| |     latinica | english  
Насловна
КОНЗУЛАРНА ОБАВЕШТЕЊА

Регистровање корисника портала еУправа преко ДКП
и издавање параметара за апликацију Consent ID

Обавештавамо да је 23. децембра 2022. године потписан Протокол између Министарства спољних послова и Министарства информисања и телекомуникација о сарадњи у области електронске идентификације и пружања услуга од поверења, као и услуга електронске управе грађанима и правним лицима у иностранству. Истовремено је потписан и Протокол о сарадњи између МСП и Канцеларије за ИТ и еУправу о физичкој идентификацији, регистрацији и издавању параметара за активацију средства „Шема еУправа“ од стране овлaшћених службеника у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије.
У складу са потписаним документима, од 01. фебруара 2023. године, Амбасада Републике Србије у Берну почеће са применом бесплатне услуге регистрације корисника портала еУправа (https://euprava.gov.rs/) и издавања параметара за мобилну апликацију ConsentID која је неопходна ради електронске идентификације корисника приликом приступа на портал еУправе са високим нивоом поузданости.
Сви наши грађани у дијаспори који поседују важећи биометријски документ (личну карту или пасош) Републике Србије, старији су од 16 година, поседују своју мејл адресу и телефон који користи оперативни систем Android или iOS, као и странци који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, односно, поседују евиденцијски број странца који издаје Министарство унутрашњих послова, могу у дипломатско-конзуларним представништвима постати еГрађани. Само једним одласком у најближе дипломатско-конзуларно представништво добијају се параметри за активацију мобилне апликације ConsentID потпуно бесплатно и тиме се омогућава приступ свим услугама еУправе.
У Србији се параметри добијају бесплатно у експозитурама пошта, одређеним органима локалне управе и појединим банкама. Са детаљима у вези са апликацијом ConsentID, као и локацијама на којима се у Републици Србији могу добити параметри, можете се упознати преко следећег линка: https://euprava.gov.rs/prijava-eID
Грађани који желе да користе услуге еУправе могу да, након активације апликације Consent ID и креирања налога, постану еГрађани. То им пружа могућност да у сваком тренутку, путем мобилног телефона или таблета, обаве преко 500 процедура везаних за најважнија животна дешавања, да у неколико кликова на Порталу еИД обезбеде себи потпис у клауду и потписују документа онлајн, да измире порез на имовину, поднесу захтев за издавање извода из матичних књига, добију га у електронском облику и слично.

---------------------------------------------------------------------

У Федерацији БиХ је у току усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или поседу. Наиме, позиви носиоцима имовинских права се не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник на непокретности уписује држава, ентитет, кантон или општина, па чак и лице које неовлашћено користи српску имовину. Уколико спадате у број од око 400.000 лица српске националности која полажу права на непокретности у БиХ, како не бисте изгубили право на власништво и посед имовине, молимо да без одлагања ступите у контакт са Канцеларијом за стручну правну помоћ Републике Српске (телефон: +387 554 90 940, Viber / WhatsApp: +387 65 090 040, e-mail: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org )

----------------------------------------------------------------------

Онлајн апликација за подношење захтева за издавање виза типа "Д"

(ажурирано, 25.05.2021.године)

Онлајн апликација за подношење захтева за издавање виза типа "Д" (пре свега за запошљавање у Србији) је отпочела са применом. На овај начин се олакшава подношење захтева за визу у земљама из којих организовано долазе велике групе радника ангажованих на инфраструктурним пројектима у Републици Србији. Подносиоци захтева могу да приступе апликацији електронским путем, попуне захтев и приложе скенирана документа, као и доказ о уплати таксе.

Линк: https://econsulate.gov.rs/

---------------------------------------------------------------------

Финансијски водич за повратнике у Србију

Народна банка Србије је израдила Финансијски водич за наше грађане који намеравају да се из иностранства врате у Србију. Водич је направљен тако да се на једном месту пружи што више информација везаних за девизно пословање и омогући што брже и лакше располагање новцем по повратку у Републику Србију.

Финансијском водичу могуће је приступити путем сајта Народне банке Србије: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf


Верзија на енглеском језику:
https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski_vodic_za_povratnike_e.pdf
 

--------------------------------------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Јерменије носиоце обичних пасоша


Обавештавамо да је 02.11.2019. године ступила на снагу Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављање Републике Јерменије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до деведесет (90) дана од датума уласка у Србију, у периоду од стоосамдесет (180) дана, уколико не постоје сметње из чл. 15 Закона о странцима Републике Србије. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Р. Србије“ број 76/2019 од 25.10.2019. године.

--------------------------------------------------------------------

Одлука о укидању виза  за улазак у Републику Србију за држављане Републике Мјанмарске уније за носиоце дипломатских и службених пасоша

Обавештавамо да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Мјанмарске уније о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, који је сачињен у Неј Пи Дуу 29.01.2019. године, ступио на снагу 16.10.2019. године. У складу са чланом 1. Споразума, држављанину било које уговорне стране, носиоцу неког од наведених врста пасоша, дозвољава се улазак, прелазак преко територије и боравак на територији друге уговорне стране, без обавезе прибављања визе, у трајању до 90 дана. 

--------------------------------------------------------------------

Обавештење о могућности прибављања Уверења о некажњавању електронским путем


Обавештавамо да је захтев за прибављање уверења о некажњавању од сад могуће прибавити и електронским путем, преко портала еУправа (www.euprava.gov.rs). Да би ова услуга могла да се користи, потребно је да грађанин буде регистрован и пријављен на портал еУправе својим корисничким именом и лозинком или квалификованим електронским сертификатом. Електронска услуга „Захтев за издавање уверења о некажњавању“ намењена је пунолетним држављанима Републике Србије.
Држављани Републике Србије који живе у иностранству, а из разлога хитности желе да прибаве уверење о некажњавању у што краћем року, могу да захтев поднесу електронским путем посредством еУправе. Уверење ће бити издато у надлежној Полицијској управи у Србији (по месту рођења лица, према пребивалишту подносиоца захтева или у полицијској управи за град Београд за оне који немају пребивалиште у Републици Србији). Издата уверења ће моћи да преузму трећа лица уз оверено овлашћење подносиоца захтева (са изузетком родитеља подносиоца захтева, којима овлашћење није неопходно).

-------------------------------------------------------------------

Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша

Обавештавамо да је 12.05.2019. године ступио на снагу Протокол између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша, који је потписан у Њујорку, 26.09.2018. године. Протоколом је проширен безвизни режим између Србије и УАЕ и на носиоце обичних пасоша. У складу са чланом 1. став 2 (б) Протокола, држављани обе државе, носиоци дипломатских, службених, специјалних, обичних и услужних пасоша, као и службеници дипломатских и конзуларних мисија (осим оних на територији државе друге стране), имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге стране уговорнице до деведесет (90) дана.

--------------------------------------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих пасоша


Влада Републике Србије је, на седници одржаној 18.01.2019. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Федерације Св. Китс и Невис и Републике Палау, носиоце свих врста пасоша. Држављани ових земаља могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана у периоду од 180 дана од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 15 Закона о странцима Републике Србије. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 3/2019, од 18.01.2019. године, а ступила је на снагу 25.01.2019. године.

-------------------------------------------------------------

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ РОЂЕНЕ У НЕКОЈ ОД БИВШИХ РЕПУБЛИКА СФРЈ

Држављани Републике Србије, рођени у некој од других република бивше Југославије (Хрватска, БиХ, Словенија, Македонија, Црна Гора), неће моћи да поднесу захтев за нови биометријски пасош Републике Србије уколико пре тога нису извршили упис у матичне књиге рођених које се воде у Републици Србији. Уколико спадате у ову категорију лица, молимо вас да што хитније, а пре подношења захтева за нови биометријски пасош Републике Србије, покренете одговарајући управни поступак из надлежности Министарства за државну управу и локалну самоуправу и регулишете обавезу уписа у матичну књигу рођених Републике Србије. За више информација можете се обратити Конзуларном одељењу Амбасаде Републике Србије у Берну.

-------------------------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде, Комонвелта Доминика, Тринидада и Тобага, носиоце свих пасоша


Влада Републике Србије је, на седници одржаној 25.10.2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде, Комонвелта Доминика, Тринидада и Тобага, носиоце свих пасоша. Држављани ових земаља могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до 90 дана у периоду од 180 дана од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 15 Закона о странцима Републике Србије. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 81/2018, од 26.10.2018. године, а ступила је на снагу даном објављивања за држављане Антигве и Барбуде, Гренаде и Комонвелта Доминика. За држављане Тринидада и Тобага, Одлука је ступила на снагу 03.11.2018. године.
Држављани наведених држава, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Републике Србије у периоду који је дужи од 90 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Републике Србије.

--------------------------------------------------

Одлука Владе Исламске Републике Иран о стављању ван снаге безвизног режима за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша


Влада Исламске Републике Иран је, на основу реципроцитета, донела Одлуку о стављању ван снаге Одлуке о безвизном режиму за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша. Одлука ступа на снагу 25.10.2018. године. Од тог датума, држављанима Републике Србије је потребна виза за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран.

---------------------------------------------------

Одлука о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша


Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. октобра 2018. године, донела Одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша. Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије", број 75/18 од 09. октобра 2018. године и ступа на снагу 17. октобра 2018. године. Од тог датума, држављанима Исламске Републике Иран, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије.

-----------------------------------------------
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша


Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. Маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Бурунди, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. 
Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године  и ступа на снагу 02. јуна 2018. године.

----------------------------------------------
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша


Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 24. Маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Азербејџан, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије најдуже до деведесет (90) дана, од датума уласка у Р. Србију, у периоду од стоосамдесет (180) дана,  уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. 
Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године  и ступа на снагу 02. јуна 2018. године.

--------------------------------------------
Одлука Р. Колумбије о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша


Обавештавамо да је Влада Р. Колумбије донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу и бораве на њеној територији до 90 дана, уз могућност продужетка додатних 90 дана, у периоду од 180 дана у једној календарској години.
Одлука је ступила на снагу 14. фебруара 2018. године.

--------------------------------------------------
Одлука Владе Ст. Винсента и Гренадина о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша


Обавештавамо да је Влада Ст. Винсента и Гренадина донела Одлуку о укидању виза за држављане Р. Србије, носиоце свих пасоша, према којој они могу да уђу и бораве на њеној територији до 30 дана у периоду од годину дана.
Одлука је ступила на снагу 21. фебруара 2018. године.

-------------------------------------------------------------
Одлука о укидању виза за улазак у републику Србију за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша


Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 08. марта 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Грузије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.
Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 18/2018 од 09. марта 2018. године и ступила на снагу даном објављивања, односно 09. марта 2018. године.

--------------------------------------------------------
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије


Обавештавамо да је Влада Р. Србије на седници одржаној 06. фебруара 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Комонвелта Бахами, Барбадоса, Јамајке, Светог Винсента и Гренадини, Републике Парагвај и Републике Колумбије, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 10/2018 од 07. фебруара 2018. године и ступа на снагу 15. фебруара 2018. године.

---------------------------------------------------------
Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу


Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Гватемале о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, новембра 2016. године, ступио је на снагу 17. јануара 2018. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до деведесет (90) дана од датума уласка.

-----------------------------------------------------------
Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша


Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 28. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Суринам, носиоце свих пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 199/2017 од 29. децембра 2017. године и ступа на снагу 05.01.2018. године.
Држављани Р. Суринам, носиоци свих пасоша, који желе да уђу и бораве на територији Р. Србије у периоду који је дужи од 30 дана, или да се школују, живе, запосле се, баве се медијском делатношћу или неким другим активностима, дужни су да поднесу захтев за визу пре уласка на територију Р. Србије. Уколико желе да уђу у Р. Србију, а већ су боравили 30 дана без визе, од дана уласка у Р. Србију у периоду од годину дана, у складу са Одлуком Владе, за следећи улазак у Р. Србију треба да поднесу захтев за визу.

------------------------------------------------------

Одлука Владе ИР Ирана о укидању виза држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, за улазак на њихову територију


Обавештавамо да је Влада ИР Ирана донела Одлуку о укидању виза за држављане Р.Србије, носиоце обичних пасоша, према којој могу да уђу и бораве на територији ИР Иран до 30 дана у периоду од годину дана.
Олука је ступила на снагу 01.новембра 2017.године.

-------------------------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша


Обавештавамо да је Влада Р. Србије на седници одржаној 06. октобра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индонезије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 090/2017 од 06.10.2017. године и ступа на снагу и почиње да се примењује 14.10.2017. године.

------------------------------------------------------------

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Индонезије о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Џакарти, 27. априла 2016. године, ступио је на снагу 02. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 30 дана од датума уласка.
------------------------------------

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Тајланд о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 04. децембра 2015. године, ступио је на снагу 08. септембра 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.
----------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Индије – за носиоце обичних пасоша

     Обавештавамо да је Влада Републике Србије, на седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Републике Србије, најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима Р. Србије.
      Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ бр. 79/2017 од 25.08.2017. године и ступа на снагу 02.09.2017. године.
---------------------------------------

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша – ступање на снагу

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Киргиске Републике о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, потписан у Београду, 02. децембра 2015. године, ступио је на снагу 13. јула 2017. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 (деведесет) дана од датума уласка.
----------------------------------------

Одлука о укидању виза за улазак у Републику Србију за држављане Р. Перу

Обавештавамо да је Влада Р. Србије, на седници одржаној 11. маја 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, према којој они могу да улазе, транзитирају и бораве на територији Р. Србије, најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци од датума уласка у Р. Србију, уколико не постоје сметње из чл. 11. Закона о странцима.
Одлука је објављена у "Службеном гласнику Републике Србије" бр. 46/2017 од 12.05.2017. године и ступа на снагу 20.05.2017. године.
------------------------------------------

Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша – ступање на снагу

     Обавештавамо да ће Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Либан о укидању виза за носиоце дипломатских, специјалних и службених пасоша, потписан у Бејруту 22. јула 2015. године, ступити на снагу 28. маја 2016. године. Од тог датума, држављани обе државе, носиоци дипломатских, специјалних и службених пасоша, имају право на улазак, транзит и боравак на територији државе друге стране без визе, у трајању до 90 дана.
-------------------------------

Sporazum između Vlade R. Srbije i Vlade R. Moldavije o ukidanju viza za državljane dveju zemalja, koji je sačinjen u Bukureštu 23. decembra 2014. godine, na snagu je stupio 6. avgusta 2015. godine.

Državljani dveju zemalja, nosioci važećih biometrijskih pasoša, nemaju obavezu pribavljanja vize za ulazak, izlazak i prelaz preko teritorije, kao i za boravak na teritoriji države druge strane, u periodu od 90 dana, u okviru perioda od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska.

------------------------------------------

 

 


Верзија за штампу
Конзуларне услуге
АДВОКАТИ
УРАЂЕНИ ПАСОШИ
COVID-19 КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПУТОВАЊЕ
Издавање спроводнице
Потврде
КОНЗУЛАРНА ОБАВЕШТЕЊА
Конзуларна надлежност
Путне исправе
Улазак у Србију - визе
Царина
Држављанство
Статусна питања
Овера докумената
Војна обавеза
Остале конзуларне услуге
Путовања грађана Србије у иностранство
Ценовник конзуларних услуга
Формулари