Р. СРБИЈИ

Председница Националног већа Савезне скупштине Швајцарске Изабел Море боравила је у званичној посети Србији 7-9. новембра 2020. године и том приликом се састала са председником Р. Србије Александром Вучићем, председником Народне скупштине Ивицом Дачићем, председницом Владе Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим. 
Председница Националног већа Море истакла је да ће Швајцарска и даље помагати Србији кроз финансирање пројеката, за шта тренутно издваја 20 милиона евра годишње, указујући да је тим поводом посетила Ниш и Параћин.
На састанцима је било речи о ситуацији у региону, посебно о дијалогу Београда и Приштине, европском путу Србије, као и јачању парламентарне сарадње Србије и Швајцарске.

Детаљније информације можете пронаћи ОВДЕ

https://www.predsednik.rs/pres-centar/

http://www.parlament.gov.rs/

https://www.srbija.gov.rs/

https://www.mfin.gov.rs/

 

 ПОСЕТА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА ПРОФ. ДР ЗОРАНА РАДОЈИЧИЋА БЕРНУ, 09.10.2020.

Градоначелник Београда проф. др Радојичић, у оквиру учешћа на првом Форуму градоначелника 2020 у Женеви, посетио је Берн, где се састао са градоначелником Алеком фон Графенридом.
       Градоначелници су истакли добру дугогодишњу сарадњу и пријатељске односе два града, који су формализовани потписивањем Споразума о сарадњи и пријатељству између Београда и Берна 2016. године. Током разговора су анализиране тачке овог споразума, њихова реализација, као и потенцијали за унапређење даље сарадње двају градова.
       Тема разговора била је и развијање концепта зеленог и паметног града, где су искуства Берна драгоцена Београду, посебно у области инфраструктуре и заштите животне средине.       Договорена је и узвратна посета делегације града Берна Београду.
       Истог дана, наша делегација на челу са градоначелником Радојичићем обишла је и Енергетски центар „Forsthaus“ у Берну, ради упознавања са системом спаљивања отпада, који уједно смањује емисију штетних гасова у граду. Посета ове комбиноване електране од великог је значаја за даљи развој Београда у складу са концептом паметног и еколошког града, који подразумева одрживу производњу и рационално коришћење електричне енергије.

https://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1776820-radojicic-sa-gradonacelnikom-berna-o-razvoju-zelenog-i-pametnog-grada/


 Наступна посета амб. Г. Брадића код председнице Националног већа Изабел Море, 30.09.2020. године

Амбасадор Горан Брадић и први секретар Бојан Стојановић посетили су Изабел Море (Isabelle Moret), председницу швајцарског Националног већа. Размењена су мишљења о свеукупним билатералним и економским односима Србије и Швајцарске, с посебним акцентом на унапређење парламентарне сарадње. Разговору је присуствовао и амб. Клаудио Фишер (Claudio Fischer), шеф Одељења за међународне односе у Савезној скупштини.

 

 

 Амбасадор Брадић на обележавању 30. годишњице чланства Кнежевине Лихтенштајн у ОУН

Поводом обележавања 30. годишњице од приступања Кнежевине Лихтенштајн Уједињиним нацијама, у Вадуцу је 25. септембра 2020. организована пригодна манифестација и дискусија на тему перспектива у међународној сарадњи и постизању одрживих циљева у оквиру Развојне агенде УН до 2030. године. У дискусији су учествовали министарка спољних послова Лихтенштајна Катрин Егенбергер, министар спољних послова Швајцарске конфедерације Игњацио Касис, генерални директор ЛГТ-Банке (LGT) принц Макс од Лихтенштајна, као и челни људи компанија "Рош" (Roche) Андре Хофман, "Оспелт групе" (Ospelt Gruppe ) Александер Оспелт  и "Штадлер рејл АГ" Петер Шпулер. Скупу је присуствовао и амбасадор Републике Србије у Швајцарској и Кнежевини Лихтенштајн Горан Брадић, који је том приликом имао и кратак разговор са министарком Егенбергер.

 

 ПИТАЊА И ОДГОВОРИ У ВЕЗИ СА ТРАНЗИТОМ И УЛАСКОМ У Р. СРБИЈУ И ШВАЈЦАРСКУ, 28.10.2020.

Да ли могу туристички да посетим родбину у Швајцарској?  НЕ. Туристички улазак за држављане Р. Србије НИЈЕ дозвољен до даљег.

Да ли могу као туриста да дођем у Швајцарску? НЕ. Туристички улазак за држављане Р. Србије НИЈЕ дозвољен до даљег. Улазак је дозвољен лицима која у Швајцарској имају регулисан боравак по било ком основу, лицима која остварују право на пензију у Швајцарској, онима који су аплицирали за одређено радно место, особама које долазе на курсеве језика, даље усавршавање, стручне обуке, размене студената и сл. За сва додатна питања  и  више  информација  о  процедури,  молимо  да  контактирате  Амбасаду  Швајцарске  у Београду.

Да ли могу да посетим невенчаног партнера у Швајцарској?  ДА. На сајту Федералног Секретаријата за миграције у одељку "Rules applicable to unmarried couples/Regelung unverheiratete Paare/Réglementation concernant les couples non mariés" https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#951086803  можете видети услове за улазак у Швајцарску и која документа су вам потребна. За сва додатна питања и више информација о процедури, молимо да контактирате Амбасаду Швајцарске у Београду.

Да ли морам у карантин у Швајцарској? Уколико долазите директно из Републике Србије у Швајцарску и у претходних 10 дана нисте боравили у земљи или региону који се налази на листи Савезне службе за јавно здравље Швајцарске са повећаним ризиком од корона вируса https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html, онда не подлежете мери обавезног карантина у Швајцарској.

Да ли ми треба негативан ПЦР тест за Швајцарску?  НЕ.

Коме да се обратим ако морам из пословних разлога да дођем на неодложан састанак у Швајцарску?  Молимо да се обратите Амбасади Швајцарске у Београду.

https://www.eda.admin.ch/countries/serbia/sr/home/vertretungen/botschaft.html

Да ли могу на лечење у Швајцарску?  ДА. потребно је да се обратите Амбасади Швајцарске у Београду на belgrade.visa@eda.admin.ch како би вам обезбедили дозволу за улазак и боравак.

Који орган издаје потврду (laissez-passer) за несметан улазак у Швајцарску? Како је затражити?   Амбасада Швајцарске у Београду обезбеђује потврде за улазак у Швајцарску. Потребно је да им се обратите путем мејла на belgrade.visa@eda.admin.ch и у предмету мејла напишете „Application for laissez-passer“.

Да ли могу да транзитирам кроз Швајцарску?  ДА. Транзит држављана Републике Србије кроз Швајцарску Конфедерацију је дозвољен САМО уколико поседују регулисан боравак у одредишној земљи у шенгенском простору. Уколико је одредишна држава у шенгенској зони одобрила боравак до 90 дана, дотично лице мора ући у шенгенску зону путујуцћи директно у ту земљу.

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#2005127624

Да ли држављани Швајцарске могу да путују у Србију и под којим условима?   У овом тренутку за путнике који долазе из Швајцарске нема промена у режиму уласка у Републику Србију. Није потребан ПЦР тест, нити се изриче обавезна мера самоизолације по уласку у земљу. Швајцарски држављани могу да уђу у Републику Србију са важећим пасошем или личном картом.

Да ли ми је потребан негативан ПЦР тест за улазак у Србију?  Не, уколико долазите директно из Швајцарске и у транзиту кроз Северну Македонију, Бугарску, Румунију и Хрватску се не задржавате дуже од 12 сати.

Да ли морам да се региструјем при уласку у Србију?  Страни држављани (нпр. швајцарски, немачки, итд.) са дозволом боравка у Републици Србији и српски држављани који улазе из Босне и Херцеговине, Републике Хрватске или Црне Горе морају се регистровати. Пријава боравка се врши у року од 24 сата онлине, на српском језику, (https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/)  наводећи број социјалног осигурања и здравственог осигурања. Могућа је и пријава у локалној ковид амбуланти. По уласку, сви путници добијају одговарајуц́и информативни лист и упутства којих треба да се придржавају.

Да ли ми треба виза са Србију?  Проверите овде да ли вам је потребна виза за улазак у Републику Србију http://www.mfa.gov.rs/en/consular-affairs/entry-serbia/visa-regime

Да ли је могућ транзит кроз Србију и да ли ми треба тест?  Транзит за стране држављане се ограничава на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Републике Србије и није потребан негативан ПЦР тест.

Путујем на Косово и Метохију, шта ми је потребно од докумената и да ли ми треба ПЦР тест?   Лицима која из Швајцарске улазе на Аутономну покрајину Косово и Метохија тренутно није неопходан негативан ПЦР тест или карантин. За транзит преко територије централне Србије и улазак на АП Косово и Метохија могу да се користе српски пасош, српска лична карта или идентификациони документ издат од стране привремених институција локалне самоуправе у Приштини. У овом последњем случају, на граничним прелазима Хоргош (са Мађарском) и Батровци (са Републиком Хрватском), као и на административним прелазима Мердаре, Кончуљ и Рудница, издаје се "Документ о уласку и изласку" који важи 15 дана. Малолетним лицима се овај документ издаје на основу извода из матичне књиге рођених и фотографије. Наша је препорука да сва она лица, која имају ту могућност, за транзит и улазак на територију АП Косово и Метохија, користе српску личну карту. Лица која изгубе "Документ о уласку и изласку" дужна су да то одмах пријаве.

Страни сам држављанин (нпр. француски), са регулисаним боравком у Швајцарској - да ли могу да путујем у Србију и под којим условима?  ДА. Држављани ЕУ могу да уђу у Републику Србију са важећим пасошем или личном картом.
 АМБАСАДОР БРАДИЋ ПОСЕТИО ДРЖАВНИ СЕКРАТАРИЈАТ ЗА МИГРАЦИЈЕ, 08.09.2020. године

Амбасадор Брадић се у оквиру својих наступних посета сусрео са државним секретаром Мариом Гатикер, који га је упознао са организацијом, структуром и задацима Државног секретаријата за миграције (СЕМ), који делује у оквиру Савезног министарста правде и полиције. Обострано је истакнута одлична сарадња између Амбасаде и СЕМ-а, а амбасадор Брадић се посебно захвалио на подршци коју су Амбасада и наши грађани добијали у време када су границе у Европи, због пандемије, биле затворене, али и на финансијској подршци пројектима који се реализују у Србији у оквиру успостављеног Миграционог партнерства између Србије и Швајцарске. Србија се више не налази на листи ризичних земаља и региона, 20.08.2020.

Република Србија се више не налази на листи ризичних земаља и региона са повећаним ризиком од преноса инфекције корона вирусом коју објављује Савезна служба за јавно здравље Швајцарске (Бундесамт фüр Гесундхеит - БАГ). Од 20.08.2020. укида се обавеза десетодневног карантина за путнике који долазе из наше земље.

Туристичка путовања српских држављана у Швајцарску и даље нису могућа.

За више информација Вам стоји на располагању интернет страница Савезног секретаријата за миграције у Берну.АМБАСАДОР БРАДИЋ У ПОСЕТИ УРЕДНИШТВУ ПОРТАЛА NAU.CH, 27.07.2020.

Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и аташе Наталија Гуњић су, на позив портала Nau.ch, посетили уредништво овог медија. Том приликом, упознали су се са радом јединственог медијског концепта у Швајцарској и разговарали о могућностима даље сарадње са оснивачем Симоном Клопфенштајном, главним уредником Михом Збинденом и спољнополитичким уредником Јоханом Темпелманом.

 ИЗЈАВЕ И КОМЕНТАРИ АМБАСАДОРА БРАДИЋА ЗА ШВАЈЦАРСКЕ МЕДИЈЕ

Амбасадор Р. Србије у Швајцарској Горан Брадић дао је швајцарским медијима неколико изјава и коментара о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Текст објављен на порталу „Nau.ch“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен у „Luzerner Zeitung“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен у „Tages Anzeiger“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен у „20 minuten“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен у „20 minuten“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен на порталу „Nau.ch“ можете пронаћи ОВДЕ
 ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ПОТВРДИЛА ДА ЈЕ СРБИЈА ЛИДЕР У ЕВРОПИ СА РАСТОМ БДП ОД 5%

Европска комисија у кварталном извештају о економским кретањима у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ наводи да је Србија у првом кварталу 2020. остварила раст бруто домаћег производа од 5,0%.
Иза Србије се налазе Црна Гора (2,7), Босна и Херцеговина (2,0), Северна Македонија (0,2) и Албанија (-2,5). Србија је имала већи раст БДП и од Турске која је остварила 4,5%.
Комисија истиче да су оваквом међугодишњем расту подједнако допринели повећање бруто инвестиција, државне и приватне потрошње, као и промена стања залиха. Раст државне потрошње се убрзао, 12% на годишњем нивоу, док је раст бруто инвестиција у основни капитал износио 10,7%. Пораст потрошње домаћинстава остао је углавном стабилан, 3,2% на годишњем нивоу.
У извештају се такође наводи да је стопа незапослености становништва старијег од 15 година и даље остала стабилна на 9,7% у првом тромесечју 2020. године, те да је смањена за 2,4% у односу на прошлу годину и за отприлике половину у односу на пре пет година.

 Наступна посета амбасадора Горана Брадића код градоначелника Берна Алека фон Графенрида, 13. јул 2020.

Амбасадор Брадић и градоначелник фон Графенриед су разговарали о могућностима да се интензивира сарадња између главних градова Србије и Швајцарске, на основу Меморандума о сарадњи и пријатељству из 2016. године, пре свега на плану унапређења заштите животне средине, урбаног планирања и одрживог развоја, економске сарадње и туризма, као и културе, образовања, спорта и других области.РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СВОЈИМ КВАЛИЕТЕТОМ ДОПРИНОСЕ ОЧУВАЊУ И ЈАЧАЊУ МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

 ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС О ИТ СЕКТОРУ У СРБИЈИ

Један од најутицајнијих дневних листова на свету, Фајненшел Тајмс (Финанциал Тимес), доноси позитивну причу о технолошкој сцени у Србији. Британски лист истиче заокруженост домаћег дигиталног екосистема, доступност квалитетног ИТ кадра у нашој земљи, издваја странце и повратнике из иностранства као групе појединаца који позитивно утичу на раст у овом сектору, али указује и на препреке на путу даљег развоја.
      Дописница за југоисточну Европу и познавалац прилика у региону, новинарка Фајненшел тајмса Валери Хопкинс у тексту препознаје да у Србији постоји значајан таленат и многе успешне технолошке компаније.
       Поред поређења са Берлином када се говори о ноћном животу, ауторка вуче паралелу и између београдске и, у целом свету препознате, берлинске стартап сцене. Посебно напомиње да су у последњих десет година многи технолошки предузетници изабрали баш Србију за место где ће основати своје компаније, као и да неки од светских технолошких гиганата своје производе развијају управо у Србији.
       Осим паралела са великим технолошким центрима, из разговора са представницима Иницијативе „Дигитална Србија” коју описује као невладину организацију која промовише интересе дигиталне индустрије, ауторка издваја да је српска стартап сцена у раној фази развоја, као и да целокупни сектор бележи изузетно висок годишњи раст од 20 одсто. На то додаје да се последњих година стартап екосистем развио у смислу разноликости подсектора и бизнис модела. Као позитивна промена на државном нивоу истиче се стратешка одлука о подизању нивоа технолошких знања, пре свега кроз увођење програмирања у обавезни програм за све основце.
       На овом генерално успешном путу уочене су и препреке које и даље нису савладане, као што је недостатак бизнис знања која су, поред техничких, потребна за развој и продају дигиталних производа и услуга на светском тржишту. Као другу, Финанциал Тимес види недовољно брзо прилагођавање домаћег законског оквира свету технолошког предузетништва. Док су добри потези, рецимо, препознати у увођењу механизма сличног опцијама на акције, тј. могућности да стартапи дају уделе у власништву својим запосленима, као огромна препрека на даљем путу развоја српског дигиталног екосистема наводе се ограничења која поставља Закон о девизном пословању.
       Такође, у чланку се наводи да важан део домаће ИТ сцене чине повратници из иностранства, али и дигитални номади – професионалци из других земаља којима природа посла омогућава да, уз помоћ технологије, раде са било које тачке на планети, па и из Србије.
       Саговорници из неких од водећих српских дигиталних компанија и организација које сарађују са њима слажу се да велика вредност домаћег дигиталног екосистема лежи у постојећем таленту. Препознавши да је потрага за квалитетним кадром у Србији налик глобалној, новинарка се осврће и на године кризе које су, према речима Косте Андрића из ИЦТ Хуб-а, створиле људе чије је размишљање усмерено на решавање проблема, док су на тржишту оставиле неискоришћен простор за инвеститоре.
       Посебан простор у тексту дат је ставу да на нашим просторима постоји већа глад за успехом и снажнији осећај припадности него у неким другим деловима света, те да се запослени дуже задржавају на радним местима. Из разговора са технолошким експертима, новинарка закључује да Србија запосленима и инвеститорима, уколико размишљају дугорочно, пружа више стабилности од неких других технолошких центара.Уредбa швајцарског Савезног већа о новим мерама за сузбијање ширења корона вируса у области међународног путничког саобраћаја

Швајцарско Савезно веће (Влада) је 02.07.2020. године донело Уредбу о мерама за  сузбијање ширења корона вируса у области међународног путничког саобраћаја.

У Уредби се одређује мера обавезног десетодневног карантина за путнике који су у периоду од 14 дана пре уласка у Швајцарску боравили у држави или региону са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом. На листи држава и региона са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом налазе се: Аргентина, Јерменија, Азербејџан, Бахреин, Белорусија, Боливија, Бразил, Кабо Верде, Чиле, Доминиканска Република, Хондурас, Ирак, Израел, Катар, Колумбија, „Косово“, Кувајт,  Молдавија, Северна Македонија, Оман, Панама, Перу, Русија, Саудијска Арабија, Шведска, Србија, Јужна Африка, Острва Теркс и Кејкос, САД. 

Надлежни швајцарски органи проглашавају државу или регион са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом, уколико је испуњен један од следећих услова:
- број новоинфицираних на 100.000 становника у последњих 14 дана износио је више од 60
- расположиве информације из одређене државе или региона не могу се искористити за поуздану процену ситуације и уколико постоје индиције да је повећан ризик од инфекције у тој држави или региону
- у последње четири недеље у више наврата у Швајцарску су ушла инфицирана лица која су претходно боравила у одређеној држави или региону.

Листу држава и региона са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом водиће и актуелизовати Министарство за унутрашње послове (EDI) у сарадњи са Министарством правде и полиције (EJPD), Министарством финансија (EFD) и Министарством иностраних послова (EDA).

Од обавезе карантина ће бити изузета лица (уколико немају симптоме болести COVID-19): 
- која из пословних разлога прелазе границу (друмским, железничким, воденим или ваздушним путем) ради превоза робе или људи;
- чији је ангажман апсолутно неопходан за функционисање:
1. здравственог система,
2. јавног реда и мира,  
3. повлашћених институција у складу са чланом 2, став 1, Закона о земљи домаћину од 22. јуна 2007. године (нпр. међудржавне организације, међународне институције, дипломатске мисије и конзуларна представништва, сталне мисије и друга представништва при мултилатералним организацијама, итд);
- која због пословног ангажмана у оквиру транспортних компанија, друмским, железничким, воденим или ваздушним путем врше прекогранични  превоз људи, а који су боравили у земљи или региону са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом;
- која из професионалних или неодложних медицинских разлога свакодневно или до 5 дана морају да бораве у Швајцарској;
- која су као путници боравили у транзиту мање од 24 сата у земљи или региону са повећаним ризиком од инфекције;
- која улазе у Швајцарску само ради транзита, с намером и могућношћу да путују директно у другу земљу.
Путници који долазе из држава или региона са повећаним ризиком од инфекције корона вирусом дужни су да се у року од два дана од тренутка уласка у Швајцарску јаве надлежном кантоналном органу.
 
Уредба ступа на снагу 6. јула 2020. године у 00.00 часова.

Важно: Тренутно важећа ограничења за улазак српских држављана у Швајцарску и даље остају на снази, што значи да туристичка путовања и даље неће бити могућа. Десетодневни карантин је предвиђен за оне категорије лица које имају право да уђу у Швајцарску, а која су претходно боравила у Србији (нпр. српски држављани са регулисаним боравком у Швајцарској, швајцарски држављани, итд.).
 КОРОНА ВИРУС: САОПШТЕЊЕ САВЕЗНОГ ВЕЋА ШВАЈЦАРСКЕ КОНФЕДЕРАЦИЈЕ, 01.07.2020.

Берн, 01.07.2020.

Савезно веће је на седници 1. јула донело неколико одлука по питању мера у циљу спречавања поновног ширења корона вируса. С обзиром на велики број људи који користи јавни превоз, као и повећан број новозаражених од средине јуна, одлучено је да је обавезно ношење маски у средствима јавног превоза у целој земљи, почевши од понедељка, 6. јула. Такође, сви путници који долазе из одређених региона ће морати у карантин. Планирано је да се од 20. јула укину ограничења уласка путника из одређеног броја трећих земаља. 

Откако је Савезно веће укинуло већину мера у борби против епидемије корона вируса, све више људи користи услуге јавног превоза. Као резултат тога, често није могуће поштовати препоручену дистанцу. С обзиром на све већи број људи који путују и све већи број новозаражених од средине јуна, Савезно веће је одлучило да појача заштитне мере и у складу са тим је донешена одлука да ношење маски постане обавезно у свим средствима јавног превоза широм земље. Такође, од понедељка, 6. јула, све особе старије од 12 година мораће да носе заштитне маске у возовима, трамвајима и аутобусима, на планинским железницама и жичарама, као и на бродовима. Измењени правилник биће усвојен и објављен сутра.

Иако већ постоји препорука да се носе маске у средствима јавног превоза, мали број људи поштује овај савет. Данашња одлука Савезног већа такође долази као одговор на препоруке струке и на захтев одређених кантона. Светска здравствена организација (WХО) и Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) такође препоручују ношење маски у случају када није могуће поштовати неопходну дистанцу.

Карантин за путнике из одређених региона

Од средине јуна, број нових случајева заражених корона вирусом је у порасту у Швајцарској, након што су заражене особе ушле у земљу из земаља чланица шенгенског простора и осталих не-шенгенских земаља. Сходно томе, почевши од понедељка, 6. јула, сви грађани који улазе у Швајцарску из одређених региона мораће да буду у карантину десет дана. Савезна служба за јавно здравље (БАГ) сачиниће списак свих ових региона који ће бити редовно ажуриран. Заражени путници ће још током путовања (авионом, аутобусом, на граничним прелазима) бити обавештени. По уласку у Швајцарску мораће да се пријаве кантоналним властима. Нови правилник биће усвојен и објављен сутра. Такође, свим авиопревозницима као и путничким компанијама ће бити сугерисано да не превозе болесне путнике.

Ограничења уласка остају на снази до 20. јула

На седници 1. јула 2020. године Савезна влада је разматрала препоруке Европског савета о укидању ограничења уласка које ће се од 1. јула применити на 15 земаља. Очекује се да ће Швајцарска следити ове препоруке, али од 20. јула и са изузетком Србије. Савезно министарство правде и полиције планира да од 20. јула обрише са листе ризичних земаља следеће државе: Алжир, Аустралију, Канаду, Јужна Кореју, Грузију, Јапан, Мароко, Црну Гору, Нови Зеланд, Руанду, Тајланд, Тунис, Уругвај и земље које нису потписнице Шенгенског споразума (Бугарску, Кипар, Хрватску, Ирску и Румунију). Применом препорука ЕУ, очекује се и да ће Кина бити уклоњена са ове листе, под условом да се успостави реципроцитет за путнике који долазе из Швајцарске.
 АМБАСАДОР БРАДИЋ О ИЗВЕШТАЈУ САВЕЗНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШВАЈЦАРСКЕ

Амбасадор Р. Србије у Швајцарској Горан Брадић дао је коментар о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Србији и наводима Савезне службе за јавно здравље у којима је Србија апострофирана као потенцијално ново жариште корона вируса.

Текст објављен у „20 minuten“ можете пронаћи ОВДЕ

Текст објављен на порталу „Nau.ch“ можете пронаћи ОВДЕ
 

Вести су објавили и српски медији: PolitikaVečernje NovostiBlicKurir и други.ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ МИНИСТРА ДАЧИЋА УПУЋЕНО МИНИСТРУ КАСИСУ

Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Ивица Дачић упутио је писмо захвалности министру спољних послова Швајцарске Игнацију Касису за финансијску помоћ Србији (у износу од 500.000 евра) у борби против заразне болести COVID-19.

 

 

 

 ОТВОРЕН НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК У НИШУ, 09.06.2020.

Научно-технолошки парк у Нишу отворен је 09.06.2020. године, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића.
НТП Ниш је организација која у блиској сарадњи са Универзитетом и академском заједницом обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.
Фирме које се буду уселиле у НТП почеће да раде у августу, а укупно ће имати на располагању 14.000 квадрата. НТП ће имати 20 старт ап компанија и 13 технолошко-развојних, а једна компанија је везана и за технолошко-развојни и за стартап део.
       Председник Вучић је навео да је у НТП уложено 12,5 милиона евра, а да ће укупна улагања, заједно са инвестицијом у основање Стартап центар Ниш који ће постати део НТП-а и лабораторијском ламелом Електронског факултета, премашити 20 милиона евра.
       Швајцарска је значајно помогла развој научно-технолошких паркова у Србији, а њен амбасадор у Србији Филип Ге, присутвовао је отварању НТП Ниш. Том приликом, амбасадор Ге је посебно истакао пријатељство и солидарност Србије и Швајцарске и навео да су иновације у Србији постале стратешки приоритет, не само на папиру, већ и у пракси. Додао је да му је драго што Швајцарска томе доприноси кроз пројекат "Подстицање извоза кроз развој научно-технолошких паркова", у који је уложила 3,5 милиона евра. Амбасадор Ге је нагласио да је циљ даљи развој мреже научних паркова која ће поспешити привредни раст кроз иновације, као и конкурентност и борби против одлива мозгова.


Фото: Председништво / Димитрије Голл

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 НАСТУПНА ПОСЕТА АМБАСАДОРА БРАДИЋА КОД В.Д. ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА И ПОЛИТИЧКОГ ДИРЕКТОРА КРИСТИНЕ МАРТИ, 3.6.2020.

Амбасадор Р. Србије у Швајцарској Горан Брадић обавио је наступну посету код  в.д. државног секретара и политичког директора Министарства иностраних послова Швајцарске Кристине Марти.
Том приликом, оцењено је да су билатерални политички односи две земље врло добри, као и да је економска сарадња у узлазном тренду, са доста потенцијала за даљи развој. К. Марти је изразила задовољство и сарадњом у међународним финансијским институцијама, дигитализацији, на пољу дуалног образовања и др. областима.
Тема разговора била је и актуелна ситуација изазвана последицама пандемије заразне болести Covid-19.


 СРПСКИ ТЕНИСЕР НОВАК ЂОКОВИЋ ДОБИТНИК ПОВЕЉЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

На свечаности поводом Дана дипломатије Републике Србије, одржаној 29. маја 2020. године, министар спољних послова Ивица Дачић уручио је Новаку Ђоковићу Повељу за изузетан лични ангажман и допринос у промоцији интереса Републике Србије и њеног народа у свету.

У образложењу одлуке о додели Повеље стоји:

"Идол младих, не само због спортских резултата, већ и због потврђених личних квалитета ван спортског терена. Тешко се у новијој историји може наћи пример таквог младог човека који је својим успесима ујединио народ у снажном доживљају среће и усхићења кроз вансеријске победе, или, опет, туге и разочарања, када су у питању ретки порази. И кроз позитивне и кроз негативне емоције пробудио је наш успавани дух, дао нам снагу и инспирисао генерације. Свету је послао поруку снажне спортске нације, талентованих и добрих људи, који се поносе својом историјом и традицијом".


 

 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! 22.05.2020.

УКИНУТА ЗАБРАНА УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Обавештавамо да је Влада Републике Србије (21.05.2020. године) донела Одлуку о престанку важења Одлуке о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију, као и Одлуку о изменама и допунама Одлуке о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.

Поменутим одлукама, које су на снагу ступиле данас (22.05.2020. године), отворени су сви гранични прелази Републике Србије и функционишу у уобичајеном режиму за све категорије домаћих и страних држављана.

Такође, укинуте су епидемиолошке мере за све категорије домаћих и страних држављана. Уместо ранијих мера (кућна изолација и обавеза поседовања негативног PCR теста), путницима ће приликом пасошке контроле бити уручено писмено обавештење – здравствено упозорење о мерама којих се треба придржавати ради спречавања даљег ширења заразне болести COVID-19.


Oпширније...
КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА НАМЕЊЕНИХ ДИЈАСПОРИ

Обавештавамо да је расписан конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Детаљне информације можете пронаћи ОВДЕ
 ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ - ЛАЖАН САЈТ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА

Ниједан орган државе не стоји иза сајта www.hocudaglasam.com на ком се наводи да грађани Републике Србије који живе у иностранству могу да оставе своје личне податке, као и копије личних докумената, како би могли да се пријаве за гласање за предстојеће изборе.

Посебно је важно упозорити јавност и све наше грађане да буду опрезни, јер је званична процедура за пријаву грађана за гласање по месту боравишта у иностранству прописана Законом о јединственом бирачком спсиску и Упутством за спровођење Закона о јединственом бирачком списку.

Та процедура подразумева подношење личног захтева преко дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије који те захтеве прописаним процедурама прослеђују општинским односно градским управама према месту пребивалишта подносиоца захтева, након чега наведене управе доносе решење о упису података у бирачки списак да ће бирач на предстојећим изборима да гласа према месту боравишта у иностранству.
 

Грађани морају бити опрезни коме остављају своје податке, будући да постоји могућност злоупотребе истих.ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 21.06.2020. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић је донео одлуку којом се као датум одржавања избора за народне посланике одређује 21. јун 2020. године.

                                                УПУТСТВО ЗА ГЛАСАЊЕ
 

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ И ГДЕ МОЖЕ ДА ГЛАСА

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији.

•  Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Амбасади Републике Србије у Берну могу поднети захтеве за гласање лица која у тренутку одржавања избора 21. јуна 2020. године, живе у следећим кантонима у Швајцарској: Bern/Berne, Fribourg/Freiburg, Solothurn/Soleure, Basel Stadt/Bâle-ville, Basel Landschaft/Bâle-Campagne, Tessin/Ticino, Vaud/Waadt, Valais/Wallis, Neuchatel/Neuenburg, Geneve/Genf, Jura.

• Уколико се пријави довољан број гласача (минимум 100), избори ће бити организовани у следећим градовима: Базел, Берн, Женева, Лугано, Цирих. Адресе гласачких места ће бити накнадно објављене.

• Грађани Републике Србије који имају бирачко право у иностранству, односно испуњавају горенаведене услове за гласање, а живе у неком од следећих кантона: Aargau, Appenzell AI, Appenzell AR, Glarus, Graubünden, Luzern, Nidwalden, Obwalden, St.Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug и Zürich, захтев за гласање подносе Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (контакт подаци: www.zurich.mfa.gov.rs)

КАКО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

•  Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству само ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
•  Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs/
• Уколико нисте уписани у бирачки списак, захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети са нашег сајта.

Образац пријаве за гласање ОВДЕ

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.

• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са нашег сајта.

Образац за упис у Јединствени бирачки списак ОВДЕ

• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.

• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.

ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству могу се Амбасади Републике Србије у Берну поднети најкасније до поноћи 30. маја 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве поднесете до 20.00 часова).

КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Амбасади (сваког радног дана од 9.00 до 13.00 часова)
• путем поште-адреса: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern
• путем мејла konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch

ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.


 

 Поништен конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Р. Србије донело одлуку да поништи конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре. Нови конкурс ће бити расписан по престанку ванредног стања у Р. Србији. 

 ПРИКУПЉАЊЕ ДОНАЦИЈА ЗА ПОМОЋ СРБИЈИ У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА

Обавештавамо све заинтересоване грађане, предузећа и фондације да је за уплату донација, у циљу пружања помоћи Србији у борби против епидемије болести COVID-19, отворен следећи рачун:

Рачун у валути  CHF
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE92500502010254022570
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути  EUR
Frankfurter Sparkasse
IBAN: DE93500502010200721925
SWIFT/BIC: HELADEF1822

Рачун у валути  EUR
IBAN: DE44500502010254022561
SWIFT/BIC: HELADEF1822


Свима онима који желе да донирају новац, Амбасада Р. Србије у Берну се срдачно захваљује.ИЗВРШЕНА ПРВА ЕВАКУАЦИЈА АУТОБУСИМА ЗА СРБИЈУ

Обавештавамо да су 01.04.2020. године два аутобуса кренула за Србију. Један чине приоритетни путници са конзуларног подручја Амбасаде у Берну, а други Генералног конзулата у Цириху.

Министарство спољних послова Републике Србије је одредило да су приоритети у евакуацији лекари и медицинско особље који су изразили жељу да дођу у Србију како би помогли у борби са опасном заразном болешћу ЦОВИД-19, ђаци и студенти, труднице и мајке са малолетном децом, хронични болесници.

Амбасада Републике Србије и даље чини све што је у њеној моћи да изађе у сусрет и преосталим захтевима, како би у наредном периоду сви наши грађани који су се пријавили Амбасади, били враћени у Србију.
 ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ, 24.3.2020.

Берн, 24.03.2020. године

Држављанима Републике Србије који у Републику Србију долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије, и то из: Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке обавезно се одређује мера карантина у трајању од 28 дана у установи затвореног типа ("Моровић", Шид, Миратовачко поље, итд.).  

Држављанима Републике Србије који у земљу долазе из држава које нису на горе наведеном списку, одређује се мера стављања под здравствени надзор на акутно респираторно обољење изазвано новим корона вирусом SARS-CoV-2 у трајању од 28 дана (изолација у кућним условима).  

Изрицање епидемиолошке мере је обавезно. Лицима која одбију изречену меру биће ускраћен улазак у Републику Србију. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Берн, 17.03.2020. године

Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију у Европи, а пре свега у Швајцарској, као једној од земаља са највећом стопом трансмисије заразне болести COVID-19, Амбасада Републике Србије у Берну је донела ПРИВРЕМЕНУ МЕРУ, која је ступила на снагу у уторак, 17.03.2020. године, и којом је одређено да Конзуларно одељење Амбасаде Р. Србије у Берну може примати само хитне и неодложне случајеве. Конкретно, ова мера подразумева следеће:

- отказују се СВИ термини заказани за предају захтева за пасош, све до дана до кад је уведено ванредно стање у Швајцарској (19.04.2020);

- забрањује се заказивање нових термина све до дана до кад је уведено ванредно стање у Швајцарској (19.04.2020);

- забрањује се примање свих странака у КО (поготово ради легализације докумената, издавања потврда, захтева из области држављанства, регулисања војне обавезе, пријаве рођења, пријаве брака), осим у случајевима који су врло хитни (путни лист, спроводница и преузимање појединих готових пасоша, који су предуслов за регулисање боравка, здравственог осигурања и других статусних питања наших држављана у земљи пријема), али тек на основу телефонског договора са Конзуларним одељењем, телефон број 031 352 63 53.
 

ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ

Установе културе Републике Србије су, у циљу што безбеднијег и лакшег превазилажења ситуације настале због епидемије корона вируса, омогућиле нашим грађанима максималну доступност дигиталних садржаја у области културе. На веб страници Министарства културе и информисања и на сајту „Дигитална солидарност“ доступан је списак свих садржаја у области културе.

(https://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/virtuelne-ture-kroz-kulturne-sadrzaje-; и https://www.digitalnasolidarnost.gov.rs/)

Такође, Министарство културе и информисања је, у току 2019. године, установило и Претраживач културног наслеђа Србије, којем можете приступити путем линкa  https://www.kultura.rs/

Дигитални садржаји установа културе на страним језицима - 2020

Имајући у виду мере Владе Републике Србије уведене са циљем што безбеднијег превазилажења друштвене ситуације настале због епидемије ЦОВИД-19, а у циљу олакшавања приступа културним садржајима становницима Србије и корисницима из других земаља, Министарство културе и информисања представља дигиталне садржаје националних установа културе, доступне на страним језицима.
У наставку можете пронаћи линкове са садржајима у дигиталном облику на више страних језика, а званичан сајт Министарства културе и информисања Републике Србије је

http://www.kultura.gov.rs/cyr/ http://www.kultura.gov.rs/en/

Филмови:

1. Поред мене, 2015 Стеван Филиповић (драма, 110 минута)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=1314
Link: https://www.youtube.com/watch?v=hpKAFB9QUZc

2. Шишање, 2010, Стеван Филиповић (драма, 98 минута)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=169
Link: https://www.youube.com/watch?v=tsH6IRftCEI

3. Шејтанов ратник, 2006, Стеван Филиповић ( 94 минута)
http://www.fcs.rs/en/films/film-database/?page=film&id=152
Link: https://www.youtube.com/watch?v=IgxT0TmisxE

 


Oпширније...
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЧИТАВЕ СРБИЈЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је јуче, 15. марта, да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.

https://covid19.rs/

 

Председник Вучић је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да је оваква одлука донета након састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, којем је председавао.

Ванредно стање ступило је на снагу одмах, након објаве у „Службеном гласнику“, а уследила је седница Владе на којој је донетеа уредба о мерама које ће се примењивати за време ванредног стања.

У складу са тим, границе Републике Србије затворене су за све стране држављане, са изузетком дипломата акредитованих у Србији и странаца с боравишном дозволом или сталним настањењем у Србији. Грађани Републике Србије, као и акредитоване дипломате и страни држављани који имају боравиште у Републици Србији, а који улазе у Републику Србију, у обавези су да буду у самоизолацији од најмање 14 дана, под кривичном одговорношћу. Ова мера ће бити стриктно контролисана и њено кршење биће најстроже санкционисано. Грађанима ће при уласку у земљу бити уручено законски обавезујуће решење. Затворска казна за кршење ове одредбе је до три године затвора. Ово је веома важно како би се смањило кретање грађана, што је један од главних разлога за увођење ванредног стања у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Када је реч о грађанима Републике Србије и страним држављанима који имају боравиште у Републици Србији, а који долазе из Швајцарске Конфедерације, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Франсцуске републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке одређује се изолација у трајању од 28 дана. Двојни држављани у Републику Србију могу да ућу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Аустрија, Швајцарска, Немачка…).

Поменута забрана не примењује се на:

1) Посаде (возач и сувозач) теретних моторних возила (камиони, шлепери…) приликом обављања међународног превоза терета у друмском саобраћају. Међународни транзит теретних возила ограничава се на период не дужи од 12 часова  од момента уласка на територију Републике Србије;

2) Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловибе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловибе;

3) Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5) Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине припадници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих полова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.
 Привремена забрана уласка у Србију за стране држављане, ради спречавања ширења корона вируса

Берн, 15. март 2020.

Влада Републике Србије донела је на седници,  (14. мартa) ове године, нове мере и прецизирала поједне постојеће, ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19, које ступају на стангу истог дана.
 

https://covid19.rs/

ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМA РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈИ БОРАВЕ У ИНОСТРАНСТВУ, ВИДЕТИ ОВДЕ

Корисне информације и поступања на граничним прелазима при уласку путника у Републику Србију можете видети ОВДЕ и ОВДЕ

Привремено се забрањује улазак у Србију свим страним држављанима који долазе из провинције Хубеј у Народној Републици Кини, града Дегу (Daegu) и провинцијe Северни Гјонгсанг (North Geyeongsang) Републике Кореје, Швајцарске Конфедерације, Републике Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке.

Поменута забрана не примењује се на:
 

1) посаде (возач и сувозач) теретних моторних возила (камиони, шлепери…) приликом обављања међународног превоза терета у друмском саобраћају. Међународни транзит теретних возила ограничава се на период не дужи од 12 часова  од момента уласка на територију Републике Србије;

2) Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука. У случају транзитне пловидбе на међународном водном путу на територији Р.Србије, исти се ограничава на период не дужи од 90 часова за бродске саставе и 60 часова за самоходне пловидбе од момента уласка на територију Р. Србије у случају узводне пловидбе, односно на период не дужи од 72 часа за бродске саставе и 54 часа за самоходне пловибе од момента уласка на територију Р.Србије у случају низводне пловибе;

3) Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међудржавним споразумима;

4) Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србија или су у транзиту преко међународних аеродрома Р. Србије;

5) Лица која су добила сагласност за улазак у Р. Србију од Радног тела Владе који чине припадници Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих полова и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре;

6) Хуманитарне конвоје под обавезном пратњом уговорене дипломатским путем.

Двојни држављани у Републику Србију могу да ућу само уколико презентују пасош Републике Србије, а не земље која се налази на листи земаља за које важи забрана (Аустрија, Швајцарска, Немачка…).

Међународни путни саобраћај је преусмерен на главне граничне прелазе.  Привремено су затворена 44 мања и повремена гранична прелаза, видети ОВДЕ

 

ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије, који бораве у иностранству, да сва путовања у Републику Србију, која нису неиопходна, одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, тј. подручја са интензивном трансмисијом болести CIVID-19.

Грађани који имају симптоме које изазива коронавирус не треба да иду у домове здравља или болнице, већ би требало да се обрате дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За ближе информације контактирати бројеве телефона +381 64 8945-235 (број који је отворило Министарство здравља), Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", Улица др Суботића 5, број телефона +381 11 2684-566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој грађани бораве.

 

 ШВАЈЦАРСКА КОМПАНИЈА „REGENT“ СТИЖЕ У СРБИЈУ

Председник Општине Свилајнац Предраг Милановић потписао је, у Базелу, уговор са швајцарском компанијом "Regent", која се бави производњом електричне расвете. Нови страни инвеститор изнајмио је објекат од преко 1.000 квадрата у Свилајнцу, где ће започети своју производњу, а истовремено се за ову компанију гради фабрика која ће у првој фази обухватити око 6.000 квадрата, а у другој још толико. Укупна вредност инвестиције је око осам милиона евра, а донеће 130 нових радних места. Компанија у Свилајнцу почиње са радом већ у априлу ове године.
Приликом посете седишту швајцарске компаније, делегација Општине Свилајнац упознала је и раднике из Србије који дуги низ година раде за ову компанију и који су рекли да је "Regent" одличан послодавац и да су веома задовољни условима рада у компанији.

Foto: Novosti.rs


 НАСТАВАК АКЦИЈЕ „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ У АМБАСАДИ У БЕРНУ, 07.03.2020.

Амбасада Р. Србије у Берну је, у оквиру акције "Негујмо српски језик", а уз подршку радија „Круг“, организовала промоцију књиге за децу "Тајне зеленог солитера", ауторке Сање Матијашевић Ћирић, 07.03.2020. године. Амбасада спроводи ову акцију од 2017. године, у сарадњи са Министарством културе и информисања и уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
       Опширнији текст са фотографијама, објављен у новинама „Вести“ овим поводом, можете погледати ОВДЕ
 ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26.04.2020. ГОДИНЕ

ИЗБОРИ 2020 - Упутство за гласање

Председник Републике Србије Александар Вучић је донео одлуку о расписивању избора за народне посланике Народне скупштине који ће бити одржани 26. априла 2020. године.

КО ИМА БИРАЧКО ПРАВО У ИНОСТРАНСТВУ И ГДЕ МОЖЕ ДА ГЛАСА

• Бирачко право имају пунолетни држављани Републике Србије, који живе у иностранству, а имају пребивалиште у Републици Србији.

•  Право да гласају у иностранству имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички или пословно бораве у иностранству, ако су претходно благовремено поднели захтев за гласање у иностранству.

Амбасади Републике Србије у Берну могу поднети захтеве за гласање лица која у тренутку одржавања избора 26. априла 2020. године, живе у следећим кантонима у Швајцарској: Bern/Berne, Fribourg/Freiburg, Solothurn/Soleure, Basel Stadt/Bâle-ville, Basel Landschaft/Bâle-Campagne, Tessin/Ticino, Vaud/Waadt, Valais/Wallis, Neuchatel/Neuenburg, Geneve/Genf, Jura.

• Уколико се пријави довољан број гласача (минимум 100), избори ће бити организовани у следећим градовима: Базел, Берн, Женева, Лугано, Цирих. Адресе гласачких места ће бити накнадно објављене.

• Грађани Републике Србије који имају бирачко право у иностранству, односно испуњавају горенаведене услове за гласање, а живе у неком од следећих кантона: Aargau, Appenzell AI, Appenzell AR, Glarus, Graubünden, Luzern, Nidwalden, Obwalden, St.Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Thurgau, Uri, Zug и Zürich, захтев за гласање подносе Генералном конзулату Републике Србије у Цириху (контакт подаци: www.zurich.mfa.gov.rs)

КАКО МОЖЕТЕ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

•  Држављанин Републике Србије може гласати у иностранству само ако је уписан у Јединствени бирачки списак Републике Србије.
•  Молимо да пре пријаве обавезно проверите да ли сте уписани у Јединствени бирачки списак. То можете учинити на основу јединственог матичног броја (ЈМБГ) преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу: https://upit.birackispisak.gov.rs/
• Уколико нисте уписани у бирачки списак, захтев за упис у Јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети са нашег сајта.
• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Уколико сте већ уписани у Јединствени бирачки списак, захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству можете преузети са нашег сајта.
• Поред захтева, потребно је приложити и копију важећег пасоша или личне карте Републике Србије.
• Захтев мора бити попуњен читко. Подаци морају бити исправни.
• Погрешно унети подаци могу бити основ за доношење решења о одбијању захтева.


ДО КАДА СЕ МОЖЕТЕ ПРИЈАВИТИ ЗА ГЛАСАЊЕ

• Захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за гласање у иностранству може се Амбасади Републике Србије у Берну поднети најкасније до поноћи 4. априла 2020. године (молимо да због времена потребног за обраду, захтеве поднесете до 21.00 часова).


КАКО МОЖЕТЕ ПОДНЕТИ ЗАХТЕВ

• лично у Амбасади (сваког радног дана од 9.00 до 13.00 часова)
• путем поште-адреса: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern
• путем мејла konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch  


ОБАВЕШТАВАЊЕ БИРАЧА

• Бирачу који испуњава услове за гласање ће бити послато обавештење о дану и времену одржавања избора са бројем и адресом бирачког места на коме гласа.
 

 ФАБРИКА „BARRY CALLEBAUT“ У СРБИЈИ

Водећи светски произвођач висококвалитетне чоколаде и какао производа „Бери Калебо“ из Швајцарске (Barry Callebaut), поставила је камен темељац за изградњу фабрике у Новом Саду. Ова мултинационална компанија уложиће 50 милиона евра у фабрику у Србији, која ће обезбедити 100 нових радних места.
       Председник Србије Александар Вучић, који је присутвовао постављању камена темељца, истакао је да је „Бери Калебо“ доказ великог успеха јер најбоља технологија за прављење чоколаде у Европи стиже у Србију. Истакао је да ће фабрика у Новом Саду бити њихова највећа и најлепша фабрика у Југоисточној Европи и  навео да ће плате инжењера и технолога бити на европском нивоу, а плате радника далеко изнад српског просека.
       Стојан Кемера (Stojan Kemera), генерални директор ове компаније за југоисточну Европу недавно је изјавио на Копаоник бизнис форуму да ће градња трајати око 12 месеци, што значи да би требало да буде отворена у првом кварталу идуће године. Он је најавио и развојни центар „Чоколадна академија“, одмах поред фабрике, планиран на 2.000 квадрата.
       Кeмера је истакао да ће фабрика бити извозно оријентисана, али ће бити и хаб за све домаће кондиторе и занатлије. Предвиђа да ће годишње извозити робу у вредности 150 милиона евра. Антоан Десент Африк (Antoine de St-Afrique), главни извршни директор компаније, навео је да ће фабрика у Новом Саду представљати регионални центар, из ког ће „Бери Калебо“ снабдевати чоколадом тржишта југоисточне Европе.
 

Foto: N.Karlić - Novosti.rs


Oпширније...
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИЈАВИ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26.04.2020. ГОДИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште, или се тренутно налазе у иностранству, да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи 4. априла 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике гласати у иностранству.

Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети и одштампати ОВДЕ

У захтеву обавезно морају бити наведени следећи подаци: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општина, односно град и адреса пребивалишта бирача у земљи (лица без пребивалишта не могу да гласају), као и подаци о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима (то јест, место где жели да гласа – на пример, Амбасада Р. Србије у Берну...).

Надлежни орган у Републици Србији доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Друго решење о испуњености услова за гласање на жељеном месту у иностранству ће се донети након одлуке Републичке изборне комисије (РИК) о одређивању бирачких места у иностранству, односно, испуњености услова да се бирачко место отвори. Сходно одлуци РИК, а у односу на изабрано место за гласање у иностранству, доносиће се решење да ће бирач гласати по месту боравишта у иностранству или решење да за то нису испуњени услови.

Податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у јединствени бирачки списак само за оно лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије.

Формулар захтева за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете преузети и одштампати ОВДЕ

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије – https://upit.birackispisak.gov.rs/, уношењем јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ).

Уз пријаву мора бити достављена копија важећег документа Републике Србије са фотографијом. Саветујемо да Амбасади доставите попуњена оба горе наведена формулара и копију српског пасоша. Наведено можете доставити на мејл konzul@ambasadasrbije.ch, info@ambasadasrbije.ch или путем поште на адресу Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern.
 ВЛАДИКА АНДРЕЈ У ПОСЕТИ АМБАСАДИ СРБИЈЕ У БЕРНУ, 02.03.2020.

Епископ Епархије аустријско-швајцарске, Италије и Малте владика г. Андреј (Ћилерџић) и архијерејски намесник за Швајцарску протојереј-ставрофор Станко Марковић посетили су 2. марта Амбасаду Републике Србије у Швајцарској. У разговору са амбасадором Србије у Берну Гораном Брадићем, владика Андреј и отац Станко изразили су жељу да Српска православна црква и дипломатско-конзуларна представништа Србије у Швајцарској делују јединствено, у интересу српског народа и верника, као и у циљу очувања идентитета, културе, језика, историје, традиције и вере свеукупног српског корпуса у овој земљи. Договорено је да Амбасада и СПЦ, где год је то могуће, заједнички наступају, као и да координирано наставе активности зарад повећања броја ученика који  похађају веронауку, као и Српску допунску школу. 

 СУСРЕТ АМБАСАДОРА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРEТАРОМ ОТИФ-a, 02.03.2020.

У оквиру наступних посета, амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић састао се 2. марта са генералним секретаром Међувладине организације за међународни транспорт железницом (OTIF) Волфганог Кипером и том приликом га информисао о резултатима које је Србија у протеклој години остварила на пољу побољшања саобраћајне инфраструктре, посебно у области железничког транспорта.
Генерални секретар Кипер оценио је да  Србија представља једну од важнијих и активнијих чланица те међународне организације и изразио жељу да у догледно време посети Београд и сусретне се са представницима Србије.
Амбасадор Брадић кратко је разговаo и са Драганом Нешићем, који ради као експерт за техничку нтероперабилниност у OTIF.


 УДРУЖЕЊЕ СРПСКИХ СТУДЕНАТА У ШВАЈЦАРСКОЈ (УСС) ОБЕЛЕЖИЛО СВОЈУ СЛАВУ, 29.02.2020.

Удружење српских студената у Швајцарској (УСС) обележило је у суботу, 29. фебруара, у Храму Успења пресвете богородице у Цириху, своју славу светог Фотија Цариградског.
       Свештеници Храма Успења пресвете богородице (Pfarrei Maria Entschlafen) отац Ненад Михајловић и отац Мирослав Симијоновић исекли су славски колач и том приликом указали на значај окупљања српске интелигенције и верника, са циљем очувања православља, српског језика и културе наших људи у отаџбини. Пригодну беседу је у име присутних студената изговорио председник УСС Срђан Стефановић.
       Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Брадић и генерални конзул у Цириху Зоран Јеремић захвалили су се свештеницима и студентима што у временима, у којима је српски народ изложен тешким изазовима, исказују јединство и слогу, о чему сведочи редовно окупљање и организација различитих догађаја, као што је и обележавање славе српских студената у Швајцарској. Амбасадор Брадић и генерални конзул Јеремић честитајући славу, пожелели су студентима, такође, да што пре заврше студије, као и да размисле о повратку и свом могућем ангажовању у Србији, одакле су дошли или одакле потичу њихови родитељи.


 БРИТАНСКИ НЕДЕЉНИК „ЕКОНОМИСТ“ („THE ECONOMIST“): „НЕОЧЕКИВАНИ ТЕХНОЛОШКИ УСПЕХ У СРБИЈИ“

Британски недељник „Економист“ наводи да је дигитална технологија тренутно најбрже растућа српска индустрија. Прогнозира да би на другом месту могла да се нађе прозводња литијума, узимајући у обзир да „Србија лежи на једном од највећих налазишта литијума на континенту, који представља основни састојак за производњу батерија за електричне аутомобиле“. У прилог томе, наводи се да је „Рио Тинто“ уложио 200 милиона долара у истраживање локација у близини Лознице и да би, уколико управа компаније одобри, производња кренула 2025. године.
       „Економист“ наводи да технолошки сектор, који запошљава 45.000 људи, чини најмање 6% српског БДП, а да улагања Владе Србије у дигиталну инфраструктуру износе 79 милиона долара. Циртирајући Зоју Кукић из „Иницијативе за дигиталну Србију“ лист преноси - „Стране фирме су у протеклих шест година уложиле више од 500 милиона долара на српске стартап компаније.
       Угледни недељник истиче да је прошлогодишњи извоз ИТ сектора достигао 1,4 милијарде евра (1,5 милијарди долара), што је повећање од 55% у односу на 2017. годину.    Указује и на допринос Срба из дијаспоре ИТ сектору, који су се вратили у матицу са ИТ вештинама, контактима и капиталом – „Технолошки сектор је један од ретких који мами квалификоване људе да се врате у Србију. Многи челни људи у овој индустрији, укључујући Драгана Томовића, који води Мајкрософтов развојни центар у Београду, чине Срби из дијаспоре…“
       Додаје се да је део образовног система у Србији и кодирање, које се предаје у основним школама, те да број дипломаца припремљених за технолошке послове на годишњем нивоу износи 5.000.  – „Развој блокчејна и видео игара већ чине велики део дигиталне економије Србије. "Top Eleven", фудбалска игрица коју производи „Нордеус“, најпознатија технолошка компанија у Србији, има 219 милиона регистрованих корисника“.
 ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПУБЛИЧКОГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА Р. СРБИЈЕ, 28.02.2020.

       Републички јавни тужилац Загорка Доловац и њен заменик Бранко Стаменковић разговарали су током радне посете у Берну, 28. фебруара, са ресорним колегама у Швајцарској Конфедерацији - савезним тужиоцем Михаелом Лаубером (Michael Lauber) и његовим замеником Жаком Реродом (Jacques Rayroud) - о искуствима и резултатима две земље у сузбијању различитих видова криминала.
       Изражен је заједнички интерес да се добра сарадња између две земље интензивира и унапреди у циљу још ефикасније  борбе против организованог криминала, међународног тероризма, прања новца и корупције, сајбер-криминала и других илегалних активности. Разговорима две делегације присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић.


 Обавештење у вези са Корона вирусом (ЦОВИД-19)

У вези са појавом новог вируса ЦОВИД-19, обавештавамо да су швајцарске здравствене организације предузеле све неопходне мере.
Према тренутној процени ситуације, не постоје посебна ограничења за путовање у Швајцарску.
Све корисне информације и препоруке у вези са вирусом ЦОВИД-19 можете потражити на следећим адресама:

Светска здравствена организација:


https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Федерални департман за јавно здравље:

https://www.bag.admin.ch/bag/fr/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov.html

Такође, за све додатне информације на располагању су вам и следећи бројеви телефона:

Телефон за информације намењен становницима Швајцарске:          

   +41 58 463 00 00 (08h00-18h00)

Телефон за информације о путовањима:
+41 58 464 44 88 (08h00-18h00).


Сви позиви су бесплатни.
 КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА ПРЕВОЂЕЊА РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ ДЕЛА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ У ИНОСТРАНСТВУ И КУЛТУРНЕ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2020. ГОДИНИ

Министарство културе и информисања 31. јануара 2020. расписало је:


- Конкурс за суфинансирање пројеката превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години.


- Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2020. години.


Текстови конкурса и пратећи пријавни обрасци налазе се на интернет страници Министарства културе и информисања www.kultura.gov.rs . Рок за подношење конкурсних пријава је 16. март 2020. године. За додатне информације о конкурсу заинтересовани могу да контактирају Младена Весковића путем електронске поште mladen.veskovic@kultura.gov.rs или на бр. телефона +381 11 3398-026.
 ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС О ЕКОНОМСКОМ И ФИНАНСИЈСКОМ УСПЕХУ СРБИЈЕ

       Британски дневни лист „Фајненшел тајмс“ (The Financial Times), оценио је да се Србија од 2012. године препородила и постала стабилна економија. Лист наводи да Србија готово седам година континуирано бележи раст страних инвестиција и бруто домаћег производа, као и пад нивоа јавног дуга и незапослености, апострофирајући њен успех у управљању јавним дугом.
       У специјалном додатку, објављеном почетком фебруара, под насловом „Србија муњевито иде напред“, британски лист је кроз интервју са министром финансија Р. Србије Синишом Малим и три тематска текста, представио успех економских и фискалних реформи Србије, које су је сврстале међу водеће европске економије. Министар финансија Синиша Мали је у интервјуу најавио нови инвестициони план „Србија 2025“, према којем ће, поред буџетских средстава, у основну инфраструктуру бити уложено додатних 14 милијарди евра.
       „Фајненшел тајмс“ подсећа да је Србија прошле године проглашена за светског лидера по страним гринфилд инвестицијама, узимајући у обзир ниво БДП-а, на ранг листи „fDi Intelligence”. Истиче се да већина страних инвестиција, око 70 одсто, и даље долази из земаља ЕУ, нарочито из Немачке, Италије, Холандије и Аустрије, које су уложиле велика средства у српску производњу, посебно у аутомобилске компоненте, али да су значајне и америчке директне инвестиције, као и кинеске, које су последњих година значајно порасле.
       Преносећи изјаву председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, британски дневник наводи да страни инвеститори наилазе у Србији на неке од најнижих оперативних трошкова у европским оквирима, на пореске и царинске олакшице, државне субвенције и подстицаје локалних самоуправа. Људски ресурси се, такође, наводе као једна од предности земље – поред високог броја оних који говоре енглески, Србија је рангирана на 27. месту међу 157 земаља према индексу људског капитала Светске банке, што је највише место у региону.
       Посебан акценат је стављен на развој сектора ИТ услуга у Србији, софтвера и хардвера, уз истицање да је реч о најбрже растућем делу инсустрије у земљи, који је забележио до сада невиђен ниво страних улагања. Закључује се да би управо развој технолошког сектора у земљи могао преокренути процес „одлива мозгова“, присутан на целом Балкану.


 ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У БЕРНУ, 14.02.2020.

     Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији обележила је Дан државности, Сретење, организацијом пријема за представнике дипломатског кора и швајцарских институција, а потом свечаним окупљањем за српску дијаспору.
       Свечано обележавање Дана државности отворено је химнама Србије и Швајцарске, најпре у извођењу оперске певачице из Цириха Данијеле Бјелице, односно Андријане Адамовић из КУД-а „Кикац“, уз пратњу виолинисткиње Татјане Вуцелић из Базела.
       Амбасадор Горан Брадић пожелео је присутнима добродошлицу, уз кратко историјско подсећање на значај Сретења за Србију, као на и чврсте везе Србије и Швајцарске. Он је говорио и о актуелним односима Србије и Швајцарске, који су добри, стабилни, свеобухватни, динамични и које карактерише политички дијалог на високом и највишем нивоу. 
       Током обраћања припадницима српске дијаспоре, искористио је прилику да позове присутне да своју децу упишу у Српску допунску школу, као и на веронауку, и на тај начин допринесу напорима за очување српског језика, писма, традиције и културе међу трећом и четвртом генерацијом Срба у Швајцарској, који чине једну од наших најбројнијих дијаспора. Амбасадор Брадић апеловао је, такође, да што више наших грађана с правом гласа изађе на предстојеће парламентарне изборе у априлу.
       Након обраћања амбасадора Горана Брадића, уприличен је пригодан коктел, а гости су имали прилику да, путем видео презентација, виде лепоте Србије, као и њене потенцијале у области туризма, пољопривреде, енергетике, ИТ и креативне индустрије.
       Пријему је присуствовао велики број представника дипломатског кора, Министарства иностраних послова Швајцарске, Државног секретаријата за миграције, Државног секретаријата за образовање, истраживање и иновације и швајцарских компанија, као и бројна српска дијаспора.
        Компаније „Japan Tobacco International“, „Emilio Stecher“ и „St. Peter’s Weine“ су као спонзори у потпуности покриле трошкове организације пријема.


 Посета амбасадора Брадића Трговинској комори Швајцарске

Амбасадор Горан Брадић и први секретар Бојан Стојановић су 10. фебруара 2020. године посетили Трговинску комору Швајцарске у Цириху, где су разговарали са директорком Одељења за Централну Европу гђом Фелиситас Гавенат, као и са представницима неколико швајцарских фирми (АМЕОС, БрандСигн, ДУГО, Глувацевиц Спортсманагемент) заинтересованих за успостављање сарадње са српским фирмама, одн. ширење пословања на тржиште Републике Србије. Амбасадор Брадић је упознао присутне са тренутном економском и политичком ситуацији у Србији,  перспективним областима сарадње, инвестиционим могућностима, као и условима за добијање подстицаја.  

 ДОРЋОЛ МЕЂУ ПРВИХ ДЕСЕТ „КУЛ КВАРТОВА ЕВРОПЕ“

Дорћол у Београду нашао се на списку „10 кул четврти у Европи“ („10 of the coolest neighbourhoods in Europe") британског листа „Гардијан“ (The Guardian).
Лист истиче позиционираност Дорћола у историјском делу града, између Скадарлије, Калемегдана и обале Дунава, називајући га центром зa кафиће, новоотворене и старе барове у познатим улицама: Страхињића Бана, Кнегиње Љубице и Краља Петра. Посебан нагласак је стављен на архитектуру овог дела Београда, која представља комбинацију старог – архитктуре из „Титовог времена“ и новог - модерне архитектуре.
„Гардијан“ препоручује Дорћол као место које треба обићи јер нуди „за свакога по нешто“, уз посебан нагласак на посету Музеју наука и технологија и обавезну шетњу Дунавом..
 


Oпширније...
ПОСЕТА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА СВЕТСКОЈ ПОШТАНСКОЈ УНИЈИ

Амбасадор Горан Брадић посетио је седиште Светске поштанске уније у Берну и том приликом разговарао са генералним директором г. Бишаром А. Хусеином и његовим замеником Паскалом Кливазом. Бишар А. Хусеин је истакао да се Србија на ранг листи ове организације налази на 40. месту према стандардима и степену развоја, од укупно 172 земље. 

 СРПСКА БАЊА ПРОГЛАШЕНА ЗА ЈЕДНУ ОД НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ

Британски дневни лист „Гардијан“ сврстао је Атомску бању у Горњој Трпчи међу топ десет дестинација за спа-одмор у Источној Европи, која нуди најбољи однос цене и квалитета.
Атомска бања је стара 2.000 година и има воду богату сумпором и натријумом, са траговима уранијума и радона.
„Гардијан“ истиче да је хидротерапија главни адут ове бање, али сугерише будућим посетиоцима да треба пробати и масажу, лимфну дренажу и електротерапију, које имају снажно лековито дејство.
Лист додаје да  је Србија богата бањама које потичу из римског или османлијског периода, а ценовно су међу најповољнијим у Европи.


 ПРВИ СВЕТОСАВСКИ БАЛ У БАЗЕЛУ, 25.01.2020.

       У организацији уметничког центра „Соко“, уз подршку групе „Арно“, КУД-а „Кикац“ , КУД-а „Никола Тесла“ и виолинисткиње Татјане Вуцелић, организован је први Светосавски бал у свечаној сали „Гранд казина“ у Базелу, 25.01.2020. године.
       Том приликом, присутним гостима се обратио амбасадор Горан Брадић, који је захвалио организаторима на труду и активностима које улажу у очување традиције светосавља и негују је у најбољем духу просветитељства и образовања.
       Програм је почео „Српским краљевским колом“, а затим су присутни уживали у валцеру, „Српском квадрилу“, староградским српским песмама и краћој свечаној академији, коју су приредили најмлађи учесници.

          Текст о балу који је објављен у „Вестима“ од 28.01.2020.године, можете видети ОВДЕ
 ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ АНЕ БРНАБИЋ ЗА „Blick“, 27.01.2020.

Швајцарски дневник „Blick“ објавио је интервју са премијерком Р. Србије Аном Брнабић, који је дала приликом учешћа на Годишњем састанку Светског економског форума у Давосу. Интервју можете погледати на линку:

https://www.blick.ch/news/ausland/premierministerin-ana-brnabic-macht-serbien-digital-inspiriert-von-der-schweiz-alle-schueler-lernen-programmieren-id15722393.html
 

Интервју у формату PDF

 УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА И ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ АНЕ БРНАБИЋ НА СВЕТСКОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ У ДАВОСУ, 20-24.01.2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић учествовали су на Годишњем састанку Светског економског Форума, који је одржан у Давосу, 20 – 24.01.2020.
Председник Вучић и премијерка Брнабић учествовали су на већем броју панела и имали низ билатералних састанака са највишим представницима држава и влада, као и пословног света.
 

 ПРЕДАЈА АКРЕДИТИВА АМБАСАДОРА ГОРАНА БРАДИЋА ПРЕДСЕДНИЦИ ШВАЈЦАРСКЕ СИМОНЕТИ СОМАРУГИ, 14.01.2020.

Текст o предајi акредитива амбасадора Горана Брадића председници Швајцарске који је објављен у "ВЕСТИМА" 16.01.2020.године, можете погледати ОВДЕСВЕТСКА БАНКА ПРЕДВИЂА УБРЗАН РАСТ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ ДО 7%

Светска банка је у извештају под називом „Нова агенда за раст Србије“ предвидела да би тренутна стопа раста српске економије од 3-4%, могла да се увећа до 7% у наредној деценији, уз детаљан опис стратегије која би помогла бржем остварењу економског раста Србије.
Председник Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић састали су се, 17. децембра 2019. године, са директорком Светске банке за западни Балкан, Европу и централну Азију Линдом Ван Гелдер. Том приликом, Линда Ван Гелдер је похвалила реформе из 2014. године које су Србији донеле одличне резултате. 
 

Foto: TANJUG

 ИЗЛОЖБА У БИЛУ

Удружење уметника из Била „Urban moments group“ организује изложбу под називом „Fluid Solid“, у оквиру које српски и швајцарски уметници представљају фотографије, скулптуре и уља на платну.
       Свечано отварање изложбе је 06. децембра у 18:00 часова у „Galerie Alte Krone“ у Билу (Obergasse 1, Biel), а трајаће до 21. децембра 2019. године.


 КУД „ВЕЗ“ ПРОСЛАВИЛО ПЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 14.12.2019.

Културно-уметничко друштво „Вез“ из Лозане обележило је пет година постојања концертом „Зимска мелодија“, у Ренону (Renens) надомак Лозане 14. децембра.
       Том приликом, гостима се најпре обратила Karine Clerc, председница Одељења за интеграције и члан Управе за социјална питања и финансије Општине Ренон, која је похвалила интеграцију Срба у овој општини и истакла добро искуство у сарадњи са КУД-ом „Вез“ и другим српским клубовима. Присутне је, затим, поздравио амбасадор Г. Брадић, који је истакао значај посвећеног ангажовања КУД-а „Вез“, као и других културно-уметничких друштава у Швајцарској, за очување наше традиције и културе.
       Неколико фолклорних ансамбала представило је присутнима игре, песме и обичаје из различитих крајева Србије, а специјални гост вечери била је наша поп певачица Јелена Томашевић, која је извела своје најпознатије нумере.
       Публика, међу којом је било представника локалних власти, швајцарских гостију и бројних припадника српске дијаспоре, веома је топло реаговала на музички програм.

        Страницу из "ВЕСТИ - дијаспора" можете погледати ОВДЕ

 Учешће ПВ А.Брнабић на WORLD MINDS, 11.12.2019.године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је на годишњем симпозијуму WORLD.MINDS у Цириху. Заједно са бившим председником Јужноафричке Републике и добитником Нобелове награде за мир Фредериком В. де Клерком и Џорџом Фридманом, геополитичким аналитичарем, дискутовала је о актуелним геополитичким дешавањима.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3770684/brnabic-svetu-nudimo-prave-vrednosti.html
 

 Наставничко веће, 08.12.2019.год.

У Амбасади Републике Србије у Берну, у недељу 08. децембра 2019. године, одржано је ново наставничко веће наставника који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у Швајцарској Конфедерацији, чиме је настављена лепа и корисна традиција у одржавању ове врсте састанака. Наставничко веће је водила Координатор допунске наставе у иностранству за Немачку и Швајцарску, Биљана Букинац.
Наставничком већу је присуствовао, и окупљене наставнике у име Амбасаде поздравио, конзул Предраг Мандић, речима да је ово још једна потврда одличне сарадње коју наставници остварују са Амбасадом годинама уназад, али свеукупно гледано и подршке коју Министарство спољних послова пружа Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Конзул је искористио ову пригоду да новоизабраним наставницима уручи решења за радно ангажовање, чиме је и званично отпочео њихов одговоран посао предавања српског језика и културе деци наших грађана у Швајцарској.
Предавања су, подсетимо, почела тек у новембру 2019. године, због административних проблема са издавањем улазних виза и радних дозвола наставницима који су изабрани на конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја, расписаном и окончаном у априлу 2019. године.

 ДЕЧИЈА ПРЕДСТАВА „БРАНКОВ УРНЕБЕС“, 24.11.2019.

       Храм „Свете Тројице“ у Цириху, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Швајцарској, организовао је  дечију представу „Бранков урнебес“, 24.11.2019. године у Диетикону надомак Цириха.

       У представи, коју су организатори приредили поводом педесетогодишњице присуства Српске православне цркве у Швајцарској, деца су имала прилику да се друже са  Бранком Милићевићем, познатијим као Бранко Коцкица, најпрослављенијим српским глумцем из представа и емисија за децу.
       Присутнима су се најпре обратили протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић и јереј Ђорђе Лукић, након чега је испред Амбасаде публику поздравила аташе за културу Наталија Гуњић. Она се захвалила организаторима и глумцима позориштанца „Пуж“ на представи која је окупила велики број деце и у веселој атмосфери, кроз песму, игру и глуму подстиче њихову везу са матицом, српским језиком и културом.
       Поред представе уприличен је и културно-уметнички програм.

 „ЊУЈОРК ТАЈМС“ ОБЈАВИО ТЕКСТ О БЕОГРАДУ

Њујоршки дневни лист „Њујорк тајмс“ објавио је текст о туристичким потенцијалима Београда. У тексту под насловом „36 сати у Београду“, представљени су музеји, Калемегданска тврђава и угоститељски објекти.
       Аутор текста је са читаоцима поделио путни водич, са препоруком која места треба посетити у Београду, посебно издвојивши посету Народном музеју, „који излаже величанствена дела на три спрата“. Калемегданску тврђаву назвао је „местом на којем је Београд рођен“.
       Посебно препоручује и српске специјалитете и пића, упознајући читаоце са процесом производње и чувања ракије, јединственог алкохолног пића.
       На крају текста је закључио да се „српска престоница полако преобликује у веома приступачну и пријатну метрополу на Балкану“, карактеришући је пријатељским градом са богатом понудом.

 ДЕЧИЈА СМОТРА СРПСКОГ ФОЛКЛОРА У ШВАЈЦАРСКОЈ, 16.11.2019.

У Диетикону надомак Цириха, 16.11.2019., одржана је 22. по реду Дечија смотра српског фолклора Швајцарске. Организатор смотре је Савез српског фоклора Швајцарске, а овогодишњи домаћин било је КУД „Извор“ из Сент Галена. 
      На почетку манифестације скуп су поздравили председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић у својству организатора, домаћин смотре Иван Ристовић, председник КУД „Извор“, и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.
      Присутнима се испред Амбасаде обратио отправник послова Бојан Стојанопвић, који је учесницима смотре и гостима пренео поздраве ПР Србије А. Вучића, покровитеља ове смотре, али и Европске смотре српског фолклора коју је у јуну о.г. швајцарски савез организовао у Београду. Позвао је све присутне, а посебно најмлађе посетиоце и учеснике смотре да што чешће долазе у Србију, с тенденцијом да се једног дана врате у отаџбину и својим знањима и искуствима која су стекли и надоградили у Швајцарској, допринесу њеном напретку.     
      Смотри је присуствовао и Владимир Котуровић из Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП.
      У такмичарском делу програма наступило је 11 ансамбала, а победу је однело Српско фолклорно друштво „Хомоље“ из кантона Сент Гален.

 

 УЧЕШЋЕ ПРЕДСЕДНИКА Р. СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА НА „СТРАТЕШКОМ ДИЈАЛОГУ О ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ“ У ЖЕНЕВИ, 07-08. новембар 2019. године

Председник Р. Србије А. Вучић узео је учешће на „Стратешком дијалогу о Западном Балкану“, 7-8. новембра 2019. године у Женеви. Циљ дијалога је унапређење и продубљивање регионалне и економске сарадње у циљу јачања стабилности читавог региона, као и припрема за будућност коју ће обликовати Четврта индустријска револуција. 
Поред председника Р. Србије А. Вучића и лидера из региона, на овогодишњем скупу су, између осталих, учествовали и Ж. Борел, високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику, М. Чавушоглу, министар иностраних послова Турске, Е. Удолф-Штробл, министарка за дигитализацију и економију Аустрије, M. Палмер, заменик помоћника државног секретара САД и спец. представник за Западни Балкан и С. Чакрабарти, председник Европске банке за обнову и развој.
Учесници Стратешког дијалога су договорили да наставе са унапређивањем регионалне сарадње с циљем подстицања инклузивног раста, са повећањем конкурентности и иновативности, као и са припремама за Четврту индустријску револуцију.

Фото: Светски економски форум

Фото: Светски економски форум„ДЕВЕТА КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ“

Обавештавамо да Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, организује „Девету конференцију новинара и медија дијаспоре и Срба у региону“ 26. децембра 2019. године у Прес центру Удружења новинара Србије у Београду. Конференција je посвећена умрежавању медија у Србији који прате дијаспору са медијима у иностранству који производе садржаје на српском језику, у циљу међусобног повезивања и размене материјала ради подизања видљивости активности дијаспоре, пре свега на плану очувања националног и културног идентитета.


Молимо све представнике медија, организација и удружења који на територији Швајцарске производе садржаје на српском језику, а заинтересовани су за учешће на Конференцији, да пријаве шаљу на e-mail pc@uns.org.rs.


Узимајући у обзир да је Конференција доприноси унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре који раде на порталима удружења и организација, напомињемо да није намењена искључиво професионалцима из медијске сфере.

 СРБИЈА – ЈЕДНА ОД НАЈАТРАКТИВНИЈИХ ТУРИСТИЧКИХ ДЕСТИНАЦИЈА У ЕВРОПИ

Један од најпосећенијих портала и издавача туристичких водича на свету „Lonely Planet“ сврстао је Србију међу 10 одредишта која треба посетити у 2020. години.
       „Lonely Planet“ наводи да је Србија аутентична и значајна европска држава, а да је њен главни град Београд вековима уназад био једна од главних раскрсница континената. За туристе издваја и српске бање и винарије, древне манастире и монолитне споменике из југословенског доба.
       О расту и развоју српског туризма сведочи и признање „Изузетна дестинација Европе“, које је ове године припало општини Куршумлија.

 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАУЗЕЛА 44. МЕСТО НА „DOING BUSINESS“ ЛИСТИ СВЕТСКЕ БАНКЕ

Србија је на „Doing business“ листи Светске банке за 2020. годину заузела 44. место међу 190 земаља, и тиме напредовала за четири места у односу на прошлу годину. Спровела је реформе у три или више оцењиваних области економије, од укупно десет, чиме је знатно унапредила услове лакоће пословања.
       Србија је остварила скор од 75,7 бодова на основу оцена из области снабдевања електричном енергијом, укњижавања имовине, добијања кредита, заштите мањинских инвеститора, плаћања пореза, добијања грађевинских дозвола, прекограничне трговине, примене уговора, решавања проблема инсолвентности и покретања пословања.
       Наведени подаци Светске банке сведоче о томе да Србија ствара све повољнију пословну климу, те постаје све привлачнија дестинација за стране инвеститоре.

 КОНЦЕРТ АНСАМБЛА „РАТИСЛАВ БЛАГОЈЕВИЋ И ГЛЕДАНИЦЕ“ У АМБАСАДИ, 27.09.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну, 27.09.2019. године, ансамбл „Ратислав Благојевић и Гледанице“ одржао је концерт српске традиционалне и народне музике, у оквиру турнеје у Швајцарској под називом „Ово је Србија“. Концерт је организовала књижара „Фреска“ из Цириха, уз подршку Министарства спољних послова Р. Србије.
       Присутне је на почетку програма поздравила аташе Наталија Гуњић, након чега је ансамбл, који чине осам женских гласова и солиста на хармоници, извео наше најпознатије традиционалне и народне песме попут: „Сини јарко сунце са Косова“, „Марш на Дрину“, „Ово је Србија“, „Играле се делије“ и многе друге.

 

 ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ Р. СРБИЈЕ АНА БРНАБИЋ У ПОСЕТИ ШВАЈЦАРСКОЈ КОНФЕДЕРАЦИЈИ, 02-03. септембра 2019. године

Председница Владе Р. Србије Ана Брнабић боравила је у посети Швајцарској, 02-03. септембра 2019. године. Том приликом, имала је билатерални сусрет са председником Швајцарске Конфедерације Уелијем Маурером и узела учешће на манифестацији „Swiss Digital Day“.
       У разговору са председником У. Маурером оцењено је да су билатерални односи две земље добри и нарочито интезивирани у протеклих неколико година, посебно у области економије, образовања, науке, истраживања и иновација и дигитализације.
       Поред размењених мишљења о политичким и економским темама, конкретизовани су будући кораци у циљу одржавања дијалога и размене идеја две земље у областима од приоритетног значаја у раду Владе Р. Србије.

 КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

КАНДИДАТУРА РС ЗА РЕИЗБОР У ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКА

 ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ТОМБОЛА" ШВАЈЦАРСКОГ АУТОРА ТОМАСА КАДЕЛБАХА И КОНЦЕРТ КУД „ДОБРОСАВ РАДОВАНОВИЋ-КИКАЦ" У АМБАСАДИ, 28.06.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 28.06.2019. одржана промоција књиге „Томбола“ швајцарског аутора Томаса Каделбаха. Одломке из романа, чија радња се одвија у Београду, на српском и немачком језику су читали сâм аутор и председница удружења „Милева Марић Ајнштајн“, Јелена Митровић. Њихово излагање пратио је гитариста Дејан Зорић, изводећи познате београдске староградске мелодије и приближавајући присутнима, на тај начин, дух Београда.
    У наставку програма, КУД „Добросав Радовановић Кикац“, један од наших најуспешнијих ансамбала у Швајцарској, који је прошле године прославио 50 година постојања, представио је неке од најстаријих и ређе извођених народних песама из богате српске културне баштине. Музичку пратњу чинили су аутентични и ретки српски инструменти.
    Окупљене је, у име Амбасаде, поздравио конзул Предраг Мандић, истакавши, између осталог, да извођење ових старих народних песама, од којих један део потиче са простора Косова и Метохије, има утолико већу важност због Видовдана, који за Србе поседује снажан историјски значај.

 Реакција Амбасаде на текст у дневном листу Neue Zürcher Zeitung, објављен 18.06.2019.године, аутора Оливера Шмита

Реакцију Амбасаде можете погледати овдеРЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ, О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, донело Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Одлуке можете видети на следећим линковима:


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-DIJASPORA-2019.pdf


http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2019/06/ODLUKA-REGION-2019-1.pdf

 АКЦИЈА „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК“ У АМБАСАДИ, 01.06.2019.

У Амбасади Р. Србије у Берну одржана је, 01. јуна 2019. године, акција „Негујмо српски језик“, коју већ две године спроводимо у Швајцарској.
       Пред препуном салом у којој су се окупили ђаци Допунске школе на српском језику, њихови родитељи и наставници из читаве Швајцарске, приказана је дечија представа са мотивима из српских народних бајки, у извођењу Светислава Булета Гонцића, Аните Стојадиновић и Душана Матејића.
       Отварајући скуп, амбасадор Снежана Јанковић навела је да је основни циљ Амбасаде да кроз спровођење ове акције Министарства културе и информисања помогне у очувању језика, писма, културног и духовног идентитета нашег народа у расејању, при чему је посебно значајно то што је акција пре свега намењена деци школског узраста.
       Светислав Буле Гонцић, члан Одбора акције „Негујмо српски језик“, оценио је да је спровођење ове акције у иностранству најбољи начин да се стратешки поставимо према питањима српског језика и ћириличног писма код нашег народа у дијаспори.
        Присутнима се обратила и проф. др Кајоко Јамасаки Вукелић, редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, песник и књижевни преводилац са српског и јапанског језика. Проф. Јамасаки Вукелић, која већ скоро 40 година живи и ради у Београду и изврсно говори српски језик, пренела је ученицима поруку о значају очувања матерњег језика у страној средини, као и о лепоти и јединствености српског језика.
         Овом приликом, додељене су и награде првонаграђеним учесницима литерарног конкурса „Српски језик-моје благо“, који је Амбасада расписала у оквиру акције. Ученици чији су радови одабрани као најбољи добили су плакете, најпознатија дела српских писаца и мајице са натписом „Негујмо српски језик“, које је поклонило Министарство културе и информисања.
Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.
Публика је имала прилике и да погледа постере и спотове акције „Негујмо српски језик“.
            Народна библиотека Србије, Завод за уџбенике и наставна средства и издавачка кућа из Београда „Evro Book“ донирали су књиге као поклон српским ђацима у Швајцарској.

 РЕЗУЛТАТИ ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА „СРПСКИ ЈЕЗИК - МОЈЕ БЛАГО“

На литерарном конкурсу „Српски језик – моје благо“, који је Амбасада Републике Србије у Берну расписала у оквиру акције „Негујмо српски језик“, првонаграђени радови у категорији од 1. до 4. разреда су:
                                                  1. Дуња Милетић, 2. разред
                                                  2. Марко Томић, 4. разред
                                                  3. Ирина Арсенијевић, 2. разред

У категорији од 5. до 8. разреда, првонаграђени су:
                                                 1. Софија Вучковић и Андреа Јоксимовић, 8. разред
                                                 2. Аница Лазић, 7. разред и Јелица Лазић, 8. разред
                                                 3. Јован Баџић, 5. разред

Честитамо награђеним ученицима. Додела награда ће се одржати 01. јуна у 12 часова у Амбасади Републике Србије у Берну.СРПСКИ КУЛТУРНИ КЛУБ „СВЕТИ САВА“ ИЗ АЛШТЕТЕНА ПРОСЛАВИО 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА, 04.05.2019.

Српски културни клуб „Свети Сава“ из Алштетена обележио је, 04. маја 2019., 25 година постојања. Тим поводом, свечаности је испред Амбасаде присуствовала аташе за културу Наталија Гуњић, која је поздравила присутне, упутила честитке домаћинима и истакла да је труд, рад и ентузијазам који КУД „Свети Сава“ већ 25 година уназад улаже у очување наше традиције, културе и језика од велике важности за опстанак Срба у Швајцарској. СKK „Свети Сава“ се захвалио на подршци Амбасади Р. Србије у Берну и Генералном Конзулату у Цириху, након чега су додељене захвалнице дугогодишњим сарадницима клуба.
Културно-уметнички програм који су, поред КУД „Свети Сава“, приредили и дечији ансамбли КУД „Хомоље“ и КУД „Коло“, наишао је на изузетно топао пријем скоро пет стотина званица. Mеђу присутнима је било представника Секретаријата за миграције Швајцарске, локалних медија и српске дијаспоре.

 ГОСТОВАЊЕ ХОРА БРАНКО ИЗ НИША У ШВАЈЦАРСКОЈ, 30. април – 03. мај 2019.

„Дечије-омладинска нишка црквена певачка дружина Бранко“ боравила је у посети Швајцарској од 30. априла до 03. маја, у организацији Парохије Св. Три Јерарха и Музичке франкофоно-српске школе западне Швајцарске.
       Том приликом, црквени хор „Бранко“ одржао је „Васкршњи концерт“ у катедрали Temple de Chailly у Лозани, 02. маја 2019. године. У једночасовном програму публици се представио реномирани дечије-омладински црквени хор који броји 40 деце, најстарији у Србији, а присутни, међу којима је било представника Града Лозана, швајцарске публике и наше дијаспоре, изузетно су топло реаговали на извођење композиција „Све си премудро створио Боже“, „Тамо далеко“, „Христос Васкрсе“ и многих других. У име Амбасаде Р. Србије концерту је присуствовала аташе за културу Наталија Гуњић, која је поздравила госте из Ниша.
        У петак, 03. маја, деца из Србије су била гости Амбасаде, где је уприличено дружење са амб. Снежаном Јанковић, која им је пожелела добродошлицу и истакла подршку Амбасаде организаторима из Лозане, на челу са проф. Нином Софронски, координатором Франкофоно-српске школе, која већ традиционално организује музичка гостовања српске деце у Швајцарској и обрнуто. Деца су затим извела неколико нумера, након чега су боравак у Швајцарској завршила посетом цркви „Св. Ћирила и Методија“ у Белпу крај Берна.

 ПРОМОЦИЈА ФОТОМОНОГРАФИЈЕ „ШУМАДИЈА И ПОМОРАВЉЕ – ДУША СРБИЈЕ“ У АМБАСАДИ, 12.04.2019.

У Амбасади Републике Србије у Берну је 12.04.2019. године одржана промоција фотомонографије „Шумадија и Поморавље - Душа Србије“, аутора Предрага Цилета Михајловића и Зорана Петровићa, фотографа из Крагујевца. Уредник је књижевник Мирко Демић.
       На почетку вечери, присутне је поздравила аташе за културу Н. Гуњић, уз неколико речи о фотомонографији „Шумадија и Поморавље - Душа Србије“ и значају који овакав вид издаваштва има у представљању Србије, њене историје и културе.
       Певачка група КУД „Кикац“, сопран Данијела Бјелица, акустичар Дејан Зорић и извођач народних инструмената Јовица Милутиновић извели су неколико нумера, а публику су поздравили и писци Удружења српских писаца Швајцарске, који су говорилистихове своје поезије.
       Гостовање аутора из Крагујевца организовао је радио „Круг“, а новинар и водитељ радија Виолета Алексић била је модератор вечери.Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Обавештавамо да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије 5. априла 2019. године објавило Конкурс за избор наставника за остваривање образовно-васпитног рада на српском језику у иностранству, који ће бити отворен до 25. априла 2019. године.
Више детаља о условима за кандидате и потребној документацији за пријаву можете пронаћи овдеЛитерарни конкурс

Амбасада Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији
Seminarstrasse 5, 3006 Bern

 

Поводом Дана словенске писмености, 24. маја, Амбасада Републике Србије у Швајцарској, у оквиру акције „Негујмо српски језик“, коју спроводи заједно са Министарством културе и информисања Р. Србије, расписује литерарни конкурс за избор најбољих радова на тему „Српски језик – моје благо“, намењен ученицима Допунске школе на српском језику у Швајцарској.
Циљ конкурса је неговање српског језика и ћирилице код деце српског порекла која живе у Швајцарској.
Услови конкурса: Радове на тему „Српски језик – моје благо“ могу да шаљу сви ученици Допунске школе на српском језику у Швајцарској, од 1. до 8. разреда. Сваки ученик може да пошаље само по један рад, који раније није објављиван у електронским и штампаним медијима, нити награђиван на другим конкурсима.
Учесници конкурса су подељени у две старосне категорије: од 1. до 4. разреда и од 5. до 8. разреда.
Технички услови за литерарне радове: Дужина текста може бити најмање 1 страна, а највише 3 стране формата А4, фонт Times New Roman 14. Текстови треба да буду штампани на ћирилици. За старосну групу од 1. до 4. разреда, прихватају се и радови писани руком.
Потребно је да на раду буде назначено следеће: име, презиме и разред учесника конкурса, адреса и и-мејл адреса ученика.
Крајњи рок за пријем радова: 17. мај 2019. године.
Радове са назнаком „За конкурс“ слати поштом на адресу: Botschaft der Republik Serbien, Seminarstrasse 5, 3006 Bern или мејлом на адресу press@ambasadasrbije.ch
Резултати конкурса ће бити објављени на интернет страници Амбасаде Републике Србије у Швајцарској (www.berne.mfa.gov.rs), а сви награђени ће о томе бити обавештени поштом или мејлом.
За три најбоља рада у категоријама од 1. до 4. и од 5. до 8. разреда предвиђене су награде и плакете.
О датуму и месту свечане доделе награда обавестићемо накнадно.
За сва питања, можете се обратити аташеу за културу Наталији Гуњић путем мејла  press@ambasadasrbije.ch

Берн, 02. април 2019. годинеКонкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, од 13.марта до 01.априла.2019.г.

Обавештавамо да је Министарство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у ре